Standbeeld Haagse Harry boven de tramtunnel

GE DIGITAL CAMERA

Marnix Rueb

De familie van de in oktober aan kanker overleden tekenaar kunnen het beeld bekostigen dankzij de Cultuurprijs – en de bijbehorende 50.000 euro – van de gemeente Den Haag die postuum aan de bedenker van Haagse Harry is toegekend. Wethouder Joris Wijsmuller maakte woensdag tijdens een bijeenkomst in café  Zwarte Ruiter de nieuwe winnaar bekend. Hij had al eerder toegezegd dat er een blijvend eerbetoon aan Marnix Rueb zou komen.

Het beeld komt boven de tramtunnel te staan, een plek waar Haagse Harry in zijn strips altijd veelvuldig tegen heeft geageerd vanwege de enorme kostenoverschrijdingen tijdens de bouw. ,,Harry komt met zijn reet naar de Boterwaag te staan, een van Marnix’ favoriete cafés,” zei broer Robert-Jan Rueb bij de onthulling van de plannen.


,,Toeristen kunnen met Harry op de foto met de Haagse toren op de achtergrond. Een mooiere plek is ondenkbaar.” Het vervaardigen van het beeld neemt enkele maanden in beslag. Naar verwachting kan het in het najaar worden onthuld.


Eén ding ontbreekt nog op het ontwerp en dat is een pakkende tekst op het witte T-shirt van Harry. De erven Rueb hebben daarvoor een prijsvraag uitgeschreven. Suggesties voor een goede Harry-uitspraak kunnen worden gemaild naar info@iklulhaags.nl

Beeld: (ANP, foto / Marnix Rueb, tekening)
Bewerking: Omroep West

Haagse Harry met opgestoken middelvinger op Grote Markt in Den Haag

RTVWEST 02.09.2015 Het standbeeld van Haagse Harry op de Grote Markt in Den Haag krijgt een ondeugend tintje. De stripheld van de vorig jaar overleden Marnix Rueb steekt achter zijn rug zijn middelvinger op.

Beeldend kunstenaar Rob Daenen van atelier Struktuur68 moet nog flink aan het standbeeld schaven, maar het gezicht en de dikke buik van Haagse Harry zijn al zichtbaar.
De sculptuur van klei is 2,30 meter hoog. Daenen heeft het beeld gestut vanwege instortingsgevaar. ‘Vooral de dikke buik van Haagse Harry draagt veel gewicht. Hij weegt drie ton. Hij is een beetje hol van binnen, anders kwam er nog een ton bij.’
De nabestaanden van Marnix Rueb laten het standbeeld van Haagse Harry bouwen met de geldprijs van 50.000 euro die hoort bij de Haagse Cultuurprijs, die Rueb postuum heeft ontvangen. De striptekenaar overleed vorig jaar oktober op 59-jarige leeftijd aan longkanker.Lees verder

LEES OOK: TERUGKIJKEN: Afscheid Marnix Rueb, geestelijk vader van ‘Haagse Harry’

LEES OOK: Aanhang ADO Den Haag eert tekenaar Marnix Rueb met spandoek

LEES OOK: Kap nâh lekkeâh belangrèk, kek mijn nâh: uitspraken Haagse Harry stromen binnen

gerelateerde artikelen;

Haags TVJournaal: Drie ton aan klei voorstand beeld Haagse Harry

Den HaagFM 01.09.2015 In het dagelijkse nieuwsprogramma ‘Haags TV Journaal’ op Den Haag TV wordt aandacht besteed aan het belangrijkste nieuws uit onze stad. In de uitzending van dinsdag 1 september komen de volgende onderwerpen aan bod: – Drie ton aan klei voor standbeeld Haagse Harry. …lees meer

3.000 kilo klei voor standbeeld Haagse Harry

Dern HaagFM 28.08.2015 Kunstenaar Rob Daenen is al enkele weken druk bezig met het maken van het beeld van Haagse Harry. Het standbeeld komt op de Tramtunnel te staan, ter hoogte van de Grote Markt.

In het beeld beeld wordt ongeveer 3.000 kilo klei verwerkt. Als het boetseren klaar is wordt het beeld in stukken gesneden, gedroogd, gebakken en geglazuurd. Daarna wordt het weer in elkaar gezet en kan het naar zijn definitieve plek worden gebracht. Het standbeeld kan gemaakt worden dankzij het geldbedrag dat hoort bij de postuum uitgereikte Haagse Cultuurprijs van de gemeente voor de vorig jaar overleden tekenaar Marnix Rueb, de bedenker van Haagse Harry. Wanneer het beeld klaar is, is nog niet bekend.

Donderdag werd het hoofd van Harry op het lichaam geplaatst. Daenen zet regelmatig foto’s op zijn Facebookpagina om te laten zien hoever het beeld al is. Vrijdag bezocht Robert-Jan Rueb (kleine foto), de broer van Marnix, het atelier. …lees meer

Standbeeld Haagse Harry heeft zijn ‘hauf’

AD 27.08.2015 Het standbeeld van Haagse Harry begint vorm te krijgen. Donderdag is het hoofd geplaatst op de sculptuur die een vaste plek krijgt op de Grote Markt in Den Haag.

Een kleine 3000 kilo klei is verwerkt in het beeld van de Delftse kunstenaar Bouke Schuemie, een boezemvriend van de vorig jaar overleden geestelijk vader van Haagse Harry, striptekenaar Marnix Rueb. Er zijn nog maanden nodig om het beeld zijn definitieve uiterlijk te geven.

In atelier Struktuur68 aan de Nieuwe Molstraat werkt Rob Daenen aan de totstandkoming van het eerbetoon aan de stripfiguur. ,,Pas toen ik aan het vlak van de voeten begon, dat 60 bij 90 centimeter meet, besefte ik pas goed hoe groot het gaat worden”, zegt hij.

Lees ook;

Eindelijk vergunning voorbeeld Haagse Harry

Den HaagFM 29.07.2015 In februari werd bekend dat de in oktober vorig jaar aan kanker overleden tekenaar Marnix Rueb postuum de Cultuurprijs – en de bijbehorende 50.000 euro – van de gemeente Den Haag zou krijgen. De familie Rueb liet gelijk weten het geld te gebruiken voor een blijvend eerbetoon aan Marnix.

Zijn broer Robert-Jan Rueb maakte bekend dat er een standbeeld van Haagse Harry met as van de tekenaar zou komen boven de entree van de tramtunnel bij de Grote Markt. Maar daarmee was nog niet gelijk alles in kannen en kruiken. Verschillende gemeentelijke organisaties moesten nog toestemming geven, waaronder de Welstandscommissie, en dat duurde wel even. Woensdag kwam er witte rook uit de schoorsteen, meldt Robert-Jan Rueb op Facebook. “Yés. De vergunning is binnen, we kunnen gaan kleien! Verwachte opleverdatum? Pfff, reken maar op hartje winter.”

Hagenaars mogen nog steeds zelf een tekst verzinnen voor het T-shirt van Haagse Harry. De beste tekst zal voor altijd te zien zijn op het beeld. Tot nu toe is de uitroep ‘Kap nâh’ het populairst. …lees meer

‘Kapnâh’ favoriet als tekst op standbeeld Haagse Harry

Den HaagDM 11.04.2015 De term ‘Kap nâh’ wordt tot nu toe het meest genoemd als mogelijke tekst voor het standbeeld Haagse Harry bij de Grote Markt.

Familie en vrienden van de vorig jaar overleden striptekenaar Marnix Rueb hopen op nog veel meer inzendingen voor een tekst op Harry’s T-shirt. Volgens Robert-Jan Rueb zijn er al veel inzendingen maar kunnen ze nóg veel creatiever. Inzendingen kunnen worden gemaild naar info@iklulhaags.nl.

Begin deze maand werd bekend dat Marnix Rueb, de bedenker van Haagse Harry, postuum de Cultuurprijs heeft gekregen van de gemeente Den Haag. Daar hoort een geldbedrag van 50.000 euro bij, dat door de erven van Rueb besteed gaat worden aan het standbeeld van Haagse Harry. …lees meer

Initiatiefnemers standbeeld Haagse Harry willen meer creatieve teksten voor Harry’s T-shirt

RTVWEST 10.04.2015 De initiatiefnemers voor het standbeeld van Haagse Harry op de Grote Markt in Den Haag hopen op nog meer inzendingen voor de tekst op Harry’s T-shirt. Volgens Robert-Jan Rueb zijn er al veel inzendingen maar kunnen nóg creatiever.

Begin deze maand werd bekend dat Marnix Rueb, de bedenker van Haagse Harry, postuum de Cultuurprijs heeft gekregen van de gemeente Den Haag. Daar hoort een geldbedrag van 50.000 euro bij, dat door de erven van Rueb besteed gaat worden aan een standbeeld van Haagse Harry van 2 meter. Het beeld komt op de Grote Markt in Den Haag. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Welke tekst moet er op het standbeeld van Haagse Harry komen?

Den HaagFM 02.04.2015 Haagse Harry, een creatie van de vorig jaar overleden striptekenaar Marnix Rueb, krijgt een eigen standbeeld boven de entree van de tramtunnel aan de Grote Markt.

Het ontwerp van het beeld is gemaakt door de Haagse kunstenaar Bouke Schuemie en wordt door keramiekatelier Struktuur68 uitvergroot tot een levensgroot standbeeld. Maar er mist nog een essentieel onderdeel. namelijk een tekst op het T-shirt van Harry. Mensen die daarvoor suggesties hebben, kunnen dat mailen naar info@iklulhaags.nl

Den Haag FM belde alvast naar een aantal bekende Hagenaars om hun suggesties te weten te komen.  …lees meer

Welke tekst moet er op het standbeeld van Haagse Harry komen?

RTVWEST 02.04.2015 Het stripfiguur Haagse Harry krijgt een standbeeld. Nabestaanden laten als eerbetoon aan de Haagse striptekenaar Marnix Rueb een standbeeld bouwen op De Grote Markt in Den Haag. Maar wat moet die tekst zijn?

‘KAP NÂH’, ‘Lekkeâh belangrèk!’ of toch ‘Marnix Mieting Pojnt’. Welke tekst moet volgens jou op het shirt van Haagse Harry komen? Laat hieronder jouw suggestie weten:

Standbeeld en Cultuurprijs voor overleden Haagse Harry-bedenker Marnix Rueb

RTVWEST 01.04.2015 De nabestaanden van Marnix Rueb laten een standbeeld van Haagse Harry bouwen als eerbetoon aan de in oktober overleden striptekenaar. Zij doen dat met de geldprijs van 50.000 euro die hoort bij de Haagse Cultuurprijs, die Rueb woensdag postuum heeft ontvangen. De striptekenaar overleed in oktober op 59-jarige leeftijd aan longkanker.

Het beeld van het razendpopulaire stripkarakter komt op de Grote Markt voor de ingang van de tramtunnel. Haagse inwoners mogen zelf een tekst verzinnen voor het shirt van Haagse Harry. De strip verscheen in 1991 voor het eerst en gaat over een inwoner van Den Haag die praat in Haags dialect, dat fonetisch is geschreven. De strip was aanvankelijk te lezen in het Haagse uitgaansblad DOEN, maar bleek ook buiten de hofstad populair. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Haagse Harry krijgt standbeeld

AD 02.04.2015 De stripheld Haagse Harry krijgt een standbeeld op de Grote Markt, het horecaplein waar zijn geestelijk vader Marnix Rueb veelvuldig was te vinden. Het beeld wordt twee meter hoog en is ontworpen door kunstenaar Bouke Schuemie, een oude vriend van de in oktober 2014 overleden tekenaar. Vanmiddag maakte wethouder Joris Wijsmuller bekend dat Marnix Rueb de Cultuurprijs van de gemeente Den Haag krijgt.

De prijs bestaande uit een geldbedrag van €50.000,- euro ging in het verleden onder anderen naar Anouk, Golden Earring-drummer Cesar Zuiderwijk en beeldhouwer Auke de Vries.
De nabestaanden van Marnix Rueb willen het geld besteden aan een blijvend eerbetoon voor de populaire stripheld. Bij de begrafenis van Marnix Rueb had de gemeente al toegezegd mee te willen werken aan het vervullen van deze wens. ,,Marnix Rueb heeft iets ongelofelijk moois voor Den Haag achtergelaten,” zei  Wijsmuller bij het overhandigen van de prijs.

Lees ook;

Standbeeld Haagse Harry met as van Marnix Rueb op Grote Markt

Den HaagFM 01.04.2015 Er komt een standbeeld van Haagse Harry met as van tekenaar Marnix Rueb boven de entree van de tramtunnel bij de Grote Markt. Dat maakte zijn broer Robert-Jan Rueb woensdag bekend.

De familie van de in oktober aan kanker overledentekenaar kunnen het beeld bekostigen dankzij de Cultuurprijs – en de bijbehorende 50.000 euro – van de gemeente Den Haag die postuum aan de bedenker van Haagse Harry is toegekend. Wethouder Joris Wijsmuller maakte woensdag tijdens een bijeenkomst in café Zwarte Ruiter de nieuwe winnaar bekend. Hij had al eerder toegezegd dat er een blijvend eerbetoon aan Marnix Rueb zou komen.

Hagenaars mogen zelf een tekst verzinnen voor het T-shirt van Haagse Harry. De beste tekst zal voor altijd te zien zijn op het beeld. Als alles meezit wordt het kunstwerk na de zomer onthuld.

Eerdere winnaars

De Haagse cultuurprijs is bedoeld voor mensen of groepen die hebben bijgedragen aan het culturele belang van de stad Den Haag. Eerdere winnaars waren onder meer cabaretier Paul van Vliet, drummer Cesar Zuiderwijk, zangeres Anouk en schrijfster Yvonne Keuls.  …lees meer

Postume prijs voor tekenaar Haagse Harry

AD 01.04.2015 De vorig jaar overleden striptekenaar Marnix Rueb, bekend van zijn figuur Haagse Harry, heeft vandaag postuum een prijs gekregen. De gemeente Den Haag kende hem de Cultuurprijs van de stad Den Haag toe. Zijn nabestaanden ontvingen een bedrag van 50.000 euro. Dat zullen ze besteden aan een standbeeld van Haagse Harry. Dat komt mogelijk op de Grote Markt in het Haagse centrum te staan. Rueb overleed in oktober op 59-jarige leeftijd aan longkanker.

De strip Haagse Harry verscheen in 1991 voor het eerst en gaat over een inwoner van Den Haag die praat in Haags dialect, dat fonetisch is geschreven. De strip was aanvankelijk te lezen in het Haagse uitgaansblad DOEN, maar bleek ook buiten de hofstad populair.

Prijs voor maker Haagse Harry

Telegraaf 01.04.2015 De vorig jaar overleden striptekenaar Marnix Rueb, bekend van zijn figuur Haagse Harry, heeft woensdag postuum een prijs gekregen. De gemeente Den Haag kende hem de Cultuurprijs van de stad Den Haag toe. Zijn nabestaanden ontvingen een bedrag van 50.000 euro. Dat zullen ze besteden aan een standbeeld van Haagse Harry. Dat komt mogelijk op de Grote Markt in het Haagse centrum te staan. Rueb overleed in oktober op 59-jarige leeftijd aan longkanker.

3 Reacties op “Standbeeld Haagse Harry boven de tramtunnel

  1. Pingback: ‘Kap nâh!’ standbeeld Haagse Harry 25.02.2016 onthuld op de Grote Markt | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  2. Pingback: Haagse Harry 25.02.2016 op de Haagse Grote Markt | Kunst in de Wijk

  3. Pingback: Krèg nâh wat Rabobank dag Haagse Harry | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s