‘The Book Release Party’ van discotheek de Marathon 05.10.2019

 

‘The Book Release Party’ van Discotheek De Marathon bij Strandtent 14 Kijkduin was zaterdagavond 05.10.2019 tussen 20.00 en 02.00 uur.

Het langverwachte boek over de legendarische discotheek De Marathon werd zaterdag 05.10.2019 feestelijk gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd vrijdag tijdens de boekpresentatie overhandigd door cabaretier Sjaak Bral.

Meer informatie en kaarten vind je op de Website.

De drie schrijvers Charles Brusse, Theo van Daalhoff en Marlon van Delden hebben verhalen gebundeld om zo de herinneringen van de discotheek in leven te houden.

Het verhaal in het kort

De geschiedenis van de rolschaatsbaan en discotheek De Marathon

De Marathon begon in 1947, onder de naam Eerste Haagsche Rolschaats Club (EHRC) in de De Savornin Lohmanlaan. Pas in 1972 begon de periode als discotheek.

De Marathon was meer dan een discotheek.

‘In 1947 had je twee ondernemende jongens, Tom en Henk Ooms. Ze hadden in België een rolschaatsbaan gezien. Zoiets bestond helemaal nog niet in Nederland. Ze zijn toen in de duinen in de De Savornin Lohmanlaan ook zo’n baan gaan bouwen. Dat was echt revolutionair destijds, zo’n baan had je nergens in ons land. Die werd the place to be.’

The Golden Earring en Q65

In de jaren ’60 kwamen er meer van dergelijke banen en was het nieuwe er wel een beetje vanaf. ‘Dus gingen ze op zoek naar iets anders. Ze zijn toen een overdekte hal gaan bouwen, zodat er bij slecht weer ook binnen gerolschaatst kon worden. Dat was tijdens de Haagse beatperiode. Een paar jongens kwam toen vragen of ze daar met hun bandje mochten spelen, want ze hadden geen locatie. Dat was The Golden Earring. Vervolgens ging Q65 er ook spelen en zo werd het hele Haagse beatscene daar geboren.’

Maar ook aan die periode kwam een eind. De beatmuziek waaide over en de gemeente wilde gaan bouwen in de Vogelwijk. ‘Ja, dus toen moesten ze weg. Ze vonden in overleg met de gemeente een nieuwe locatie, aan de Wijndaelerweg. Dat was in 1972 en zo begon de discotheekperiode’, vertelt de auteur. ‘Het was het eerst een soort bandlokaal, vandaar het houten interieur. En toen kwam de fase van de dj’s, met Italomuziek en platenzaken enzo.’

72 Jaar geschiedenis

Al de geschiedenis in kaart brengen, levert een hoop werk op. Maar ook een hoop plezier, zegt Charles – Charlie voor intimi – Brussee. ‘Het is a hell of a job. We doen het erbij, allemaal gratis. We zijn gewoon twee Haagse jongens die hebben gezegd: we doen dit door Hagenezen, voor Hagenezen. We hebben hulp van een fotograaf en een redacteur die alles redigeert. Dus we doen het met zijn vieren. Maar dan nog, er zijn zoveel verhalen. Het is 72 jaar geschiedenis.’

Uit alle hoeken en gaten komt nieuwe informatie. ‘De meeste mensen leven nog. Ze wonen overal en nergens en hebben allemaal verhalen.’ Dat levert vast een dik boek op. ‘Ach man, daar gaat de uitgever nog wel wat van vinden. Ik denk dat het zo’n 250 pagina’s dik wordt.

Nog veel meer, als we dat willen. Het wordt echt een belevingsboek, waarin je veel kunt zien. Veel foto’s, naast het hele verhaal van A tot Z. Maar het is echt een heel mooi avontuur, een voorrecht om te doen.’ De titel wil de schrijver alvast verklappen: ‘Van rolschaatsbaan tot discotheek, zo gaat het heten.’

Monumentje op plek rolschaatsbaan en discotheek

Van de geschiedenis is op de ‘plaats delict’ tegenwoordig nog maar weinig terug te vinden. ‘De Savornin Lohmanlaan 380, daar is niks meer te zien. Daar is nu een woonwijk en het heet nu Zeewindelaan.’ En ook op de plek van de discotheek – aan de Wijndaelerweg – is sinds de sloop in 2016 niks meer terug te vinden. ‘Daar staat nu de internationale school’, verzucht Brussee.

Dat er van de geschiedenis op beide locaties niks te zien is, daar wil hij wat aan doen. ‘We willen dat er op beide plekken een monumentje komt. Dat zou echt heel mooi zijn. Want nu moet je het toevallig weten. Dat is zonde.’

Kijk om alvast in de stemming te komen hier naar een mooi tv-programma over de geschiedenis van De Marathon.

Facebook

Wikipedia

Zie ook: Nieuw boek en Reunie Marathon 02.09.2017

Zie ook: De laatste dans in de Haagse discotheek De Marathon

Zie ook: De Marathon aan de Wijndaelerweg gaat verdwijnen

Zie ook: Reüniefeest voor Haagse discotheek De Marathon in Café Restaurant Luden

Boek over legendarische discotheek De Marathon in Mediamix op Den Haag FM

Den HaagFM 12.10.2019 Het radioprogramma Mediamix op Den Haag FM besteedt zondagavond aandacht aan het boek over de discotheek De Marathon. Het boek over de legendarische discotheek is zaterdag 5 oktober gepresenteerd in Standtent 14 op Kijkduin. Reden om te gaan praten over dit boek met de bedenker en motor van dit mooie project, Charles Brussee en Marlon van Delden die zowat in De Marathon heeft gewoond.

De Marathon begon in 1947, onder de naam Eerste Haagsche Rolschaats Club (EHRC) in de De Savornin Lohmanlaan. Pas in 1972 begon de periode als discotheek. Er is ook een duidelijke samenwerking met Radio Stad Den Haag en ook dat zal zeker te sprake komen in het Mediaprogramma Mediamix!

Mediamix is een populair wetenschappelijk programma over communicatie in de breedste zin des woords. Het programma wordt elke zondagavond tussen 21.00 en 22.00 gepresenteerd door Wim Zonderland, met bijdragen van Peter Steggerda, Kees Rooke en Marco Baaij.

Veel oud-medewerkers, zoals oud-dj Leon Hartog (midden), waren present bij de presentatie van het boek van Marlon van Delden (rechts) en Charlie Brussee (links). © Frank jansen

Welke Hagenaar is er niet opgegroeid met De Marathon?

AD 06.10.2019 Welke Hagenaar is er niet opgegroeid met De Marathon? Ouderen kennen het als rolschaatsbaan of podium voor beatmuziek. Maar bekendst werd ‘de Mar’ als disco. Nu is er eindelijk een boek.

Het heeft bijna drie jaar geduurd voordat het ‘laatste eerbetoon’ verscheen, maar dan heb je ook wat. Initiatiefnemer Charles Brussee en mede-auteurs Marlon van Delden en Theo van Daalhoff spraken honderden bezoekers, portiers en dj’s. Fotograaf Peter de Looff bleek nog ergens een enorme hoeveelheid foto’s te hebben. Je hart gaat sneller kloppen bij het zien van miss-verkiezingen, de volle dansvloer en galerij en een hitlijst van de Flitsende Vijftig van Radio Stad Den Haag. Daarmee is de opzet geslaagd, stelt Brussee tevreden vast. ,,Het is een belevingsboek, zo was het.”

Lees ook:

Sjaak Bral column columns liggend voor online columnist

Sjaak Bral column columns liggend voor online columnist © Frank Jansen

Lees meer

Het is een drieluik geworden en zeker drie generaties zullen zich in de verhalen herkennen. De geschiedenis van De Marathon is op te delen in de tijd als rolschaatsbaan aan de De Savornin Lohmanlaan, thuisbasis van de Haagse beat en de disco aan de Wijndaelerweg tot het einde in 1996.

Optreden van dragqueen Divine in De Marathon.

Optreden van dragqueen Divine in De Marathon. © De Marathon

We hebben De Marathon te danken aan de ondernemende familie Ooms. De broers Henk en Tom zagen na de oorlog een rolschaatsbaan in Brussel. Die was daar razend populair. Dat willen we in Den Haag ook, dachten ze. De allereerste vergunningen en bouwtekeningen zitten in het boek. Behalve innovatief waren ze ook zeer sportief. ,,De oudste broer in de familie Ooms was baanwielrenner. In 1947 won hij een wedstrijd in het Olympisch Stadion.

Tom zag dat en vond de sur place op de Marathonbaan geweldig. Hij zei: ‘Ik heb een naam voor die tent’ en sindsdien heeft het logo ook de olympische ringen.” De baan werd thuisbasis voor de Eerste Haagse Rolschaats Club.

Er waren vier jonge gasten die een plek zochten om op te treden. Dat waren de Golden Earrings

Organisatie.

In de jaren 60 zagen de broers wel brood in de beatmuziek die vooral in Den Haag opkwam. Ze boden jongeren een podium om muziek te maken. ,,Er waren vier jonge gasten die een plek zochten om op te treden. Dat waren de Golden Earrings.” De Marathon werd bakermat van de beatmuziek.

De zaal zat vol voor bands als Tee Set, Livin’ Blues, Motions, Shocking Blue, the Scarlets, Tielman Brothers, ZZ en de Maskers, the Marmalade en Bonnie St. Clair. De lijst is eindeloos. Zelfs the Who speelde in 1965 in De Marathon. Maar dat was niet van harte. Brussee: ,,De impressario Jacques Senf had in Londen een prijs met hen afgesproken toen ze nog niet zo bekend waren. Maar ze hadden al een hit met My Generation. Ze deden moeilijk over de prijs. Senf hield hen aan het contract. Hun gage was 375 gulden.”

Het ging er geregeld ruig aan toe als er ‘nozems’ in de zaal waren. De portiers, aan wie een apart hoofdstuk is gewijd, wisten daar wel raad mee. Het waren stevige uitsmijters als ‘Rooie Piet’. ,,De gasten werden onder de arm genomen en naar buiten gedragen. Rinus Gerritsen (van de Golden Earring, red.) noemt dat in ons boek de lopende bankschroef.”

Bovenetage 

De miss- en misterverkiezingen in De Marathon waren populair.

De miss- en misterverkiezingen in De Marathon waren populair. © De Marathon

In de jaren 70 moet De Marathon weg van De Savornin Lohmanlaan, omdat er huizen worden gebouwd. Wethouder Piet Vink zet alles op alles om de club een nieuwe plek te geven, aan de Wijndaelerweg. Vanaf 1972 is hier het walhalla voor tienduizenden jongeren uit Den Haag en Westland.

Ze dansen op de muziek van dj’s als Eric Benjamin. Zien en gezien worden, rondjes lopen, daar ging het om. In 1982 komt er een bovenetage bij en de Club ernaast. ,,Toen ging echt het dak eraf”, aldus Brussee. De jaren 80 zijn het hoogtepunt van De Marathon. Mary-Ann Kalisvaart beschrijft het gevoel. ,,Het weekend begon pas als je met je Pisang Ambon in je nieuwe outfit van Foxy Fashion en Maggies stond te dansen met je tasje op de grond op die heerlijke Marathonmuziek.‘’

Rob Velders was ook een vaste bezoeker. ,,We droegen lange leren jassen, hadden een permanentje, roken naar Brut 33 en hielden van Tavares, Trammps en Johnny Guitar Watson.” Velders was ook de grote man achter de piraat Radio Stad Den Haag waarmee ‘de Mar’ een twee-eenheid vormde.

De zender was de enige in Nederland, die Italo draaide. Jongeren luisterden naar Stad, kochten platen bij Rhytm Import en zagen in ‘de Mar’ artiesten als Divine, Sylvester of Sharon Redd optreden. ,,Het was een cocktail van puberteit, nieuwe muziekstromingen, illegale radio en bloedstollend goed mixende dj’s in een grote discotheek”, aldus Velders.

Portiers

Het waren gouden tijden voor portiers die een gulden per bezoeker vingen. Volgens Brussee liepen de verdiensten van de piekies op tot 12.000 gulden. ,,De portiers moesten dan nieuwe zakken in hun jasjes laten naaien.”

Hoe eindigde De Marathon? ,,Het is een stille dood gestorven. De eigenaar had in de jaren 90 niets met house dat opkwam en de pilletjes. De geest was weg”, zegt Brussee. Er waren na 1996 geregeld reünies om de herinnering levend te houden.

En vandaag dus de allerlaatste: in strandtent 14 in Scheveningen. Het is tevens een ‘book-release party’. Dj Eric Benjamin draait nog één keer op de tradionele manier: beginnen met De Marathon-tune en eindigen met La vie en rose van Grace Jones.

De Marathon, van rolschaatsbaan tot discotheek, De Nieuwe Haagsche, 24,50 euro.

Boek over legendarische discotheek De Marathon feestelijk gepresenteerd

OmroepWest 05.10.2019 Het langverwachte boek over de legendarische discotheek De Marathon wordt zaterdag 05.10.2019 feestelijk gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd vrijdag tijdens de boekpresentatie overhandigd door cabaretier Sjaak Bral.

De drie schrijvers Charles Brusse, Theo van Daalhoff en Marlon van Delden hebben verhalen gebundeld om zo de herinneringen van de discotheek in leven te houden. ‘Toen het gebouw tegen de vlakte ging, merkte ik dat er op een paar foto’s na, niks meer over de Marathon te vinden was’, zegt Charles Brusse tegen mediapartner Den Haag FM.

‘The Book Release Party’ van discotheek de Marathon is zaterdagavond tussen 20.00 en 2.00 uur.

KIJK TERUG: Dansen in De Marathon

Meer over dit onderwerp: DE MARATHON DEN HAAG DISCOTHEEK BOEK

Gerelateerd;

Boek over Haagse discotheek De Marathon: waar blijft het toch?

Foto’s maken op de beroemde houten bankjes bij afscheidsfeest discotheek De Marathon

Sloop discotheek De Marathon nu echt begonnen

Kaartverkoop jubileumfeest discotheek De Marathon in Den Haag ‘loopt storm’

Documentaire over roemruchte Haagse discotheek De Marathon te zien bij TV West

‘Historisch, legendarisch, hysterisch’ eerbetoon aan discotheek De Marathon in april

Boek over legendarische discotheek De Marathon feestelijk gepresenteerd

Den HaagFM 04.10.2019 Het langverwachte boek over de legendarische discotheek De Marathon wordt zaterdag feestelijk gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd tijdens de boekpresentatie een dag eerder overhandigd door cabaretier Sjaak Bral.

De drie schrijvers Charles Brusse, Theo van Daalhoff en Marlon van Delden hebben verhalen gebundeld om zo de herinneringen van de discotheek in leven te houden. “Toen het gebouw tegen de vlakte ging, merkte ik dat er op een paar foto’s na, niks meer over de Marathon te vinden was”, zegt Charles Brusse.

‘The Book Release Party’ van discotheek de Marathon is zaterdagavond tussen 20.00 en 02.00 uur. Meer informatie en kaarten vind je op de website.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s