Landgoed Villa Ockenburgh in de verkoop

Te koop aangeboden.

De monumentale villa op het landgoed Ockenburgh, de bijhorende dienstwoning en het chalet is inmiddels in de verkoop. De gemeente Den Haag is op zoek naar partijen die de gebouwen op het landgoed een nieuwe bestemming willen geven.

AD 31.08.2017

AD 31.08.2017

Het hoofdgebouw zelf wordt een compact hotel. Verder komen er kassen en een pluktuin. “Wij zij onder de indruk van dit burgerinitiatief”, zegt PvdA’er Rajesh Ramnewash.

AD 28.12.2017

Vrijwel alle partijen in de raad vinden het prima dat de bewoners nu een kans krijgen om hun plan uit te werken. Wethouder Joris Wijsmuller gaat de komende tijd intensief verder praten met de initiatiefnemers.

zie ook: Geen hoogbouw naast historische landhuis Ockenburgh

zie ook: Open dag broedplaats Villa Ockenburgh

Verwaarloosde villa ziet er weer patent uit

AD 10.02.2017 Op Landgoed Ockenburgh, op de grens van Den Haag en Monster, is de restauratie van de buitenkant van de witte villa in het park bijna klaar. Volgens Petra Brekelmans van de Stichting tot Behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh (SHBO) wordt de casco-renovatie op 1 april opgeleverd.

De casco-renovatie kostte 1,2 miljoen euro en werd betaald door de gemeente Den Haag. Hierna wordt SHBO de eigenaar en gaat die met hulp van vele vrijwilligers uit de stad en het Westland aan de slag met de binnenkant.

,,Dat gaat 2,3 miljoen euro kosten”, weet Brekelmans. SHBO kon de tanden in Villa Ockenburgh zetten nadat een poging van de gemeente om er een hotel en congrescentrum van te laten maken mislukte.

Jeugdherberg Ockenburg krijgt alsnog tweede leven (fotoserie)

Den HaagFM 08.06.2016  Er is alsnog een nieuwe bestemming gevonden voor de stalen constructie die jaren geleden is gebruikt voor de voormalige Jeugdherberg Ockenburg.

De begin jaren zeventig gebouwde Van Klingerenvleugel – als uitbreiding van Villa Ockenburgh – werd in 2010 gedemonteerd en zou daarna worden opgebouwd in het Melis Stokepark waar het gebruikt moest gaan worden als Medialab voor jonge ondernemers. Dat plan kwam echter nooit van de grond. Het staal van het paviljoen ligt sindsdien opgestapeld in een opslag in Pijnacker-Nootdorp.

Tijdens de vastgoedbeurs Provada in Amsterdam is een overeenkomst gesloten tussen aannemer Stebru en de gemeente Den Haag om het complex neer te zetten op de Binckhorst. Het paviljoen was met 400 bedden ooit één van de grootste jeugdherbergen ter wereld en zal nu gebruikt gaan worden voor horeca en als loft-hotel.  …lees meer

Bestemmingsplan onderstreept behoud villa Ockenburgh

HSP 20.05.2016 Op aandringen van de Haagse Stadspartij gingen de commerciële plannen voor een massief vijflaags nieuwbouw hotel pal achter landgoed Ockenburgh van tafel. De mensen op Loosduinen hebben de handen in een geslagen en zijn zelf met een breed gedragen plan gekomen. Verschillende organisaties gaan samen de historische buitenplaats duurzaam en kleinschalig ontwikkelen. Er zullen culturele-, sportieve en maatschappelijke activiteiten plaats gaan vinden op het landgoed waaronder natuureducatie en de exploitatie van Brasserie OCK.

De Haagse Stadspartij is erg blij dat dit bestemmingsplan voor villa Ockenburgh nu in de gemeenteraad is aangenomen. “De kleinschalige plannen van de bewoners passen veel beter in het Natura 2000 gebied waarin villa Ockenburgh ligt,” zegt Gerwin van Vulpen raadslid van de Haagse Stadspartij. ”Onze inzet voor een alternatief plan met meer draagvlak op Loosduinen is gelukkig niet voor niks geweest!”

Benefietdiner buitenplaats Ockenburgh levert 15.000 euro op

Den HaagFM 16.02.2016 Het benefietdiner Buitenplaats Ockenburgh heeft 15.000 euro opgeleverd. Het geld wordt gebruikt voor de renovatie van de villa in het park bij Kijkduin.

“Het was een topavond met een supergoede sfeer,” zegt voorzitter Petra Brekelmans (kleine foto) van de Stichting tot behoud van de historische Buitenplaats Ockenburgh. De stichting zet zich in voor het behoud van de villa, die sinds kort in gebruik is als restaurant.

De gemeente betaalt gedeeltelijk de restauratie van het gebouw. De overige kosten moeten door de stichting worden betaald uit giften van anderen. …lees meer

Villa Ockenburg weer even open voor publiek

Den HaagFM 13.09.2015 De historische villa op Landgoed Ockenburg was zaterdag voor het eerst sinds jaren weer open voor bezoekers. Zo’n honderd vrijwilligers hebben afgelopen maand de vervallen villa opgeknapt.

“We moesten heel veel doen”, vertelde Jolanthe van den Berghe van Stichting tot behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh. “We moesten sowieso de hele inboedel verhuizen, schoonmaken, klussen, het terras boenen, noem maar op.” Het viel niet altijd mee. “Het waren wel wat meer ramen dan ik dacht”, zei en van de vrijwilligster die kwam zemen. De stichting maakt van de villa een restaurant en hotel.

Zaterdag en zondag mag het publiek alvast een kijkje nemen tijdens Nationale Monumentendag. …lees meer

Opknappen Haagse Villa Ockenburgh maandag begonnen

RTVWEST  31.08.2015 Vrijwilligers zijn maandag begonnen met het onderhoud van het groen en het opruimen van Villa Ockenburgh in Den Haag.

Ze hopen dat op Open Monumentendag (zaterdag 12 september) een ‘pop up-restaurant’ in het markante gebouw kan worden geopend. Op die manier kan het grote publiek vanaf dat moment hernieuwd kennismaken met de villa.

In de Haagse politiek werd lang gediscussieerd over Villa Ockenburgh. De bedoeling was dat het gebouw zou worden verkocht aan bijvoorbeeld projectontwikkelaars. Maar die plannen strandden steeds.

Eigen plan bewoners

Bewoners kwamen hierna zelf met een voorstel. Het landhuis moet een restaurant met klein hotel worden. Ook komen er evenementen en een pluktuin voor gewassen. Scoutingvereniging de Rimboejagers krijgt een plek op het terrein en verhuist naar het chalet.

De bewoners werken dit zogeheten ‘Plan B’ de komende tijd verder uit en gaan het financieel onderbouwen. De gemeente gaat het casco van de villa restaureren. Als alles haalbaar blijkt, kunnen over ongeveer twee jaar het restaurant en het hotel worden geopend. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Tientallen vrijwilligers knappen Villa Ockenburgh op

Den HaagFM 26.08.2015 Het ziet er nu nog vervallen uit, maar binnen een paar weken moet de villa op Landgoed Ockenburg klaar zijn voor bezoekers. Er wordt hard gewerkt door tientallen vrijwilligers om de villa op te knappen.

“We moeten heel veel doen”, vertelt Jolanthe van den Berghe van Stichting tot behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh (SHBO). “We moeten sowieso de hele inboedel verhuizen, schoonmaken, klussen, het terras boenen, noem maar op.” Het valt niet altijd mee. “Het zijn wel wat meer ramen dan ik dacht”, zegt de vrijwilligster die komt zemen.

De stichting maakt van de villa een restaurant en hotel. Op 12 en 13 september mag het publiek al een kijkje nemen tijdens Nationale Monumentendag. …lees meer

Verhuizers gezocht voor Villa Ockenburgh in Den Haag

RTVWEST 20.08.2015 De Stichting tot behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh (SHBO) zoekt verhuizers. De stichting gaat de villa huren en neemt spullen over uit het nabijgelegen chalet. Die moeten worden ingepakt.

Het gaat om servies, bestek en meubilair. Ook moet de hele keuken worden gedemonteerd. SHBO wil van Villa Ockenburgh een kleinschalig hotel met restaurant en een pluktuin maken. De gemeente gaat de villa renoveren.

De verhuizing is van maandag 24 tot en met woensdag 26 augustus. Mensen die graag hun handen uit de mouwen steken kunnen meer informatie vinden op de site van SHBO. Zodra alle spullen binnen zijn, wordt vanaf 1 september gestart in de villa zelf met verven, tegelen en schoonmaken.

Deur op een kier
SHBO hoopt in het weekend van Open Monumentendag, op 12 en 13 september, de deuren alvast op een kier te kunnen zetten voor het publiek.

Verhuizers gezocht voor Villa Ockenburgh

Den HaagFM 20.08.2015 De Stichting tot behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh (SHBO) zoekt verhuizers. De stichting gaat de villa huren en neemt spullen over uit het nabijgelegen chalet. Die moeten worden ingepakt.

Het gaat om servies, bestek en meubilair. Ook moet de hele keuken worden gedemonteerd. SHBO wil van Villa Ockenburgh een kleinschalig hotel met restaurant en een pluktuin maken. De gemeente gaat de villa renoveren. SHBO hoopt in het weekend van Open Monumentendag, op 12 en 13 september, de deuren alvast op een kier te kunnen zetten voor het publiek.

De verhuizing is van maandag 24 tot en met woensdag 26 augustus. Mensen die graag hun handen uit de mouwen steken, kunnen meer informatie vinden op de site van SHBO. Zodra alle spullen binnen zijn, wordt vanaf 1 september gestart met verven, tegelen en schoonmaken. …lees meer

Groen licht voor renovatie Villa Ockenburgh in Den Haag

RTVWEST 17.06.2015 Villa Ockenburgh in Den Haag kan gerestaureerd worden. Als het aan wethouder Joris Wijsmuller ligt, worden de plannen die vorig jaar werden gepresenteerd verder uitgewerkt.

Het landhuis moet een klein restaurant worden. In het verderop gelegen chalet zou dan scoutinggroep De Rimboejagers moeten komen. De plannen zijn een initiatief van de Stichting tot behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh.

De gemeente trekt de portemonnee voor de restauratie. De stichting gaat Villa Ockenburgh huren. Om de kosten hiervoor te drukken, gaat de stichting op zoek naar fondsen. De restauratie begint niet eerder dan februari volgend jaar.

Eindelijk schot in de zaak

Wethouder Joris Wijsmuller is tevreden over de samenwerking met de initiatiefnemers. ‘Er zit nu eindelijk schot in de ontwikkelingen voor Ockenburgh. Na de herinrichting en renovatie van het landgoed is nu eindelijk het monumentale landhuis aan de beurt. Het is goed dat de stichting haar kans grijpt om de villa een mooie bestemming te geven.’

De renovatie van villa Ockenburgh liet lang op zich wachten. Vorig jaar mislukte de verkoop van het landhuis, de dienstwoning en het chalet. Ook is er nog ruzie geweest tussen de gemeente en een projectontwikkelaar die eerder plannen had om van Villa Ockenburgh een hotel te maken. . Lees verder

gerelateerde artikelen;

Villa Ockenburgh wordt gerenoveerd

Den HaagFM 17.06.2015 Villa Ockenburgh kan gerestaureerd worden. Als het aan wethouder Joris Wijsmuller ligt, worden de plannen die vorig jaar werden gepresenteerd verder uitgewerkt. De gemeente stelt twee tot drie miljoen euro beschikbaar.

Wijsmuller is tevreden over de samenwerking met de initiatiefnemers, die van het paviljoen een kleinschalig hotel willen maken. “Er zit nu eindelijk schot in de ontwikkelingen voor Ockenburgh. Na de herinrichting en renovatie van het landgoed is nu het monumentale landhuis aan de beurt. Het is goed dat de stichting haar kans grijpt om de villa een mooie bestemming te geven.”

De renovatie liet lang op zich wachten. Vorig jaar mislukte de verkoop van het landhuis, de dienstwoning en het chalet. Ook is er nog ruzie geweest tussen de gemeente en een projectontwikkelaar die eerder plannen had om van Villa Ockenburgh een hotel te maken. …lees meer

Enthousiast over plan bewoners landgoed Ockenburgh

Fractievertegenwoordiger Esther Punte: ”GroenLinks kan het plan van de bewoners van harte omarmen. Zij zorgen met hun ideeën niet alleen voor het behoud van het prachtige landhuis, dat een Rijksmonument is, maar ook voor behoud en uitbreiding van het groen. Tevens worden er maatschappelijke en culturele functies aan het landgoed toegevoegd. GroenLinks is blij dat de steun voor deze ontwikkelingen in de gemeenteraad groot is. We hopen dat dit ook zo blijft als de plannen verder zijn uitgewerkt.”

Haagse politiek enthousiast over reddingsplan Ockenburgh

Den HaagFM 19.11.2014 De Haagse politiek is enthousiast over het plan van bewoners voor het opknappen en beheren van landhuis Ockenburgh en het daar omheen gelegen gebied. “Dit verdient alle steun”, zwegt CDA-raadslid Michel Rogier (kleine foto).

De gemeente Den Haag probeerde de afgelopen tijd op diverse manieren een commercieel bedrijf te vinden om het gebouw en de natuur op te knappen. Maar dat lukte steeds niet. Daarop kwamen de bewoners met ‘Plan B’. Zij willen het landgoed voor een euro van de gemeente kopen en onder meer een scoutinggroep in een van de panden op het terrein onderbrengen. …lees meer

Plan B: nieuwe kans voor Ockenburgh

HSP 28.10.2014 De Haagse Stadspartij is blij dat wethouder Joris Wijsmuller binnenkort gaat praten met de initiatiefnemers van Plan B voor het landhuis Ockenburgh. De Haagse Stadspartij heeft altijd gepleit voor een kleinschalige ontwikkeling van dit fraaie landgoed. Dit biedt namelijk de beste kansen op het behoud van het historische karakter en het Natura 2000 gebied. Een … Meer

Reddingsplan buurtbewoners voor landgoed Ockenburgh krijgt serieuze kans

RTVWEST 28.10.2014 Het reddingsplan van buurtbewoners voor het Haagse landgoed Ockenburgh krijgt een serieuze kans. Wethouder Joris Wijsmuller gaat met hen in gesprek om de haalbaarheid van hun ideeën te onderzoeken.

Dat heeft de gemeente Den Haag dinsdag bekendgemaakt. Een selectieprocedure waarbij commerciële partijen werden uitgenodigd om met voorstellen voor Ockenburgh te komen, is mislukt. De inzendingen hebben niet geleid tot een winnend plan.

Commerciële plannen niet haalbaar

Van de zes ontvangen plannen voldeed één aan de minimale vereisten. De overige vijf vielen af. Maar ook het resterende plan bood bij nadere bestudering teveel onzekerheid om tot daadwerkelijke uitvoering over te gaan, aldus de gemeente.

Daarom krijgt nu Plan B van de buurtbewoners een kans. Zij willen het zwaar vervallen Haagse landgoed voor 1 euro van de gemeente kopen. Na een volledige historisch verantwoorde restauratie moet het landhuis een compact hotel worden. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Reddingsplan buurtbewoners voor landgoed Ockenburgh krijgt serieuze kans

Den HaagFM 28.10.2014 Het reddingsplan van buurtbewoners voor landgoed Ockenburgh krijgt een serieuze kans. Wethouder Joris Wijsmuller gaat met hen in gesprek om de haalbaarheid van hun ideeën te onderzoeken.

Een selectieprocedure waarbij commerciële partijen werden uitgenodigd om met voorstellen voor Ockenburgh te komen, is mislukt. Van de zes ontvangen plannen, was er geen een uitvoerbaar. Daarom krijgt nu Plan B van de buurtbewoners een kans.

Zij willen het zwaar vervallen landgoed voor een euro kopen. Na een historisch verantwoorde restauratie moet het landhuis een hotel worden. In de andere gebouwen komt onder meer ruimte voor de scouting …lees meer

Omwonenden Landgoed Ockenburgh presenteren koopplan

Den HaagFM 30.09.2014 Omwonenden van het Landgoed Ockenburgh willen zelf het landgoed van de gemeente overnemen. Donderdag presenteren ze het plan in activiteitencentrum The Hungry Mind op Sportpark Ockenburgh.

Het is al jaren onduidelijk wat er met het monumentale landgoed moet gaan gebeuren. Al vijftien jaar staat het te koop, maar de gemeente raakt het maar niet kwijt. Een aantal buurtbewoners, architecten en fondsenwervers heeft een alternatief plan bedacht voor Ockenburgh. Ze noemen het Plan B.

In Plan B staat dat het landhuis een hotel met 22 kamers moet worden. Verder moeten op het landgoed een restaurant, fietsenverhuur, muzikale evenementen, een plek voor de scouting en een botanische barokpluktuin komen. De presentatie van Plan B start donderdag om 17.30 uur. …lees meer

Buurtbewoners willen landgoed Ockenburgh in Den Haag kopen voor één euro

RTVWEST 29.09.2014 VideoDEN HAAG – Buurtbewoners willen het zwaar vervallen Haagse landgoed voor één euro van de gemeente Den Haag kopen. Het is al jaren onduidelijk wat er met het monumentale landgoed Ockenburgh moet gaan gebeuren. Al vijftien jaar staat het landgoed in de etalage, maar de gemeente raakt het maar niet kwijt. Momenteel is er 2,5 miljoen euro aan achterstallig onderhoud. Op dit moment ligt er een plan van vakantiepark Kijkduin voor de bouw van een hotel, maar buurtbewoners hebben nu zelf een plan B bedacht. Na een volledige historisch verantwoorde restauratie moeten het landhuis, het chalet en de boswachterswoning een compact hotel worden, met een uitgebreid evenementenprogramma en een pluktuin. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Den Haag in 60 seconden: Omwonenden Ockenburgh willen landgoed overnemen

Den HaagFM 29.09.2014 In het korte nieuwsprogramma ‘Den Haag In 60 Seconden’ van Den Haag FM wordt elke werkdag het belangrijkste nieuws uit Den Haag doorgenomen. In de uitzending van maandag 29 september wordt aandacht besteed aan:
– Omwonenden Ockenburgh willen landgoed overnemen …lees meer

Buurtbewoners willen Haagse landgoed Ockenburgh van de gemeente kopen

RTVWEST 28.09.2014 DEN HAAG – Omwonenden van het Haagse Ockenburgh willen het landgoed van de gemeente overnemen. Ze willen onder meer het landhuis renoveren en er een kleinschalig hotel van maken. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Buurtbewoners doen zelf bod op landgoed Ockenburgh

Den HaagFM 28.09.2014  Omwonenden van het Landgoed Ockenburgh willen zelf het landgoed van de gemeente overnemen. Ze willen onder meer het landhuis renoveren en er een kleinschalig hotel van maken.

Het is al jaren onduidelijk wat er met het monumentale landgoed moet gaan gebeuren. Al vijftien jaar staat het te koop, maar de gemeente raakt het maar niet kwijt. Er is voor 2,5 miljoen aan achterstallig onderhoud. Een aantal buurtbewoners, architecten en fondsenwervers heeft een alternatief plan bedacht voor Ockenburgh. Ze noemen het Plan B.

In Plan B staat dat het landhuis een hotel met 22 kamers moet worden. Verder moeten op het landgoed een restaurant, fietsenverhuur, muzikale evenementen, een plek voor de scouting en een botanische barokpluktuin komen. De buurtbewoners hebben hoteliers, fondsenwervers en een architect aangetrokken om Plan B voor elkaar te krijgen. …lees meer

Gebouwen Landgoed Ockenburgh te koop

DH 11.03.2014 De monumentale villa op het Landgoed Ockenburgh gaat met de bijbehorende dienstwoning en het chalet in de verkoop.

De gemeente is op zoek naar partijen die de gebouwen op het landgoed een nieuwe permanente bestemming willen en kunnen geven. Voorwaarde is dat het monumentale landhuis Ockenburgh publiek toegankelijk wordt. De nieuwe bestemming moet passen binnen het bijzondere karakter van het Landgoed Ockenburgh.

Belangstelling

Belangstellenden voor een of meerdere gebouwen kunnen terecht op www.tenderned.nl(zoekterm Ockenburgh). Randvoorwaarden, wensen en de procedure staan beschreven in het Tenderdocument.

Tenderdocument Ockenburgh  (PDF, 13879 kB)

Gebouwen Landgoed Ockenburgh in Den Haag in de verkoop

RTVWEST 19.02.2014 AudiofragmentDEN HAAG – De monumentale villa op het landgoed Ockenburgh, de bijhorende dienstwoning en het chalet gaat in de verkoop. De gemeente Den Haag gaat op zoek naar partijen die de gebouwen op het landgoed een nieuwe bestemming willen geven.Lees verder

Gebouwen Landgoed Ockenburgh in verkoop

Den HaagFM 19.02.2014 De monumentale villa op het Landgoed Ockenburgh, de bijbehorende dienstwoning en het chalet gaan in de verkoop. De gemee…lees meer

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s