Vinexering versus het Deltaplan voor de Haagse samenlevingsopbouw

Vinexering

De transformatie tot nog toe lijkt meer op een ‘vinexering’ van de naoorlogse wijken. Wat een gebrek aan ambitie wordt hier tentoongespreid! Rijen kant en klare eengezinswoningen heet heten daar vernieuwing. Het is het antwoord van de instituties die voor ons bouwen. In die zin is blijkbaar het eigendom van de grond, dat in handen is van woningcorporaties, dominant voor de vraag wat er gebouwd wordt.

Een vernieuwende visie op dit deel van de stad ontbreekt. Zo laat Den Haag in deze wijken volstrekt de kans lopen om de burgers in deze wijken in hun kracht te zetten. Laat deze burger de woonproducent zijn die met zijn dromen en fantasieën kleur geeft aan de doorontwikkeling van dit deel van de stad.

Kijk naar Roombeek in Enschede en het Homeruskwartier in Almere en zie de veelkleurigheid van burgerinitiatief binnen een organische ontwikkeling van de stad. Juist doordat er sprake is, weliswaar via de woningcorporaties van ‘publiek’ grondbezit kan Den Haag hier de ruimte geven aan een veelvoud van burgerinitiatieven van onderop. Het kan een spectaculaire diversiteit genereren.

zie ook website Platformstad.nl.

Adri Duivesteijn: “Den Haag moet deltaplan voor de samenlevingsopbouw opstellen”

Den HaagFM 06.04.2016 Oud-wethouder Adri Duivesteijn maakt zich grote zorgen over de sociale samenhang in Den Haag. “Door het huidige intolerante – politieke – klimaat zien wij dat veel etnisch gelijken zich opsluiten in eigen kring”, schrijft de PvdA-politicus en ereburger van Den Haag in een column voor de website Platformstad.nl.

Schoolplein

“Wat mij schokt is dat er inmiddels wel meer dan 120 culturen in onze stad vertegenwoordigd zijn maar dat de onderlinge communicatie daarbinnen volstrekt niet vanzelfsprekend is. De interactie tussen al die verschillende groepen wordt steeds minder vanzelfsprekend. Als mensen niet echt met elkaar communiceren komt ook het samenleven zelf onder spanning te staan.” Duivesteijn pleit daarom voor het opstellen van een “deltaplan voor de samenlevingsopbouw”.

“Elkaar echt ontmoeten en ook leren kennen is een voorwaarde voor een sociaal-cultureel gezonde stad. Stedelijke ontwikkeling is niet alleen de hardware maar vooral ook investeren in de software van de stad en dat zijn de mensen zelf. Doen wij dat niet dan zal de vroegere tweedeling in Den Haag zich in de toekomst gaan manifesteren als een veelvoud van kleine gesloten enclaves. Dat mag nooit ons toekomstperspectief zijn.” …lees meer

3 Reacties op “Vinexering versus het Deltaplan voor de Haagse samenlevingsopbouw

  1. Pingback: Toekomst van Den Haag – Ruimte voor de Stad | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  2. Pingback: Den Haag Zuid West op de schop | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  3. Pingback: Den Haag Zuid West op de schop | Knoop Moerwijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s