Demonstratie 01.08.2014 Den Haag Politiegeweld

Demonstratie Den Haag tegen politiegeweld 

De demonstratie eindigde omstreeks 21.30 uur op het Spuiplein.

Na afloop van de demonstratie is volgens een woordvoerder van de politie een aanhouding verricht, wegens belediging van een agent. Maar ook de politie spreekt van een ‘rustig verloop’.

Het Openbaar Ministerie (OM) had vooraf aangekondigd streng te zullen optreden als er ISIS-vlaggen zouden worden meegedragen of anti-Joodse leuzen zouden worden geroepen. De organisatoren riepen de deelnemers dan ook nadrukkelijk op om dit niet te doen.

De politie gaat vlaggen van de terreurorganisatie ISIS bij een demonstratie vrijdag in Den Haag mogelijk in beslag nemen. Ook gezichtsbedekking wordt niet toegestaan. Dat heeft de driehoek van Openbaar Ministerie, politie en gemeente besloten.

De autoriteiten gaan strenger optreden, vanwege de “maatschappelijke onrust” die is ontstaan na een eerdere demonstratie waarbij ISIS-vlaggen waren te zien en leuzen tegen joden werden geroepen. Bij het protest vrijdag zijn er tolken aanwezig en worden teksten direct afgeluisterd in een speciale geluids- en beeldwagen van de politie.

zie ook:

IN BEELD: Tientallen mensen vallen dood neer op het Plein in Den Haag

RTVWEST 01.08.2014DEN HAAG – Tientallen mensen zijn vrijdagmiddag ‘dood neergevallen’ op het Plein in Den Haag. Op deze manier wilde de organisatie achter deze zogenoemde flashmob aandacht vragen voor het conflict in Gaza. Lees verder

Gerelateerde artikelen

Tientallen ‘doden’ op het Plein (fotorepo)

Den HaagFM 01.08.2014 Tientallen mensen zijn vrijdagmiddag ‘dood neergevallen’ op het Plein. Op deze manier wilden zij aandacht vragen voor het conflict in Gaza.

Volgens de organisatie is het aantal doden bij dit conflict een abstract getal. “Met deze flashmob proberen we de oorlog gevoelsmatig dichter bij huis te brengen”, laat Frank van der Linde namens de organisatie weten. “Bovendien hopen we dat we met deze actie de Nederlandse politiek wakker schudden en dat de politiek het geweld van Israël hard veroordelen.” …lees meer

En verder: 

Betoging tegen politiegeweld – Video

Telegraaf 01.08.2014 Een demonstratie tegen politiegeweld in de Haagse Schilderswijk is vrijdagavond rustig verlopen. De politie hoefde niet in actie te komen tegen radicale demonstranten en heeft geen vlaggen van de islamitische terreurorganisatie IS in beslag hoeven nemen.

Haagse demonstratie tegen politiegeweld verloopt rustig

RTVWEST 01.08.2014 Een demonstratie tegen politiegeweld in Den Haag is vrijdagavond zonder grote problemen verlopen. Er deden zich geen incidenten voor. Wel nam de politie een paar spandoeken in beslag, omdat die waren bevestigd aan stokken. Het meedragen van stokken is in Den Haag sinds lange tijd verboden tijdens protestbijeenkomsten.

Na afloop van de demonstratie is volgens een woordvoerder van de politie een aanhouding verricht, wegens belediging van een agent. Maar ook de politie spreekt van een ‘rustig verloop’.

Het Openbaar Ministerie (OM) had vooraf aangekondigd streng te zullen optreden als er ISIS-vlaggen zouden worden meegedragen of anti-Joodse leuzen zouden worden geroepen. De organisatoren riepen de deelnemers dan ook nadrukkelijk op om dit niet te doen.

‘Geen structurele discriminatie’

Zij verwees ook naar het rapport van de Nationale Ombudsman dat deze week verscheen en waarin staat dat er weliswaar dingen soms niet goed verlopen bij de politie, maar dat er niet structureel sprake is van racisme. Het actiecomité bestrijdt dat en vindt dat het onderzoek van de ombudsman niet deugt. De demonstratie eindigde omstreeks 21.30 uur op het Spuiplein. … Lees verder

Weinig betogers bij Haags protest politiegeweld

NU 01.08.2014 De demonstratie tegen politiegeweld in Den Haag is vrijdagavond rustig begonnen. Bij aanvang rond 19.00 uur waren pas vijftig deelnemers aanwezig.

Er is daarentegen wel veel politie op de been bij de verzamelplek in de Transvaalwijk. De demonstranten lopen door de binnenstad van de hofstad naar het Spui.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Den Haag

Demonstratie tegen politiegeweld

Den HaagFM 01.08.2014 Het Actiecomité Herstel van Vertrouwen heeft vrijdag opnieuw een demonstratie gehouden “tegen racisme en politiegeweld”. Het comité is sinds eind vorig jaar vooral bezig om etnische profilering door de politie een halt toe te roepen.

Slogan van de demonstratie was ‘Laat je stem horen! Samen staan we sterk!’. Onder dezelfde noemer werd in mei ook een Anti-Discriminatiedag gehouden in Wijkpark Transvaal, waar ook dit protest begon. Deze keer liepen zo’n honderd mensen mee in de mars naar het Spuiplein. Er deden zich geen incidenten voor. Wel nam de politie een paar spandoeken in beslag, omdat die waren bevestigd aan stokken. Het meedragen van stokken is in Den Haag sinds lange tijd verboden tijdens protestbijeenkomsten. Na afloop van de demonstratie werd door de politie een aanhouding verricht, wegens belediging van een agent.

De politie en een meerderheid in de Haagse gemeenteraad zijn van mening dat er geen structurele discriminatie is door agenten in de Schilderswijk en Transvaal. Ze baseren zich daarbij op onderzoeken van de Universiteit van Leiden en de Nationale Ombudsman. …lees meer

Ondernemers Schilderswijk: “Niet meer hier demonstreren aub”

Den HaagFM 01.08.2014  Ondernemers in de Schilderswijk zitten niet te wachten op nieuwe demonstraties in hun wijk. Die zorgen alleen maar voor onrust en een slecht imago zeggen zij.

Ondernemersvereniging Hobbemaplein laat in de Telegraaf weten klaar te zijn met de demonstranten. “De Schilderswijk heeft al een imagoprobleem. Op deze manier krijgen we autochtone stadsgenoten niet naar onze winkels en dat is juist wat we graag willen.”

Directeur Harrie van der Louw (foto) van Theater De Vaillant, midden in de Schilderswijk, deelt die mening. “Het versterkt het negatieve beeld over de wijk”, zegt hij in de krant. “Het is beter als de burgemeester nu locaties buiten de wijk aanwijst.” …lees meer

Den Haag tolereert geen ISIS-vlaggen

Trouw 01.08.2014 Tijdens de demonstratie vanavond in Den Haag tegen politiegeweld mogen geen vlaggen van de islamitische terreurorganisatie ISIS worden gedragen. Ook gezichtsbedekking is niet toegestaan.

Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft dat gemeld in een aangepast persbericht. Gisteren nog meldde de Haagse driehoek (OM, gemeente en politie) dat ISIS-vlaggen en gezichtsbedekking ‘onder bepaalde omstandigheden in beslag kunnen worden genomen”. Dat was niet juist, zei een woordvoerster van het OM vandaag. De tekst is daarom gecorrigeerd.

Verwant nieuws;

‘Geen antisemitische leuzen bij demonstratie vrijdag’

RTVWEST 01.08.2014 Tijdens de demonstratie tegen politiegeweld, vrijdagavond, mogen géén antisemitische leuzen worden geroepen. De organisatoren hebben ook liever niet dat deelnemers vlaggen meedragen.

Dat zegt Yasmina Haifi van het actiecomité Herstel van Vertrouwen dat het protest organiseert. ‘Wij hebben afspraken gemaakt en er zijn duidelijke regels.’ . Lees verder

Gerelateerde artikelen;

OM: meer tolken en beeld- en geluidswagen bij demonstratie

RTVWEST 01.08.2014 De politie zet vrijdag in Den Haag tijdens een demonstratie tegen politiegeweld meer tolken en een beeld- en geluidswagen in om snel te kunnen beslissen of iemand een strafbaar feit pleegt. ‘Zo kunnen we ter plaatse maatregelen nemen’, zegt Lisan Wösten van het Openbaar Ministerie.

Bij de demonstratie van vrijdag mogen de demonstranten ook geen bivakmutsen en gezichtsbedekkingdragen. Daarnaast zijn de ISIS-vlaggen verboden. ‘We leren van de vorige demonstraties en het is toch gebleken dat het dragen van een ISIS-vlag tijdens zo’n demonstratie aanzet tot geweld. Wij vinden het niet verantwoord in deze zetting om het toe te staan’, besluit  Wösten.

Hagenaar en Amsterdammer opgepakt

Donderdag werd bekend dat de politie twee 32-jarige mannen uit Den Haag en Amsterdam heeftaangehouden vanwege strafbare uitingen, vorige week tijdens een demonstratie op de Hoefkade. Zij zouden onder meer ‘Dood aan joden’ hebben geroepen, aldus een woordvoerder van het OM. … Lees verder

Gerelateerde artikelen;

OM Den Haag tolereert geen ISIS-vlaggen

NU 01.08.2014 Tijdens de demonstratie vrijdagavond in Den Haag tegen politiegeweld mogen geen vlaggen van de islamitische terreurorganisatie ISIS worden gedragen. Ook gezichtsbedekking is niet toegestaan. Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft dat gemeld in een aangepast persbericht.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Demonstratie Den Haag ISIS

Politie gaat ISIS-vlaggen bij demonstratie in beslag nemen

RTVWEST 31.07.2014  De politie gaat vlaggen van de terreurorganisatie ISIS bij een demonstratie vrijdag in Den Haag mogelijk in beslag nemen. Ook gezichtsbedekking wordt niet toegestaan. Dat heeft de Haagse driehoek van Openbaar Ministerie, politie en gemeente besloten. Er is veel kritiek op het laten doorgaan van protesten waarbij anti-semitische leuzen werden geroepen. … Lees verder

Gerelateerde artikelen;

ISIS-vlaggen worden in beslag genomen

Den HaagFM 31.07.2014 De politie gaat vlaggen van de terreurorganisatie ISIS bij een demonstratie vrijdag in Den Haag mogelijk in beslag nemen. Ook gezichtsbedekking wordt niet toegestaan. Dat heeft de driehoek van Openbaar Ministerie, politie en gemeente besloten.

De autoriteiten gaan strenger optreden, vanwege de “maatschappelijke onrust” die is ontstaan na een eerdere demonstratie waarbij ISIS-vlaggen waren te zien en leuzen tegen joden werden geroepen. Bij het protest vrijdag zijn er tolken aanwezig en worden teksten direct afgeluisterd in een speciale geluids- en beeldwagen van de politie.

Een officier van justitie zal beoordelen of er strafbare uitingen zijn. In dat geval zal er direct een aanhouding worden verricht. Burgemeester Van Aartsen zei eerder al dat er strengere regels moeten komen voor spandoeken en leuzen bij demonstraties. Er is veel kritiek op het laten doorgaan van protesten waarbij anti-semitische leuzen werden geroepen. …lees meer

Politie alerter op strafbare teksten bij Gaza-demonstraties

VK 31.07.2014 De politie zal morgen tijdens een demonstratie in Den Haag tegen politiegeweld alerter zijn op strafbare uitingen. Dat heeft het Openbaar Ministerie vandaag laten weten.

Zo zijn er bij de demonstratie tolken aanwezig en worden in een beeld- en geluidswagen teksten die worden geroepen meteen uitgeluisterd.

Politie alert bij demo

Telegraaf 31.07.2014 De politie zal vrijdag tijdens een demonstratie in Den Haag tegen politiegeweld alerter zijn op strafbare uitingen. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag laten weten. Zo zijn er bij de demonstratie tolken aanwezig en worden in een beeld- en geluidswagen teksten die worden geroepen meteen uitgeluisterd.

Gerelateerde artikelen;

31-07: Aanhoudingen voor pro-Gazademonstratie

29-07: ‘Anti-ISIS-mars in Den Haag’

26-07: Joden huren bewaking in

Gerelateerde artikelen;

31-07: Aanhoudingen voor pro-Gazademonstratie

30-07: Brandbrief aan Van Aartsen

29-07: Van Aartsen diep geraakt

29-07: ‘Anti-ISIS-mars in Den Haag’

28-07: Aboutaleb praat met Joden

26-07: Joden huren bewaking in

25-07: Honderden bij pro-Gaza-protest

Extra maatregelen voor demonstratie Den Haag

NU 31.07.2013 Voor de demonstratie tegen politiegeweld die vrijdag in Den Haag is aangekondigd, nemen het Openbaar Ministerie (OM), gemeente Den Haag en de politie extra maatregelen.

Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag laten weten. Zo zijn er bij de demonstratie tolken aanwezig en worden in een beeld- en geluidswagen teksten die worden geroepen meteen uitgeluisterd.

Het OM, de politie en de gemeente Den Haag hebben uitvoerig overlegd naar aanleiding van signalen dat er bij de demonstratie mogelijk sympathisanten aanwezig zijn van de islamitische terreurbeweging IS.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Den Haag

4 Reacties op “Demonstratie 01.08.2014 Den Haag Politiegeweld

  1. Pingback: Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam begrijpt zijn Haagse collega Jozias van Aartsen | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  2. Pingback: Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam begrijpt zijn Haagse collega Jozias van Aartsen « Debat in de Digitale Hofstad

  3. Pingback: De strijd tegen het antisemitisme en discriminatie « Debat in de Digitale Hofstad

  4. Pingback: De strijd tegen het antisemitisme en discriminatie ook in Den Haag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s