Heropening Centraal Station Den Haag

Heropening CS

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en burgemeester Jozias van Aartsen hebben maandag officieel het vernieuwde treinstation Den Haag Centraal geopend. Na jaren verbouwen is het de hele feest op het treinstation. Er zijn optredens van schrijvers, cabaretiers en muzikanten.

AD 02.11.2017

AD 02.11.2017

Bekijk hier het hele programma van de opening

zie ook: Verbouwing Den Haag Centraal

zie ook: Bouw nieuwe stationshal Den Haag CS dichterbij

Den Haag Centraal heropend door staatssecretaris Dijksma (fotoserie)

Den HaagFM 01.02.2016 Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en burgemeester Jozias van Aartsen hebben maandag officieel het vernieuwde treinstation Den Haag Centraal geopend. Na jaren verbouwen is het de hele feest op het treinstation. Er zijn optredens van schrijvers, cabaretiers en muzikanten.

Het station heeft een flinke metamorfose ondergaan: de grote stationshal kreeg een glazen dak en een gloednieuwe natuurstenen vloer. “Voor de reizigers is de grootste verandering dat het station van een donkere plek naar een transparante, ruime overzichtelijke hal is gegaan”, zei Franc de Kodde van Pro Rail op Den Haag FM.

Niet iedereen is even enthousiast. De reizigersorganisatie Rover ziet “weinig verbeteringen” in het voor 123 miljoen euro verbouwde treinstation. “De hal is inderdaad ruim, maar gelijktijdig zonder kraak of smaak”, zegt voorzitter Arriën Kruyt. “Het is er ongezellig en tochtig. Den Haag Centraal heeft nog steeds de uitstraling van een asperge achter een verwarming.”

Zanger van van Gruppo Sportivo is ziek

Het eerder aangekondigde optreden van zanger Hans Vandenburg van Gruppo Sportivo gaat niet door. “Fijne griepvariatie”, schrijft hij op Facebook. “Slijm vast op m’n borst. Brak. Geen stem. Geen eetlust. Geen heropening Centraal Station Den Haag voor dit popidool vandaag.” …lees meer

Nieuw Den Haag Centraal met veel muziek geopend

AD 01.02.2016 Het compleet verbouwde station Den Haag Centraal is maandagmiddag officieel geopend door burgemeester Jozias van Aartsen, staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur én Hagenaar Chris Kwant. Op het station is het de hele dag feest, met vooral veel muziek.

Met een spelletje petje op, petje af in de stationshal zocht treinfan en dj Erik de Zwart naar de reiziger die samen met Van Aartsen en Dijksma het nieuwe Den Haag Centraal mocht openen. Hagenaar Chris Kwant is uiteindelijk de gelukkige.

Wybertjes
Na vijf jaar hebben de bouwvakkers plaatsgemaakt voor muzikanten. De hele dag door klinkt er muziek in de nieuwe stationshal onder het karakteristieke glazen dak van 11.360 vierkante meter.

Het dak met de ‘wybertjes’, zoals de glazen dakdelen al snel werden genoemd in de stad, rust op  slechts acht grote pilaren. De ‘wybertjes’ zijn overigens 8 bij 12 meter en wegen 3000 kilo per stuk. Het hele dak weegt zo’n twee miljoen kilo.

Wolk
Een wolk van twinkelende lampjes is de nieuwe ontmoetingsplek in de stationshal. Het kunstwerk dat ter hoogte van perron vier hangt is een blikvanger van jewelste. De ‘Sunny Cloud’ van kunstenaar John Körmeling bestaat uit een aluminium frame waarbinnen ledlampjes zorgen voor een steeds veranderende verlichting. Elk van de zes grote stations waar de wolk komt te hangen heeft een eigen patroon.

Dagelijks maken nu 190.000 mensen gebruik van het station, de verwachting is dat dat over tien jaar 270.000 mensen per dag is.

Lees ook;

Nieuwe Den Haag CS geopend

Telegraaf 01.02.2016 Na jaren van ingrijpende verbouwingen wordt maandag het vernieuwde station Den Haag Centraal officieel geopend.

Het station is omgevormd tot een grote terminal waarin alle soorten openbaar vervoer samenkomen. Het geheel is overspannen door een enorm glazen dak, dat de afmetingen heeft van twee voetbalvelden. Het complex heeft een capaciteit van 270.000 reizigers per dag. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) en de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen verrichten de officiële opening.

Den Haag Centraal is een van meerdere stations die worden of al zijn verbouwd tot complexen waar reizigers zonder al te veel moeite kunnen overstappen op verschillende vormen van openbaar vervoer of op eigen vervoer. Het gaat onder meer ook om de centrale stations van Arnhem, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam en om Breda en Delft.

De hele dag feest op vernieuwd Den Haag Centraal

Den HaagFM 01.02.2016 Na jaren verbouwen is het maandag feest op treinstation Den Haag Centraal.

Het station heeft een flinke metamorfose ondergaan: de grote stationshal kreeg een glazen dak en een gloednieuwe natuurstenen vloer. “Voor de reizigers is de grootste verandering dat het station van een donkere plek naar een transparante, ruime overzichtelijke hal is gegaan”, zei Franc de Kodde van Pro Rail op Den Haag FM. “Je kunt nu in een oogopslag zien waar de tram of bus aankomt en dat was eerst natuurlijk niet zo”.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) en burgemeester Jozias van Aartsen openen om 12.00 uur officieel het vernieuwde station. De hele dag door zijn er feestelijke activiteiten zoals optredens van onder meer Lois Lane en Hans Vandenburg van Gruppo Sportivo. …lees meer

Compleet vernieuwd Den Haag Centraal maandag geopend

 

AD 01.02.2016 Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) en de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen openen maandag het volledig vernieuwde Den Haag Centraal. De verbouwing – die in 2011 begon – moet er onder andere voor zorgen dat het station zo’n 270.000 reizigers per dag kan opvangen.

Het station is omgevormd tot een grote terminal waarin alle soorten openbaar vervoer samenkomen. Het geheel is overspannen door een enorm glazen dak, dat de afmetingen heeft van twee voetbalvelden.

Den Haag Centraal is een van meerdere stations die worden of al zijn verbouwd tot complexen waar reizigers zonder al te veel moeite kunnen overstappen op verschillende vormen van openbaar vervoer of op eigen vervoer. Het gaat onder meer ook om de centrale stations van Arnhem, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam en om Breda en Delft.

GERELATEERD NIEUWS;

Ben jij de reiziger die Den Haag Centraal opent?

‘Haagse binnenstad moet beter verlicht worden’

Geen concert Gruppo Sportivo-zanger Hans Vandenburg bij heropening Den Haag Centraal

RTVWEST 01.02.2016 Wie zich had verheugd op een muzikale opening van het nieuwe Den Haag Centraal door zanger Hans Vandenburg (Gruppo Sportivo) zal ongetwijfeld teleurgesteld zijn. De Haagse zanger ligt met griep op bed en moet het concert aan zich voorbij laten gaan.

‘Fijne griepvariatie’, schrijft hij zelf op Facebook. ‘Slijm vast op m’n borst. Brak. Geen stem. Geen eetlust. Geen heropening Centraal Station Den Haag voor dit popidool vandaag.’

LEES OOK: Veel muziek bij heropening vernieuwd Den Haag Centraal

De feestelijke opening van het gloednieuwe Haagse station gaat wel gewoon door, maar in afgeslankte vorm. De gelegenheidsformatie Haagse Hits Live bestaat nu uit alleen de Bombitas. Om 7.00 uur werd het spektakel al afgetrapt door The Hague Reggae Stars. Ook zanger Ed Struijlaart treedt op. Het complete overzicht van alle optredens vind je hier.

Opening
Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) en de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen openden om 12.00 uur officieel het vernieuwde station. De verbouwing, die officieel op 18 april 2011 begon, heeft bijna vijf jaar geduurd.
LEES OOK: IN BEELD: Den Haag Centraal feestelijk geopend

Meer over dit onderwerp: Den Haag Nieuw Centraal Den Haag Gruppo SportivoHans van de Burg

IN BEELD: Den Haag Centraal feestelijk geopend

RTVWEST 01.02.2016 Station Den Haag Centraal is maandag feestelijk heropend. De hele dag zijn er optredens. Rond het middaguur is het station officieel geopend door de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen, staatssecretaris Sharon Dijksma en een reiziger.

Feestelijke opening Den Haag CS

Meer over dit onderwerp: In Beeld Den Haag Centraal Station

Veel muziek bij heropening vernieuwd Den Haag Centraal

RTVWEST 01.02.2016 Wie maandag op station Den Haag Centraal komt kan het niet ontgaan. Het station wordt feestelijk heropend. De hele dag zijn er optredens van onder meer de gelegenheidsformatie Haagse Hits Live met Hans van den Burg (Gruppo Sportivo) en de Bombitas. Om 7.00 uur wordt het spektakel afgetrapt door The Hague Reggae Stars.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) en de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen openen om 12.00 uur officieel het vernieuwde station. De verbouwing begon officieel op 18 april 2011.

LEES OOK: Hoogbejaarde oud-perronopzichter (92) van NS in Den Haag: ‘Vroegâh reden we gewoon als het sneeuwde’

Het station is omgevormd tot een grote terminal waarin alle soorten openbaar vervoer samenkomen. Het geheel is overspannen door een enorm glazen dak, dat de afmeting heeft van twee voetbalvelden. Het station kan 270.000 reizigers per dag aan.

Bekijk hier het hele programma van de opening

Meer over dit onderwerp: Den Haag Centraal Station Openbaar Vervoer NS

Den Haag Centraal verbouwd tot podiumzaal voor heropening (fotoserie)

Den HaagFM 01.02.2016 Het afgelopen weekend is treinstation Den Haag Centraal verbouwd tot podiumzaal voor de grote heropening op maandag.

Er zijn verschillende podia geplaatst in de stationshal voor optredens van onder meer de band Lois Lane, zanger Hans Vandenburg van Gruppo Sportivo, singer/songwritersduo Isaac Bullock & Camilla Alfieri en Brassta La Vista. Ook de groep The Hague Reggae All Stars en singer/songwriter Ed Struijlaart treden op. De eerste artiest start al om 07.00 uur. De laatste artiesten treden op tot ongeveer 21.00 uur. Op een kleiner podium staan de schrijvers en cabaretiers van Puur Gelul.

De officiële openingshandeling wordt tussen 12.00 en 13.00 uur verricht door staatssecretaris Sharon Dijksma en burgemeester Jozias van Aartsen. Zondag werd daarvoor een generale repetitie gehouden met stand-in acteurs. Maandag is het openingsfeest ook te volgen via deze livestream…lees meer

Reizigersorganisatie Rover niet te spreken over nieuw Den Haag Centraal

Den HaagFM 31.01.2016 De reizigersorganisatie Rover is niet te spreken over het nieuwe Den Haag Centraal. De belangengroep ziet “weinig verbeteringen” in het voor 123 miljoen euro verbouwde treinstation.

Maandag wordt het verbouwde station officieel heropend. Of de reizigers nu heel blij moeten worden van het resultaat, valt volgens Rover-voorzitter Arriën Kruyt echter te betwijfelen. Hij hekelt onder meer de onoverzichtelijkheid van het station. “Zo is de loopafstand naar de treinen langer geworden en het is heel moeilijk om de juiste bus of tram te vinden.” Kruyt ergert zich ook aan het busplatform. “Dat is vies, onoverzichtelijk en voorzien van een wachtgelegenheid die permanent op slot zit.”

“De hal is inderdaad ruim, maar gelijktijdig zonder kraak of smaak”, vervolgt de voorzitter. “Het is er ongezellig en tochtig. De WC’s en fietsenstalling zijn onvindbaar weggemoffeld onder trappen. Het voorplein is een desolate vlakte. De gevel heeft de kwaliteit van de befaamde Oost-Duitse Plattenbau met het verschil dat in Oost Duitsland dit soort gevels al lang opgeknapt zijn. Den Haag Centraal heeft nog steeds de uitstraling van een asperge achter een verwarming.”…lees meer

4 Reacties op “Heropening Centraal Station Den Haag

  1. Pingback: Gedonder over de bebouwing voor Den Haag Centraal | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  2. Pingback: Een nieuwe plek voor de Haagse Zebraklok ?? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  3. Pingback: Het gedonder over de bebouwing voor Den Haag Centraal gaat verder !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  4. Pingback: De Skyline van Den Haag gaat de komende jaren drastisch veranderen en nog verder | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s