Ook Haagse advocaten staakte vandaag

Haagse advocaten staken. 

In de Haagse rechtbank was het veel rustiger dan normaal omdat verschillende zaken kwamen te vervallen. “Als de bezuinigingen van het kabinet doorgaan, kunnen we geen verdachten meer bijstaan”, zegt de Haagse advocaat Ad Westendorp.

Op de Amsterdamse Zuidas was namelijk een staking van enkele honderden advocaten van start gegaan. De raadsmannen kwamen in verzet tegen de plannen van het kabinet om 85 miljoen euro te bezuinigen op de gefinancierde rechtsbijstand.

De actie is ingezet door de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA), maar ook asiel- en andere pro deo-advocaten deden mee.

Onterechte veroordelingen

De advocaten zijn boos op het kabinet omdat de bezuinigingen zullen leiden tot hogere kosten voor verdachten en het risico op onterechte veroordelingen zal vergroten.

De advocaten zijn ook boos omdat staatssecretaris Fred Teeven (VVD) van Justitie de vergoeding aan hen vanuit de staat wil verlagen. Als verdachten zelf geen advocaat kunnen betalen, wordt dat door de staat gedaan; de advocaat werkt dan pro deo. Teeven wil de vergoeding terugbrengen van honderd naar zeventig euro per uur.

Geen dik belegde boterham

“Dat klinkt nog vrij aardig, maar bedenk wel dat ik niet alleen voor mezelf werk”, legt Westendorp uit. “Die 70 euro is bruto, ik moet nog een kantoor bekostigen en mijn personeel betalen. Misschien blijft er dan uiteindelijk 15 euro over. Het is niet meer kostendekkend.”

De advocatuur kampt met een imagoprobleem, erkennen de stakers maandag. Advocaten die met veel uiterlijk vertoon optreden in de media, wekken de indruk dat het een prima betaalde baan is. ‘Dat zijn echt enkele gelukkigen’, zegt Westendorp, ‘die toevallig wat goed betaalde cliënten hebben.’

Het gros van de advocatuur moet het hebben van de pro-deozaken. ‘Tachtig procent van de strafpraktijken bouwt op de overheid’, weet Westendorp. ‘En dat is echt geen dik belegde boterham.’

 

‘Tekenen bij het kruisje’

Telegraaf 15.11.2013  D66 mag bij het kruisje tekenen voor de bezuinigingen op de rechtsbijstand. De partij, die zeer populair is bij advocatuur en magistratuur, heeft namelijk het Herfstakkoord onderschreven en daarmee ingestemd met het snoeien van 85 miljoen euro. Zijn volledige reactie en een door D66 bedacht alternatief bezuinigingsplan, staan vandaag in De Telegraaf.

Advocaten tegemoet gekomen

Telegraaf 14.11.2013 Het uurtarief van alle sociale advocaten (in strafzaken, civiele zaken en bestuurszaken) gaat ‘met ongeveer een knaak’ omlaag. Dat plan gaat staatssecretaris Fred Teeven uitwerken. Het tarief is nu 104,85 euro. Het geld dat straks op deze wijze door het Rijk wordt bespaard, kan worden gebruikt om te verzekeren dat extra moeilijke zaken toch behartigd blijven worden.

Advocaten protesteren bij Tweede Kamer

Trouw 14.11.2013 Ongeveer 150 advocaten protesteren donderdag bij de Tweede Kamer tegen de plannen van het kabinet om miljoenen te bezuinigen op de gefinancierde rechtsbijstand. Het gaat om straf-, scheidings- en familierechtadvocaten. Zij vrezen dat alleen nog de rijkere mensen toegang tot het recht kunnen krijgen.

Advocaten protest Kamer

Telegraaf 14.11.2013 Ongeveer 150 advocaten protesteren donderdag bij de Tweede Kamer tegen de plannen van het kabinet om miljoenen te bezuinigen op de gefinancierde rechtsbijstand. Het gaat om straf-, scheidings- en familierechtadvocaten. Zij vrezen dat alleen nog de rijkere mensen toegang tot het recht kunnen krijgen.

PvdA wil gevolgen bezuiniging rechtsbijstand verzachten

NU 14.11.2013 De bezuinigingen op de rechtsbijstand mogen er niet voor zorgen dat de toegang tot de rechter wordt beperkt.  Dat zegt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt tegen NU.nl. Wat hem betreft komt de rekening minder bij de lage inkomens en meer bij de overheid te liggen.

‘Coalitie wil bezuinigingen rechtsbijstand afzwakken’›

NRC 14.11.2013 De bezuinigingen op de door de overheid gefinancierde rechtshulp moeten worden afgezwakt. Dat vinden coalitiepartijen VVD en PvdA, melden verschillende media. De VVD vindt volgens RTL Nieuws dat grotere en ingewikkelde zaken niet in gevaar mogen komen.

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt zegt tegen NU.nl dat de bezuinigingen er niet toe mogen leiden dat de toegang tot de rechter wordt beperkt.

Teeven wil alternatieve dekking rechtsbijstand van D66

VK 14.11.2013 In een debat over bezuinigingen op de rechtsbijstand zocht staatssecretaris Fred Teeven van Justitie de grenzen op van het akkoord tussen het kabinet en de drie oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. ‘Ik heb even met de premier gebeld en gevraagd: wat is er nou precies afgesproken met die constructieve partijen?’ Hij verwachtte van D66 een alternatieve dekking voor de kabinetsplannen tot korten van de rechtsbijstand.

Lees ook Advocaten protesteren bij Tweede Kamer – 14/11/13

Teeven staat open voor alternatieve bezuiningsplannen rechtsbijstand

Trouw 14.11.2013 Staatssecretaris Fred Teeven wil mee zoeken naar alternatieven voor de bezuinigingen op de rechtsbijstand, maar er móet bezuinigd worden. Dat zei hij donderdag voorafgaand aan een debat over de rechtshulp.

De bewindsman zei ‘geen onredelijk mens’ te zijn. ‘Als er één overtuigd is van het nut van de advocatuur, dan is het Fred Teeven’, benadrukte de staatssecretaris.

Teeven sceptisch over alternatieven bezuinigingen

NU 14.11.2013 Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) ziet weinig ruimte om de bezuinigingen op justitie elders te vinden, zodat de gesubsidieerde rechtsbijstand gespaard kan worden. Dat zei hij donderdag tijdens het debat hierover in de richting van D66.

“Justitie staat voor een miljard op de lat. We hebben goed naar de dekking gekeken, het zou mij goed uitkomen als D66 nu aangeeft wat zij voor alternatieven zien. Ik zie ze niet. We zijn hier een jaar mee bezig geweest.”

Advocaten moeten niet staken maar met een alternatief komen

Elsevier 12.11.2013 Dat de stakende strafrechtadvocaten geen alternatief bieden voor de voorgenomen bezuinigingen, is niet erg handig. Ze maken het staatssecretaris Teeven alleen maar makkelijker.

Dat is dom en maakt het voor staatssecretaris Fred Teeven (VVD) van Veiligheid en Justitie eenvoudig om zijn plannen met een kleine aanpassing van het uurtarief door te voeren.

De afgelopen tien jaar stegen de kosten van de rechtsbijstand van 330 miljoen naar 495 miljoen euro. Op dat bedrag wil Teeven nu 85 miljoen besparen. Volgens de stakende advocaten krijgen de ‘meest kwetsbaren’ straks geen hulp meer. Dat is overdreven.

Procedure gestart tegen stakende strafrechtadvocaten

Elsevier 11.11.2013 De Bond van Wetsovertreders (BWO) begint namens tien verdachten een klachtenprocedure tegen de advocaten die maandag niet op zitting zijn verschenen om hun cliënt bij te staan. De advocaten staken vanwege bezuinigingen. Volgens de BWO zijn in een aantal gevallen zeer onwenselijke situaties ontstaan, doordat de verdachten niet werden bijgestaan door hun advocaat.

Advocaten: ‘Wij kunnen niet minder verdienen’

RTVWEST 11.11.2013 Advocaten in het hele land staakten vandaag. In de Haagse rechtbank was het aanzienlijk rustiger, omdat zaken kwamen te vervallen. ‘Als de bezuinigingen van het kabinet doorgaan, kunnen we geen verdachten meer bijstaan’, zegt de Haagse advocaat Ad Westendorp. … Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Geen media08-11Dilemma Haagse advocaten: staken of werken?

Geen media17-10Haagse advocaten: Zwakke reactie van politie over geweld door agenten De Heemstraat Den Haag

Audiofragment24-01Hoe kan Ziya B. zich Spong veroorloven?

Geen media28-11Boetes geëist tegen frauderende advocaten

Geen media09-11Advocaat: ‘t Hooft had ruzie met justitie

Haagse advocaten staken

Den HaagFM 11.11.2013 Ook in Den Haag is vandaag meegedaan aan een landelijke stakingsactie van advocaten.

In de Haagse rechtbank was het veel rustiger dan normaal omdat verschillende zaken kwamen te vervallen. “Als de bezuinigingen van het kabinet doorgaan, kunnen we geen verdachten meer bijstaan”, zegt de Haagse advocaat Ad Westendorp. …lees meer

Haagse Teldersstichting: Zet gewone mensen naast de rechter

RTVWEST 11.11.2013  De in Den Haag gevestigde Teldersstichting wil experimenteren met zogeheten ‘lekenrechtspraak’. Dat zegt het aan de VVD gelinkte wetenschappelijk bureau maandag in Den Haag. Leken, oftewel, ‘gewone mensen’, zouden naast professionele rechters in de rechtszaal moeten zitten.Lees verder

VVD-minister Ivo Opstelten van Justitie kreeg maandag het rapport ‘De legitimiteit van de rechterlijke macht. Ideeën voor behoud en versterking’ overhandigd. Hij liet direct weten niet aan een dergelijk experiment te willen beginnen. Wat hem betreft is er geen vertrouwenscrisis in de rechtspraak, en zijn er dus geen maatregelen nodig om het vertrouwen te vergroten.

VVD-bureau wil experimenteren met lekenrechtspraak

Den HaagFM 11.11.2013 Het in Den Haag gevestigde wetenschappelijk bureau van de VVD, de Prof.mr. B.M. Teldersstichting, wil experimenteren met lekenrechtspraak.

Leken, oftewel ‘gewone mensen’, zouden naast professionele rechters in de rechtszaal moeten zitten. Door de burgers mee te laten kijken over de schouders van een recter, zou het vertrouwen in de rechtbanken toenemen. …lees meer

‘Bezuiniging baant weg voor Beun de Haas’

Trouw 11.11.2013 Als de bezuinigingen op de gefinancierde rechtsbijstand worden doorgezet, stevent de rechtspraktijk af op een situatie waarin advocaten zonder ervaring het werk van de huidige strafrechtspecialisten gaan doen. Dat vrezen de maandag stakende strafpleiters.

Verwant nieuws;

‘Beun de Haas in toga’

Telegraaf 11.11.2013 Als de bezuinigingen op de gefinancierde rechtsbijstand worden doorgezet, stevent de rechtspraktijk af op een situatie waarin advocaten zonder ervaring het werk van de huidige strafrechtspecialisten gaan doen. Dat vrezen de maandag stakende strafpleiters.

Gerelateerde artikelen;

11-11: Advocaten verzamelen zich voor staking

Advocaten voeren actie tegen plannen Teeven

‘Beun de Haas zal specialist gaan vervangen’

NU 11.11.2013 Ze liepen in toga in een soort rouwstoet naar het gerechtsgebouw om bij de hoofdingang een protestgeluid te laten horen. Daar hielden verschillende advocaten een toespraak en werd een minuut stilte gehouden.

Onder de verzamelde advocaten bevonden zich bekende namen als Hans Anker, Jan Vlug, Benedicte Ficq en Willem Jan Ausma.

gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Advocaten Staking Fred Teeven

Advocaten staken tegen bezuinigingen op rechtsbijstand

Elsevier 11.11.2013 Op de Amsterdamse Zuidas is een staking van enkele honderden advocaten van start gegaan. De raadsmannen komen in verzet tegen de plannen van het kabinet om 85 miljoen euro te bezuinigen op de gefinancierde rechtsbijstand.

De actie is ingezet door de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA), maar ook asiel- en andere pro deo-advocaten doen mee.

Onterechte veroordelingen

De advocaten zijn boos op het kabinet omdat de bezuinigingen zullen leiden tot hogere kosten voor verdachten en het risico op onterechte veroordelingen zal vergroten.

Advocaat in regenpak

Telegraaf 11.11.2013  De rechtbank in Groningen heeft een demonstrerende advocaat in regenpak geweigerd. De advocaat wilde op een ludieke manier aandacht vragen voor de bezuinigingen op de gefinancierde rechtsbijstand.

Advocaten staken tegen bezuinigingen

Trouw 11.11.2013 Door het hele land leggen advocaten maandag het werk neer, uit protest tegen de bezuinigingsplannen van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Bij verschillende rechtbanken vinden manifestaties plaats.

Rond elf uur maandagmorgen verzamelt zich in Amsterdam-Zuid een naar verwachting grote groep raadslieden, die in toga naar het gerechtsgebouw zal optrekken om bij de hoofdingang van het gebouw een protestgeluid te laten horen.

Advocaten staken tegen bezuinigingsplannen Teeven›

NRC 11.11.2013 Zo’n driehonderd advocaten staken vandaag tegen de bezuinigingsplannen van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD). Ze demonstreren bij de rechtbank in Amsterdam, waar ze heen lopen in een ‘rouwstoet’, meldt Novum. Als de bezuinigingen op de door de overheid gefinancierde rechtshulp doorgaan, dan zou het in de toekomst niet meer rendabel zijn om verdachten via deze weg te verdedigen, zo stellen de advocaten.

Advocaten verzamelen zich voor staking

Trouw 11.11.2013 Enkele honderden advocaten hebben maandagochtend bij de rechtbank in Amsterdam actiegevoerd tegen de bezuinigingsplannen van staatssecretaris Fred Teeven. Ze liepen in toga in een soort rouwstoet naar het gerechtsgebouw om bij de hoofdingang een protestgeluid te laten horen. Daar hielden verschillende advocaten een toespraak en werd een minuut stilte gehouden.

Advocaten verzamelen zich voor staking

Telegraaf 11.11.2013 Enkele honderden advocaten hebben maandagochtend bij de rechtbank in Amsterdam actiegevoerd tegen de bezuinigingsplannen van staatssecretaris Fred Teeven. Ze liepen in toga in een soort rouwstoet naar het gerechtsgebouw om bij de hoofdingang een protestgeluid te laten horen. Daar hielden verschillende advocaten een toespraak en werd een minuut stilte gehouden.

Advocaten staken

Telegraaf 11.11.2013 Door het hele land leggen advocaten maandag het werk neer, uit protest tegen de bezuinigingsplannen van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Bij diverse rechtbanken vinden manifestaties plaats.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s