De Vloek definitief verdwenen uit Scheveningen

IMG_1776[1]

zie ook: De Vloek moet definitief verdwijnen uit Scheveningen

zie ook:  Nieuwe locatie krakersbolwerk De Vloek Den Haag

zie ook: De Scheveningse Pier en de Vloek

zie ook: Moet de ´De Vloek´ verdwijnen uit Scheveningen ?

zie ook: Doek gevallen voor de Haagse Illusie

zie ook:  1 jaar actiecampagne vrijplaats De Vloek

Den Haag naar de rechter om kosten ontruiming De Vloek te verhalen

RTVWEST 27.10.2015 De gemeente Den Haag stapt naar de rechter om de kosten van de ontruiming van krakersbolwerk De Vloek te verhalen op de krakers die weigerden te vertrekken. Ook wil Den Haag een deurwaarder op de krakers afsturen omdat ze de proceskosten nog niet betaald hebben.

Begin september ontruimde de politie De Vloek. De krakers moesten Scheveningen verlaten omdat op de plek van het krakersbolwerk een topzeilcentrum komt. Een deel van de krakers was eerder vrijwillig vertrokken naar een alternatieve locatie in Moerwijk. Tien krakers bleven achter en verzetten zich tegen de ontruiming. Zij werden door de politie aangehouden en veroordeeld tot het betalen van de proceskosten.
Maar tot nu toe hebben zij nog niet betaald, bevestigt het Haagse college van burgemeester en wethouders op vragen van de PVV. Daarom onderzoekt de gemeente de mogelijkheden om deze proceskosten – die in het vonnis van de rechtbank en in het arrest van het hof staan vermeld – te verhalen via de deurwaarder, schrijft het college.
Afzonderlijke procedure
Ook gaat de gemeente de kosten van de ontruiming op de krakers verhalen. Hier heeft de rechter de krakers niet voor veroordeeld en daarom begint de gemeente een afzonderlijke procedure. Hoe hoog de kosten zijn wordt nog onderzocht.

Meer over dit onderwerp: De Vloek Krakersbolwerk ScheveningenOntruiming Topzeilcentrum Proceskosten

Den Haag eist bij rechtbank dat krakers betalen voor ontruiming De Vloek

Den HaagFM 27.10.2015 De gemeente Den Haag stapt naar de rechter om de kosten van de ontruiming van krakersbolwerk De Vloek te verhalen op de krakers die weigerden te vertrekken. Ook wil Den Haag een deurwaarder op de krakers afsturen omdat ze de proceskosten nog niet betaald hebben.

Een deel van de krakers was vrijwillig vertrokken naar een alternatieve locatie in Moerwijk. De rest probeerde bij de rechtbank ontruiming te voorkomen, maar kreeg ongelijk van de rechtbank. Ook werden ze verplicht de proceskosten van de gemeente te betalen. Dat is nog steeds niet gebeurd.

Begin september werd De Vloek ontruimd om plaats te maken voor een Topzeilcentrum. Tien krakers bleven achter en verzetten zich tegen de ontruiming. Zij werden door de politie aangehouden. De gemeente wil ook de kosten van de ontruiming op de krakers verhalen en start daarom een nieuwe procedure. Hoe hoog de kosten zijn wordt nog onderzocht. …lees meer

PvdA, de draaimolenpartij

16.10.2015 Den Haag FM weet vandaag te melden dat de PvdA in Den Haag akkoord gaat met de sloop van vrijplaats De Vloek. Volgens raadslid Bülent Aydin kon zijn partij pas definitief akkoord gaan met de ‘herinrichting van het havengebied’ na aanvullende toezeggingen van het college van B en W.

Concreet betekent dit dat er nu in Den Haag een goedlopend sociaal-cultureel initiatief, met bedrijven en voorzieningen voor en door Scheveningers wordt vervangen door een nichefunctie, een topzeilcentrum dat aan de raad verkocht wordt als ‘trekker’, maar in de praktijk vooral een voorziening voor een kleine elite van topsporters zal zijn. Een verkeerd geplaatste voorziening ook, want de in Scheveningen geprojecteerde zeezeilhaven zal aan de andere kant van het water zijn plek vinden.

We moeten af van de blik van projectontwikkelaars. Vrijplaats De Vloek moet blijven!

1 jaar actiecampagne vrijplaats De Vloek

Demonstratie tegen sloopplannen vrijplaats De Vloek

PvdA definitief akkoord met sloop De Vloek

Den HaagFM 16.10.2015 De PvdA in de Haagse gemeenteraad is definitief akkoord met de sloop van kraakpand De Vloek bij de Scheveningse Haven.

Dat zei het raadslid Bülent Aydin (kleine foto) van de PvdA donderdag in Haagse Ochtendradio op Den Haag FM. Hij benadrukte het belangrijk te vinden dat er culturele broedplaatsen als De Vloek zijn, en dat daarom zijn partij pas definitief akkoord kon gaan met de herinrichting van het havengebied na aanvullende toezeggingen van het college van burgemeester en wethouders. Die stuurde woensdag een brief aan de raad waarin wordt toegezegd dat er voor De Vloek naar een nieuwe locatie wordt gezocht. “Er zouden meerdere objecten binnen de gemeentelijke vastgoedportefeuille geschikt kunnen zijn om de huidige activiteiten van De Vloek te kunnen voortzetten”, schrijft het stadsbestuur.

“Om de geschiktheid van deze locaties te kunnen vaststellen wil het college deze locaties allereerst met vertegenwoordigers van De Vloek bespreken. Het college heeft daarom aangeboden op korte termijn deze locaties samen met vertegenwoordigers van De Vloek te bezoeken. Vanuit De Vloek is aangegeven dat zij eerst de raadsvergadering van 16 oktober willen afwachten.” Donderdagavond wordt in de gemeenteraad gesproken over het havengebied en de toekomst van De Vloek. Den Haag TV zendt die vergadering, net als alle andere gemeenteraadsvergaderingen, live uit.

“Krakers De Vloek weigeren advocaat-en proceskosten te betalen”

Den HaagFM 25.09.2015 De krakers van het inmiddels gesloopte kraakpand De Vloek bij de Scheveningse haven weigeren vooralsnog de advocaat- en proceskosten van de gemeente te betalen, waartoe de rechtbank hen wel heeft veroordeeld.

De PVV in de Haagse gemeenteraad ontdekte dat de kosten nog steeds niet zijn betaald, toen ze daarvoor navraag deden bij wethouder Joris Wijsmuller. Raadslid Andre Elissen is verontwaardigd over “de lakse houding van het stadsbestuur”. “De rechter heeft glashelder aangegeven dat de krakers van De Vloek de door de gemeente gemaakte kosten terug moeten betalen. Dat het college drie weken na dit vonnis in antwoord op onze eerdere schriftelijke vragen stelt ‘zich nog te beraden omtrent de mogelijk te nemen stappen’, is beschamend.”

Als het aan de PVV ligt, wordt iedere cent die te verhalen valt op de krakers zo snel als mogelijk teruggevorderd. “Het is onacceptabel dat de Hagenaar, Hagenees en Scheveninger voor de kosten van het wangedrag van deze lieden zouden moeten opdraaien, omdat de wethouder als oud-kraker kennelijk iets te korte lijntjes heeft met de mensen van De Vloek.” …lees meer

Laatste krakers De Vloek vrijgelaten

Den HaagFM 24.09.2015 De rechtbank heeft woensdag vijf krakers die nog vastzaten na de ontruiming van kraakpand De Vloek vrijgelaten. Ze horen over twee weken welke straf ze krijgen. Justitie verdenkt ze onder meer van openlijke geweldpleging.

De Vloek werd ontruimd omdat het gebouw aan de Hellingweg plaats moet maken voor een zeilcentrum. Een deel van de krakers verhuist naar een alternatieve locatie aan de Beatrijsstraat in Moerwijk, maar een aantal bleef zich verzetten. De ME moest er aan te pas komen om het pand te ontruimen. Tien krakers werden opgepakt, waarvan er vijf al snel werden vrijgelaten.

De andere vijf werden over gevangenissen in Nederland verspreid. Sympathisanten van De Vloek hielden daarom afgelopen weekend lawaaidemonstraties voor ‘De Vloek 5’ bij de gevangenissen in Middelburg, Hoogvliet, Krimpen aan den IJssel, Zwolle en Utrecht. …lees meer

Lawaaidemonstraties bij gevangenissen voor Vloek-arrestanten

AD 19.09.2015 Sympathisanten van vrijplaats De Vloek hebben zich zojuist bij de bajes in Krimpen a/d IJssel luid en duidelijk van zich laten horen. Een lawaaidemo om aan gearresteerde vrienden, vijf in totaal, te laten merken dat er nog steeds aan hen wordt gedacht. Het kwintet kwam vast te zitten door hun verzet bij de ontruiming van De Vloek anderhalve week geleden in Scheveningen.

De krakers die op vrije voeten zijn, vinden het onterecht dat hun kameraden in de cel moeten blijven zitten tot hun berechting op 23 september.  De Penitentiaire Inrichting in Krimpen aan den IJssel was het derde huis van bewaring die vandaag werd aangedaan.

Eerder deze zaterdag bezochten de ‘Vloekers’ ook de gevangenissen van Middelburg en Rotterdam-Hoogvliet. De tocht gaat morgen verder naar Nieuwersluis en Zwolle waar ook krakers zitten.

Lees ook;

Krakers De Vloek Scheveningen houden lawaaidemonstraties bij gevangenissen

RTVWEST 19.09.2015 Symphatisanten van het vorige week ontruimde Scheveningse krakersbolwerk De Vloek houden zaterdag en zondag lawaaidemonstraties bij vijf verschillende gevangenissen. Daar zitten vijf krakers opgesloten die zich op 9 september tijdens de ontruiming hebben verzet tegen de politie.

Volgens De Vloek is de rechtszaak tegen het vijftal op 23 september en worden zij verdacht van onder meer openlijke geweldpleging. Vijf andere opgepakte krakers zijn vorige week al vrijgelaten.

Vrijplaats De Vloek werd ontruimd omdat het gebouw aan de Hellingweg plaats moet maken voor een zeilcentrum. Een deel van de krakers is vrijwillig verhuisd naar een alternatieve locatie aan de Beatrijsstraat in Moerwijk, maar een aantal bleef zich verzetten. De ME moest er aan te pas komen om het pand te ontruimen. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Nog vijf krakers van De Vloek in de cel

Den HaagFM 13.09.2015 Vijf van de tien actievoerders die afgelopen woensdag door de politie uit kraakpand De Vloek zijn gehaald, worden vastgehouden tot hun rechtszaak op 23 september.

De vijf worden verdacht van het overtreden van de kraakwet en openlijke geweldpleging. Een zesde persoon is al door de snelrechter veroordeeld tot een boete van 500 euro. De overige arrestanten zijn donderdagavond met een dagvaarding vrijgelaten.

De Vloek werd woensdag ontruimd nadat de rechtbank daar toestemming voor had gegeven aan de gemeente. Die gaat het pand slopen om ruimte vrij te maken voor een nieuw Topzeilcentrum in de haven. …lees meer

Krakers De Vloek uit haven van Scheveningen strijdlustig – RTVWEST 12.09.2015

Lawaaidemo bij hoofdbureau van politie voor aangehouden krakers De Vloek – Den HaagFM 10.09.2015

Tien arrestaties bij ontruiming kraakpand De Vloek in Scheveningen – RTVWEST 10.09.2015

Sloop van krakersbolwerk De Vloek Scheveningen gestart – RTVWEST 09.09.2015

Liveblog: Sloop kraakpand De Vloek op Scheveningen – RTVWEST 09.09.2015

Tien arrestaties bij ontruiming De Vloek – Den HaagFM 09.09.2015

Zeven arrestaties bij ontruiming kraakpand De Vloek – AD 09.09.2015

Toch nog twee krakers in De Vloek Scheveningen, politie heeft ze bijna los – RTVWEST 09.09.2015

Toch nog twee krakers in De Vloek – Den HaagFM 09.09.2015

Politiek ruziet over ontruiming kraakpand De Vloek: ‘ik krijg zin om verfbommen te gooien’ – RTVWEST 09.09.2015

Politiek ruziet over ontruiming kraakpand De Vloek – Den HaagFM 09.09.2015

Foto’s: Ontruiming kraakpand De Vloek – RTVWEST 09.09.2015

Krakersbolwerk ‘De Vloek’ ontruimd

Regio15  09.09.2015 De politie is begonnen met het ontruimen van het krakersbolwerk ‘De Vloek‘ aan de Hellingweg. De Haagse gemeenteraad heeft 16 oktober vorig jaar besloten dat de Vloek moet wijken voor een nieuw te bouwen sportzeilcentrum. Het gebouw is 12 jaar geleden gekraakt.

In het verleden hebben de bewoners van De Vloek al meermalen geprotesteerd tegen de plannen om het zeilcentrum te bouwen op de plaats waar De Vloek nu staat. De krakers stellen dat de vrijplaats en de bedrijfjes die er gevestigd zijn een essentiële rol in de wijk vervullen, in tegenstelling tot een top-zeilcentrum.

Deze gedwongen ontruiming is een gevolg van de rechtszaak die de gemeente had aangespannen nadat een deel van de krakers weigerde om te vertrekken. In de uitspraak van de rechtbank op 30 juni jl. kreeg de gemeente Den Haag gelijk, waarna er tot ontruiming werd overgegaan.

Na de uitspraak liet de Haagse Stadspartij weten dat de gemeente ‘niet onmiddelijk‘ tot ontruiming over zou gaan. De Vloek liet op hun beurt weten het er niet bij te laten zitten en weer in beroep te gaan. Dat hoger beroep werd vorige week weer afgewezen, waardoor de ontruiming onvermijdelijk werd.

De gemeente heeft de groep als alternatief een leegstaand schoolgebouw aan de Haagse Beatrijsstraat aangeboden. Een aantal krakers heeft dat aanbod geaccepteerd, maar een aantal geeft aan niet te willen wijken.

In eerste instantie liet de voorzitster van de wijkorganisatie Moerwijk nog weten dat er geen bezwaar was tegen de verhuizing naar de wijk. Later organiseerden de bewoners zich juist tegen de komst van de groep naar de wijk. De ex-bewoners van de Vloek moeten het gebouw delen met anti-kraak; een aantal daarvan moet weer wijken voor de krakers en een andere ruimte zoeken.

De krakers probeerden nog tegen beter weten in het tij te keren door de onafhankelijkheid uit te roepen en zich ‘los te maken van Nederland’, maar zoals te verwachten is dat niet direct reden voor de autoriteiten om voortaan met een grote boog om het gebouw aan de Hellingweg heen te lopen. Dat zien de krakers zelf ook wel in, en daarom was er zondagavond 6 september ‘misschien wel voor de laatste keer‘ een feest in De Vloek. Lees meer…

De Vloek ontruimd, vrijplaats Hellingweg op Scheveningen moet plaatsmaken voor topzeilcentrum – RTVWEST 09.09.2015

Kraakpand De Vloek wordt ontruimd – Den HaagFM 09.09.2015

Krakers De Vloek werpen barricades van vuur op; politie grijpt niet in – RTVWEST 08.09.2015

OnrustigeavondbijkraakpandDeVloek – Den HaadFM 08.09.2015

Krakers De Vloek Scheveningen maken zich op voor naderende ontruiming – RTVWEST 08.09.2015

Einde van een tijdperk: laatste uren De Vloek -AD 07.09.2015

Krakers De Vloek hoeven geen huur te betalen in nieuwe pand; VVD boos – RTVWEST 05.09.2015

VVD: “Gemeente sluit bizarre overeenkomst met krakers De Vloek” – Den HaagFM 04.09.2015

De Vloek gaat definitief naar Moerwijk

HSP 04.9.2015 Haagse Stadspartij: Een groot verlies voor Scheveningen, maar wel erg goed dat er een nieuwe locatie voor de Vloek is gevonden.

Met de uitspraak vandaag van het gerechtshof is de strijd van de Vloek ook juridisch beslecht. Het grootste deel van de initiatieven uit de Vloek verhuist naar een alternatieve locatie in Moerwijk.

De Vloek en meer dan 40 gebruikers hebben een gebruiksovereenkomst met de gemeente getekend waarmee zij hun activiteiten, voor een periode van tenminste tien jaar, voortzetten in een schoolgebouw in de Beatrijsstraat in Moerwijk. Een aantal kunstenaars is eerder op eigen initiatief vertrokken naar een pand in de Binckhorst. Daarmee is de toekomst van de unieke activiteiten van de Vloek voor de stad veilig gesteld.

Het vertrek van de Vloek uit Scheveningen, terwijl de vrijplaats inmiddels helemaal geworteld is in het havengebied, blijft natuurlijk een harde dobber. Samen met Surfdorp FAST was de Vloek uitgegroeid tot een grote publiekstrekker en zorgde het voor de nodige reuring. Peter Bos, fractievoorzitter van de Haags Stadspartij: “Dat het niet is gelukt om de Vloek in de haven te houden is erg jammer. Juist dit soort initiatieven geven kleur aan de haven. Maar de strijd is gestreden en ik reken op een succesvolle doorstart in Moerwijk.”

De Vloek in Scheveningen roept onafhankelijkheid uit; krakers gaan zich verzetten tegen ontruiming – RTVWEST 03.09.2015

Krakers De Vloek roepen onafhankelijkheid uit  – Den HaagFM 03.09.2015

Groep de Mos wil opheldering over verhuizing krakers De Vloek naar Moerwijk – Den HaagFM 02.09.2015

De Vloek moet echt weg: Ontruiming krakersbolwerk op Scheveningen komt steeds dichterbij – RTVWEST 01.09.2015

Oud-krakers van de Vloek moeten dokken – AD 01.09.2015

Ontruiming kraakpand De Vloek op Scheveningen nabij – Den HaagFM 01.09.2015

‘We willen De Vloek hier niet’ – AD 26.08.2015

Haags TVJournaal: Buurtbewoners starten petitie tegen komst krakers De Vloek naar Moerwijk – Den HaagFM  26.08.2015

Buurtbewoners starten petitie tegen komst krakers De Vloek naar Moerwijk – Den HaagFM 26.08.2015

Den Haag sluit deal met deel krakers De Vloek

RTVWEST 25.08.2015 De gemeente Den Haag heeft slechts met een deel van de krakers van krakersbolwerk De Vloek overeenstemming bereikt over een vrijwillig vertrek uit Scheveningen. Daarom is het onduidelijk of het pand aan de Hellingweg op 1 september leeg zal zijn, zoals de gemeente eist.

Het Haagse college van burgemeester en wethouders wil dat de krakers uit Scheveningen vertrekken omdat er een nieuw zeezeilcentrum op de plek van De Vloek komt. De gemeente wil daarom dat het pand voor 1 september leeg opgeleverd wordt.
Als alternatieve locatie heeft de gemeente een voormalig schoolgebouw aan de Beatrijsstraat in Moerwijk aangeboden. De krakers mogen hierin, als ze vastleggen dat ze Scheveningen vrijwillig verlaten.

In een brief aan de gemeenteraad schrijft het college dat een ‘groot deel’ van de krakers deze overeenkomst heeft getekend.  ‘In week 33 heeft de gemeente 44 ondertekende verklaringen ontvangen, waarin door de betreffende personen is verklaard dat de Hellingweg 127 voor of uiterlijk op 1 september 2015 wordt ontruimd, het pand niet aan derden in gebruik wordt gegeven, zij ermee instemmen dat achtergebleven goederen eigendom van de gemeente worden en zij instemmen met de bruikleenovereenkomst voor de Beatrijsstraat,’ schrijft het college. ‘Het pand wordt op korte termijn betrokken.’

Geen zekerheid

Desondanks heeft een onbekend ander deel van de krakers de verklaring niet getekend waardoor de gemeente geen zekerheid heeft over een lege oplevering van De Vloek. De krakers lieten eerder al weten dat zij niet kunnen garanderen dat iedereen vrijwillig vertrekt omdat zij ‘anarchistisch’ georganiseerd zijn. Daarom houdt de gemeente alsnog rekening met een ontruiming na 1 september.

gerelateerde artikelen;

Den Haag in 60s econden: Deal met deel krakers De Vloek – Den HaagFM 26.08.2015

Deel krakers De Vloek weigert te vertrekken, rest verhuist naar Moerwijk – Den HaagFM 25.08.2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s