Een Haagse tijdbom ??

De stad Den Haag is nog wel degelijk een aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven, ook al hebben de crisis en de bezuinigen door het rijk ‘flinke klappen’ uitgedeeld, althans dat stelt wethouder Henk Kool (PvdA, economische zaken)

Haagse economie

In het jaarlijkse onderzoek van Elsevier naar de economische prestaties van steden scoort Den Haag slecht. Vergeleken met 2013 is de stad met 22 plaatsen gezakt naar nummer 156, ver buiten de top 100.

Onderzoek

Volgens onderzoeker Peter Louter uit Delft is de situatie van Den Haag ‘zorgelijk, maar niet hopeloos’. In de studie is gekeken naar 40 criteria om de sterkte van de lokale economie te meten. Een daarvan is het aantal arbeidsplaatsen per inwoner. In Den Haag daalt de werkgelegenheid al jaren door bezuinigingen bij de rijksoverheid: duizenden ambtenaren verliezen hun baan. Peter Louter spreekt van een ‘tijdbom’ onder de lokale economie. ‘Vroeger kwamen veel mensen uit de Leidse regio bijvoorbeeld naar Den Haag om te werken, maar nu trekken ze naar Amsterdam.’ De gemeente Den Haag hoopt meer banen te creëren door kantoren van internationale instellingen aan te trekken.

Volgens Louter zal dat pas op langere termijn effekt hebben. ‘Bestuurders moeten meer aandacht besteden aan de economie. Het komt niet meer van zelf’, zegt hij.

Begin mei is in weekblad Elsevier weer de door Bureau Louter opgestelde jaarlijkse ranglijst van economische prestaties van gemeenten en regio’s verschenen. De top-10 van gemeenten naar economische prestaties bestaat dit jaar uit Haarlemmermeer, Zwolle, Eindhoven, ’s-Hertogenbosch, Lansingerland, Houten, Amsterdam, Utrecht, Breda en Bladel. De top-3 van regio’s wordt gevormd door de stadsgewesten Eindhoven, Amsterdam en Breda.

Dit jaar zijn Sociaal-Economische Regioprofielen opgesteld voor 46 gebieden in Nederland. Daarin worden die regio’s gepositioneerd naar een groot aantal aspecten. Klik hier voor een voorbeeld van een regioprofiel.

Eén van de onderdelen van het regioprofiel is de welvaart van de bevolking. Klik hier voor de gemeentelijke ranglijst. Koploper is Bloemendaal, rode lantaarndrager is Rotterdam.

In het rapport Economische Toplocaties 2014 staan de volledige ranglijst van gemeenten en regio’s en staan regioprofielen voor alle 46 gebieden, inclusief uitleg en interpretatie.

WethouderKool: “Den Haag wel aantrekkelijk voor nieuwe bedrijven”

Den HaagFM 06.05.2014 Den Haag is nog wel degelijk een aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven, ook al hebben de crisis en de bezuinigen door het rijk ‘flinke klappen’ uitgedeeld.

Dat stelt wethouder Henk Kool van Economische Zaken. Uit onderzoek van Bureau Louter blijkt dat Den Haag economisch erg slecht scoort. Vergeleken met 2013 zakte Den Haag met 22 plaatsen naar nummer 156. Louter constateert dat daarbij de bezuinigingen door het rijk en het schrappen van arbeidsplaatsen een grote rol spelen. Kool herkent dat, stelt hij in een eerste reactie.

Daarom heeft Den Haag ook de koers verlegd. Kool: “We werken heel hard aan de versterking van kansrijke sectoren, zoals (inter)nationale hoofdkantoren, de veiligheidssector, de olie- en gasindustrie, de ICT- en creatieve sector.”

Veel nieuwe bedrijven

Volgens de wethouder heeft dat ook al vruchten afgeworpen. “De afgelopen jaren hebben veel nieuwe bedrijven en hoofdkantoren zich in Den Haag gevestigd (Damco, Q8, Aramco Overseas, Total, O3B, Huawei, TNO, NN Group). Dat toont aan dat Den Haag een aantrekkelijke vestigingsplaats is en dat versterkt de werkgelegenheid en de lokale economie.”  …lees meer

Gemeente: ‘Den Haag is nog wel aantrekkelijk’

RTVWEST 05.05.2014 De stad Den Haag is nog wel degelijk een aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven, ook al hebben de crisis en de bezuinigen door het rijk ‘flinke klappen’ uitgedeeld.

Dat stelt wethouder Henk Kool (PvdA, economische zaken) in een reactie op het onderzoek van Bureau Louter in opdracht van weekblad Elsevier waaruit blijkt dat Den Haag op economisch gebied erg slecht scoort. In de studie werd op basis van veertig criteria een ranglijst opgesteld van sterke gemeenten. Vergeleken met 2013 zakte Den Haag met 22 plaatsen naar nummer 156.

Louter constateert dat daarbij de bezuinigingen door het rijk en het schrappen van arbeidsplaatsen een grote rol spelen. Kool herkent dat, stelt hij in een eerste reactie. Lees verder

gerelateerde artikelen

Elsevier: “Den Haag scoort slecht op economisch gebied.”

Den HaagFM 05.05.2014 In het jaarlijkse onderzoek van Elsevier naar de economische prestaties van steden scoort Den Haag slecht. Vergeleken met 2013 is de stad met 22 plaatsen gezakt naar nummer 156, ver buiten de top 100. …lees meer

Volgens Louter zal dat pas op langere termijn effect hebben. “Bestuurders moeten meer aandacht besteden aan de economie. Het komt niet meer van zelf”, zegt hij. Vergeleken met de andere grote steden doet Den Haag het bepaald niet best. Rotterdam staat dus op 13, Amsterdam haalt de zevende plek, gevolgd door Utrecht op acht. Daarbij lijkt de 156e plaats van Den Haag wel erg schraal af te steken. …lees meer

Onderzoek: Haagse economie scoort erg slecht, andere 3 grote steden veel beter

RTVWEST 05.05.2014 DEN HAAG – In het jaarlijkse onderzoek van Elsevier naar de economische prestaties van steden scoort Den Haag slecht. Vergeleken met 2013 is de stad met 22 plaatsen gezakt naar nummer 156, ver buiten de top 100. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s