Dodenherdenking 2014

Dodenherdenking 2014.

Steeds meer Nederlanders denken tijdens de dodenherdenking op 4 mei vooral aan Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Nederland denkt minder aan alle slachtoffers van oorlogen in de hele wereld. 

Dat blijkt uit het donderdag gepubliceerde onderzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei (pdf). Behalve aan de Nederlanders denken we tegenwoordig ook meer aan de niet-Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Uit het onderzoek blijkt dat 29 procent van de Nederlanders tijdens de 2 minuten stilte op 4 mei vooral denkt aan Nederlandse slachtoffers van de oorlog. Dat is meer dan een paar jaar geleden. De herdenking roept vooral gevoelens van respect en medeleven op.

Bijna acht op de tien Nederlanders herdenken op 4 mei alle slachtoffers uit de hele wereld van alle oorlogen. Dat is meer dan de afgelopen jaren. Dat komt doordat de zorgen over oorlog zijn toegenomen, oordelen de onderzoekers.

De situatie in Oekraïne draagt daar wellicht aan bij. Zorgen over oorlog waren het grootst in 2003 toen de Verenigde Staten Irak binnen vielen.

Stabiel

Het draagvlak voor zowel 4 als 5 mei is nog steeds ‘groot en stabiel’, blijkt uit het onderzoek. Het belang dat aan beide dagen wordt gehecht, neemt toe naarmate we ouder worden. Acht op de tien Nederlanders zien 4 mei als een dag waarop ze zich verbonden voelen met andere Nederlanders.

Het vieren van onze vrijheid op 5 mei roept bij acht op de tien Nederlanders gevoelens van respect en verdraagzaamheid op. Driekwart van de Nederlanders staat op 5 mei stil bij het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

DODENHERDENKING – VK

3,6 miljoen kijken tv 4 mei

Telegraaf 05.05.2014 Ruim 3,6 miljoen mensen hebben zondagavond naar de nationale dodenherdenking op tv gekeken. Een kleine 3 miljoen zagen de herdenking op de publieke omroep, het best bekeken programma zondag. 683.000 mensen hadden RTL4 op staan. Dat blijkt uit maandagochtend gepubliceerde kijkcijfers.

Ruim 3,6 miljoen zien dodenherdenking op tv

Trouw 05.05.2014 Ruim 3,6 miljoen mensen hebben gisteravond naar de nationale dodenherdenking op tv gekeken. Een kleine 3 miljoen zagen de herdenking op de publieke omroep, het best bekeken programma zondag. 683.000 mensen hadden RTL4 op staan. Dat blijkt uit maandagochtend gepubliceerde kijkcijfers.

Herdenking op de Dam goed verlopen

Trouw 05.05.2014 De nationale dodenherdenking op de Dam in Amsterdam is zondagavond zonder grote incidenten verlopen. Dat liet een woordvoerder van de politie weten. ‘De Dam stond goed vol’, gaf hij aan. Een exact aantal bezoekers kon de politie niet geven. Er raakte wel iemand onwel bij de herdenking.

  • © anp.
    Premier Mark Rutte en de Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol (R) tijdens de herdenking bij het nationaal monument Erelijst van Gevallenen in de Tweede Kamer.
  • © anp.

Dat gebeurde vlak na de twee minuten stilte ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Die persoon zou ter plekke zijn gereanimeerd en daarna met een ambulance naar het ziekenhuis zijn overgebracht.

o    Fotospecial: Dodenherdenking op de Dam – 04/05/14

Marcel van Roosmalen: Gedachten

NRC 05.05.2014 Je kunt jezelf niet dwingen om aan iets te denken, dat was wel gebleken, maar dit jaar nam ik me toch voor om op 4 mei aan mijn vader te denken. Aan al die keren dat hij me meenam naar de Dodenherdenking in Velp, de eerste keer had ik nog de leeftijd dat ik geloofde dat Jeroen Krabbé de vader van Anne Frank was. In het Villapark sleepten scouts ieder jaar met kransen, droegen schoolkinderen van de Sint Fredericusschool gruwelijke gedichten voor, was er een herdenking van iemand van het plaatselijke comité en na afloop speelde de Mr. H.M. van der Zandt Harmonie dan het Wilhelmus dat het een lieve lust was. LEES VERDER

Ruim 3400 mensen herdenken op de Waalsdorpervlakte

RTVWEST 04.05.2014 DEN HAAG – Bij de dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte waren zondagavond ruim 3400 belangstellenden aanwezig.

Volgens Wendy Broer van Erepeloton Waalsdorp is de herdenking rustig verlopen. ‘Het weer zat mee toen de mensen langs het monument liepen. Ook overdag was het behoorlijk druk. We hebben veel bezoekers gehad’, liet zij weten. Veel verzetsstrijders zijn op de Waalsdorpervlakte ter dood gebracht tijdens de Tweede Wereldoorlog. . Lees verder

Gerelateerde artikelen

Herdenking bij Monument Englandspiel (fotoserie)

Den HaagFM  04.05.2014 Burgemeester Jozias van Aartsen heeft zondag bloemen gelegd bij het Monument Englandspiel aan de Val Stolkweg.

Het Englandspiel was een Duitse operatie in de Tweede Wereldoorlog, waarbij een geallieerd zendernetwerk werd gebruiktn om valse informatie te sturen naar Engeland. In Nederland gedropte agenten bleken door de Duitsers te zijn opgepakt, zonder dat de Nederlandse legerleiding in Engeland dat wist. Zo kon valse informatie worden teruggestuurd. De ernst van de zaak en het grote aantal mensen dat hierbij om het leven kwam, geven de naam Englandspiel een wrange lading. …lees meer

Haagse Dodenherdenkingen druk bezocht

Den HaagFM 04.05.2014 Op verschillende plekken in Den Haag zijn zondagavond Dodenherdenkingen gehouden.

Tijdens de herdenkingen konden mensen burgers en militairen eren die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. …lees meer

Mark Rutte legt krans in Tweede Kamer

RTVWEST 04.05.2014 DEN HAAG – Mark Rutte heeft zondag in de hal van de Tweede Kamer in Den Haag een krans gelegd bij de Erelijst van Gevallenen. Hij deed dat ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.  De premier gaat zondag ook naar de herdenkingen in perscentrum Nieuwspoort in de Hofstad, de algemene begraafplaats Crooswijk in Rotterdam en naar de nationale herdenkingsplechtigheid op de Dam in Amsterdam. Lees verder

Premier Rutte legt kransen in DenHaag

DenhaagFM 04.05.2014 Premier Mark Rutte heeft zondag in de hal van de Tweede Kamer een krans gelegd bij de Erelijst van Gevallenen. Hij deed dat ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

krans bij Nieuwspoort 2

De premier ging daarna naar de herdenking in perscentrum Nieuwspoort, waar de tijdens de Tweede Wereldoorlog omgebrachte journalisten worden herdacht. In Den Haag zijn dit jaar weer tientallen herdenkingen. Een overzicht staat op deze pagina. meer

Druk op Waalsdorpervlakte

Telegraaf 04.05.2014 Bij de dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte waren zondagavond precies 3416 belangstellenden aanwezig. Volgens Wendy Broer van Erepeloton Waalsdorp is de herdenking rustig verlopen.

„Het weer zat mee toen de mensen langs het monument liepen. Ook overdag was het behoorlijk druk. We hebben veel bezoekers gehad”, liet zij zondagavond weten.

Traditionele dodenherdenking voor koningspaar

Trouw 04.05.2014 Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Rutte zijn vanavond aanwezig bij de Nationale Herdenking in Amsterdam. Na de plechtigheid ’s avonds in De Nieuwe Kerk leggen de vorst en vorstin een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. Op maandag staat Bevrijdingsdag op de agenda voor het koningspaar. De koning en koningin, prinses Beatrix en minister-president Rutte wonen ’s avonds in Amsterdam de Afsluiting Nationale Viering van de Bevrijding bij, zo staat op de website van het Koninklijk Huis. Het concert vindt traditiegetrouw plaats op en rond de Amstel voor Koninklijk Theater Carré.

NEDERLAND Herdenking op de Dam goed verlopen

Trouw 04.05.2014 De nationale dodenherdenking op de Dam in Amsterdam is zondagavond zonder grote incidenten verlopen. Dat liet een woordvoerder van de politie weten. ‘De Dam stond goed vol’, gaf hij aan. Een exact aantal bezoekers kon de politie niet geven. Er raakte wel iemand onwel bij de herdenking.

Verwant nieuws;

Koning en Koningin leggen krans bij Nationaal Monument

Elsevier  04.05.2014 Het was om 20.00 uur 2 minuten stil in Nederland ter nagedachtenis van alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op 1.500 plekken in het land kwamen Nederlanders bijeen om de doden te herdenken. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) hield een toespraak. ‘Nog altijd houdt de Tweede Wereldoorlog ons bezig,’ begon hij. ‘De oorlog die maar geen gewone geschiedenis wordt, geen verleden tijd. De oorlog die ik vaak niet begreep.’

Koningspaar legt krans bij Nationaal Monument 

NU 04.05.2014 Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben zondagavond tijdens de Nationale Dodenherdenking een krans gelegd bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam.

Ook dit jaar waren weer duizenden mensen naar het centrum van de hoofdstad gekomen om de herdenking bij te wonen. Voormalig D66-politicus en schrijver Jan Terlouw hield daar eentoespraak.  Op zo’n 1500 plekken in het land kwamen mensen bijeen om de doden te herdenken.

4 meivoordracht Jan Terlouw ‘Broederschap staat onder druk’ | Het gedicht van scholiere Nienke Woltmeijer |

Koningspaar legt krans bij Nationaal Monument

NRC 04.05.2014 Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben vanavond tijdens de Nationale Dodenherdenking een krans gelegd bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. Ook dit jaar waren weer duizenden mensen naar het centrum van de hoofdstad gekomen om de herdenking bij te wonen. LEES VERDER

Lees meer

2013 Nederland staat stil bij oorlogsslachtoffers›

2012 Duitse soldaten mogen niet worden herdacht bij herdenking Vorden›

Nederland herdenkt slachtoffers: ‘Hij huppelde naar zijn bevrijders’

VK 04.05.2014 Ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen, is Nederland vanavond om 20.00 uur 2 minuten stil geweest. Op zo’n 1500 plekken in het land kwamen mensen bijeen om de doden te herdenken.

Mijn moeder zat elk jaar na de dodenherdenking hard te huilen, mijn vader ging stil schoffelen in de tuin. Dat begreep ik niet, zó lang na de oorlog en nog zó van slag.

Op de Dam in Amsterdam waren koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij de nationale dodenherdenking. Even voor 20.00 uur legde het koninklijk paar een krans bij het Nationaal Monument. Ook onder anderen de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, de commandant der strijdkrachten en de Amsterdamse burgemeester, Eberhard van der Laan, legden een krans.

‘Hij huppelde naar bevrijders’

Telegraaf 04.05.2014  Tijdens een herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam hebben zondagavond zo’n 1700 overlevenden, nabestaanden en andere betrokkenen de oorlogsslachtoffers herdacht die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte waren hierbij aanwezig.

Gerelateerde artikelen;

04-05: Plechtigheid op Grebbeberg

04-05: Kranslegging bij stadion

04-05: WOII blijven herdenken

04-05: Nederland stil door campagne

Plechtigheid op Grebbeberg

Telegraaf 04.05.2014  Zo’n 2000 mensen hebben in Rhenen de dodenherdenking op de Grebbeberg bijgewoond. Dat was minder dan voorgaande jaren, zo liet een woordvoerder weten. Volgens hem kwam dat omdat het zondag was.

Man brengt Hitlergroet naar herdenkingsstoet

Trouw 04.05.2014 Een Rotterdammer is aangehouden omdat hij een Hitlergroet bracht naar een passerende herdenkingsstoet. Hij werd vanavond in zijn huis aangehouden, zo liet de politie weten.

Hitlergroet tijdens herdenking

Telegraaf 04.05.2014  Een Rotterdammer is aangehouden omdat hij een Hitlergroet bracht naar een passerende herdenkingsstoet. Hij werd zondagavond in zijn huis aangehouden, zo liet de politie weten.

Kranslegging bij stadion

Telegraaf 04.05.2014  Ajax-coach Frank de Boer en zijn tweelingbroer Ronald hebben zondag in Amsterdam namens Ajax een krans gelegd bij de jaarlijkse Sportherdenking in het Olympisch Stadion. Tijdens de herdenking worden de sporters herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen. Ajax is mede-organisator van de plechtigheid.

‘Broederschap staat onder druk’

Schrijver Jan Terlouw waarschuwt voor apathie en naïviteit in 4 meivoordracht

NU 04.05.2014 De broederschap in Nederland en de wereld staat onder druk. Mensen geven vooral om zichzelf en te weinig om de ander, zei schrijver Jan Terlouw zondag tijdens zijn 4 meivoordracht in de Amsterdamse Nieuwe Kerk. “Mij lijkt dat 69 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog broederschap meer onder druk staat dan vrijheid en gelijkheid”, aldus de oud-politicus en auteur van de bestseller Oorlogswinter.

WOII blijven herdenken

Telegraaf 04.05.2014 We moeten stil blijven staan bij de Tweede Wereldoorlog. Ook voor latere generaties vallen morele lessen te trekken uit de oorlog. Dat zei minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zondag tijdens de dodenherdenking op het ereveld Loenen.

„Ook voor ons, de generatie na de oorlog, is die oorlogservaring een deel van ons leven. En wij geven die morele lessen weer door aan onze kinderen. Daarmee blijft die oorlog gedenkwaardig.” Ook in zijn eigen opvoeding was de Tweede Wereldoorlog „altijd de maat van goed en kwaad”.

‘Ook voor huidige generatie is oorlogservaring deel van leven’

VK 04.05.2014 We moeten stil blijven staan bij de Tweede Wereldoorlog. Ook voor latere generaties vallen morele lessen te trekken uit de oorlog. Dat zei minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) tijdens de dodenherdenking op het ereveld Loenen.

‘De oorlog was altijd de maat van goed en kwaad’

Trouw 04.05.2014 We moeten stil blijven staan bij de Tweede Wereldoorlog. Ook voor latere generaties vallen morele lessen te trekken uit de oorlog. Dat zei minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zondag tijdens de dodenherdenking op het ereveld Loenen.

Plasterk: op 4 mei ook andere oorlogsslachtoffers herdenken

NRC 04.05.2014 Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk vindt dat op 4 mei niet alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog moeten worden herdacht, maar ook die van de oorlogen en militaire missies daarna. Dat zei hij vanmiddag bij de dodenherdenking op het ereveld in Loenen, schrijft persbureau Novum.  LEES VERDER

Geschapen voor vrede’

Telegraaf 04.05.2014  „Mensen zijn niet geschapen voor oorlog. Mensen zijn geschapen voor vrede.” Dat zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zondag in zijn herdenkingstoespraak bij het Koopvaardijmonument in Rotterdam. Daar werd de dood van 3300 opvarenden van de koopvaardij tijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht.

‘Mensen zijn niet geschapen voor oorlog’

NU 04.05.2014 “Mensen zijn niet geschapen voor oorlog. Mensen zijn geschapen voor vrede.” Dat zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zondag in zijn herdenkingstoespraak bij het Koopvaardijmonument in Rotterdam.  Daar wordt de dood van 3.300 opvarenden van de koopvaardij tijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Het gedicht van Nienke

Telegraaf 04.05.2014 Nienke Woltmeijer (18) heeft met haar gedicht de finale gewonnen van het project Dichter bij 4 mei. Ze las haar gedicht zondagavond voor tijdens de Nationale Herdenking, op de Dam in Amsterdam. Hieronder volgt de integrale tekst.

Het gedicht van Nienke Woltmeijer

NU 04.05.2014 ”De stille getuige. De boom aan de rails. Omringd door prikkeldraad. Torende boven het wachtershuisje. Geworteld in grond van ellende. De boom hoorde de doffe knallen. Rook de mist van angst. Zag een uitzichtloze weg. Wanhoopte een eindeloze strijd.

Vuur de wereld over

Telegraaf 04.05.2014 Het eeuwigbrandende bevrijdingsvuur in Wageningen gaat de wereld over. Veteranen uit Groot-Brittannië halen het vuur op 5 mei in Wageningen op om het op hun eigen Bevrijdingsdag op 8 mei in hun eigen land aan te steken. In Portsmouth ontstak generaal Bernard Montgomery in 1948 het eerste bevrijdingsvuur, dat vervolgens naar de kust van Normandië werd gebracht. In Normandië begon in 1944 de geallieerde opmars, die in 1945 tot de bevrijding van Europa leidde.

Nederland stil door campagne

Telegraaf 04.05.2014 Steeds meer bedrijven en organisaties ondersteunen de campagne van het Nationaal Comité 4 en 5 mei om de 2 minuten stilte op 4 mei om 20.00 uur in ere te houden. Niet alleen de Nederlandse Spoorwegen en Rijkswaterstaat roepen mensen die onderweg zijn daartoe op, ook op het internet is in toenemende mate aandacht voor de stilte tijdens de dodenherdenking.

Stiltecampagne Dodenherdenking slaat aan

RTVWEST 04.05.2014 DEN HAAG – Steeds meer organisaties en bedrijven ondersteunen de campagne van het Nationaal Comité 4 en 5 mei om de 2 minuten stilte op 4 mei om 20.00 uur in ere te houden. Kijk hier voor het overzicht van herdenkingen bij u in de buurt.  Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Stiltecampagne voor dodenherdenking slaat aan

NU 04.05.2014 Steeds meer bedrijven en organisaties ondersteunen de campagne van het Nationaal Comité 4 en 5 mei om de twee minuten stilte op 4 mei om 20.00 uur in ere te houden.

Niet alleen de Nederlandse Spoorwegen en Rijkswaterstaat roepen mensen die onderweg zijn daartoe op, ook op het internet is in toenemende mate aandacht voor de stilte tijdens de dodenherdenking.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: 4 mei Dodenherdenking

Bijna overal dodenherdenking

Telegraaf 04.05.2014  In bijna alle gemeenten in Nederland worden zondag 4 mei om 20.00 uur de Nederlandse oorlogsslachtoffers herdacht. Een aantal gemeenten deed dat omwille van de zondagsrust al op zaterdag 3 mei.

Een Reactie op “Dodenherdenking 2014

  1. Pingback: Dodenherdenking 2014. Steeds meer Nederlanders denken tijdens de… | Toegangskaarten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s