Terugblik demonstratie 06.09.2016 komst Israëlische premier Netanyahu

Demonstratie 06.09.2016 

Om 15.00 uur demonstreerde de groep Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina vlakbij het Centraal Station. Zij vinden dat het bezoek het Nederlandse parlement ‘besmeurt met het bloed dat kleeft aan de handen van de Israëlische premier’. De organisatie verwacht zo’n vijfhonderd man.

Tegelijkertijd zijn er ook demonstranten die de premier welkom heten. Zij hebben op Facebook het evenement ‘Een warm welkom voor PM Netanyahu’ aangekondigd. Waar deze demonstratie precies plaatsvindt, is niet bekend.

Fietsen met vlag

Ook is er een flashmob in de stad. Tegenstanders van Netanyahu fietsen met een Palestinavlag door de Den Haag onder de noemer ‘Fiets Netanyahu eruit’.

Op de eerste dag van het programma van Netanyahu staat onder meer een werklunch met onder anderen premier Mark Rutte in het Catshuis op het programma. Later deze dag gaat Netanyahu op audiëntie bij koning Willem-Alexander.

Vredesproces

Woensdag spreekt hij onder anderen met leden van de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken. Onder meer het vredesproces met de Palestijnen en de Israëlische nederzettingenpolitiek komen aan de orde.

Pro- en anti-Israëlische uitlatingen

Het maakt deel uit van het anti-Israëlische gevoel dat groeiende is onder bepaalde groepen jongeren in Nederland. Vorig jaar kwam aan het licht dat een verontrustend deel van de Nederlandse moslimjongeren zeer negatief denkt over Joden en er in veel gevallen zelfs sprake is van sterke antisemitische denkbeelden. Aan de andere kant wordt Netanyahu ook verwelkomd door veel mensen. Op Facebook heeft een aantal Nederlanders zich verzameld om ‘een warm welkom voor premier Netanyahu’ te regelen. Ook kwam er eerder dit jaar verzet tegen de beweging die Israël wil boycotten.

Lees ook het verhaal over de ‘vrouwen van de muur’, die botsen met tradities en wetten in Israël 

Tijdens een reportage kregen journalisten van NPO Radio 1 ook te horen dat in bepaalde delen als Den Haag, zoals de Schilderswijk, Netanyahu niet als welkom wordt beschouwd. In de grotendeels islamitische wijken riepen jongeren vooral van een afstand: ‘Joden zijn sowieso niet welkom in onze wijk. Joden moet je doden.’

Vredesovereenkomst tussen Israël en Palestijnen

De BDS-beweging in Nederland: pro-Palestijnse ‘inspecteurs’ willen af van Israëlische producten in supermarkt

Overigens is Netanyahu in Nederland om te praten over een eventuele vredesovereenkomst. Nederland sprak vorig jaar met de controversiële Palestijnse leider Mahmoud Abbas, nu is het woord aan Israël. De leider heeft volgens internationale media ook aangegeven te willen praten met Netanyahu. Het zou gaat om een meeting in Moskou, onder toeziend oog van de Russische president Vladimir Poetin. Maar volgens deTimes of Israël hebben Palestijnse woordvoerders gezegd dat Abbas helemaal niet rond de tafel wil.

Nederland hoopt vredesoverleg te regelen en stelt zich op als bemiddelaar tussen de partijen, maar dat lijkt maar niet te lukken. Het laatste publieke overleg tussen Netanyahu en Abbas had plaats in 2010. Rusland, Nederland en andere landen hopen nu met een reeks initiatieven, de partijen weer betrekken bij de besprekingen.

Lees ook

Politie op scherp voor protest rond komst Netanyahu

Lees meer

LEES OOK: Duizenden mensen lopen mee in een demonstratie tegen het Palestijnenbeleid van Israël

Meer over dit onderwerp: BENJAMIN NETANYAHU ISRAEL PALESTINA DEN HAAG ISRAëL DEN HAAG DEMONSTRATIE PALEIS NOORDEINDE

Israëlische premier noemt demonstranten haatzaaiers (fotoserie)

Den HaagFM 07.09.2016 De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft op Twitter de demonstranten tegen zijn bezoek aan Nederland “haatzaaiers” genoemd.

In het bericht dankt de premier de groep voorstanders die bij Paleis Noordeinde stonden. De tegenstanders van zijn beleid beschuldigt hij ervan een haatcampagne te voeren.

Benjamin Netanyahu 

✔@netanyahu

Thanks to all who rallied for Israel & stood against a campaign of hate as I visited the king of the Netherlands.  7:42 PM – 6 Sep 2016

Dinsdag werd op verschillende plekken in onze stad gedemonstreerd door voor- en tegenstanders van Netanyahu. Volgens de politie trokken de rustig verlopen bijeenkomsten bij elkaar zo’n 400 mensen. …lees meer

Betogingen voor en tegen Netanyahu rustig verlopen

AD 07.09.2016 Zowel de demonstratie voor Israël en premier Netanyahu als de betogingen tégen het bezoek van de Israëlische minister-president is vandaag volgens de Haagse politie ‘zonder noemenswaardige incidenten verlopen’. Wel waren uitlatingen geregeld fel, zoals het scanderen van ‘Netanyahu moordenaar’.

Demonstratie pro-Israël © AD

Demonstratie pro-Palestina © AD

Benjamin Netanyahu brengt deze week een bezoek brengt aan Den Haag en dat leverde prompt protesten en steunbetuigingen op. Dit alles door een vracht politiemensen in de gaten gehouden.

Op het Plein en later in de middag ook op de Koekamp maakten tegenstanders hun statement. De mensen die, zoals ze het zelf omschreven, ‘Israël en Bibi een hart onder de riem willen steken’ verzamelden zich in een omhekt vak voor paleis Noordeinde. ,,Het is een grof schandaal dat anderen hem als oorlogsmisdadiger bestempelen.”

Een spreker van de pro-Israëlbetoging richtte zijn pijlen op de BDS-beweging (de afkorting staat voor boycot, desinvesteren, sancties) die een einde wil maken aan de Israëlische bezetting. De BDS-activisten werden onder meer antisemitisch genoemd. Dat leverde repliek op van een toeschouwer: ,,Dit is haatzaaien.” Direct kreeg hij gezelschap van vier agenten die een praatje met hem gingen maken.

Lees ook

Politie op scherp voor protest rond komst Netanyahu

Lees meer

Politie © AD

Wetsartikel
Aan de Koekamp wapperden de Palestijnse vlaggen. Een van de mensen die op deze demonstratie was afgekomen is de Syrische Palestijn Firas (28). ,,Ik haat de Israëlische premier. Door hem heb ik geen thuis; zit ik stateloos hier.”

De ‘spreekstalmeester’ op het podium trapte de demonstratie direct stevig af door een bevriend staatshoofd – Netanyahu – moordenaar te noemen. Een groot deel van de betogers scandeerde de podiumman na. En wisselde dat af met ‘Free Palestina, Israël terrorist’. In principe kan iemand die een buitenlands staatshoofd beledigt maximaal twee jaar gevangenisstraf krijgen, al liet in april van dit jaar minister Van der Steur (Justitie) weten van dit wetsartikel af te willen. De VVD’er noemde het achterhaald. Deze dinsdag grepen de vele ordehandhavers in ieder geval niet in.

Bij de politie-eenheid Den Haag keek men na afloop van de drie demo’s tevreden terug op de dag. ,,Het is allemaal zonder noemenswaardige incidenten verlopen. Er zijn ook helemaal geen aanhoudingen verricht”, aldus een zegsvrouw.  Zij schat dat er circa 410 mensen hebben gedemonstreerd, de meesten (zo’n 250) bij de Koekamp.

Kuzu hoeft niet bang te zijn voor straf na schoffering Netanyahu Elsevier 12.09.2016

Na schoffering Kuzu: ontspannen ontmoeting met Netanyahu Elsevier 07.09.2016

Denk-Kamerlid weigert premier Netanyahu hand te geven Trouw 07.09.2016

Kamerlid DENK weigert Israëlische premier hand te geven AD 07.09.2016

Dagkoersen: Denk-aanvoerder Kuzu weigert hand Netanyahu VK 07.09.2016

Denk-Kamerlid Kuzu weigert premier Israël de hand te schudden NU 07.09.2016

Kuzu geeft Netanyahu geen hand Telegraaf 07.09.2016

DENK-kopstuk Kuzu weigert hand Netanyahu (video) Elsevier 07.09.2016

Water cruciaal voor vrede Israel-Palestina, Nederland moet bemiddelen VK 07.09.2016

Wie protesteren tegen komst Netanyahu in Nederland? Elsevier 06.09.2016

Pro- en anti-demonstraties in Den Haag om komst Israëlische premier Netanyahu  RTVWEST 06.09.2016

  Volgen  lot van bree @lotvanbree

Muziek bij steunbetuiging voor Israëlische premier Netanyahu@omroepwest  5:06 – 6 september 2016

  Volgen lot van bree @lotvanbree

Anti-Netanyahu demonstratie op het Plein in Den Haag@omroepwest   13:28 – 6 september 2016

  Volgen  lot van bree @lotvanbree

Wij houden van Israël zeggen de demonstranten en geloven in God. Media vergroten problemen in Gaza uit @omroepwest  14:55 – 6 september 2016

Politie alert voor protesten rond komst Israëlische premier  Den HaagFM 06.09.2016

Demonstraties voor en tegen Netanyahu in Den Haag AD 06.09.2016

 

© AD

© AD

Politie op scherp voor protest rond komst Netanyahu AD 06.09.2016

Israëlische premier Netanyahu bezoekt Den Haag; verschillende demonstraties aangekondigd RTVWEST 06.09.2016

Netanyahu bij Rutte en koning Telegraaf 06.09.2016

Israël wil helpen tegen terreur Telegraaf 06.09.2016

Palestijnen en Israël mogelijk in Nederland in gesprek over water en energie NU 06.09.2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s