Renovatie Huis Ten Bosch Marlot

Huis Ten Bosch

Eerder was het de bedoeling dat het toekomstige woonpaleis van koning Willem-Alexander en zijn gezin gefaseerd gerenoveerd ging worden. Maar in één keer opknappen is goedkoper: 59 miljoen in plaats van 73,5 miljoen. De kosten van de eerste fase werden berekend op 35 miljoen, maar die werkzaamheden komen nu al uit op 41,5 miljoen. Dat schrijft minister Blok (Wonen, VVD) in een Kamerbrief.

Het kabinet maakte in september vorig jaar bekend dat het paleis in Den Haag een verbouwing goed kon gebruiken. Zo moet er onder meer asbest en houtrot worden verwijderd en de beveiliging worden verbeterd. Daarnaast zijn de technische installaties voor brandveiligheid, water en elektra zeer verouderd.

Rutte was te stellig

Premier Mark Rutte betreurt dat hij vorig jaar heeft gezegd dat de totale renovatie op een bedrag van 35 miljoen euro zou komen. ‘Ik was te stellig’, aldus de premier op zijn wekelijkse persconferentie.

Op dit moment wordt paleis Huis ten Bosch gerenoveerd zodat koning Willem-Alexander er over een paar jaar in kan gaan wonen. In de regeerperiode van koningin Beatrix zou er weinig aan onderhoud gedaan zijn.

Oranjezaal

De opknapbeurt gaat veertig maanden duren en is eind 2018 klaar. Alleen de Oranjezaal is opgeknapt, in deze ruimte worden ministers beëdigd. De bezichtiging van de Oranjezaal zal straks gratis zijn. In augustus volgt er meer informatie over deze zeer bijzondere mogelijkheid om een kijkje te nemen in het paleis. Voordat de werkzaamheden beginnen, wordt de beroemde Oranjezaal voor publiek opengesteld.

Renovatie paleis Huis ten Bosch in één keer

RO 19.06.2015 De ministerraad heeft op voorstel van minister Blok voor Wonen en Rijksdienst ingestemd met toezending van een brief aan de Tweede Kamer over de renovatie van Huis ten Bosch. Paleis Huis ten Bosch wordt in één keer gerenoveerd. Het kabinet heeft gekozen voor renovatie in één keer, omdat dit doelmatiger en goedkoper is, dan de in de Rijksbegroting 2015 voor Wonen en Rijksdienst aangekondigde gefaseerde renovatie. Uit technische onderzoeken is namelijk gebleken dat de renovatie van het middendeel en de Haagse vleugel binnen 10 jaar ook moet plaatsvinden. De totale geraamde kosten voor de renovatie bedragen €59 miljoen. Renovatie in één keer duurt naar verwachting 40 maanden en is eind 2018 afgerond. Voorafgaand aan de renovatie wordt de Oranjezaal van het paleis tijdelijk voor publiek opengesteld.

Documenten en publicaties;

Kamerbrief over renovatie Paleis Huis ten Bosch

Renovatie Huis ten Bosch in Den Haag tientallen miljoenen euro duurder dan verwacht

RTVWEST 19.06.2015 De verbouwing van paleis Huis ten Bosch, het toekomstige woonpaleis van koning Willem-Alexander en zijn gezin, valt tientallen miljoenen duurder uit dan verwacht. Het paleis wordt in één keer helemaal opgeknapt voor het bedrag van 59 miljoen euro. Eerder werd de verbouwing nog op 35 miljoen geschat.

De opknapbeurt gaat veertig maanden duren en is eind 2018 klaar. Voordat de werkzaamheden beginnen, wordt de beroemde Oranjezaal voor publiek opengesteld. Lees verder

Renovatie Huis ten Bosch tientallen miljoenen euro duurder

Den HaagFM 19.06.2015 De verbouwing van paleis Huis ten Bosch, het toekomstige woonpaleis van koning Willem-Alexander en zijn gezin, valt tientallen miljoenen duurder uit dan verwacht. Het paleis wordt in één keer helemaal opgeknapt voor het bedrag van 59 miljoen euro. Eerder werd de verbouwing nog op 35 miljoen geschat.

Aanvankelijk zou Huis ten Bosch in fases worden gerenoveerd, maar dat kost volgens nieuwe berekeningen 73 miljoen. Daarbij komt dat bepaalde delen ook meer snelheid vereisen. Uit technisch onderzoek is naar voren gekomen dat de renovatie van het middendeel en de Haagse vleugel binnen tien jaar moet plaatsvinden. De eerste fase werd destijds berekend op 35 miljoen, maar die werkzaamheden komen nu al uit op 41,5 miljoen. Er was meer asbest dan gedacht en ook meer problemen met dak, schoorstenen en bordestrap.

Op dit moment wordt paleis Huis ten Bosch gerenoveerd zodat koning Willem-Alexander er over een paar jaar in kan gaan wonen. Alleen de Oranjezaal is opgeknapt, in deze ruimte worden ministers beëdigd. De bezichtiging van de Oranjezaal zal straks gratis zijn. In augustus volgt er meer informatie over deze zeer bijzondere mogelijkheid om een kijkje te nemen in het paleis. …lees meer

Opknapbeurt Huis ten Bosch gaat 59 miljoen kosten

Trouw 19.06.2015 Paleis Huis ten Bosch, het toekomstige woonpaleis van koning Willem-Alexander en zijn gezin, wordt in één keer helemaal opgeknapt in plaats van in fases. De renovatie gaat ruim drie jaar duren en 59 miljoen euro kosten. Voordat het werk begint gaat de beroemde Oranjezaal gratis open voor het publiek.

Eerst was het plan om de opknapbeurt in twee delen uit te voeren, maar dat zou 14 miljoen euro duurder uitvallen, zo blijkt uit nieuwe berekeningen. Daarbij komt dat bepaalde delen van het paleis snel moeten worden aangepakt wegens de slechte staat van onderhoud. Uit technisch onderzoek is naar voren gekomen dat de renovatie van het middendeel en de Haagse vleugel binnen tien jaar moet plaatsvinden.

De eerste fase werd oorspronkelijk berekend op 35 miljoen, maar die werkzaamheden komen nu al uit op 41,5 miljoen. Er is meer asbest dan gedacht en ook zijn er meer problemen met dak, schoorstenen en bordestrap.

Geen belasting voor de koning, wel 59 miljoen voor paleis

VK 19.06.2015 Minister-president Rutte heeft excuus aangeboden voor zijn ‘te stellige’ bewering dat de verbouwing van paleis Huis ten Bosch 35 miljoen euro kost. Niet alleen is dat bedrag  inmiddels opgelopen tot 41,5 miljoen, ook komt daar nog 17,5 miljoen bij. Niet alleen de woonvleugel en technische installaties moeten worden vernieuwd, ook het middendeel met representatieve ruimten en de Haagse vleugel. Daardoor bedragen de totale verbouwingskosten 59 miljoen euro.

Rutte noemde vrijdag zijn eerdere uitlatingen ‘niet verstandig’ en beloofde beterschap.

Als de restauratie van het rijksmonument gefaseerd zou worden uitgevoerd, kost de eerste fase 41,5 miljoen en de tweede, binnen tien jaar, tenminste 32 miljoen. Dan zou het totaalbedrag 73,5 miljoen euro zijn.

Renovatie Huis ten Bosch duurder – Rutte: ik was te stellig over kosten

NRC 19.06.2015 Paleis Huis ten Bosch wordt toch in één keer verbouwd voor een bedrag van 59 miljoen euro. Premier Rutte betreurt dat het kabinet voorheen te stellig is geweest over de kosten. LEES VERDER

Lees meer;

20 JUN Paleis opknappen kost 59 miljoen euro

2014 Miljoenennota 2015: de belangrijkste maatregelen op een rij ›

26 MEI ‘Verbouwing Huis ten Bosch kost veel meer dan gedacht’ ›

27 MEI ‘Verbouwing veel duurder’

2014 Rutte snapt ophef koningsbegroting niet, bekijkt belastingvrijstelling ›

Rutte betreurt misrekening kosten renovatie Huis ten Bosch

NU 19.06.2015 Premier Mark Rutte erkent dat er vorig jaar te stellige uitspraken zijn gedaan over de kosten van de renovatie van Huis ten Bosch. Dat zei hij vrijdag in zijn wekelijkse persconferentie.

Vorig jaar was de prognose nog dat de kosten voor de verbouwing van het toekomstige paleis van Koning Willem-Alexander en zijn gezin uit komen op 35 miljoen euro. Nu blijkt dit bedrag op te lopen tot 59 miljoen.

Volgens de premier is er eerder te veel uitgegaan van aannames en kengetallen. Nu blijkt uit nader technisch onderzoek dat de technische staat van Huis ten Bosch slechter is dan gedacht.

Lees meer over: Huis ten Bosch Den Haag

Gerelateerde artikelen

Kabinet neemt nog geen besluit over renovatie Huis ten Bosch 

Oppositie eist uitleg van Rutte over verbouwing Huis ten Bosch

Paleis Huis ten Bosch wordt voor 35 miljoen gerenoveerd 

Huis ten Bosch voor 59 mln. opgeknapt

Telegraaf 19.06.2015  Paleis Huis ten Bosch, het toekomstige woonpaleis van koning Willem-Alexander en zijn gezin, wordt in één keer helemaal opgeknapt voor het bedrag van 59 miljoen euro. De opknapbeurt gaat veertig maanden duren en is eind 2018 klaar. Voordat de werkzaamheden beginnen, wordt de beroemde Oranjezaal voor publiek opgesteld. Aanvankelijk was sprake van renovatie in fases, maar dat zou, volgens nieuwe berekeningen, 73 miljoen kosten. Daarbij komt dat bepaalde delen ook meer snelheid vereisen: uit technisch onderzoek is naar voren gekomen dat de renovatie van het middendeel en de Haagse vleugel binnen tien jaar moet plaatsvinden. De eerste fase werd oorspronkelijk berekend op 35 miljoen, maar die werkzaamheden komen nu al uit op 41,5 miljoen. Er is meer asbest dan gedacht en ook zijn er meer problemen met dak, schoorstenen en bordestrap.

Het kabinet is destijds te stellig geweest dat de klus in twee delen zou kunnen worden uitgevoerd en dat had niet gemoeten, aldus premier Mark Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad. Zoiets moet in de toekomst beter, erkende hij.

Bezichtiging van de Oranjezaal zal straks gratis zijn. In augustus volgt meer informatie over deze zeer bijzondere mogelijkheid om een kijkje te nemen in het paleis. Alexander Pechtold van D66 juicht de openstelling zeer toe: „Ik denk dat veel mensen deze prachtige, monumentale ruimte graag een keer willen zien. Hartstikke goed besluit van het kabinet om die mogelijkheid nu te bieden.” Hij wilde dit al langer.

Ingetogen

Pechtold is niet te spreken over de dure renovatie en de wijze waarop de bedragen tot stand zijn gekomen. Van 35 miljoen voor de oorspronkelijke eerste fase waarna men later wel verder zou zien, is het nu dus 59 voor het geheel. „Al te hoge kosten en slechte communicatie daarover maken de koning onnodig kwetsbaar. De premier zou het koningschap toekomstbestendig moeten maken, dat wil zeggen ingetogen waar het moet, koninklijk waar het kan.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s