Gerommel bij de Haagse Dienst Stadsbeheer

IMG_1775[1]

Fraude

Bij de dienst Stadsbeheer van de gemeente Den Haag heeft jarenlang een cultuur geheerst waar ambtenaren zich niet aan de regels hielden. Dat beeld komt naar voren uit verklaringen die (oud-)ambtenaren hebben afgelegd in de corruptiezaak van een collega dit jaar. Het was volgens hen onder meer normaal om giften aan te nemen van aannemers die voor de gemeente werkten.

‘De verklaringen zijn afgelegd door medewerkers van de afdeling Riolering en Waterbeheersing. Zij zeggen dat ze jarenlang van hogerhand de opdracht hebben gekregen om het afdelingsbudget op te maken voor het einde van het jaar. Hierdoor werden zij gedwongen om creatief met de boekhouding om te gaan. Om uitbetaling voor het eind van het jaar mogelijk te maken, tekenden ambtenaren ongeveer tweeduizend verklaringen voor werk dat nog helemaal niet door aannemers was gedaan.’

Twee onderzoeken zijn in het verleden verricht naar fraude: een intern, ‘niet openbaar’ onderzoek door Stadsbeheer zelf, en een extern onderzoek waarop de gemeentelijke Aanpak Integriteit 2014-2018 voor een deel is gebaseerd. ‘Daar heeft de Groep De Mos mee ingestemd’, zegt de woordvoerster.

Advocaat Derk van den Elzen, die een ambtenaar verdedigt die van corruptie wordt verdacht, zei zaterdag tegenover het ANP dat zijn cliënt wordt geslachtofferd. ‘Wat hij deed, was op die afdeling heel normaal. De grens tussen privé en werk was er vervaagd. Toen het uitkwam, is hij als zondebok aangewezen, maar wat hij deed hoorde bij de bedrijfscultuur.’

Robert van Asten, fractievoorzitter van D66, laat weten ‘het schokkend te vinden dat dit kan’. Hij vraagt de wethouder dan ook om toelichting. Als grootste coalitiepartij heeft D66 de afgelopen jaren veel geïnvesteerd om de integriteit van het ambtenarenapparaat te verbeteren. Het is volgens Van Asten daarom belangrijk om te onderzoeken hoe de situatie nu is. ‘De rechtszaak die nu loopt is een zaak van jaren geleden, het zou misschien zo kunnen zijn dat het nu wel in orde is.’

Kerstpakket

De Haagse politiek reageerde verbijsterd op nieuwe onthullingen in een corruptiezaak. (Ex-)ambtenaren van de dienst stadsbeheer verklaarden in getuigenverhoren – ingezien door deze krant – over een cultuur van sjoemelen met budgetten en over het aannemen van cadeaus.

,,Met kerst kregen we altijd kerstpakketten van aannemers. Wij lieten in een loods min of meer stiekem alle kerstpakketten van de aannemers verzamelen. In de avond kwam iedereen, ook de leidinggevenden, zijn kerstpakket ophalen,” aldus een ex-ambtenaar.

Volgens wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA) gaat het om ‘een heel oude zaak’, maar de verklaringen die eind vorig jaar bij de rechter-commissaris zijn afgelegd gaan niet alleen over vroeger. ,,Er moet wat veranderen, anders zitten we hier over vier of vijf jaar weer,” verklaart een getuige. ,,Ik had hier zelf ook als verdachte kunnen zitten. Er zijn meer collega’s die zich willens en wetens hebben schuldig gemaakt aan het ontvangen van goederen en materialen. Een aantal niet, maar dat zijn er maar weinig.”

De verklaringen zijn onderdeel van een lopende corruptiezaak rond een gemeenteambtenaar. Die kwam in 2011 aan het licht bij een drugsonderzoek. Deze affaire lijkt de boel wakker te hebben geschud. Snel nadat de zaak aan het rollen kwam, werd het integriteitsbeleid flink aangescherpt.

Fracties in de raad eisen desondanks opheldering na de nieuwe details. Baldewsingh wilde tijdens het raadsdebat donderdag niet ingaan op de zaak, omdat die nog onder de rechter is.
Reageren?hc.lezers@ad.nl

NRC: “Tegen ‘kleine’ corruptie in Den Haag werd niet opgetreden”

Den HaagFM 20.10.2015 De gemeente Den Haag krijgt al jaren signalen van corruptie en financiële misstanden bij de dienst Stadsbeheer. Maar tot een serieus onderzoek kwam het nooit, ook niet na twee recente strafzaken tegen medewerkers wegens het bevoordelen van aannemers. Dat schrijft de krant NRC dinsdag.

De krant kreeg inzage in een intern integriteitsonderzoek uit 2011, waarin staat dat ambtenaren opvallend vaak “onderhands” klussen gunden aan “kleine huisaannemers”. Dat onderzoek kwam er niet. Twee jaar later kreeg een corrupte ambtenaar een boete en een taakstraf. In die zaak bleek dat ambtenaren tot begin 2013 giften aannamen van aannemers, in ruil voor gemeentelijke opdrachten. De giften varieerden van iPhones en laptops tot ADO Den Haag-fankleding en kaartjes voor voetbalwedstrijden. In 2014 zei een oud-ambtenaar dat hij als klokkenluider een boekje open wilde doen over misstanden bij Stadsbeheer, maar gemeente wilde daar niet op ingaan, schrijft de krant.

Het ANP berichtte eerder ook al over ambtenaren van de Dienst Stadsbeheer die zich jarenlang niet aan de regels hielden. Ze zouden zijn gedwongen om creatief met de boekhouding om te gaan en om valse verklaringen te ondertekenen voor werk dat nog niet door aannemers was gedaan. Wethouder Rabin Baldewsingh (kleine foto) zei vorige maand in de gemeenteraad dat er “geen wijdverspreide corruptie is bij de Dienst Stadsbeheer”. Eind dit jaar komt Baldewsingh met een nieuwe voortgangsrapportage over het integriteitsbeleid. “Dat is het moment om deze discussie voort te zetten.” …lees meer

Gemeente Den Haag over corruptie: ‘Dienst Stadsbeheer geen Don Corleone & Co’

RTVWEST 19.10.2015 De dienst Stadsbeheer van de gemeente Den Haag ‘is geen Don Corleone & Co’. Dat antwoordt de gemeente op vragen van Groep de Mos/Ouderenpartij over gesjoemel door ambtenaren van Stadsbeheer.

De Haagse politieke partij stelde vragen op basis van een bericht van persbureau ANP, waarinHaagse ambtenaren verklaarden over een ‘sjoemelcultuur’. Ambtenaren bij de dienst Stadsbeheer zouden zich jarenlang niet aan de regels hebben gehouden. De zaak kwam aan het licht door verklaringen die oud-ambtenaren hebben afgelegd in een corruptiezaak van een collega dit jaar.

De gemeente kan zich daar niet in vinden. ‘Uit het aantal én uit het type meldingen over de dienst Stadsbeheer valt niet te herleiden dat een beeld van Don Corleone & Co is ontstaan. Er is binnen de dienst Stadsbeheer geen sprake van wijdverspreide corruptie’, schrijft de gemeente.

Wachten op de rechtszaak
Op het moment dat er wel sprake zou zijn van corruptie, dan treedt de dienst hard op, belooft de gemeente. ‘Het beeld dat de betreffende zaak jarenlang niet is aangepakt, klopt daarmee niet.’

De gemeente geeft aan met meer informatie te komen over de vermeende corruptie bij de dienst, als de rechtszaak geheel is afgerond.

Meer over dit onderwerp:

Gemeente Den Haag Dienst StadsbeheerCorruptie

Sjoemel-ambtenaar vliegt vaker de laan uit

AD 19.09.2015 Rommelende ambtenaren zijn de pineut. Vorig jaar ontsloeg de gemeente Den Haag zes medewerkers, beduidend meer dan voorheen. Ook steeg het aantal meldingen van zaken als machtsmisbruik of belangenverstrengeling met 60 procent. ‘Er moet wat veranderen.’

In een loods verzamelden we min of meer stiekem alle kerstpakketten van de aannemers. In de avond kwam iedereen, ook de leidinggevenden, zijn kerstpakket ophalen, aldus ex-ambtenaar

Integriteit ligt meer dan ooit onder het vergrootglas op het stadhuis. Het aantal meldingen van foute zaakjes steeg van 19 (2012) naar 30 (2013) tot 48 (vorig jaar). Het aantal ontslagen of gestrafte ambtenaren nam ook toe: van 10 in 2013 tot 14 in 2014. De misstanden lopen uiteen van het misbruiken van privégegevens van burgers, tot het aannemen van smeergeld en fraude.

Lees ook;

 

Wethouder Baldewsingh: “Geen wijd verspreide corruptie bij Stadsbeheer”

Den HaagFM 17.09.2015 Volgens wethouder Rabin Baldewsingh is er “geen wijdverspreide corruptie bij de Dienst Stadsbeheer”. Hij zei dat donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering, in antwoord op vragen van gemeenteraadslid Inge Vianen van GroenLinks.

Het ANP meldde zondag dat ambtenaren bij de Dienst Stadsbeheer zich jarenlang niet aan de regels hebben gehouden. Ze zouden zijn gedwongen om creatief met de boekhouding om te gaan en om valse verklaringen te ondertekenen voor werk dat nog niet door aannemers was gedaan. De affaire kwam aan het licht door verklaringen die oud-ambtenaren hebben afgelegd in een corruptiezaak van een collega eerder dit jaar. Baldewsingh heeft bij het Openbaar Ministerie de onder ede gedane verklaringen opgevraagd, maar kreeg te horen dat die voor hem niet beschikbaar zijn.

De wethouder benadrukte in de gemeenteraadsvergadering dat de zaken jaren geleden hebben plaatsgevonden. “Sindsdien zijn er veel maatregelen genomen om de integriteit van ambtenaren te kunnen waarborgen.” Eind dit jaar komt Baldewsingh met een nieuwe voortgangsrapportage over het integriteitsbeleid. “Dat is het moment om deze discussie voort te zetten”, aldus Baldewsingh.  …lees meer

‘Gedwongen corruptie’ onder ambtenaren bij Haagse riolering

VK 14.09.2015 De Haagse gemeentepolitiek is geschokt door verklaringen over corruptie bij de dienst Stadsbeheer. Tijdens een strafproces tegen een corrupte ambtenaar hebben (oud-)collega’s verklaard dat ze jarenlang werden gedwongen ‘creatief’ met de boekhouding om te gaan. De gemeenteraad eist een diepgravend onderzoek.

‘Dit riekt naar maffia-achtige praktijken’, zegt fractievoorzitter Richard de Mos van de Groep De Mos. ‘De bouwwereld is oppermachtig als ambtenaren met geschenken kunnen worden omgekocht.’ Hij eist dat alle gemeentelijke diensten in Den Haag nu worden onderzocht. ‘Je vraagt je af hoe integer de andere gemeentelijke diensten zijn. Dit is geen reclame voor onze stad. En de mensen zijn het vertrouwen in de politiek toch al kwijt.’

Grote corruptie zaak aan het licht bij Dienst Stadsbeheer

Den HaagFM 13.09.2015 Ambtenaren bij de dienst Stadsbeheer van de gemeente hebben zich jarenlang niet aan de regels gehouden. Dat meldt het ANP zaterdag. De affaire kwam aan het licht door verklaringen die oud-ambtenaren hebben afgelegd in een corruptiezaak van een collega dit jaar.

De verklaringen zijn afgelegd door medewerkers van de afdeling Riolering en Waterbeheersing. Zij zeggen dat ze jarenlang van hogerhand de opdracht kregen om het afdelingsbudget op te maken voor het einde van het jaar. Hierdoor werden zij gedwongen om creatief met de boekhouding om te gaan. Om uitbetaling voor het eind van het jaar mogelijk te maken, tekenden ambtenaren ongeveer 2.000 verklaringen voor werk dat nog helemaal niet door aannemers was gedaan.

Deze aannemers spelen een belangrijke rol in de sjoemelzaak. Zo namen ambtenaren giften aan van aannemers, terwijl dit niet mag. Op de afdeling Riolering en Waterbeheersing werd ook administratief gerommeld. Geld werd uitgegeven aan andere doeleinden dan waarvoor het was begroot. Een ambtenaar verklaart dat computers die buiten de ICT-afdeling werden besteld, de boeken in gingen als “putranden of wat dan ook”.

Spoeddebat

De gemeente Den Haag kan nog niet veel zeggen over de verklaringen van de ambtenaren, omdat de zaak in hoger beroep is bij de rechter. Wel laat een woordvoerder weten dat de gemeente weet wat er speelt en dat er de afgelopen jaren veel is gedaan aan “de borging van de integriteit van de ambtenaren”. De politieke partijen in de gemeenteraad willen snel opheldering over de corruptiezaak. GroenLinks vraagt om een spoeddebat. …lees meer

Gesjoemel bij Stadsbeheer van de gemeente Den Haag, ambtenaren doen een boekje open

RTVWEST 12.09.2015 Ambtenaren bij de dienst Stadsbeheer van de gemeente Den Haag hebben zich jarenlang niet aan de regels gehouden. Dat meldt het ANP zaterdag. De zaak kwam aan het licht door verklaringen die oud-ambtenaren hebben afgelegd in een corruptiezaak van een collega dit jaar.

De verklaringen zijn afgelegd door medewerkers van de afdeling Riolering en Waterbeheersing. Zij zeggen dat ze jarenlang van hogerhand de opdracht hebben gekregen om het afdelingsbudget op te maken voor het einde van het jaar. Hierdoor werden zij gedwongen om creatief met de boekhouding om te gaan. Om uitbetaling voor het eind van het jaar mogelijk te maken, tekenden ambtenaren ongeveer tweeduizend verklaringen voor werk dat nog helemaal niet door aannemers was gedaan.

Gerelateerde artikelen;

Verbijstering over corruptieverklaringen Haagse ambtenaren

AD 12.09.2015 Partijen in de Haagse gemeenteraad eisen opheldering over nieuwe onthullingen in een corruptiezaak. Volgens verklaringen van (oud-)ambtenaren was het bij de dienst Stadsbeheer jarenlang normaal om de integriteitsregels te overtreden. Zo zouden er structureel giften aangenomen worden van aannemers en werd er gerommeld met administratie en budgetten.

Dit lijkt geen incident, maar structureel, aldus PVV-raadslid André Elissen.

Het ANP heeft de verklaringen ingezien en publiceerde hier zaterdag over. De ambtenaren van de afdeling Riolering en Waterbeheersing zeggen jarenlang van hogerhand de opdracht te hebben gekregen om budgetten op te maken voor het eind van het jaar. Daarvoor werden papieren vervalst.

Gesjoemel bij Stadsbeheer: Haagse politiek wil onderste steen boven halen

RTVWEST 12.09.2015 De Haagse lokale politiek is geschokt door verklaringen over gesjoemel bij de Haagse dienst Stadsbeheer. Zaterdagochtend kwam het ANP met het bericht dat ambtenaren zich jarenlang niet aan de regels hebben gehouden. Ze hebben gerommeld met het afdelingsbudget van Riolering en Waterbeheersing en hebben giften aangenomen van aannemers.

Robert van Asten, fractievoorzitter van D66, laat weten ‘het schokkend te vinden dat dit kan’. Hij vraagt de wethouder dan ook om toelichting. Als grootste coalitiepartij heeft D66 de afgelopen jaren veel geïnvesteerd om de integriteit van het ambtenarenapparaat te verbeteren. Het is volgens Van Asten daarom belangrijk om te onderzoeken hoe de situatie nu is. ‘De rechtszaak die nu loopt is een zaak van jaren geleden, het zou misschien zo kunnen zijn dat het nu wel in orde is.’ Lees verder

HAAGSE SJOEMELCULTUUR: STIEKEM KERSTPAKKETTEN HALEN

BB 12.09.2015 Bij de dienst Stadsbeheer van de gemeente Den Haag heeft jarenlang een cultuur geheerst waar ambtenaren zich niet aan de regels hielden. Dat beeld komt naar voren uit verklaringen die (oud-)ambtenaren hebben afgelegd in de corruptiezaak van een collega dit jaar. Het was volgens hen onder meer normaal om giften aan te nemen van aannemers die voor de gemeente werkten.

Afdeling Riolering en Waterbeheersing

De verklaringen zijn ingezien door het ANP. Ze zijn afgelegd door enkele medewerkers en oud-medewerkers van de afdeling Riolering en Waterbeheersing. Zij waren zelf geen verdachten.

Ze zeggen jarenlang van hogerhand opdracht te hebben gekregen om het afdelingsbudget op te maken voor het einde van het jaar. Om uitbetaling voor het einde van het jaar mogelijk te maken, tekenden ambtenaren tot zeker 2012 valse prestatieverklaringen voor werk dat nog helemaal niet door de aannemers was gedaan.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Een Reactie op “Gerommel bij de Haagse Dienst Stadsbeheer

  1. Pingback: Weer gerommel in Den Haag ??? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s