Sinterklaas en Zwarte Piet ook in 2014 weer in het land

Intocht Sinterklaas en Zwarte Piet.

Zoals elk jaar werd Sinterklaas officieel ontvangen door burgemeester Jozias van Aartsen en de Spaanse ambassadeur. De goedheiligman begon daarna aan zijn intocht door de winkelstraten van Scheveningen en Den Haag.

Nu zelfs de Raad van State zich over de zwartepietenkwestie heeft uitgesproken, is voor vrijwel iedereen in Nederland de discussie afgesloten. Maar voor enkele activisten die tegen Zwarte Piet willen protesteren heeft de gemeente speciale locaties aangeduid buiten het stadscentrum.

Protestgroepering Kick Out Zwarte Piet wil hoe dan ook op het drukke Marktplein tussen de kinderen protesteren. ‘Het staat iedere burger vrij om onze traditie bij te wonen,’ laat een activist weten. ‘Wij willen ook de kaas- en stroopwafel piet bewonderen’.

De politie liet weten dat er maatregelen zullen worden genomen tegen actievoerders die zich niet aan de afspraken houden. Enkele actievoerders moesten voorafgaande aan de intocht door de politie worden gearresteerd.

Lees ook…

Raad van State heeft gesproken over Sint en Piet: einde discussie?

Ongeregeldheden

Bij de intocht van Sinterklaas in Gouda zijn zaterdag wel negentig mensen aangehouden. Het gaat om voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Zestig demonstranten stonden volgens de politie niet op de aangewezen locaties en dertig anderen hadden zich schuldig gemaakt aan „andere wanordelijkheden”. Volgens de politie worden ze zaterdagavond weer vrijgelaten. Wel krijgen ze een boete van 220 euro.

Het is diep, diep triest dat de intocht van Sinterklaas moest eindigen met negentig arrestates van voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Dat zei premier Rutte. “Een kinderfeest moeten we niet op zo’n manier verstoren”, zei hij !!!!

Want alweer was niet iedereen blij met de komst van Sinterklaas en Zwarte Piet !!!!

Lieve kinderen,

Op vrijdagavond keken jullie vast naar mijn journaal
maar ikke niet, ik zaagde bomen tijdens het verhaal.
Het waren hele dikke, ja ik zorgde voor geknetter
en wegens excessief gesnurk hoorde ik geen letter.

Ik had, ik zeg het eerlijk, een schandelijke droom
waarvan ik pas bevrijd werd na de laatste boom.
En in die droom waaruit ik met een schok ontwaakte
begreep ik eindelijk wat al mijn knechten raakte.

Dat ik ze heb vernederd, dat was toch niet gewoon?
Ik liet ze voor me zwoegen, dat was de ondertoon!
Dat is toch niet normaal, is dat hun brutoloon
te worden zwartgemaakt? En ik zit op de troon

Met jullie lieve kindertjes al op mijn bisschopsschoot
ook zo’n pijnlijk issue, ik word der schaamte rood.
Ik droomde dat ik moreel niet langer stil mag staan
en in moet zien dat het met dit racisme is gedaan!

Ik heb het zelf veroorzaakt uit ‘goedertierenheid’.
Maar het slaat om in Nederland, Piet is uit de tijd.
Vandaag zal ik gaan boeten en feest ik voor de rest
verdrietig om veroorzaakt leed in een kogelvrij vest.

Maar op 5 december schenk ik mijn staf aan Sunny
en vier de Pietenvrije Sint, believe me, dat wordt funny!

zie ook: Handtekeningenaktie Pro Zwarte Piet 25.10.2014 op het Haagse Spuiplein

zie ook: Geert Wilders PVV – Sinterklaas en Zwarte Piet

zie ook: Demonstratie 26.10.2013 Zwarte Piet-voorstanders Malieveld

Piet AD

VVD: Zwarte Piet-overleg in EU-parlement ‘bespottelijk en ongepast’

Trouw 10.12.2014 De VVD is boos dat in het Europees Parlement een discussie wordt gehouden over Zwarte Piet. De liberalen vinden het initiatief van een linkse fractie, waarin de Nederlandse SP en de Partij voor de Dieren zitten, bespottelijk en ongepast.

Sinterklaas en Zwarte Piet zijn Nederlands cultureel erfgoed waar het EU-parlement niets mee van doen heeft, stelt de leider van de VVD in het EU-parlement, Hans van Baalen, vandaag in een verklaring. De fractie Europees Unitair Links (GUE/NGL) maakt zich belachelijk en moet zich niet met Zwarte Piet bemoeien, aldus Van Baalen. Hij vraagt de SP en de Partij voor de Dieren afstand te nemen van de actie.

Meer over: Discussie over Zwarte Piet

VVD tegen overleg Zwarte Piet in…

Telegraaf 10.12.2014  De VVD is boos dat in het Europees Parlement een discussie wordt gehouden over Zwarte Piet. De liberalen vinden het initiatief van een linkse fractie, waarin de Nederlandse SP en de Partij voor de Dieren zitten, bespottelijk en ongepast.

Sinterklaas en Zwarte Piet zijn Nederlands cultureel erfgoed waar het EU-parlement niets mee van doen heeft, stelt de leider van de VVD in het EU-parlement, Hans van Baalen, woensdag in een verklaring. De fractie Europees Unitair Links (GUE/NGL) maakt zich belachelijk en moet zich niet met Zwarte Piet bemoeien, aldus Van Baalen. Hij vraagt de SP en de Partij voor de Dieren afstand te nemen van de actie.

Europarlementariër wil Zwarte Pietendebat nieuw leven inblazen

Elsevier 10.12.2014 Nu de Sint ons land weer heeft verlaten, is ook de discussie over Zwarte Piet weer weggeëbd. Maar in het Europees Parlement hebben ze er nog geen genoeg van.

Nu Sinterklaas zijn Zwarte Pieten weer mee terug heeft genomen naar Spanje is ook de discussie over het hulpje van de Sint weer voorbij. De pro- en anti-Pietengroepen hebben hun punt gemaakt en hun eigen successen geboekt. In Amsterdam lopen er nu regenboog- en stroopwafelpieten rond en in de rest van Nederland, waar de discussie nauwelijks speelt, blijft Piet zwart: een mooie compromis waar velen zich in kunnen vinden.

Olie op dovend vuur

Maar uitgerekend nu de rust is wedergekeerd, probeert de Zweedse europarlementariër Malin Björk van Europees Unitair Links toch nog even wat olie op het dovende vuur te gooien.

VVD boos

De VVD-fractie in Europa is woedend over de actie. ‘Sinterklaas en Zwarte Piet zijn Nederlands cultureel erfgoed, waar het EP niets mee van doen heeft. Dat het EP-lid Malin Björk hiermee een politiek-correct punt wil scoren, geeft aan hoe diep Europees Unitair Links is gezonken,’ laat VVD-leider Hans van Baalenweten.

De VVD’er vraagt de Nederlandse SP-delegatie en de delegatie van de Partij voor de Dieren, die deel uitmaken van deze fractie, afstand te nemen van deze bespottelijke en ongepaste actie.

Waarom ik anders over Zwarte Piet ben gaan denken

VK 06.12.2014 Vandaag verschijnt een bijdrage van Volkskrantcolumnist Harriet Duurvoort in The New York Times. Hier een vertaling van haar bijdrage.

Voor een kind in Nederland was het Sinterklaasfeest pure magie. In die periode van november tot 5 december kroop ik ’s nachts wel eens stiekem uit bed, terwijl mijn zusje in het stapelbed boven mij sliep, en sloop naar de woonkamer. Sinterklaas, onze versie van Saint Nicholas, was aangekomen, maar ik was natuurlijk op zoek naar zwarte Piet, zijn komische, zwartgeschminkte knecht.
Misschien zou hij uit de schoorsteen kruipen, zoals ons verteld was, en een cadeautje achterlaten.   Als bruin meisje van Surinaamse afkomst, was ik gefascineerd door Zwarte Piet. Ik stelde mij voor dat hij een belangrijke Surinamer was. Misschien wel een prins.

Laat Zwarte Piet met rust

VK 04.12.2014 Vol verwachting klopt ons hart: Sint en Piet zijn weer in het land. Zwarte Piet lijkt echter zijn onschuld verloren te hebben met de discussie over zijn vermeende racistische gehalte. Die discussie wordt mede aangezwengeld uit het buitenland en markeert het feit dat de tijden waarin Nederlanders andere delen van de wereld de maat konden nemen wat betreft mensenrechtenschendingen voorbij zijn.

Het land zelf zit in de beklaagdenbank nu rapporten van mensenrechteninstellingen laten zien dat de mensenrechten van migranten in dit land stelselmatig worden geschonden. De Turkse regering voelde vorige week nog de behoefte om op te komen voor Turken die in Nederland worden gediscrimineerd. Die context voedt een dergelijke discussie over Zwarte Piet.

Weer sinterklaastraditie kapot? Sint scheert baard en reist per trein

RTVWEST 18.11.2014 Na Zwarte Piet lijkt nu het vervoersmiddel bij de intocht van Sinterklaas onderwerp van discussie. De Spaanse kindervriend laat dit jaar bij de intocht in Oegstgeest namelijk zijn ouderwetse stoomboot in de haven achter en verkiest het openbaar vervoer. Lees verder

gerelateerde artikelen:

Zwarte Piet zijn was een droom, nu stoppen we ermee

VK 17.11.2014 Na jarenlang de Sinterklaasintocht in Amsterdam te hebben vormgegeven, geven twee Hoofdpieten er de brui aan. Ze leggen hier uit waarom. Drieëntwintig jaar zijn we verbonden geweest aan de grootste Sinterklaasintocht ter wereld en sinds 2005 hebben we als artistiek eindverantwoordelijken de rol van Hoofdpiet en bestuurslid vervuld. De huidige koers die door de Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam en de burgervader is gekozen doet geen recht aan voor- én tegenstanders. We hebben geen zin meer om mooi weer te spelen en daarom hebben we besloten ons per direct terug te trekken uit de rol van Hoofdpiet.

zie ook: Een zwarte school leerde mij dat er meer is dan zwart-wit

Sint over discussie: ‘Makkers staakt uw wild geraas’

Trouw 16.11.2014 Toen Sinterklaas vanmiddag op het balkon van de Amsterdamse Stadsschouwburg verscheen, ontrolde zich een groot doek met de tekst: ‘Makkers staakt uw wild geraas’. ‘En dat is het enige wat ik erover te zeggen heb’, zei Sinterklaas, waarmee hij doelde op alle ophef het afgelopen jaar over Zwarte Piet.

De regenachtige intocht verliep volgens de politie zonder noemenswaardige problemen. Wel werd na afloop van een anti-Zwarte Piet-protest op het Beursplein iemand aangehouden omdat hij het koningshuis beledigde. De aanhouding viel niet goed bij de betogers, die luid protesterend achter de agenten aan gingen. Voor het politiebureau in de Beursstraat bleven ze vervolgens enige tijd staan, uit sympathie voor de arrestant.

Verwant nieuws;

Vergeet Zwarte Piet even, en vecht mee tegen Clownspiet

Trouw 16.11.2014 Negentig mensen aangehouden door de politie: het klinkt als een nieuwsbericht na een behoorlijk uit de hand gelopen risicowedstrijd in het betaald voetbal. Maar nee, het was gisteren de eindbalans van de Sinterklaasintocht in Gouda, waar undercoveragenten moesten worden ingezet, en waar voor- en tegenstanders van Zwarte Piet elkaar in de haren vlogen.

Op grote flapschoenen marcheerde een vijfde colonne het strijdperk binnen.

Daarmee werd het voorlopige dieptepunt bereikt van een ‘maatschappelijk debat’ waarvan ik ooit blij werd dat het gevoerd werd. Toen het nog een echt debat was, in plaats van een loopgravenoorlog, waarbij iedereen zich steeds dieper ingraaft in het eigen, onwrikbare gelijk.

Aan de ene kant het gelijk van de mensen die denken dat het Avondland ten onder gaat als een traditie een beetje wordt aangepast aan nieuwe maatschappelijke verhoudingen. Die verontwaardigd de suggestie dat Zwarte Piet racistisch zou zijn van de hand wijzen, en vervolgens via sociale media karrevrachten vol racistische bagger uitstorten over mensen die in het openbaar een andere mening durven te verkondigen. En die niet onder ogen willen zien dat ook een traditie die door de vierders ervan niet racistisch bedoeld wordt, toch kwetsend over kan komen bij mensen met een ander cultureel referentiekader.

Maar ook in het echte leven is de clown een figuur die wordt ingezet om angst te zaaien. Afgelopen maand werd Frankrijk opgeschrikt door een bizarre rage: als clowns verklede relschoppers vielen ’s nachts mensen aan. En Nederland was in 1987 in de ban van een nooit helemaal opgehelderde zedenzaak in Oude Pekela, waarbij als clowns verklede mannen kinderen misbruikt zouden hebben.

In 2008 deed de universiteit van Sheffield onderzoek onder 250 kinderen naar het effect van wandschilderingen in een kinderziekenhuis. “Als volwassenen doen we aannames over wat werkt voor kinderen”, vertelde onderzoeker Penny Curtis aan de BBC. Maar wat bleek? “We kwamen erachter dat de kinderen een universele afkeer hadden van clowns. Sommige vonden ze zelfs eng.”

Als we niet direct helemaal onze zin krijgen, betekent niet dat er onder de oppervlakte niet iets verandert. Alle tradities zijn namelijk continu aan verandering onderhevig. Zelfs Clownspiet. Als hij belooft dat hij voortaan zijn rode neus afzet, maar wel nog erg gehecht is aan zijn flapschoenen, dan weten we dat er iets aan het schuiven is geraakt.

Als we dat bereikt hebben, kunnen we in 2016 onze oude stellingen weer betrekken. En wie weet zijn de loopgraven in de tussentijd een flink stuk dichtgewaaid.

Verwant nieuws;

Opinie: Sinterklaas mag geen politieke toogdag worden

NRC 16.11.2014 Dit weekend voerde regisseur Johan Simons in de Amsterdamse schouwburg Les Nègres op, een musical van Jean Genet uit 1958 die als aanklacht tegen racisme en kolonialisme door menigeen verkeerd begrepen werd. Essayist Stephan Sanders trekt in dit opiniestuk een vergelijking met het Sinterklaasfeest.

Mag een man schrijven over vrouwen? Een blanke over zwarten? Mag een homo in een film een heteroseksueel vertolken? Ja, uiteraard. We roepen de macht van de verbeelding aan en die is groter dan het biologische of raciale verschil.

Eén incident bij intocht Sinterklaas in Amsterdam›

NRC 16.11.2014  De intocht van Sinterklaas in Amsterdam verloopt relatief rustig. De politie heeft één demonstrant aangehouden en moest op het Beursplein een linie vormen om betogers tegen Zwarte Piet af te schermen van de intocht.

Op die plek werd een demonstratie gehouden tegen Zwarte Piet waarbij honderd betogers aanwezig waren. Eén betoger werd aan het einde van de demonstratie gearresteerd; het is nog onbekend waarom. Toen de politie de man wilde afvoeren werden de agenten gevolgd door een groep betogers die leuzen scandeerden. Uit voorzorg werd vervolgens een linie gevormd om de demonstranten op het Beursplein te scheiden van de intocht. Het plein kon volgens Het Parool rond half twee weer worden vrijgegeven.

De landelijke intocht van Sinterklaas in Gouda ging gisteren gepaard met demonstraties van voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Daarbij verrichte de politie negentig arrestaties. Gevreesd werd dat de intocht in Amsterdam, waar veel discussie is over Zwarte Piet, ook met incidenten gepaard zou gaan. Vooralsnog lijkt dat bijna niet het geval te zijn.
De betogers op het Beursplein hebben overigens afstand genomen van wat er in Gouda is gebeurd.

Zwarte Piet verwerft wereldbekenheid na intocht

Elsevier 16.11.2014 Ook de buitenlandse media lijken geïnfecteerd met de Zwarte Piet-discussie. De nationale intocht in Gouda van zaterdag was prominent aanwezig in het internationale nieuws.

Zwarte Piet is wereldnieuws: van BBC tot Al Jazeera, overal werd er aandacht geschonken aan de Sinterklaasintocht in Gouda. De berichten gaan voornamelijk over de arrestaties die verricht werden tijdens de intocht.

In sommige gevallen worden de gebeurtenissen ietwat aangedikt. Zo schrijft de Britse krant Sunday Express dat de ‘oorlog’ rondom Zwarte Piet ‘overkookte’ tijdens de Goudse intocht, wat tot arrestaties leidde.

De Britse omroep haalt voorbeelden aan van andere incidenten waarin zwart geschminkte gezichten tot ophef leidden. De meest opvallende gebeurtenis was afgelopen zomer bij de wedstrijd Duitsland-Ghana tijdens het WK-voetbal 2014. Hier schminkten Duitse supporters hun gezicht zwart en droegen zij shirts met ‘Ghana’ erop. Ook dit leidde tot wereldwijde ophef en discussies over het al dan niet racistische karakter van de ‘blackface’.

Bekend fenomeen

The New York Times steekt de draak met de duur van de discussie over Zwarte Piet: het medium noemt de discussie met een licht cynische ondertoon een ‘nieuwe Nederlandse feesttraditie’. Hierna volgt een min of meer feitelijk relaas over de manier waarop de discussie zich heeft ontwikkeld.

Zwarte Piet is inmiddels al een bekend fenomeen bij de internationale pers: de hulp van Sinterklaas haalde al eerder het wereldnieuws toen VN-functionaris Verene Shepard Zwarte Pietals ‘racistisch’ bestempelde en er een officieel VN-onderzoek naar de discussie kwam.

zie ook;

Vergeet Zwarte Piet even, en vecht mee tegen Clownspiet

Trouw 16.11.2014 Negentig mensen aangehouden door de politie: het klinkt als een nieuwsbericht na een behoorlijk uit de hand gelopen risicowedstrijd in het betaald voetbal. Maar nee, het was gisteren de eindbalans van de Sinterklaasintocht in Gouda, waar undercoveragenten moesten worden ingezet, en waar voor- en tegenstanders van Zwarte Piet elkaar in de haren vlogen.

Op grote flapschoenen marcheerde een vijfde colonne het strijdperk binnen.

Daarmee werd het voorlopige dieptepunt bereikt van een ‘maatschappelijk debat’ waarvan ik ooit blij werd dat het gevoerd werd. Toen het nog een echt debat was, in plaats van een loopgravenoorlog, waarbij iedereen zich steeds dieper ingraaft in het eigen, onwrikbare gelijk.

Burgemeester Van Aartsen verwelkomt Sinterklaas in haven van Scheveningen

RTVWEST 15.11.2014 VideoDEN HAAG – Onder luid gejoel van duizenden kinderen verwelkomde burgemeester Van Aartsen zaterdagochtend Sinterklaas in de haven van Scheveningen. ‘Wat geweldig dat u er bent’.Lees verder

Sinterklaas aangekomen in Scheveningen (fotoserie)

Den HaagFM 15.11.2014 Sinterklaas is zaterdag met zijn Pieten aangekomen in de haven van Scheveningen.

Al ruim voordat de Pakjesboot de haven invoer was het druk op de kades. De wachtende kinderen en hun ouders werden vermaakt met optredens. De Pakjesboot kwam rond 11.30 uur de haven binnenvaren.

Zoals elk jaar werd Sinterklaas officieel ontvangen door burgemeester Jozias van Aartsen en de Spaanse ambassadeur. De goedheiligman begon daarna aan zijn intocht door de winkelstraten van Scheveningen en Den Haag. Die tocht eindigt rond 16.15 uur op het Plein. …lees meer

LIVEBLOG: Sinterklaas komt aan in Gouda en Scheveningen

RTVWEST 15.11.2014  SlideshowDEN HAAG – ‘Hij komt, hij komt, de lieve goede Sint. Mijn beste vriend, jouw beste vriend, de vriend van ieder kind.’ Welkom bij het liveblog van Omroep West. Lees verder

Sinterklaas is aangekomen in Gouda, langs route circa 40.000 grote en kleine mensen

RTVWEST 15.11.2014 VideoGOUDA – Sinterklaas is zaterdag om 12.30 uur in Gouda aangekomen. De goedheiligman zette aan het begin van de middag voet aan wal en begon daarna aan zijn intocht door de stad. Lees verder

Wat is de route van Sinterklaas in Den Haag en Scheveningen? Hoe laat moet ik waar staan?

RTVWEST 15.11.2014 DEN HAAG – Sinterklaas komt zaterdag rond 11.15 uur aan in de Scheveningse haven. Daarna maakt hij een rijtoer door de winkelstraten van Scheveningen en Den Haag. De intocht in Scheveningen is met geregeld 150.000 bezoekers de … Lees verder

Rutte: opstootjes bij intocht Sinterklaas ‘heel triest’

RTVWEST 15.11.2014 DEN HAAG – Premier Mark Rutte noemt het ‘heel triest’ dat de intocht van Sinterklaas in Gouda onrustig is verlopen. Zestig mensen werden aangehouden. Lees verder

Meer arrestaties bij intocht Sint in Gouda: 90 mensen opgepakt

RTVWEST 15.11.2014  VideoAudiofragmentGOUDA – Bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Gouda zijn niet 60, maar ongeveer 90 mensen aangehouden. Dat zegt een woordvoerder van de politie. Lees verder

Goudse burgemeester noemt sfeer tijdens intocht Sinterklaas grimmig

RTVWEST 15.11.2014 GOUDA – Burgemeester Milo Schoenmaker van Gouda is teleurgesteld over de incidenten in zijn stad tijdens de intocht van de Sint. Er zijn 60 aanhoudingen verricht. Lees verder

60 aanhoudingen tijdens ontvangst van Sint in Gouda

RTVWEST 15.11.2014 VideoGOUDA – Tijdens de Sinterklaas intocht in Gouda zijn 60 mensen aangehouden. Het gaat om voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Lees verder

Aanhoudingen in Gouda tijdens Sint intocht voor het oog van Omroep West

RTVWEST 15.11.2o14 VideoDEN HAAG – Een aantal demonstranten dat zaterdag bij het stadhuis van Gouda een anti-zwarte pieten geluid wilde laten horen, is voor de camera van Omroep West opgepakt. Lees verder

Politie in Gouda verricht aanhoudingen voorafgaand aan Sinterklaasintocht

RTVWEST 15.11.2014 GOUDA – De politie in Gouda heeft voor het begin van de feestelijkheden voor de Sinterklaasintocht een aantal personen aangehouden. Het gaat om mensen die wilden demonstreren en zich niet hielden aan de daarvoor door de gemeente … Lees verder

Rutte: dit is dieptriest

Telegraaf 15.11.2014  Het is diep, diep triest dat de intocht van Sinterklaas moest eindigen met negentig arrestates van voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Dat zei premier Rutte. “Een kinderfeest moeten we niet op zo’n manier verstoren”, zei hij tegen de NOS in Den Bosch. Daar is hij op campagne in verband met de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente.

Iedereen wil op de foto met de stroopwafel-Piet

VK 15.11.2014 Ondanks een opstootje en zestig aanhoudingen bij de controversiële Sinterklaasintocht in Gouda, verliep het evenement vandaag grotendeels in een gemoedelijke sfeer. Verslaggever Olaf Tempelman deelt zijn eerste indrukken van de aankomst van de goedheiligman. Daar is ie dan, de stroopwafel-Piet. Goud en geel en, zo blijkt bij nadere inspectie, van het vrouwelijk geslacht. De toch al in extase verkerende verregende kindermassa langs de Goudse gracht is uitzinnig: met deze in 2014 voor het eerst door de Sint geëmployeerde Goudse delicatesse wil iedereen op de foto.

Protestgroep Kick out Zwarte Piet wil bij Sinterklaas in Gouda ook Kaaspiet zien

RTVWEST 15.11.2014 GOUDA – De protestgroep Kick Out Zwarte Piet is nog steeds van plan om zaterdag tijdens de intocht van Sinterklaas op het Marktplein in Gouda bijeen te komen. Dat liet een woordvoerder van de groep zaterdagochtend weten. Lees verder

Negentig aanhoudingen bij aankomst Sinterklaas in Gouda

NU 15.11.2014 Bij de intocht van Sinterklaas in Gouda zijn zaterdag negentig mensen aangehouden. Het gaat om voor- en tegenstanders van Zwarte Piet.

Zestig demonstranten stonden volgens de politie niet op de aangewezen locaties en dertig anderen hadden zich schuldig gemaakt aan ”andere wanordelijkheden”. Volgens de politie worden ze zaterdagavond weer vrijgelaten. Wel krijgen ze een boete van 220 euro

Dossier Sinterklaas en Zwarte Piet | Upload foto’s van de Sinterklaasintocht |Bekijk foto’s op NUfoto

Wat u moet weten over de discussie rond Zwarte Piet | Waarom alle ogen gericht zijn op het Sinterklaasjournaal

Lees meer over: Sinterklaas Gouda

VPRO-filmster opgepakt bij intocht

Telegraaf 15.11.2014 Documentairemaakster Sunny Bergman is tijdens de intocht van Sinterklaas gearresteerd. Ze filmde tijdens de intocht de demonstratie tegen zwarte pieten voor haar documentaire Zwart als roet, die de VPRO op 1 december uitzendt.

Volgens producent Monique Busman van de VPRO heeft de politie aanvankelijk ook de camera van Bergman in beslag genomen, maar heeft haar producer die inmiddels weer terug. Busman vertelt dat de documentairemaakster door de politie werd geïsoleerd voordat ze werd opgepakt en haar camera moest afstaan. Sunny Bergman is overgebracht naar het politiebureau in Den Haag.

Gerelateerde artikelen;

15-11: 90 arrestaties bij intocht Sint

15-11: ‘Het komt vanzelf weer goed.’

15-11: BN’ers kijken intocht Sint

15-11: Aanhoudingen bij intocht Gouda

15-11: Ook Curaçao klaar voor Sint en Piet

15-11: Anti-Pieten naar Gouda

‘Het komt vanzelf weer goed.’

Telegraaf 15.11.2014 Sinterklaas heeft na de intocht in Gouda voor het eerst zelf iets gezegd over de zwarte pietendiscussie in Nederland. Op de vraag of hij de discussie in het afgelopen jaar vanuit Spanje heeft gevolgd, zei de Sint: „Het komt allemaal vanzelf weer goed. Niemand hoeft zich zorgen te maken.”

Gerelateerde artikelen;

15-11: 90 arrestaties bij intocht Sint

15-11: BN’ers kijken intocht Sint

15-11: Aanhoudingen bij intocht Gouda

15-11: Ook Curaçao klaar voor Sint en Piet

15-11: Anti-Pieten naar Gouda

15-11: Sint zet voet aan wal in NL

14-11: Ook actie tegen Piet in België

14-11: Clownspieten in journaal

14-11: Roetpiet te zien in A’dam

14-11: Oproep tot pietenprotest

14-11: Alternatieve intocht met Zwarte Pieten

Vechtpartij voor- en tegenstanders…

Telegraaf 15.11.2014 Bij de intocht van Sinterklaas in Gouda zijn zaterdag negentig mensen aangehouden. Het gaat om voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Zestig demonstranten stonden volgens de politie niet op de aangewezen locaties en dertig anderen hadden zich schuldig gemaakt aan „andere wanordelijkheden”. Volgens de politie worden ze zaterdagavond weer vrijgelaten. Wel krijgen ze een boete van 220 euro.

Gerelateerde artikelen

15-11: Pieten in land vooral zwart

15-11: VPRO-filmster opgepakt bij intocht

15-11: ‘Het komt vanzelf weer goed.’

15-11: Aanhoudingen bij intocht Gouda

15-11: Anti-Pieten naar Gouda

15-11: Sint zet voet aan wal in NL

Aanhoudingen bij intocht Gouda

Telegraaf 15.11.2014 De politie in Gouda heeft voor het begin van de feestelijkheden voor de Sinterklaasintocht een aantal personen aangehouden. Het gaat om mensen die wilden demonstreren en zich niet hielden aan de daarvoor door de gemeente aangewezen locaties, zo liet een politiewoordvoerder weten.

Om hoeveel aanhoudingen het gaat wilde de zegsman niet vertellen. „Wij gaan met de mensen in gesprek en leggen ze de afspraken uit. Als ze zich daar niet aan willen houden, kunnen ze worden opgepakt.” De aanhoudingen werden verricht in het centrum van de stad en verliepen „redelijk rustig”.

Gerelateerde artikelen;

15-11: Ook Curaçao klaar voor Sint en Piet

15-11: Anti-Pieten naar Gouda

15-11: Sint zet voet aan wal in NL

14-11: Ook actie tegen Piet in België

14-11: Clownspieten in journaal

14-11: Roetpiet te zien in A’dam

14-11: Oproep tot pietenprotest

14-11: Alternatieve intocht met Zwarte Pieten

Ook Curaçao klaar voor Sint en Piet

Telegraaf 15.11.2014 Bewoners van het eiland schminken zich en kleden zich aan als Zwarte Piet. Aan de intocht nemen ook gekleurde pieten deel.

LEES OOK

Sint zet voet aan wal in NL

Telegraaf 15.11.2014 Sinterklaas is zaterdag in Gouda aangekomen. De goedheiligman zette aan het begin van de middag voet aan wal en begon daarna aan zijn intocht door de stad. Die tocht duurt tot ongeveer 13.15 uur. De NTR zendt de landelijke intocht live uit. De camera’s volgen Sinterklaas op zijn tocht door de stad naar het stadhuis. Langs de route staan ongeveer 40.000 mensen. Een groep demonstranten protesteert zaterdag in Gouda tegen het verschijnsel Zwarte Piet. Meerdere demonstranten zijn opgepakt omdat ze op een andere dan de hen toegewezen plek stonden te demonstreren.

Gerelateerde artikelen;

15-11: Pieten in alle kleuren

15-11: Wachten op Sinterklaas

14-11: Roetpiet te zien in A’dam

Enthousiaste menigte én beveiligers verwelkomen Sinterklaas in Gouda

NRC 15.11.2014 Gouda stroomde vandaag vol voor de intocht van Sinterklaas (fotoserie hier). Ondanksde regen kwamen duizenden ouders met hun kinderen naar de binnenstad. Ook waren er tientallen beveiligers aanwezig. Rond de intocht werden maar liefst zestig mensen aangehouden. LEES VERDER

Lees meer;

12 NOV Raad van State geeft Amsterdam gelijk in zaak Zwarte Piet ›

15:57 Een grimmige aankomst van Sint ›

8:50 Oerhollands weer bij intocht Sinterklaas in Gouda ›

16 OKT Raad van State oordeelt kort voor intocht over eisen aan Zwarte Piet ›

14 OKT Kaas- en stroopwafelpieten bij de nationale Sinterklaasintocht ›

Anti-Pieten naar Gouda

Telegraaf 15.11.2014 Protestgroep Kick Out Zwarte Piet is nog steeds van plan om zaterdag tijdens de intocht van Sinterklaas op het Marktplein in Gouda bijeen te komen. Dat liet een woordvoerder van de groep zaterdagochtend weten.

De gemeente Gouda heeft eerder andere plekken aangewezen waar tijdens de landelijke intocht gedemonstreerd mag worden. Het gaat om het Schouwburgplein en het Huis van de Stad, locaties die buiten de zogenoemde centrumring liggen. Maar Kick Out Zwarte Piet vindt dat het „iedere burger vrij staat om onze traditie bij te wonen”. De zegsman liet weten dat hij het zich „niet kan voorstellen dat wij in onze rechten worden beperkt”. „Wij willen ook de kaas- en stroopwafel piet bewonderen.”

Gerelateerde artikelen;

14-11: Oproep tot pietenprotest

Oerhollands weer bij intocht Sinterklaas in Gouda

NRC 15.11.2014 Regen en bewolking wachten Sinterklaas vandaag bij zijn aankomst in Gouda op. De temperatuur ligt iets hoger dan normaal en winters is het volgens meteorologen nog niet. Maar warm valt het ook zeker niet te noemen. Weeronline.nl stelt: “Sinterklaas zal vandaag aan het weer merken dat hij in Nederland is aangekomen” LEES VERDER

Lees meer

15:57 Een grimmige aankomst van Sint › IN BEELD

12:33 Negentig demonstranten aangehouden bij intocht Gouda – Rutte: ‘heel triest’ ›

16 OKT Raad van State oordeelt kort voor intocht over eisen aan Zwarte Piet ›

14 OKT Burgemeester Gouda over kaaspiet: we bereiden ons voor op demonstraties ›

2013 Sinterklaas zet voet aan wal in Amsterdam, Pieten iets aangepast ›

Radicalen verstieren kinderfeest: ‘Sinterklaas bestaat niet’

Elsevier 15.11.2014 De ‘discussie’ rond Zwarte Piet heeft zaterdag bij de intocht van Sinterklaas een nieuw dieptepunt bereikt

Protestgroep wil kinderfeest verstoren ‘in geest van Luther King’

Elsevier 15.11.2014 Duizenden kinderen zijn in Gouda bijeen gekomen om getuige te zijn van de intocht van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten. Protestgroepering Kick Out Zwarte Piet blijft proberen om ‘in de geest van Martin Luther King’ het kinderfeest te verstieren.

Regenachtig Gouda is zaterdag het decor van de landelijke intocht van de goedheiligman en zijn gevolg. De gemeente schat dat er ongeveer 40.000 mensen langs de route staan.

Tussen de kinderen

Nu zelfs de Raad van State zich over de zwartepietenkwestie heeft uitgesproken, is voor vrijwel iedereen in Nederland de discussie afgesloten. Maar voor enkele activisten die tegen Zwarte Piet willen protesteren heeft de gemeente speciale locaties aangeduid buiten het stadscentrum.

Protestgroepering Kick Out Zwarte Piet wil hoe dan ook op het drukke Marktplein tussen de kinderen protesteren. ‘Het staat iedere burger vrij om onze traditie bij te wonen,’ laat een activist weten. ‘Wij willen ook de kaas- en stroopwafel piet bewonderen’.

De politie liet weten dat er maatregelen zullen worden genomen tegen actievoerders die zich niet aan de afspraken houden. Enkele actievoerders moesten voorafgaande aan de intocht door de politie worden gearresteerd.

Lees ook…

Raad van State heeft gesproken over Sint en Piet: einde discussie?

zie ook;

13 okt Charmeoffensief van Albert Heijn: gedicht voor Zwarte Piet

8 nov Zo lopen vermomde Pieten mee met Sinterklaas tijdens intocht

12 nov Raad van State heeft gesproken over Sint en Piet: einde discussie?

‘Brief van Sinterklaas’ – gedicht van dichter des Vaderlands Anne Vegter

NRC 15.11.2014 De intocht van Sinterklaas in Gouda is in volle gang. Dichter des Vaderlands Anne Vegter schreef naar aanleiding van de intocht een gedicht in NRC HandelsbladLEES VERDER

Een Reactie op “Sinterklaas en Zwarte Piet ook in 2014 weer in het land

  1. Overheid- Rutte- lafaards. Deze hype had voorkomen kunnen worden als de overheid onmiddellijk bij de eerste tekenen van Zwarte Piet is racisme hadden verklaart dat Sinterklaas en Zwarte Piet een Nederlandse traditie was waarover geen enkele discussie mogelijk is.
    C. d’Ancona

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s