OP WEG VAN 2014 NAAR 2015

Op weg van 2014 naar 2015

Dit verandert er voor u in 2015

Een nieuw jaar brengt ook nieuwe wetten en regels met zich mee. De veranderingen raken vrijwel iedereen, van bijstandsgerechtigden tot huizenkopers.

Wat verandert er voor u per 1 januari?

Wat verandert er in 2015? Van payroll tot bijstand

Elseviers jaaroverzicht: deze foto’s zeggen veel over 2014

zie ook: Op weg van 2013 naar 2014

Jaarwisseling 2014 – 2015

Nederland knallend 2015 in

Brandjes op straat, autobranden en woningbranden

De brandweer kreeg zo’n 200 meldingen van brandjes op straat, autobranden en woningbranden. In Delfgauw brandde een leegstaand pand volledig af. De brandweer was vooral druk met het blussen van de naastgelegen sporthal aan de Delftsestraatweg. Er zijn geen gewonden gevallen.

In Den Haag redde de brandweer een invalide man uit een brandende woning aan de Groenteweg. Het slachtoffer is in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis gebracht. Ook de medebewoonster was er ernstig aan toe en moest naar het ziekenhuis. Ook in Alphen aan den Rijn was er een flinke uitslaande brand op een zolder. De bewoners konden op tijd naar buiten komen.

Vuurwerk: overlast en ongelukken

Het vuurwerk heeft met de jaarwisseling voor weinig overlast gezorgd. Een 4-jarig meisje uit Nieuwkoop raakte zwaargewond, toen vuurwerk in haar hand afging.

Burgemeesters proosten op het nieuwe jaar

Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag was erg trots op de 1ste vuurwerkshow op de Hofvijver. Hij was blij dat er na 250 jaar eindelijk weer eens groots vuurwerk was in de hofstad. Van Aartsen ziet een nieuwe traditie voor zich.

Ook de burgervader van het Westland, Sjaak van der Tak, genoot van het inluiden van het nieuwe jaar. Hij ging van feestje naar feestje en trof overal een ‘cool sfeertje’ aan.

Voor Tjerk Bruinsma van Krimpenerwaard waren het zijn 1ste minuten als waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente Krimpenerwaard. Hij kreeg om middernacht naast de een fles bubbels ook de ambtsketen van de gloednieuwe fusiegemeente.

Wat bracht 1 januari 2015 zoal?

De 1ste dag begon glibberig, het kon plaatselijk glad zijn in Zuid-Holland. Er is code geel afgegeven. Aan het eind van de dag kon het hard gaan waaien aan de kust, met windstoten van 80 kilometer per uur.

Op Scheveningen trotseerden echte bikkels de kou tijdens de Nieuwjaarsduik. Deze werd om 11.30 uur live uitgezonden op Radio en TV West. Maar vanaf 7.00 uur ’s ochtends praten we je bij over het Oud & Nieuw-nieuws in het TV West Nieuws.

Nieuwjaarsduik Scheveningen 2015

nog meer

Brandweer: 151 brandjes op straat, 26 autobrandenen 22 woningbranden tijdens Oud&Nieuw

Den HaagFM 01.01.2015 De brandweer moest tijdens de Oudejaarsnacht 151 keer uitrukken na meldingen van buitenbrandjes. Ook waren er 26 meldingen van autobranden en 22 meldingen van woningbranden.

Dat blijkt uit een inventarisatie op basis van het aantal meldingen via het politie- en brandweersysteem P2000 tussen 20.00 uur en 02.15 uur. Het gaat hierbij uitdrukkelijk om het aantal meldingen aan de brandweer, het aantal feitelijke branden kan lager liggen.

Het aantal meldingen is ongeveer gelijk aan voorgaande jaren tijdens de jaarwisseling. …lees meer

Eerste editie Oudejaarsfeest Hofvijver grootsucces (fotoserie)

Den HaagFM 01.01.2015 Ruim 10.000 mensen waren aanwezig bij het eerste Oudejaarsfeest op de Hofvijver. Het feest werd georganiseerd door de gemeente Den Haag en de Staatsloterij.

Voor het eerst sinds ruim 250 jaar waren de parlementsgebouwen in het centrum van de stad weer het decor van een grote vuurwerkshow. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1749. Burgemeester Jozias van Aartsen hoopt dat het lichtspektakel op de Hofvijver weer een traditie met Oud & Nieuw wordt.

Tijdens het Oudejaarsfeest traden onder meer Alain Clark, Do, Xander de Buisonjé en de Haagse DJ Billy the Kit op. …lees meer

Oud en Nieuw perikelen 2014

Goedemorgen! Lees hier een overzicht van het nieuws tijdens Oudjaarsnacht

RTVWEST 01.01.2015 Het ziet ernaar uit dat de optelsom van het aantal incidenten in deze Nieuwjaarsnacht lager gaat uitpakken dan een jaar geleden. De politie in Haaglanden en Hollands-Midden maakt echter pas later donderdag de definitieve getallen bekend. Omstreeks 07.00 uur donderdagochtend lijkt er sprake van minder geweld, vernielingen, vuurwerkoverlast en brandstichtingen.Lees verder

gerelateerde artikelen;

Politie: “Feestelijke jaarwisseling met minder arrestaties en geweld tegen hulpverleners”

Den HaagFM 01.01.2015 De politie in Den Haag noemt de jaarwisseling in de stad “feestelijk met beduidend minder arrestaties en incidenten”. Er werden een stuk minder mensen opgepakt dan vorig jaar tijdens de jaarwisseling het geval was.

In totaal gaat het om enkele tientallen arrestaties tijdens Oud & Nieuw in de stad. Een aantal raddraaiers moet aanstaande maandag via supersnelrecht al voor de rechter komen. Ook het aantal gevallen van geweld tegen de politie ligt dit jaar lager dan in voorgaande jaren. De politie spreekt van zes gevallen van belediging en/of fysiek geweld tegen agenten.

Ook is er dit jaar sprake van fors minder vuurwerkoverlast dan anders. En dat zou te danken zijn aan de nieuwe afsteektijden die dit jaar voor het eerst van kracht waren. Ook het aantal autobranden lag dit jaar lager: in totaal brandden in Den Haag circa 25 auto’s uit. …lees meer

Oud en Nieuw in beeld: dit gebeurde er vannacht in Nederland

Elsevier 01.01.2015 Er hing een ‘goede sfeer’ in Amsterdam, aldus het politiekorps van de hoofdstad. In Rotterdam zijn er ‘weinig spannende incidenten’ gebeurd en ook in Den Haag is er volgens de dienstdoende agenten ‘niets noemenswaardigs’ voorgevallen.

Dat was bij de vorige editie wel anders, toen in de Nieuwjaarsnacht van 2014 tientallen auto’s in vlammen opgingen, er een dode viel door vuurwerk en er honderden mensen werden aangehouden.

Tienduizenden mensen genoten ook tijdens de afgelopen jaarwisseling in Rotterdam, vanaf de kades bij de Erasmusbrug, van een grote vuurwerkshow.

Ook in Den Haag kwamen duizenden mensen bijeen voor een vuurwerkshow bij de Hofvijver, waar de parlementsgebouwen en het Torentje het decor vormden voor een kleurrijk spektakel.

Toch waren ook dit jaar onder de feestvierders personen die zich niet wisten te gedragen. Een overzicht van de incidenten in ons land:

* In Rotterdam raakte een jongen van dertien ernstig gewond aan zijn hand toen vuurwerk ontplofte wat hij net had opgeraapt. Op een andere plek in de stad vatte een man vlam toen er vuurwerk omviel. In Capelle aan den IJssel liep een man verwondingen in zijn gezicht op door een mortier.

* Vannacht zijn bij het Oogziekenhuis in Rotterdam zeven mensen binnengebracht van wie een oog ernstig beschadigd is geraakt door vuurwerk. De slachtoffers hebben blijvend verminderd zicht of een oog dat volledig blind wordt.

* Een groep jongeren bekogelde in de Utrechtse wijk Hoograven politieagenten met stenen en vuurwerk. Daarbij raakte gelukkig niemand gewond, maar de mobiele eenheid (ME) werd wel opgeroepen om de groep uit elkaar te drijven. Bij het opstootje hoefde de ME geen geweld te gebruiken.

* In Dordrecht werden zes mensen aangehouden op het Vogelplein vanwege het afsteken van zwaar vuurwerk en dronkenschap. In Rotterdam ging de ME een buurthuis binnen waar het onrustig was. Er werd gecontroleerd of er zwaar vuurwerk lag, maar dat was niet het geval.

* In Utrecht waren ruim veertig autobranden. Ook in Den Haag gingen verschillende voertuigen in vlammen op.

* Op verschillende plaatsen in Nederland woedden grote branden. Zo brandde een basisschool in het Noord-Brabantse Uden uit en raakte de basisschool die er direct naast zit flink beschadigd. In Alkmaar zijn twee winkelpanden in brand gevlogen, nadat op een dakterras vuur was ontstaan. De brandweer heeft grote moeite met blussen, omdat het lastig en gevaarlijk is om binnen te komen.

In Den Haag en in Tilburg werden mensen uit brandende woningen gehaald.

In Amsterdam wordt voor dag en dauw de troep opgeruimd en de straten schoongeveegd – bron: ANP

Ruim 10.000 mensen bij vuurwerkshow op Hofvijver in Den Haag

RTVWEST 31.12.2014 Ruim 10.000 Hagenaars hebben volgens de gemeente Den Haag het nieuwe jaar verwelkomd tijdens een grote vuurwerkshow op de Hofvijver. Voor het eerst sinds ruim 250 jaar waren de parlementsgebouwen in het centrum van de stad weer het decor van een grote vuurwerkshow.

De laatste keer dat dit gebeurde was in 1749. Burgemeester Jozias van Aartsen hoopt dat het lichtspektakel op de Hofvijver weer een traditie met Oud en Nieuw wordt.

Ook de vreugdevuren op het strand van Scheveningen trokken met de jaarwisseling veel bezoekers. Lees verder

IN BEELD: Vuurwerkshow Hofvijver; burgemeester Van Aartsen ziet een ‘nieuwe traditie’

RTVWEST 01.01.2015 Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag wil elk jaar wel een vuurwerkshow op de Hofvijver. Dat zei hij tijdens de live-uitzending van het Oudejaarsfeest in Den Haag.

Voor het eerst sinds 250 jaar was er tijdens de jaarwisseling weer groot vuurwerk op de Hofvijver in Den Haag, zei Van Aartsen. Tijdens de Oudejaarsshow werden ook de winnaars van de Staatsloterij bekendgemaakt. De uitzending was een samenwerking met SBS6. Lees verder

LEES OOK: LIVEBLOG Oud & Nieuw in Zuid-Holland

 gerelateerde artikelen;

Jaarwisseling Nederland: ME-actie, basisscholen verwoest en 4-jarig slachtoffer

Brand verwoest kerk in Zeeuws dorp Hoek

Basisschool Uden verwoest door grote brand

Wereldrecord: vreugdevuur Duindorp grootste ter wereld

RTVWEST 01.01.2015 Het vreugdevuur in de Haagse wijk Duindorp heeft een officieel record te pakken. De palletstapel van 15 bij 15 meter op het strand bij Duindorp ging met de jaarwisseling de boeken in als ‘grootste vreugdevuur ter wereld’. Dat heeft een medewerker van het Guinness Book of Records bevestigd.

De houtstapel op het Scheveningse strand was volgens de organisatie 4000 kubieke meter groot. Dat komt neer op 30.000 pallets, aldus een woordvoerder donderdag. Het oude record, ongeveer 1700 kuub, stond sinds 2007 op naam van een groep Sloveense bouwers.

Op het strand bij Scheveningen zijn elke jaarwisseling 2 vreugdevuren: Scheveningen-dorp bouwt traditiegetrouw een brandstapel ten noorden van de haven; de buurt Duindorp doet dat op het Zuiderstrand. Zij strijden om het hoogste, het beste en mooiste vuur van Den Haag. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Vreugdevuur Duindorp verbreekt wereldrecord

Den HaagFM 01.01.2015 Het vreugdevuur bij Duindorp heeft een wereldrecord gevestigd; de palletstapel van vijftien bij vijftien meter is volgens het Guinness Book of Records het grootste vreugdevuur ooit.

De brandstapel was volgens de organisatie 4.000 kuub groot. In totaal gingen er 30.000 pallets in vlammen op. Het oude record, ongeveer 1.700 kuub, stond sinds 2007 op naam van een groep Sloveense bouwers.

Bij Scheveningen zijn elk jaar twee vreugdevuren om het nieuwe jaar in te luiden. Daarbij strijden Scheveningen Dorp en Duindorp om wie de grootste heeft. Grote foto en video: www.dronews.nl  …lees meer

Vreugdevuur Duindorp grootste ter wereld

Telegraaf 01.01.2015 Het vreugdevuur in Scheveningen heeft een officieel record te pakken. De palletstapel van 15 bij 15 meter op het strand bij Duindorp ging met de jaarwisseling de boeken in als ‘grootste vreugdevuur ter wereld’. Dat heeft een medewerker van het Guinness Book of Records bevestigd.

Vreugdevuur Scheveningen officieel grootste ter wereld

NU 01.01.2015 Het vreugdevuur in Scheveningen heeft een officieel record te pakken. De palletstapel van 15 bij 15 meter op het strand bij Duindorp ging met de jaarwisseling de boeken in als ‘grootste vreugdevuur ter wereld’. Dat heeft een medewerker van het Guinness Book of Records bevestigd.

De houtstapel op het Scheveningse strand was volgens de organisatie 4.000 kuub groot. Dat komt neer op 30.000 pallets, aldus een woordvoerder donderdag.

Duindorpers lijken de grootste te hebben

Den HaagFM 01.01.2015 Afgaand op de stand om 13.00 uur woensdagmiddag lijkt het vreugdevuur op het Zuiderstrand bij Duindorp dit jaar het groo Afgaand op de stand om 13.00 uur woensdagmiddag lijkt het vreugdevuur op het Zuiderstrand bij Duindorp dit jaar het grootste te worden.

Elke jaarwisseling worden door Scheveningers en Duindorpers grote vreugdevuren gebouwd ten noorden en zuiden van de haven. Daarbij strijden de bouwers om de eer de grootste stapel pallets te hebben. Rond middernacht worden de brandstapels aangestoken.

Het vuur op het strand bij Scheveningen is onlangs erkend als nationaal erfgoed. Het vuur is op de zogeheten Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland geplaatst. Duindorp heeft daarvoor nog geen aanvraag gedaan. …lees meer

Meldingen tijdens Oud en Nieuw in Den Haag en omstreken: 151 brandjes op straat, 26 autobranden en 22 woningbranden

RTVWEST 01.01.2015 De brandweer in en om Den Haag is in de nacht van woensdag op donderdag uitgerukt voor 151 meldingen van buitenbrandjes, 26 meldingen van autobranden en 22 meldingen van woningbranden.

Dat blijkt uit een inventarisatie op basis van het aantal meldingen via het politie- en brandweersysteem P2000 tussen 20.00 uur en 02.15 uur. Het gaat hierbij uitdrukkelijk om het aantal meldingen aan de brandweer, het aantal feitelijke branden kan lager liggen.

De Oudejaarsavond in en om Den Haag verloopt, in vergelijking met andere jaren, redelijk rustig – zo bleek eerder al.

Gewonden bij steekpartij en brand 

Wel was er een steekpartij op het Oranjeplein in Den Haag, waarbij 1 slachtoffer gewond raakte. Ook raakten bij een brand op de Groentewe in Den Haag 2 mensen ernstig gewond.

De brandweer van Den Haag had het ‘zoals gebruikelijk erg druk’,  maar het aantal meldingen lijkt niet meer of minder dan normaal in deze nacht. Lees verder

LEES OOK: LIVEBLOG: Oud & Nieuw in Zuid-Holland

gerelateerde artikelen;

In beeld: Wereld luidt 2015 in›

Oudejaarsavond verloopt redelijk rustig in Den Haag: 11 autobranden, 4 woningbranden

RTVWEST 01.01.2015 In de loop van Oudejaarsavond zijn in Den Haag tot nu toe zeker 11 auto’s in vlammen opgegaan. De brandweer moest ook 4 keer uitrukken voor kleine woningbranden. De jaarwisseling verloopt tot nu toe verder redelijk rustig. Er zijn bij geen van de branden gewonden gevallen.

Op het Willem Dreespark in Den Haag gingen de meeste auto’s in vlammen op: 4 auto’s zijn volledig uitgebrand. In de Doorniksestraat zijn 2 wagens helemaal uitgebrand. Ook in de Wolmaransstraat en de Smitstraat was het raak. In de Jan Pieterszoon Coenstraat ging een busje in vlammen op.

In de Lijsterbeslaan is een molotovcocktail in een leegstaande woning naar binnen gegooid. De brandweer moest verder uitrukken voor kleine woningbranden in de Wibo Lanslaan en de Jacobastraat. Bij een brand in een schuurtje in de Weesperstraat heeft de brandweer 5 konijnen gered.

Tijdens de jaarwisseling 2013-2014 gingen in de regio 56 auto’s in vlammen op.  Lees verder

gerelateerde artikelen;

Geen grote incidenten tijdens jaarwisseling – brand in centrum Alkmaar›

Aanloop naar oudejaarsavond verloopt tot nu toe rustig

Politie: Jaarwisseling Den Haag was feestelijk met minder arrestaties en geweld tegen hulpverleners

RTVWEST 01.01.2015  De politie in Den Haag noemt de jaarwisseling in de stad ‘feestelijk met beduidend minder arrestaties en incidenten’. Er werden een stuk minder mensen opgepakt dan vorig jaar tijdens de jaarwisseling het geval was.

In totaal zou het gaan om enkele tientallen arrestaties tijdens Oud en Nieuw in de stad. Een aantal raddraaiers moet aanstaande maandag via supersnelrecht al voor de rechter komen. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Nederland is ‘banale knallen’ zat en kiest voor kleurrijk siervuurwerk›

Laat 2015 het jaar zijn met minder negativisme

DFT Avond: Dit verandert er in 2015

Poetin verwelkomt de Krim in nieuwjaarstoespraak

De sancties waar Nederland in 2014 het doelwit van was

Merkel wakkert met toespraak Duits immigratiedebat aan

Popie Jopie

Paus Fransciscus roept op tot strijd tegen slavernij

Paus Fransciscus roept op tot strijd tegen slavernij

Paus vraagt om hoop voor Irak en Syrië

Trouw 25.12.2014 In zijn jaarlijkse kersttoespraak voorafgaand aan het ‘Urbi et Orbi’, heeft paus Franciscus speciale aandacht gevraagd voor de ontheemden in Irak en Syrië. Hij vroeg god om hoop voor de mensen ‘die lijden onder wrede vervolging’.

Op kerstavond had de paus christenen in een Iraaks vluchtelingenkamp verrast met een telefoongesprek. “Lieve broeders, ik ben in mijn hart heel, heel dicht bij jullie”, sprak de kerkvorst tot de ontheemden in het kamp Ankawa bij Erbil.

Paus spreekt Urbi et Orbi uit

NRC 25.12.2014 Paus Franciscus heeft zojuist het Urbi et Orbi, de zegen over de stad en de wereld, uitgesproken vanaf zijn balkon op het Sint-Pietersplein in Rome.

In zijn kersttoespraak stond de paus uitgebreid stil bij de brandhaarden in de wereld, zoals Oekraïne, Nigeria, Congo en Libië. De christenvervolging in Syrië en Irak ging hem aan het hart. Op kerstavond belde hij al met christenen in Irak die zijn gevlucht voor de strijders van IS. Ook riep hij op tot het beschermen van kinderen tegen geweld. LEES VERDER

Paus opent kerstviering

Telegraaf 24.12.2014  Paus Franciscus heeft woensdag met de traditionele kerst mis in de Sint Pieterskerk in Vaticaanstad het startsein gegeven voor het christelijke kerstfeest. Duizenden gelovigen verzamelden zich in en rond de kerk om te luisteren naar het hoofd van de Rooms-Katholieke kerk.

De kerkvorst sprak onder andere over het licht dat over de wereld was gekomen door de geboorte van Jezus. „Hoe zeer heeft de wereld van vandaag tederheid nodig”, zei hij. Kinderen uit onder andere Italië, Zuid-Korea en de Filipijnen begeleidden de paus toen hij de kerk binnenkwam.

Donderdag zal Franciscus zijn kerstboodschap uitspreken en de zegen Urbi et Orbi (voor de stad en de wereld) uitspreken.

Christenen bijeen in Bethlehem

Telegraaf 24.12.2014 Duizenden christenen uit de hele wereld zijn vrijdag bijeengekomen voor de kerstviering in de Palestijnse plaats Bethlehem, de geboorteplaats van Jezus op de Westelijke Jordaanoever. Het hoogtepunt van de viering is woensdagavond laat de mis in de Geboortekerk, een van de oudste christelijke bouwwerken.

Eerder op de dag verzamelden de duizenden christenen zich op het Mangerplein waar de Latijnse patriarch van Jeruzalem, Fouad Twal, een processie leidde. De belangrijkste rooms-katholieke geestelijke in de regio zei te hopen dat 2015 beter wordt dan „dit moeilijke jaar” .

Ome Willumpie

De toespraak viel verder op door het gebruik van moderne termen als ‘selfies’ en het feit dat de koning de tekst staand uitsprak.

WE ZIJN MEER DAN 17 MILJOEN SELFIES !!

Volgens de koning moeten we accepteren dat niet iedereen gelijk is. “Eenheid zonder verscheidenheid is verstikkend. Verscheidenheid zonder eenheid is los zand. Nederland is meer dan zeventien miljoen selfies. We hebben elkaar nodig, sterker dan we vaak zelf beseffen.”

Koning Willem-Alexander staat in zijn jaarlijkse kersttoespraak vanuit Villa Eikenhorst in Wassenaar stil bij de gebeurtenissen van afgelopen jaar. Hij benadrukt de verscheidenheid van Nederland en doet een beroep op onze tolerantie.

Koning Willem-Alexander staat in zijn kerstrede onder meer stil bij de ramp met vlucht MH17. De ramp ‘overschaduwt het kerstfeest’, zoals zoveel andere gebeurtenissen dit jaar.

Vorig jaar hield de koning zijn eerste toespraak. Deze was meteen ook de best bekeken kersttoespraak ooit, met 2,4 miljoen kijkers. Toen sprak hij over “verbinding tussen mensen, over eenzaamheid en vrede op aarde. Hij noemde dit “meer dan een onbereikbaar ideaal. Meer dan een ster aan de hemel. Vrede op aarde begint heel dichtbij. Thuis. In de straat. In de buurt. Op de club. In eigen dorp of stad.”

Lekken

De jaarlijkse kersttoespraak was dit jaar voor het eerst ook op de commerciële zenders SBS6, RTL en FOX te zien. Daarnaast zond ook de NOS traditiegetrouw de toespraak uit. De eerste kerstrede van de koning trok vorig jaar 2,3 miljoen kijkers.

De toespraak lekte vorig jaar geheel volgens traditie op voorhand deels uit. Dit gebeurde vorig jaar via de website van de NPO omdat de ondertitels al klaarstonden voor Uitzending Gemist. Dit jaar nam de NPO maatregelen om herhaling van dit incident te voorkomen.

Dus vorig jaar lekte de kersttoespraak voor het tweede jaar op rij uit, doordat het script van de Teletekst-ondertiteling op een onbeveiligde internetpagina van de publieke omroep te zien was. Deze keer zet de NPO de ondertitels voor Uitzending Gemist pas klaar na de live-uitzending.

Het jaar daarvoor lekte de laatste kersttoespraak van koningin Beatrix ook al uit. De toespraak bleek al online te staan door een fout op een overheidsserver. Beide keren werd het lek ontdekt door Anne Jan Roeleveld, een oplettende internetgebruiker.

Vorig jaar hield de koning zijn eerste toespraak. Deze was meteen ook de best bekeken kersttoespraak ooit, met 2,4 miljoen kijkers. Hij sprak over “verbinding tussen mensen, over eenzaamheid en vrede op aarde. Hij noemde dit “meer dan een onbereikbaar ideaal. Meer dan een ster aan de hemel. Vrede op aarde begint heel dichtbij. Thuis. In de straat. In de buurt. Op de club. In eigen dorp of stad.”

De integrale tekst is hier te lezen of kijk de volledige toespraak terug.

Willem van Oranje.

Ren toespraak van Willem van Oranje uit 1564 over geloofsvrijheid heeft nog grote actualiteitswaarde. Niet alleen in het Midden-Oosten, ook in ons eigen land. Een mooie gedachte voor onder de Kerstboom komt uit een vierhonderdvijftig jaar oude toespraak.

Op Oudejaarsavond 1564, dezer dagen 4,5 eeuw geleden, hield Willem van Oranje in de Raad van State een vlammend betoog dat mensen het recht hebben om hun eigen geloof te bepalen.

Van zijn beroemd geworden rede op 31 december 1564 zijn slechts flarden bewaard gebleven. Zoals deze cruciale zin: ‘Hoewel goed katholiek, kan ik niet goedkeuren dat vorsten wensen te heersen over het geweten van hun onderdanen.’

Gelovigen

Het pleidooi van de 31-jarige Willem van Oranje (1533-1584) was niet ingegeven door naïef idealisme, maar door realiteitszin, schrijft Anton van der Lem in zijn onlangs verschenen mooie boek De Opstand in de Nederlanden 1568-1648.

Vrijheid en tolerantie centraal in Kersttoespraak van de koning

RTVWEST 25.12.2014  In zijn Kersttoespraak legde koning Willem-Alexander donderdag de nadruk op vrijheid en tolerantie, maar benadrukte ook de gezamenlijke verantwoordelijkheid. De toespraak viel verder op door het gebruik van moderne termen als ‘selfies’ en het feit dat de koning zijn tekst staande uitsprak in Villa Eikenhorst in Wassenaar.Lees verder

Willem Alexander pleit voor verscheidenheid en tolerantie

Trouw 25.12.2015 Koning Willem-Alexander heeft vandaag in zijn kersttoespraak benadrukt dat Nederland zijn kracht ontleent aan eenheid en tolerantie. “Eenheid zonder verscheidenheid is verstikkend. Verscheidenheid zonder eenheid is los zand. Nederland is meer dan zeventien miljoen selfies”, aldus de koning.

Willem-Alexander sprak ook over het verdriet na de vliegramp met de MH17, die voor “duizenden mensen in ons land en daarbuiten” het kerstfeest overschaduwt. Ook andere ontwikkelingen in de wereld, “aan de grenzen van Europa”, hebben volgens de koning hun weerslag op het leven in Nederland.

Verwant nieuws;

Koning doet beroep op tolerantie van Nederlanders in kersttoespraak

NU 25.12.2014 Koning Willem-Alexander heeft donderdag in zijn jaarlijkse kersttoespraak een beroep gedaan op de tolerantie van Nederlanders. Ook legde hij de nadruk op het feit dat we allemaal verschillend zijn.

“Eenheid zonder verscheidenheid is verstikkend. Verscheidenheid zonder eenheid is los zand. Nederland is meer dan 17 miljoen selfies”, aldus Willem-Alexander, die zijn toespraak dit jaar staand presenteerde.

Willem-Alexander sprak ook over het verdriet na de vliegramp met de MH17, die voor “duizenden mensen in ons land en daarbuiten” het kerstfeest overschaduwt. “Voor hen en allen die door leed getroffen zijn, is dit geen dag van licht, maar van leegte.”

Lees hier de volledige kersttoespraak van koning Willem-Alexander

Lees meer over: Willem-Alexander

Gerelateerde artikelen;

Koning: ‘Nederland is meer dan 17 miljoen selfies’

VK 25.12.2014 In zijn kersttoespraak legde koning Willem-Alexander vandaag de nadruk op vrijheid en tolerantie, maar benadrukte ook de gezamenlijke verantwoordelijkheid. De toespraak viel verder op door het gebruik van moderne termen als ‘selfies’ en het feit dat de koning de tekst staand uitsprak. De integrale tekst is hier te lezen.

Hoe intens overtuigingen ook kunnen worden beleefd, ze zijn geen vrijbrief voor elk willekeurig gedrag.

Niet iedereen is gelijk, benadrukte de koning. Eenheid in verscheidenheid, maar ‘eenheid zonder verscheidenheid is verstikkend, verscheidenheid zonder eenheid is los zand’. Daarop volgde de uitspraak dat ‘Nederland meer is dan 17 miljoen selfies’.

Kersttoespraak Koning: ‘Nederland is meer dan 17 miljoen selfies’

Elsevier 25.12.2014 Koning Willem-Alexander staat in zijn jaarlijkse kersttoespraak vanuit Villa Eikenhorst in Wassenaar stil bij de gebeurtenissen van afgelopen jaar. Hij benadrukt de verscheidenheid van Nederland en doet een beroep op onze tolerantie.

Koning Willem-Alexander staat in zijn kerstrede onder meer stil bij de ramp met vlucht MH17. De ramp ‘overschaduwt het kerstfeest’, zoals zoveel andere gebeurtenissen dit jaar.

Lekken

De jaarlijkse kersttoespraak was dit jaar voor het eerst ook op de commerciële zenders SBS6, RTL en FOX te zien. Daarnaast zond ook de NOS traditiegetrouw de toespraak uit. De eerste kerstrede van de koning trok vorig jaar 2,3 miljoen kijkers.

De toespraak lekte vorig jaar geheel volgens traditie op voorhand deels uit. Dit gebeurde vorig jaar via de website van de NPO omdat de ondertitels al klaarstonden voor Uitzending Gemist. Dit jaar nam de NPO maatregelen om herhaling van dit incident te voorkomen.

‘Méér dan 17 miljoen selfies’

Telegraaf 25.12.2014 In zijn kersttoespraak legde koning Willem-Alexander donderdag de nadruk op vrijheid en tolerantie, maar benadrukte ook de gezamenlijke verantwoordelijkheid. De toespraak viel verder op door het gebruik van modern termen als ‘selfies’ en het feit dat de koning de tekst staand uitsprak.

Koning in kersttoespraak: Nederland is meer dan 17 miljoen selfies

NRC 25.12.2014 We vieren Kerstmis in een bewogen tijd, zei koning Willem-Alexander vanmiddag in zijn kersttoespraak. “In het afgelopen jaar is een groot beroep gedaan op het weerstandsvermogen van veel Nederlanders. Het verdriet om familieleden en vrienden die zijn omgekomen bij de vliegramp op 17 juli, overschaduwt dit Kerstfeest voor duizenden mensen in ons land en daarbuiten.”

De wereld raakt ons, zei Willem-Alexander. “Omgekeerd hebben onze acties invloed op het leven van mensen ver weg. Ons land is geen geïsoleerde haven. We maken deel uit van een complexe wereld, of we willen of niet.” LEES VERDER

Willem Alexander pleit voor verscheidenheid en tolerantie

Trouw 25.12.2014 Koning Willem-Alexander heeft vandaag in zijn kersttoespraak benadrukt dat Nederland zijn kracht ontleent aan eenheid en tolerantie. “Eenheid zonder verscheidenheid is verstikkend. Verscheidenheid zonder eenheid is los zand. Nederland is meer dan zeventien miljoen selfies”, aldus de koning.

Willem-Alexander sprak ook over het verdriet na de vliegramp met de MH17, die voor “duizenden mensen in ons land en daarbuiten” het kerstfeest overschaduwt. Ook andere ontwikkelingen in de wereld, “aan de grenzen van Europa”, hebben volgens de koning hun weerslag op het leven in Nederland.

Lees hier de volledige kersttoespraak van koning Willem-Alexander

NRC 25.12.2014 We vieren Kerstmis in een bewogen tijd, zei koning Willem-Alexander vanmiddag in zijn kersttoespraak. “De wereld raakt ons. We maken deel uit van een complexe wereld, of we willen of niet.” Lees (of kijk) hier de volledige toespraak terug.

Wij vieren Kerstmis in een bewogen tijd. In het afgelopen jaar is een groot beroep gedaan op het weerstandsvermogen van veel Nederlanders. Wat ons het dierbaarst is, is ook vaak het kwetsbaarst. Met Kerst staan we stil bij de waarde van het leven zelf en de broosheid daarvan. LEES VERDER

Lees hier de kersttoespraak van koning Willem-Alexander terug

VK 25.12.2014 Hier de integrale tekst van de kersttoespraak van koning Willem-Alexander, uitgezonden op eerste kerstdag vanuit Villa Eikenhorst in Wassenaar.

Volledige tekst kersttoespraak 2014 Willem Alexander

Trouw 25.12.2014 Kerstmis in een bewogen tijd. In het afgelopen jaar is een groot beroep gedaan op het weerstandsvermogen van veel Nederlanders. Wat ons het dierbaarst is, is ook vaak het kwetsbaarst. Met kerst staan we stil bij de waarde van het leven zelf en de broosheid daarvan.

Het verdriet om familieleden en vrienden die zijn omgekomen bij de vliegramp op 17 juli, overschaduwt dit kerstfeest voor duizenden mensen in ons land en daarbuiten. Voor hen en allen die door leed getroffen zijn, is dit geen dag van licht, maar van leegte. Geen dag van warmte en weldaad, maar van stil gemis.

Meer over;

Integrale tekst kersttoespraak koning Willem-Alexander

NU 25.12.2014 Hieronder volgt de integrale tekst van de kersttoespraak van koning Willem-Alexander die is uitgezonden op 25 december 2014.

“Wij vieren Kerstmis in een bewogen tijd. In het afgelopen jaar is een groot beroep gedaan op het weerstandsvermogen van veel Nederlanders. Wat ons het dierbaarst is, is ook vaak het kwetsbaarst. Met kerst staan we stil bij de waarde van het leven zelf en de broosheid daarvan.

Ik wens U allen – waar u zich ook bevindt en hoe uw persoonlijke omstandigheden ook zijn – een gezegend kerstfeest.”

Bekijk de volledige kersttoespraak

Lees meer over: Willem-Alexander

Gerelateerde artikelen;

De kersttoespraak van koning Willem-Alexander op 25 december 2014

Elsevier 25.12.2014 Hieronder vindt u de integrale tekst van de kersttoespraak van koning Willem-Alexander die is uitgezonden op 25 december 2014.

Kerstrede koning ook op commerciële…

Telegraaf 25.12.2014 De jaarlijkse kersttoespraak van koning Willem-Alexander, die donderdagmiddag om 13.00 wordt uitgezonden, is voor het eerst ook op commerciële tv-zenders te zien. Tegelijk met de NOS en een aantal regionale omroepen is de rede bij SBS6, RTL4 en FOX te zien.

Kerstrede van de koning vanmiddag ook op de commerciële zenders

NRC 25.12.2014 De jaarlijkse kersttoespraak van koning Willem-Alexander, die vanmiddag om 13.00 wordt uitgezonden, is dit jaar voor het eerst ook op commerciële tv-zenders te zien. Naast de NOS zenden ook een aantal regionale omroepen en SBS6, RTL4 en FOX de rede uit. De kerstrede is enkele dagen eerder opgenomen op de Eikenhorst in Wassenaar.

Vorig jaar lekte de kersttoespraak voor het tweede jaar op rij uit, doordat het script van de Teletekst-ondertiteling op een onbeveiligde internetpagina van de publieke omroep te zien was. Deze keer zet de NPO de ondertitels voor Uitzending Gemist pas klaar na de live-uitzending.

Het jaar daarvoor lekte de laatste kersttoespraak van koningin Beatrix ook al uit. De toespraak bleek al online te staan door een fout op een overheidsserver. Beide keren werd het lek ontdekt door Anne Jan Roeleveld, een oplettende internetgebruiker.

Vorig jaar hield de koning zijn eerste toespraak. Deze was meteen ook de best bekeken kersttoespraak ooit, met 2,4 miljoen kijkers. Hij sprak over “verbinding tussen mensen, over eenzaamheid en vrede op aarde. Hij noemde dit “meer dan een onbereikbaar ideaal. Meer dan een ster aan de hemel. Vrede op aarde begint heel dichtbij. Thuis. In de straat. In de buurt. Op de club. In eigen dorp of stad.” LEES VERDER

Lees meer;

2013 Terugkijken: de eerste kersttoespraak van koning Willem-Alexander ›

4 DEC Alle omroepen mogen kersttoespraak koning uitzenden ›

16 SEP Uwe Majesteit, zo’n Troonrede kan wel wat concreter en simpeler ›

2013 Kersttoespraak opnieuw uitgelekt – koning roept op tot saamhorigheid ›

2013 De koning speecht losser dan zijn moeder, en hij zit bij een haard

Rede Willem van Oranje over geloofsvrijheid ook nu van belang

Elsevier 25.12.2014 Ren toespraak van Willem van Oranje uit 1564 over geloofsvrijheid heeft nog grote actualiteitswaarde. Niet alleen in het Midden-Oosten, ook in ons eigen land. Een mooie gedachte voor onder de Kerstboom komt uit een vierhonderdvijftig jaar oude toespraak.

Op Oudejaarsavond 1564, dezer dagen 4,5 eeuw geleden, hield Willem van Oranje in de Raad van State een vlammend betoog dat mensen het recht hebben om hun eigen geloof te bepalen.

Van zijn beroemd geworden rede op 31 december 1564 zijn slechts flarden bewaard gebleven. Zoals deze cruciale zin: ‘Hoewel goed katholiek, kan ik niet goedkeuren dat vorsten wensen te heersen over het geweten van hun onderdanen.’

Gelovigen

Het pleidooi van de 31-jarige Willem van Oranje (1533-1584) was niet ingegeven door naïef idealisme, maar door realiteitszin, schrijft Anton van der Lem in zijn onlangs verschenen mooie boek De Opstand in de Nederlanden 1568-1648.

2 Reacties op “OP WEG VAN 2014 NAAR 2015

  1. Pingback: Nieuwjaarsduik Scheveningen 2015 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  2. Pingback: Nieuwjaarsduik Scheveningen 2015 « Debat in de Digitale Hofstad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s