1 mei 2014 – Dag van de Arbeid ook in Den Haag

Dag van de Arbeid.

Woensdag 1 mei 2014 was het weer de Dag van de Arbeid, een feestdag van de socialistische en communistische arbeidersbeweging. In Nederland zijn de festiviteiten niet zo groot als in het buitenland. Wel viert de PvdA deze dag traditiegetrouw bij het Troelstra-monument aan de Cremerweg in Den Haag.

“We herdenken deze dag door te vieren dat we in Nederland het recht hebben om elke dag te kunnen werken”, vertelt wethouder Rabin Baldewsingh van de PvdA, “maar we moeten wel onthouden dat er op dit moment 40.000 mensen in onze stad werkeloos zijn”. Dat is voor Baldewsingh toch wel het donkere randje van deze dag.

Wat is de oorsprong van de Dag van de Arbeid?
De 1 mei-viering vindt zijn oorsprong in Amerika. In 1885 legden de vakbonden een ultimatum op aan de werkgevers om hen te dwingen een 8-urige werkdag in te voeren per 1 mei 1886. Er werd voor 1 mei gekozen omdat dat de dag was waarop in Amerika traditioneel de arbeidscontracten werden vernieuwd.

Waar 1 mei over gaat

Waar 1 mei over gaat

1mei-demonstratie door Schilderswijk (fotoserie)

Den HaagFM 02.05.2014 Enkele honderden mensen hebben donderdag in een optocht door de Schilderswijk gelopen. De stoet vertrok aan het begin van de avond vanaf het Hobbemaplein. Volgens de organisatie van de demonstratie liepen er onder meer anti-kapitalistische en anti-fasistische groeperingen mee.…lees meer

Toch nog onlusten op Duitse Dag van de Arbeid

Trouw 02.05.2014 Bij demonstraties in Berlijn en Hamburg rond 1 meivieringen is het tot botsingen gekomen tussen de politie en links-radicalen. In beide steden werden agenten donderdagavond bekogeld met flessen, stenen en vuurwerk. Eerder werd gemeld dat het relatief rustig bleef.

In Hamburg waren ongeveer 2200 demonstranten op de been. Toen de situatie escaleerde moesten agenten waterkanonnen en peperspray inzetten. Ook trokken ze hun wapenstokken. Ruim 50 demonstranten en 20 agenten raakten gewond tijdens de onlusten. 15 mensen werden gearresteerd.

Baldewsingh: “Dag van de Arbeid met donker randje”

Den HaagFM 01.05.2014 Woensdag 1 mei is het weer Dag van de Arbeid, een feestdag van de socialistische en communistische arbeidersbeweging. In Nederland zijn de festiviteiten niet zo groot als in het buitenland. Wel viert de PvdA deze dag traditiegetrouw bij het Troelstra-monument aan de Cremerweg.

“We herdenken deze dag door te vieren dat we in Nederland het recht hebben om elke dag te kunnen werken”, vertelt Rabin Baldewsingh van de PvdA, “maar we moeten wel onthouden dat er op dit moment 40.000 mensen in onze stad werkeloos zijn”. Dat is voor Baldewsingh toch wel het donkere randje van deze dag. …lees meer

Samsom: kabinet moet investeren in banen

VK 01.05.2014 Het kabinet moet grote investeringen doen om de economie en de werkgelegenheid aan te jagen. Het is daarmee nu te terughoudend. PvdA-leider Diederik Samsom heeft dat vandaag gezegd tijdens een 1 meiviering van zijn partij in Amsterdam. Eerder vandaag, een dag waarop bekend werd dat de helft van de PvdA-kiezers spijt heeft van zijn/haar stem op de partij in 2012, zette hij zich af tegen plannen van VVD-fractieleider Habbe Zijlstra.

MEER OVER

Optocht in Haagse Schilderswijk op Dag van de Arbeid

RTVWEST 01.05.2014 Enkele honderden demonstranten liepen donderdag in een optocht door de Haagse Schilderswijk. De stoet vertrok aan het begin van de avond vanaf het Hobbemaplein. Volgens de organisatie van de demonstratie liepen er onder meer anti-kapitalistische en anti-fasistische groeperingen mee. Lees verder

Damrak gesloten voor Dag van de Arbeid en demonstratie vanaf Beursplein

Trouw 01.05.2014 Op de Amsterdamse beurs wordt donderdag niet gehandeld vanwege de viering van de Dag van de Arbeid. Ook de beurzen in onder meer Parijs, Brussel en Frankfurt zijn gesloten. In Londen, en later op de dag in New York, wordt wel gehandeld.

Het is 1 mei, en bijna de hele wereld is vrij – behalve wij

VK 01.05.2014 Het is vandaag 1 mei, de Dag van de Arbeid. Wereldwijd is dat een doorbetaalde vrije dag, maar in Nederland niet. Hoe zat dat ook alweer?

 • © afp.
  Een Labour Day-demonstratie in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom-Penh.

Wat is de oorsprong van de Dag van de Arbeid?
De 1 mei-viering vindt zijn oorsprong in Amerika. In 1885 legden de vakbonden een ultimatum op aan de werkgevers om hen te dwingen een 8-urige werkdag in te voeren per 1 mei 1886. Er werd voor 1 mei gekozen omdat dat de dag was waarop in Amerika traditioneel de arbeidscontracten werden vernieuwd.

En wordt er nog gedemonstreerd in Nederland?
Jazeker. In Den Haag, Eindhoven en Amsterdam staan vandaag demonstraties gepland. In de hoofdstad is na afloop van de demonstratie een 1 meiviering in de Brakke Grond met onder anderen vertegenwoordigers van de stakende schoonmakers.

Het is de Dag van de Arbeid, maar het grootkapitaal viert feest

Trouw 01.05.2014 In Nederland werken we gewoon door, maar in de meeste Europese landen is het een vrije dag: de Dag van de Arbeid. Een gelegenheid om stil te staan bij de verworvenheden van de arbeidersbeweging. De vraag is alleen of er dit jaar wel iets te vieren valt: de inkomensongelijkheid in de wereld neemt gevaarlijke vormen aan, waarschuwen steeds meer economen. Trouw dook het archief in, en presenteert een leeswijzer voor 1 mei.

o  Lees ook: Hoe de rijken steeds  rijker worden – 19/04/14

o  Lees ook: Verguisd Occupy krijgt alsnog gelijk – 19/02/14

o  Lees ook: De ongelijkheid is weer net zo groot als in de jaren dertig – 29/12/13

Rellen in Istanbul: 50 gewonden, 138 arrestaties

VK 01.05.2014 Bij confrontaties tussen demonstranten en politie in de Turkse stad Istanbul zijn vandaag volgens Turkse media meer dan 50 mensen gewond geraakt. De politie arresteerde 138 mensen. De betogers willen toegang verwerven tot het centrale Taksimplein, maar de autoriteiten hebben het plein op Dag van de Arbeid afgesloten uit angst voor terroristisch aanslagen

VERWANT NIEUWS;

Dag van de Arbeid gevierd

Telegraaf 01.05.2014  Wereldwijd is donderdag weer stilgestaan bij 1 mei, de Dag van de Arbeid. In Turkije kwam het daarbij tot hevige onlusten. Bij botsingen tussen agenten en betogers in Istanbul vielen tientallen gewonden. De politie heeft in de grootste stad van Turkije en in de hoofdstad Ankara zo’n 250 arrestaties verricht, aldus de oppositie.

Gerelateerde artikelen;

01-05: Betoger dreigt met bom

01-05: 100.000 Russen op plein

01-05: Gevechten met Turkse politie

‘Het Taksim-verbod wakkert protest alleen maar aan’

VK 01.05.2014 De Turkse autoriteiten hebben vandaag, op de Dag van de Arbeid, het centrale Taksimplein in Istanbul hermetisch afgesloten uit angst voor terroristische aanslagen. Volgens vakbondsleden en andere betogers is dit echter een zoveelste poging van de Turkse regering om demonstraties in de ban te doen. Uit protest zijn duizenden betogers alsnog richting het plein getrokken. ‘No way dat de demonstranten het plein opkomen’, zegt Volkskrant-correspondent Arjen van der Ziel.

VERWANT NIEUWS;

Gevechten met Turkse politie

Telegraaf 01.05.2014  Betogers en agenten zijn donderdag op de Dag van de Arbeid in de Turkse stad Istanbul met elkaar slaags geraakt. De politie zette traangas en het waterkanon in om te voorkomen dat de demonstranten het Taksimplein in het centrum van de stad bereikten.

Gerelateerde artikelen

01-05: Gevechten betogers en politie in Istanbul

30-04: Sneeuwval hindert peloton

30-04: ‘Geen eisen bij hereniging’

29-04: Turks kopstuk opgepakt

29-04: Erdogan wil uitlevering rivaal

Rellen Taksimplein op Dag van de Arbeid – waterkanonnen en traangas ingezet› – foto’s

NRC 01.05.2014 In Istanboel zijn rellen uitgebroken tussen Dag van de Arbeid-demonstranten en de oproerpolitie omdat de opstandelingen het verbod van de regering om naar het Taksimplein te trekken hebben genegeerd.

Veiligheidstroepen duwden demonstranten terug met waterkanonnen en traangas. De demonstranten gooiden op hun beurt weer voorwerpen naar de politie. Op verschillende plekken in de stad zijn rellen uitgebroken en ook in andere Turkse steden kwamen mensen in opstand. De demonstranten zijn vastberaden om de Dag van de Arbeid in Taksim te markeren. Voordat 1 mei in 2009 werd uitgeroepen tot nationale feestdag, leidde deze dag vaak tot geweld in Turkije.

Lees meer

2013 Opnieuw rellen in Turkije na dood van demonstrant›

2013 Wordt het Madrid, Istanbul of Tokio? IOC kiest vandaag minst slechte optie›

2013 De wereld volgens piepkleine mensen›

2013  Buitenlandse Zaken: mijd Taksimplein in Istanbul – politie trekt zich terug›

Taksimplein afgesloten: terreurdreiging of zoveelste protestverbod?

VK 01.05.2014 De Turkse politie heeft, op last van het Hooggerechtshof, het centrale Taksimplein in Istanbul hermetisch afgesloten. Officieel omdat ‘illegale terroristische groepen’ aanslagen zouden hebben gepland tijdens de Dag van de Arbeid. Maar vakbondsleden zijn sceptisch. Zij denken dat dit de zoveelste poging van de Turkse regering is om demonstraties in de ban te doen.

Hoewel het Taksimplein met metalen hekken is afgezet en wordt bewaakt door duizenden extra ingezette veiligheidsagenten, zijn linkse groeperingen en vakbonden vast van plan om vandaag voet op het beroemde plein te zetten. Eerste pogingen daartoe zijn al ondernomen, maar stuitten op verzet van de politie (die reageerde met traangas en waterkanonnen).

MEER OVER

1 MEI VIERING

Taksimplein

Een dergelijke manifestatie is de Turken niet gegund. Het Hooggerechtshof besloot dat het centrale Taksimplein in Istanbul de hele dag hermetisch afgesloten moest blijven. Toch kwam het ook hier tot confrontaties tussen politie en actievoerders. De Turken demonstreren tegen het autoritaire regime van premier Recep Tayyip Erdogan.

1 mei: hamers, sikkels en swastika’s ‘sieren’ straatbeeld

Elsevier 01.05.2014 Op 1 mei wordt door socialisten en communisten de dag van de arbeid gevierd. Kleurrijke figuren gaan in de hele wereld de straat op met hamers, sikkels, maar ook hakenkruizen om te protesteren tegen van alles en nog wat.

In het Oekraïense Charkov greep de communistische partij de 1 mei-viering aan om de liefde voor de oude Sovjet-Unie te tonen.

Betoger dreigt met bom

Telegraaf 01.05.2014  Een passagier heeft donderdag gedreigd een Turks vliegtuig op te blazen als het toestel zijn koers niet zou veranderen naar Istanbul. Daar wilde de 50-jarig man meedoen aan de demonstraties ter gelegenheid van de Dag van de Arbeid.

Gerelateerde artikelen;

01-05: Gevechten met Turkse politie

Betoger in ‘verkeerd’ vliegtuig dreigt met bom

VK 01.05.2014 Een passagier heeft vandaag gedreigd een Turks vliegtuig op te blazen als het toestel zijn koers niet zou veranderen naar Istanbul. Daar wilde de 50-jarig man meedoen aan de demonstraties ter gelegenheid van de Dag van de Arbeid. Het toestel was op weg van Nicosia op Cyprus naar de Turkse hoofdstad Ankara.

Man dreigt met bom in vliegtuig naar Ankara

NU 01.05.2014 Een passagier heeft donderdag gedreigd een Turks vliegtuig dat op weg was naar Ankara op te blazen als het toestel zijn koers niet zou veranderen naar Istanbul.

De 50-jarig man wilde in Istanbul meedoen aan de demonstraties ter gelegenheid van de Dag van de Arbeid. Het toestel was vertrokken vanuit Nicosia op Cyprus.

1-mei-betogingen in Moskou en Istanbul 

NU 01.05.2014 Voor het eerst in 23 jaar demonstreren Russische betogers op de Dag van de Arbeid weer op en om het Rode Plein in Moskou. Ook in andere steden wereldwijd gaan mensen de straat op.

Turkije

In de Turkse stad Istanbul zijn betogers en agenten slaags geraakt. De politie zette traangas en het waterkanon in om te voorkomen dat de demonstranten het Taksimplein in het centrum van de stad bereikten. Volgens Turkse media zijn tot nu toe meer dan vijftig mensen gewond geraakt. De politie arresteerde 138 mensen.

Advertenties

Een Reactie op “1 mei 2014 – Dag van de Arbeid ook in Den Haag

 1. Dag van de Arbeid 1 mei moet in Nederland een officiële feestdag worden.
  Dag van de Arbeid 1 mei moet in Nederland een doorbetaalde vrije dag worden.
  Dag van de Arbeid valt op dinsdag 1 mei 2018.
  Ik stem op de Socialistische Partij (SP).
  Ik ben Republikeins.
  Ik ben pro-Palestijns.
  Ik erken de Volksrepubliek China.
  Ik erken de Staat Palestina.

  De groeten van Otto.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s