Demonstratie 08.01.2015 aanslag Charlie Hebdo

Aanslag Charlie Hebdo

Burgemeester Jozias van Aartsen riep Hagenaars op om donderdag 8 januari 2015 om 18.00 uur mee te doen aan een demonstratie in Den Haag, als steunbetuiging aan de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag van woensdag op de redactie van een satirisch weekblad in Parijs. Lees meer over dit bericht

De aanslag die woensdag in Parijs plaatsvond, schijnt de meeste Hagenaars niet bang te maken. Dat bleek toen Den Haag FM de Hagenaars op straat hiernaar vroeg.

“Ik ben niet bang te krijgen” of “het gebeurt tegenwoordig zo vaak, dat het niet meer bijzonder is” waren wat reacties van Hagenaars op de aanslag. Over het algemeen denken de meeste respondenten dat we wel op moeten passen met cartoons die de media plaatsen, aangezien dat mogelijk de reden is van de aanslag. “Ik denk dat we geen cartoons van IS enzo meer moeten plaatsen. Tenminste, niet als we willen blijven leven.”

zie ook: Steunbetuiging aanslag Charlie Hebdo

Demonstraties in Nederlandse gemeenten

BB 08.01.2015  In navolging van de oproep van burgemeester Hidalgo van Parijs staat de stad Den Haag vandaag om 18.00 uur stil bij de aanslag op Charlie Hebdo. De gemeente Den Haag organiseert samen met internationaal perscentrum Nieuwspoort een manifestatie …Lees meer over dit bericht

In diverse Nederlandse steden wordt donderdag om 18.00 uur gedemonstreerd als steunbetuiging aan de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag van woensdag in Parijs. Dat gebeurt op hetzelfde moment dat in Parijs een stille tocht wordt gehouden. Dat … Lees meer

De demonstraties zijn in:

Alkmaar
Almelo
Almere
Amersfoort
Amstelveen
Amsterdam
Arnhem
Assen
Den Haag
Eiburg
Eindhoven
Groningen
Haarlem
Hilversum
Hoorn
Kampen
Leeuwarden
Leiden
Losser
Maassluis
Maastricht
Nijmegen
Pekela
Purmerend
Rotterdam
Ridderkerk
Rijssen-Holten
Schiedam
Utrecht
Winschoten
Zoetermeer
Zutphen 
Zwolle

zie ook:  Steunbetuiging aanslag Charlie Hebdo

zie ook: Terreuraanslag op redactie Charlie Hebdo Parijs

Aanslag Parijs Telegraaf

Aanslag Parijs NU

Aanslag Parijs NRC

Aanslag Parijs Elsevier

Aanslag Parijs AD

Aanslag Parijs Trouw

Aanslag Parijs VK

zie ook:  Dreigen er terroristische acties van ISIS-activisten

zie ook:  Dreigen er terroristische acties van ISIS-activisten ook in Den Haag ??? deel 2

zie ook:  Kabinet Rutte 2 – Nederland in de strijd tegen IS

zie ook: Geert Wilders PVV vreest aanslag op Nederland door gewelddadige moslimradicalen

zie ookDreigen er terroristische acties van ISIS-activisten ook in Den Haag ??? – deel 1

‘Charlie buigt niet maar slaat factor 10 terug’

VK 13.01.2015 Tout est pardonné’ – Alles is vergeven – , zo staat morgen op de cover van het weekblad Charlie Hebdo. De profeet Mohammed heeft een bordje in zijn hand met de tekst ‘Je suis Charlie’ – Ik ben Charlie. De tekening is van cartoonist Luz. Wat vinden deskundigen van deze cover?

Met de tekst – Alles is vergeven – ontneemt de profeet eventuele nieuwe aanslagplegers een legitimatie.

‘Toch weer de profeet. Het is zeer gedurfd, helemaal Hebdo. Elk ander blad zou denken, laten we ons even gedeisd houden maar zij natuurlijk niet. Deze keer zitten ze ook geheel op de directe actualiteit, zonder cynisch te willen klinken.

Grootmoefti Egypte waarschuwt Charlie Hebdo vanwege nieuwe cartoon

Trouw 13.01.2015 De hoogste islamitische geestelijke van Egypte heeft de leiding van Charlie Hebdo gewaarschuwd voor de gevolgen van het plaatsen van cartoons van de profeet Mohammed in de nieuwste editie. De grootmoefti, een hoge islamitische wetsgeleerde, zei dat de cartoons haatgevoelens bij moslims zullen voeden.

‘Deze editie zal een nieuwe golf van haat in de westerse en Franse samenleving veroorzaken’, aldus het kantoor van grootmoefti Shawqi Allam. ‘Wat het tijdschrift doet, komt de dialoog tussen de beschavingen niet ten goede.’ Eerder noemde de grootmoefti de aanslag van afgelopen woensdag op Charlie Hebdo een terroristische daad. De grootmoefti staat aan het hoofd van Al-Azhar, het meest vooraanstaande religieuze instituut van de soennieten.

Moefti waarschuwt Charlie

Telegraaf 13.01.2015 De grootmoefti van Egypte heeft de leiding van Charlie Hebdo gewaarschuwd voor de gevolgen van het plaatsen van cartoons van de profeet Mohammed in de nieuwste editie van het blad. De grootmoefti, een hoge islamitische wetsgeleerde, zei dat de cartoons haatgevoelens bij moslims zullen voeden.

„Deze editie zal een nieuwe golf van haat in de westerse en Franse samenleving veroorzaken”, aldus het kantoor van grootmoefti Shawqi Allam. „Wat het tijdschrift doet, komt de dialoog tussen de beschavingen niet ten goede.”

‘Alles is vergeven’, zegt Charlie Hebdo in nieuwe editie

Trouw 13.01.2015 De nieuwe editie van Charlie Hebdo opent met de tekst ‘Alles is vergeven’. Op de omslag van het blad prijkt een huilende Mohammed, met in zijn hand een bordje ‘Je suis Charlie’.

In januari 2012 bracht Charlie Hebdo een speciale editie uit over het leven van Mohammed.

De Charlie Hebdo-redactie is niet van plan haar toon te matigen, meldde de advocaat van het blad maandag al aan de publieke radiozender France Info. De overgebleven redacteuren zijn volgens Richard Malka vastberaden om niet tegemoet te komen aan de wensen van aanslagplegers – ‘anders zou alles voor niets zijn geweest’. Lezers mogen rekenen op een editie die ‘het recht op godslastering’ viert en die ‘zo gewoon mogelijk’ is.

Verwant nieuws;

Beveiliging AKO opgevoerd

Telegraaf 13.01.2015  De special van het blad Charlie Hebdo is deze week ook in Nederland verkrijgbaar, maar boekwinkelketen AKO zorgt wel voor beveiliging.  Dat schrijft het Algemeen Dagblad.

Boekwinkelketen AKO heeft maatregelen genomen rond de distributie en verkoop van het satirische Franse magazine Charlie Hebdo in Nederland. „Daar is gisteren overleg over geweest. Er zijn maatregelen genomen, we beveiligen daar waar nodig”, zegt topman Eric Willems van AKO. Vanaf donderdagmorgen ligt het blad in de winkels.

Nieuwe Charlie Hebdo met Mohammed op de cover

Elsevier 13.01.2015 Ondanks het bloedbad dat vorige week werd aangericht op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo, ligt er deze week een nieuw nummer in de winkel. Op de cover staat de profeet Mohammed met een traan, en een bordje in zijn handen: ‘Je suis Charlie’.

Bij de aanslag op het weekblad woensdag werden twaalf personen gedood, onder wie vijf tekenaars van het blad. De Franse krantLibération stelde de afgelopen dagen haar redactie open voor medewerkers van Charlie Hebdo.

Redactiechef Gérard Biard van Charlie Hebdo zegt tegen De Telegraaf dat de makers ‘natuurlijk’ doorgaan met het blad. ‘Tekenen is voor ons zoiets als ademhalen.’ De nieuwste editie van Charlie Hebdo is ‘zo gewoon mogelijk’ gehouden, zegt Biard.

Waarschuwing

Om het nieuwe nummer, dat woensdag verschijnt, is nu al veel te doen. The Guardian publiceerde ook een artikel over de nieuwste uitgave met daarbij een plaatje van de cover, maar de Britse krant vindt een begeleidende tekst nodig.

‘Waarschuwing: dit artikel bevat het plaatje van de cover van het tijdschrift, die sommigen als beledigend kunnen ervaren.’ Het plaatje van de cover staat heel klein, links onderaan het artikel afgebeeld.

The New York Times wijdt wel een artikel aan de nieuwe Charlie Hebdo, maar toont daarbij niet de cover. De Amerikaanse krant zei eerder al geen spotprenten te publiceren, om moslimlezers niet te kwetsen.

Maar enkele Charlie Hebdo’s te koop in Den Haag

DenHaagFM 12.01.2015 Van de volgende editie van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo zullen maar enkele exemplaren te koop zijn in Den Haag.

Tijdschriftendistributeur Betapress heeft voor heel Nederland maar 500 exemplaren exemplaren te pakken kunnen krijgen. Die worden verspreid over zo’n zestig tot tachtig verdeelpunten. Het blad is woensdag in Frankrijk klaar voor transport en zal die avond of anders donderdagochtend in Nederland zijn. In Den Haag zal onder meer Van Stockum aan het Spui het blad verkopen.  …lees meer

AKO beveiligt verkoop van Charlie Hebdo in Nederland

Aanslag Parijs  – AD 13.01.2015 De special van het blad Charlie Hebdo is deze week ook in Nederland verkrijgbaar, maar boekwinkelketen AKO zorgt wel voor beveiliging.

Boekwinkelketen AKO heeft maatregelen genomen rond de distributie en verkoop van het satirische Franse magazine Charlie Hebdo in Nederland. ,,Daar is gisteren overleg over geweest. Er zijn maatregelen genomen, we beveiligen daar waar nodig”, zegt topman Eric Willems van AKO tegen het AD. Vanaf donderdagmorgen ligt het blad in de winkels.

Mohammed

De eerste editie van het Franse tijdschrift ná de aanslag zal naar verwachting vol staan met gevoelige spotprenten over de profeet Mohammed. Dergelijke tekeningen waren de aanleiding voor de terreurdaad van vorige week.
Charlie Hebdo heeft normaal een oplage van zo’n zeventigduizend exemplaren. Woensdag verschijnen er liefst drie miljoen exemplaren. Nederland krijgt er ‘slechts’ 500, omdat Franstalige landen voorrang krijgen. Vooral de 60 tot 70 AKO-boekwinkels in de Randstad gaan het blad verkopen, voor de prijs van 3,50 per stuk.

Lees meer over het onderwerp in het AD van vandaag.

Lees ook;

Charlie Hebdo: Mohammed op cover met #jesuischarlie

AD 12.01.2015 Op de cover van de eerstvolgende editie van Charlie Hebdo, die woensdag uitkomt, staat de profeet Mohammed. Hij heeft een traan op zijn wang en draagt een bordje met de tekst #jesuischarlie. Boven de cartoon staat de tekst: ,,Alles is vergeven.”  Eerder al werd bekend dat het blad zou gaan over het recht op godslastering.
Het blad werd gemaakt op de redactie van de Franse krant Libération, dat de overlevende redactieleden van Charlie Hebdo opving. Vanavond rond 21:30 was het blad klaar om naar de drukker te gaan.
Charlie Hebdo heeft normaal een oplage van zo’n zeventigduizend exemplaren. Woensdag verschijnen er liefst drie miljoen exemplaren. Ook in Nederland zijn de bladen te koop.

Lees ook;

Oplage Charlie Hebdo verhoogd naar 3 miljoen

AANSLAG PARIJS AD 12.01.2015 De komende uitgave van het weekblad Charlie Hebdo zal een oplage hebben van liefst 3 miljoen. Dat meldden verschillende Franse media vandaag.

Eerder werd al bekendgemaakt dat de oplage 1 miljoen zou bedragen en ook dat was al een veel groter aantal dan de gebruikelijk tienduizenden exemplaren van het Franse weekblad. 500 exemplaren zouden in Nederlanse winkels komen liggen.

Komende woensdag verschijnt de eerste editie van het weekblad sinds het bloedbad op de redactie in Parijs van afgelopen woensdag. Toen doodden terroristen twaalf mensen op de redactie, onder wie zeven journalisten en tekenaars.

Lees ook;

Vrij Nederland verschijnt met enkel cartoons

Trouw 12.01.2015 Vrij Nederland (VN) komt deze week met een speciale editie naar aanleiding van de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs. Het weekblad toont in plaats van foto’s alleen tekeningen. Het gaat om 41 in totaal van achttien verschillende cartoonisten en illustratoren.

De Nederlandse tekenaar Bernard Willem Holtrop, die voor het satirische Franse blad werkt, heeft acht tekeningen gemaakt voor de VN van deze week. Ook zijn er bijdragen van onder anderen Joep Bertrams, Ruben Oppenheimer, Peter van Straaten en Siegfried Woldhek.

Hebdo: nieuwe editie gaat gewoon weer over de profeet

Trouw 12.01.2015 De Charlie Hebdo-redactie is niet van plan haar toon te matigen. Ook de komende editie, die woensdag voor één keer in een oplage van een miljoen exemplaren verspreid wordt, bevat karikaturen van de profeet Mohammed.

De keuze daarover was snel gemaakt, vertelt de advocaat van het blad aan de publieke radiozender France Info. De overgebleven redacteuren zijn volgens Richard Malka vastberaden om niet tegemoet te komen aan de wensen van aanslagplegers – ‘anders zou alles voor niets zijn geweest’. Lezers mogen rekenen op een editie die ‘het recht op godslastering’ viert.

Hele maand expositie over Charlie Hebdo in Persmuseum

Trouw 12.01.2015 In het Persmuseum is nog de hele maand een expositie te zien over het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo. Ook worden cartoons getoond die Nederlandse tekenaars maakten als eerbetoon aan de collega’s die woensdag werden gedood bij de aanslag in Parijs.

De tentoonstelling brengt aan de hand van originele uitgaven de vijf decennia van het bestaan van het Franse tijdschrift in beeld. Het is daarmee een aanvulling op de lopende expositie over stripjournalistiek. De expositie ‘Hommage aan Charlie Hebdo’ werd zondag geopend en duurt nog tot en met 31 januari.

Charlie Hebdo ook in Nederland te…

Telegraaf 12.01.2015 Charlie Hebdo is deze week ook een keer in Nederland verkrijgbaar, met het speciale nummer dat na de aanslag van Parijs is gemaakt. Tijdschriftendistributeur Betapress heeft vijfhonderd exemplaren van het satirische tijdschrift besteld, die zullen worden verspreid over circa zestig tot tachtig verkooppunten. Het blad is woensdag in Frankrijk klaar voor transport en het bedrijf hoopt dat de Charlie Hebdo’s die avond of anders donderdag al in Nederland zijn.

Maar enkele Charlie Hebdo’s te koop in DenHaag

Den HaagFM 12.01.2015 Van de volgende editie van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo zullen maar enkele exemplaren te koop zijn in Den Haag.

Tijdschriftendistributeur Betapress heeft voor heel Nederland maar 500 exemplaren exemplaren te pakken kunnen krijgen. Die worden verspreid over zo’n zestig tot tachtig verdeelpunten. Het blad is woensdag in Frankrijk klaar voor transport en zal die avond of anders donderdagochtend in Nederland zijn. In Den Haag zal onder meer Van Stockum aan het Spui het blad verkopen.

Vorige week kwamen bij een terroristische aanslag op het redactiekantoor van Charlie Hebdo in Parijs twaalf mensen om het leven. Twee gemaskerde mannen schoten acht journalisten, twee agenten, een receptionist en iemand die op de redactie te gast was dood. Het blad publiceerde regelmatig cartoons van de profeet Mohammed en wekte zo de woede van radicale moslims. …lees meer

Charlie Hebdo extra gewild

Telegraaf 12.01.2015 Het zijn drukke dagen bij tijdschriftendistributeur Betapress. Het bedrijf heeft vijfhonderd exemplaren van de komende editie van Charlie Hebdo naar Nederland weten te krijgen. Directeur Kris Serrien zei maandag dat er veel belangstelling voor is. De vijfhonderd exemplaren in Nederland worden verspreid over zo’n zestig tot tachtig verdeelpunten.

Commercie probeert te verdienen aan Charlie Hebdo

VK 12.01.2015 De leus ‘Je suis Charlie’ is niet alleen een uiting van solidariteit geworden met de slachtoffers van de aanval op Charlie Hebdo, het is ook een populaire merknaam waarmee geld kan worden verdiend. Op het internet zijn tal van t-shirts, mokken, sleutelhangers en andere artikelen te koop die gebruik maken van het zwart-witte logo. Joachim Roncin, de bedenker van de leus, spreekt er schande van.

Op de Franse eBay-website levert de zoekterm ‘Je suis Charlie’ inmiddels meer dan zevenduizend zoekresultaten op, voornamelijk van artikelen die bedrukt zijn met het motto. Op Amazon zijn honderden vergelijkbare advertenties te vinden.

Verder:

#Aboutaleb held op Twitter met harde boodschap voor jihadisten

Elsevier 13.01.2015 Burgemeester Ahmed Aboutaleb wordt geprezen door twitteraars voor zijn uitspraak tegen jihadisten naar aanleiding van de aanslag op Charlie Hebdo vorige week. Buitenlandse media schenken dinsdag op het sociale medium aandacht aan zijn optreden met #Aboutaleb.

De Rotterdamse burgemeester had donderdag een duidelijke boodschap voor jihadisten die erover denken om naar Syrië of Irak uit te reizen. Tegen hen zei hij in het tv-programmaNieuwsuur: ‘Als je het niet ziet zitten dat humoristen een krantje maken, ja… mag ik het zo zeggen: rot toch op!’

Bewondering

Op Twitter spreken zowel moslims als internationale media hun bewondering uit voor de uitspraak van Aboutaleb.

Nederlandse politici en media spraken in de loop van vorige week al hun lof uit voor Aboutaleb, die zichzelf typeerde als ‘woedende moslim’. Premier Mark Rutte doopte Aboutaleb zondag inBuitenhof tot ‘man van de week’, en PvdA-leider Diederik Samsom bestempelde op de bank bij Eva Jinek het optreden van Aboutaleb als ‘moedig’. De Rotterdamse burgemeester werd in december door Elsevier uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar.

Aboutaleb riep zijn medemoslims op zich tegen de gebeurtenissen af te zetten: ‘Dit grijpt me heel diep, tot in mijn ziel. Ik voel het in heel mijn lichaam. Het is erg belangrijk dat moslims hier massaal afstand van nemen.’ Op Twitter lijkt dat laatste in ieder geval tot op zekere hoogte te gebeuren.

Vrijheid van meningsuiting hoort niet halfslachtig te gelden

Trouw 13.01.2015 Hartverwarmend oogt de eensgezindheid in de demonstraties overal in Europa tegen de terreuraanslagen in Frankrijk. Een volgende terreurdaad zal daarmee niet worden voorkomen, maar het is goed dat burgers massaal te kennen geven dat zij zich niet wensen te laten intimideren en dat zij op de bres willen staan voor onze westerse verworvenheden.

De vrijheid van meningsuiting is er niet om gemeenplaatsen te kunnen debiteren.

Blijft de vraag of de demonstranten op straat voor iedereen spreken. CDA-leider Buma wist binnen een dag: ‘Van de mensen die in de islam geloven keurt 90 tot 95 procent geweld af.’ Knap dat hij dat zo zeker weet; heeft hij soms een spoedpeiling laten houden? Of berust Buma’s overtuiging op wensdenken?

Verwant nieuws

Je ne suis pas Charlie

Trouw 12.01.2015 Toen ik woensdagavond zag hoe de pleinen van Parijs zich vulden met aangeslagen, maar niet verslagen burgers, wist ik dat ik de volgende dag naar de Dam moest gaan, al wist ik niet goed waarom. Ik demonstreer nooit, bang als ik ben opgeslokt te worden door welke groep dan ook en te worden gezien als vertegenwoordiger van allerlei standpunten die de mijne niet zijn.

Misschien scheelde het dat het ditmaal ging om een aanslag op journalisten, maar bij overleg op de krant had ik me juist verzet tegen het idee dat journalisten een bijzondere positie in zouden nemen; alsof bakkers, hulpverleners, onderwijzers, bouwvakkers, huisvrouwen, tandartsen, politieagenten, advocaten en vrachtwagenchauffeurs niet evenzeer doelwit zijn van islamistische terreur. Om over schoolkinderen nog te zwijgen.

‘Al-Qaeda waarschuwt Frankrijk voor nog meer geweld’

NU 13.01.2015 De terreurbeweging al-Qaeda in de Islamitische Maghreb heeft Frankrijk gewaarschuwd voor nog meer geweld, na de reeks aanslagen vorige week waarbij zeventien slachtoffers om het leven kwamen. Dat meldt CNN dinsdag.

Volgens de terreurbeweging, die vooral actief is in Noord-Afrika, “betaalt Frankrijk de prijs voor haar geweld in islamitische landen en de schending van hun heiligheid”.

Zwarte lijst

Van de broers Chérif en Saïd Kouachi, verdacht van de aanslag op Charlie Hebdo, was al bekend dat ze op een zwarte lijst in de Verenigde Staten stonden, nu blijkt ook Amedy Coulibaly, verantwoordelijk gehouden voor de dood van de agent en de vier gijzelaars, op die lijst te staan, schrijft Le Figaro dinsdag op basis van CNN.

Dit is wat we nu weten over de aanslag in Parijs

Zie ook: Profiel ‘tegendraads’ Charlie Hebdo l Dossier van de aanslag

Lees meer over: Aanslag Parijs

Gerelateerde artikelen;

Advocaten zien kansen voor demonstraties

AD 13.01.2015 De aangescherpte demonstratieregels van de Haagse burgemeester staan op de helling na het grote protest in de binnenstad tegen de terreuraanslagen in Parijs. Dat zeggen advocaten. ,,Dit schept verplichtingen voor toekomstige betogingen.”

Duizend mensen verzamelden zich donderdag op het Plein en liepen tijdens koopavond via de Lange Poten naar het Spui. ‘Een indrukwekkende en waardige bijeenkomst die zonder enige wanklank is verlopen,’ aldus de burgemeester.

Lees ook;

Rutte: Nederland is niet in oorlog

NRC 11.01.2015 Nederland is niet in oorlog met extremisten en voert ook geen strijd met de islam. Dat zei premier Rutte vandaag in het tv-programma Buitenhof. Rutte: “We zijn in strijd met extremisten die hun geloof misbruiken als onderbouwing om aanslagen te plegen.”

TERM OORLOG NIET GEBRUIKEN

PVV-leider Geert Wilders twitterde woensdag na de aanslag bij het satirische tijdschrift Charlie Hebdo dat we in oorlog zijn. Presentator Paul Witteman vroeg hoe de premier hierover dacht. Rutte antwoordde dat hij de term ‘oorlog’ niet wil gebruiken in deze context.  LEES VERDER

#Nietmijnislam: Nederlandse moslims nemen afstand van terreur

Elsevier 11.01.2015 In navolging op de internationale kreet #notinmyname nemen nu ook moslims in Nederland openlijk afstand van terroristen die uit naam van de islam zeggen te handelen. De moslims zijn het zat dat hun religie door kwaadwillenden wordt misbruikt.

‘Genoeg is genoeg,’ is te lezen op de Facebookpagina #Nietmijnislam, ‘Wij weigeren om onze stem niet te laten horen.’

Op de pagina veroordelen Nederlandse moslims de terreuraanslagen in Parijs.

Religie gekaapt

‘We hebben genoeg van diegenen die onze religie van vrede hebben gekaapt. Zij die onze religie van harmonie verminken met hun extreme ideeën en interpretaties. Zij die ons, moslims en niet-moslims, bedreigen en kwetsen omdat wij niet willen leven als zij. Deze personen en groepen claimen dat hun gewelddadige daden gerechtvaardigd worden door de islam. Die gevaarlijke en onjuiste interpretatie van de islam uit zich in intolerantie, onverdraagzaamheid, dwang en geweld. Het meest recente voorbeeld daarvan was de lafhartige moordaanslag in Parijs,’ is te lezen in een bericht op de pagina die overigens vooral lijkt te worden gesteund door autochtone Nederlanders.

#Notinmyname

De pagina had zondagmiddag meer dan 17.000 likes, een bescheiden aantal gezien het totale aantal van 1 miljoen moslims in Nederland. Niet alle moslims vinden dat zij verplicht zijn zich uit te spreken tegen iets waar zij niets mee te maken zeggen te hebben. Een oproep van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) om dit wel te doen, kreeg bijval, maar ook veel kritiek.

Toch laten veel vrome moslims zich wereldwijd horen. Op Twitter gebeurt dit onder #notinmyname en met #jesuisachmed. De laatste kreet refereert aan Ahmed Marabet, de politieagent die door de terroristen in Parijs werd geëxecuteerd.

Omstreden initiatiefnemer

De initiatiefnemer van de pagina #Nietinmijnislam is overigens Mohamed Azahaf, die eerder een petitie steunde tegen de benoeming van Guido van Woerkom als nationale ombudsman.

De achtergrond van Azahaf is opvallend te noemen aangezien hij eerder in juichen uitbarstte toen Theo van Gogh door een moslim op straat werd vermoord. Ook betuigde hij eerder zijn steun aan Osama Bin Laden. Bin Laden was leider van Al-Qa’ida, dezelfde organisatie die verantwoordelijk is voor de terreuraanslagen in Parijs.

Duizenden agenten ingezet voor mars Parijs

Telegraaf 10.01.2015 Frankrijk verkeert na de terreuracties van afgelopen dagen nog in shock, maar maakt zich tegelijkertijd op voor wat vermoedelijk de grootste demonstratie uit zijn geschiedenis wordt. Zaterdag al gingen vele honderdduizenden mensen in heel het land de straat op om de slachtoffers van de aanslag van woensdag, de schietpartij van donderdag en de gijzelingen van vrijdag te herdenken. Zondag worden in de hoofdstad voor de Mars van de Republiek nog meer mensen verwacht en is een hele rits wereldleiders aanwezig.

Haagse imams veroordelen aanslag in Parijs

Den HaagFM 10.01.2015 Verschillende imams van moskeeën in de regio hebben tijdens het vrijdagmiddaggebed de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo veroordeeld.

De terreurdaad kan “nooit een actie van een weldenkend moslim zijn, want een dergelijke daad is in strijd met de leer en de principes van de islam”, sprak de imam van de Haagse Anware Musatafa moskee. “In mijn islam is geen plek voor terroristische daden”, zei Sharief Mohamed, de secretaris van de moskee aan de Herschelstraat. “Wij veroordelen deze aanslag op de journalisten en cartoonisten van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs. De meeste moslims zijn van goede wil en vredelievend. We zijn de terroristen ook liever kwijt dan rijk.” …lees meer

De les van Parijs: toon onze weerbaarheid tegen het extremisme

Elsevier 10.01.2015 Het duurde even, maar toen volgde vrijdagmiddag de enige ontknoping die na twee lange bange dagen nog wat bevrediging kon geven. De trieste balans van 53 uur geweld: negentien onschuldige doden, en drie die niet beter verdienden.

De Franse politie lanceerde vrijdag om vijf uur een vrijwelgelijktijdige aanval in Dammartin en Parijs. De twee Kouachi-broers werden doodgeschoten toen zij als Butch Cassidy en de Sundance Kid schietend uit de drukkerij kwamen. Amedy Coulibaly werd op een zelfde manier geëlimineerd voor de kosjere supermarkt.

Het einde van de gijzelingen zal ook niet het einde van de islamitische terreur betekenen. Niet in Parijs, en ook niet in Nigeria, niet in Syrië, Irak, Afghanistan en Jemen.

zie ook;

8 jan Charlie Hebdo: dit doen autoriteiten om de terroristen te pakken

9:27 Media: Opluchting einde terreur Frankrijk, en hulde aan Aboutaleb

OPROEP: Gaat u naar stille tocht Parijs?

Telegraaf 10.01.2015 Premier Rutte loopt, net als veel andere wereldleiders, zondag mee in een stille tocht in Parijs. De mars is een eerbetoon aan de slachtoffers van de terreuracties van de afgelopen dagen in Frankrijk.

Reist u ook af naar Frankrijk om uw stem te laten horen en het vrije woord een hart onder de riem te steken? Dan willen wij graag uw verhaal horen. Mail ons uw gegevens en dan neemt onze verslaggever contact met u op.

De stille tocht in Parijs begint om 15.00 uur en gaat van de Place de la République naar de Place de la Nation.

Krantenoverzicht: ‘Oorlog tegen extremisme nog niet voorbij’ 

Trouw 10.01.2015 De Franse krant Le Figaro kopt ‘De dood van de moordenaars’. Op de voorpagina staan foto’s van de politie-invallen in Dammartin en Parijs, waarmee de gijzelingen werden beëindigd. Toch schrijft de krant dat ‘het einde van de gijzelingen niet het einde van de oorlog tegen de extremisten is.’ De krant is fel: ‘Iedereen die Allah akbar roept richt ons land ten gronde.’

Aanslag Charlie Hebdo

Lees het volledige dossier »

Meer over;

We onderwerpen ons niet

Trouw 10.01.2015 Met dat A4’tje ‘Je suis Charlie’ win je geen oorlog tegen zware wapens. Verdedig de westerse democratie en bouw aan je verzet. Aanpassen of niet, dat is de kwestie.

Ook in een rechtsstaat kun je tot ongemakkelijke beslissingen worden gedwongen.

Wie zou voor vrijheid van meningsuiting en democratie willen sterven? Niemand. Dit zijn abstracte concepten die tijdens het schrijven van een stuk, een essay of een boek, bij het tekenen van een cartoon als giftige gedachten uit de geest verbannen moeten worden.

Stéphane Charbonnier (Charb), de hoofdredacteur van het Franse weekblad Charlie Hebdo, geloofde dat de kans dat hij een fietsongeluk zou krijgen groter was dan de kans dat hij door een fanatieke moslim uit de weg zou worden geruimd. Hij vergiste zich. En ook zijn illustere kameraden, de tekenaars Wolinski en Cabu hadden na een carrière van meer dan vijftig jaar nooit gedacht dat ze als bejaarden in een anoniem redactielokaal onder een regen van kogels zouden bezwijken.

‘Al Qaida dreigt Frankrijk met nieuwe aanslagen’

Trouw 10.01.2015 Al Qaida op het Arabisch Schiereiland (AQAP) in Jemen waarschuwt Frankrijk voor meer aanslagen. De Jemenitische tak van de terreurorganisatie gaat tot actie over als Frankrijk niet stopt met het ‘bestrijden van de islam, haar symbolen en de moslims’.

Dat melden verschillende Franse media vannacht op basis van de anti-jihadistische monitoringgroep SITE. Zij beroepen zich op een inmiddels van YouTube verwijderde boodschap van Harith bin Ghasi al-Nadhari. Hij wordt gezien als een belangrijk religieus leider van Al Qaida in Jemen. In de geluidsopname zegt hij: ‘Sommige zonen van Frankrijk waren respectloos richting de profeten van Allah’.

Een leider van Al Qaida In Jemen eiste eerder gisteren al de verantwoordelijkheid op voor de aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo, meldde onder meer de krant Le Parisien.

Bellen met gijzelnemer
Ook één van de twee omgekomen verdachten van de aanslag op Charlie Hebdo, Chérif Kouachi, gaf zich uit voor een strijder van de Jemenitische tak van Al Qaida. Dat meldt de Franse nieuwszender BFM TV, die vrijdag met de man belde.

Aanslag Charlie Hebdo

Lees het volledige dossier »

Verwant nieuws;

Meer over: Aanslag Charlie Hebdo   Frankrijk

Tienduizenden demonstranten bij anti-Pegidabetoging Dresden

Trouw 10.01.2015 Ongeveer 35.000 mensen hebben zaterdag in Dresden gedemonstreerd voor verdraagzaamheid en een open houding tegenover medeburgers. Dat hebben de organisatoren tegen de regionale publieke omroep MDR gezegd. De betoging, waartoe de gemeente en het bestuur van de deelstaat Saksen hadden opgeroepen, was een reactie op de wekelijkse demonstraties van de anti-islambeweging Pegida.

De demonstranten droegen spandoeken met teksten als ‘Wij zijn Charlie’, een verwijzing naar de aanslag deze week op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Burgemeester Helma Orosz riep de inwoners van de stad in het oosten van Duitsland op tot eensgezindheid. ‘Wij laten ons niet door haat verdelen’, zei zij.

Jean-Marie Le Pen: je ne suis pas Charlie

Trouw 10.01.2015 Jean-Marie Le Pen, oprichter en erevoorzitter van het ultrarechtse Front National, sluit zich niet aan bij de wijdverbreide steunbetuiging ‘Je suis Charlie’ na de aanslag in Parijs. Hij loopt ook niet mee in de mars morgen ter ere van de slachtoffers.

‘Je ne suis pas Charlie’, zei Le Pen zaterdag volgens de krant Le Figaro in zijn videoblog. Hij betreurt de dood van de twaalf mensen woensdag door de aanslag op de redactie van het weekblad Charlie Hebdo, maar ziet de mars als een ‘door de media geënsceneerde bijeenkomst’.

Meer over: Aanslag Charlie Hebdo  Jean-Marie Le Pen

Frankrijk haalt adem

Trouw 09.01.2015 Na drie bloedige dagen kan Frankrijk, en heel Europa, de balans opmaken. Met de spectaculaire beëindiging van twee gijzelingen kwam er een einde aan een terreurmarathon die woensdagochtend begon met de meedogenloze aanslag op de Parijse redactieburelen van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo.

Het zal blijken hoe weerbaar de Franse samenleving is. Na aanvankelijke uitingen van maatschappelijke eenheid zijn in Frankrijk nu al de eerste politieke barsten te zien.

Aan het slot werden zeker twintig doden geteld: de twaalf mensen die bij Charlie Hebdo door de twee jihadisten Chérif en Saïd Kouackhi werden geliquideerd, de politie-agente die een dag later op straat werd neergeschoten door (waarschijnlijk) Amedy Coulibaly – een kennis van in ieder geval een van de broers – en vier gijzelaars in een joodse supermarkt in Parijs die de dood vonden nadat dezelfde Coulibaly daar was binnengedrongen.

Richt je op de misdaad, niet op de groep of religie

Trouw 09.01.2015  De terreuraanslag in Parijs zal de aanhangers van de islam geen goed doen. Uit Burgerperspectieven van het Sociaal en Cultureel Planbureau van december bleek al dat 32 procent van de ondervraagden zich zorgen maakt over immigratie en integratie. De polarisatie verhardt.

De huidige polarisatie is vooral een test voor de democratische rechtsstaat.

In Zweden brandden moskeeën af. In Nederland kreeg 40 procent van de moskeeën de afgelopen tien jaar te maken met geweld. In Duitsland krijgt Pediga, de Patriottische Europeanen tegen de islamisering van het Avondland, steeds grotere aanhang. Door Parijs zal dat alleen maar toenemen.

Lees ook: Frankrijk moet hopen dat zijn same

Rutte loopt mee in mars

Telegraaf 09.01.2015 Premier Mark Rutte loopt zondag in Parijs mee in de stille tocht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de bloedige aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo. Dat heeft de RVD vrijdagavond gemeld. Rutte neemt deel aan de tocht op uitnodiging van de Franse president François Hollande.

Ook bondskanselier Angela Merkel van Duitsland, premier David Cameron van Groot-Brittannië, de Italiaanse premier Matteo Renzi en premier Mariano Rajoy van Spanje hebben hun deelname bevestigd.

Likes Nietmijnislam groeit

Telegraaf 09.01.2015 De populariteit van de Facebookpagina Nietmijnislam, die woensdag is aangemaakt, groeit snel. Zaterdagochtend was de pagina door bijna 12.000 mensen geliked. Een dag eerder stonden nog bijna 7000 mensen achter de pagina.

De beheerders ervan zijn moslims die genoeg hebben van extremisten „die ons, moslims en niet-moslims, bedreigen en kwetsen omdat wij niet willen leven zoals zij”. De hashtag #Nietmijnislam wordt overigens ook op Twitter gebruikt.

Gerelateerde artikelen

09-01: Veel likes #Niet mijn islam

Imams veroordelen aanslag op Charlie Hebdo

RTVWEST 09.01.2015 Verschillende imams van moskeeën in de regio hebben tijdens het vrijdagmiddaggebed de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo veroordeeld.

Bij de aanslag woensdag in Parijs kwamen 12 mensen om, onder wie 8 journalisten en 2 politieagenten. ‘Het vermoorden van mensen heeft niets met God en zijn geliefde profeet te maken. Immers, alle mensen stammen af van Abraham en de islam beschermt alle mensen tegen onrecht’, aldus de imam van moskee Nour in Gouda.

De terreurdaad kan ‘nooit een actie van een weldenkend moslim zijn, want een dergelijke daad is in strijd met de leer en de principes van de Islam’, sprak de imam van de Haagse Anware Musatafa moskee. En de imam van de Al-Qibla moskee in Zoetermeer: ‘Wat is gebeurd is afschuwelijk en wij als moskeebestuur, imam en moskeebezoekers zullen ons blijven inzetten voor een vreedzame samenleving.’ Lees verder

gerelateerde artikelen;

Asscher: ‘Niet anders over moslims gaan denken’

Trouw 09.01.2015 Vicepremier Lodewijk Asscher is niet anders over moslims gaan denken na de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo, woensdag in Parijs. Dat meldt hij vandaag.

‘We weten dat er moslims zijn die hun geloof misbruiken om misdaden te plegen. We weten ook dat er veel moslims zijn die dat afschuwelijk vinden’, zei Asscher vandaag.

Meer over: Aanslag Charlie Hebdo  Terrorisme

‘Geen andere kijk op Moslims’

Telegraaf 09.01.2015  Vicepremier Lodewijk Asscher is na de aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs niet anders over moslims gaan denken. „We weten dat er moslims zijn die hun geloof misbruiken om misdaden te plegen. We weten ook dat er veel moslims dat afschuwelijk vinden”, zei Asscher vrijdag.

’Fransen blij met Nederland’

Telegraaf 09.01.2015 In een informele nieuwjaarstoespraak had Ed Kronenburg, de Nederlandse ambassadeur in Parijs het afgelopen maandag nog zo tegen zijn collega’s gezegd: 2015 wordt een druk jaar met ongetwijfeld enkele onverwachte wendingen.

Arrestatie om zingen tijdens minuut…

Telegraaf 09.01.2015 Een man is donderdagavond gearresteerd omdat hij tijdens de minuut stilte bij het protest tegen de aanslag in Parijs begon te zingen. De man werd door omstanders met geweld tegen de grond gewerkt en door politieagenten afgevoerd.

De man zong het liedje ‘Het vrije woord’ dat cabaratier Hans Teeuwen in 2007 zong bij een herdenking van de moord op Theo van Gogh.

Gerelateerde artikelen;

09-01: ‘Dit had nooit mogen gebeuren’

08-01: Toespraak Nausicaa Marbe

08-01: ‘Handen af van onze vrijheid’

08-01: Circa 8000 man op de Dam

Al bijna 10.000 likes voor #Niet mijn islam

RTVWEST 09.01.2015 De Facebookpagina #Nietmijnislam is een dag nadat hij was aangemaakt bijna 10.000 keer geliked. De beheerders van de pagina zijn moslims die genoeg hebben van extremisten. De hashtag Nietmijnislam wordt ook op Twitter gebruikt.

De oprichters willen met de Facebookpagina gewone moslims een podium geven. Mede-oprichter Ab Taheri: ‘De overgrote meerderheid van de moslims zijn gewoon mensen die iets van hun leven proberen te maken en hard werken. Het is de bakker, het is de slager, het is je buurman. En hun geloof wordt nu gekaapt door extremisten. Dat moet eens afgelopen zijn. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Veel likes #Niet mijn islam

Telegraaf 09.01.2015 De Facebookpagina #Nietmijnislam, die woensdag is aangemaakt, is vrijdagochtend bijna 7000 keer geliked. De beheerders van de pagina zijn moslims die genoeg hebben van extremisten die „die ons, moslims en niet-moslims, bedreigen en kwetsen omdat wij niet willen leven als zij”. De hashtag Nietmijnislam wordt ook op Twitter gebruikt.

‘Dit had nooit mogen gebeuren’

Telegraaf 09.01.2015 Het is een regenachtige dag in Amsterdam met weinig Fransen op de been. Maar de enkelingen die we spreken, zijn allemaal duidelijk over bloedige aanslag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo. Dit had nooit mogen gebeuren.

Voor het Franse Consulaat aan de Vijzelgracht staan Damien Robillon en zijn vriendin Donata Kairyte. Ze hebben net hun pasgeboren tweeling ingeschreven. Het stel komt uit Parijs en woont nu een jaar in Nederland waar hij voor Heineken werkt. “Ik hoorde het schokkende nieuws op mijn werk. Ik ken het blad zoals bijna alle Fransen het kennen, maar las het niet. Wel kende ik de tekeningen waar in het verleden ophef over is ontstaan”, zegt Robillon.

Waarom is het stil in mijn moslimwereld?

Trouw 09.01.2015 Moslims hebben nooit hun werkelijke religieuze en morele problemen onder ogen gezien, betoogt Afra Jalabi, publiciste uit Syrië.

In een tijd waarin de hele mensheid de vrijheid van expressie en religie heeft omarmd, is de officiële leer van de islam nog steeds een obstakel voor die vrijheid.

Een troep moordenaars stormde het gebouw van het Franse satireblad Charlie Hebdo binnen en vermoordde in koelen bloede twaalf personen. Deze aanslag, die duidelijk tot doel had zoveel mogelijk redacteuren van het blad te vermoorden, werd begaan in naam van de islam en de profeet Mohammed. Het is een ideologisch geïnspireerde terreurdaad, begaan in naam van de moslimgemeenschap.

Alles voor de heilige zaak

Trouw 08.01.2015 Is de islam verantwoordelijk voor de misdaden die in zijn naam worden gepleegd? De daders van de aanslag op Charlie Hebdo beriepen zich op Allah, maar daarmee is niet alles gezegd.

Er vloeit zoveel bloed in de naam van Allah, dat het onmogelijk is geen vragen te hebben aan het adres van de islam.

De mannen die de redactie van Charlie Hebdo onder vuur namen, wisten wat ze deden: in de naam van God – ‘Allah Akbar!’ – herstelden ze de eer van de profeet. Het overhalen van de trekker was voor hen een religieuze daad, een islamitische noodzaak, en ze zouden niet willen dat het anders gezien werd, bijvoorbeeld als de ontsporing van falende mannen uit een gemarginaliseerd migrantenmilieu. Nee, het ging hen om een heilige zaak.

De profeet vond portretten maar gevaarlijk

Trouw 08.01.2015 “We hebben de profeet gewroken”, riepen de mannen die op het kantoor van Charlie Hebdo een bloedbad aanrichtten. Het afbeelden van Mohammed is taboe, maar sommige moslims deden het toch.

Waarom heeft Allah eigenlijk zo’n moeite met satirische portretten van zijn profeet? Waarom menen extremisten als die in Parijs dat ze satire moeten wreken?

Wie de aanslag van woensdag theologisch wil doorgronden, vindt in de Koran weinig duidelijke antwoorden. Het heilige boek keurt het lasteren van God en zijn profeet af, maar meldt niet expliciet welke sanctie daar op staat. Laat het bestraffen van godslasteraars maar aan Allah over, is de teneur. Hij zal over hen oordelen.

Toespraak Nausicaa Marbe

Telegraaf 08.01.2015 Telegraaf-columniste Nausicaa Marbe was een van de sprekers donderdagavond tijdens de betoging op de Dam. Lees hier de integrale tekst van haar betoog.

Ik hoop dat ik namens velen spreek, als ik zeg dat ik vanavond liever geen reden had gehad om hier te staan. Op deze plek waar tien jaar geleden, na de moord op Theo van Gogh, ook verdriet, woede en frustratie zijn geuit. Wat een illusie, dat het niet meer nodig zou zijn.

Aboutaleb: als het je hier niet bevalt, rot toch op!

Elsevier 08.01.2015 De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb(PvdA) heeft een duidelijke boodschap voor jihadisten die onze vrije samenleving verwerpen. ‘Als het je hier niet bevalt, dan rot je toch op’.

Zelden was een politicus zo duidelijk als de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb. ‘Als je het niet ziet zitten dat humoristen een krantje maken, ja… mag ik het zo zeggen: rot toch op!’ zei Aboutaleb woensdagavond in Nieuwsuur.

Barbarij

De aanslag in Parijs bestempelde hij als een ‘onbeschrijfelijke vorm van barbarij en achterlijkheid’. Voor wie sympathie voor deze aanval heeft, is in Nederland geen plaats. ‘In hemelsnaam, pak je koffer en vertrek. Er is misschien een plek in de wereld waar je tot je recht kunt komen. Ga niet onschuldige journalisten ombrengen, dat is zo verachtelijk. Verdwijn als je in Nederland je plek niet kunt vinden.’

Live – Volg hier de laatste ontwikkelingen rond de klopjacht op de daders in Frankrijk

‘IK WIL HIER NIET BANG VOOR ZIJN’

BB 08.01.2015 Cartoonisten van Binnenlands Bestuur laten zich niet beïnvloeden door de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. ‘De daders zijn holbewoners. Dit gaat nergens over.’

Idioterie aan de kaak stellen

Cartoonist Nico Visscher is er niet op uit de profeet in allerlei standen te tekenen, maar zal zijn werk niet aanpassen vanwege angst voor een aanslag. ‘Als tekenaar ben je er niet echt op gebouwd om in zo’n strijd verwikkeld te raken, maar dit zal ons werk niet beïnvloeden. Tekenaars zouden zich niets moeten aantrekken van dreigementen en blijven doen wat ze deden.’ Opiniemakers, tekenaars, schrijvers en journalisten zouden zich wel moeten laten horen. ‘We moeten deze idioterie uitgebreid aan de kaak stellen.’

Nooit bedreigd

Zowel Visscher als Pluis zeggen nooit te zijn bedreigd vanwege een prent. Visscher: ‘Soms voelen mensen zich beledigd. Laatst voelde het Pietengilde zich geraakt door een tekening. Die laten dan weten dat ze dat onaangenaam vinden.’ Eerder maakte Visscher al eens een tekening voor Binnenlands Bestuur van de voet van profeet Mohammed. ‘Een voet met lange tenen. Nooit iets op gehoord.’ Ook Pluis maakte tekeningen over Assad of IS. ‘Ik wil er niet bang voor zijn. Of dat een keuze is? Ja. Ik wil er in principe niet over nadenken. Je kunt ook nooit voorbereid zijn op zo’n aanslag.’

Niet shockeren om shockeren

Pluis zal zich eerder minder dan meer inhouden. ‘Ik shockeer ook niet om het shockeren, maar ik houd mij niet in.’ Dat bijvoorbeeld Hein de Kort zegt dat hij zijn gezin niet in gevaar wil brengen om een tekening kan hij volgens Pluis wel zeggen. ‘Hij is dan ook geen politiek tekenaar.’  Visscher spiegelt zich aan de Deense cartoonist Kurt Westergaard die de spotprent over Mohammed met een bom in zijn tulband maakte, ontsnapte aan een aanslag en onder constante bewaking staat. ‘Hij kreeg de volle lading, maar denkt er nog net zo over. Dat heeft hij er voor over. Maar niet iedereen is geschikt voor het martelaarschap.’

GERELATEERDE ARTIKELEN;

VAN DER LAAN: GEEN VERHOOGDE DREIGING AMSTERDAM

BB 08.01.2015 Er is in Amsterdam geen sprake van verhoogde dreiging van geweld tegen moskeeën. Dat drukte burgemeester Eberhard van der Laan de leden van de gemeenteraad donderdag op het hart. ,,We kennen in Amsterdam geen specifieke dreiging en maar heel weinig aangiftes.”

Geen reden

De burgemeester reageerde op vragen vanuit de raad naar aanleiding van oproepen op social media om in Nederland moskeeën in brand te steken, zoals recentelijk in Zweden. De aanslag op de redactie van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo verandert vooralsnog niets aan het beeld in Amsterdam, aldus Van der Laan. ,,We zien geen reden het dreigingsniveau te verhogen. Wel bestaan er zorgen, en daarom gaan we als stadsbestuur in gesprek met de moskeeën vooral om te kijken wat ze zelf kunnen doen.”

GERELATEERDE ARTIKELEN;

GEMEENTEN ORGANISEREN PROTESTACTIES TEGEN AANSLAGEN

BB 08.01.2015 Nederlandse gemeenten reageren massaal op de oproep van de burgemeesters Aboutaleb (Rotterdam) en Van der Laan (Amsterdam) om demonstraties te houden om een protest te laten horen tegen de aanslag in Parijs. In vrijwel alle gemeenten zijn vanavond bijeenkomsten waar burgemeesters de bevolking zullen toespreken.

Lampje

In Middelburg zullen burgemeester Harald Bergmann en de hoofdredacteur van de Provinciaals Zeeuwse Courant een toespraak houden. ‘We roepen iedereen op om te komen en een lampje mee te nemen en aan te steken om samen een gebaar te maken tegen de aanslag op de vrijheid van meningsuiting’, staat te lezen op de site van de gemeente.

GERELATEERDE ARTIKELEN

IN BEELD: Demonstraties in de regio tegen aanslag in Parijs en voor vrije meningsuiting

RTVWEST 08.01.2015 Op tal van plaatsen in de regio zijn donderdagavond bijeenkomsten gehouden ter nagedachtenis van de aanslag op het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo.

In Den Haag waren 1000 mensen op de been. In Leiden kwamen 850 mensen op de bijeenkomst af en in Zoetermeer waren 350 demonstranten. Ook in Alphen aan de Rijn en Delft werd geprotesteerd.  Lees verder

Ruim duizend deelnemers bij demonstratie tegen aanslag Parijs (fotoserie)

Den HaagFM 08.01.2015 Volgens de politie hebben ruim duizend mensen meegelopen in de demonstratie door het centrum van Den Haag tegen de aanslag gisteren in Parijs.

Burgemeester Jozias van Aartsen sprak aan het begin de demonstranten toe op het Plein. “‘Vandaag zijn wij hier bijeen, verenigd in onze afschuw over wat in Parijs is gebeurd. In hechte verbondenheid met Frankrijk en de Franse bevolking”, aldus Van Aartsen. …lees meer

Haagse burgemeester Van Aartsen: ‘Vrijheid van meningsuiting zit in ons dna als stad van vrede en recht’

RTVWEST 08.01.2015 Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag heeft donderdag de aanslag in Parijs scherp veroordeeld. Hij deed dat in een toespraak op het Plein, waar duizenden mensen zich donderdagavond verzamelden. Met de woorden ‘ultimi barbarorum. Ergste barbaren’, begon hij zijn toespraak…. Lees verder

Van Aartsen: “Een aanslag tegen alles waar onze samenleving voor staat” (fotoserie)

Den HaagFM 08.01.2015 Burgemeester Jozias van Aartsen noemt de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo “een aanslag tegen alles, waar onze samenleving voor staat.” Dat zei hij donderdagavond op het Plein in een toespraak voorafgaand aan de demonstratie tegen de aanslag.

“De vrijheid om te denken en te geloven – of juist niet te geloven – wat je wilt. Die mag je uiting geven met de mond, de muziek, de pen of met prikkelende satire. Het is een van de vier vrijheden, de basis onder de Universele Verklaring van de Mens. Het is deel van ons dna als stad van vrede en recht”, aldus Van Aartsen. Verder zei hij dat “we zijn verenigd in onze afschuw over wat in Parijs is gebeurd. In hechte verbondenheid met Frankrijk en de Franse bevolking. Eensgezind en met open vizier, niet laf verborgen achter bivakmutsen. …lees meer

PvdA-senator Adri Duivesteijn: ‘Daad in het hart van vrije meningsuiting’

RTVWEST 08.01.2015 De aanslag in Parijs op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo is een ‘daad in het hart van de vrije meningsuiting’. Dat zegt PvdA-senator Adri Duivesteijn in een reactie op de aanslag waar woensdag 12 mensen om het leven kwamen.

Volgens de Haagse politicus zijn de aanslagen ‘uitwassen’ en staan we daar letterlijk tegenover in onze maatschappij. In Studio Haagsche Bluf op Radio West zegt hij dat we alrtijd in gesprek met elkaar moeten blijven. ‘We staan op dit moment recht tegen over elkaar, dit gaat veel verder en raakt de democratie.’ Lees verder

Staatssecretarissen Dekker en Klijnsma demonsteren mee in Den Haag

Den HaagFM 08.01.2015 De Haagse staatssecretarissen Sander Dekker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) demonstreren donderdagavond mee mee in hun woonplaats Den Haag, tegen de aanslag op het satirisch weekblad Charlie Hebdo.

Het kabinet is donderdagavond met dertien van de twintig ministers en staatssecretarissen vertegenwoordigd bij de demonstraties die overal in Nederland worden gehouden. De meest kabinetsleden zijn in Amsterdam, zoals premier Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher. …lees meer

Haagse agenten en politiechef bij demonstratie na aanslag Parijs

Den HaagFM 08.01.2015 Haagse politieagenten zullen donderdag in uniform meelopen in de demonstratie door het centrum van Den Haag naar aanleiding van de aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs.

Ook de Haagse politiechef Paul van Musscher (kleine foto) loopt mee, net als zijn collega’s Pieter Jaap Aalbersberg in Amsterdam en Frank Paauw in Rotterdam. Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie noemt het vanzelfsprekend dat de normaal gesproken neutrale agenten in dit uitzonderlijke geval zelf deelnemen aan de manifestaties. Bij de aanslag woensdag kwamen behalve journalisten en cartoonisten ook twee agenten om het leven. …lees meer

Franse ambassade opent condoleanceregister voor slachtoffers aanslag

Den HaagFM 08.01.2015 De Franse ambassade aan de Anna Paulownastraat heeft een condoleanceregister geopend, voor de slachtoffers van de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo. Bezoekers kunnen terecht op donderdag van 14.30 uur tot 18.00 uur.

Vrijdag is de ambassade ook open voor publiek; dan van 09.00 uur tot 18.00 uur. Mensen die het register willen tekenen moeten wel een identiteitsbewijs, zoals een paspoort, meebrengen. ..lees meer

Franse ambassade in Den Haag opent condoleanceregister voor slachtoffers aanslag op Charlie Hebdo in Parijs

RTVWEST 08.01.2015 De Franse ambassade in Den Haag, aan de Anna Paulownastraat, heeft een condoleanceregister geopend, voor de slachtoffers van de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo. Bezoekers kunnen terecht op donderdag van 14.30 uur tot 18.00 uur.

Vrijdag is de ambassade ook open voor publiek; dan van 09.00 uur tot 18.00 uur. Mensen die het register willen tekenen worden gevraagd een identiteitsbewijs, zoals een paspoort, mee te brengen.

LEES OOK: Burgemeester Van Aartsen laat Franse objecten in Den Haag extra beveiligen

De Franse ambassade bedankt bij voorbaat ‘alle personen voor hun berichten van medeleven en solidariteit.’ Woensdag hing bij de Franse ambassade de vlag al halfstok. In de loop van woensdagavond werden bloemen voor de ambassade gelegd. Lees verder

LIVEBLOG: Demonstraties tegen geweld na aanslagen Parijs

RTVWEST 08.01.2015 In vrijwel alle grote gemeenten van Nederland wordt donderdagavond om 18.00 uur gedemonstreerd, ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslag op het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs. Ook in Den Haag, Zoetermeer, Gouda, Delft, Wassenaar, Alphen aan den Rijn en Leiden gaan mensen donderdagavond de straat op.Lees verder

In deze Nederlandse steden wordt vandaag gedemonstreerd

VK 08.01.2015 In een groot aantal Nederlandse gemeenten worden vanavond om 18 uur demonstraties gehouden. Dit als steunbetuiging aan de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag op het satirische blad Charlie Hebdo, gisteren in Parijs. Tegelijkertijd met de demonstraties vindt in Parijs een stille tocht plaats. Hieronder een overzicht van de Nederlandse steden waar mensen de straat op gaan.

Hier wordt gedemonstreerd tegen de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs, onder andere bijeenkomsten in Den Haag, Zoetermeer, Gouda en Alphen

RTVWEST 08.01.2015 In vrijwel alle grote gemeenten van Nederland wordt donderdagavond om 18.00 uur gedemonstreerd, ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslag op het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs. Ook in Den Haag, Zoetermeer, Gouda, Delft, Wassenaar, Alphen aan den Rijn en Leiden wordt gedemonstreerd…. Lees verder

Demonstratie Charlie Hebdo start op Plein

Den HaagFM 08.01.2015 Den Haag staat donderdag om 18.00 uur stil bij de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo. Nadat Burgemeester Jozias van Aartsen eerder al Hagenaars opriep om mee te doen aan een demonstratie om steun te betuigen aan de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag, zijn er nieuwe details bekend over de manifestatie.

De gemeente Den Haag organiseert samen met internationaal perscentrum Nieuwspoort de manifestatie op het Plein. De manifestatie begint daar om 18.00 uur, waarna er via perscentrum Nieuwspoort aan de Lange Poten een route wordt gelopen. De definitieve route wordt later bekend gemaakt. Burgemeester Van Aartsen en voorzitter Lex Oomkes van Nieuwspoort houden tijdens de bijeenkomst een toespraak. …lees meer

Patissier Philippe Galerne, uit Den Haag, kent redactieleden Charlie Hebdo van vroeger : ‘Ik ben geschokt’

RTVWEST 08.01.2015 De Franse patissier Philippe Galerne en zijn team in Den Haag zijn verbijsterd door de aanval op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs. De bakker kent het tijdschrift van vroeger. ‘Ik ben geschokt,’ zei Galerne woensdagavond tegen Omroep West.

De patisserie van Galerne ligt aan de Aert van der Goesstraat. Zijn broer is ook bakker, maar dan in Parijs. Hij leverde vroeger aan het café waar de redactieleden van Charlie Hebdo regelmatig kwamen. ‘Ik ken ook veel mensen van vroeger,’ zegt Galerne daarover. Lees verder

Extra uitzendingen TV West Nieuws om 17.30 uur, in verband met demonstraties tegen aanslagen Charlie Hebdo in Parijs

RTVWEST 08.01.2015  Omroep West doet vanaf 17.30 uur live verslag van de demonstraties ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs. Er is daarom een extra lange uitzending van het TV West Nieuws.

Op Radio West staat de uitzending van Studio Haagsche Bluf vanaf 16.00 uur voor een groot deel in het teken van de aanslag in Parijs en de herdenkingen in onze regio.

LEES OOK: Hier wordt gedemonstreerd tegen de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs

Radio West is te ontvangen op de frequentie 89.3 FM. Klik hier voor (digitale) frequenties van TV West. … Lees verder

Omroep West houdt 1 minuut stilte om 11.00 uur, ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslag in Parijs

RTVWEST 08.01.2015 Op mediaredacties in het hele land is donderdag om 11.00 uur een minuut stilte gehouden om de aanslag te herdenken op het satirische blad Charlie Hebdo in Parijs. Ook de publieke radio- en tv-zenders namen een minuut stilte in acht.

Op de redactie van Omroep West in Den Haag werd ook stilgestaan bij de slachtoffers van de aanslag in Parijs.

LEES OOK: Hier wordt gedemonstreerd tegen de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs

Lees verder

Journalisten houden 1 minuut stilte voor aanslag Charlie Hebdo in Parijs

RTVWEST 08.01.2015 Op mediaredacties in het hele land is donderdag om 11.00 uur een minuut stilte gehouden om de aanslag te herdenken op het satirische blad Charlie Hebdo in Parijs. Ook de publieke radio- en tv-zenders namen een minuut stilte in acht.

Op de redactie van Omroep West in Den Haag werd ook stilgestaan bij de slachtoffers van de aanslag in Parijs. Lees verder

LEES OOK: Hier wordt gedemonstreerd tegen de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs

Burgemeester Aptroot van Zoetermeer: ‘Aanslag tegen Charlie Hebdo is tegen ons allemaal’

RTVWEST 08.01.2015 Een afschuwelijke aanslag tegen onze vrijheid. Een aanslag tegen ons allemaal.’ Zo noemt burgemeester Charlie Aptroot (VVD) van Zoetermeer de aanslag op het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo. Net als veel andere gemeenten organiseert Aptroot ook een bijeenkomst om 18.00 uur, ter nagedachtenis van de slachtoffers.

De demonstratie wordt een sobere bijeenkomst. ‘Dat is het meest krachtige signaal’, zegt de burgemeester. Aptroot zegt niet bang te zijn voor een tweedeling in Zoetermeer en de Nederlandse samenleving. ‘Ik ben ervan overtuigd dat het overgrote deel van ons land tegen geweld is en onze vrijheid wil verdedigen.’

Aptroot steunt daarmee de oproep van het genootschap van burgemeesters om donderdagavond om 18.00 uur een demonstratie te houden als steunbetuiging aan de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag van woensdag in Parijs. … Lees verder

Burgemeesters in de regio roepen op tot demonstratie op donderdag om 18.00 uur

RTVWEST 08.01.2015 Aan de oproep van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters om donderdagavond te demonstreren, hebben ook verschillende burgemeesters in onze regio gehoor gegeven. Onder anderen Henri Lenferink van Leiden en Charlie Aptroot van Zoetermeer roepen op om samen te komen.

De Leidenaren worden om 18.00 uur verwacht op het Stadhuisplein in Leiden. In Zoetermeer is de demonstratie op de Markt.

Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag steunt ook de oproep. De gemeente kijkt of de herdenking mogelijk samen met perscentrum Nieuwspoort kan worden georganiseerd. Lees verder

Burgemeester Van Aartsen laat Franse objecten in Den Haag extra beveiligen

RTVWEST 07.01.2015  Na de aanslag op satirisch weekblad Charlie Hebdo in Parijs is in Den Haag het toezicht op alle Franse objecten verscherpt. Burgemeester Jozias van Aartsen heeft de politie daar direct na de schietpartij opdracht voor gegeven, aldus zijn woordvoerder.

Ook bracht de Haagse burgemeester direct na de aanslag namens de stad Den Haag condoleances over aan de ambassadeur van Frankrijk en heeft hij zijn ‘gevoelens van solidariteit gedeeld’. Bij de aanslag kwamen 12 mensen om het leven.

Volgens de woordvoerder is Van Aartsen zeer onder de indruk van de toespraak van de Franse president die uitgaat van de kracht van de Franse democratie en rechtsstaat.

Haagse burgemeester steunt demonstratie van donderdag

Van Aartsen steunt ook de oproep van het genootschap van burgemeesters om donderdagavond om 18.00 uur een demonstratie te houden als steunbetuiging aan de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag van woensdag in Parijs. Lees verder

Burgemeesters roepen in hele land op tot demonstraties als steun na aanslagen Charlie Hebdo

RTVWEST 07.01.2015 In Amsterdam, Rotterdam en Haarlem worden donderdag om 18.00 demonstraties gehouden als steunbetuiging aan de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag van woensdag in Parijs. Dat gebeurt op hetzelfde moment dat in Parijs een stille tocht wordt gehouden. Dat melden de gemeenten Rotterdam en Amsterdam.

Het genootschap van burgemeesters roept ook collega’s en inwoners van andere gemeenten op om te demonstreren. Eerder riep de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) journalisten op om een minuut stilte te houden. Lees verder

Burgemeester Van Aartsen roept op tot demonstratie als steun na aanslag Parijs

Den HaagFM 07.01.2015 Burgemeester Jozias van Aartsen roept Hagenaars op om donderdag om 18.00 uur mee te doen aan een demonstratie in Den Haag, als steunbetuiging aan de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag van woensdag op de redactie van een satirisch weekblad in Parijs.

Van Aartsen is in overleg met het perscentrum Nieuwspoort over de invulling van zo’n protest. De demonstratie moet op hetzelfde moment plaatsvinden als in Parijs een stille tocht wordt gehouden. Ook de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam en Haarlem en het Genootschap van Burgemeesters roepen burgers op te komen demonstreren. …lees meer

Minuut stilte op Den HaagFM vanwege aanslag Parijs

Den HaagFM 07.01.2015 Den Haag FM houdt net als duizenden andere media-organisaties op de wereld donderdag een minuut stilte om de slachtoffers van de terroristische aanslag in Parijs te herdenken. De aanslag is een grove aantasting van de persvrijheid, en daarmee een aanslag op de vrijheid van meningsuiting.

De medewerkers van Den Haag FM spreken hiermee ook hun solidariteit uit aan alle andere journalisten waar dan ook ter wereld die zich vanwege hun journalistieke werk niet veilig kunnen voelen. Hoofdredacteur Stéphane Charbonnier (kleine foto), één van de vermoorde medewerkers van het tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs, stond voor absolute vrijheid van meningsuiting. “Als je toegeeft aan de bedreigingen, dan heeft de extremistische minderheid gewonnen”, vond hij. “De enige grenzen van de meningsuiting zijn die van de wet”, zei hij. Den Haag FM is het daarmee eens. …lees meer

 

Ahmadiyya Moslimgemeenschap veroordeelt aanslag Parijs

Den HaagFM 07.01.2015 De Ahmadiyya Moslimgemeenschap Nederland veroordeelt stellig de aanslag op het kantoor van het satirisch magazine Charlie Hebdo in Parijs.

“Onze gedachten en gebeden gaan uit naar de slachtoffers en allen die door deze kwaadaardige en schokkende aanslag zijn getroffen. We willen graag onze innige deelneming en medeleven betuigen aan alle nabestaanden”, schrijft woordvoerder Ahmad Said Ikhlaf ineen verklaring. De Mobarak Moskee van de Ahmadiyya Moslimgemeenschap aan de Oostduinlaan in Den Haag is de oudste moskee van Nederland. …lees meer

Wake op Spuiplein Den Haag voor slachtoffers Parijs

RTVWEST 07.01.2015 Op het Spuiplein in Den Haag hebben woensdagavond ruim 70 mensen een wake gehouden voor de slachtoffers van de aanslag in Parijs. De aanwezigen waren vooral jonge Fransen. Ook de Franse ambassadeur was erbij.

Er werden kaarsen aangestoken en er waren A4-tjes met de tekst ‘Je suis Charlie’, ik ben Charlie. ‘Ik ben hier om de slachtoffers te herdenken,’ zo vertelt een jonge Franse vrouw, ‘maar ook om de vrijheid van de pers te ondersteunen.’ Ambassadeur Laurent Pic laat weten blij te zijn met de steun vanuit de Nederlandse regering.

Via de Facebookpagina Je suis Charlie werden mensen opgeroepen om lichtjes mee te nemen naar het Spuiplein en op die manier aandacht te vragen voor de vrijheid van meningsuiting. De pagina is aangemaakt de Fransman Vincent Barsacq die in Den Haag woont.

12 doden

Bij de aanslag op de redactie van het satirisch weekblad Charlie Hebdo, vielen woensdag 12 doden en 11 gewonden. 4 gewonden zijn er slecht aan toe, aldus de autoriteiten. Onder de doden zijn de hoofdredacteur en 2 agenten. Bij de Franse ambassade in Den Haag hangt de vlag half stok vanwege de aanslag. Lees verder

Wake op Spuiplein voor slachtoffers aanslag Parijs (fotoserie)

Den HaagFM 07.01.2015 Op het Spuiplein hebben woensdagavond ruim zeventig mensen een wake gehouden voor de slachtoffers van de aanslag op een satirisch tijdschrift in Parijs.

De aanwezigen waren vooral jonge Fransen. Ook de Franse ambassadeur Laurent Pic was erbij. Mensen hadden briefjes bij zich met de tekst ‘Je suis Charlie’ (ik ben Charlie). “Ik ben hier om de slachtoffers te herdenken”, vertelde een Franse vrouw, “maar ook om de vrijheid van de pers te ondersteunen.” …lees meer

Haagse Française: “Moslims die niet extremistisch zijn, zijn ook de dupe”

Den HaagFM 07.01.2015 In het kantoor van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs hebben twee gemaskerde mannen woensdag twaalf mensen gedood. De wereld reageert geschokt. Ook de in Den Haag wonende Française Sonia Touboul is aangeslagen. “Ik kon het niet geloven”, vertelt ze op Den Haag FM.

Touboul leest Charlie Hebdo af en toe. “Het is ontzettend satirisch en komisch en het staat voor de vrijheid van meningsuiting. Dat is zo ontzettend belangrijk”, aldus de Française. In haar visie wordt er niemand gekwetst maar ze begrijpt dat sommige mensen geïrriteerd raken door wat Charlie Hebdo publiceert. Toch staat ze achter het blad. “Alles moet mogelijk zijn om te publiceren, het is zo belangrijk voor onze vrijheid.” …lees meer

Commissaris van de Koning Jaap Smit over bloedbad Parijs: ‘Aanslag op vrijheden die ons leven de moeite waard maken’

RTVWEST 07.01.2015  Commissaris van de Koning Jaap Smit (CDA) heeft zijn afschuw uitgesproken over de aanslag op het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs. Hij veroordeelde die als ‘een aanslag op vrijheden die ons leven de moeite waard maken’.

Dat deed hij in zijn nieuwjaarstoespraak. De provincie Zuid-Holland houdt woensdag haar traditionele nieuwjaarsreceptie. Smit sprak van onrustige tijden waarin iedereen die vrijheden moet koesteren om dit soort ‘waanzin’ te voorkomen. Lees verder

Commissaris van de Koning: “Bloedbad Parijs is aanslag op vrijheden die ons leven de moeite waard maken”

Den HaagFM 07.01.2015 De Commissaris van de Koning Jaap Smit heeft zijn afschuw uitgesproken over de aanslag op het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs. Hij veroordeelde die als “een aanslag op vrijheden die ons leven de moeite waard maken”. Dat deed hij in zijn nieuwjaarstoespraak. Smit sprak van “onrustige tijden waarin iedereen die vrijheden moet koesteren om dit soort waanzin te voorkomen”.

Verder sprak Smit voornamelijk over andere zaken die de provincie raken, bijvoorbeeld de komende Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart. Die zijn een kans om de burger te laten zien wat de provincie doet en wat daar de toegevoegde waarde van is, zo zei Smit. Volgens hem valt er echt wat te kiezen in Zuid-Holland. “Ik verwacht dat de provinciale politieke partijen hun keuzes scherp voor het voetlicht brengen. Dat lokt veel kiezers naar de stembus en dat is goed voor de democratie.” …lees meer

Coördinator Terrorismebestrijding: “Aanslag bevestigt dreigingsbeeld”

Den HaagFM 07.01.2015 De aanslag in Parijs op het satirische weekblad Charlie Hebdo bevestigt het dreigingsbeeld waar ook Nederland mee te maken heeft. Dat zei de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof woensdag in Den Haag.

“Dit onderstreept het belang om waakzaam en alert te blijven. Vooralsnog is er geen reden om het dreigingsbeeld aan te passen, maar het is niet voor niets substantieel”, aldus Schoof dei zegt de ontwikkelingen in Parijs nauwgezet te volgen. …lees meer

Aanslag Parijs maakt niet veel indruk op Hagenaars

Den HaagFM 07.01.2015 De aanslag die woensdag in Parijs plaatsvond, schijnt de meeste Hagenaars niet bang te maken. Dat bleek toen Den Haag FM de Hagenaars op straat hiernaar vroeg.

“Ik ben niet bang te krijgen” of “het gebeurt tegenwoordig zo vaak, dat het niet meer bijzonder is” waren wat reacties van Hagenaars op de aanslag. Over het algemeen denken de meeste respondenten dat we wel op moeten passen met cartoons die de media plaatsen, aangezien dat mogelijk de reden is van de aanslag. “Ik denk dat we geen cartoons van IS enzo meer moeten plaatsen. Tenminste, niet als we willen blijven leven.” …lees meer

Striptekenaar JeroenFunke na aanslag Parijs: “Er is wat mij betreft geen enkel taboe”

Den HaagFM 07.01.2015 Er zijn zeker twaalf doden en zeven gewonden gevallen bij een aanval op het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs. Mogelijk heeft de aanslag te maken met cartoons over de profeet Mohammed die in het blad hebben gestaan.

Striptekenaar Jeroen Funke, verantwoordelijk voor ‘Kaasheld & Poephoofd’ in de daklozenkrant Straatnieuws, vindt het “verschrikkelijk” dat dit is gebeurd.…lees meer

Haagse jihadstrijder: “Dagje Parijs wie wilt dat niet”

Den HaagFM 07.01.2015 De Haagse jihadstrijder Abou Hatim La Haye, van wie de echte naam niet bekend is, heeft op Twitter verheugd gereageerd op de terroristische aanslag in Parijs.

Vanuit Syrië schrijft de Hagenaar “Met traan en bloed en zweet kommen wij op voor de eer van de Profeet.” Ook schrijft hij cynisch “Dagje Parijs wie wilt dat niet” en “Freedom of speech…. Freedom of bullets.”

Bij de aanslag kwamen twaalf mensen om het leven. Ze zouden tijdens de schietpartij hebben geroepen dat ze de profeet Mohammed kwamen wreken. Het magazine drukte meerdere keren cartoons af waarin de profeet Mohammed werd bespot. …lees meer

Vlag halfstok bij Franse ambassade in Den Haag na aanslag op satirisch weekblad Charlie Hebdo in Parijs

RTVWEST 07.01.2015 Bij de Franse ambassade aan de Anna Paulownastraat in Den Haag is woensdagmiddag de vlag halfstok gehangen in verband met de terroristische aanslag in Parijs. Dat meldt een woordvoerder van de ambassade.

Bij de aanslag op medewerkers van het satirische weekblad Charlie Hebdo vielen zeker 12 doden en 10 gewonden. 5 gewonden zijn er slecht aan toe, aldus de autoriteiten. Onder de doden zijn de hoofdredacteur en 2 agenten. Lees verder

2 Reacties op “Demonstratie 08.01.2015 aanslag Charlie Hebdo

  1. Pingback: Verbindingsbijeenkomst Theater Concordia 18.01.2015 “Bruggen slaan” | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  2. Pingback: Ook onze Haagse imam Fawaz Jneid heeft een vrije mening | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s