Ambassades in Den Haag in slechte staat

Onderhoud Ambassade

Niet alleen een gebouw van de ambassade van Egypte aan de Surinamestraat verkeert in zeer slechte staat. Ook de ambassades van Kroatië, Saudi-Arabië en Griekenland “rotten weg”, meldt de NOS.

Haagse ambassades raken in verval

AD 24.02.2016 Op instorten staan ze nog net niet, maar toch is er behoorlijk wat mis met een aantal ambassades in de stad. Verveloze gevels en rottend hout doen pijn aan de ogen. Dwingen ze op te knappen, is onmogelijk.

De Egyptische ambassade © Frank Jansen.

We zouden in het uiterste geval een boete kunnen uitdelen, maar ze zijn niet verplicht te betalen

Gemeentewoordvoerder

De ambtswoning van Congo © Frank Jansen.

De Griekse ambassade © Frank Jansen.

Waag het als ‘gewone’ Hagenaar niet om je monumentale pand te laten verkrotten. De gemeente is er doorgaans als de kippen bij om de verloedering van het stadsgezicht een halt toe te roepen.

Heel anders wordt het als de eigenaar van het pand toevallig een buitenlandse staat is. En helemaal onhandig als die staten toevallig Congo, Egypte en Kroatië zijn. Het zijn landen die bij de gemeente op een zwarte lijst staan, omdat het onderhoud aan hun ambassades te wensen over laat.

Deplorabel
Neem nu Congo. De voormalige ambassade van het Afrikaanse land aan de Violenweg verkeert al jaren in deplorabele staat. Het voeg- en verfwerk is niet in orde, de afwatering en dakbedekking laten te wensen over en tot overmaat van ramp is er ook van alles mis met het houtwerk.

Maar de gemeente kan hoog of laag springen, Den Haag heeft uiteindelijk geen poot om op te staan. ,,We zijn in gesprek met de vertegenwoordiging van de Congolese eigenaar,” zegt een gemeentewoordvoerder. ,,Het onderhoud is niet zoals wij dat graag zouden zien. We zouden in het uiterste geval een boete onder dwangsom kunnen uitdelen. Maar los van het feit dat ze niet verplicht zijn te betalen, denken we dat dit niet de manier is om iets gedaan te krijgen. Dat soort maatregelen werkt averechts. We willen graag met die landen in gesprek blijven.”

Geen resultaat
Tot nu toe zonder resultaat. ,,Maar we blijven het gewoon proberen. Net zolang totdat het is opgelost. Het gaat overigens niet om levensgevaarlijke situaties, maar om achterstallig onderhoud.”

Al het écht mis is, komen landen doorgaans wel in beweging, stelt de woordvoerder. ,,Zo heeft Kroatië onlangs nog een potentieel gevaarlijke situatie aan de erkers hersteld.” Alle onderhoudskosten zijn volgens hem voor rekening van de landen zelf.

Ook de ambtswoning van Griekenland aan de Alexanderstraat staat er niet al te best bij, zo meldde deze krant vorige week. De balustrade hangt scheef en een deel van het houtwerk is rot.

Ook de ambassades van Kroatië, Saudi-Arabië en Griekenland “rotten weg”

Den HaagFM 29.04.2016 Niet alleen een gebouw van de ambassade van Egypte aan de Surinamestraat verkeert in zeer slechte staat. Ook de ambassades van Kroatië, Saudi-Arabië en Griekenland “rotten weg”, meldt de NOS.

De omroep sprak in de Surinamestraat met buurtbewoners over het voormalige woonhuis van schrijver Louis Couperus. “Als je tien jaar niks doet met een gebouw en de verwarming niet aanzet, stort het vanzelf in elkaar”, zegt Bart Dura. “Ze hebben ook ongedierte. De achterkant is helemaal erg, daar is de vorst naar binnen geslagen. De achtergevel kan eraf vallen.”

Een pand van de Kroatische ambassade aan de Groot Hertoginnelaan zou in nog slechtere staat verkeren. Het houtwerk en de erkers van het gemeentelijke monument zijn volledig afgebladderd en verrot. De twee naast elkaar gelegen residenties van Saudi-Arabië en Griekenland bieden ook een treurige aanblik. Het pand van de Saudi’s is verveloos en bij de Grieken is de balustrade van het balkon afgebroken.…lees meer

6 Reacties op “Ambassades in Den Haag in slechte staat

  1. Pingback: Nieuw plan amerikaanse ambassade Den Haag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  2. Pingback: Nieuw plan bestemming voormalige amerikaanse ambassade Den Haag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  3. Pingback: Nieuw plan bestemming voormalige Amerikaanse ambassade Den Haag – deel 2 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  4. Pingback: Belangenverstrengeling in de Haagse politiek ??? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  5. Pingback: Verkrotting van ambassadegebouwen in Den Haag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  6. Pingback: Het ambassadekrot van Kroatië is nog steeds een ‘schandvlek in Den Haag’ | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s