Haagse Begroting 2015 -2018

Begroting 2015 -2018

De gemeente Den Haag wil de komende jaren 450 miljoen euro in de plaatselijke economie steken. Het geld moet banen opleveren, de stad leefbaarder maken en de zorg verbeteren. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag aangekondigd in zijn begroting voor 2015 tot 2018.

Den Haag wil ongeveer 10.000 banen creëren. De gemeente trekt onder meer 13 miljoen euro uit om internationale bedrijven en organisaties te lokken. Om de hofstad te promoten, wil de gemeente vaker grote bijeenkomsten organiseren, zoals de nucleaire top begin dit jaar. Den Haag wil ook meer toeristen trekken. De stad wil kijken of er een koninklijk museum en een museum voor vrede en recht kunnen komen.

Verandering

Ook moeten werkloze jongeren aan een baan worden geholpen. Meer dan 40.000 mensen in de stad zitten zonder baan, oftewel 1 op de 12 inwoners. „Den Haag is een stad in verandering. We waren de stad van de rijksoverheid, maar die heeft enorm bezuinigd. Den Haag moet een nieuwe manier ontwikkelen om geld te verdienen”, aldus wethouder Tom de Bruijn (financiën).

Badplaats Scheveningen gaat op de schop. Ook de omgeving van de stations Den Haag Centraal, Hollands Spoor en Laan van Nieuw Oost-Indië wordt opgeknapt. Dat zijn de plekken waar veel mensen de stad binnenkomen. Verder trekt Den Haag geld uit voor huishoudelijke zorg voor ouderen en langdurig zieken.

Programmabegroting 2015-2018

Folder Programmabegroting

zie ook:  Nieuwe Haagse wethouder vindt niet goed verstopte goudader

Programmabegroting 2015-2018

Den Haag 30.09.2014 De programmabegroting 2015-2018 geeft een overzicht van de begrote inkomsten en uitgaven van de gemeente. Ieder jaar wordt een nieuwe begroting voor de komende 3 jaar vastgesteld.

De gemeente Den Haag investeert de komende jaren 450 miljoen euro in de verdere ontwikkeling van de stad. Het gaat daarbij vooral om de groei van de economie, de kwaliteit van de buitenruimte en goede zorg. De plannen hiertoe staan in de begroting 2015-2018 die vandaag door het college is vastgesteld. De financiën van de gemeente zijn op orde. Er is weer ruimte voor investeringen, die Den Haag en haar inwoners verder vooruit helpen.

Hieronder vindt u de programmabegroting en een folder. In de begroting leest u wat de gemeente wil bereiken, hoe ze dat gaat doen en hoeveel geld daarvoor wordt uitgetrokken.

Programmabegroting 2015-2018

Folder Programmabegroting 2015-2018

Wethouder Financiën: “Jeugd heeft de toekomst”

Den HaagFM 02.10.2014 Afgelopen dinsdag is de begroting van de gemeente gepresenteerd. Wethouder Tom de Bruijn van Financiën was donderdagochtend te gast in Haagse Ochtendradio om de begroting toe te lichten.

“Het ging vrij makkelijk om de begroting rond te krijgen”, vertelde De Bruijn in Haagse Ochtendradio. “De begroting is toch een vertaling van het coalitieakkoord dat we met de vijf partijen gesloten hebben. Er hoefden geen grote gevechten geleverd te worden.” Voor de hele periode trekt het stadsbestuur 245 miljoen euro extra uit. “Dat geld gaat naar verschillende dingen. Bijvoorbeeld naar de economie. We creëren een fonds met twintig miljoen euro om de economie te investeren”, vertelt de wethouder. “Dat moet zorgen voor 10.000 banen in Den Haag.”

Vooral jeugdwerkloosheid is in onze stad een groot probleem. “Er zijn 5.000 werkloze jongeren. Daar gaan we heel veel voor doen, zoals het mogelijk maken van leer-werkbanen en stages en het wegwerken van taalachterstand. De jeugd heeft de toekomst, maar daar moet je ook wel wat voor doen.” …lees meer

DEN HAAG INVESTEERT HALF MILJARD IN ECONOMIE

BB 01.10.2014 De gemeente Den Haag wil de komende jaren 450 miljoen euro in de plaatselijke economie steken. Het geld moet banen opleveren, de stad leefbaarder maken en de zorg verbeteren. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag aangekondigd in zijn begroting voor 2015 tot 2018.

Banen creëren
Den Haag wil ongeveer 10.000 banen creëren. De gemeente trekt onder meer 13 miljoen euro uit om internationale bedrijven en organisaties te lokken. Om de hofstad te promoten, wil de gemeente vaker grote bijeenkomsten organiseren, zoals de nucleaire top begin dit jaar. Den Haag wil ook meer toeristen trekken. De stad wil kijken of er een koninklijk museum en een museum voor vrede en recht kunnen komen.

Wethouder Tom de Bruijn legt begroting uit op Den HaagFM

PvdA is blij met plannen college: ‘Den Haag slaat linksaf’

PvdA:“Linkse koers definitief ingezet”

Begroting: Linkse koers definitief ingezet

door Martijn Balster op 30 september 2014 Foto Tim Pierce De PvdA Den Haag is tevreden over de eerste begroting van het nieuwe college. De linkse koers, die eerder al naar voren kwam in het coalitieakkoord, is met deze begroting definitief ingezet. Den Haag slaat linksaf.

De mens centraal, een sociale begroting
PvdA-fractievoorzitter Martijn Balster: “Deze begroting laat zien dat we in Den Haag in de kracht van mensen geloven, maar ook dat de gemeentelijke overheid er is voor wie het niet redt. Of het nu om de werkloze jongere zonder opleiding gaat die graag iets van ze leven wil maken. Of de bijstandsmoeder die naar jaren van voor de kinderen zorgen, graag weer aan de slag wil. De oudere die zich zorgen maakt over de veranderingen vanwege de decentralisaties in de zorg. De buurtbewoner die graag met de gemeente mee wil denken. Met deze begroting investeren we in oplossingen voor de problemen waar de Hagenaar mee zit. De mens staat centraal.”  lees verder »

GroenLinks: “Begroting kan veel groener”

PVV: “Gemeente laat inwoners in de steek”

D66: “Begroting biedt kansen voor alle Hagenaars”

“Stevige VVD-stempel op begroting 2015-2018″

CDA tevreden met nieuwe gemeentebegroting

BEGROTING 2015: SPUIFORUM EN ONZEKERHEID

SP 30-09-2014•De begroting voor komend jaar bevat veel onzekerheden volgens SP-fractievoorzitter Bart van Kent. “De gemeente krijgt veel extra taken op het gebied van zorg, zonder dat hier voldoende geld bij geleverd wordt. Het stadsbestuur wil nu meer doen met minder geld, hoe ze dit precies gaan doen is nog niet duidelijk. Ook de gemeentelijke Rekenkamer kraakte laatst deze onduidelijke ambitie. Aan de andere kant wil het stadsbestuur het miljoenen kostende project Spuiforum 2.0 doorzetten. De SP maakt andere keuzes: geld naar zorg en inwoners, in plaats van een paleis”, aldus Van Kent. De laatste jaren is er al veel bezuinigd door het vorige college op cultuur, welzijn en zorg in de wijken. De SP is blij dat deze bezuinigingen nu voor een groot deel stopgezet worden. Van Kent: “Het is nu tijd om de stad weer op te bouwen”. › Lees verder

SP: “Veel onzekerheden in nieuwe gemeentebegroting”

Gemeentebegroting: “Den Haag heeft huishoudboekje op orde”

Tientallen miljoenen voor sterkere economie in Den Haag

Tientallen miljoenen voor sterkere economie

Den Haag: half miljard in economie

Telegraaf 30.09.2014  De gemeente Den Haag wil de komende jaren 450 miljoen euro in de plaatselijke economie steken. Het geld moet banen opleveren, de stad leefbaarder maken en de zorg verbeteren. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag aangekondigd in zijn begroting voor 2015 tot 2018.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s