Pro-Syrië demonstratie 12.03.2016 Spuiplein

Zaterdag was het vijf jaar geleden dat de zogeheten ‘Arabische lente’ in Syrië begon.

Wat begon als vreedzaam protest is uitgelopen op een burgeroorlog. Medestanders van de Syrische regering houden zaterdag in Den Haag een Mars voor Syrië.

“Ondanks de verwoede pogingen van takfiri, sectaristen en zionistische agressors houdt Syrië stand”, schrijven de organisatoren van de demonstratie.

Volgens hen wordt het verzet tegen dictator Bashar al-Assad (kleine foto) “aangespoord door buitenlandse agenda’s en met de openlijke financiële, militaire en morele steun van terreurorganisaties, dictaturen en het Westen.” 

De mars start zaterdag om 14.00 uur op het Spuiplein.

Achtergrond

‘Overgang Syrië pas mogelijk na dood of vertrek Assad’  – Trouw 13.03.2016

‘Syrisch regime probeert besprekingen over vrede te verstoren’ – NU 13.03.2016 

‘Assad behoort aan het Syrische volk’  – Trouw 12.03.2016

Oppositie Syrië wil alleen overgangsperiode bij vertrek president Assad – NU 12.03.2016

Extreem-rechtse groepen achter pro-Assad demo 12 maart in Den Haag

Aanstaande zaterdag (12 maart 2016) staat er op het Spuiplein in Den Haag een manifestatie gepland onder de titel ‘Syrië zal nooit knielen’. Wat door moet gaan voor een demonstratie ‘in solidariteit met het Syrische volk’, blijkt bij nadere beschouwing een steunbetuiging aan het autoritaire en ultra-nationalistische Assad-bewind. De organisatoren van de manifestatie zijn o.a. de extreem-rechtse organisaties ‘Euro-Rus’ en het ‘European Solidarity Front for Syria’. Wie zitten er achter deze organisaties, en wat is hun link met Syrië?

(lees verder online voor achtergrondlinks in tekst: http://bit.ly/1pcqAXf)

Euro-Rus wordt geleid door de Belgische neonazi Kris Roman. De 50-jarige Roman heeft een flinke geschiedenis binnen Belgisch extreem-rechts. Een kleine greep uit zijn bedenkelijke CV begint met zijn positie als kandidaat-raadslid voor het Vlaams Blok, waar hij naar verluidt werd weggestuurd wegens zijn antisemitische opvattingen. Later haalde hij tot tweemaal toe ex-‘Grand Wizard’ van de Ku Klux Klan, David Duke, (die overigens zelf in 2005 op een pro-Assad demo in Damascus sprak) naar België. Verder werd Roman tot 9 maanden voorwaardelijk veroordeeld wegens het publiceren van racistische teksten, en sprak hij op bijeenkomsten van o.a. de Nederlandse Volksunie, waaronder eentje ter ere van de 110e geboortedag van Adolf Hitler. Met zijn zelfverklaard geesteskind Euro-Rus schaarde hij zich in 2007 onder de extreem-rechtse koepelorganisatie N-SA, maar is daar inmiddels weg en heeft onderdak gevonden bij de gewelddadige extreem-rechtse club Nation.

De tweede organisatie, het ‘European Solidarity Front for Syria’ (ESFS) is een organisatie met naar eigen zeggen afdelingen in zo’n 25 landen in Europa en Latijns Amerika. ESFS onderhoudt nauwe banden met allerhande Europese fascistische organisaties, organiseert pro-Assad demonstraties en stuurde enkele malen delegaties naar Syrië. Deze uitjes, die steevast hartelijk werden ontvangen door het Syrische bewind, bestonden onder andere uit andere Poolse fascisten en leden van het Italiaanse neo-fascistische Casa Pound. Beide organisaties lijken in Italië sterk met elkaar verweven. Zo opende Casa Pound de deuren van haar clubhuis in Rome als uitwijklocatie voor een verboden demonstratie die het organiseerde samen met ESFS. Verder is de neo-nazistische Griekse beweging Mavros Krinos (Zwarte Lelie) naar eigen zeggen verbonden aan het Solidarity Front.

Bezoek DenHaagOrg voor het volledige bericht

AFA Den Haag

Enkele achtergrondartikelen mbt de steun van Europees extreem-rechts voor Assad:

– https://tahriricn.wordpress.com/2013/12/11/syria-who-are-assads-fascist-supporters/

– http://www.middleeasteye.net/in-depth/features/europes-far-right-activists-continue-throw-their-weight-behind-syrias-assad

– https://www.vice.com/read/are-greek-neo-nazis-fighting-for-assad-in-syria1

– http://www.solidarisme.be/blog/artikels/itemlist/user/46-rubenrosiers

– https://www.hate-speech.org/other-volunteers/

– https://en.qantara.de/content/the-syrian-conflict-a-red-brown-alliance-for-syria

Tientallen Syriërs steunen president Assad bij demonstratie in Den Haag

RTVWEST 12.03.2016 Bij een demonstratie op het Spuiplein in Den Haag hebben enkele tientallen Syriërs hun steun betuigd aan de Syrische president Bashar al-Assad. Er werd met vlaggen gezwaaid en er werden liederen gezongen.

Zo’n veertig betogers deden mee aan de demonstratie. De politie was aanwezig, maar hoefde niet in actie te komen.

LEES OOK: Politie voorkomt een uitreis naar Syrië na inbeslagname telefoon van 16-jarig meisje

Opvallend was ook dat tussen de verschillende Syrische vlaggen ook een Russische vlag te zien was. Rusland is één van de weinige bondgenoten van Syrië in het conflict in het Midden-Oosten.

Meer over dit onderwerp: Syrië Den Haag Demonstratie

“Extreemrechtse groepen achter Mars voor Syrië in Den Haag”

Den HaagFM 11.03.2016 Achter de Mars voor Syrië die zaterdag in Den Haag wordt gehouden “uit solidariteit met het Syrische volk” gaan volgens de Anti Fascistische Actie (AFA) enkele extreemrechtse groepen schuil. De mars start zaterdag om 14.00 uur op het Spuiplein.

“De organisatoren van de manifestatie zijn onder meer de extreemrechtse organisaties Euro-Rus en het European Solidarity Front for Syria (ESFS)”, zegt AFA. “Achter Euro-Rus gaan mensen schuil als de Belgische neonazi Kris Roman. ESFS is een club met Poolse fascisten en leden van het Italiaanse neo-fascistische Casa Pound. De voorzitter van het ESFS is de Vlaamse recht-extremist Ruben Rosiers.”

Naast deze twee organisaties is nog een derde organisatie betrokken bij de demonstratie: De Syrisch-Nederlandse hulporganisatie Comité Syrian Nederland. Woordvoerster Sonja van den Ende, bestuurslid bij de pro-Palestijnse organisatie Stop de Bezetting en ex-statenlid voor de SP, zegt niets met extreemrechts te maken te hebben.…lees meer

Mars voor Syrië in Den Haag

Den HaagFM 10.03.2016 Zaterdag is het vijf jaar geleden dat de zogeheten ‘Arabische lente’ in Syrië begon. Wat begon als vreedzaam protest is uitgelopen op een burgeroorlog. Medestanders van de Syrische regering houden zaterdag in Den Haag een Mars voor Syrië.

“Ondanks de verwoede pogingen van takfiri, sectaristen en zionistische agressors houdt Syrië stand”, schrijven de organisatoren van de demonstratie. Volgens hen wordt het verzet tegen dictator Bashar al-Assad (kleine foto) “aangespoord door buitenlandse agenda’s en met de openlijke financiële, militaire en morele steun van terreurorganisaties, dictaturen en het Westen.” De mars start zaterdag om 14.00 uur op het Spuiplein. …lees meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s