Pianist op Centraal Station wordt weggestuurd

Pianist Centraal Station

De jongen in het filmpje, dat op Dumpert staat, kan heel aardig piano spelen. Hij weet dan ook de nodige medereizigers te boeien.

De NS-medewerkers kunnen het echter absoluut niet waarderen. Hij komt aangelopen, zegt de jongen te moeten onderbreken en doet de klep van de piano dicht en even later op slot.

Ruben Hehanussa

Ruben Hehanussa

Omstanders weten niet wat ze zien en vragen om uitleg. De vrouwelijke collega van de pianohater zegt dat reizigers door de muziek de omroepberichten niet goed kunnen horen. De mannelijke NS-medewerker wil niet reageren en wenst iedereen nog een fijne dag.

De verbouwereerde pianospeler krijgt gelukkig nog wel zijn verdiende applaus van het publiek.

Doorbraak op tv voor pianist

Omroep West wil de onfortuinlijke pianist (Ruben Hehanussa) opsporen en hem een podium geven op televisie. ‘Onze piano is beter dan die op het station’, zegt hoofdredacteur Renzo Veenstra. ‘En bij ons kan de piano niet eens op slot.’ Wij willen graag meer horen van het pianospel en roepen de man daarom op zich te melden via online@omroepwest.nl of telefonisch op 070-307 88 88.

Om hem te vinden zijn op de piano in de stationshal van Den Haag CS inmiddels aanplakbiljetten opgehangen. Ook is op de social media van Omroep West een oproep gedaan.

Terugblik

‘Ik ga u helaas onderbreken, mag ik er even bij?’, zegt de NS’er tegen de verbaasde pianist. Terwijl hij een applaus krijgt van omstanders, doet de medewerker van de NS bruusk de klep van de piano op slot. Omstanders staan er verbaasd naar te kijken.

Een van hen vraagt aan de andere NS-medewerker vervolgens naar het waarom van deze actie. ‘Er zijn heel veel stremmingen en mensen horen de omroepberichten dan niet’, legt zij uit. Haar collega beent vervolgens snel weg, de piano op slot achterlatend.

Veel commentaar op gang van zaken

Onder het filmpje van de website dumpert.nl komt hierop veel commentaar. ‘Zet die piano er dan niet neer als je weet dat het de omroepberichten overstemt’, schrijft een reaguurder. ‘Wat een flapdrol’, schrijft iemand anders.
Het is trouwens niet duidelijk wanneer de opname van het opmerkelijke incident is gemaakt. Een woordvoerder van de NS zegt dat het belangrijk is dat reizigers de omroepberichten goed kunnen horen. ‘Als er veel verstoringen zijn, is dat extra belangrijk natuurlijk’, zegt woordvoerder Inge Rijgersberg.

Waarom zet je er dan een piano neer?

Maar waarom zet de NS dan piano’s neer op stations, als dat blijkbaar soms niet zo handig is? ‘Het antwoord is heel simpel’, zegt Rijgersberg. ‘In de meeste gevallen gaat het gewoon goed en rijdt alles volgens dienstregeling. Dan draagt een piano bij aan de sfeer, zeker tijdens een verbouwing zoals op Den Haag Centraal’, zegt ze. ‘Het gaat bijna altijd goed met de piano, totdat je dit soort dingen krijgt. Dan kan je de piano tijdelijk afsluiten.’

Toch lijkt het op het filmpje wel allemaal enigszins ongastvrij te zijn gegaan. De woordvoerder: ‘Misschien was deze collega iets minder tactvol. Ik kan daar niet achter kijken, het gaat hier om een momentopname.’

‘Hem was eerder al gevraagd te stoppen’

‘NS’ers moeten soms snel handelen. Het was inderdaad wel een beetje kortaf, maar misschien had deze collega het wel druk en stonden er verderop tien mensen te wachten die reisinformatie van hem moesten krijgen, ik kan me daar wel wat bij voorstellen’, zegt ze. ‘Maar het was wel jammer, want de pianist kon echt goed spelen.’

In de loop van vrijdagmiddag kwam de woordvoerder nog met een nadere uitleg, nadat er met de betrokken NS-medewerkers die de man wegstuurden is gesproken. ‘Ze hebben hem eerder gevraagd te stoppen met spelen, maar daar heeft hij niet aan voldaan’, legt de woordvoerder uit. Ze wijst er nogmaals op dat er veel verstoringen waren op dat moment en dat reizigers de broodnodige omroepberichten niet meer konden verstaan door het pianospel.

Klep dicht

Ondanks een verzoek tot stoppen, speelde de pianist dus door. ‘Als iemand niet luistert, dan nemen we de beslissing de klep dicht te doen en doen we het slot erop’, zegt de woordvoerder. Ze erkent dat er bij de piano geen bordje staat met regels. ‘We gaan er vanuit dat als er iets aan de hand is, we daar iemand gewoon op kunnen aanspreken.’

Volgens haar komt de actie van de NS-medewerkers nu de achtergrond bekend is ‘hopelijk iets minder bot over dan in eerste instantie.’

LEES OOK Gezocht: Pianist die werd weggestuurd van Den Haag Centraal Station, Omroep West biedt podium

Jamsessie

En met succes. Het gezelschap – dat behalve uit pianisten bestaat uit gitaristen, zangeressen en drummers – brengt liedjes als I’m so excited, Hit the road Jack en Just the way you are ten gehore. En die vallen bij voorbijgangers reuze in de smaak. Al klappend en dansend verzamelen treinreizigers zich rond de piano.

De jamsessie op Den Haag Centraal is een reactie op een voorval van drie weken terug. Hehanussa: ,,Zoals ik wel vaker doe, was ik aangeschoven achter de piano om mijn liedjes te spelen. Totdat ik onderbroken werd door NS-medewerkers.” Ruben moest van hen stoppen met spelen en de piano werd dichtgeklapt én-geschroefd.

Laatste optreden
Maar de Rotterdamse Ruben besloot dat dit niet zijn laatste optreden op de piano was. Sterker nog: ,,Ik plaatste een oproepje op Facebook en regelde vrienden om hier met zijn allen op te treden. De meesten heb ik ontmoet tijdens eerdere pianosessies hier en op het station in Rotterdam. Van tevoren hebben we de liedjes die we nu spelen, ingestudeerd. Maar we improviseren ook,” zegt hij.

Eén van zijn muzikale vrienden is Michael Schelfhout (18). Al gitaarspelend begeleidt hij de andere ‘bandleden.’ ,,Ik heb Ruben hier een tijdje terug achter de piano ontmoet,” vertelt hij. ,,Toen hij vroeg of ik vandaag met hem wilde jammen, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Voor mij is muziek ontzettend belangrijk. Muziek verbindt mensen en zorgt voor gezelligheid. Volgens mij is dat hier heel duidelijk te zien.”

Geen commentaar
Even verderop slaan een aantal NS-medewerkers het muzikale geheel gade. Antwoord op de vraag wat zij van de jamsessie vinden, willen ze niet geven. ,,Na het voorval van drie weken geleden, dat helemaal uit zijn verband getrokken is, geven we geen commentaar meer.”

Muziek verbindt mensen en zorgt voor gezelligheid. Volgens mij is dat hier heel duidelijk te zien.

Michael Schelfhout

Er hangt een gezellige sfeer vrijdagmiddag in de stationshal van Den Haag Centraal. Klinken er normaal gesproken al regelmatig pianodeunen – sinds begin dit jaar staat er een vleugel op het station – nu laat een complete band van zich horen. Ruben Hehanussa heeft twaalf muzikale vrienden opgetrommeld voor een jamsessie midden in de stationshal.

Weggestuurde pianist neemt met jamsessie revanche op NS

Den HaagFM 11.07.2015  Een jamsessie bij de piano op Den Haag Centraal is dit keer niet tegengehouden door NS-medewerkers. De pianist die de jamsessie organiseerde, werd eerder wel weggestuurd door een NS-medewerker.

“Gelukkig hebben we nog geen last gehad van NS-medewerkers,” zegt Ruben Hehanussa (kleine foto) tijdens de jamsessie. Een aantal weken geleden vroeg een NS-medewerker hem te stoppen met spelen op de piano in de stationshal, maar daar gaf hij geen gehoor aan. Daarop besloot de medewerker de piano op slot te doen. “Ik vind het wel gek dat hij die klep dicht deed, ik vind het ook best erg.”

Toch ontmoedigde de actie van de NS-medewerker hem niet. Hij wil nog vaker jamsessies gaan organiseren in Den Haag. “Iedereen is welkom,” aldus Hehanussa. …lees meer

Muzikaal feestje in Haagse stationshal met weggestuurde pianist

AD 10.07.2015 Drie weken geleden werd op Den Haag Centraal het pianospel van Ruben Hehanussa bruut afgebroken door NS-medewerkers. De Rotterdammer (21) laat zich echter niet uit het veld slaan. Met zijn muzikale vrienden keerde hij terug voor een jamsessie van maar liefst zes uur.

Weggestuurde pianist houdt jamsessie op Den Haag Centraal

Den HaagFM 25.06.2015 De pianist die vorige week door een NS-medewerker werd weggestuurd op Den Haag Centraal, gaat 10 juli een jamsessie houden in de stationshal.

Volgens de NS was Ruben Hehanussa (grote foto) meermalen gevraagd om te stoppen met spelen, maar gaf hij daar geen gehoor aan. Daarop besloot een medewerker de piano op slot te doen (kleine foto). De 21-jarige Ruben snapte niks van de ophef. “Er staat op de piano nota bene ‘speel op mij’, waarom dan zo handelen?”, vroeg hij zich af. Op Facebook is nu een oproep geplaatst aan muzikanten om 10 juli om 15.00 uur te verzamelen bij de piano. En dit keer niet alleen voor piano-spel, maar ook met gitaren, zang en dans.

De NS zegt dat “alleen maar leuk” te vinden. “Gewoon doen”, zegt woordvoerster Inge Rijgersberg. De spoorwegen zullen hem en zijn vrienden geen strobreed in de weg leggen. “Maar ze moeten geen mensen in de weg lopen die hun trein willen halen”, aldus Rijgersberg. …lees meer

Pianist Ruben Hehanussa, weggestuurd op Den Haag Centraal, maakt furore bij Debby

RTVWEST 22.06.2015 De pianist die vorige week op het Haagse Centraal Station werd weggestuurd, treedt maandagochtend op bij Debby en haar mannen. De 21-jarige Ruben Hehanussa speelde op de openbare piano op het treinstation toen NS-medewerkers hem sommeerden op te houden met spelen, de pianoklep bruusk werd gesloten en vervolgens op slot ging. De beelden van deze actie gingen viraal.

Na een zoektocht naar de pianist meldde Ruben zich. Hij had er wel oren naar om zijn muziek bij Debby te laten horen, zonder kans op verstoring. Muziek is een passie van Ruben. Hij heeft vier jaar op een muziekschool gezeten en in zijn vrije tijd, naast zijn studie facilitair medewerker, maakt hij muziek en speelt hij het liefst zoveel mogelijk piano.

Regelmatig spreekt hij met vrienden af om op de piano’s die op verschillende stations staan te spelen. Zoiets als hem in Den Haag overkwam had hij nog nooit meegemaakt. Een NS-medewerker vroeg hem zonder verklaring te stoppen met spelen: ‘Ik vind het wel erg hoor. Het was voor mij op dat moment niet duidelijk waarom ik moest stoppen. En dat er ook nog een slot op ging is bizar. Er staat op de piano nota bene ”speel op mij”, waarom dan zo handelen’, aldus Ruben.

Wil je Ruben horen en zien spelen, hij is vanaf 11.00 bij Debby in de studio van Radio West … Lees verder

gerelateerde artikelen;

Weggestuurde pianist: “NS-medewerker jaloers op mijn pianokunsten”

Den HaagFM  20.06.2015  De 21-jarige Ruben Hehanussa is nog steeds verbaasd over het feit dat hij door NS-personeel geen piano mocht spelen op Den Haag Centraal. “Ik denk dat de man stiekem jaloers was en zelf het liefst op de piano had willen spelen.”

Ruben komt uit Rotterdam en had in Den Haag afgesproken met een andere muzikant. “Via de piano ontmoet je nieuwe mensen en met deze nieuwe contacten spreek ik dan af om op stations te spelen.” Op Den Haag Centraal werd hij weggestuurd. “Ik vind het wel erg hoor. Het was voor mij op dat moment niet duidelijk waarom ik moest stoppen. En dat er ook nog een slot op ging is bizar, zo kan niemand er meer op spelen. Er staat op de piano nota bene ‘speel op mij’, waarom dan zo handelen”, aldus Ruben.

Nadat Ruben werd weggestuurd bij de piano had hij geen behoeft meer om verhaal te halen. “Ik had geen zin in een discussie die nergens over gaat. We wilden gewoon mooie muziek laten horen.” …lees meer

Gezocht: Pianist die werd weggestuurd van Den Haag Centraal Station, Omroep West biedt podium

RTVWEST 19.06.2015  Een filmpje van een pianist die wordt weggestuurd op het Centraal Station in Den Haag doet veel stof opwaaien. Op social media maakt het verhaal veel reacties los. Maar er lijkt nu goed nieuws voor de onfortuinlijke pianist, want Omroep West wil hem een podium bieden.

In de hal van het station staat sinds enige tijd een piano waar iedereen op mag spelen. De nietsvermoedende pianist bracht daar prachtige melodieën ten gehore, toen hij door twee medewerkers van de NS midden in zijn pianospel bruut werd gestoord. De klep van de piano werd plotsklaps dichtgedaan, daarna deed een NS-medewerker de piano op slot.

Volgens een woordvoerder van de NS had dat ermee te maken dat er veel verstoringen waren en dat mensen door het pianogeluid de omroepberichten niet meer konden volgen. ‘Maar de pianist kon wel echt goed spelen’, zei de woordvoerder. Ze wees er ook op dat de man al eerder was gevraagd te stoppen met spelen, maar dat hij daaraan geen gehoor had gegeven.

Doorbraak op tv voor pianist

Omroep West wil de onfortuinlijke pianist opsporen en hem een podium geven op televisie. ‘Onze piano is beter dan die op het station’, zegt hoofdredacteur Renzo Veenstra. ‘En bij ons kan de piano niet eens op slot.’ Wij willen graag meer horen van het pianospel en roepen de man daarom op zich te melden via online@omroepwest.nl of telefonisch op 070-307 88 88.

Om hem te vinden zijn op de piano in de stationshal van Den Haag CS inmiddels aanplakbiljetten opgehangen. Ook is op de social media van Omroep West een oproep gedaan.
Lees verder

Weggestuurde pianist: ‘In Den Haag doen ze wel heel moeilijk. In Amsterdam is het veel gezelliger’

RTVWEST 19.06.2015 De 21-jarige Ruben Hehanussa is nog steeds verbaasd over het feit dat hij door NS-personeel geen piano mocht spelen op Den Haag CS. ‘Een slot op een piano is toch onzin, zo kan niemand er meer op spelen’.

Als hij terugdenkt aan het moment hoe een NS-medewerker hem zonder verklaring vroeg te stoppen met spelen: ‘Ik vind het wel erg hoor. Het was voor mij op dat moment niet duidelijk waarom ik moest stoppen. En dat er ook nog een slot op ging is bizar. Er staat op de piano nota bene ‘speel op mij’, waarom dan zo handelen’, aldus Ruben.

Nadat Ruben werd weggestuurd bij de piano op Den Haag CS had hij geen behoeft meer om verhaal te halen: ‘Ik had geen zin in een discussie die nergens over gaat. We wilden gewoon mooie muziek laten horen. Ik denk dat de man stiekem jaloers was en zelf het liefst op de piano had willen spelen’.  Lees verder

gerelateerde artikelen;

NS-medewerker Den Haag CS verbiedt pianomuziek

AD 19.06.2015 Een NS-medewerker heeft drastische maatregelen genomen toen een reiziger een riedeltje speelde op een ‘openbare piano’ die op Den Haag Centraal staat. Hij vroeg de jongen te stoppen met spelen en deed de piano op slot.

De jongen in het filmpje, dat op Dumpert staat, kan heel aardig piano spelen. Hij weet dan ook de nodige medereizigers te boeien.

De NS-medewerker kan het echter absoluut niet waarderen. Hij komt aangelopen, zegt de jongen te moeten onderbreken en doet de klep van de piano dicht en even later op slot.

Omstanders weten niet wat ze zien en vragen om uitleg. De vrouwelijke collega van de pianohater zegt dat reizigers door de muziek de omroepberichten niet goed kunnen horen. De mannelijke NS-medewerker wil niet reageren en wenst iedereen nog een fijne dag.

De verbouwereerde pianospeler krijgt nog wel zijn verdiende applaus van het publiek.

VIDEO: Pianospel op Den Haag Centraal bruut onderbroken door NS-medewerkers

RTVWEST 19.06.2015 Op internet circuleert vrijdag een opmerkelijk filmpje dat gemaakt is op station Den Haag Centraal. Daar staat sinds een tijdje een piano in de centrale hal, waar iedereen op mag spelen. Maar dat wordt blijkbaar niet altijd gewaardeerd.

In het filmpje is te zien hoe een jongeman niet onverdienstelijk het klavier beroert. Vervolgens komen ineens twee medewerkers van de NS aanlopen, die een onbedoeld intermezzo veroorzaken. Midden in het spel van de nietsvermoedende pianist, vraagt een van de medewerkers van het spoorwegbedrijf aan de pianist te stoppen met spelen. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Pianospel op DenHaag CS onderbroken door NS-medewerkers

Den HaagFM 19.06.2015 Op internet circuleert vrijdag een opmerkelijk filmpje dat gemaakt is op station Den Haag Centraal. Daar staat sinds een tijdje een piano in de centrale hal, waar iedereen op mag spelen. Maar dat wordt blijkbaar niet altijd gewaardeerd.

In het filmpje is te zien hoe een jongeman niet onverdienstelijk het klavier beroert. Vervolgens komen ineens twee medewerkers van de NS aanlopen, die een onbedoeld intermezzo veroorzaken. Midden in het spel van de nietsvermoedende pianist, vraagt een van de medewerkers van het spoorwegbedrijf aan de pianist te stoppen met spelen.

Het is trouwens niet duidelijk wanneer de opname van het opmerkelijke incident is gemaakt. Een woordvoerder van de NS zegt dat het belangrijk is dat reizigers de omroepberichten goed kunnen horen. “Als er veel verstoringen zijn, is dat extra belangrijk natuurlijk”, zegt woordvoerder Inge Rijgersberg.  …lees meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s