Hoe nu verder met de Haagse hoogbouw: Eyeline en Skyline !!

Uitzicht vanuit de Haagse Zurichtoren

Eyeline versus Skyline

Op 11.01.2018 sprak de gemeenteraad via de commissie Ruimte voor het eerst over de nieuwe skylinevisie van het stadsbestuur. Om de bevolkingsgroei van 100.000 inwoners tot 2040 bij te benen, komen er woontorens rond de treinstations, in Zuidwest en op de Binckhorst. De gebouwen mogen hoger worden dan het huidige maximum van 140 meter en moeten voldoen aan tal van criteria rond omvang, plint en dak.

Den Haag gaat de lucht in. Rondom de Haagse stations worden de komende jaren drieduizend nieuwe woningen gebouwd. Ze komen in woontorens van tientallen verdiepingen hoog. Ook komt er een megatoren. Wethouder Boudewijn Revis heeft de plannen vandaag gepresenteerd.

 

AD 28.07.2020

AD 12.01.2018

Belangrijk: torens moeten groen zijn, liefst met groene daken, verticaal groen of zelfs parkjes op hoogte.

Uitzicht vanuit de Haagse Zurichtoren

Ruimtegebrek

Gebrek aan vierkante meters dwingt Den Haag de lucht in ,,We doen het op z’n Haags”, zei stadsbouwmeester Erik Pasveer recentelijk dan ook tijdens een werkbespreking over de Haagse hoogbouw. Politici spraken in het Nutshuis met architecten, ontwikkelaars, investeerders en vastgoedkenners over de skyline. ,,We beoordelen het project voor project, op basis van onze kwaliteitseisen”, aldus Pasveer.

Vorig jaar al wees de gemeente zones rond de treinstations aan als plekken voor hoogbouw. De stad moet wel, met amper beschikbare bouwgrond en een inwoneraantal dat de komende twintig jaar met 60.000 tot 100.000 toeneemt en  hierdoor stijgt de vraag naar woningen. Helaas is de ruimte in de stad beperkt en als de stad ook groen wil blijven is het volgens het stadsbestuur nodig om de lucht in te gaan.

Op deze locatie moeten de nieuwe woontorens komen.

Nieuwe bouwlocaties 

Wethouder Wijsmuller heeft in de nota ‘Haagse hoogbouw: Eyeline en Skyline’ een aantal locaties aangewezen waar hoge torens zijn toegestaan. Dat is onder meer rondom Den Haag Centraal en Hollands Spoor. Op andere plekken in de stad en langs de Scheveningse kust mag geen nieuwe hoogbouw komen.

Zo zal o.a. Moerwijk Oost flink volgebouwd gaan worden. De buurt in Zuidwest, die nu 1.500 woningen telt, krijgt er op termijn zo’n 500 bij. Ook moet het er groener en diverser worden.

De nieuwe woningen zijn voor een groot deel voorzien aan de kop van de wijk waar op de locatie van de voormalige brandweerkazerne vier woontorens met een hoogte van 50 tot 70 meter hoog moeten komen. Ook langs de Assumburgweg komt daar nieuwbouw. Verder denken woningcorporatie Vestia en de gemeente in hun gezamenlijke gebiedsverkenning aan extra huizen aan de zuidkant van het onlangs opgeknapte Heeswijkplein, langs bijvoorbeeld de Ulenpasstraat. In totaal kunnen er zo 469 woningen worden toegevoegd aan Moerwijk Oost. Of zelfs 565 woningen als er gekozen wordt voor een extra woonlaag op de wooncomplexen.

Moerwijk Oost moet zich gaan ontwikkelen ‘van tuindorp tot stadswijk’. De extra woningen zijn hard nodig vanwege de enorme groei van de bevolking die Den Haag te wachten staat.

AD 25.01.2018

AD 25.01.2018

Ook stelt de nota voorwaarden aan de kwaliteit van de hoogbouw. Zo moet de onderkant van een gebouw – de plint –  aantrekkelijk zijn en moet elke toren een kroon, hoed of pet hebben. Dat betekent dat elke toren een bewust ontworpen bovenkant heeft. Ook moeten de hoge gebouwen groen en duurzaam zijn.

AD 02.08.2019

Brandveiligheid Hoogbouw

De brandweer maakt zich grote zorgen om de forse toename van de Haagse hoogbouwprojecten, waarbij de veiligheid te vaak ‘onderaan de prioriteitenlijst’ staat.

Te grote haast met klimaatmaatregelen en het ondoordacht dichtbouwen van steden brengen de brandweer in de problemen. Daarvoor waarschuwt de Haagse brandweercommandant Esther Lieben, landelijk portefeuillehouder incidentbestrijding. ,,Wij worden te laat betrokken bij ontwikkelingen die grote impact hebben op ons werk.”

Haagse Stadspartij is kritisch

Opmerkelijk genoeg reageerde alleen de Haagse Stadspartij, de partij van Wijsmuller, kritisch op de nota. Volgens de partij zijn hele hoge torens inefficiënt. ‘Op grote kavels is het veel efficiënter om niet hoger dan zes tot acht verdiepingen te bouwen’, zei Gerwin van Vulpen van de HSP.

Het kwam de partij op kritiek te staan van andere partijen. ‘Het is toch aan de markt om te bepalen of een bouwproject efficiënt is? De HSP gaat blijkbaar in de schoenen staan van de marktpartijen,’ stelde Robert Barker van de Partij voor de Dieren.

Toekomst

Hoe wordt Den Haag toekomstbestendig met genoeg woon- en werkruimte voor alle mensen die hier willen wonen, werken en studeren? Dat was de vraag die vandaag centraal stond in de Haagse gemeenteraad. Als het aan Gerwin van Vulpen van de Haagse Stadspartij (HSP) ligt dan wordt er ingezet op hoogbouw, maar niet té hoog. “Negen tot 25 meter hoog is het meest efficiënt”, vertelde Gerwin.

Volgens het HSP-raadslid zou een hogere toren meer kosten met zich meedragen en moet er ook rekening gehouden worden met vluchtroutes naarmate een gebouw hoger wordt. “Op kleine kavels, zoals rond het station zou dat dan nog een oplossing kunnen zijn, maar liever niet in een gebied als De Binckhorst.”

Hoog Den Haag / Skyline Den haag

Groen

Hoe zorgen we ervoor dat dat die prachtige plaatjes van groene woontorens werkelijkheid worden? De politiek vreest voor stenen kolossen als de Haagse hoogbouwregels niet strenger worden. ‘Groen valt als eerste af’.

Ook het nieuwe gebouw aan de voorkant van het Centraal Station – hier te zien op een schets – moet een groen karakter krijgen. © Gratis

Bij D66 Den Haag is Anne Toeters iets flexibeler als het gaat om de plaatsing van hoge woontorens, al moet er wel aan ‘het groen’ worden gedacht. “De wethouder heeft ook een groene ambitie, maar wij willen dat dat steviger wordt vastgelegd. Als we overgaan tot aanbesteding moet de toren ook groen in zich hebben.”

Uitzicht vanuit de Haagse Zurichtoren

Vrijwel alle partijen zijn tevreden over de nota, zo bleek donderdagochtend tijdens de commissievergadering. ‘We kunnen goed met deze nota uit de voeten’, zei CDA-raadslid Michel Rogier. Ook D66 en de VVD kunnen ‘zich er in grote lijnen in vinden’. PvdA-raadslid Jeltje van Nieuwenhoven sprak van ‘een op zich goede nota’. En ook GroenLinks-fractievoorzitter Arjen Kapteijns zei ‘goede aanzetten’ te zien in de nota.

AD 12.01.2018

De ChristenUnie/SGP was uitgesproken positief. ‘Het is een goed verhaal en er wordt terughoudend omgesprongen met hoogbouw waarbij het een middel en geen doel op zich is’, stelde fractievoorzitter Pieter Grinwis.

Kwaliteit

Wel twijfelden de partijen eraan of de gestelde kwaliteitseisen daadwerkelijk uitgevoerd gaan worden. Oftewel: hoe zorgt het stadsbestuur ervoor dat marktpartijen de voorwaarden gaan overnemen? Volgens Wijsmuller geeft de nota daar voldoende aanleiding voor.

‘Het is een spanningsveld tussen de gemeente en projectontwikkelaars’, erkende Wijsmuller. ‘Zij willen geld verdienen en wij stellen onze kwaliteitseisen. Maar wij hebben een Haagse kwaliteit en leggen de lat zo hoog mogelijk. Onze ambities hebben we vastgelegd in de nota en we toetsen alle hoogbouwplannen hieraan.’ Ook bieden volgens hem bijvoorbeeld bestemmingsplannen of bouwvergunningen de mogelijkheid om kwaliteitseisen door te voeren.

Uitzicht vanuit de Haagse Zurichtoren

Conceptnota

Wethouder Joris Wijsmuller kwam woensdag met de nieuwe conceptnota voor hoogbouw in de stad waarbij torens van 140 meter hoog zijn toegestaan. Die torens zouden dan komen rond de treinstations, op de Binckhorst en in Escamp.

lees: Raadsvoorstel Haagse hoogbouw, Eyeline en Skyline 27.11.2017

lees: Nota Haagse_hoogbouw,_Eyeline_en_Skyline

zie ook: Debat Skyline-Nota – Den Haag op zijn Haags 31.08.2017

zie ook: Welstandsnota Den Haag 2017

zie ook: Toekomst van Den Haag – Ruimte voor de Stad

zie ook: Toekomstvisie Den Haag 2040 – Agenda

zie ook: Gedonder over de bebouwing voor Den Haag Centraal

Commissie Ruimte sprak over Haagse hoogbouw: Eyeline en Skyline

De commissie Ruimte sprak donderdag 11 januari 2018 over de nota Haagse hoogbouw: Eyeline en Skyline.

Nota Haagse hoogbouw: Eyeline en Skyline

De commissie sprak over de Nota Haagse hoogbouw: Eyeline en Skyline. De nota “Haagse hoogbouw: Eyeline en Skyline is een uitwerking van de Agenda Ruimte voor de Stad, vastgesteld door de raad in december 2016. Met de nota wordt gevolg gegeven aan het dictum bij het raadsbesluit over de Agenda Ruimte voor de Stad. Hierin wordt het college gevraagd een “..visie en beeldkwaliteitsplan op te stellen voor de skyline van Den Haag.”Deze nota reikt regels en ambities aan voor nieuwe hoogbouwontwikkelingen, biedt informatie en inspiratie en draagt bij aan het gesprek hierover met de stad.

Doel is de ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid van de stad op de lange termijn te waarborgen en het vestigingsklimaat te versterken. De commissie had opmerkingen bij en stelde vragen over onder andere natuurinclusief bouwen, duurzaamheid, de parkeernormen en windhinder. Ook vroeg de commissie naar wateroverlast en waterberging, het mobiliteitsvraagstuk, afvalinzameling en afvalscheiding en de zogenaamde Well-label.

Ook waren er vragen over diversiteit in woonmilieus, punt 4 van het dictum van het voorstel, een leefbaarheidsgarantie en WMO-voorzieningen. Wethouder Wijsmuller beantwoordde de aan hem gestelde vragen en zegde toe eind van de maand de studie over hitte eilanden in de stad met de raad te delen.

Ook zal hij samen met de raad bekijken op welke aspecten van de leefbaarheid er dient te worden gemonitord. De wethouder zal voor de raadsvergadering van 25 januari 2018 rapporteren wanneer de pilot leefbaarheidseffecten in Bezuidenhout naar de raad komt.

Ook zal hij voor de raadsvergadering laten weten wanneer de motie van de ChristenUnie/SGP c.s. wordt afgedaan. Verder geeft hij aan dat de motie van de Partij voor de Dieren voor de verkiezingen af zal doen. Het puntensysteem voor verticaal groen zal in het eerste kwartaal 2018 naar de raad komen. De wethouder zal verder bezien of het van toegevoegde waarde is de norm NEN 9300 concreter te maken.

Grondexploitatie Assumburgweg (brandweerlocatie)

Hierna sprak de commissie over het Projectdocument locatie Assumburgweg brandweerkazerne (SBK-nummer ES149). In 2009 is de voormalige Brandweerkazerne (hierna: Kazerne) anticiperend aangekocht. Het plan was de locatie tot ontwikkeling te brengen in samenhang met de herstructurering van het aangrenzende Vestia-bezit.

De gemeente heeft in die periode voor dit deel van Moerwijk een integrale gebiedsontwikkeling voorbereid. Vanwege de crisis op de woningmarkt is in 2010 besloten de herstructurering ter plaatse van de brandweerkazerne uit te stellen.

Door samenwerking met betrokken partijen Vestia en initiatiefnemer Stebru en door een integrale benadering ontstaat nu de mogelijkheid om bij het station Moerwijk een intensief stedelijk programma te realiseren met een beoogd programma nieuwbouw van circa 542 woningen, circa 4946 m2 bvo overige functies waaronder bedrijfsruimte, leer-werkplekken en parkeren.Met de middels het projectdocument daarbij vastgestelde kaders kan het beoogde plan op korte termijn tot ontwikkeling worden gebracht.

De commissie had opmerkingen bij en stelde vragen over onder andere het percentage sociale woningbouw, de parkeergarage, het aantal parkeerplaatsen en bouwen in een ecologische zone. Er waren ook vragen over de energieneutraliteit en de herhuisvesting van de huidige gebruikers van de brandweerkazerne. Wethouder Wijsmuller beantwoordde de aan hem gestelde vragen en zegde toe binnenkort met concrete plannen over het Erasmusveld te komen. Hij gaf daarbij aan dat de doelstelling van 30% sociale woningbouw zeker wordt behaald.

De volledige vergadering is online terug te zien.

Wanneer is een hoog gebouw een wolkenkrabber?

AD 28.07.2020 Den Haag heeft behoorlijk wat bouwplannen. Met name om woningnood op te vangen. En als je niet in de breedte kunt, moet je de hoogte in. Deze keer in de rubriek Vraag bij het nieuws: Wanneer is een gebouw precies een wolkenkrabber?

De gemeente Den Haag spreekt van hoogbouw bij een hoogte van meer dan vijftig meter. Maar hoogbouw en wolkenkrabbers zijn nog niet hetzelfde. Het toonaangevende Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) hanteert een minimum hoogte van driehonderd meter, maar die hoogtes zijn niet realistisch in Nederland, legt Nander Hortensius van het platform Haagse Hoogbouw uit.

Een korte les Haagse hoogbouw: dit echt nooit meer

AD 25.01.2018 De politiek beslist vanavond over nieuwe regels voor hoogbouw. De torens moeten de Haagse skyline mooier maken. Maar hoe lukt dat? Wethouder Joris Wijsmuller (HSP) legt dat uit, aan de hand van een geslaagd voorbeeld aan de Turfmarkt én een misser bij het Zuiderpark.

Hoe het niet moet: Pharos-woontoren op de Loevesteinlaan naast het Zuiderpark in Zuidwest. © Frank Jansen

,,Ik kan niet zeggen dat ik deze toren heel mooi vind.’’ Bouwwethouder Joris Wijsmuller (HSP) kiest zijn woorden zorgvuldig als het gaat over de Pharos-woontoren aan de Loevesteinlaan. Het is een eenzame, geel-oranje gebouw van 24 verdiepingen (bijna 75 meter hoog) op het zuidelijkste puntje van het Zuiderpark. Natuurlijk gaat Wijsmuller het ontwerp van Dok architecten niet totaal afkraken.

Maar de toren is wel een voorbeeld hoe hoogbouw nìet moet, vindt Wijsmuller. In het kort: de woontoren uit 2009 staat er in z’n uppie, ligt niet dicht bij een openbaar vervoersknooppunt, is te massief over de gehele hoogte en mist een mooie afwerking bovenop. ,,Er zitten wel goeie kanten aan, hoor. De toren voegt veel huurwoningen toe, mensen wonen er prettig. Het is logisch dat het toen zo gebouwd is, maar toch zouden we dat nu echt anders doen.’’

Een ‘incident’ noemt Wijsmuller de eenzame toren aan het randje van het Zuiderpark. ,,Als je ziet hoe de toren op de grond staat: dat voegt niks toe aan de kwaliteit van Zuidwest. Als je overal van die torens inprikt, krijg je geen herkenbare skyline.’’

Smaak

Hoe het wel moet: Ministerie van Veiligheid en Justitie turfmarkt 147. © Frank Jansen

Mooi of lelijk? Aan zulke smaakdiscussies waagt de wethouder zich liever niet. Maar in de hoogbouwvisie die de gemeenteraad vanavond vaststelt, heeft Wijsmuller wel een aantal criteria opgenomen waardoor de Haagse skyline er volgens hem beter uit gaat zien.

Zo moeten torens in ensembles gebouwd worden, niet solo. De eerste pakweg zes tot acht lagen moeten een brede basis vormen, daarboven kan dan een slanke toren komen. De afwerking is van groot belang: iedere nieuwe woon- of kantoortoren moet een ‘hoed, pet of kroon’ krijgen. Wijsmuller: ,,Met deze visie leggen we de lat hoger, met regels rond de wind, de dikte van de toren en het klimaat op de grond.’’

Een geslaagd voorbeeld van Haagse hoogbouw is volgens Wijsmuller de Turfmarkt. ,,De ministeries vormen een ensemble, staan goed op de grond, hebben een goeie top. Door de brede laag van de eerste verdiepingen blijft het op straat goed toeven. En dit geeft echt kwaliteit aan de skyline.’’ De torens van 145 meter (architect Hans Kollhoff) waren klaar in 2012 en vormen wat Wijsmuller betreft een goede leidraad voor nieuwe plannen in bijvoorbeeld het Beatrixkwartier.

Groei van de stad

Want om de bevolkingsgroei bij te benen moet Den Haag de komende decennia verder de lucht in. Rond de treinstations, in Escamp en op de Binckhorst komen meer woontorens. De maximale bouwhoogte van 140 meter wordt daarbij losgelaten.

In de gemeenteraad is veel begrip voor de noodzaak om meer de lucht in te gaan. Wel vrezen fracties voor grote grijze kolossen als de regels voor groen niet strikter worden. En rond natuurgebieden en aan de kust mag absoluut geen hoogbouw komen, waarschuwen ze.

Maar dat heeft Wijsmuller eerder al beloofd. ,,We gaan niet zomaar ergens een toren laten neerploffen.’’

Moerwijk Oost wordt opgelapt en volgebouwd

AD 11.01.2018 Moerwijk Oost gaat flink volgebouwd worden. De buurt in Zuidwest, die nu 1.500 woningen telt, krijgt er op termijn zo’n 500 bij. Ook moet het er groener en diverser worden.

De nieuwe woningen zijn voor een groot deel voorzien aan de kop van de wijk waar op de locatie van de voormalige brandweerkazerne vier woontorens van 50 tot 70 meter hoog moeten komen. Ook langs de Assumburgweg komt daar nieuwbouw. Verder denken woningcorporatie Vestia en de gemeente in hun gezamenlijke gebiedsverkenning aan extra huizen aan de zuidkant van het onlangs opgeknapte Heeswijkplein, langs bijvoorbeeld de Ulenpasstraat. In totaal kunnen er zo 469 woningen worden toegevoegd aan Moerwijk Oost. Of zelfs 565 woningen als er gekozen wordt voor een extra woonlaag op de wooncomplexen.

Moerwijk Oost moet zich gaan ontwikkelen ‘van tuindorp tot stadswijk’. De extra woningen zijn hard nodig vanwege de enorme groei van de bevolking die Den Haag te wachten staat. Maar het nieuwe plan voor de wijk behelst veel meer. Zo moet de door de voorbije crisis vastgelopen opknapbeurt van bestaande appartementen en huizen zo snel mogelijk worden opgepikt, vindt de gemeente Den Haag. ‘In Moerwijk Oost zijn sommige complexen slechts voor de helft vernieuwd’, staat te lezen in het rapport.

Het gevolg is dat de concentratie van bewoners met forse armoede- en achterstandsproblemen in Moerwijk (en Bouwlust) steeds groter is geworden. ‘Moerwijk Oost is daar zelfs een extreem voorbeeld van.’ Door veel (duurdere) woningen bij te bouwen en te renoveren (458 appartementen) moet de wijk een veel grotere verscheidenheid aan inwoners krijgen en daarmee een ‘betere spreiding van de huidige problematiek’.

Vergroening

Het dichter bebouwen van de wijk moet samengaan met extra vergroening. Zo is het Heeswijkplein na de recente opknapbeurt al niet meer het kale plein van weleer.

De hoofdroute door Moerwijk Oost, van de Ulenpasstraat naar het Heeswijkplein, moet ook een stuk groener worden. Daarvoor zullen er enkele bomen worden bijgeplant in de Twickelstraat en de Ulenpassstraat.

Haagse politiek: Hoogbouw kan maar onder bepaalde voorwaarden

OmroepWest 11.01.2018 Hoogbouw moet kunnen in Den Haag maar niet overal, en onder voorwaarden. De Haagse politiek is daarvan overtuigd. Een nota van wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) waarin dit staat beschreven is door de gemeenteraad positief ontvangen. Wel vragen partijen zich af hoe hard de gestelde kwaliteitseisen zijn.

Den Haag groeit en dus stijgt de vraag naar woningen. Maar de ruimte in de stad is beperkt en als de stad ook groen wil blijven is het volgens het stadsbestuur nodig om de lucht in te gaan. Wethouder Wijsmuller heeft in de nota ‘Haagse hoogbouw: Eyeline en Skyline’ een aantal locaties aangewezen waar hoge torens zijn toegestaan. Dat is onder meer rondom Den Haag Centraal en Hollands Spoor. Op andere plekken in de stad en langs de Scheveningse kust mag geen nieuwe hoogbouw komen.

Ook stelt de nota voorwaarden aan de kwaliteit van de hoogbouw. Zo moet de onderkant van een gebouw – de plint –  aantrekkelijk zijn en moet elke toren een kroon, hoed of pet hebben. Dat betekent dat elke toren een bewust ontworpen bovenkant heeft. Ook moeten de hoge gebouwen groen en duurzaam zijn.

Tevreden

Vrijwel alle partijen zijn tevreden over de nota, zo bleek donderdagochtend tijdens een commissievergadering. ‘We kunnen goed met deze nota uit de voeten’, zei CDA-raadslid Michel Rogier. Ook D66 en de VVD kunnen ‘zich er in grote lijnen in vinden’. PvdA-raadslid Jeltje van Nieuwenhoven sprak van ‘een op zich goede nota’. En ook GroenLinks-fractievoorzitter Arjen Kapteijns zei ‘goede aanzetten’ te zien in de nota.

De ChristenUnie/SGP was uitgesproken positief. ‘Het is een goed verhaal en er wordt terughoudend omgesprongen met hoogbouw waarbij het een middel en geen doel op zich is’, stelde fractievoorzitter Pieter Grinwis.

Haagse Stadspartij is kritisch

Opmerkelijk genoeg reageerde alleen de Haagse Stadspartij, de partij van Wijsmuller, kritisch op de nota. Volgens de partij zijn hele hoge torens inefficiënt. ‘Op grote kavels is het veel efficiënter om niet hoger dan zes tot acht verdiepingen te bouwen’, zei Gerwin van Vulpen van de HSP.

Het kwam de partij op kritiek te staan van andere partijen. ‘Het is toch aan de markt om te bepalen of een bouwproject efficiënt is? De HSP gaat blijkbaar in de schoenen staan van de marktpartijen,’ stelde Robert Barker van de Partij voor de Dieren.

Kwaliteit

Wel twijfelden de partijen eraan of de gestelde kwaliteitseisen daadwerkelijk uitgevoerd gaan worden. Oftewel: hoe zorgt het stadsbestuur ervoor dat marktpartijen de voorwaarden gaan overnemen? Volgens Wijsmuller geeft de nota daar voldoende aanleiding voor.

‘Het is een spanningsveld tussen de gemeente en projectontwikkelaars’, erkende Wijsmuller. ‘Zij willen geld verdienen en wij stellen onze kwaliteitseisen. Maar wij hebben een Haagse kwaliteit en leggen de lat zo hoog mogelijk. Onze ambities hebben we vastgelegd in de nota en we toetsen alle hoogbouwplannen hieraan.’ Ook bieden volgens hem bijvoorbeeld bestemmingsplannen of bouwvergunningen de mogelijkheid om kwaliteitseisen door te voeren.

Meer over dit onderwerp: HOOGBOUW HAAGSE HOOGBOUW WETHOUDER WIJSMULLERJORIS WIJSMULLER SKYLINE DEN HAAG

Haagse Stadspartij: “Hoogbouw is niet overal in de stad efficiënt”

Den HaagFM 11.01.2018  Hoe wordt Den Haag toekomstbestendig met genoeg woon- en werkruimte voor alle mensen die hier willen wonen, werken en studeren? Dat was de vraag die vandaag centraal stond in de Haagse gemeenteraad. Als het aan Gerwin van Vulpen (kleine foto) van de Haagse Stadspartij (HSP) ligt dan wordt er ingezet op hoogbouw, maar niet té hoog. “Negen tot 25 meter hoog is het meest efficiënt”, vertelde Gerwin in het radioprogramma Hou je Haags op Den Haag FM.

Volgens het HSP-raadslid zou een hogere toren meer kosten met zich meedragen en moet er ook rekening gehouden worden met vluchtroutes naarmate een gebouw hoger wordt. “Op kleine kavels, zoals rond het station zou dat dan nog een oplossing kunnen zijn, maar liever niet in een gebied als De Binckhorst.”

Bij D66 Den Haag is Anne Toeters iets flexibeler als het gaat om de plaatsing van hoge woontorens, al moet er wel aan ‘het groen’ worden gedacht. “De wethouder heeft ook een groene ambitie, maar wij willen dat dat steviger wordt vastgelegd. Als we overgaan tot aanbesteding moet de toren ook groen in zich hebben.”

Conceptnota

Wethouder Joris Wijsmuller kwam woensdag met de nieuwe conceptnota voor hoogbouw in de stad waarbij torens van 140 meter hoog zijn toegestaan. Die torens zouden dan komen rond de treinstations, op de Binckhorst en in Escamp.…lees meer

Politiek vreest grijze Haagse skyline: ‘groen valt als eerste af’

AD 11.01.2018 Hoe zorgen we ervoor dat dat die prachtige plaatjes van groene woontorens werkelijkheid worden? De politiek vreest voor stenen kolossen als de Haagse hoogbouwregels niet strenger worden. ‘Groen valt als eerste af’.

Ook het nieuwe gebouw aan de voorkant van het Centraal Station – hier te zien op een schets – moet een groen karakter krijgen. © Gratis

Vanochtend sprak de gemeenteraad voor het eerst over de nieuwe skylinevisie van het stadsbestuur. Om de bevolkingsgroei van 100.000 inwoners tot 2040 bij te benen, komen er woontorens rond de treinstations, in Zuidwest en op de Binckhorst. De gebouwen mogen hoger worden dan het huidige maximum van 140 meter en moeten voldoen aan tal van criteria rond omvang, plint en dak.
Belangrijk: torens moeten groen zijn, liefst met groene daken, verticaal groen of zelfs parkjes op hoogte.

Maar gaat dat lukken? ,,Dit valt als eerste af als er naar de kosten gekeken wordt”, vreest D66-raadslid Anne Toeters na het lezen van de reacties van de vastgoedsector op de hoogbouwplannen. ,,Onze eisen en ambities rond groen worden ‘bovenwettelijk, kostenverhogend en niet realistisch’ genoemd. Hoe zorgen we dat de mooie plaatjes er echt komen? Anders hebben we straks alsnog een versteende stad.” GroenLinks en de Haagse Stadspartij delen die zorgen.

Wethouder Joris Wijsmuller (HSP, bouwen) gelooft dat het goedkomt, maar keiharde groene garanties zijn er niet: ,,We zorgen ervoor dat we niet meer van die grijze torens zonder mooi dak worden gebouwd. We willen de lat zo hoog mogelijk leggen, maar het moet ook gerealiseerd kunnen worden.”

Draagvlak

Wethouder Joris Wijsmuller: ‘We gaan niet zomaar torentjes uit de grond stampen’. © Frank Jansen

De politiek steunt de skylinevisie grotendeels, al zetten partijen vraagtekens bij het groen, de gevolgen van hoogbouw voor de beleving op straat, de bereikbaarheid en de parkeeroverlast in de buurt.

Een woordvoerster van de Vrienden van Den Haag waarschuwde nog voor een addertje -‘eerder een dikke gifslang’- onder het gras: in Den Haag wordt pas van hoogbouw gesproken bóven de vijftig meter:  ,,Dat zijn alsnog enorme blokken tot zestien verdiepingen die dan niet onder deze spelregels vallen. De grens moet op dertig meter komen.”

Concrete plannen

Het is nu vooral wachten op de eerste concrete plannen voor nieuwe Haagse torens. Pas dan zal ook de politieke discussie echt op gang komen. Het idee van de Rotterdamse architect Winy Maas om tientallen woontorens rond het Haagse Bos te bouwen, kan de raad totaal niet bekoren: ,,Was dit gemaakt om ons even wakker te schudden, als in: zo moet het niet?” zei GroenLinks-raadslid Arjen Kapteijns.

HSP krabbelt terug

De Haagse Stadspartij krabbelde in het debat terug. Eerder deze week zei HSP-raadslid Gerwin van Vulpen nog dat de maximale bouwhoogte van 140 meter wat hem betreft níet overboord mag. Maar in het commissiedebat gaf hij na lang aandringen van andere fracties toe dat er op sommige plekken best hoger dan 140 meter gebouwd kan worden. ,,Wat een verhaal voor de bühne”, klaagde een coalitieraadslid.

   Niels Klaassen@NielsKlaassen

Hihi @gerwinvanvulpen geeft grappige draai aan z’n eerdere duidelijke taal over skylineregels. In het AD was het nog: ‘Die max hoogte hoeft niet opgerekt te worden. Zien noodzaak niet’.
Nu in het debat: op sommige plekken kan het best.
(Zou Wijsmuller ‘m nog even gebeld hebben?) 10:24 AM – Jan 11, 2018

11 Reacties op “Hoe nu verder met de Haagse hoogbouw: Eyeline en Skyline !!

  1. Pingback: De Skyline van Den Haag gaat de komende jaren drastisch veranderen | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  2. Pingback: Het gedonder met de “Sonate” in het Haagse Wijnhavenkwartier | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  3. Pingback: De Skyline van Den Haag gaat de komende jaren drastisch veranderen en nog verder | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  4. Pingback: De herontwikkeling van het Stationspostgebouw Waldorpstraat in het HS Kwartier | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  5. Pingback: Haagse Hoogbouw versus Brandveiligheid | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  6. Pingback: De gewenste hoogbouw op de Utrechtsebaan bij snackcar De Vrijheid is afgeblazen | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  7. Pingback: De Skyline van Den Haag gaat de komende jaren drastisch veranderen en nog verder- de nasleep | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  8. Pingback: De Skyline van Den Haag gaat de komende jaren hoogterecords breken | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  9. Pingback: Alvast maar gedag tegen de Bellevue Towers op het Koningin Julianaplein naast Centraal Station !!?? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  10. Pingback: De `Bellevue Tower´ op het Koningin Julianaplein naast het Centraal Station toch maar wat hoger ??? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  11. Pingback: Peter Noordanus (oud-wethouder ruimtelijke ordening) maakt zich zorgen om de Haagse hoogbouw | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s