Versplinterde Haagse raadsfractie krijgt minder spreektijd

15 partijen

Een jaar na de gemeenteraadsverkiezingen blijkt dat de stad Den Haag ook met vijftien partijen in de gemeenteraad bestuurd kan worden. ‘Ook voor Den Haag geldt dat de wereld gewoon doordraait’, zegt Rachid Guernaoui, voorzitter van het presidium van de raad.

Urenlange vergaderingen

Groot nadeel van vijftien partijen is de lengte van de raadsvergaderingen. Alle partijen krijgen een maximale tijd waarin ze hun standpunt naar voren mogen brengen. Gevolg: urenlange vergaderingen.

Spreektijd

Op 19 maart 2014 werd duidelijk dat de versplintering in de Haagse raad groot was. Dertien partijen kwamen in de Haagse raad en D66 is als grootste partij met acht zetels tegelijkertijd kleiner dan ooit. Ter vergelijking: de PvdA was in de vorige collegeperiode de grootste met tien zetels en de periode daarvoor had de partij zelfs vijftien zetels.

Inmiddels zijn er vijftien partijen, doordat een raadslid van de PVV  opstapte en als eenmanspartij verder ging. En later stapte PvdA-raadslid Mustafa Okcuoglu PvdA op vanwege de Spuiforumaffaire.

lees ook: Haagse ex-PvdA’er licht zijn besluit toe).

Mustafa Okcuoglu  vertrok uiteindelijk naar GroenLinks. Deze heeft hij inmiddels alweer verlaten vanwege Gedonder. Hierdoor zijn er op dit moment niet minder dan zes eenmansfracties.

De grootste partij D66 krijgt met 19 minuten de meeste tijd. Eenmansfracties krijgen 6,5 minuut. Daar komt de tijd voor het college nog bij. Uiteindelijk mogen het college en de raad in totaal bijna vierenhalf uur praten. Ook krijgen burgers de mogelijkheid om hun mening te geven als inspreker. “De maximale spreektijden worden vaak gebruikt”.

Daarom zullen alle partijen minder spreektijd krijgen. Na de zomer komt het presidium dus met een voorstel om de spreektijd van alle partijen in te perken.’

‘Stad besturen met versplinterde Haagse raad moeilijk, maar het gaat wel’

RTVWEST 06.03.2015 Een jaar na de gemeenteraadsverkiezingen blijkt dat de stad Den Haag ook met vijftien partijen in de gemeenteraad bestuurd kan worden. ‘Ook voor Den Haag geldt dat de wereld gewoon doordraait’, zegt Rachid Guernaoui, voorzitter van het presidium van de raad.

Op 19 maart 2014 wordt duidelijk dat de versplintering in de Haagse raad groot is. Dertien partijen komen in de Haagse raad en D66 is als grootste partij met acht zetels tegelijkertijd kleiner dan ooit. Ter vergelijking: de PvdA was in de vorige collegeperiode de grootste met tien zetels en de periode daarvoor had de partij zelfs vijftien zetels.

De versplintering wordt nog groter als een raadslid van de PVV en later een raadslid van GroenLinks zich afsplitsen van hun partij. Hierdoor zijn er op dit moment niet minder dan zes eenmansfracties.

Urenlange vergaderingen

Groot nadeel van vijftien partijen is de lengte van de raadsvergaderingen. Alle partijen krijgen een maximale tijd waarin ze hun standpunt naar voren mogen brengen. Gevolg: urenlange vergaderingen.

‘Daar zullen we echt iets aan moeten doen’, zegt Guernaoui. ‘Het lukt niet meer om een onderwerp in een commissie- of raadsvergadering te behandelen. Na de zomer komt het presidium dus met een voorstel om de spreektijd van alle partijen in te perken.’   Lees verder

gerelateerde artikelen;

Gemeente wil spreektijd raadsleden verminderen

Den HaagFM 06.03.2015 De Haagse gemeenteraad gaat de maximale tijd verminderen die raadsleden krijgen om te spreken tijdens raadsvergaderingen. Omdat Den Haag vijftien partijen heeft, duren vergaderingen veel te lang. Daarom zullen alle partijen minder spreektijd krijgen. Het presidium van de raad komt na de zomer met een voorstel.

Tijdens de verkiezingen van vorig jaar zijn dertien partijen gekozen. Inmiddels zijn het er vijftien, doordat een raadslid van de PVV en een van GroenLinks uit hun partij stapten en alleen verder gingen. De grootste partij D66 krijgt met 19 minuten de meeste tijd. Eenmansfracties krijgen 6,5 minuut.

Daar komt de tijd voor het college nog bij. Uiteindelijk mogen het college en de raad in totaal bijna vierenhalf uur praten. Ook krijgen burgers de mogelijkheid om hun mening te geven als inspreker. “De maximale spreektijden worden vaak gebruikt”, zegt voorzitter van het presidium van de gemeenteraad Rachid Guernaoui. Het presidium bestaat uit een vertegenwoordiging van de raad. De gemeenteraad moet het voorstel van het presidium goedkeuren. …lees meer

Haagse gemeenteraad beperkt eigen spreektijd tijdens vergaderingen

RTVWEST 06.03.2015 De Haagse gemeenteraad gaat de maximale tijd verminderen die raadsleden krijgen om te spreken tijdens raadsvergaderingen. Omdat Den Haag vijftien partijen heeft, duren vergaderingen veel te lang. Daarom zullen alle partijen minder spreektijd krijgen. Het presidium van de raad komt na de zomer met een voorstel.

Tijdens de verkiezingen van vorig jaar zijn dertien partijen gekozen. Inmiddels zijn het er vijftien doordat één raadslid van de PVV en één van GroenLinks uit hun partij stapten en alleen verder gingen. Er zijn nu zes eenmansfracties in de Haagse gemeenteraad.

Alle partijen bij elkaar krijgen op dit moment 199 minuten de tijd om hun standpunt voor het voetlicht te brengen. De grootste partij D66 krijgt met 19 minuten de meeste tijd, de twee afgesplitste eenmansfracties met 6,5 minuut het minst. … Lees verder

gerelateerde artikelen;

Gemeenteraadsvergadering klaar in 3,5 minuut

Den HaagFM 06.03.2015 Of het een record is, is niet duidelijk, maar donderdagavond duurde de vergadering van de Haagse gemeenteraad maar 3,5 minuut. “Ik heb dit nog nooit meegemaakt”, zei burgemeester Van Aartsen vlak nadat hij de vergadering sloot.

De bijeenkomst van de gemeenteraadsleden begon met de mededelingen dat drie raadsleden zich ziek hadden afgemeld. Vervolgens feliciteerde Van Aartsen het PVV-raadslid Leon de Jong met de geboorte van zijn dochter. Omdat er geen insprekers en geen agendapunten waren, bleef het daarbij.

“Het is een uiterst korte raad”, zei Van Aartsen lachend. “Zie het maar als een compensatie voor het snoeiharde werk in de tweede helft van vorig jaar waar iedereen zeer vermoeid van raakte.” …lees meer

Bekijk de héle raadsvergadering hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s