Anti-Israël demonstratie 05.08.2014 Israëlische ambassade Den Haag

Demonstratie Anti-Israël Buitenhof.

Demonstranten hebben op Facebook aangekondigd  dinsdag de Israëlisch ambassade op het Buitenhof in Den Haag te willen blokkeren. Hiermee willen ze protesteren tegen de 1800 doden die sinds het begin van aanvallen op Gaza zijn gevallen. Op Facebook  hebben tot nu toe 250 mensen aangegeven mee te willen doen met de actie.

Opgepakte demonstranten bij Israëlische ambassade in Den Haag vrij met boete

RTVWEST 06.08.2014 De 39 mensen die dinsdag waren opgepakt tijdens een protest bij de Israëlische ambassade in Den Haag zijn weer vrij. Ze hebben het politiebureau dinsdagavond verlaten met een boete van ongeveer 100 euro op zak. Dat meldde de politie.

Volgens de politie zijn 37 mensen gearresteerd omdat ze de rijbaan van het Buitenhof in het Haagse centrum blokkeerden. Twee anderen zouden agenten hebben beledigd. De politie liet weten dat de aanhoudingen zonder incidenten zijn verlopen.

De demonstratie was aangekondigd op Facebookpagina ‘Burgerlijke Ongehoorzaamheid – Blokkeer de Israëlische Ambassade’. 388 bezoekers gaven te kennen deel te nemen aan de demonstratie bij de ambassade. Enkele tientallen kwamen opdagen. … Lees 

Gerelateerde artikelen

Alle Gaza-demonstranten met boete weer naar huisVideo

Den HaagFM 06.08.2014 Alle 39 actievoerders die dinsdagmiddag werden aangehouden op het Buitenhof bij de Israëlische ambassade zijn weer vrijgelaten. Ze kregen allemaal een boete van ongeveer honderd euro mee.

De demonstratie zou om 12.00 uur beginnen, maar toen waren er meer politieagenten dan actievoerders. Een uur later ging de actie daadwerkelijk van start. Tientallen mensen begonnen een sit-down op de doorgaande weg. Agenten eisten dat de demonstranten zouden vertrekken. Toen ze dat niet deden werden ze een voor een aangehouden

De demonstranten protesteerden tegen de oorlog in Gaza waarbij al meer dan 1.800 Palestijnen zijn omgekomen.

Foto’s: Gera Nieland (www.haagsallerlei.nl) …lees meer

Demonstranten vrij met boeteVideo

Telegraaf 05.08.2014 De 39 mensen die dinsdag waren opgepakt tijdens een protest bij de Israëlische ambassade in Den Haag zijn weer vrij. Ze hebben het politiebureau dinsdagavond verlaten met een boete van ongeveer 100 euro op zak. Dat meldde de politie.

Gerelateerde artikelen;

05-08: ‘Betogers moeten betalen’

05-08: Arrestaties bij anti-Israël-demonstratie

VVD Den Haag: ‘Gaza-betogers moeten opdraaien voor kosten’

RTVWEST 05.08.2014  De initiatiefnemers van de demonstratie rond de Israëlische ambassade op het Binnenhof van dinsdag moeten opdraaien voor de politiekosten, dat vindt de VVD in Den Haag. ‘Deze demonstratie was niet aangemeld bij de gemeente, daardoor heeft de politie een hele grote politiemacht ingeschakeld voor een kleine demonstratie’, zegt VVD fractievoorzitter Martin Wörsdörfer.

Als een demonstratie wordt aangemeld bij de gemeente kan een inschatting gemaakt worden van de opkomst, legt Wörsdörfer uit. Op de Facebookpagina ‘Burgerlijke Ongehoorzaamheid – Blokkeer de Israëlische Ambassade’ hadden zich honderden mensen aangemeld voor de manifestatie. Uiteindelijk kwam een kleine zestig man opdagen bij de demonstratie, 39 actievoerders werden aangehouden. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

VVD: “Gaza-betogers moeten opdraaien voor kosten”

Den HaagFM 05.08.2014 De initiatiefnemers van de demonstratie rond de Israëlische ambassade op het Binnenhof van dinsdag moeten opdraaien voor de politiekosten, dat vindt de VVD in de Haagse gemeenteraad. “Deze demonstratie was niet aangemeld bij de gemeente, daardoor heeft de politie een hele grote politiemacht ingeschakeld voor een kleine demonstratie”, zegt VVD fractievoorzitter Martin Wörsdörfer.

Als een demonstratie wordt aangemeld bij de gemeente kan een inschatting gemaakt worden van de opkomst, legt Wörsdörfer uit. Op de Facebookpagina ‘Burgerlijke Ongehoorzaamheid – Blokkeer de Israëlische Ambassade’ hadden zich honderden mensen aangemeld voor de manifestatie. Uiteindelijk kwam een kleine zestig man opdagen bij de demonstratie, 39 actievoerders werden aangehouden. …lees meer

‘Betogers moeten betalen’

Telegraaf 05.08.2014  De VVD in Den Haag vindt dat de initiatiefnemers van de demonstratie rond de Israëlische ambassade op het Buitenhof moeten opdraaien voor de gigantische beveiligingskosten. Een grote politiemacht moest de diplomatieke post vandaag urenlang bewaken.

Gerelateerde artikelen;

05-08: Arrestaties bij anti-Israël-demonstratie

05-08: Ambassade Israël bewaakt

Demonstranten in Den Haag: ‘Rutte schande, bloed aan je handen’

RTVWEST 05.08.2014 Met leuzen als ‘’Rutte schande, bloed aan je handen,’’ en ‘’Viva viva Palestina’’ bezet een groep demonstranten dinsdag de rijbaan tussen het Buitenhof en het Binnenhof. De groep is eigenlijk van plan om de toegang tot de Israëlische ambassade te blokkeren, maar dat wordt voorkomen door de politie…. Lees verder

Aanhoudingen bij Gaza demonstratie Buitenhof

Regio15 05.08.2014  De politie heeft vanmiddag een demonstratie op het Buitenhof beëindigd. Er zijn 39 personen door de politie aangehouden. De groep demonstreert tegen het geweld dat in de Gazastrook tegen de Palestijnen gebruikt wordt. Om hun ongenoegen kenbaar te maken, waren zij van plan om de toegang tot de Israelische ambassade te blokkeren. De politie was daarvan op de hoogte en had vooraf de omgeving van de ambassade met hekken afgesloten.

Geconfronteerd met deze situatie, besloten de demonstranten om dan maar de Hofweg te blokkeren, om op die manier aandacht te krijgen voor hun protest. Dat lukte: niet alleen de media besteedden er aandacht aan, maar de politie ook. De demonstranten werd verteld dat ze weliswaar mochten demonstreren, maar dat het verkeer daarvan geen hinder mocht ondervinden.

Op de Facebook pagina stond voorafgaand aan de demonstratie vermeld “Let op! We gaan de wet breken. We gaan de ambassade of weg blokkeren en gaan daar niet vrijwillig weg totdat onze eisen worden ingewilligd. Wij zullen ons niet verzetten tegen de politie, maar laten ons indien nodig bewust arresteren.”

Na enige minuten werd de toon dus grimmiger en werden de demonstranten formeel gevorderd om de rijbaan binnen enkele minuten vrij te maken. Toen zij dat weigerden, werd de groep door de politie ingesloten en werden de demonstranten één voor één aangehouden. Zij zijn in arrestantenbusjes geladen en naar het politiebureau vervoerd, waar proces-verbaal tegen ze zal worden opgemaakt. LEES MEER…

Video: Sander Paardekooper

39 actievoerders aangehouden bij Gaza-demonstratie Den Haag

RTVWEST 05.08.2014 De politie heeft dinsdagmiddag 39 demonstranten aangehouden bij de Israëlische ambassade in Den Haag. De demonstratie daar was aangekondigd. Daarom werd de ambassade extra bewaakt.

Actievoerders gaven maandag al aan dat ze de ingang van de ambassade wilden gaan blokkeren als protest tegen de Israëlische aanvallen op Gaza. Bij die Israëlische aanvallen vielen al ruim 1800 doden.

Gerelateerde artikelen;

39 Gaza-demonstranten aangehouden (fotoserie)

Den HaagFM 05.08.2014 Bij het Buitenhof zijn verschillende demonstranten aangehouden bij de Israëlische ambassade. De politie laat weten dat 39 actievoerders zijn opgepakt.

Actievoerders gaven maandag aan dat ze de ingang van de ambassade willen gaan blokkeren als protest tegen de Israëlische aanvallen op Gaza. Bij die Israëlische aanvallen vielen al ruim 1.800 doden. De organisatoren zeiden “een stap verder” te willen gaan zijn dan tot nu toe. De demonstratie begon rond 12.00 uur, maar toen waren er meer politieagenten dan actievoerders. Een uur later ging de actie daadwerkelijk van start. Een paar mensen begonnen met een sit-down.

Agenten eisten dat de demonstranten zouden vertrekken. “Anders zal geweld worden gebruikt.” Rond 13.15 uur werden daadwerkelijk de eerste demonstranten aangehouden. Zij werden “een voor een rustig aangehouden”, twitterde de politie. …lees meer

Arrestaties bij anti-Israël-demonstratie in Den Haag

Trouw 05.08.2014 De politie heeft vanmiddag ongeveer 21 mensen opgepakt die een blokkade wilden opzetten rond de Israëlische ambassade op het Buitenhof in Den Haag. De demonstranten waren op de rijbaan gaan zitten en waren door de politie gesommeerd daar weg te gaan.

Verwant nieuws;

39 aanhoudingen tijdens protest bij Israëlische ambassade 

Bijna veertig personen aangehouden voor ‘sitdown-actie’

NU 05.08.2014 De politie in Den Haag heeft dinsdag 39 aanhoudingen verricht tijdens een onaangemelde demonstratie bij de Israëlische ambassade in de Hofstad.

De Haagse politie is met meerdere eenheden aanwezig. “Het terrein voor de ambassade van Israel is door de politie afgezet”, aldus een woordvoerster. “De inzet van de politie is er op gericht om eventuele afsluitingen zoveel als mogelijk te beperken en om te waarborgen dat de ambassade kan blijven functioneren.” Op een Facebook-pagina werd opgeroepen om dinsdag om 12.00 uur de Israëlische ambassade te blokkeren, als protest tegen de oorlog in de Gazastrook.

Arrestaties bij anti-Israël-demonstratie

Telegraaf 05.08.2014  De politie heeft dinsdagmiddag 39 mensen opgepakt die een blokkade wilden opzetten rond de Israëlische ambassade op het Buitenhof in Den Haag. De demonstranten waren op de rijbaan gaan zitten en waren door de politie gesommeerd daar weg te gaan.

Gerelateerde artikelen;

05-08: Ambassade Israël bewaakt

Arrestaties verricht bij anti-Israël-demonstratie in Den Haag

Elsevier 05.08.2014 Een anti-Israël-protest in Den Haag trok niet heel veel demonstranten, maar toch moest de politie ingrijpen. De demonstranten blokkeerden een weg in de binnenstad en dat mag niet.

Enkele tientallen demonstranten zijn naar Den Haag gekomen voor het protest. In totaal zijn 39 daarvan opgepakt en meegenomen naar het politiebureau.

‘Instituties zoals de Israëlische ambassade zijn een essentieel onderdeel van de infrastructuur die de gruwelijke bezetting van Palestina mogelijk maakt,’ schrijven de organisatoren op de Facebook-pagina Burgerlijke Ongehoorzaamheid. Ze waren zich ervan bewust dat ze met dit protest de wet zouden overtreden.

In de hofstad zijn de afgelopen weken diverse demonstraties geweest tegen Israël. Daarbij waren vaak hakenkruizen en ISIS-vlaggen te zien en waren antisemitische leuzen te horen.

zie ook;

12 jul Hakenkruizen en jihadvlaggen bij anti-Israël protest Den Haag

Politie pakt demonstranten Gazaprotest op in Den Haag›

NRC 05.08.2014  De politie in Den Haag heeft vanmiddag 39 deelnemers aan een Gazaprotest opgepakt die de rijbaan blokkeerden met een sit-inactie, meldt persbureau Novum. De aanhouding verliep volgens de politie ordelijk.

EERDERE DEMONSTRATIE LIEP UIT DE HAND

Een andere reden voor de extra inzet zal de gespannen situatie zijn die er ook in Nederland rond het conflict tussen Israël en Hamas is. Op een eerdere Gazademonstratie in Den Haag werden antisemitische leuzen geroepen, zwaaiden mensen met vlaggen van ISIS (Islamitische Staat in Irak en de Levant, nu ook IS), de extremistische organisatie die aan een opmars bezig is in vooral Irak, en werd een GeenStijl-journaliste naar eigen zeggen bedreigd.

De politie zag toen geen reden om in te grijpen. Het OM oordeelde na nadere bestudering van beelden anders en er werden twee verdachten aangehouden.

Amsterdam en Den Haag troffen naar aanleiding van deze demonstratie maatregelen.

Ambassade Israël bewaakt

Telegraaf 05.08.2014  De Israëlische ambassade in Den Haag wordt dinsdag zwaarder bewaakt dan normaal. Er staan verschillende politiebusjes en dranghekken bij de diplomatieke vestiging. Op het Buitenhof is bovendien de Mobiele Eenheid aanwezig.

De aanleiding hiervoor is de pro-Gazademonstratie die rond het middaguur zou beginnen. Het doel van het protest is het afsluiten van de ambassade, zo zeggen de initiatiefnemers op hun Facebookpagina: ,,Let op! We gaan de wet breken. We gaan de ambassade of weg blokkeren en gaan daar niet vrijwillig weg totdat onze eisen worden ingewilligd. Wij zullen ons niet verzetten tegen de politie, maar laten ons indien nodig bewust arresteren.”

Veel politie bij Israëlische ambassade, bijna geen demonstranten

Den HaagFM 05.08.2014  Bij de Israëlische ambassade op het Buitenhof is wel veel politie aanwezig, maar bijna geen demonstranten. Dinsdag werd op Facebook aangekondigd dat actievoerders de ambassade om 12.00 uur willen blokkeren. Hiermee zouden ze protesteren tegen de 1.800 doden die sinds het begin van aanvallen op Gaza zijn gevallen.

“Er is een aantal geweldige demonstraties tegen dit geweld geweest, en die gaan door”, schreef de organisatie. “Natuurlijk wordt hier niet naar geluisterd. Daarom is het de hoogste tijd om onze strategie te escaleren en over te gaan op vreedzame, burgerlijke ongehoorzaamheid.” De actievoerder willen de openbare weg of de ambassade blokkeren. “Let op! We gaan de wet breken. We gaan daar niet vrijwillig weg totdat onze eisen worden ingewilligd. Wij zullen ons niet verzetten tegen de politie, maar laten ons indien nodig bewust arresteren.” …lees meer

Aangekondigde anti-Israëlische demonstratie niet aangemeld bij gemeente Den Haag

RTVWEST 04.08.2014 DEN HAAG- Bij de gemeente Den Haag is de anti-Israël demonstratie van dinsdag nog niet aangemeld, laat een woordvoerder van de gemeente Den Haag desgevraagd aan Omroep West weten. Demonstranten hebben op Facebook aangekondigd  dinsdag de Israëlisch ambassade op het Buitenhof in Den Haag te willen blokkeren. Hiermee willen ze protesteren tegen de 1800 doden die sinds het begin van aanvallen op Gaza zijn gevallen. In Nederland mag iedereen demonstreren, maar demonstraties moeten officieel 4 x 24 uur van tevoren worden aangemeld. ‘We zijn inmiddels wel op de hoogte van de aangekondigde demonstratie en proberen met de organisatie in contact te komen’, aldus de woordvoerder. … Lees verder

gerelateerde artikelen;

Aangekondigde anti-Israël demonstratie niet aangemeld bij gemeente

Den HaagFM 04.08.2014 Bij de gemeente Den Haag is de anti-Israël demonstratie van dinsdag nog niet aangemeld, laat een woordvoerder weten. Demonstranten hebben op Facebook aangekondigd dinsdag de Israëlische ambassade op het Buitenhof te willen blokkeren. Hiermee willen ze protesteren tegen de 1.800 doden die sinds het begin van aanvallen op Gaza zijn gevallen.

In Nederland mag iedereen demonstreren, maar demonstraties moeten officieel uiterlijk 96 uur van tevoren worden aangemeld. “We zijn inmiddels wel op de hoogte van de aangekondigde demonstratie en proberen met de organisatie in contact te komen”, aldus de woordvoerder. “Dat is iets dat we altijd doen, als dit soort zaken spelen. De veiligheid van de stad staat voorop en dan ga je niet zitten afwachten. Ook de politie is alert en bereidt zich voor op een mogelijke demonstratie.” …lees meer

Oproep demonstratie: ‘Blokkkeer de Israëlisch ambassade in Den Haag’

RTVWEST 04.08.2014 Demonstranten hebben op Facebook aangekondigd dinsdag de Israëlisch ambassade op het Buitenhof in Den Haag te willen blokkeren. Hiermee willen ze protesteren tegen de 1800 doden die sinds het begin van aanvallen op Gaza zijn gevallen. Volgens de organisatoren zijn er ‘gewelddadige demonstraties tegen dit geweld geweest.’ Nu wil de organisatie een stap verder gaan en over gaan op vreedzame, burgerlijke ongehoorzaamheid. Ze willen de openbare weg of de ambassade blokkeren. Op Facebook hebben 250 mensen aangegeven mee te willen doen met de actie. … Lees verder

Demonstranten willen dinsdag Israëlische ambassade blokkeren

Den HaagFM 04.08.2014 Demonstranten hebben op Facebook aangekondigd dinsdag de Israëlische ambassade op het Buitenhof in Den Haag te willen blokkeren. Hiermee willen ze protesteren tegen de 1.800 doden die sinds het begin van aanvallen op Gaza zijn gevallen.

“Er is een aantal geweldige demonstraties tegen dit geweld geweest, en die gaan door”, schrijft de organisatie. “Natuurlijk wordt hier niet naar geluisterd. Daarom is het de hoogste tijd om onze strategie te escaleren en over te gaan op vreedzame, burgerlijke ongehoorzaamheid.” De actievoerder willen de openbare weg of de ambassade blokkeren. “Let op! We gaan de wet breken. We gaan daar niet vrijwillig weg totdat onze eisen worden ingewilligd. Wij zullen ons niet verzetten tegen de politie, maar laten ons indien nodig bewust arresteren.” Op Facebook hebben tot nu toe 250 mensen aangegeven mee te willen doen met de actie. …lees meer

Zie ook:

Kleine groep demonstreert tegen Gaza-oorlog in Tel Aviv

NU 10.08.2014 Zeker 150 Israëliërs hebben zich zaterdag verzameld in Tel Aviv bij nieuwe demonstraties tegen de oorlog in de Gazastrook.

De demonstranten riepen om een “einde aan het bloedbad”, ondanks een demonstratieverbod van de politie vanwege de kans op raketaanvallen vanuit Gaza. Er is niemand opgepakt.

Zo’n twintig mensen hielden tegelijkertijd een tegendemonstratie. Volgens de politie waren er geen ongeregeldheden tussen de twee kampen.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Midden-Oostenconflict Israël

4 Reacties op “Anti-Israël demonstratie 05.08.2014 Israëlische ambassade Den Haag

  1. Pingback: Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam begrijpt zijn Haagse collega Jozias van Aartsen | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  2. Pingback: Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam begrijpt zijn Haagse collega Jozias van Aartsen « Debat in de Digitale Hofstad

  3. Pingback: Pro-Gaza Demonstratie 19.08.2014 Haags Ministerie van Defensie | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  4. Pingback: Terugblik Pro-Gaza Demonstratie 19.08.2014 Haags Ministerie van Defensie « Debat in de Digitale Hofstad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s