Demonstratie tegen geweld in Gaza 24.07.2014 Hoefkade Schilderswijk

Demonstratie tegen geweld in Gaza

Het protest wordt aangekondigd als een ‘islamtische betoging voor Gaza’. De bijeenkomst wordt georganiseerd door dezelfde mensen die  eerder deze maand  op het Hobbemaplein om de vrijlating vroegen van islamitische gedetineerden.

Tijdens die demonstratie waren vlaggen te zien die ook door de terreurbeweging ISIS zijn gebruikt. Ook werd een toespraak gehouden door Abou Moussa die door justitie wordt verdacht van het ronselen van jihadstrijders.

De betoging komende donderdag start om 19.00 uur op de Hoefkade.

zie ook: Demonstratie 12.07.2014 tegen Zionistenland Israel op het Spuiplein

zie ook: 04.07.2014 Pro-ISIS demonstratie Haagse Schilderswijk

zie ook: Anti-ISIS Demonstratie 29.06.2014 Haagse Koekamp

zie ook: Demonstratie 20.06.14 Iraakse ambassade Den Haag – sympatisanten ISIS tegen Sjiieten

Zelfmoordterrorist Fallujah sprak tijdens IS-demo in Haagse Schilderswijk

RTVWEST 05.02.2015 De Nederlandse jihadist die woensdag een zelfmoordaanslag pleegde in Fallujah is Lofti S., alias Abu Hanief. Dat bevestigen bronnen aan de NOS en RTVNH. Hij was 1 van de 2 sprekers tijdens de IS-demonstratie in de Schilderswijk in Den Haag in juli die veel ophef veroorzaakte.

Daarbij werden antisemitische leuzen geroepen. Ook zwaaiden de demonstranten met zwarte jihadvlaggen. Burgemeester Jozias van Aartsen kreeg veel kritiek omdat de politie niet meteen ingreep. Later werden 2 deelnemers alsnog opgepakt. Volgens bronnen was Lofti S. 1 van hen. Hij is daarna vrijgelaten, maar het onderzoek loopt nog steeds. Lees verder

» Alles over de demonstraties in de Schilderswijk van afgelopen zomer in ons dossier.

Zelfmoordterrorist Fallujah sprak tijdens IS-demo in Schilderswijk

Den HaagFM 05.02.2015 De Nederlandse jihadist die woensdag een zelfmoordaanslag pleegde in Fallujah is Lotfi S., alias Abu Hanief. Dat bevestigen bronnen aan de NOS en RTVNH. Hij was één van de twee sprekers tijdens de IS-demonstratie in de Schilderswijk in juli die veel ophef veroorzaakte.

Daarbij werden antisemitische leuzen geroepen. Ook zwaaiden de demonstranten met zwarte jihadvlaggen. Burgemeester Jozias van Aartsen kreeg veel kritiek omdat de politie niet ingreep.

Anil Kumar, fractievertegenwoordiger van de ChristenUnie/SGP, was destijds bij beide demonstraties aanwezig en hoorde de jihadist spreken. ”Het was een verschrikkelijke demonstratie. Abu Hanief sprak de menigte toe, vol haat en met een duidelijk doel namelijk opruien en ophitsen.” …lees meer

Jihadist sprak in Den Haag

Telegraaf 05.02.2015 De Nederlandse jihadist die gisteren een zelfmoordaanslag pleegde in Irak, was één van de sprekers op de geruchtmakende IS-demonstratie in de Schilderswijk. Radicale bronnen stellen dat de zelfmoordenaar ’Aboe Hanief’ is, een Amsterdamse extremist die actief was binnen de bekeerlingenorganisatie Straat Dawah. Zij loven de ’martelaarsoperatie’ in Fallujah: „Moge Allah het van je accepteren.” Meerdere Amsterdammers zijn de laatste tijd samen met ‘Aboe Hanief’ verdwenen.

Gerelateerde artikelen

04-02: ‘NL’er pleegt zelfmoordaanslag Irak’

Demonstratie

De Jodenhaat die donderdagavond werd geventileerd tijdens een pro-Gaza-demonstratie in de Haagse Schilderswijk heeft tot een grote schok geleid. Het niet optreden van de Haagse burgemeester Van Aartsen (VVD) stemt een groot deel van de Kamer boos. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) kreeg gisteren kritische vragen van de VVD, CDA, CU en SGP.

Spoeddebat over spanningen in Haagse Schilderswijk aanstaande donderdag

RTVWEST 12.08.2014 Aanstaande donderdag om 19.30 uur houdt de gemeenteraad een spoeddebat over de opgelopen spanningen in de stad. Groep de Mos heeft het spoeddebat aangevraagd. De fracties van de PVV en de SP ondersteunen het voorstel.

De drie partijen willen een debat over de ongeregeldheden in de Schilderswijk en over de hoog opgelopen spanningen in het bijzonder. Ook hebben ze vragen over de spelregels en het ingrijpen bij demonstraties. Een anti-IS-demonstratie dwars door de Schilderswijk liep zondag uit de hand toen er een tegendemonstratie op touw werd gezet. . Lees verder

gerelateerde artikelen;

Donderdag om 19.30 uur spoeddebat over Schilderswijk

Den HaagFM 12.08.2014 Donderdag om 19.30 uur wordt in de vergaderzaal van de gemeenteraad een spoeddebat gehouden over de situatie in de Schilderswijk. Burgemeester Jozias van Aartsen zal daarbij aanwezig zijn, zegt zijn woordvoerder, die benadrukt dat de burgervader niet eerder dan gepland terugkomt van vakantie.

De druk op Van Aartsen om zijn vakantie te onderbreken is de afgelopen dagen fors toegenomen. Met name oppositiepartijen in de gemeenteraad vinden dat de stad een ‘sterke leider’ nodig heeft, en dat dat nu volledig ontbreekt. Aanleiding zijn de rellen die zondag uitbraken bij een anti-IS-demonstratie in de Schilderswijk. …lees meer

Overmorgen spoeddebat over Haagse Schilderswijk – Van Aartsen morgen terug

NRC 12.08.2014 Het spoeddebat over de situatie in de Haagse Schilderswijk wordt morgenavond gehouden. Dat heeft het presidium van de gemeenteraad in Den Haag laten weten. Bij het debat, dat een initiatief is van Groep De Mos-Ouderenpartij, zal ook burgemeester Jozias van Aartsen aanwezig zijn. Hij komt morgenavond terug van vakantie.

Aanleiding voor het spoeddebat is de betoging van afgelopen zondag tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). De demonstratie liep op rellen uit toen tegendemonstranten met stenen begonnen te gooien. Een aantal journalisten werd belaagd en een agent raakte gewond.LEES VERDER

Lees meer;

2013 ‘Haagse Schilderswijk domein van orthodoxe moslims’ ›

2 AUG Aboutaleb komt op voor ‘onbegrepen’ Van Aartsen ›

2013 ‘Agenten niet bestraft voor oppakken Russische diplomaat’ ›

11 MRT ‘Op oudjaarsdag alleen vuurwerk vlak voor en na middernacht’ ›

5 AUG Politie pakt demonstranten Gazaprotest op in Den Haag ›

Spoeddebat Den Haag donderdag

Telegraaf 08.12.2014  De gemeenteraad van Den Haag vergadert donderdagavond over de manier waarop de gemeente is omgegaan met recente demonstraties in de Schilderswijk. Het spoeddebat begint om 19.30 uur. Dat heeft D66-raadslid Rachid Guernaoui, voorzitter van het zogeheten presidium van de gemeenteraad, dinsdagavond laten weten.

Gerelateerde artikelen

12-08: VVD: ISIS-demonstranten vervolgen

12-08: Waar is Jozias?

12-08: Van Aartsen terug na kritiek

12-08: Knokploeg voor moskeeën

12-08: Propaganda rond rellen

12-08: Van Aartsen blijft op vakantie

12-08: PvdA: ‘Anti-ISIS provocatie’

12-08: Opstelten: onaanvaardbaar

12-08: Den Haag in paniek

Van Aartsen op tijd terug van vakantie voor debat Schilderswijk

Elsevier 12.08.2014 Burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) van Den Haag komt terug van zijn vakantie in Frankrijk en is dus op tijd voor een spoeddebat met de gemeenteraad. Aanleiding voor het debat zijn de gebeurtenissen in de Haagse Schilderswijk.

De gemeente Den Haag gaf eerder vandaag aan dat het niet nodig was voor Van Aartsen om zijn vakantie af te breken. Een woordvoerder laat nu weten dat hij ‘conform de planning’ donderdag terugkeert en de extra vergadering kan bijwonen.

Afschepen

Elf leden van de Haagse gemeenteraad eisten dinsdag dat Van Aartsen zijn vakantie eerder zou afbreken voor een debat. ‘Van groot belang is dat de burgemeester daarbij aanwezig is. We laten ons niet afschepen met een locoburgemeester,’ zegt Richard de Mos, van Groep de Mos.

Volgens onze bloggers;

Afshin Ellian: Wie zich solidair toont met ISIS verdient een enkeltje Irak

De Mos, initiatiefnemer van het spoeddebat, zegt dat het gemeentebestuur van de stad heeft gefaald tijdens optredens tegen demonstranten. Hij wijst daarbij op een Gaza-demonstratie waarbij geen juridische grenzen zouden zijn overschreden en het niet optreden tegen ISIS-sympathisanten.

Zondag moest de politie ingrijpen tijdens een anti-ISIS demonstratie in de Schilderswijk. Enkele inwoners van de wijk besloten een tegendemonstratie te houden en dat liep al snel uit de hand. Het lukte agenten uiteindelijk om de orde in de wijk te herstellen.

Petitie

Er zijn al langer kritische reacties vanwege het optreden van Van Aartsen wat betreft de demonstraties. Er werd een online petitie in het leven geroepen met als titel Eis het ontslag van Jozias van Aartsen, die al meer dan 18.000 keer is ondertekend.

Van Aartsen liet eind vorige maand weten dat hij ‘diep geraakt‘ is door alle aantijgingen.

zie ook;

13:44 Raadsleden eisen terugkeer Van Aartsen

2 aug Aboutaleb op de bres voor Van Aartsen: hij is onbegrepen

28 jul Duizenden handtekeningen voor ontslag Van Aartsen

Van Aartsen terug na kritiek

Telegraaf 12.08.2014 Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag keert eerder terug van vakantie voor een spoeddebat met de gemeenteraad over de gebeurtenissen in de Schilderswijk. Hij zegt via zijn woordvoerder „een snelle raadsvergadering toe te juichen”.

De raad eist dat Van Aartsen eerder terugkeert van vakantie om in een extra vergadering tekst en uitleg te geven over diverse demonstraties in de stad. Eerder gaf de burgemeester aan tot het einde van de week in Frankrijk met vakantie te blijven en niet eerder te zullen terugkeren.

Gerelateerde artikelen;

12-08: Waar is Jozias?

12-08: Van Aartsen blijft op vakantie

12-08: PvdA: ‘Anti-ISIS provocatie’

12-08: Opstelten: onaanvaardbaar

12-08: Den Haag in paniek

Burgemeester Van Aartsen op tijd terug van vakantie voor spoeddebat

RTVWEST 12.08.2014 DEN HAAG – Als er donderdag een spoeddebat is over de onrust in de Haagse Schilderswijk, is burgemeester Jozias van Aartsen daar bij. Dat zegt zijn woordvoerder, die benadrukt dat de burgervader niet eerder dan gepland terugkomt van  vakantie. Het gemeentebestuur hult zich tot nu toe in stilzwijgen. Oppositiepartijen SP, Groep de Mos en PVV hebben een spoeddebat aangevraagd en willen dat donderdag al houden. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat Van Aartsen ‘een snelle raadsvergadering toejuicht’… Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Burgemeester Van Aartsen op tijd terug van vakantie voor spoeddebat

Den HaagFM 12.08.2014 Als er donderdag een spoeddebat is over de onrust in de Schilderswijk, is burgemeester Jozias van Aartsen daar bij. Dat zegt zijn woordvoerder, die benadrukt dat de burgervader niet eerder dan gepland terugkomt van vakantie.

De druk op Van Aartsen om zijn vakantie te onderbreken is de afgelopen dagen fors toegenomen. Met name oppositiepartijen in de gemeenteraad vinden dat de stad een ‘sterke leider’ nodig heeft, en dat dat nu volledig ontbreekt. Aanleiding zijn de rellen die zondag uitbraken bij een anti-IS-demonstratie in de Schilderswijk.

Van Aartsen op tijd terug voor spoeddebat over IS-betoging

Trouw 12.08.2014 De gewelddadigheden zondag bij de betoging in de Schilderswijk in Den Haag doen de gemoederen in politiek Den Haag hoog oplopen. Tegendemonstranten verstoorden daar een demonstratie die tegen de radicale moslimgroepering IS was gericht door met stenen te gooien. Elf leden van de Haagse gemeenteraad eisen dat burgemeester Jozias van Aartsen terugkeert van vakantie en in een spoeddeba uitleg geeft over de gebeurtenissen. Van Aartsen zegt op tijd terug te keren voor het debat.

Verwant nieuws;

Ex-raadslid Van Doorn ronselt vrijwilligers voor ‘beveiliging’ Schilderswijk

RTVWEST 12.08.2014  Het Haagse ex-raadslid Arnoud van Doorn van de Partij van de Eenheid is op zoek naar vrijwilligers om de Haagse Schilderswijk te beveiligen. ‘Om moskeeën en onze mensen te beschermen tegen extreemrechts tuig’, twittert Van Doorn.

De Hagenaar meldt op Twitter dat hij al 70 aanmeldingen heeft. Ook broeders van buiten Den Haag zijn welkom, twittert hij. ‘Als de politie het niet doet, doen we het zelf.’ Zondag liep een anti-IS-demonstratie in de Schilderswijk uit de hand. De ME moest optreden, zes mensen werden opgepakt. … Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Arnoud van Doorn richt ‘knokploeg’ Schilderswijk op

Den HaagFM 12.08.2014 Politicus Arnoud van Doorn, van de Partij van de Eenheid, is bezig een vrijwilligersgroep op te zetten die mensen, moskeeën en ondernemers in de Schilderswijk moet beschermen tegen “extreemrechts tuig”.

Van Doorn wil daarvoor de term ‘knokploeg’ niet gebruiken. “Het blijft uiteraard netjes binnen de kaders van de wet en is zeker niet bedoeld om te provoceren. We moeten onze ouders, vrouwen en kinderen beschermen als de politie dat onvoldoende kan garanderen.” Van Doorn, die op vakantie is in Turkije, zegt al zeventig vrijwilligers te hebben gevonden. …lees meer

Knokploeg voor moskeeën

Telegraaf 12.08.2014 Ex-PVV’er en moslimbekeerling Arnoud van Doorn zoekt vrijwilligers die moskeeën willen beschermen tegen ‘extreemrechts tuig’. Volgens Van Doorn is een dergelijke knokploeg ‘keurig binnen de wet’.

Van Doorn vindt dat de politie te weinig doet om moslims in de Haagse Schilderswijk te beschermen. ,,Als de politie het niet doet doen we het zelf”, zegt het voormalige raadslid van de islamitische Partij van de Eenheid op Twitter.

ISIS

Afgelopen zondag kwam het in de Haagse Schilderswijk tot een confrontatie tussen deelnemers aan een demonstratie tegen de terreurgroep ISIS en een groep ISIS-sympathisanten. Een cameraman van De Telegraaf werd ook belaagd.

Van Doorn laat weten dat geïnteresseerden zich kunnen melden op de Facebook-pagina van de PvdE of via Twitter bij Van Doorn zelf.

Gerelateerde artikelen;

10-08: ISIS-aanhang misdraagt zich

04-08: Rechtszaak om moslimschool

19-06: Haags raadslid: leve ISIS!

‘College van B&W Den Haag gaf regie weg na anti-IS-demonstratie Schilderswijk’

RTVWEST 12.08.2014 Het college van B&W in Den Haag had richting de inwoners beter kunnen reageren rond de ongeregeldheden van afgelopen zondag in de Schilderswijk. Dat zegt politiciloog Rinus van Schendelen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Een anti-IS-demonstratie van liep uit de hand toen er een tegendemonstratie op touw werd gezet.

Volgens Van Schendelen gaf het college de regie uit handen. ‘Minister Opstelten van Binnenlandse Zaken zag zich nu genoodzaakt te melden dat dit soort rellen echt niet kunnen. Maar het was logisch geweest als de loco-burgemeester dat gedaan had. Je laat dan aan de inwoners van je stad zien dat je de regie hebt.’ … Lees verder

“Stadsbestuur gaf regie weg na anti-IS-demonstratie Schilderswijk”

Den HaagFM 12.08.2014 Het Haagse college van burgemeester en wethouders had richting de inwoners beter kunnen reageren op de ongeregeldheden van afgelopen zondag in de Schilderswijk. Dat zegt politicoloog Rinus van Schendelen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Een anti-IS-demonstratie liep uit de hand toen een tegendemonstratie op touw werd gezet.

“Het was verstandig geweest als het stadsbestuur kort na de opstootjes een verklaring had afgegeven richting de burgerij,” zegt Van Schendelen. “Daarin hadden ze kunnen zeggen dat ze druk aan het overleggen zijn over de situatie in de stad en dat ze zo snel mogelijk met een bericht naar buiten zullen komen.”

Volgens Van Schendelen gaf het college de regie uit handen. “Minister Ivo Opstelten van Binnenlandse Zaken zag zich nu genoodzaakt te melden dat dit soort rellen echt niet kunnen. Maar het was logisch geweest als de loco-burgemeester dat gedaan had. Je laat dan aan de inwoners van je stad zien dat je de regie hebt.” …lees meer

Propaganda rond rellenVideo

Telegraaf 12.08.2014 Aanhangers van terreurgroep ISIS hebben dinsdag een video op YouTube gezet waarin ze rellen in de Schilderswijk misbruiken voor propagandadoeleinden. In de gelikte video worden ook beelden gebruikt die De Telegraaf maakte van de onlusten. Daarbij werden een cameraman en een verslaggever van De Telgraaf belaagd door moslimjongeren.

Waar is Jozias?

Telegraaf 12.08.2014 Twitteraars vragen zich af waar Jozias van Aartsen is. De Haagse burgemeester is op vakantie, ondanks dat het onrustig is in zijn stad door demonstraties voor en tegen de terreurorganisatie ISIS.

De hashtag van dienst is #WaarIsJozias. Daarop komt een hoop lolligheid door. Minder lollig voor Van Aartsen is dat de Haagse gemeenteraad heeft geëist dat hij terugkomt van vakantie vanwege de onrust in Den Haag. De burgemeester heeft aan die eis gehoor gegeven.

Politie zoekt beeldmateriaal van rellen op Hoefkade Den Haag

RTVWEST 12.08.2014 De recherche is op zoek naar beeldmateriaal van de uit de hand gelopen demonstratie, zondag op de Haagse Hoefkade. De politie, die de anti-IS-demonstratie begeleidde, heeft zelf gefilmd, maar vermoedt dat ook veel anderen foto’s en filmpjes hebben gemaakt en wil die graag bestuderen.

Zo’n 150 mensen liepen zondagmiddag door de Schilderswijk en Transvaal om te demonstreren tegen fundamentalistische islamieten. Op de Hoefkade kwam het tot een confrontatie met tegendemonstranten. De ME moest ingrijpen en er werden zes mensen aangehouden, twee anti-IS-demonstranten en vier tegendemonstranten. Drie mannen van 23, 26 en 33 jaar zitten nog vast. Zij worden verdacht van openlijk geweld. De andere drie zijn vrijgelaten, een van hen moet zich later verantwoorden voor de rechter voor opruiïng. De andere twee hebben een boete gekregen voor belediging.

Uploaden via politiewebsite

Getuigen die foto’s of filmpjes hebben gemaakt van de rellen, wordt verzocht deze te uploaden via een formulier op de politiewebsite.

De organisatie achter de anti-IS-demonstratie heeft inmiddels een nieuwe demo gepland op 20 september. Lees verder

Gerelateerde artikelen

Politie zoekt beeldmateriaal van rellen op Hoefkade

Den HaagFM 12.08.2014 De recherche is op zoek naar beeldmateriaal van de uit de hand gelopen demonstratie, zondag op de Hoefkade. De politie, die de anti-IS-demonstratie begeleidde, heeft zelf gefilmd, maar vermoedt dat ook veel anderen foto’s en filmpjes hebben gemaakt en wil die graag bestuderen.

Zo’n 150 mensen liepen zondagmiddag door de Schilderswijk en Transvaal om te demonstreren tegen fundamentalistische islamieten. Op de Hoefkade kwam het tot een confrontatie met tegendemonstranten. De ME moest ingrijpen en er werden zes mensen aangehouden, twee anti-IS-demonstranten en vier tegendemonstranten.

Drie mannen van 23, 26 en 33 jaar zitten nog vast. Zij worden verdacht van openlijk geweld. De andere drie zijn vrijgelaten, een van hen moet zich later verantwoorden voor de rechter voor opruiing. De andere twee hebben een boete gekregen voor belediging. , …lees meer

VVD: IS-demonstranten als terrorist vervolgen

RTVWEST 12.08.2014 De VVD hoopt dat het Openbaar Ministerie sommige IS-demonstranten die in Nederland actief zijn, gaat vervolgen als terroristen. Volgens VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff biedt de wet daar mogelijkheden toe, al is het nog nooit gebeurd.

Dijkhoff bevestigt berichtgeving daarover bij nu.nl. Wat hem betreft wordt niet elke demonstrant die met een IS-vlag zwaait, als terrorist vervolgd. Maar dat kan wel bij de IS-demonstranten ‘die actiever zijn, met een megafoon de boel opruien en aanzetten tot geweld en het doden van mensen’. Lees verder

VVD: “Behandel IS-aanhangers in Den Haag als terroristen”

Den HaagFM 12.08.2014  Als het aan de VVD in de Tweede Kamer ligt, wordt de harde kern van IS-aanhangers in de Schilderswijk berecht als terroristen. Dat meldt de website Nu.nl.

De moslimjongeren die dit weekeinde met stenen gooiden naar anti-IS-demonstranten, agenten en journalisten in Den Haag, faciliteren volgens de VVD de terroristische strijd. Justitie zou hen dan ook als terroristen moeten behandelen en vervolgen. “Deze demonstranten roepen onder de noemer van IS met IS-symbolen haatzaaiende en opruiende teksten. Daarmee faciliteren zij de propagandaoorlog en de terroristische strijd, want IS is een terroristische organisatie,’ zegt VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff. …lees meer

VVD: behandel ISIS-aanhangers in Den Haag als terroristen

Elsevier 12.08.2014 De moslimjongeren die dit weekeinde met stenen begonnen te gooien naar anti-ISIS-demonstranten en journalisten in Den Haag, faciliteren de terroristische strijd. Justitie moet hen dan ook als terroristen behandelen en vervolgen.

‘Deze demonstranten roepen onder de noemer van ISIS met ISIS-symbolen haatzaaiende en opruiende teksten. Daarmee faciliteren zij de propagandaoorlog en de terroristische strijd, want ISIS is een terroristische organisatie,’ zegt VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff tegen Nu.nl.

Ook coalitiepartij PvdA is het zat. Kamerlid Ahmed Marcouch vindt dat het afgelopen moet zijn met het gedrag van een groep radicalen, die het leven in de Haagse Schilderswijk onmogelijk maken. Het gedrag van deze ‘oproerkraaiers‘ moet niet worden getolereerd, zegt hij.

Vakantie

Afgelopen weekeinde liep een demonstratie door de wijk uit de hand. De Mobiele Eenheid moest ingrijpen toen jongeren met stenen gooiden naar een groep van zo’n 150 tot 200 demonstranten die een ‘Mars van de vrijheid’ hielden.

De tocht door Den Haag was georganiseerd door een Facebookgroep die zichPro Patria (Voor het vaderland) noemt. Daarbij zouden agenten zijn uitgemaakt voor onder meer ‘kankerjoden’.

Burgemeester Jozias van Aartsen (VVD), die op dit moment met vakantie in Frankrijk is, keert op tijd terug voor een spoeddebat met de gemeenteraad over de kwestie.

Lees ook…

Van Aartsen op tijd terug van vakantie voor debat Schilderswijk

zie ook;

8 okt 2013 ‘Drones zijn meer speelgoed dan nuttig hulpmiddel politie’

18 jun Betoging voor steun aan ISIS gaat niet door, zegt organisatie

VVD: ISIS-demonstranten vervolgen

Telegraaf 08.12.2014 De VVD hoopt dat het Openbaar Ministerie sommige ISIS-demonstranten die in Nederland actief zijn, gaat vervolgen als terroristen. Volgens VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff biedt de wet daar mogelijkheden toe, al is het nog nooit gebeurd.

Gerelateerde artikelen;

12-08: Heli crasht in Irak

12-08: Irak: 80 strijders IS gedood

12-08: Van Aartsen terug na kritiek

12-08: Knokploeg voor moskeeën

12-08: ‘Situatie yezidi’s nijpend’

12-08: Yezidisme eeuwenoud geloof

12-08: Propaganda rond rellen

VVD wil IS-demonstranten vervolgen als terroristen

Tweede Kamer is Haagse radicalen beu

NU 12.08.2014 Justitie zou de IS-demonstranten in de Haagse Schilderswijk en daar buiten als terroristen moeten behandelen en vervolgen. Dat wil VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff, zo laat hij weten aan NU.nl.

“Deze demonstranten roepen onder de noemer van IS (Islamitische Staat, voorheen ISIS, red.) met IS-symbolen haatzaaiende en opruiende teksten. Daarmee faciliteren zij de propagandaoorlog en de terroristische strijd, want IS is een terroristische organisatie.”

Haagse gemeenteraad wil spoedoverleg met Van Aartsen

NU 12.08.2014  Elf leden van de Haagse gemeenteraad eisen dat burgemeester Jozias van Aartsen terugkeert van vakantie en tekst en uitleg geeft over de gebeurtenissen in de Schilderswijk. Twee leden van de SP sloten zich dinsdagmiddag aan bij Groep De Mos en PVV, die al eerder op spoedoverleg met Van Aartsen aandrongen.

Volgens het presidium, het dagelijks bestuur van de Haagse raad, komt de burgemeester woensdag terug van vakantie. Dit zou “conform de planning zijn”.

Vier dingen die u moet weten over de Islamitische Staat

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over  IS

Vorige artikelKamer eist duidelijkheid over Nederlandse jihadisten Irak

Toch spoeddebat over Haagse demonstratierellen

RTVWEST 12.08.2014 De Haagse SP steunt toch het spoeddebat dat in de gemeenteraad is aangevraagd door Groep de Mos. Hiermee is er voldoende steun om het debat ook daadwerkelijk te laten plaatsvinden.

‘De stad verkeert in moeilijke tijden, er is een vreselijke explosie van geweld, dan moet hij er zijn voor zijn inwoners’, zegt SP-fractievoorzitter Bart Van Kent. Hij wil het debat al donderdag laten plaatsvinden. ‘Als Van Aartsen niet bij het debat komt opdagen, heeft hij een groot probleem.’ Van Aartsen is op dit moment op vakantie en komt niet eerder terug in de stad. Den Haag wordt nu bestuurd door de loco-burgemeester. Het gemeentebestuur weigert tot nu toe ieder commentaar op de rellen afgelopen zondagLees verder

gerelateerde artikelen;

SCHILDERSWIJK

Opstelten: geweld bij demonstratie Schilderswijk onaanvaardbaar

Elsevier 12.08.2014 De rellen die zondag uitbraken bij een demonstratie in de Haagse Schilderswijk zijn onaanvaardbaar. ‘Vrijheid van demonstratie is een groot goed, maar het mag nooit leiden tot haait zaaien, discriminatie en geweld.’

Lees ook;

ISIS-sympathisanten: protesterend en escalerend

Joden

In de wijk in Den Haag demonstreerde zondag een groep tegen terreurbeweging ISIS. Zij deden dat naar aanleiding van een eerder protest in de buurt, waar ISIS-vlaggen te zien waren en leuzen werden geroepen als ‘dood aan de Joden’.

Onrust

Intussen neemt de kritiek op het optreden van burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) van Den Haag toe. Vanwege de onrust in de Schilderswijk klinkt de roep voor Van Aartsen zijn vakantie in Frankrijk af te breken, maar de burgemeester is dat niet van plan.

zie ook

19 mei 2013 Politie: macht niet uit handen gegeven in Schilderswijk

21 mei 2013 Asscher: geen sharia in Haagse Schilderswijk

18 mei 2013 Kamer wil dat overheid ingrijpt bij ‘moslimenclave’ Den Haag

Den Haag in paniek

Telegraaf 12.08.2014 De ongeregeldheden in de Schilderswijk van afgelopen weekeinde zijn onaanvaardbaar, zegt VVD-minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) in een sterke veroordeling. Het stadsbestuur van Den Haag blijft ondertussen angstwekkend stil. Burgemeester Jozias van Aartsen komt opnieuw niet terug van vakantie en een voorgenomen verklaring van het stadhuis blijft wederom uit.

Gerelateerde artikelen

10-08: Cameraman Telegraaf belaagd

05-08: Ambassade Israël bewaakt

04-08: Vluchtelingen slaan alarm

02-08: Aboutaleb komt collega te hulp

01-08: ‘Petitie tegen Van Aartsen fout’

Groep de Mos heeft genoeg steun voor spoeddebat

Den HaagFM 12.08.2014 Groep de Mos heeft genoeg handtekeningen verzameld om een spoeddebat aan te vragen, dat vertelde gemeenteraadslid Richard de Mos dinsdagmiddag op Den Haag FM.

De partij had negen handtekeningen nodig om het debat af te dwingen. “We stonden net op zeven handtekeningen, maar ik heb net te horen gekregen dat ook de SP ons steunt”, aldus De Mos. “Nu moeten we een datum prikken.” Ook de PVV heeft hun handtekening onder de aanvraag gezet. …lees meer

‘Verbod van Hamasvlag is misplaatste censuur’

VK 06.08.2014 Het controleren van vlaggen van demonstranten door burgemeester Van der Laan is ontoelaatbaar, schrijft Jonathan van het Reve.

 •  Wellicht is de gedachte, dat ISIS en Hamas zulke verschrikkelijke denkbeelden hebben dat een vlag met hun naam erop kan worden opgevat als ‘kom, we gaan joden vermoorden’ of ‘hup, nu allemaal meisjes besnijden’.

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen gaf een pro-Gazademonstratie de vrije teugel, met als gevolg dat een journaliste van GeenStijl bijna door extremisten werd gelyncht. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan koos afgelopen zondag voor het andere uiterste: totale controle, met veel politie. Dat werkte beter. En er waren slechts vier arrestaties nodig: iemand die tegen een NOS-busje schopte, een lastige dronkelap en twee mensen die weigerden mee te werken aan een vlaggencontrole. Meer niet.

Aangehouden pro-Gaza demonstranten alweer vrijgelaten

RTVWEST 01.08.2014  De twee mannen die donderdagochtend werden opgepakt voor het uiten van strafbare teksten tijdens een pro-Gaza-demonstratie op de Hoefkade in Den Haag, waren een paar uur na hun arrestatie weer op vrije voeten. Dat laat het Openbaar Ministerie vrijdag (OM) weten.

 Gerelateerde artikelen;

Petitie: kans dat Van Aartsen weg moet miniem

RTVWEST 01.08.2014 DEN HAAG – De kans is miniem dat de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen het veld moet ruimen als gevolg van de petitie op internet, die vandaag aan de Tweede Kamer, het kabinet en de gemeente Den Haag is gezonden. Volgens hem valt de actie onder het ‘petitierecht’. Dat houdt in dat volgens de Grondwet iedereen het recht heeft zich met verzoeken of klachten schriftelijk tot een betrokken overheidsinstantie te richten.

Niet uit op hoofd

Blijft over Den Haag. In de gemeenteraad vindt tot nu toe alleen de PVV dat Van Aartsen moet aftreden. Andere partijen zien daarvoor nog geen enkele reden. ‘Nee, ik ben niet uit op het hoofd van Van Aartsen,’ zegt bijvoorbeeld fractieleider Pieter Grinwis van de ChristenUnie/SGP.

Hij ondervroeg de burgemeester in vergaderingen en per post diverse malen kritisch over de ruimte tijdens betogingen.  Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Gemeente Den Haag: ‘Petitie tegen burgemeester Van Aartsen gebaseerd op onjuiste bewering’

RTVWEST 01.08.2014  De gemeente Den Haag vindt het ‘buitengewoon jammer’ dat mensen een petitie gestart zijn, waarin gevraagd wordt om het ontslag van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten tegenover Omroep West. De petitie is inmiddels door ruim 17.000 mensen ondertekend en is naar de Tweede Kamer en het kabinet gestuurd.

De gemeente Den Haag betreurt het dat ‘de petitie is ingediend op basis van een onjuiste bewering, op basis van een uitspraak die Van Aartsen niet heeft gedaan.’ Volgens de initiatiefnemers heeft van Aartsen gezegd dat er tijdens de demonstratie ‘geen grenzen zijn overschreden’. De woordvoerder benadrukt dat burgemeester Van Aartsen heeft gezegd dat de politie tijdens de demonstratie niet heeft kunnen constateren dat er ‘strafbare grenzen zijn overschreden’ door de demonstranten.Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Gemeente: “Petitie tegen burgemeester gebaseerd op onjuiste bewering”

Den HaagFM 01.08.2014 De gemeente vindt het “buitengewoon jammer” dat mensen een petitie gestart zijn, waarin gevraagd wordt om het ontslag van burgemeester Jozias van Aartsen. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten.

De burgemeester kreeg kritiek op zijn besluit om niet in te grijpen tijdens een pro-Gaza-demonstratie, vorige week donderdag. Toen riepen radicale moslims antisemitische leuzen. Sommige deelnemers riepen op tot het doden van Joden. De petitie is inmiddels door ruim 17.000 mensen ondertekend en is naar de Tweede Kamer en het kabinet gestuurd.

De gemeente Den Haag betreurt het dat “de petitie is ingediend op basis van een onjuiste bewering, op basis van een uitspraak die Van Aartsen niet heeft gedaan.” Volgens de initiatiefnemers heeft van Aartsen gezegd dat er tijdens de demonstratie “geen grenzen zijn overschreden”. De woordvoerder benadrukt dat burgemeester Van Aartsen heeft gezegd dat de politie tijdens de demonstratie niet heeft kunnen constateren dat er “strafbare grenzen zijn overschreden” door de demonstranten.

Reces

Het zal even duren voordat de Kamer reageert op de petitie. De parlementariërs zijn tot september met reces. …lees meer

Petitie voor ontslag Van Aartsen naar Kamer gestuurd

Trouw 01.08.2014 De petitie waarin wordt gevraagd om het ontslag van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen is naar de Tweede Kamer en het kabinet gestuurd. Ruim 17.000 mensen hebben hun handtekening gezet, schrijft Omroep West.

Initiatiefnemer Michiel Mans schrijft in een toelichting dat Van Aartsen keer op keer heeft gefaald door niet op te treden bij demonstraties tegen Israël. Volgens Mans is het onacceptabel dat er bij een protest van 24 juli ISIS-vlaggen te zien waren.

Verwant nieuws;

Petitie voor ontslag Van Aartsen naar Kamer gestuurd

RTVWEST 01.08.2014 De petitie waarin wordt gevraagd om het ontslag van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen is naar de Tweede Kamer en het kabinet gestuurd. Ruim 17.000 mensen hebben hun handtekening gezet.

‘Nog verwerpelijker’

Van Aartsen heeft eerder gezegd dat de politie tijdens de demonstratie niet heeft kunnen constateren dat er ‘strafbare grenzen zijn overschreden’ door de demonstranten. ‘Dit maakt het nog verwerpelijker’, schrijft Michiel Mans. ‘De grenzen van de wet zijn met het oproepen tot volkerenmoord overschreden. Dat is de laatste grens.’ Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Petitie voor ontslag Van Aartsen naar Kamer gestuurd

Den HaagFM 01.08.2014 De petitie waarin wordt gevraagd om het ontslag van burgemeester Jozias van Aartsen is naar de Tweede Kamer en het kabinet gestuurd. Ruim 17.000 mensen hebben hun handtekening gezet.

Initiatiefnemer Michiel Mans vertelde in de show van Ron Davids op Den Haag FM dat hij de petitie is gestart omdat hij het niet alleen onacceptabel vond dat er tijdens de demonstratie op 24 juli met ISIS-vlaggen werd gezwaaid en er werd opgeroepen tot volkerenmoord, maar dat hij het vooral erg vond dat Van Aartsen achteraf meldde dat er geen grenzen waren overschreden.

Mans hoopt op een reactie van de burgemeester. “Ik denk dat iedereen dat wil. Voor de microfoon of ergens aangeschoven in Hilversum. Als hij op de zaak wil ingaan vind ik dat fantastisch, maar het is wel een beetje laat,” aldus Mans. Het zal nog even duren voordat de Kamer reageert op de petitie. De parlementariërs zijn tot september met reces. …lees meer

Gemeente Den Haag: ‘Petitie tegen burgemeester Van Aartsen gebaseerd op onjuiste bewering’

RTVWEST 01.08.2014 DEN HAAG – De gemeente Den Haag vindt het ‘buitengewoon jammer’ dat mensen een petitie gestart zijn, waarin gevraagd wordt om het ontslag van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten tegenover Omroep West. De petitie is inmiddels door ruim 17.000 mensen ondertekend en is naar de Tweede Kamer en het kabinet gestuurd.

De gemeente Den Haag betreurt het dat ‘de petitie is ingediend op basis van een onjuiste bewering, op basis van een uitspraak die Van Aartsen niet heeft gedaan.’ Volgens de initiatiefnemers heeft van Aartsen gezegd dat er tijdens de demonstratie ‘geen grenzen zijn overschreden’. De woordvoerder benadrukt dat burgemeester Van Aartsen heeft gezegd dat de politie tijdens de demonstratie niet heeft kunnen constateren dat er ‘strafbare grenzen zijn overschreden’ door de demonstranten. … Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Moskeeën in Nederland: joden in Nederland zijn broeders

RTVWEST 01.08.2014 Moskeeën in Nederland gaan in preken oproepen tot tolerantie. Dat maakten de Raad van Moskeeën en de Unie van Marokkaanse Moskeeën Nederland in de nacht van donderdag op vrijdag bekend. De organisaties maken zich zorgen over het groeiend aantal racistische geweldsincidenten en uitingen van haat richting joden en moslims.

Hakenkruizen

Op het Spuiplein in Den Haag waren op zaterdag 12 juli duizenden mensen samengekomen voor een manifestatie tegen het Palestijnenbeleid van Israël. Sommige demonstranten droegen borden met een hakenkruis.

Ook op 24 juli werd er een pro-Gaza-demonstratie georganiseerd op de Hoefkade in de Haagse Schilderswijk. Bij de demonstratie in de Haagse Schilderswijk waren tientallen mensen aanwezig. Een aantal van hen zou de zogenoemde ‘Isis-vlag’ bij zich hebben gedragen. Donderdag werd bekend dat de politie twee mannen heeft aangehouden vanwege strafbare uitingen. Zij zouden onder meer ‘Dood aan joden’ hebben geroepen, aldus een woordvoerder van het OM. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Petitie voor ontslag Van Aartsen naar Kamer gestuurd

RTVWEST 01.08.2014 DEN HAAG – De petitie waarin wordt gevraagd om het ontslag van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen is naar de Tweede Kamer en het kabinet gestuurd. Ruim 17.000 mensen hebben hun handtekening gezet.

‘Nog verwerpelijker’

Van Aartsen heeft eerder gezegd dat de politie tijdens de demonstratie niet heeft kunnen constateren dat er ‘strafbare grenzen zijn overschreden’ door de demonstranten. ‘Dit maakt het nog verwerpelijker’, schrijft Michiel Mans. ‘De grenzen van de wet zijn met het oproepen tot volkerenmoord overschreden. Dat is de laatste grens.’  Lees verder

 Gerelateerde artikelen;

‘Standpunt Van Aartsen over demonstratie Haagse Schilderswijk wel begrijpelijk’

RTVWEST 31.07.2014 VideoDEN HAAG – ‘Burgemeester Van Aartsen van Den Haag valt weinig te verwijten in hoe hij is omgegaan met de demonstratie van 24 juli in de Schilderswijk.’ Dat zegt advocaat Marcel Schuckink Kool, gespecialiseerd in demonstratierecht. Tijdens de betoging scandeerde een aantal mensen ‘dood, dood, dood aan de joden’ in het arabisch.. … Lees verder

Gerelateerde artikelen;

“Van Aartsen valt weinig te verwijten”

Den HaagFM 31.07.2014 “Burgemeester Van Aartsen van Den Haag valt weinig te verwijten in hoe hij is omgegaan met de demonstratie van 24 juli in de Schilderswijk.” Dat zegt advocaat Marcel Schuckink Kool, gespecialiseerd in demonstratierecht. Tijdens de betoging scandeerde een aantal mensen in het Arabisch “dood, dood, dood aan de joden”.

Volgens Schuckink Kool kan daar pas tegen opgetreden worden op het moment dat het gebeurt, en kan de politie dan ook alleen de mensen oppakken die de leuzen roepen. De hele demonstratie verbieden kan niet, tenzij iedereen meeroept.

“Een burgemeester mag niet zoveel. Hij kan bijvoorbeeld niet een betoging van te voren verbieden als hij denkt dat er kwetsende leuzen geroepen gaan worden”, aldus de Haagse advocaat. Als er tijdens een manifestatie ontoelaatbare dingen gebeuren is het een taak van de politie en het Openbaar Ministerie om op te treden.

Standpunt Van Aartsen begrijpelijk

Schuckink Kool begrijpt het standpunt van Van Aartsen wel, en hij vindt het verwijt dat de burgemeester te laks heeft opgetreden tegen de demonstranten dan ook niet terecht. Dinsdagavond maakte Van Aartsen wel duidelijk dat hij wil dat het Openbaar Ministerie meer ruimte krijgt om tijdens demonstraties op te treden tegen “moreel verwerpelijke leuzen en symbolen”. …lees meer

Den Haag over aanhoudingen na demonstratie: ‘Het systeem werkt’

RTVWEST 31.07.2014 ‘Het systeem werkt, zoals het zou moeten werken.’ Dat is de reactie van de gemeente Den Haag op het aanhouden, donderdagmorgen, van twee mannen die worden verdacht van strafbare uitingen tijdens een demonstratie in Schilderswijk, vorige week.

Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn tijdens die demonstratie door een tolk van de politie niet direct strafbare feiten geconstateerd. Maar de politie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben daarna samen met twee tolken nog videobeelden van het protest bekeken en geconstateerd dat er toch strafbare uitingen zijn gedaan.

De mannen worden officieel verdacht van ‘het in vereniging aanzetten tot geweld tegen een bevolkingsgroep wegens geloof en ras. Daarbij worden zij verdacht van groepsbelediging eveneens in vereniging gepleegd’.

Fel debat

De afgelopen dagen ontstond een soms fel debat over de demonstraties in Den Haag. Een aantal politieke partijen vond dat burgemeester Jozias van Aartsen te slap had opgetreden tijdens de demonstraties. Ook het Simon Wiesenthal Centrum – een joodse mensenrechtenorganisatie – vindt dat ergrenzen zijn overtreden.

Van het protest van donderdag is op YouTube een filmpje verschenen. Duidelijk is te horen dat sommige demonstratie ‘Al Maut, Al Maut, Al Maut al Yahud’ roepen:‘Dood, dood, dood aan de Joden’.

Van Aartsen krijgt bijval van advocaat Marcel Schuckink Kool, gespecialiseerd in demonstratierecht. ‘Van Aartsen valt weinig te verwijten in hoe hij is omgegaan met de demonstratie’, zegt Schuckink Kool. Volgens de advocaat kan pas opgetreden worden op het moment dat er iets gebeurt, en is het dan aan de politie en het Openbaar Ministerie en niet aan Van Aartsen. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Den Haag over aanhoudingen na demonstratie: “Het systeem werkt”

Den HaagFM 31.07.2014 “Het systeem werkt, zoals het zou moeten werken.” Dat is de reactie van de gemeente Den Haag op het aanhouden van twee mannen die worden verdacht van strafbare uitingen tijdens een ‘jihaddemonstratie’ vorige week in de Schilderswijk.

Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn tijdens die demonstratie door een tolk van de politie niet direct strafbare feiten geconstateerd. Maar de politie en het Openbaar Ministerie hebben daarna samen met twee tolken nog eens de videobeelden van het protest bekeken en geconstateerd dat er toch strafbare uitingen zijn gedaan. …lees meer

Den Haag in 60 Seconden: Kritiek op Van Aartsen zwelt aan

Den HaagFM 31.07.2014 In het korte nieuwsprogramma ‘Den Haag in 60 Seconden’ van Den Haag FM wordt elke werkdag het belangrijkste nieuws uit Den Haag doorgenomen. In de uitzending van donderdag 31 juli wordt aandacht besteed aan: – Kritiek op Van Aartsen zwelt aan. …lees meer

OM: Aanhoudingen na pro-Gaza-demonstratie op Hoefkade in Den Haag

RTVWEST 31.07.2014 DEN HAAG – Het Openbaar Ministerie heeft donderdagochtend twee mannen aangehouden die vorige week donderdag meeliepen in de pro-Gaza-demonstratie op de Hoefkade in Den Haag. Ze zijn opgepakt voor ‘strafbare teksten’. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Alsnog aanhoudingen na ‘jihaddemonstratie’ Hoefkade

Den HaagFM 31.07.2014 Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdagochtend alsnog twee mannen aangehouden die strafbare uitingen hebben gedaan tijdens de ‘jihaddemonstratie’ vorige week.

Het OM heeft samen met de politie en twee tolken de beelden uitgekeken van de demonstratie op donderdag 24 juli op de Hoefkade. De twee tolken vertaalden onafhankelijk van elkaar teksten die door het OM als strafbaar worden bestempeld. Op basis van de beelden werden een 32-jarige man uit Amsterdam en een 32-jarige jarige man uit Den Haag opgepakt. …lees meer

Door inzet tolken twee mannen opgepakt na pro-Gaza demonstratie

Trouw 31.07.2014 Twee mannen die vorige week donderdag meeliepen in de pro-Gaza-demonstratie in Den Haag zijn opgepakt voor ‘strafbare teksten’. Dat meldde het Openbaar Ministerie (OM) vandaag.

De twee mannen zijn vanochtend vroeg aangehouden. Het gaat om een 32-jarige man uit Amsterdam en een 32-jarige jarige man uit Den Haag.

Meer over;

Aanhoudingen voor pro-Gazademonstratie – Video

Telegraaf 31.07.2014 Twee mensen die hebben meegedaan aan de pro-Gazademonstratie in Den Haag zijn vandaag aangehouden. Ze worden verdacht van strafbare uitingen. Dat heeft het Openbaar Ministerie zojuist bekendgemaakt. De demonstratie vond plaats op 24 juli en veroorzaakte veel ophef omdat er antisemitische leuzen gescandeerd werden en de Hitlergroet werd gebracht. „Dood aan de Joden, dood aan Israël”, werd gescandeerd door een groep van ongeveer 150 radicale moslims uit de Haagse Schilderswijk.

Gerelateerde artikelen;

25-07: ‘Bewaar rust bij Gaza-protest’

25-07: ‘Nooit meer Jodenhaat’

24-07: GeenStijl bedreigd bij protest

24-07: Gaza-vandalen misbruiken Anne Frank

Arrestaties voor leuzen bij pro-Palestijnse demonstratie

NU 31.07.2014 Er zijn strafbare uitingen gedaan tijdens de pro-Palestijnse demonstratie in Den Haag vorige week. Hiervoor zijn twee verdachten aangehouden.

Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) donderdag. Het gaat om een 32-jarige man uit Amsterdam en een 32-jarige man uit Den Haag. De twee verdachten zijn opgepakt voor “strafbare teksten”.

Op het moment van de protesten constateerde de politie geen strafbare feiten. Daar was een agent bij die Arabisch spreekt.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Den Haag

ISRAËL

Politie pakt twee mannen op na pro-Gaza-protest in Den Haag

Elsevier 31.07.2015 Twee 32-jarige mannen die vorige week donderdag meeliepen in de pro-Gaza-demonstratie in Den Haag zijn opgepakt voor ‘strafbare teksten’. Het tweetal wordt verdacht van het ‘aanzetten tot geweld tegen een bevolkingsgroep wegens geloof en ras’. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) donderdag.

Het OM heeft samen met de politie en twee tolken de beelden bekeken vande demonstratie op de Hoefkade. De tolken vertaalden los van elkaar teksten die door het OM als strafbaar worden gezien.

Volgens Elsevier;

Nikki Sterkenburg: Tijd om provocerende moslims te laten zien waar de grens ligt

In elk geval heeft de politie tijdens de demonstratie geen ‘strafbare feiten‘ geconstateerd, zei burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) na het protest. Eerder liet de gemeente in een verklaring weten dat het grondrecht om te demonstreren zo ‘fundamenteel’ is dat burgemeesters niet zomaar moeten ingrijpen.

Petitie

Maar daar zijn velen het niet mee eens. Er werd een online petitie opgezet, waarin het aftreden van de burgemeester wordt geëist. Die is intussen al meer dan 17.000 keer ondertekend.

zie ook;

19 mrt Particulier doet aangifte tegen Wilders

30 jul Oproep aan Duitse Joden: zorg dat je niet herkenbaar bent

14 jul Had Van Aartsen moeten ingrijpen tijdens Gazaprotest?

OM: strafbare uitingen tijdens pro-Palestinademonstratie Den Haag›

NRC 31.07.2014 Tijdens een pro-Palestijnse demonstratie precies een week geleden in Den Haag was er sprake van strafbare uitingen, heeft het Openbaar Ministerie vandaag bekendgemaakt. Er zijn twee verdachten aangehouden.

Het OM heeft samen met de politie beelden bekeken van de demonstratie aan de Hoefkade. De Arabische leuzen die werden geroepen, werden door twee tolken vertaald. Het OM beoordeelde deze als strafbaar. GeenStijl-redacteur Annabel Nanninga schreef op de dag van de demonstratie dat ze bedreigd was. Ze werd toen voor haar eigen veiligheid meegenomen naar het politiebureau.

Lees meer;

25 JUL Politie onderzoekt beelden van pro-Palestijnse demonstratie ›

26 JUL antisemitisme OM onderzoekt beelden demonstratie

26 JUL Ministers dringen aan op verlengen tijdelijk bestand Gaza ›

26 JUL Kort bestand Gaza van start, maar vlak daarvoor nog doden bij aanval ›

10 JUL Vannacht meer dan 300 doelen bestookt in Gaza – ’17 doden’ ›

‘Van Aartsen moet demonstranten vooraf screenen’

RTVWEST 30.07.2014 DEN HAAG – Burgemeester Van Aartsen moet onderzoek doen naar de achtergrond van demonstranten voor hij hen toestemming geeft om de straat op te gaan. ‘Waar horen ze bij en wat zijn hun bedoelingen?’ Het Simon Wiesenthal Centrum stuurde daarover ook al een brandbrief naar Den Haag. Volgens Samuels gebruiken aanhangers van de islamitische terreurorganisatie ISIS het geweld in Gaza als een excuus voor demonstraties. ‘Ze willen de democratie aanvallen, dat is een gevaar voor alle Nederlanders.’ Hij verwacht dat er een sterke stroming in Nederland op gang komt die vindt dat de overheid moet optreden tegen ISIS. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Den Haag in 60 Seconden: Strengere regels bij demonstraties

Den HaagFM 30.07.2014 In het korte nieuwsprogramma ‘Den Haag In 60 Seconden’ van Den Haag FM wordt elke werkdag het belangrijkste nieuws uit Den Haag doorgenomen. In de uitzending van maandag 30 juli wordt aandacht besteed aan:

– Burgemeester Van Aartsen wil strengere regels voor demonstraties
– Geen structurele misstanden in de Schilderswijk. …lees meer

CDA: Verbieden van demonstraties lost niets op

RTVWEST 30.07.2014 DEN HAAG – Het CDA in Den Haag vindt dat het verbieden van demonstraties niets oplost. Bovendien kan Jozias van Aartsen als burgemeester het recht op demonstreren niet zomaar inperken, hij moet zich houden aan wet- en regelgeving. Volgens de partij moet je aankloppen bij regering en parlement als je het niet eens bent over de regels rond demonstreren.

‘Ik snap heel goed dat de beelden die het hele land doorgingen velen angst aanjagen’, schrijft CDA-fractievoorzitter Daniëlle Koster in een verklaring naar aanleiding van de ophef rond de diverse pro-Palestina en pro-ISIS demonstraties in Den Haag. Maar, vrijheid van meningsuiting is volgens haar een groot goed, en dat recht kan niet zomaar ingeperkt, vindt Koster.

Koster kan niet nu al roepen dat er strafbare feiten zijn gepleegd, omdat ze politicus is, stelt ze. HetOpenbaar Ministerie moet bepalen of uitingen strafbaar zijn. Wel vindt ze het verwerpelijk wat er is gebeurd tijdens de demonstraties. Ze denkt dan ook dat burgemeester Van Aartsen minder formeel had moeten reageren en rekening had moeten houden met de gevoelens in de stad.

Anti-Joodse leuzen

In Den Haag ontstond ophef na een pro-Palestina demonstratie waarbij anti-Joodse leuzen werden gescandeerd. Het protest zorgde voor veel kritiek aan het adres van Jozias van Aartsen. … Lees verder

Gerelateerde artikelen;

CDA: “Verbieden van demonstraties lost niets op”

Den HaagFM 30.07.2014 Het CDA in de Haagse gemeenteraad vindt dat het verbieden van demonstraties niets oplost. Bovendien kan Jozias van Aartsen als burgemeester het recht op demonstreren niet zomaar inperken, hij moet zich houden aan wet- en regelgeving. Volgens de partij moet je aankloppen bij regering en parlement als je het niet eens bent over de regels rond demonstreren.

“Ik snap heel goed dat de beelden die het hele land doorgingen velen angst aanjagen”, zegt CDA-fractievoorzitter Daniëlle Koster naar aanleiding van de ophef rond de ‘jihaddemonstraties’. Maar, vrijheid van meningsuiting is volgens haar een groot goed, “en dat recht kan niet zomaar ingeperkt”, vindt Koster. Het Openbaar Ministerie moet bepalen of uitingen strafbaar zijn. Wel vindt Koster het verwerpelijk wat er is gebeurd tijdens de demonstraties. Ze denkt dan ook dat burgemeester Van Aartsen minder formeel had moeten reageren en rekening had moeten houden met de gevoelens in de stad. …lees meer

Simon Wiesenthal Centrum: Haagse joden zijn in gevaar

RTVWEST 30.07.2014 Het Simon Wiesenthal Centrum heeft een brandbrief gestuurd aan de Haagse burgemeester Van Aartsen over demonstraties tegen het geweld in Gaza. Het instituut voor mensenrechten is geschokt door leuzen als ‘dood aan de Joden’.

Veel reputatieschade

In de gemeenteraad heeft de Groep de Mos opheldering gevraagd over de brandbrief. De partij is bezorgd over de reputieschade die Den Haag lijdt als internationale stad van Recht en Vrede. Het Nederlands Auswittz Comité deed deze week ook al een oproep op te treden tegen extremisten die Joden dood wensen. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Simon Wiesenthal Centrum: “Haagse joden in gevaar”

Den HaagFM 30.07.2014 Het Simon Wiesenthal Centrum heeft een brandbrief gestuurd aan burgemeester Jozias van Aartsen over demonstraties tegen het geweld in Gaza. Het instituut voor mensenrechten is geschokt door leuzen als ‘dood aan de joden’.

‘Hoe denkt u over het in gevaar brengen van de joodse burgers’, vraagt het Simon Wiesenthal Centrum aan de burgemeester. Door een vergunning voor de demonstraties te geven zou Van Aartsen Nederlandse anti-terrorismewetten hebben geschonden. Verder zou hij als hoofd van de politie hebben gefaald door de “moordachtige slogans” niet uit het Arabisch te laten vertalen.

De brief sluit af met een oproep aan Van Aartsen om publieke steun aan het terrorisme van ISIS te verbieden. “Als u dat niet doet, bent u medeverantwoordelijk voor de gevolgen.” Het Simon Wiesenthal Centrum heeft zich ook al beklaagd bij premier Rutte. Van Aartsen liet dinsdag weten strengere regels te willen bij demonstraties. …lees meer

Brandbrief Wiesenthal Centre aan Van Aartsen

Trouw 30.07.2014 De internationale Joodse mensenrechtenorganisatie Simon Wiesenthal Centre is ‘geschokt’ dat de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen twee anti-joodse demonstraties heeft toegestaan. Dat heeft de organisatie Van Aartsen in een brief laten weten.

Verwant nieuws;

Brandbrief aan Van Aartsen

Telegraaf 30.07.2014  De internationale Joodse mensenrechtenorganisatie Simon Wiesenthal Centre is „geschokt” dat de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen twee anti-joodse demonstraties heeft toegestaan. Dat heeft de organisatie Van Aartsen in een brief laten weten. Het Simon Wiesenthal Centre vraagt de burgemeester om een eventuele volgende demonstratie te verbieden „voordat woorden in daden worden omgezet en bedreigingen in geweld”.

Gerelateerde artikelen;

29-07: Van Aartsen diep geraakt

29-07: ‘Anti-ISIS-mars in Den Haag’

28-07: Duizenden voor vertrek Van Aartsen

26-07: Joden huren bewaking in

25-07: Onderzoek pro-Gaza-protest

25-07: Opnieuw pro-Gaza-demonstratie in Den Haag

25-07: ‘Bewaar rust bij Gaza-protest’

25-07: ‘Nooit meer Jodenhaat’

24-07: GeenStijl bedreigd bij protest

24-07: Gaza-vandalen misbruiken Anne Frank

16-07: CIDI doet aangifte

Nederlands Auschwitz Comité bang voor toenemend antisemitisme

RTVWEST 29.07.2014 DEN HAAG – Het Nederlands Auschwitz Comité doet een dringend beroep op de overheid en de Nederlandse bevolking om op te treden tegen extremisten die vrouwen discrimineren, homo’s haten en Joden dood wensen. Het comité doet de oproep naar aanleiding van de demonstraties zoals op het Spui en in de Haagse Schilderswijk tegen het Israelische offensief in Gaza. Bij sommige demonstraties werd door een deel van de aanwezigen antisemitische leuzen geroepen en hakenkruizen getoond. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Auschwitz Comité bezorgd over opkomend antisemitisme

Den HaagFM 29.07.2014 Het Nederlands Auschwitz Comité doet een dringend beroep op de overheid en de Nederlandse bevolking om op te treden tegen extremisten die vrouwen discrimineren, homo’s haten en Joden dood wensen.

Het comité doet de oproep naar aanleiding van de recente ‘jihaddemonstraties’ zoals op het Spui en in de Schilderswijk. Bij sommige demonstraties werd door een deel van de aanwezigen antisemitische leuzen geroepen en hakenkruizen getoond.

“Antisemitisme wordt niet meer alleen binnenskamers beleden maar inmiddels ook openlijk op straat”, schrijft het comité. “Wij zijn zeer verontrust over deze glijdende schaal. Het extremisme in ons land kan en moet een halt worden toegeroepen.” …lees meer

PVV: Van Aartsen moet direct opstappen

RTVWEST 29.07.2014 De PVV in de Haagse gemeenteraad wil dat burgemeester Jozias van Aartsen per direct opstapt. Dat heeft de partij dinsdagavond laten weten. Volgens de PVV heeft Van Aartsen ‘niets te zoeken in de stad van recht en vrede’.

De fractie is niet tevreden over de antwoorden die Van Aartsen gaf op vragen van de gemeenteraad. Die waren gesteld na een demonstratie waarbij anti-Joodse leuzen werden gescandeerd. Het protest zorgde voor veel kritiek aan het adres van Jozias van Aartsen.

Eerder werd er al een online-petitie gestart om de Haagse burgemeester weg te krijgen. Inmiddels hebben ruim 15.000 mensen een digitale handtekening gezet. De gemeente Den Haag liet dinsdagavond wetendat Jozias van Aartsen ‘diep geraakt’ is ‘door de onheuse en onterechte aantijgingen’.

‘Geen grenzen overschreden’

Vorige week verklaarde een woordvoerder tegenover Omroep West dat er tijdens de demonstratie in de Haagse Schilderswijk geen grenzen zijn overschreden. In een persverklaring schrijft Van Aartsen nu dat hij nooit over ‘morele’ grenzen heeft gesproken.

De burgemeester wil dat het Openbaar Ministerie meer ruimte geeft om tijdens demonstraties op te treden tegen moreel verwerpelijke leuzen en symbolen. Hij heeft justitie verzocht de regels voor getoonde vlaggen en geuite teksten nog eens te bekijken. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Van Aartsen: strengere regels vlaggen en leuzen bij demonstraties

RTVWEST 29.07.2014 DEN HAAG – De Haagse burgemeester Van Aartsen wil dat het Openbaar Ministerie meer ruimte krijgt om tijdens demonstraties op te treden tegen moreel verwerpelijke leuzen en symbolen. Hij heeft het OM verzocht om de regels voor getoonde vlaggen en geuite teksten nog eens te bekijken.

Naar aanleiding van de demonstratie is er een online-petitie gestart, waarin om het aftreden van Van Aartsen wordt gevraagd. Dit omdat Van Aartsen niet zou hebben ingegrepen. De petitie is inmiddels door ruim 15.000 mensen getekend.

De burgemeester zegt ‘diep geraakt te zijn door de onheuse en onterechte aantijgingen’. Eerder verklaarde een woordvoerder tegenover Omroep West dat er tijdens de demonstratie geen grenzen zijn overschreden. … Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Van Aartsen wil strengere regels bij demonstraties

Den HaagFM 29.07.2014 Burgemeester Jozias van Aartsen wil dat het Openbaar Ministerie meer ruimte krijgt om tijdens demonstraties op te treden tegen moreel verwerpelijke leuzen en symbolen. Hij heeft het OM verzocht om de regels voor getoonde vlaggen en geuite teksten nog eens te bekijken.

Naar aanleiding van een ´jihaddemonstratie´ vorige week is een online-petitie gestart, waarin om het aftreden van Van Aartsen wordt gevraagd. Dit omdat Van Aartsen niet zou hebben ingegrepen. De petitie is inmiddels door ruim 15.000 mensen getekend. De burgemeester zegt “diep geraakt te zijn door de onheuse en onterechte aantijgingen”. Eerder verklaarde een woordvoerder tegenover Omroep West dat er tijdens de demonstratie geen grenzen zijn overschreden, maar Van Aartsen zegt nu dat hij nooit over “morele grenzen” heeft gesproken maar over “juridische”.

Van Aartsen zou de anti-semitische uitingen juist in “niet mis te verstane zinnen” hebben veroordeeld. Verder hebben de gemeente, politie en Justitie al meerdere malen gesproken over strenger optreden tegen “weerzinwekkende teksten en verwerpelijk vlagvertoon”. …lees meer

JOZIAS VAN AARTSEN

Van Aartsen ‘diep geraakt’ door aantijgingen over Gaza-protest

Elsevier 29.07.2014 Een online petitie voor het aftreden van Van Aartsen is meer dan 10.000 keer ondertekend. Burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) is diep geraakt door aantijgingen dat hij te slap heeft gereageerd op een pro-Gaza protest in Den Haag. ‘Nimmer heeft hij, of is op zijn gezag gezegd, dat tijdens de demonstratie van 24 juli geen morele grenzen zijn overschreden.’

Dat staat in een verklaring van de gemeente Den Haag die dinsdag is verspreid. Hij reageert daarmee op de aanhoudende kritiek op zijn optreden wat betreft de demonstratie.

Joden

Tijdens een demonstratie op de Hoefkade in Den Haag werden anti-Joodse leuzen geroepen als ‘dood aan de Joden’ en ‘er staat een Jood achter me, vermoord hem’. Verder waren er ook zwarte vlaggen te zien van de islamitische terreurbeweging ISIS.

Commentaar;

Nikki Sterkenburg: Tijd om provocerende moslims te laten zien waar de grens ligt

Van Aartsen zei na de demonstratie dat er geen grenzen waren overschreden, een uitspraak die voor veel kritiek zorgde. Er is een online petitie gelanceerd, waarin het aftreden van Van Aartsen wordt geëist. Die is ruim 15.000 keer ondertekend.

Onderzoek

Het Openbaar Ministerie (OM) doet onderzoek naar de demonstratie. ‘De burgemeester heeft het Openbaar Ministerie verzocht de geldende justitiële beleidslijn zowel ten aanzien van getoonde vlaggen als geuite teksten nog eens scherp tegen het licht te houden.’

zie ook;

28 jul Duizenden handtekeningen voor ontslag Van Aartsen

14 jul Had Van Aartsen moeten ingrijpen tijdens Gazaprotest?

25 jul Kamerleden willen meer weten over anti-Joods protest Den Haag

Brandbrief Wiesenthal Centre aan Van Aartsen

VK 29.07.2014 De internationale Joodse mensenrechtenorganisatie Simon Wiesenthal Centre is ‘geschokt’ dat de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen twee anti-joodse demonstraties heeft toegestaan. Dat heeft de organisatie Van Aartsen in een brief laten weten. Het Simon Wiesenthal Centre vraagt de burgemeester om een eventuele volgende demonstratie te verbieden ‘voordat woorden in daden worden omgezet en bedreigingen in geweld’.

VERWANT NIEUWS;

PVV: Van Aartsen moet direct opstappen

RTVWEST 29.07.2014 De PVV in de Haagse gemeenteraad wil dat burgemeester Jozias van Aartsen per direct opstapt. Dat heeft de partij dinsdagavond laten weten. Volgens de PVV heeft Van Aartsen ‘niets te zoeken in de stad van recht en vrede’.

De fractie is niet tevreden over de antwoorden die Van Aartsen gaf op vragen van de gemeenteraad. Die waren gesteld na een demonstratie waarbij anti-Joodse leuzen werden gescandeerd. Het protest zorgde voor veel kritiek aan het adres van Jozias van Aartsen. Eerder werd er al een online-petitie gestart om de Haagse burgemeester weg te krijgen. Inmiddels hebben ruim 15.000 mensen een digitale handtekening gezet. De gemeente Den Haag liet dinsdagavond wetendat Jozias van Aartsen ‘diep geraakt’ is ‘door de onheuse en onterechte aantijgingen’.

‘Geen grenzen overschreden’

Vorige week verklaarde een woordvoerder tegenover Omroep West dat er tijdens de demonstratie in de Haagse Schilderswijk geen grenzen zijn overschreden. In een persverklaring schrijft Van Aartsen nu dat hij nooit over ‘morele’ grenzen heeft gesproken.

De burgemeester wil dat het Openbaar Ministerie meer ruimte geeft om tijdens demonstraties op te treden tegen moreel verwerpelijke leuzen en symbolen. Hij heeft justitie verzocht de regels voor getoonde vlaggen en geuite teksten nog eens te bekijken. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

15.000 mensen tekenen petitie voor vertrek burgemeester Van Aartsen

RTVWEST 29.07.2014 Zo’n 15.000 mensen hebben een online petitie getekend voor het vertrek van burgemeester Jozias van Aartsen. De opsteller van de petitie vindt dat Van Aartsen niet goed heeft gehandeld tijdens de anti-Joodse demonstraties vorige week donderdag.

Volgens de burgemeester zijn er tijdens de demonstratie geen grenzen overschreden, maar Michel Mans is het daar niet mee eens en opende vorige week de online petitie. ‘Wij accepteren geen oproepen tot volkerenmoord’, schrijft hij.

Mans wil de handtekeningen in een mail naar alle fracties van de Tweede Kamer sturen. Hij hoopt dat Van Aartsen dan ook echt moet vertrekken. Van Aartsen is op vakantie, maar zijn woordvoerder heeft laten weten dat hij het jammer vindt dat mensen er zo over denken.

Haagse ondertekenaars

Slechts een kleine 1500 handtekeningen komen van mensen die ook echt in Den Haag wonen. Verder ondertekenden ook veel mensen uit Amsterdam de petitie. Lees verder

 Gerelateerde artikelen;

15.000 mensen tekenen petitie voor vertrek Van Aartsen

Den HaagFM 29.07.2014 Zo’n 15.000 mensen hebben een online petitie getekend voor het vertrek van burgemeester Jozias van Aartsen. De opsteller van de petitie vindt dat Van Aartsen niet goed heeft gehandeld tijdens ‘jihaddemonstratie’ donderdag.

Volgens de burgemeester zijn er tijdens de demonstratie geen grenzen overschreden, maar Michel Mans is het daar niet mee eens en opende vorige week de online petitie. “Wij accepteren geen oproepen tot volkerenmoord”, schrijft hij. Mans wil de handtekeningen in een mail naar alle fracties van de Tweede Kamer sturen. Hij hoopt dat Van Aartsen dan ook echt moet vertrekken. Van Aartsen is op vakantie, maar zijn woordvoerder heeft laten weten dat hij het jammer vindt dat mensen er zo over denken.

Slechts een kleine 1.500 handtekeningen komen van mensen die ook echt in Den Haag wonen. Verder ondertekenden ook veel mensen uit Amsterdam de petitie. …lees meer

Nederlands Auschwitz Comité bang voor toenemend antisemitisme

RTVWEST 29.07.2014 DEN HAAG – Het Nederlands Auschwitz Comité doet een dringend beroep op de overheid en de Nederlandse bevolking om op te treden tegen extremisten die vrouwen discrimineren, homo’s haten en Joden dood wensen. Het comité doet de oproep naar aanleiding van de demonstraties zoals op het Spui en in de Haagse Schilderswijk tegen het Israelische offensief in Gaza. Bij sommige demonstraties werd door een deel van de aanwezigen antisemitische leuzen geroepen en hakenkruizen getoond. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Groep de Mos woest op burgemeester Van Aartsen

Den HaagFM 28.07.2014 Groep de Mos in de Haagse gemeenteraad is woest over het feit dat burgemeester Van Aartsen stelt dat er geen grenzen zijn overschreden bij een ‘jihaddemonstratie’ in de Schilderswijk.

“Hij heeft tot twee keer toe bij anti-semitische demonstraties niet ingegrepen, terwijl daar wel werd opgeroepen tot geweld”, zegt fractievoorzitter Richard de Mos. “‘Dood aan Joden’ is er gescandeerd, nazivlaggen zijn er getoond, de Hitlergroet is gebracht. Ik vind dat Van Aartsen moet ingrijpen als er dingen gebeuren die niet mogen.”

Richard de Mos staat niet achter de petitie die is gestart om er voor te zorgen dat Van Aartsen als burgemeester vertrekt. “Die petitie vind ik zelf te ver gaan. Ik snap de emotie, maar vind dat Van Aartsen verder een goede burgervader is, alleen op het gebied van veiligheid laat hij het tot twee keer toe ernstig liggen”.

Vakantie

De SP in de Haagse gemeenteraad wil dat burgemeester Jozias van Aartsen terugkeert van zijn vakantie in Frankrijk om tekst en uitleg te geven over de ‘jihaddemonstraties’. “Dat kan niet tot na het reces wachten”, zei raadslid Aisha Akhiat eerder op Den Haag FM. …lees meer

SP: “Burgemeester moet terugkomen van vakantie”

Den HaagFM 28.07.2014 De SP in de Haagse gemeenteraad wil dat burgemeester Jozias van Aartsen (grote foto) terugkeert van zijn vakantie in Frankrijk om tekst en uitleg te geven over de ‘jihaddemonstraties’ in Den Haag. “Dat kan niet tot na het reces wachten”, zei raadslid Aisha Akhiat (kleine foto) op Den Haag FM.

Van Aarsten ligt onder vuur nadat tijdens demonstraties voor Gaza anti-Joodse leuzen zijn geuit en hakenkruizen werden getoond. Van Aarsten liet eerder weten dat “de emoties die naar boven komen” na de demonstraties “begrijpelijk” zijn. Maar volgens zijn woordvoerder zijn geen juridische grenzen overschreven en konden de demonstraties daarom niet worden verboden. “Het grondrecht om te mogen demonstreren is zo fundamenteel dat alle Nederlandse burgemeesters er voor moeten zorgen dat ook mensen met een omstreden mening een demonstratie moeten kunnen houden. Ook als die door anderen als schokkend wordt ervaren.” …lees meer

Duizenden voor vertrek Van AartsenVideo

Telegraaf 28.07.2014  Duizenden mensen hebben een petitie tegen burgemeester Van Aartsen van Den Haag ondertekend. De teller stond maandagmiddag rond 14.00 uur op ruim 6300 handtekeningen. Zij eisen het vertrek van de politicus, omdat hij niet daadkrachtig zou optreden tegen antisemitisme. Een verontwaardigde burger zette een petitie online, die uiteindelijk moet leiden tot het ontslag van Van Aartsen. Michiel Mans is van plan de petitie met alle handtekeningennaar de Tweede Kamer en de gemeente Den Haag te sturen, zegt hij in het AD.

VAN AARTSEN

Duizenden handtekeningen voor ontslag Van Aartsen

Elsevier 28.07.2014 Duizenden mensen hebben sinds afgelopen vrijdag een petitie getekend waarin het ontslag van burgemeester van Den HaagJozias van Aartsen (VVD) wordt geëist. De ondertekenaars vinden dat Van Aartsen niet daadkrachtig genoeg optreedt tegen antisemitisme in zijn stad.

Initiatiefnemer van de petitie Michiel Mans maakt zich boos over de uitspraak van Van Aartsen tegen Omroep West dat er ‘geen grenzen overschreven waren’ bij een Pro-Palestina protest donderdag in de Schilderswijk in Den Haag. De politie deed geen aanhoudingen. Wel doet het Openbaar Ministerie onderzoek naar strafbare feiten.

‘Wij accepteren geen oproepen tot volkerenmoord. Wij accepteren geen burgemeesters die oproepen tot volkerenmoord niet grensoverschrijdend noemen,’ schrijft Mans. Volgens hem werd er bij de demonstratie rechtstreeks opgeroepen om Joden te doden. Maandag rond vier uur had zijn petitie meer dan 8.600 handtekeningen.

Grondrecht

De gemeente Den Haag liet in een verklaring weten dat het grondrecht om te demonstreren ‘zo fundamenteel is’ dat burgemeesters ervoor moeten zorgen ‘dat ook mensen met een omstreden mening een demonstratie moeten kunnen houden’, ook als die ‘door anderen als schokkend wordt ervaren’.

Volgens onze bloggers:

Afshin Ellian: ‘Links en rechts moeten antisemitisme gezamenlijk bestrijden’

Eerdere incidenten

Eerder waren tijdens een pro-Palestijnse demonstratie in Den Haag borden met hakenkruizen en jihadvlaggen te zien. De organisatie mocht toen pas weer verder gaan met de demonstratie als de vlaggen en borden werden weggehaald.

Lees ook:

Had Van Aartsen moeten ingrijpen tijdens Gazaprotest?

Na het incident sprak Van Aartsen met Esther Voet van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en anderen van Joodse organisaties. Zij vonden in eerste instantie dat Van Aartsen had moeten ingrijpen, maar legden zich neer bij de uitleg van Van Aartsen.

zie ook

25 jul Tijd om provocerende moslims te laten zien waar de grens ligt

LASTIGE ROL BURGEMEESTERS BIJ OMSTREDEN DEMONSTRATIES

BB 25.07.2014 Alle Nederlandse burgemeesters moeten er voor zorgen dat ook mensen met een omstreden mening een demonstratie moeten kunnen houden. Ook als die door anderen als schokkend wordt ervaren. Dat stelt de gemeente Den Haag in een schriftelijke verklaring.

Haatzaaiend

Aanleiding voor de verklaring is de pro-Palestijnse demonstratie donderdag in Den Haag die, zo schrijft het gemeentebestuur, ‘veel heeft losgemaakt in de samenleving’. Tijdens die demonstratie werden anti-Joodse leuzen geroepen en moest een journalist die door demonstranten werd bedreigd, door de politie worden ontzet. Of de leuzen haatzaaiend waren, wordt door het Openbaar Ministerie (OM) onderzocht.

Oproep aan burgemeester

Het OM gaat beeld- en geluidsopnamen onderzoeken, meldde het OM vrijdag. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen opgeroepen krachtig stelling te nemen tegen antisemitische uitingen. Ook vrijdagmiddag wordt in Den Haag gedemonstreerd tegen de Israëlische aanvallen op Palestijnen in Gaza.

Kamervragen

De Tweede Kamerleden van ChristenUnie, SGP en CDA hebben de ministers Opstelten (VenJ) en Plasterk (BZK) om opheldering gevraagd over de stellingname van de Haagse burgemeester. Zij willen van de bewindslieden onder meer weten of ze de mening van Van Aartsen delen dat er ‘geen grenzen zijn overschreden’. De Kamerleden – Segers (CU), Van der Staaij (SGP) en Omtzigt (CDA) vinden dat sprake is van het gedogen van antisemitisme bij de demonstratie.

Joden huren bewaking in

Telegraaf 26.07.2014 Nederlandse Joden worden met de dood bedreigd en stelselmatig geterroriseerd. Zeker vijftien tot twintig vooraanstaande Joden en zakenmensen hebben sinds de escalatie tussen Israël en Gaza met zoveel agressie te maken, dat ze persoonlijk worden beveiligd.

Gerelateerde artikelen

25-07: Pro-Gaza-protest verboden

25-07: Onderzoek pro-Gaza-protest

25-07: ‘Bewaar rust bij Gaza-protest’

25-07: ‘Nooit meer Jodenhaat’

24-07: GeenStijl bedreigd bij protest

Israëlische ambassadeur geschokt door jodenhaat bij demonstraties

Den HaagFM 25.07.2014 De Israëlische ambassadeur in Den Haag is geschokt door de antisemitische leuzen tijdens recente demonstraties in onze stad tegen zijn land.

“Toen ik de beelden van de demonstratie zag, leek het op een demonstratie in Syrië of Irak, maar toen realiseerde ik me dit is vlakbij hier Den Haag, ongelofelijk”, zegt ambassadeur Haim Divon. “Ik hoop dat de autoriteiten vanaf nu wel daadkrachtig optreden, want als ze dat niet doen blijft het doorgaan en neemt het toe omdat de demonstranten zich vrij wanen.” Tijdens de demonstratie klonken leuzen als “Dood aan Israël”. Er werden door de aanwezige politie geen demonstranten gearresteerd. …lees meer

Anti-Joodse demonstratie van donderdag in Schilderswijk schokt ambassadeur Israël – Video

RTVWEST 25.07.2014 De Israëlische ambassadeur Haim Divon in Den Haag is ‘absoluut geschokt’ door de antisemitische demonstratie van radicale moslims donderdag in de Haagse Schilderswijk. Hij zegt tegen Omroep West ‘bezorgd’ te zijn.  ‘Toen ik de beelden van de demonstratie zag, leek het op een demonstratie in Syrië of Irak, maar toen realiseerde ik me dit is vlakbij hier Den Haag, ongelofelijk’, zegt Divon. ‘Ik hoop dat de autoriteiten vanaf nu wel daadkrachtig optreden, want als ze dat niet doen blijft het doorgaan en neemt het toe omdat de demonstranten zich vrij wanen.’ Bij eerdere pro-Gaza-demonstraties in Den Haag waren er afgelopen weken ook al antisemitische incidenten. Tijdens een bijeenkomst aan het Spuiplein werden hakenkruisborden in de lucht gehouden en radicale moslims scandeerden tijdens een demonstratie aan het Hobbemaplein ook al ‘dood aan de Joden’.

‘Demonstraties zijn een aanmoediging tot geweld’

‘Dit soort antisemitische demonstraties zijn een aanmoediging tot geweld’, zegt de ambassadeur Divon. ‘Kort na een soortgelijke demonstratie zijn de ramen ingegooid bij de Nederlandse opperrabbijn Jacobs.’  Het OM liet eerder vandaag al weten onderzoek te doen naar de antisemitische teksten tijdens de demonstratie.  Lees verder

Gerelateerde artikelen

© anp. Tijdens een demonstratie tegen het geweld van Israël in de Gazastrook wordt op een spandoek een vergelijking met Hitler gemaakt.

Pro-Palestina of anti-Joods?

Trouw 25.07.2014 Er werden posters van Anne Frank overgeplakt, borden met hakenkruizen gedragen en antisemitische leuzen gescandeerd. De pro-Palestina demonstratie die eerder deze maand in Den Haag plaatsvond, ontaardde in een anti-Joods geluid. Dat de grens tussen deze twee sentimenten nogal dun is, blijkt ook in andere Europese steden.

Door heel Europa werd de afgelopen weken gedemonstreerd tegen het Israëlische grondoffensief in Gaza. Honderden Palestijnen zijn inmiddels gesneuveld in het conflict en aan Israëlische zijde kwamen 34 mensen om het leven. Een wapenstilstand lijkt voorlopig niet aan de orde. Wereldwijd gaan mensen de straat op om hun ongenoegen te uiten over het aanhoudende geweld.

‘Nooit meer Jodenhaat’

Telegraaf 25.07.2014  Een krachtige voorpagina van de Duitse krant Bild vrijdag. Allerlei Duitsers, van politiek leiders tot de groentenboer om de hoek, spreken zich uit tegen de oprukkende Jodenhaat. Dat is namelijk een groot probleem in Duitsland, net zoals in de rest van Europa.

Gerelateerde artikelen;

24-07: GeenStijl bedreigd bij protest

20-07: Anti-Israëlprotesten lopen uit de hand

16-07: CIDI doet aangifte

14-07: Aangifte hakenkruis-protest

14-07: Tonen nazivlag ’schandalig’

Openbaar ministerie onderzoekt beelden ‘jihaddemonstratie’ Hoefkade

Den HaagFM 25.07.2014 Het Openbaar Ministerie (OM) is een onderzoek gestart naar de leuzen die werden geroepen tijdens de ‘jihaddemonstratie’ van donderdag op de Hoefkade.

De politie was bij de demonstratie aanwezig met een Arabisch sprekende agent. “De door deze agent gehoorde leuzen werden op dat moment niet als grensoverschrijdend ervaren”, meldt het OM. “Er zijn dan ook geen aanhoudingen verricht.” Door de politie zijn beelden met geluidsopnamen van de demonstratie gemaakt onder andere met als doel om eventuele strafbare feiten ook achteraf nog te kunnen vaststellen. …lees meer

Burgemeester over ‘jihaddemo’: “De emoties die naar boven komen, zijn begrijpelijk”

Den HaagFM 25.07.2014 Burgemeester Jozias van Aarsten zegt in een verklaring op de website van de gemeente Den Haag dat “de emoties die naar boven komen” na de ‘jihaddemonstratie’ van afgelopen donderdag “begrijpelijk” zijn.

“De demonstratie voor de Palestijnse zaak heeft veel losgemaakt in de samenleving”, staat te lezen. Vervolgens wordt uitgelegd wat de rol van de burgemeester is bij demonstraties. “Het grondrecht om te mogen demonstreren is zo fundamenteel dat alle Nederlandse burgemeesters er voor moeten zorgen dat ook mensen met een omstreden mening een demonstratie moeten kunnen houden. Ook als die door anderen als schokkend wordt ervaren. De wet bepaalt dat de burgemeester een beperking alleen in zeer uitzonderlijke situaties kan opleggen. Een eventuele beperking kan worden getoetst door de rechter. De wet beschermt daarmee de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van demonstratie, belangrijke pijlers onder onze vrije samenleving. Bij de onderhavige demonstratie konden geen beperkingen worden opgelegd.” …lees meer

Justitie onderzoekt teksten van pro-Gaza demonstratie in Schilderswijk Den Haag

RTVWEST 25.07.2014 Het Openbaar Ministerie in Den Haag gaat onderzoek doen naar de teksten die werden geroepen tijdens de pro-Gaza demonstratie van donderdagavond in de Haagse Schilderswijk. Justitie onderzoekt of er strafbare feiten zijn gepleegd bij de demonstratie. .. Tijdens de demonstratie werden er volgens burgemeester Jozias van Aartsen geen grenzen overschreden. Er zijn donderdagavond geen arrestaties verricht. . Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Onderzoek pro-Gaza-protestVideo

Telegraaf 25.07.2014 Het Openbaar Ministerie (OM) gaat beeld- en geluidsopnamen onderzoeken van een pro-Palestijnse demonstratie donderdag op de Hoefkade in Den Haag. Dat meldde het OM vrijdag. Tijdens de betoging werden anti-Joodse leuzen geroepen en moest een verslaggeefster van GeenStijl die door demonstranten werd bedreigd, door de politie worden ontzet.

Gerelateerde artikelen;

24-07: Gaza-vandalen misbruiken Anne Frank

OM bekijkt beelden Haagse pro-Gaza-demonstratie

Trouw 25.07.2014 Het OM gaat beeld- en geluidsopnamen onderzoeken van een pro-Palestijnse demonstratie gisteren op de Hoefkade in Den Haag. Dat meldt het OM. Tijdens de betoging werden anti-Joodse leuzen geroepen en moest een verslaggeefster van GeenStijl die door demonstranten werd bedreigd, door de politie worden ontzet. Volgens de politie zochten betogers met hun leuzen de randen op van wat toelaatbaar is, maar was er geen aanleiding voor arrestaties. De leuzen waren in het Arabisch. Volgens een Arabisch sprekende agent bleven ze binnen de perken en werden ze niet ervaren als grensoverschrijdend.

Politie onderzoekt beelden van pro-Palestijnse demonstratie›- Video

NRC 25.07.2014  De politie gaat onderzoek doen naar beelden die donderdagavond tijdens de pro-Palestijnse demonstratie in Den Haag zijn gemaakt, om te zien of daar strafbare feiten zijn gepleegd. Dat schrijft persbureau Novum.

De demonstratie, die vooraf was aangekondigd, vond plaats aan de Hoefkade in Den Haag. Er waren volgens het OM ruim veertig demonstranten, die Arabische, antisemitische leuzen zouden hebben geroepen. Onder hen waren aanhangers van ISIS. Gisteravond meldde de NOS dat betogers tijdens de demonstratie opriepen tot het vermoorden van joden, en na afloop zouden ze de Hitlergroet hebben gebracht.

Tijdens de demonstratie zouden de aanwezigen een journalist van GeenStijl hebben bedreigd. Zij is toen, voor haar eigen veiligheid, meegenomen naar een politiebureau. De journalist reageerde verbolgen op de website van GeenStijl. De gemeente Den Haag, vandaag in een verklaring.

Lees meer;

26 JUL antisemitisme OM onderzoekt beelden demonstratie

VANDAAG Den Haag Betoging tegen Joden

Openbaar Ministerie onderzoekt anti-Joodse demonstratie Den Haag

Elsevier 25.07.2014 Het Openbaar Ministerie (OM) heeft laten weten dat het onderzoek zal doen naar de anti-Joodse demonstratie in de Haagse Schilderswijk. Als blijkt dat er sprake is van een strafbaar feit, zal er worden opgetreden.

Samen met een tolk gaat het OM kijken naar de Arabisch uitgesproken teksten. Een officier van justitie zal het onderzoek leiden.

Agent

Op de Hoefkade in Den Haag was een demonstratie tegen het optreden van Israël in de Gazastrook. Al gauw waren antisemitische leuzen te horen als ‘dood aan de Joden’. Het protest werd georganiseerd door een organisatie die zich verschuilt achter het Twitter-account @Free_Aseer.

Commentaar;

Nikki Sterkenburg: Tijd om provocerende moslims te laten zien waar de grens ligt

Signalen

Burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) van Den Haag heeft via zijn woordvoerder laten weten dat hij geen signalen heeft ontvangen van ‘grensoverschrijdend gedrag’. Het OM zal nu dus onderzoeken of dat klopt.

Vorige week hadden het CIDI en het Centraal Joods Overleg nog een gesprek met burgemeester Van Aartsen. Het CIDI zegt het ‘onbegrijpelijk’ te vinden dat deze demonstratie heeft kunnen plaatshebben in de stad die bekend staat als ‘de stad van vrede en recht’.

Commentaar;

Gerry van der List: Wegkijken heeft geen zin, antisemitisme hoort bij de islam

Schokkend

De gemeente Den Haag laat in een verklaring weten dat het grondrecht om te demonstreren ‘zo fundamenteel is’ dat burgemeesters ervoor moeten zorgen ‘dat ook mensen met een omstreden mening een demonstratie moeten kunnen houden’, ook als die ‘door anderen als schokkend wordt ervaren’.

zie ook;

9:55 Kamerleden willen meer weten over anti-Joods protest Den Haag

27 jul 2013 ‘AIVD luisterde Iraanse ambassadeur maandenlang af’

15 jul NOS geeft toe: censuur hakenkruizen bij anti-Israëlprotest

Kamerleden willen meer weten over anti-Joods protest Den Haag

Elsevier 25.07.2014 Diverse partijen in de Tweede Kamer willen opheldering over het anti-Joods protest in de Haagse Schilderswijk. Daarbij werden antisemitische leuzen geroepen als ‘dood aan de Joden’.

De demonstratie begon als een protest tegen het optreden van Israël in de Gazastrook, maar al gauw werd duidelijk dat het daar niet alleen om ging.

Burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) vindt niet dat er regels zijn overtreden. Hij laat via zijn woordvoerder weten dat er duidelijke grenzen zijn afgesproken met het Openbaar Ministerie en de politie. Donderdag zijn er geen ‘strafbare grenzen’ overschreden.

Lees ook;

CIDI krijgt tientallen meldingen binnen van antisemitisme

Ook wil de PVV weten van de ministers Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) en Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) of het optreden van Van Aartsen past in het door de ministers aangekondigde plan van aanpak.

Volgens Elsevier;

Nikki Sterkenburg: Tijd om provocerende moslims te laten zien waar de grens ligt

Terroristen

VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff wil ook opheldering over wat er donderdagavond precies gebeurde in Den Haag. ‘Je mag je mening uiten, maar (pers) bedreigen, haatzaaien en terroristen knuffelen niet,’ twittertDijkhoff.

Onder de demonstranten waren sympathisanten van terreurbeweging ISIS. Een verslaggever van GeenStijl werd bedreigd en uit veiligheidsoverweging meegenomen door de politie. Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren hebben hierover opheldering gevraagd.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch spreekt zich op Twitter uit tegen de demonstratie. Hij vindt het ‘onacceptabel’ en zegt dat de demonstranten moeten worden gearresteerd.

Ahmed Marcouch مركوش @ahmedmarcouch

Volgen Onacceptabel !Journalisten bedreigen en racistische uitingen zijn strafbaar. Ook als het tijdens demonstratie gebeurt. Opsporen die hufters! 9:32 ’s middags – 24 juli 2014

Kamer- en raadsvragen over pro-Gaza-demonstratie Den Haag

RTVWEST 25.07.2014 De PVV en VNL (groep Bontes/Van Klaveren) hebben Kamervragen gesteld aan de minister van Justitie en Veiligheid over het optreden tegen de Pro-Palestina demonstratie, die donderdag werd gehouden in de Schilderswijk in Den Haag. Ook Groep de Mos/Ouderen Partij, ChristenUnie/SGP en de PVV hebben vragen gesteld in de Haagse raad. Volgens de partijen in de Haagse gemeenteraad is er tijdens de demonstratie opgeroepen tot geweld tegen Joden en zouden journalisten zijn bedreigd…. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Kamer- en raadsvragen over ‘jihaddemonstratie’ – foto’s

Den HaagFM 25.07.2014 De PVV en VoorNederland (VNL) hebben Kamervragen gesteld aan minister Ivo Opstelten van Justitie en Veiligheid over het politieoptreden tijdens de Pro-Palestina demonstratie, die donderdag werd gehouden in de Schilderswijk.

In de Haagse gemeenteraad hebben Groep de Mos en de PVV vragen gesteld. Volgens de partijen is tijdens de demonstratie opgeroepen tot geweld tegen Joden en zouden journalisten zijn bedreigd. Donderdagavond zei een woordvoerder van burgemeester Jozias van Aartsen dat er bij de demonstratie geen grenzen waren overschreden. “Ik heb daar geen signalen over gekregen”, zei de woordvoerder van Van Aartsen na afloop van de demonstratie. …lees meer

Kamer wil opheldering over anti-joodse demonstratie

NU 25.07.2014 De VVD en de Groep Bontes/Van Klaveren willen opheldering van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) over de pro-Palestijnse demonstratie waar donderdagavond zo’n honderd radicale moslims in Den Haag op afkwamen. Bij die demonstratie werden volgens Kamerlid Klaas Dijkhoff bedreigingen geuit.

Gedurende de demonstratie in de Haagse Schilderswijk werden onder meer antisemitische leuzen geroepen. De demonstranten, onder wie symphatisanten van ISIS, het jihadleger dat forse delen van Irak heeft veroverd, bedreigden ook een verslaggeefster van Geenstijl.

Den Haag in 60 seconden: Pro-Gazademonstratie in Schilderswijk

Den HaagFM 25.07.2014 In het nieuwsprogramma Den Haag in 60 Seconden van Den Haag FM zie je elke dag het belangrijkste nieuws uit je stad. Dit zijn onze onderwerpen voor de uitzending van vrijdag 25 juli: – Pro-Gaza demonstratie in Schilderswijk. …lees meer

ISIS demonstratie op de HoefkadeVideo-foto’s

Regio15 24.07.2014 Den Haag – Aan het begin van de avond hebben rond de 75 man een pro-ISIS demonstratie gehouden op de Hoefkade, bij de kruising met de Doedijnstraat. De directe aanleiding voor de demonstratie zijn de recente gebeurtenissen in de Gazastrook.

Rond 19:00 verzamelde zich een groep die gehoor gaf aan de oproep op social media en die op posters die in de buurt was geplakt (ook over reclameposters van de Anne Frank musical heen). Door de organisatie werden de bekende zwarte ‘ISIS vlaggen’ uitgereikt, waarna de groep zich rond een aantal sprekers verzamelde. Als eerste werd de groep door de spreker opgeroepen om ditmaal geen nazi symbolen te tonen; en die zijn ook niet te zien geweest.

De toespraken richtten zich tegen de vermeende onderdrukking van moslims en het islamitische geloof wereldwijd. Daarbij werd een lange lijst van landen genoemd waar dit zou plaatsvinden. In een aantal van deze landen speelt het conflict al langer; maar de woede richtte zich nu met name tegen Israel. Het Israelische leger werd beschuldigd van agressie richting de burgerbevolking; maar er werd niet gesproken over het geweld wat door militanten uit de Gaza strook tegen de bevolking van Israel gebruikt wordt. Overigens maakt de huidige geweldsspiraal deel uit van een lange reeks botsingen tussen Israel en Palestijnese militanten; zoals bijvoorbeeld ook al in 2012.

De groep scandeerde allerhande (waarschijnlijk deels anti-semitische) leuzen. De demonstratie werd gadegeslagen door een groep buurtbewoners die het gebeuren van enige afstand volgden. Er ontstonden (soms felle) discussies tussen de buurtbewoners en vertegenwoordigers van de ISIS demonstranten, die probeerden om de toeschouwers over te halen om zich bij de groep aan te sluiten. Daarbij werd ook het recente neerhalen van vlucht MH17 in Oekraine gebruikt als vermeend voorbeeld gebruikt van ‘joodse agressie’; net zoals de schuldencrisis en de problemen met de financiële sector wereldwijd ook aan Joodse bankiers werd toegeschreven.

Op een gegeven moment ontstond in de Doedijnstraat een gespannen situatie toen buurtbewoners zich tegen reporters van GeenStijl keerden. Aanleiding voor de agressie was een foto die verscheen, waarop iemand zichzelf herkende (en waardoor duidelijk werd dat de bewuste fotografe voor Geenstijl werkte). Dit gebeurde overigens meer: demonstranten die menen het recht te hebben om journalisten te verbieden om foto’s te maken/plaatsen waar zij op te zien zijn, of om te dicteren wat er al-dan-niet geschreven mag worden. Door het rumoer wat ontstond liep iedereen die kant op, waardoor de (paar) politieagenten die zichtbaar aanwezig waren onder de voet gelopen dreigden te worden. De extra politiemacht die paraat was om de agenten rond de demo te ondersteunen, werd dus niet ingezet om de orde te herstellen. De politie reageerde uiteindelijk door de aanwezige journalisten te vragen om inderdaad geen foto’s meer te maken, en de bewuste verslaggeefster van GeenStijl werd snel in een politieauto afgevoerd.

Afgezien van het dreigende ‘jij mag geen foto van mij maken‘ werden de andere journalisten overigens met rust gelaten door zowel de demonstranten als de buurtbewoners; de woedde richte zich vrijwel uitsluitend tegen vertegenwoordigers van Geenstijl. Nadat zij weg waren, keerde de rust terug, en was het ook weer mogelijk om beelden te maken.

Rond 20:15 waren de toespraken voorbij; werden de jihadvlaggen weer verzameld door de organisatie en ging de groep uiteen. LEES MEER…

Video: Ferrie van der Geer

Van Aartsen: Geen grenzen overschreden bij pro-Palestina demonstratie

RTVWEST 24.07.2014 Bij de pro-Palestina demonstratie in de Haagse Schilderswijk zijn donderdagavond geen grenzen overschreden. Dat zegt een woordvoerder van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen desgevraagd tegen Omroep West. ‘Ik heb geen signalen over gekregen’, zegt de woordvoerder na afloop van de demonstratie.

Op Twitter duiken verschillende berichten op dat er anti-Joodse uitlatingen zijn gedaan. Een woordvoerder van de Haagse politie zegt dat er onvoldoende aanleiding was om arrestaties te verrichten. Wel is een verslaggeefster van de website GeenStijl.nl voor haar eigen veiligheid meegenomen naar het politiebureau, nadat ze door een aantal demonstranten zou zijn bedreigd. Volgens de woordvoerder gaf de journaliste zelf aan weg te willen.

Bivakmutsen

Bij de demonstratie in de Haagse Schilderswijk waren donderdagavond tientallen mensen aanwezig. Een aantal van hen zou de zogenoemde ‘Isis-vlag’ bij zich hebben gedragen. Ook zouden er mensen met bivakmutsen op hebben gelopen. De demonstratie duurde tot 21.30 uur. Er kwamen tientallen mensen op af.

Eerder was er ophef over posters die oproepen om te komen demonstreren. Die waren over reclameposters voor de musical ‘Anne’ heengeplakt, die draait om het leven van Anne Frank.

Volgens de PVV in de Haagse gemeenteraad is er tijdens de demonstratie opgeroepen tot geweld tegen Joden en zouden journalisten zijn bedreigd. De partij heeft daarom raadsvragen gesteld.

Kritiek

Na een eerdere demonstratie in Den Haag kreeg burgemeester Van Aartsen van verscheidene kantenkritiek. Toen droeg een aantal demonstranten hakenkruizen met zich mee. De Joodse organisatie CIDI heeft daar aangifte van gedaan. Ook was er een gesprek tussen de organisatie en Van Aartsen.

Gerelateerde artikelen;

Journalist weggejaagd bij ‘jihaddemonstratie’

Den HaagFM 24.07.2014 ijdens een ‘jihaddemonstratie’ tegen de Israelische acties in Gaza, donderdagavond in de Schilderswijk, zijn volgens getuigen verschillende anti-Joodse uitlatingen gedaan. Een woordvoerder van de politie zegt dat er onvoldoende aanleiding was om arrestaties te verrichten. Wel werd verslaggeefster Annabel Nanninga van de website Geenstijl.nl door politieagenten weggevoerd, nadat ze door een aantal demonstranten werd bedreigd.

Er werd onder meer een blikje frisdrank tegen het hoofd van de journaliste gegooid. “Het staat de verslaggeefster vrij om aangifte te doen, dan kan worden bekeken of er al dan niet sprake was van een strafbaar feit”, zegt een politiewoordvoerder.

 

Bij de demonstratie waren tientallen mensen aanwezig. Een groot aantal van hen droeg dezelfde vlag als de terreurorganisatie ISIS. Volgens de PVV in de Haagse gemeenteraad is er tijdens de demonstratie opgeroepen tot geweld tegen Joden en zouden meerdere journalisten zijn bedreigd. De partij heeft daarom raadsvragen gesteld. “Dood aan de Joden, dood aan Israël”, werd gescandeerd door de groep van ongeveer 150 mensen.

Geen grenzen overschreden

Volgens burgemeester Jozias van Aartsen zijn bij de demonstratie geen grenzen overschreden. Dat zei een woordvoerder van de burgemeester na afloop. “Ik heb daar geen signalen over gekregen.” Volgens hem zijn er duidelijke grenzen afgesproken door het Openbaar Ministerie, de politie en de gemeente. Er zijn geen arrestaties verricht en dus zijn er volgens de woordvoerder geen strafbare grenzen overschreden. …lees meer

Politie ontzet journaliste bij demonstratie

Trouw  24.07.2014 De politie heeft vanavond verslaggeefster Annabel Nanninga van GeenStijl ontzet, nadat ze bij een pro-Gaza-demonstratie in Den Haag was bedreigd. Nanninga had foto’s gemaakt van enkele demonstranten. Die waren daar niet blij mee en eisten dat Nanninga de opnamen zou wissen.

Volgens een woordvoerder van de politie voelde de verslaggeefster zich zo bedreigd dat ze bij agenten ging staan. Daar werd ze bekogeld met een blikje fris, waarna de politie haar voor haar eigen veiligheid meenam naar het bureau.

‘Ben nu veilig op politiebureau. Meute keerde zich tegen me. Ik bleef rustig, wachtte op polies’,twitterde Nanninga.

GeenStijl bedreigd bij protest

Telegraaf 24.07.2014 De politie heeft donderdagavond verslaggeefster Annabel Nanninga van GeenStijl ontzet, nadat ze bij een pro-Gaza-demonstratie in Den Haag was bedreigd. Nanninga had foto’s gemaakt van enkele demonstranten. Die waren daar niet blij mee en eisten dat Nanninga de opnamen zou wissen.


Opnieuw antisemitische leuzen bij Gaza-protest in Den Haag

Elsevier 24.07.2014 Bij een Gaza-protest op de Hoefkade in Den Haag zijn opnieuw antisemitische leuzen gehoord. Moslimjongeren riepen onder meer op om ‘alle Joden te doden’. Dat melden verschillende journalisten donderdagavond.

Mini-demo

Het ging om een mini-protest in de Haagse Schilderswijk georganiseerd door een splinterorganisatie die zich verschuilt achter het Twitteraccount @Free_Aseer.

Volgens Elsevier;

Gerry van der List: wegkijken heeft geen zin, antisemitisme hoort bij de islam

Op het protest kwamen ongeveer honderd demonstranten af. Een aanzienlijk deel droeg afgeschermde jihadistische kledij en vlaggen van de terreurorganisatie ISIS.

Free_Aseer @Free_Aseer

Volgen  #FreeGaza | Geslaagde betoging. 200 deelnemers en zeker 100 toeschouwers | #GazaHolocaust

Joden

Een spreker riep tijdens de demonstratie dat ‘het heilige land aan de vuile Joden is gegeven’. ‘Er komt een dag dat iemand zegt “er zit een jood achter je verborgen, vermoord hem”‘ riep de spreker.

Vanuit het publiek werden antisemitische leuzen geroepen als ‘dood aan de Joden, dood aan Israël’. De aanwezige Telegraaf-journaliste Gerda Frankenhuis constateerde dat het protest ‘beter een anti-Jodendemonstratie genoemd kan worden’.

Sam van Raalte @SamRaalte

Volgen ‘Dood aan de joden’ ‘vermoord joden’, het mag op de Haagse #Hoefkade allemaal massaal geroepen worden van de politie.

8:00 ’s middags – 24 juli 2014

Nanninga ontzet

De eveneens aanwezige Annabel Nanninga van GeenStijl deed er verslag van hoe ze werd belaagd door aanwezige demonstranten. Zo werd er ‘niet fotograferen hoer’ naar haar hoofd geslingerd en kreeg ze frisdrank over zich heen. Ze zei ‘zwaar bedreigd en belaagd’ te zijn en moest uiteindelijk worden ontzet door de politie.

@Esther_Voet

Volgen Mensen die zichzelf onherkenbaar hadden gemaakt, #Isis vlaggen, ‘dood aan Joden’ & journalisten die moesten worden ontzet. Nederland2014…

8:25 ’s middags – 24 juli 2014

Er waren enkele politieagenten aanwezig die niet ingrepen en de gemaskerde moslimjongeren hun gang lieten gaan. Volgens de politie zochten ze de rand van wat toelaatbaar was op, maar was er geen aanleiding voor arrestaties. Volgens de NOS brachten enkelen aan het einde van de bijeenkomst de Hitlergroet uit. Een woordvoerder van burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) laat hoe dan ook weten dat er geen grenzen zijn overschreden door de demonstranten.

Frank Verhoef @fverhoef

Volgen ISIS-meneer deelt Gaza-folders uit. Er loopt ook iemand met een GoPro-camera op z’n hoofd #gazademo 7:03 ’s middags – 24 juli 2014

Boosheid na overplakken posters Anne Frank door pro-Palestina demonstranten

RTVWEST 24.07.2014  De organisatie van de anti Israël-demonstratie die donderdagavond in Den Haag wordt gehouden, zou posters van de musical Anne Frank hebben overgeplakt met een oproep om naar hun demonstratie te komen. Dat is bij verschillende politieke partijen in de Haagse gemeenteraad in het verkeerde keelgat geschoten.

Richard de Mos, fractievoorzitter van de Groep de Mos/Ouderenpartij: ‘Ik snap best dat mensen demonstreren, want zowel de Palestijnen als Israëli’s lijden onder deze vreselijke oorlog.’ Maar volgens hem bewijzen de demonstranten zichzelf op deze manier een slechte dienst. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

PVV woedend om overplakken posters Anne Frank voor ‘jihaddemonstratie’

Den HaagFM 24.07.2014 De organisatoren van de demonstratie tegen de Israelische acties in Gaza, donderdagavond in de Schilderswijk, hebben posters van de musical ‘Anne Frank’ beplakt met de oproep voor hun demonstratie. Op social media reageert fractievoorzitter Leon de Jong van de PVV in de Haagse gemeenteraad woedend op de “zieke resepctloze actie”. Hij spreekt van “Jodenhaat in Den Haag”.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door dezelfde mensen die begin deze maand op het Hobbemaplein om de vrijlating vroegen van islamitische gedetineerden. Tijdens die demonstratie waren vlaggen te zien die ook door de terreurbeweging ISIS zijn gebruikt. Ook werd een toespraak gehouden door Abou Moussa die door justitie wordt verdacht van het ronselen van jihadstrijders.

De betoging start donderdag om 19.00 uur op de Hoefkade. Een eerdere anti-Israëlemonstratie in Den Haag zorgde ook al voor ophef, omdat enkele deelnemers borden met hakenkruizen bij zich hadden. …lees meer

Gaza-vandalen misbruiken Anne Frank

Telegraaf 24.07.2014 De organisatie van een protestmars voor Gaza die donderdagavond staat gepland in Den Haag, heeft op schokkende wijze aandacht gevraagd voor hun zaak. Een flyer met een foto van een zwaargewond Palestijns jongetje is over een poster van de musical over Anne Frank geplakt.

Gerelateerde artikelen;

20-07: Duizenden bij demonstratie

20-07: Pro-Gaza-demo in Amsterdam

14-07: Aangifte hakenkruis-protest

Weer demonstratie in Den Haag tegen geweld in Gaza

RTVWEST 22.07.2014  In de Haagse Schilderswijk wordt donderdag weer een demonstratie gehouden tegen de militaire acties van Israël in Gaza. Het protest wordt aangekondigd als een ‘islamtische betoging voor Gaza’.

Organisatoren zijn dezelfde mensen die eerder deze maand demonstreerden voor vrijlating van Palestijnse gevangenen. Tijdens die actie waren er vlaggen te zien met symbolen van de islamitische terreurbeweging ISIS. Verder was een toespraak van Abou Moussa, een man die door justitie wordt verdacht van het ronselen van jihadstrijders. De betoging is donderdag op de Hoefkade.  Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Weer ‘jihaddemonstratie’ in Schilderswijk

Den HaagFM 22.07.2014 Donderdag wordt in de Schilderswijk gedemonstreerd tegen de Israelische acties in Gaza.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door dezelfde mensen die begin deze maand op het Hobbemaplein om de vrijlating vroegen van islamitische gedetineerden. Tijdens die demonstratie waren vlaggen te zien die ook door de terreurbeweging ISIS zijn gebruikt. Ook werd een toespraak gehouden door Abou Moussa die door justitie wordt verdacht van het ronselen van jihadstrijders. De betoging komende donderdag start om 19.00 uur op de Hoefkade. …lees meer

Zie ook:

Kleine groep demonstreert tegen Gaza-oorlog in Tel Aviv

NU 10.08.2014 Zeker 150 Israëliërs hebben zich zaterdag verzameld in Tel Aviv bij nieuwe demonstraties tegen de oorlog in de Gazastrook.

De demonstranten riepen om een “einde aan het bloedbad”, ondanks een demonstratieverbod van de politie vanwege de kans op raketaanvallen vanuit Gaza. Er is niemand opgepakt.

Zo’n twintig mensen hielden tegelijkertijd een tegendemonstratie. Volgens de politie waren er geen ongeregeldheden tussen de twee kampen.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Midden-Oostenconflict Israël

18 Reacties op “Demonstratie tegen geweld in Gaza 24.07.2014 Hoefkade Schilderswijk

 1. Pingback: Demonstratie 25.07.2014 Haagse WijkparkTransvaal tegen geweld in Gaza | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 2. Pingback: Demonstratie 25.07.2014 Wijkpark Transvaal tegen geweld in Gaza | Transvaalwijk - Toen en Nu

 3. Pingback: Anti-ISIS demonstratie Koerden 26.07.2014 Haagse Wijkpark Transvaal | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 4. Pingback: Anti-ISIS demonstratie Koerden 26.07.2014 Haagse Wijkpark Transvaal | Transvaalwijk - Toen en Nu

 5. Pingback: Anti-ISIS demonstratie Koerden 26.07.2014 Haagse Wijkpark Transvaal « Debat in de Digitale Hofstad

 6. Pingback: Demonstratie 27.07.2014 Rotterdam tegen geweld Gazastrook « Debat in de Digitale Hofstad

 7. Pingback: Demonstratie Schilderswijk 10.08.2014 protest tegen terreurorganisatie ISIS | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 8. Pingback: Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam begrijpt zijn Haagse collega Jozias van Aartsen | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 9. Pingback: Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam begrijpt zijn Haagse collega Jozias van Aartsen « Debat in de Digitale Hofstad

 10. Pingback: De strijd tegen het antisemitisme en discriminatie « Debat in de Digitale Hofstad

 11. Pingback: De strijd tegen het antisemitisme en discriminatie ook in Den Haag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 12. Pingback: Terugblik demonstratie Haagse Schilderswijk 10.08.2014 – protest tegen terreurorganisatie ISIS « Debat in de Digitale Hofstad

 13. Pingback: Anti-ISIS demonstratie 20.09.2014 Schilderswijk en Transvaal | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 14. Pingback: Debat 14.08.2014 over de Spanningen bij de Demonstraties in Schilderswijk | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 15. Pingback: Terugblik Debat 14.08.2014 spanningen Demonstraties Haagse Schilderswijk « Debat in de Digitale Hofstad

 16. Pingback: Pro-Gaza Demonstratie 19.08.2014 Haags Ministerie van Defensie | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 17. Pingback: Terugblik Pro-Gaza Demonstratie 19.08.2014 Haags Ministerie van Defensie « Debat in de Digitale Hofstad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s