Haagse Stadsbaken Spui-Lamgroen

Bouw van Haagse Stadsbaken gestart

In het centrum van Den Haag is de bouw van Stadsbaken Spui-Lamgroen officiëel gestart.

Het bouwhek is opgesierd met Graffiti om de omgeving wat op te Pimpen. 

GE DIGITAL CAMERA GE DIGITAL CAMERA GE DIGITAL CAMERA GE DIGITAL CAMERA GE DIGITAL CAMERA GE DIGITAL CAMERAGE DIGITAL CAMERA GE DIGITAL CAMERA

Het ontwerp voor de hoogbouw is gemaakt door Inbo. De ontwikkeling van het gebouw gebeurt in opdracht van dertig pensioenfondsen. Met de realisatie van de hoogbouw op de hoek van het Spui en Lamgroen wordt de herontwikkeling van deze Haagse centrumlocatie afgerond. Het gebouw moet een ‘stadsbaken’ vormen aan het begin van het Spui, historisch gezien de toegang tot de binnenstad. Lees hier het hele artikel op Architectenweb.

Na jaren van discussie, plannen maken en weer nieuwe voorstellen ontwikkelen, komt er eindelijk nieuwbouw op het braakliggende terrein op de hoek van het Spui en Lamgroen in het centrum van Den Haag.

Op de hoek verrijst een 50 meter hoog gebouw, dat plaats moet bieden aan 72 appartementen en een garage met evenveel plekken. Het Stadsbaken, zoals het woongebouw gaat heten, wordt een fractie hoger dan het aan de overkant van de straat gelegen De Croissant.  Het wordt gekenmerkt door een paraboolvormige top.

Het gebouw is ontworpen door het bureau Inbo in opdracht van Boele & Van Eesteren. Het wordt onder meer gefinancierd door Syntrus Achmea dat ook de verhuur op zich neemt.

Bouwen voor gemiddeld inkomen

Volgens architect Saxon Duckworth van Inbo komen er huurappartementen in het gebouw voor een doelgroep met een gemiddeld inkomen. De huur van de meeste appartementen bedraagt tot 900 euro. Op de bovenste verdiepingen komen zes grotere woningen. Op de begane grond zijn twee commerciële ruimten, een ervan kan een horecazaak worden.

Op de hoek stonden jarenlang woningen en een zeilmakerij. De eigenaar van die panden werd negen jaar geleden door de gemeente onteigend om een nieuwe ontwikkeling mogelijk te maken. In de loop van de jaren volgden diverse plannen.

Kathedraal kwam er nooit

Zo ontwierp het bureau Soeters Van Eldonk architecten een kathedraal-achtig gebouw. Dat zou al in 2010 klaar moeten zijn, maar het kwam er nooit. Ook daarna wilden diverse ontwikkelaars hier aan de slag, maar mede door de crisis in de bouwwereld, kon geen ervan ook daadwerkelijk iets bouwen.

Het huidige ontwerp past bij Den Haag, zegt Duckworth. Veel gebouwen in andere steden hebben een minder rijk afgewerkte top. ‘Dit is typisch voor Den Haag. Het heeft een kroontje of een toefje.’

Modern, eigentijds gebouw

Volgens de architect sluit het nieuwe gebouw ook aan bij de historiserende bouw in de achtergelegen Rivierenbuurt. ‘Al is de uitvoering van dit gebouw moderner, het heeft een eigentijdse uitstraling, met een strakke, stedelijke steen.’

zie ook: Start bouw Stadsbaken Den Haag

Verschillende artikelen:

– De Architect.nl
– Bouwenwonen.net
– Omroepwest.nl

meer:

  1. Bouw van Haagse Stadsbaken gestart – architectenweb.nl
  2. Den Haag – Viering start bouw Stadsbaken aan Spui …
  3. Overeenkomst woontoren Stadsbaken Spui Lamgroen
  4. Officiële start Stadsbaken Spui – VolkerWessels
  5. Stadsbaken Spui-Lamgroen in Den Haag …
  6. ‘Stadsbaken’ maakt einde aan jarenlang braakliggend terrein
  7. Hoe hoog wordt het Stadsbaken Spui Lamgroen eigenlijk …
  8. Den Haag: Stadsbaken Spui-Lamgroen – SkyscraperCity
  9. Nieuwbouw wijzer | Den Haag | Stadsbaken Spui – Lamgroen
  10. Nieuwbouw Den Haag, Centrum, Zuid-Holland toekomstige …
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende

Stadsbaken Spui-Lamgroen bereikt hoogstepunt

Den HaagFM 01.11.2014 De in aanbouw zijnde woontoren Stadsbaken op de hoek van het Spui en Lamgroen – midden in het centrum van Den Haag – heeft zijn hoogste punt bereikt.

Het gebouw vormt een stadsbaken aan het begin van het Spui, historisch de entree tot de binnenstad. De vijftig meter hoge woontoren heeft vijftien verdiepingen met 72 appartementen, ruimte voor winkels en een garage. De oplevering van het gebouw is volgens planning in maart 2015.

Vanaf komende vrijdag 7 november is er iedere vrijdag tussen 15.00 en 16.30 uur Open Huis in het complex. …lees meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s