Plannen verhuizing van de Israëlische ambassade naar Plein 1813 afgeblazen

Afgeblazen

De verhuizing van de Israëlische ambassade naar een monumentale villa aan Plein 1813 in Den Haag gaat niet door. Dat meldt wethouder Boudewijn Revis aan de Haagse gemeenteraad. De staat Israël ziet af van de voorgenomen huisvesting omdat de verhuizing te duur zou worden, zegt Revis.

AD 19.08.2019

De gemeente Den Haag was al niet echt gelukkig met de plannen voor de verhuizing, die volgens wethouder Boudewijn Revis door het rijk en Israël zijn gemaakt zonder de stad daarin te kennen. Afgelopen donderdag nog nam de raad een motie van de PvdA aan, die het college van B&W opdroeg om opnieuw met alle betrokken partijen in gesprek te gaan.

Direct nadat het nieuws bekend werd gemaakt, stuurden buurtbewoners elkaar enthousiaste berichtjes via WhatsApp. ‘Het nieuws ging rond als een lopend vuurtje’,

AD 14.11.2018

Brief

In een brief aan de raad schrijft de wethouder dat de ambassadeur eenzijdig heeft besloten om af te zien van huisvesting aan Plein 1813. De ambassadeur heeft aangegeven zich te beraden op opties voor alternatieve huisvesting. De gemeente wil in overleg met Israël over de mogelijkheden. Revis: ‘Wij vinden het belangrijk dat de Israëli zich welkom voelen in Den Haag dus we gaan samen optrekken om wat nieuws te vinden.’

Er was veel gedoe om de verhuizing van de ambassade. Het stadsbestuur werd pas ingelicht over de verhuizing toen de deal al rond was. Verder maakten sommige omwonenden zich zorgen over hun eigen veiligheid.

AD 19.02.2020

AD 11.02.2020

Veiligheid rond het plein

Ook zouden de veiligheidsmaatregelen die genomen moeten worden rondom de ambassade de uitstraling van Plein 1813 aantasten, zo vreesden ze. Er zouden onder meer een hoge muur komen en een observatiepost. Bovendien moesten er tientallen bomen gekapt worden en het monumentale pand moest grondig worden verbouwd.

Op 11 oktober werd een motie in de Haagse gemeenteraad aangenomen waarin het stadsbestuur een ‘uiterste poging’ moest gaan ondernemen om ervoor te zorgen dat het Rijk en Israël op zoek zouden gaan naar een andere plek voor de ambassade. Dat gaat nu dus gebeuren.

Zie ook: Het gedoe rondom de Israëlische ambassade aan het Plein 1813 te Den Haag

Vastgoedman wil appartementen bouwen bij ‘Israël-villa’ op Plein 1813

AD 11.02.2020 Vastgoedman Ron Bakker heeft zijn zinnen gezet op de wegkwijnende villa aan Plein 1813 die eerder een dure miskoop was voor Israël. De buurt hoopt op een oplossing. Bakker wil het kopen en daarbij appartementen bouwen in de tuin.

,,De tranen springen je in de ogen”, zegt Ron Bakker over de treurige aanblik van de villa op Plein 1813. Verf bladdert af. De tuin lijkt een oerwoud, binnen rot het hout en er zijn gaten in deuren geslagen. ,,Met grof geschut zijn vandalen binnen tekeer gegaan”, zegt Bakker.

Het rijksmonument werd voor 4 miljoen euro door Israël gekocht van het Rijksvastgoedbedrijf, met als doel er hun ambassade in te vestigen. Het bleek een miskoop. De renovatie en beveiliging tegen een raketaanval bleken zo schrikbarend duur dat Israël terugkrabbelde, van de verbouwing afzag en de villa weer in de verkoop deed. Tot een deal is het nog niet gekomen, maar vastgoedman Ron Bakker wil het kopen. ,, Investeerders heb ik al.”

Lees ook;

Lees meer

Lees meer

Met grof geschut zijn vandalen binnen tekeer gegaan, aldus Ron Bakker.

In de tuin wil hij zes luxe appartementen bouwen en het beschadigde rijksmonument wil hij restaureren tot woonhuis. ,,Met parkeerruimte onder de grond. Wat wil je nog meer”, zegt hij. Bakker zegt er trots op te zijn als hij het versleten monument kan opknappen.

Koesteren van geschiedenis

,,Ik ben een Hagenaar. Dit project geeft een kick en je bent trots als je dit pand mag restaureren. Dit plein is een stuk geschiedenis. Dat moet je koesteren.”

Ambassadeur Naor Gilon van Israël bevestigt dat het verkoopproces in een stroomversnelling zit. ,,Vorige week hebben we potentiële kopers benaderd. We zijn blij te zien dat er vanuit meerdere partijen behoorlijk wat interesse is.”

Voorzitter Robert van Moorsel van bewonersorganisatie Archipel & Willemspark noemt de staat van de villa ‘zorgelijk’. ,,Er moet een oplossing komen. Maar het moet een ‘100 procent oplossing in stijl’ zijn. Deze villa is bijzonder en maakt deel uit van de vier stadspaleizen rond het plein. Daarom moet je onverminderd kritisch blijven.”

Israël heeft villa Plein 1813 nu echt in verkoop

AD 19.08.2019 Israël, dat volgend jaar in Den Haag naar de Internationale Zone verhuist met haar ambassade, heeft de monumentale villa aan Plein 1813 nu officieel in de verkoop gedaan.

,,De villa staat te koop’’, zegt de Israëlische ambassadeur Aviv Shir-On, die het hoofdpijndossier daarmee voorgoed hoopt te sluiten..

Lees ook;

Lees meer

Na omstreden plan voor Plein 1813 gaat ambassade Israël naar Johan de Wittlaan

Lees meer

Het pand, dat Israël voor vier miljoen euro kocht van het Rijksvastgoedbedrijf, kreeg nooit de status van ambassade omdat bij het maken van plannen de verbouwing schrikbarend duur bleek te zijn. Dat kwam doordat er in de villa van alles gesloopt en opnieuw opgebouwd moest worden om de veiligheid te waarborgen. Zo moesten de muren bestendig gemaakt worden tegen raketinslagen.

Verbijstering

Dat wekte weer de nodige verbijstering bij Haagse raadsleden en omwonenden van de villa. Die baalden dat Israël in een rijksmonument haar gang mocht gaan, terwijl ‘gewone’ Nederlanders nog geen spijker in de muur van een monument mogen slaan. De aantasting van de statige villa werd onaanvaardbaar gevonden.

Ambassadeur Shir-On is opgelucht dat er een alternatief is gekomen. De ambassade, nu nog gevestigd aan het Buitenhof, moet weg uit dat pand omdat het huurcontract afloopt. De Israëli’s vertrekken nu naar de Internationale Zone.

We zijn dan niet meer in het centrum van Den Haag, aldus Shir-On.

,,Een goede plek’’, zegt de ambassadeur. Toch betreurt hij de ‘geïsoleerde ligging’ in een buurt waar vooral diplomaten en expats verblijven. ,,We zijn dan niet meer in het centrum van Den Haag. Dat is jammer. Geen enkele plek kan op tegen het hart van deze stad. Waar alle winkels, cafés en restaurants zijn en het Nederlandse parlement om de hoek. Maar we redden het in die Internationale Zone wel.’’

Kosten

De verkoop van de villa op Plein 1813 loopt niet via Funda, maar via het ministerie van Buitenlandse Zaken in Israël. De vraagprijs wordt niet publiek. Het land wil zeker de 4 miljoen euro die ze zelf betaalde uit de verkoop terughalen, maar ze hoopt ook de gemaakte kosten weg te strijken.

Zo heeft de gemeente Den Haag een stevige rekening neergelegd. Vanwege de uren die ambtenaren in het project staken. Shir-On geeft geen informatie over de hoogte van die nota. Maar het gaat om een flink bedrag. ,,Het is een bedrag met zes nullen.’’

Na omstreden plan voor Plein 1813 gaat ambassade Israël naar Johan de Wittlaan

AD 01.06.2019 De ambassade van lsraël, die veel kritiek kreeg doordat het een rijksmonument aan het Plein 1813 wilde verspijkeren tot nieuwe huisvesting, verhuist volgend jaar naar de Internationale Zone. De melden bronnen rond het verhuizingsproces.

Al maanden wordt met de gemeente gesproken over een verhuizing van de zwaarbeveiligde Israëlische ambassade in Den Haag. Die moet weg aan het Buitenhof omdat de eigenaar van dat pand de huur opzegde.

Israël op punt aanvraag vergunning in te trekken

AD 06.12.2018 Israël staat op het punt haar aanvraag in te trekken voor een omgevingsvergunning die de omstreden verbouwing mogelijk had moeten maken van haar villa aan Plein 1813 4-5 . De aantasting van het rijksmonument lijkt daarmee op een haar na definitief van de baan.

Dat blijkt uit antwoorden van de ambassade van Israël, die door de gemeente getipt moest worden dat zij zelf die procedure rond de vergunning moesten onderbreken.

,,De ambassadeur hoorde twee dagen geleden pas dat de vergunning moest worden ingetrokken,” aldus de ambassade. ,,Daar was de ambassade niet van op de hoogte. Vandaar dat dit eerder nog niet was gedaan.”.

Aanvallen

De verbouwing van de villa leidde tot veel ophef. Om het pand veilig te maken als ambassade moest er veel worden gesloopt. Ook zou er een betonnen constructie in komen om aanvallen te weren.

De staat Israël kocht het pand van het Rijksvastgoedbedrijf, maar schrok daarna omdat de kosten voor de verbouwing uit de bocht vlogen. Het pand gaat nu de verkoop weer in. ,,Het proces is gaande,” aldus de ambassade.

Verhuizing Israëlische ambassade gaat niet door

OmroepWest 13.11.2018 De verhuizing van de Israëlische ambassade naar het monumentale pand aan Plein 1813 in Den Haag gaat niet door. Dat heeft wethouder Boudewijn Revis zojuist aan de Haagse gemeenteraad laten weten.

Grote opluchting bij politiek en Hagenaars na afblazen verhuizing Israëlische ambassade

OmroepWest 13.11.2018 Hagenaars en de lokale politiek reageren opgelucht op het nieuws dat de verhuizing van de Israëlische ambassade niet doorgaat. De ambassade zou een nieuw onderkomen krijgen in een monumentale villa aan Plein 1813, maar de staat Israël ziet daarvan af omdat verhuizing te duur zou worden.

De Haagse gemeenteraad en buurtbewoners vonden de verhuizing geen goed idee, ondermeer vanwege de observatiepost en de hoge muur die bij de villa zouden moeten komen. Ook moesten er tientallen bomen worden gekapt. Dat de staat de verhuizing nu afblaast is voor veel betrokkenen een pak van het hart.

De gemeente Den Haag was al niet echt gelukkig met de plannen voor de verhuizing, die volgens wethouder Boudewijn Revis door het rijk en Israël zijn gemaakt zonder de stad daarin te kennen. Afgelopen donderdag nog nam de raad een motie van de PvdA aan, die het college van B&W opdroeg om opnieuw met alle betrokken partijen in gesprek te gaan.

Direct nadat het nieuws bekend werd gemaakt, stuurden buurtbewoners elkaar enthousiaste berichtjes via WhatsApp. ‘Het nieuws gaat als een lopend vuurtje’, zegt woordvoerder van de bewoners Joeri Oudshoorn. ‘We zijn erg opgelucht. Het is nog wel de vraag of de omgevingsvergunning door de ambassade ook is ingetrokken. Ik heb eerder gelezen dat als de ambassade niet naar het pand verhuisd, dat Israël het dan zou verkopen. Het is afwachten wie er dan in komt, maar het zal qua veiligheid nooit zo heftig zijn als een Israëlische ambassade’.

  Joris Wijsmuller @JorisWijsmuller

Goed nieuws: de #raad070 ontving zojuist het bericht dat de Israëlische ambassade afziet van verhuizing naar Plein 1813; de dreigende aantasting gaat niet door!! Hoe ze verder gaan met hun huisvesting is nog niet bekend. Maar de vlag kan uit @joerioudshoorn! 17:31 – 13 nov. 2018

Andere Tweets van Joris Wijsmuller bekijken

Op Twitter reageren lokale politici enthousiast op het nieuws. ‘De dreigende aantasting gaat niet door. Hoe ze verder gaan met hun huisvesting is nog niet bekend. Maar de vlag kan uit’, schrijft fractievoorzitter Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij. Ook GroenLinks is blij: ‘Mooi dat Boudewijn Revis de ambassade een handreiking doet om in gesprek te gaan over een alternatief’, schrijft raadslid Mariëlle Vavier. Twitteraar Joop zegt over de beslissing: ‘Bespaart Israël een hoop geld voor dat krot’.

lees: Motie Israelische ambassade 11.10.2018

LEES OOK: Monumentenadviseur: ‘Verbouwing Israëlische ambassade is onomkeerbaar verlies’

Meer over dit onderwerp: ISRAëLISCHE AMBASSADE VERHUIZING PLEIN 1813

Gerelateerd;

Verhuizing Israëlische ambassade gaat niet door

Den Haag overvallen door verhuizing Israëlische ambassade naar Plein 1813

Verhuizing Israëlische ambassade gaat niet door

OmroepWest 13.11.2018 De verhuizing van de Israëlische ambassade naar een monumentale villa aan Plein 1813 in Den Haag gaat niet door. Dat meldt wethouder Boudewijn Revis aan de Haagse gemeenteraad. De staat Israël ziet af van de voorgenomen huisvesting omdat de verhuizing te duur zou worden, zegt Revis.

In een brief aan de raad schrijft de wethouder dat de ambassadeur eenzijdig heeft besloten om af te zien van huisvesting aan Plein 1813. De ambassadeur heeft aangegeven zich te beraden op opties voor alternatieve huisvesting. De gemeente wil in overleg met Israël over de mogelijkheden. Revis: ‘Wij vinden het belangrijk dat de Israëli zich welkom voelen in Den Haag dus we gaan samen optrekken om wat nieuws te vinden.’

Er was veel gedoe om de verhuizing van de ambassade. Het stadsbestuur werd pas ingelicht over de verhuizing toen de deal al rond was. Verder maakten sommige omwonenden zich zorgen over hun eigen veiligheid.

Veiligheid rond het plein

Ook zouden de veiligheidsmaatregelen die genomen moeten worden rondom de ambassade de uitstraling van Plein 1813 aantasten, zo vreesden ze. Er zouden onder meer een hoge muur komen en een observatiepost. Bovendien moesten er tientallen bomen gekapt worden en het monumentale pand moest grondig worden verbouwd.

Op 11 oktober werd een motie in de Haagse gemeenteraad aangenomen waarin het stadsbestuur een ‘uiterste poging’ moest gaan ondernemen om ervoor te zorgen dat het Rijk en Israël op zoek zouden gaan naar een andere plek voor de ambassade. Dat gaat nu dus gebeuren.

Meer over dit onderwerp: DEN HAAG ISRAëLISCHE AMBASSADE VERHUIZING

Israël ziet af van verhuizing naar Plein 1813

AD 13.11.2018 De ambassadeur van Israël ziet af van de omstreden huisvesting van de ambassade aan Plein 1813. Dat laat de gemeente Den Haag vandaag weten.

De voorgenomen verhuizing van de ambassade naar een rijksmonument aan Plein 1813 bracht de stad dit jaar in rep en roer. Tot woede van politieke partijen en monumentenorganisaties dreigde de villa ernstig aangetast te worden door veiligheidsmaatregelen. Ook vreesden omwonenden voor hun veiligheid  met de ambassade van Israël ‘in hun achtertuin.’

De  bewoners zijn  dan ook blij met het besluit. ,,We vieren een feestje‘’, zegt Joeri Oudshoorn die namens hen het woord voert. ,,We worden nu niet met vreemde muren en met veiligheidsproblemen geconfronteerd. Dat is mooi nieuws.‘’

Israël kocht de statige, maar in verval geraakte villa aan Plein 1813 twee jaar geleden voor vier miljoen van het Rijksvastgoedbedrijf. Met de gemeente werd niet overlegd en dat leidde tot ergernis bij het stadsbestuur dat de locatie niet erg geschikt vond. Hoewel de  partijen daarna besloten om gezamenlijk op te trekken, liet Israël de gemeente vrijdag opnieuw ‘eenzijdig’ weten dat het nu afziet van de huisvesting. ,,De ambassadeur heeft een ambtenaar van de gemeente daarvan op de hoogte gebracht”, zegt verantwoordelijk wethouder Boudewijn Revis.

Boven budget

In een interview met deze krant had Israëlisch ambassadeur Aviv Shir-On vorige maand al laten doorschemeren dat hij het rijksmonument wellicht uit pure ellende weer in de verkoop zou doen. De kosten van de verbouwing dreigden vanwege alle monumentenregels uit de hand te lopen. Het zou zelfs gaan om een bedrag van twintig miljoen boven het budget.  ,,Ik ben geen tycoon die onbeperkt met geld kan smijten”, zei  Shir-On. ,,Dit is geld van de belastingbetaler.‘’

De ambassade wil geen commentaar geven op het besluit om inderdaad af te zien van de  villa op Plein 1813.  Volgens de gemeente gaat de ambassadeur zich nu beraden op alternatieve huisvesting. ,,We hebben al eerder laten weten dat we Israël graag helpen en ondersteunen bij de zoektocht naar een nieuwe plek”, zegt wethouder Boudewijn Revis (VVD, stadsontwikkeling).  ,,Wij willen als Den Haag heel graag en welkome stad zijn voor alle ambassades.‘’

2 Reacties op “Plannen verhuizing van de Israëlische ambassade naar Plein 1813 afgeblazen

  1. Pingback: Paniek !!!! Plein 1813 ziet er niet meer uit !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  2. Pingback: Verkrotting van ambassadegebouwen in Den Haag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s