Nieuwe bestemming Prinses Julianakazerne

Johan Maasbach

De Stichting Johan Maasbach Wereldzending in Den Haag had de wens de Julianakazerne te kopen, maar de gemeente zag niets in een kantoorpand.

De Johan Maasbach Wereldzending had plannen om een megakerk te vestigen in de voormalige kazerne, maar kreeg daarvoor uiteindelijk geen steun van de gemeente. Maasbach wilde het complex ombouwen tot ‘Stad van Wonderen’ met onder meer televisiestudio’s, een congreszaal en een grote boekwinkel.

Nieuwe bestemming

De Prinses Julianakazerne aan de Thérèse Schwartzestraat krijgt een woonbestemming. De enige voorwaarde is dat er rekening wordt gehouden met de monumentale waarde van het complex in Den Haag.

Wethouder Joris Wijsmuller van Wonen schreef aan de gemeenteraad dat in het gebouw gewone woningen, wonen-werken en wonen gecombineerd met zorg mogen komen. Er mogen geen studentenwoningen komen vanwege de rust in de wijk Benoordenhout. Ook alleen kantoorruimte is niet mogelijk. Eventuele uitbreiding kan alleen aan de zuidoostzijde van het huidige complex. Verder mag het gebouw niet hoger dan drie bouwlagen worden.

Duitsers
De Duitse bezetters lieten de kazerne in 1942 bouwen. Het staat vlakbij het landgoed Clingendael, waar nazitopman Arthur Seyss-Inquart woonde. Na de bevrijding werd de kazerne het hoofdkwartier van de Koninklijke Landmacht. Een paar jaar geleden werd de kazerne gesloten om geld te besparen.

zie ook: De nasleep met ex-wethouder Henk Kool PvdA en het World Forum

Voorlopig geen nieuwe noodopvang voor vluchtelingen in Den Haag, zegt wethouder Wijsmuller

RTVWEST 06.01.2016 Den Haag krijgt voorlopig geen nieuwe locatie voor de noodopvang van vluchtelingen. Dat zei wethouder Joris Wijsmuller (Wonen) woensdag tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad. Hij reageert hiermee op de oproep van de PvdA in Den Haag om een nieuwe noodopvang te openen.

‘Den Haag gaat de ingezette koers niet wijzigen. We gaan ons vooral richten op de opvang van statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning, red.), want dat is belangrijk voor de lange termijn’, zei Wijsmuller.
De wethouder toonde zich geïrriteerd over de oproep van de PvdA. Wijsmuller: ‘De PvdA probeert een politiek puntje te maken met dit gevoelige onderwerp. We hebben in september een discussie gehad over de ingezette lijn van het college en voor deze koers hebben we brede steun gekregen. Dat moeten we niet gaan wijzigen. Helderheid richting de stad is juist op dit onderwerp belangrijk.’

Niet in kazerne
Ook de suggestie om vluchtelingen op te vangen in de voormalige Julianakazerne aan de Thérèse Swartzestraat werd door de wethouder terzijde geschoven. ‘We hebben de kazerne niet nodig voor opvang want er zijn genoeg andere opties in de stad,’ zei hij.

LEES OOK: Nieuwe ‘Marktplaats’ moet vluchtelingen Bezuidenhout Den Haag aan spullen helpen
Wel gaf Wijsmuller aan dat het stadsbestuur welwillend staat tegenover noodopvang als er een verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) komt. ‘Er ligt echter momenteel géén aanvraag voor nieuwe noodopvang in Den Haag van het COA’, benadrukte de wethouder.

Medemenselijkheid tonen
PvdA-fractievoorzitter Martijn Balster riep Den Haag tijdens de vergadering op om zijn medemenselijkheid te tonen, omdat de behoefte aan noodopvang groot is. De partij wil dat de stad aan zeker 600 asielzoekers noodopvang biedt. Dit aantal komt bovenop de 2.100 statushouders – vluchtelingen met een verblijfsvergunning – die Den Haag in 2016 gaat opvangen.
De VVD reageerde tijdens de commissievergadering ontstemd op de woorden van haar coalitiepartij. VVD-raadslid Ingrid Michon noemde de oproep van de PvdA ‘ronduit schandalig’. Volgens haar komt de PvdA hiermee de collegeafspraken over het opvangen van vluchtelingen niet na. Het Haagse college richt zich liever op het opvangen van statushouders.

CDA: Verbaasd
Coalitiepartner CDA is vooral verbaasd over de oproep van haar coalitiepartij. De partij vraagt zich af wat Hagenaars ervan vinden als de gemeente Den Haag ineens ruimere opvang gaat bieden. ‘Heldere communicatie is belangrijk,’ zei CDA-raadslid Michel Rogier.

LEES OOK: Vluchtelingen krijgen schaatsles in De Uithof in Den Haag
Het voormalige pand van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) was afgelopen jaar aangewezen als noodopvangplek voor 600 vluchtelingen. In dit gebouw komen dit jaar tijdelijke woningen voor statushouders en studenten.

Voor 1 februari duidelijkheid
Wanneer de eerste statushouders hier arriveren is nog niet duidelijk, maar ‘we houden de druk erop’, aldus Wijsmuller. Hij geeft ook aan dat voor 1 februari duidelijk moet zijn wanneer het pand open kan voor statushouders.
Lees meer over vluchtelingen in Zuid-Holland in ons dossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen

Meer over dit onderwerp: Asielzoekers Vluchtelingen Den Haag PvdA Wijsmullerazc Opvang

Voorlopig geen nieuwe locatie voor noodopvang vluchtelingen

Den HaagFM 06.01.2016 Er komen voorlopig geen nieuwe locaties voor de noodopvang van vluchtelingen in onze stad. Dat zei wethouder Joris Wijsmuller woensdag tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad. Hij reageert hiermee op de oproep van de PvdA om een nieuwe noodopvang te openen.

“Den Haag gaat de ingezette koers niet wijzigen. We gaan ons vooral richten op de opvang van vluchtelingen met een verblijfsvergunning, want dat is belangrijk voor de lange termijn”, zei Wijsmuller.

Ook de suggestie om vluchtelingen op te vangen in de voormalige Julianakazerne aan de Thérèse Swartzestraat werd door de wethouder terzijde geschoven. “We hebben de kazerne niet nodig voor opvang. Er zijn genoeg andere opties in de stad.” …lees meer

PvdA in Den Haag wil meer vluchtelingen opvangen

RTVWEST 06.01.2016 Den Haag moet een nieuwe locatie openen voor de noodopvang van vluchtelingen. Volgens de PvdA in Den Haag is de stad in staat om, behalve de 2.100 vluchtelingen met een verblijfsvergunning, aan zeker 600 asielzoekers noodopvang te bieden.

De partij gaat hiermee in tegen het Haagse college. Dat wil zich liever richten op het opvangen van mensen met een verblijfsvergunning, de zogeheten statushouders. Maar volgens collegepartij PvdA moet Den Haag zijn medemenselijkheid tonen omdat de behoefte aan noodopvang groot is.

BEKIJK OOK: Ruime steun in politiek voor opvang vluchtelingen in Den Haag

‘Het Rijk heeft grote moeite om noodopvangplekken te realiseren’, zegt PvdA-fractievoorzitter Martijn Balster. ‘Wij vinden dat Den Haag als stad van Vrede en Recht hier een bijdrage aan moet leveren en opvang moet aanbieden.’

Nog geen locatie
Het college heeft vooralsnog geen noodopvanglocatie in de planning zitten. Wel wil het college het komende jaar 2.100 statushouders opvangen. Dat zijn er 700 meer dan de stad verplicht is. Daarnaast was het voormalige pand van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) de afgelopen weken aangewezen als noodopvangplek voor 600 vluchtelingen. In dit gebouw komen tijdelijke woningen voor statushouders en studenten.

De noodopvang bij SZW is volgens Balster een succes geweest. De protesten van vluchtelingen omdat ze de voorzieningen in het ministerie onvoldoende vonden en de protesten van buurtbewoners daartegen, noemt Balster een valse start. ‘Daarvan hebben we kunnen leren. Na deze incidenten is er een enorme kracht vrijgekomen van bewoners, vrijwilligers, scholen en bedrijven die een bijdrage hebben geleverd aan goede opvang.’

Julianakazerne
Balster heeft nog geen specifieke plekken op het oog waar noodopvang moet komen. ‘Het moet in wijken waar de veerkracht en het draagvlak onder de bewoners groot is. De voormalige Julianakazerne aan de Thérèse Swartzestraat zou een goede mogelijkheid zijn.’
Woensdag praat de gemeenteraad over de opvang van vluchtelingen in Den Haag.

LEES OOK: Den Haag vangt minderjarige vluchtelingen op aan Monsterseweg en Ad van Emmenesstraat

Lees meer over vluchtelingen in Zuid-Holland in ons dossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen

Meer over dit onderwerp: Vluchtelingen Asielzoekers Statushouders Den HaagPvdA Martijn Balster

PvdA wil meer noodopvang voor vluchtelingen in Den Haag

Den HaagFM 06.01.2016 Den Haag moet een nieuwe locatie openen voor de noodopvang van vluchtelingen. Volgens de PvdA is de stad in staat om, behalve de 2.100 vluchtelingen met een verblijfsvergunning, aan zeker 600 asielzoekers noodopvang te bieden.

De partij gaat hiermee in tegen het beleid van het stadsbestuur dat zich richt op het opvangen van mensen met een verblijfsvergunning. De noodopvang in het voormalige Ministerie van Sociale Zaken was volgens Balster “een succes”. De protesten van vluchtelingen omdat ze de voorzieningen in het ministerie onvoldoende vonden en de protesten van buurtbewoners daartegen, noemt Balster een valse start. “Daarvan hebben we kunnen leren. Na deze incidenten is er een enorme kracht vrijgekomen van bewoners, vrijwilligers, scholen en bedrijven die een bijdrage hebben geleverd aan goede opvang.”

Balster heeft nog geen specifieke plekken op het oog waar noodopvang moet komen. “Het moet in wijken waar de veerkracht en het draagvlak onder de bewoners groot is. De voormalige Julianakazerne aan de Thérèse Swartzestraat zou een goede mogelijkheid zijn.” Woensdag praat de gemeenteraad over de opvang van vluchtelingen in Den Haag. …lees meer

PvdA wil noodopvang in kazerne Den Haag

AD 06.01.2016 De Haagse PvdA zet de lokale vluchtelingendiscussie flink op scherp. Nog geen week na de beëindiging van de opvang in Bezuidenhout vraagt de coalitiepartij vandaag in een debat om nieuwe noodopvanglocaties.

De lege Julianakazerne in het chique Benoordenhout, het VVD-heartland, is hiervoor een ‘prima optie’, zegt PvdA-fractieleider Martijn Balster. ,,Er staan hier genoeg kantoren en rijksgebouwen leeg. En de behoefte aan noodopvang neemt toe, de instroom gaat maar door.” Den Haag zou wederom ongeveer 600 asielzoekers moeten opnemen, volgens de PvdA.

Noodopvang ligt politiek gevoelig in de coalitie. De duur van de opvang in het oude ministerie van Sociale Zaken was – onder meer onder druk van de VVD – beperkt tot 1 januari. In de gemeenteraad gloort een meerderheid voor ruimhartige asielopvang. Vandaag debatteert de raad over het vluchtelingendossier.

PvdA-fractieleider Balster noemt het een ‘kwestie van medemenselijkheid’ dat Den Haag – ‘stad van Vrede en Recht’ – nu opnieuw noodopvang biedt.

Het Haagse stadsbestuur richt zich vooral op de huisvesting van vluchtelingen mèt verblijfsvergunning. Komend jaar moet er voor 2100 statushouders woonruimte gevonden worden.

Lees ook

Vluchtelingen in Den Haag: Burgemeester van Aartsen last extra raadsvergadering in

RTVWEST 09.10.2015 Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag roept woensdagavond de raad bijeen voor een extra raadsvergadering over vluchtelingen. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft twee panden in Den Haag aangeboden voor de opvang van asielzoekers.

Vorige week maakte minister Stef Blok (Rijksdienst en Wonen) bekend dat leegstaande gebouwen van het Rijksvastgoedbedrijf kunnen worden ingezet voor de huisvesting van vluchtelingen. In Den Haag werden de voormalige Prinses Julianakazerne aan de Thérèse Schwartzestraat en het voormalige Ministerie van Sociale Zaken aan de Anna van Hannoverstraat aangeboden.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de gemeente moeten echter eerst akkoord gaan met de komst van asielzoekers in de rijksgebouwen. Mits het COA en de gemeente akkoord gaan met het plan, bepalen beide instituten hoe lang asielzoekers daarin mogen verblijven.

Meer over dit onderwerp:

Vluchtelingen Asielzoekers StatushoudersCOA Den Haag Van AartsenPrinses Julianakazerne

Vluchtelingen in oude Julianakazerne en ministerie

AD 09.10.2015 Den Haag gaat grootschalig asielzoekers opvangen in de leegstaande Julianakazerne in de chique wijk Benoordenhout. Ook in het voormalige ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid in Bezuidenhout komen (voormalige) vluchtelingen. In totaal gaat het om ongeveer 1000 plekken.

Zeker een van deze locaties zal snel worden ingericht als noodopvang voor vluchtelingen, zo melden ingewijden. Welke is nog onduidelijk. Ook zou Den Haag asielzoekers met een verblijfsvergunning in de kazerne of in het ministerie kunnen neerzetten. Het rijk heeft de gemeente officeel verzocht om onder meer noodopvang.

Een woordvoerder van de gemeente wil niets kwijt over toekomst van de oude kazerne en het voormalige ministerie. Wel bevestigt hij dat de Haagse burgemeester en zijn wethouders maandag een besluit nemen over de opvang van  vluchtelingen en asielzoekers. De omwonenden van de opvanglocaties zullen onmiddellijk daarna op de hoogte worden gebracht. Komende woensdag is er een extra gemeenteraadsvergadering over de opvang en locaties.

Haagse Julianakazerne in beeld voor statushouders

AD 08.10.2015 De Haagse Julianakazerne is in beeld als huisvestingslocatie voor vluchtelingen met verblijfsstatus. De kazerne wordt vooralsnog geen noodopvang of azc.

De leegstaande kazerne in Benoordenhout is volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) niet snel genoeg geschikt te maken voor (nood)opvang, meldt een woordvoerder. Dat hangt vooral af van praktische factoren (sanitair, kamerindeling), maar ook van draagvlak in omgeving en politiek.

Wel vluchtelingen
De lege kazerne zou wel geschikt kunnen zijn voor de huisvesting van statushouders, vluchtelingen die al een verblijfspapiertje hebben. Er is een drastisch tekort aan woonruimte voor deze groep: circa 14.000 statushouders houden nu bedden bezet in de overvolle asielzoekerscentra. In Den Haag staan veel (rijks)gebouwen leeg waar mogelijk statushouders gehuisvest kunnen worden. Volgende week komt het college met de eerste plannen hierover. De gemeente wil nu niet verder ingaan op vragen hierover.

Julianakazerne in Den Haag mogelijke opvanglocatie asielzoekers

RTVWEST 08.10.2015 De voormalige Prinses Julianakazerne aan de Thérèse Schwartzestraat in Den Haag wordt mogelijk gebruikt voor de opvang van asielzoekers. Ook het voormalige Ministerie van Sociale Zaken aan de Anna van Hannoverstraat in dezelfde gemeente is aangeboden als opvanglocatie aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Dat bevestigt een woordvoerder van minister Stef Blok van Binnenlandse Zaken.

‘Als het COA en de gemeente Den Haag niet akkoord gaan met de komst van asielzoekers in de rijksgebouwen, gaan we onderzoeken of de gebouwen gebruikt kunnen worden voor de opvang van statushouders’, geeft de woordvoerder aan. Statushouders zijn asielzoekers van wie het verzoek om definitief te blijven is ingewilligd.

LEES OOK: Asielzoekers waarschijnlijk niet in statige villa op Plein 1813 in Den Haag

Mits het COA en de gemeente akkoord gaan met het plan, bepalen beide instituten hoe lang de asielzoekers daarin mogen verblijven, aldus de woordvoerder.

Huisvesting vluchtelingen
Vorige week maakte minister Blok bekend dat leegstaande gebouwen van het Rijksvastgoedbedrijf mogen worden ingezet voor de huisvesting van vluchtelingen die in Nederland mogen blijven. Het Vastgoedbedrijf biedt de panden, die voor de verkoop bedoeld zijn, aan de gemeenten aan. Die kunnen ze na de nodige aanpassingen inzetten om vluchtelingen die in Nederland mogen blijven een tijdelijke woning te bieden. De panden kunnen ook worden ingezet voor noodopvang.
LEES OOK: Opvang vluchtelingen in noordelijk deel Zuid-Holland: een overzicht
In juni van dit jaar kwam het nieuws naar buiten dat de voormalige Prinses Julianakazerne een woonbestemming krijgt. De VVD in Den Haag wilde het pand geschikt maken voor ouderen die extra zorg nodig hebben. Omdat de Prinses Julianakazerne nog niet te koop is gezet, wordt de kazerne mogelijk gebruikt als opvanglocatie voor asielzoekers.

Meer over dit onderwerp: Prinses Julianakazerne Den Haag AsielzoekersVluchtelingen StatushoudersMinisterie van Sociale Zaken COA

Julianakazerne in Benoordenhout mogelijk opvanglocatie vluchtelingen

Den Haag 08.10..2015 De voormalige Julianakazerne in Benoordenhout wordt mogelijk gebruikt als opvanglocatie voor vluchtelingen met een verblijsstatus. Minister Stef Blok bevestigt dat Rijksvastgoed de kazerne aan de Thérèse Schwartzestraat heeft aangeboden aan het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA).

Ook het voormalige Ministerie van Sociale Zaken zou volgens minister Blok daarvoor geschikt kunnen zijn. Het COA heeft nog niet besloten of ze van het aanbod gebruik gaan maken, zegt Blok. “Maar het COA kennende hebben ze heel veel haast. Ze zullen heel snel ja of nee zeggen.”

De PVV in de Haagse gemeenteraad vindt dat de Julianakazerne niet voor de opvang van vluchtelingen gebruikt mag worden. “De Julianakazerne zou een woon/zorg bestemming krijgen. Ouderen zijn dus weer de lul dankzij dit gelukszoekerskabinet”, zegt raadslid Daniëlle de Winter. Groep de Mos is ook tegen: “De landelijke overheid moet in Brussel aankloppen voor een Europese oplossing voor het vluchtelingenprobleem, niet in het al overbelaste Den Haag.”

“Wijk naar de kloten”

Op social media zijn de eerste protesten al verschenen. Zo schrijft iemand: “Fantastisch, ook deze prachtige wijk naar de kloten, geen vrouwen meer alleen de hond uitlaten in het park, de winkeliers gaan massaal camera’s ophangen en de vele ouderen blijven thuis want die zijn te bang om boodschappen te doen.”…lees meer

Maasbach hint op rechtsgang om kazerne

AD 21.06.2015 De stichting Maasbach dreigt met een gang naar de rechter om alsnog zijn hoofdkantoor in de oude Julianakazerne te kunnen vestigen. Het stadsbestuur wil daar straks alleen kleine woon/zorg-initiatieven toestaan.

Dit is in lijn met wat we willen: geen kantoren, het monument moet behouden blijven en de nieuwe invulling moet niet zorgen voor meer verkeer

Woordvoerder wijkvereniging Benoordenhout

,,Als Maasbach inderdaad een groot centrum wil, dan past dat niet in het bestemmingsplan,” zegt een woordvoerder van wethouder Joris Wijsmuller (HSP, stadsontwikkeling). Een eventuele aankoop van de voormalige kazerne door een partij kan de gemeente niet tegenhouden – alleen over het type invulling heeft het stadsbestuur iets te zeggen.

De Stichting Johan Maasbach Wereldzending hoopt dat de gemeenteraad nog anders beslist. ,,Dit is slechts een voorstel van het college van b en w, de raad besluit uiteindelijk,” zegt de secretaris van het bestuur. Hij claimt dat kantoren prima mogelijk zijn omdat de Landmacht ook altijd kantoren had in de kazerne. Als de raad het stadsbestuur wel volgt, is er nog de Raad van State, aldus de secretaris: ,,Als dat nodig mocht zijn.”

Wijkvereniging Benoordenhout is blij met de beperkingen voor het gebouw uit 1940 aan de rand van Clingendael. ,,Dit is in lijn met wat we willen: geen kantoren, het monument moet behouden blijven en de nieuwe invulling moet niet zorgen voor meer verkeer,” aldus een woordvoerder van de vereniging.

Maasbachs plannen liggen gevoelig. Officieel wil de evangelist er alleen kantoren vestigen, maar op het stadhuis en in de buurt wordt gevreesd dat er na aankoop een groot religieus centrum verrijst aan de rand van de buurt, inclusief kerk, museum, school en woningen.

Lees ook;

Woningen in monumentale Haagse Julianakazerne

AD 18.05.2015 Er komen woningen in de oude Prinses Julianakazerne in Den Haag. De gemeente heeft daar donderdag het licht voor op groen gezet. Voorwaarde is wel dat het monumentale gebouw behouden blijft.

De hekken worden weggehaald. De kazerne is nu nog eigendom van het Rijk, maar dat gaat het gebouw verkopen. Het is nog niet bekend wat voor woningen er precies komen. Zorg is een mogelijkheid. Studentenkamers mogen niet, omdat de wijk eromheen rustig is.

De Stichting Johan Maasbach Wereldzending in Den Haag had de wens de Julianakazerne te kopen, maar de gemeente zag niets in een kantoorpand.

Duitsers
De Duitse bezetters lieten de kazerne in 1942 bouwen. Het staat vlakbij het landgoed Clingendael, waar nazitopman Arthur Seyss-Inquart woonde. Na de bevrijding werd de kazerne het hoofdkwartier van de Koninklijke Landmacht. Een paar jaar geleden werd de kazerne gesloten om geld te besparen.

Lees ook;

Bouw woningen in de Prinses Julianakazerne in Den Haag

RTVWEST 18.06.2015 De Prinses Julianakazerne aan de Thérèse Schwartzestraat krijgt een woonbestemming. De enige voorwaarde is dat er rekening wordt gehouden met de monumentale waarde van het complex in Den Haag. Binnenkort begint de verkoopprocedure.

In het gebouw mogen gewone woningen, wonen-werken en wonen gecombineerd met zorg komen. Er mogen geen studentenwoningen komen vanwege de rust in de wijk Benoordenhout. Ook alleen kantoorruimte is niet mogelijk.
Ook mag het gebouw niet hoger dan drie bouwlagen worden en moet de uitstraling passen bij het uiterlijk van de voormalige kazerne. Eventuele uitbreiding kan alleen aan de zuidoostzijde van het huidige complex. … Lees verder

gerelateerde artikelen;

WoningenindePrinsesJulianakazerne

Den HaagFM 18.06.2015 De Prinses Julianakazerne aan de Thérèse Schwartzestraat krijgt een woonbestemming. De enige voorwaarde is dat er rekening wordt gehouden met de monumentale waarde van het complex. Binnenkort begint de verkoopprocedure.

Wethouder Joris Wijsmuller van Wonen schrijft aan de gemeenteraad dat in het gebouw gewone woningen, wonen-werken en wonen gecombineerd met zorg mogen komen. Er mogen geen studentenwoningen komen vanwege de rust in de wijk Benoordenhout. Ook alleen kantoorruimte is niet mogelijk. Eventuele uitbreiding kan alleen aan de zuidoostzijde van het huidige complex. Verder mag het gebouw niet hoger dan drie bouwlagen worden.

De Johan Maasbach Wereldzending had eerder plannen om een megakerk te vestigen in de voormalige kazerne, maar kreeg daarvoor geen steun van de gemeente. Maasbach wilde het complex ombouwen tot ‘Stad van Wonderen’ met onder meer televisiestudio’s, een congreszaal en een grote boekwinkel. …lees meer

Woningen in Julianakazerne

Telegraaf 18.06.2015 Er komen woningen in de oude Prinses Julianakazerne in Den Haag. De gemeente heeft daar donderdag het licht voor op groen gezet. Voorwaarde is wel dat het monumentale gebouw behouden blijft. De hekken worden weggehaald. De kazerne is nu nog eigendom van het Rijk, maar dat gaat het gebouw verkopen.

Het is nog niet bekend wat voor woningen er precies komen. Zorg is een mogelijkheid. Studentenkamers mogen niet, omdat de wijk eromheen rustig is.

De Duitse bezetters lieten de kazerne in 1942 bouwen. Het staat vlak bij het landgoed Clingendael, waar nazitopman Arthur Seyss-Inquart woonde. Na de bevrijding werd de kazerne het hoofdkwartier van de Koninklijke Landmacht. Een paar jaar geleden werd de kazerne gesloten om geld te besparen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s