Bevrijdingsdag 05.05.2014

Malieveld Den Haag

Malieveld Den Haag

De onduidelijke status van Bevrijdingsdag miskent het belang dat Nederlanders eraan toekennen.

Sinds de bevrijding in 1945 zijn overal ter wereld bloedige conflicten uitgevochten, ook betrekkelijk dicht bij huis. Toch denkt de overgrote meerderheid bij ‘oorlog’ vooral aan de Tweede Wereldoorlog. Nooit eerder – de eerste naoorlogse jaren uitgezonderd – was die associatie zo sterk. Dat blijkt uit een enquête van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

In Nederland, een land met een zwakke herinneringscultuur, staan inmiddels ruim 3.500 oorlogsmonumenten. Zo’n 500 daarvan stammen uit de laatste vijftien jaar. Daarnaast zijn sinds 2007 in 89 Nederlandse gemeenten honderden zogenoemde struikelstenen aangebracht in het plaveisel: kleine plaquettes met de namen van deportatieslachtoffers. Vrijwel al deze gedenktekens zijn het resultaat van burgerinitiatieven. Voor Nederlanders is de Duitse bezetting onbetwist de belangrijkste episode uit de nationale geschiedenis. Op 4 en 5 mei willen ze daarvan getuigen.

Rafelige status

Voor de herdenking, op 4 mei, van ‘burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties’ is een vorm gevonden die alom als passend wordt ervaren. Ook hier is de nadruk vooral op de Tweede Wereldoorlog komen te liggen. De verbreding van 4 mei tot een enigszins diffuse bezinning op oorlog en vrede in het algemeen lijkt alweer uit de mode geraakt.

De wat rafelige status van 5 mei doet echter geen recht aan het belang dat Nederlanders aan hun bevrijding toekennen. Pas sinds 1990 is het een nationale feestdag, waarop wordt gevlagd en waarop scholieren en de meeste ambtenaren vrij hebben. Voor de meeste werknemers is 5 mei echter een dag als alle andere. Tot 1990 werd Bevrijdingsdag eenmaal per vijf jaar gevierd. En in de vroege jaren vijftig was zelfs sprake van de bundeling van Bevrijdingsdag en Koninginnedag in één nationale feestdag op 30 april.

Het voormalig verzet verijdelde dit onzalige plan. Maar nog steeds heeft Bevrijdingsdag een wat halfslachtige vorm. 5 mei zou de belangrijkste dag voor alle burgers van alle gezindten moeten zijn. Belangrijker bijvoorbeeld dan de verjaardag van de koning. Juist op deze dag zou iedereen vrij moeten hebben om de vrijheid te kunnen vieren.

Sander van Walsum is verslaggever van de Volkskrant.

Lees ook ‘Bevrijdingsdag zou belangrijker moeten zijn dan Koningsdag’  03/05/14 

Hoe Nederland vanaf september 1944 werd bevrijd

Trouw 05.05.2014 Vandaag vieren we dat ons land weer vrij was na de Tweede Wereldoorlog. Maar dat ging niet in eens. Bekijk op de kaart hoe de bezetter langzaam werd teruggedrongen.

Meer:

Bevrijdingsdag 2014

In beeld: Dit was Bevrijdingsdag›

NRC 05.05.2014 De nationale viering Bevrijdingsdag zit erop. Door het hele land werden vandaag festivals en activiteiten georganiseerd om de vrijheid te vieren. Rutte was in Assen en ontstak daar de Bevrijdingsvlam, koning Willem-Alexander bezocht het 5 mei-concert in Amsterdam. Rockband Kensington deed als ambassadeur van de vrijheid per helikopter verschillende festivals aan. Singer-songwriter Douwe Bob trad op in de noordelijke steden en rapper Gers Pardoel stond op de podia in het zuiden van het land.

In beeld: Bevrijdingsdag 2014

NOS 05.05.2014 Met muziekfestivals, het veteranendefilé en een diner voor 1000 personen aan het IJ vierde Nederland vandaag voor de 68ste keer Bevrijdingsdag. Overal waren veel mensen op de been, ook aangemoedigd door het mooie weer.

Orakel op Dam brengt Hitlergroet

Telegraaf 06.05.2014 Het zogeheten Orakel, het tweeënhalve meter hoge mechanische beeld van kunstenaar Joep van Lieshout, vormde maandagavond een nare smet op een anderszins geslaagde Bevrijdingsdag in Amsterdam. Op luttele meters van het Nationaal Monument  liet het beeld tot drie keer toe de beladen Hitlergroet ‘sieg heil’ over de Dam schallen.

Gerelateerde artikelen;

06-05: Kunstwerk op Dam brengt Hitlergroet

Koningin Máxima draagt Beatrix’ japon uit 1981

Trouw 06.05.2014 De groene japon waarin koningin Máxima maandagavond op het 5 meiconcert verscheen, stamt uit 1981 en is afkomstig uit de garderobe van haar schoonmoeder, prinses Beatrix. Zij droeg dezelfde groene jurk destijds tijdens het galadiner op de eerste dag van haar staatsbezoek aan België.

 • © ANP.

Uit archieffoto’s van dit staatsbezoek blijkt dat de jurk destijds nog wel wat langer was. Máxima lijkt het kledingstuk iets te hebben ingekort.

Amstelconcert sluit ‘gezellig drukke’ Bevrijdingsdag af

Trouw 05.05.2014 Met het traditionele 5 meiconcert op de Amstel in Amsterdam is vanavond een einde gekomen aan Bevrijdingsdag. Dit bevrijdingsconcert was het slotakkoord van een dag vol optredens van artiesten in het hele land.

Verwant nieuws:

Concert op de Amstel sluit Bevrijdingsdag af 

Bevrijdingsfestivals trekken recordaantal bezoekers

NU 05.05.2014 Met het traditionele 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam is maandagavond een einde gekomen aan Bevrijdingsdag. Dit bevrijdingsconcert was het slotakkoord van een dag vol optredens van artiesten in het hele land.

Bevrijdingsdag afgesloten met Concert op de Amstel

Elsevier 05.05.2014 Op traditionele wijze is maandagavond de 5 meiviering afgesloten met het Concert op de Amstel. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima woonden het concert bij.

Het bevrijdingsconcert was het slotakkoord van een dag vol optredens van artiesten in het hele land.

Premier Rutte

Het concert op de Amstel bij Carré werd naast koning Willem-Alexander en koningin Máxima bijgewoond door prinses Beatrix en premier Mark Rutte (VVD).

Het concert begon om 21.00 uur met een deel uit de Spitfire Prelude van componist William Walton (1902-1983). Het sloot na tienen af met het We’ll meet again van de componisten Ross Parker en Hughie Charles.

5 mei-feest afgesloten op Amstel – VIDEO

NOS 05.05.2014 In Amsterdam is Bevrijdingsdag afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel. De Philharmonie Zuidnederland verzorgde samen met Jenny Arean, Wouter Hamel, de violiste Liza Ferschtman en Hans Dagelet het slot van de feestdag.

Zie ook;

5 meiconcert sluit de dag af

Telegraaf 05.05.2014 Met het traditionele 5 meiconcert op de Amstel in Amsterdam is maandagavond een einde gekomen aan Bevrijdingsdag. Dit bevrijdingsconcert was het slotakkoord van een dag vol optredens van artiesten in het hele land.

FOTOSERIE: Bevrijdingsfestival Den Haag goed bezocht

RTVWEST 05.05.2014 DI-RECT, 2 Unlimited, Gers Pardoel en Julia van der Toorn. Zomaar een paar artiesten die het Malieveld compleet op zijn kop hebben gezet tijdens de zevende editie van het Bevrijdingsfestival Den Haag. Ruim 55.000 mensen hebben het evenement maandag bezocht.

Gerelateerde artikelen

Ruim 55.000 bezoekers Bevrijdingsfestival DenHaag (fotoserie)

Den HaagFM 05.05.2014 Het Bevrijdingsfestival op het Malieveld in Den Haag heeft maandag 55.500 bezoekers getrokken. Dat schrijft de organisatie op Twitter. Het festival is, op een enkele vechtpartij na, goed verlopen.…lees meer

Bomvolle Markt tijdens Bevrijdingsfestival Zoetermeer

RTVWEST 05.05.2014 Het Bevrijdingsfestival in Zoetermeer heeft maandagavond op het hoogtepunt 12.000 bezoekers getrokken. Tijdens de optredens van Nick & Simon en de 3Js stond de Markt in de stad bomvol. Lees verder

Ruim 900.000 bezoekers festivals

Telegraaf 05.05.2014  De 14 bevrijdingsfestivals hebben maandag ruim 900.000 belangstellenden getrokken. Een record, volgens het organiserend Comité 4 en 5 mei.

Ruim 200 musici traden op tijdens de zonovergoten dag. Singer-songwriter Douwe Bob, rapper Gers Pardoel en de rockband Kensington waren de Ambassadeurs van de Vrijheid. Zij vlogen met een helikopter van Defensie van festival naar festival.

Ruim 900.000 bezoekers bevrijdingsfestivals

Trouw 05.05.2014 De 14 bevrijdingsfestivals hebben ruim 900.000 belangstellenden getrokken. Een record, volgens het organiserend Comité 4 en 5 mei. Ruim 200 musici traden op tijdens de zonovergoten dag. Singer-songwriter Douwe Bob, rapper Gers Pardoel en de rockband Kensington waren de Ambassadeurs van de Vrijheid.

Ruim 900.000 bezoekers bevrijdingsfestivals

AD 05.05.2014 De 14 bevrijdingsfestivals hebben ruim 900.000 belangstellenden getrokken. Een record, volgens het organiserend Comité 4 en 5 mei. Ruim 200 musici traden op tijdens de zonovergoten dag. Singer-songwriter Douwe Bob, rapper Gers Pardoel en de rockband Kensington waren de Ambassadeurs van de Vrijheid.

Lees ook;

Koningspaar geniet van Bevrijdingsconcert

AD 05.05.2014 Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix woonden vanavond het traditionele 5 meiconcert bij op de Amstel in Amsterdam. Ook premier Mark Rutte was bij de afsluiter van Bevrijdingsdag.

Lees ook

‘Gezellige drukte’ op Bevrijdingsfestivals

Trouw 05.05.2014 Een ‘goede sfeer’ en ‘gezellige drukte’. Zo typeert de politie de verschillende Bevrijdingsfestivals in het land. Die verlopen tot nu toe zonder problemen. Wel wordt gewaarschuwd voor zakkenrollers.

Op het Bevrijdingsfestival in Assen gaf premier Mark Rutte het startsein voor de overige Bevrijdingsfestivals. Hij ontstak daar om 13.00 uur het Bevrijdingsvuur. In het noorden van het land zijn verder festivals in Leeuwarden en Groningen.

Verwant nieuws;

Meer over

o   Bevrijdingsdag

o   Muziekfestivals

Menno Versteeg (Hollerado) herdenkt opa op Bevrijdingsfestival

Den HaagFM 05.05.2014 Het Bevrijdingsfestival is voor de Canadese band Hollerado het eerste grote Europese festival waar ze speelt. Zanger Menno Versteeg heeft een Nederlandse opa, maar spreekt zelf geen woord Nederlands.

Versteeg spreekt zijn eigen naam uit als “Menno Verstiekh”. Maar de Nederlandse uitspraak kent hij ook. “Het heeft me jaren gekost om het te leren”, lacht Menno.

Canada kent geen Bevrijdingsdag. “Het zou er eigenlijk wel moeten zijn. Vrijheid is niet vanzelfsprekend, dat moet je vieren”, vindt Versteeg. “Mijn opa komt uit Leiden en heeft in het verzet gezeten. Na de oorlog is hij naar Canada verhuisd.” Versteeg heeft er zelfs een nummer over geschreven: ‘So It Goes’. “Het gaat over wat hij heeft meegemaakt, de verhalen die hij vertelde over de oorlog zijn echt heftig.” …lees meer

LIVEBLOG: Bevrijdingsfestival Malieveld

Den HaagFM 05.05.2014 Den Haag FM is de hele dag live bij het Bevrijdingsfestival op het Malieveld in Den Haag. Check hier de tofste foto’s en interviews.…lees meer

Artiesten hoofdpodium Haags malieveld:

13.00-13.30: Julia van der Toorn
13.45-14.45: Friends of The Family & guests
15.00-15.15: Opening door burgemeester Jozias van Aartsen
15.15-15.45: Gers Pardoel
16.00-16.45: Hollerado
16.55-17.00: Vijf voor Vijf
17.00-18.00: 2 Unlimited
18.30-19.30: Sticky Fingers
20.00-21.00: Baciamolemani
21.30-22.30: Di-rect

Bevrijdingsfestival Den Haag van start

RTVWEST 05.05.2014 De zevende editie van het bevrijdingsfestival in Den Haag is maandag op Malieveld rond 13.00 uur van start gegaan. Zangeres Julia van der Toorn is de eerste artiest die op het podium verschijnt.

Rond 15.00 uur opent burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen met het ontsteken van de vrijheidsvlam het festival officieel. Gers Pardoel neemt het daarna over van Van Aartsen. De rapper is één van de ambassadeurs van de vrijheid en vliegt op 5 mei met een helikopter langs de verschillende bevrijdingsfestivals.

Gerelateerde artikelen;

Malieveld klaar voor Bevrijdingsfestival DenHaag (fotoserie)

Den HaagFM 05.05.2014 Op het Malieveld is alles gereed voor de zevende editie van het Bevrijdingsfestival Den Haag.

Om 12.30 gaan de hekken open en om 13.00 uur speelt de eerste act, Julia van der Toon die de laatste editie van The Voice of Holland won. Tijdens de gratis toegankelijke officiële viering van Bevrijdingsdag zijn verder onder meer concerten van Gers Pardoel, Di-rect en 2 Unlimited. Er is ook een tent met inhoudelijke activiteiten, een kindertuin, sportterrein, festivalmarkt en het Plein van de Vrijheid met ideële organisaties. De weersverwachtingen voor het festival zijn goed en dit jaar groeit er in tegenstelling tot vorig jaar wel gewoon gras op het Malieveld. …lees meer

‘Gezellige drukte’

Telegraaf  05.05.2014 De verschillende Bevrijdingsfestivals in het land verlopen maandagmiddag zonder problemen. Wel waarschuwt de politie in Zwolle voor zakkenrollers. In het noorden van het land, waar festivals zijn in Leeuwarden, Groningen en Assen, heeft de politie geen meldingen gekregen van ongeregeldheden. Datzelfde geldt voor Utrecht en Almere.

‘Gezellige drukte’ op festivals Bevrijdingsdag

Rutte ontsteekt Bevrijdingsvuur in Assen

NU 05.05.2014 Een ”goede sfeer” en ”gezellige drukte”. Zo typeert de politie de verschillende Bevrijdingsfestivals in het land. Die verlopen tot nu toe zonder problemen. Wel wordt gewaarschuwd voor zakkenrollers.

In Haarlem was het op een gegeven moment zo druk, dat de politie festivalbezoekers aanraadde om sommige ingangen van het terrein te mijden.

Volgens het Nationaal Comité 4 en 5 mei wordt Bevrijdingsdag in 70 procent van de Nederlandse gemeenten gevierd.

Bekijk lezersfoto’s van Bevrijdingsdag op NUfoto

Heeft u foto’s van Bevrijdingsdag? Upload ze bij NUfoto

Vijf tips voor Bevrijdingsfestival

Lees meer over: Bevrijdingsdag Bevrijdingsfestivals

‘Vrijheid waarderen’

Telegraaf 05.05.2014 Jonge mensen moeten leren waarderen wat het betekent om een vrij burger te zijn. Ouderen moeten het besef bij hen kweken dat dit een zaak is die hun direct aangaat. Dat stelde Mary Robinson, voormalig president van Ierland, maandag in haar 5 meilezing in De Nieuwe Kolk in Assen.

In de lezing maakte ze een actuele vertaling van de boodschap van de 18e-eeuwse Ier John Philpot: eeuwige waakzaamheid is de prijs van de vrijheid. Zij benadrukte in haar toespraak vooral de verantwoordelijkheid die iedereen daarin moet nemen.

Rutte ontsteekt 5 mei-vuur

Telegraaf 05.05.2014  Minister-president Mark Rutte heeft op het Bevrijdingsfestival in Assen het Bevrijdingsvuur ontstoken. Hij deed dat maandagmiddag om 13.00 uur. Middelbare scholieren hebben het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen, waar het eeuwig brandt, naar Assen gebracht. „Vrijheid is niet vanzelfsprekend”, zei Rutte in Assen.

Gerelateerde artikelen;

05-05: ‘Vrijheid is niet vanzelfsprekend’

05-05: Cannabis Bevrijdingsdag blijft

Het Orakel op de Dam spreekt (en dat klinkt zo)

Ja, ja, vrijheid blijheid, was het maar zo’n feest”.

“We shouldn’t take freedom for granted”.

“Allen wie in Christus gelooft, is waarlijk vrij”.

NRC 05.05.2014In een keurige mannenstem spreekt een groot, ijzeren hoofd met staalblauwe ogen teksten uit die mensen naar 2255 hebben gestuurd, onder vermelding van ‘orakel’, wat de naam isvan het kunstwerk. Verantwoordelijke kunstenaar: Joep van Lieshout. Zijn gedachte: Bevrijdingsdag gaat over vrijheid en vandaar dat het kunstwerk ongefilterd alle teksten over De Dam in Amsterdam weergalmt die het binnen krijgt. In aanloop naar Bevrijdingsdag ontstond er enige onrust over het kunstwerk. Het zou niet de opvattingen van de gemeenschap spiegelen, zoals de kunstenaar beweert, maar een “nare samenleving scheppen”, zoals columnist Bas Heijne schreefLEES VERDER

Lees meer;

VANDAAG Orakel In de eerste uren vloekt hij niet›

2 MEI Koffiefestival, theater, dokters kijken en Bevrijdingsdag›

27 APR. Orakel›

26 APR. Orakel›

24 APR. Sms mij! Ik lees alles voor›

250 bands spelen op bevrijdingsfestivals

Trouw 05.05.2014 In het hele land wordt vandaag vrijheid gevierd met muziek. Singer-songwriter Douwe Bob, rapper Gers Pardoel en de rockband Kensington reizen op deze dag als muzikale Ambassadeurs van de Vrijheid diverse bevrijdingsfestivals af. Ze doen dat volgens traditie met een helikopter van Defensie.

Naast optredens van deze ambassadeurs staan in totaal zo’n 250 bands op een van de ongeveer 40 podia in 14 steden, waaronder Haarlem, Leeuwarden, Roermond, Den Haag, Zwolle en Vlissingen. Naar verwachting komen hier zo’n 800.000 bezoekers op af.

Waar moet je heen voor wie?

Een overzicht:

 • Amsterdam: Amsterdam Klezmer Band XL, Beans&Fatback, The Benelux;
 • Haarlem: The Opposites, Twin Shades, De Staat;
 • Den Haag: Sticky Fingers, Di-rect, 2Unlimited, Hollerado;
 • Leeuwarden: Handsome Poets, Dudettes, DeWolff;
 • Rotterdam: New Cool Collective, Michael Prins, Karim Soliman, Bongo Botrako;
 • Vlissingen: Gers Pardoel, Postmen, Giovanca, Hunting The Robot;
 • Almere: Racoon, The Partysquad ft. Digitzz, Kraantje Pappie;
 • Den Bosch: King Kahn, Go Back To The Zoo, Kraak&Smaak;
 • Roermond: Francis, The Mothem, Les Dijnns, Re:Freshed Orchestra;
 • Wageningen: Chef’Special, Miss Montreal, Joe Driscoll & Sekou Kouyaté, Mahala Rai Banda;
 • Assen: Handsome Poets, Van Velzen & Innocent Balume, Krystl;
 • Zwolle: Blaudzun, Bløf, Nielson, Muyayo Rif;
 • Utrecht: The Kik, Flaco Benz, Great Minds;
 • Nijmegen: Jett Rebel, Fresku, Krach;
 • Groningen: Chet Faker, The Hives, Kakkmaddafakka.

BEVRIJDINGSCONCERT OP DE AMSTEL

Nederland 1, 20.30-22.10u
‘s Avonds wordt Bevrijdingsdag afgesloten met het 5 mei-concert op de Amsterdamse Amstel door de philharmonie zuidnederland, onder leiding van dirigent Arjan Tien. Op het programma staan bijdragen van actrice en zangeres Jenny Arean, jazzmuzikant Wouter Hamel en violiste Liza Ferschtman. Acteur Hans Dagelet leest teksten voor van dichter F. Starik en het Scapino Ballet Rotterdam danst een speciale choreografie van Ed Wubbe.

Vier de vrijheid. Dit is er te doen op Bevrijdingsdag

NRC 05.05.2014 Vandaag viert heel Nederland de vrijheid, en waar beter dat te doen dan met z’n allen voor een podium met bands? nrc.nl zet de Bevrijdingsdag voor je op een rij.

5 MEI-LEZING

Bevrijdingsdag heeft dit jaar als thema ‘vrijheid geef je door’ en begint met de5 mei-lezing, die elk jaar in een andere provincie wordt gehouden. Dit jaar houdt Mary Robinson, de voormalige eerste vrouwelijke Ierse president en Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, de lezing in Drenthe.

Joan Leemhuis-Stout, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, noemt Robinson “één van de meest inspirerende vrouwen van onze tijd” en “wereldwijd een krachtige en invloedrijke stem voor de vrijheid en de internationale rechtsorde.”

Voor het eerst is er dit jaar ook een 5 mei-lezing voor kinderen. Na de lezing wordt het bevrijdingsvuur ontstoken, het officiële startsein voor Bevrijdingsdag.

BEVRIJDINGSFESTIVALS

Vaste prik op 5 mei: de Bevrijdingsfestivals. Er worden al vanaf 1980 festivals gehouden in Haarlem, Amsterdam en Wageningen. Sinds 1994, vier jaar na de erkenning van 5 mei als officiële feestdag, zijn er in elke provincie Bevrijdingsfestivals. Dit jaar zijn de drie ambassadeurs die met helikopters van festival naar festival worden gevlogen Kensington, Gers Pardoel en Douwe Bob.

Bekijk het overzicht van alle individuele bevrijdingsfestivals, of download de speciale Bevrijdingsdag-appLEES VERDER

Rutte ontsteekt bevrijdingsvuur in Assen 

Premier roept op om ‘vrijheid door te geven en het samen te vieren’

NU 05.05.2014 Minister-president Mark Rutte heeft op het Bevrijdingsfestival in Assen het Bevrijdingsvuur ontstoken. Hij deed dat maandagmiddag om 13.00 uur. Middelbare scholieren hebben het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen, waar het eeuwig brandt, naar Assen gebracht. ”Vrijheid is niet vanzelfsprekend”, zei Rutte in Assen.

De premier riep iedereen op om ”vrijheid door te geven en door te gaan met het samen vieren”. ”Maak er een onwaarschijnlijk mooi feest van”, zei de premier voordat het Bevrijdingsfestival van start ging met

Douwe Bob. De singer-songwriter reist maandag samen met rapper Gers Pardoel en de rockband Kensington als muzikale Ambassadeurs van de Vrijheid diverse bevrijdingsfestivals af. Ze doen dat volgens traditie met een helikopter van Defensie.

Het ontsteken van het Bevrijdingsvuur in Assen was het startsein voor andere Bevrijdingsfestivals in ons land, waaronder in Haarlem, Zwolle, Leeuwarden, Roermond, Den Haag en Vlissingen.

Bekijk lezersfoto’s van Bevrijdingsdag op NUfoto

Heeft u foto’s van bevrijdingsdag? Upload ze bij NUfoto

Nederland viert vrijheid op bevrijdingsfestivals 

NU 05.05.2014 Met het traditionele 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam is maandagavond een einde gekomen aan Bevrijdingsdag. Dit bevrijdingsconcert was het slotakkoord van een dag vol optredens van artiesten in het hele land.

Het concert op de Amstel bij Carré werd bijgewoond door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Ook prinses Beatrix en premier Mark Rutte waren van de partij.

Het concert begon om 21.00 uur met een deel uit de Spitfire Prelude van componist William Walton (1902-1983). Het sloot na tienen af met het tot hoop stemmende lied ‘We’ll meet again’ van de componisten Ross Parker en Hughie Charles

Karavaan wil route van bevrijders volgen

NU 05.05.2014 De karavaan van het About Freedom Film & Festival heeft het plan opgevat om ter viering van 70 jaar bevrijding 2015 de route van de bevrijders te gaan volgen.

De tocht moet dit najaar starten in het zuidelijkste puntje van Limburg, omdat dat gebied op 12 september 1944 als eerste werd bevrijd, en eindigt in juni 2015 op de Waddeneilanden.

Bevrijdingsvuur op weg naar Den Haag

RTVWEST 05.05.2014 DEN HAAG – De viering van Bevrijdingsdag is om middernacht begonnen met het aansteken van bevrijdingsvuur in Wageningen. Hardlopers brengen het in een estafette naar onder meer Den Haag. Lees verder

‘Bevrijdingsdag zou belangrijker moeten zijn dan Koningsdag’

VK 05.05.2014 De onduidelijke status van Bevrijdingsdag miskent het belang dat Nederlanders eraan toekennen, schrijft Sander van Walsum in het commentaar van de Volkskrant.

Sinds de bevrijding in 1945 zijn overal ter wereld bloedige conflicten uitgevochten, ook betrekkelijk dicht bij huis. Toch denkt de overgrote meerderheid bij ‘oorlog’ vooral aan de Tweede Wereldoorlog. Nooit eerder – de eerste naoorlogse jaren uitgezonderd – was die associatie zo sterk. Dat blijkt uit een enquête van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s