Demonstratie ZZP’ers in Den Haag ??

Demonstratie ZZP’ers.

Het belooft alsnog een hete nazomer te worden. Want ook Belangenvereniging ZZP Nederland overweegt acties tegen het kabinetsplan om asociaal te gaan bezuinigen..

Juist nu Den Haag alles bij elkaar moet schrapen om aan de Brusselse normen te voldoen moeten alle beetjes helpen. Het kabinet is van plan de zelfstandigenaftrek af te schaffen. 500 miljoen moet het plan opleveren. Maar gaat dat ook gebeuren?

Dagblad Trouw heeft woensdag berekend van niet, het gaat de overheid zelfs meer kosten dan het oplevert. De FNV-bond voor zzp’ers, FNV Zelfstandigen, ondervroeg 1400 ondernemers. 9 procent van hen overwegen te stoppen als zij die aftrek verliezen. Trouw berekende heel voorzichtig dat, als je dat landelijk vertaalt en de hèlft van de mensen die zèggen te stoppen doen dat ook ècht, je uitkomt op 32.000 mensen die zich melden voor een bijstandsuitkering. De sociale diensten mogen dan 509 miljoen euro extra ophoesten. Weg bezuiniging.

Verleidelijk

‘Deze maatregel zal ervoor zorgen dat een grote groep zelfstandige ondernemers met een lage omzet het financieel niet meer overleeft’, zegt Josien van Breda-Hoekstra, beleidsadviseur van FNV Zelfstandigen op de eigen website. Reken ook zelf maar na. Je bent een kleine zelfstandige met een jaarinkomen van rond de 20.000 euro. Als je de aftrek verliest moet je 200 euro per maand, en later zelfs 300 euro per maand extra ophoesten.

Schijnconstructies

FNV Zelfstandigen behartigt de belangen van 15.000 zzp’ers in allerlei sectoren zoals de bouw, de industrie en de zorg. Het kabinet zegt dat het iets wil doen aan de verleidelijke mogelijkheid voor werkgevers om in crisistijd mensen te ontslaan en via de achterdeur als zelfstandige weer in te huren. Volgens de bond pakt het kabinet de verkeerde. De zelfstandige is de klos in plaats van de opdrachtgever die van deze constructie gebruik maakt.

‘Het verbaast ons dat het kabinet de groei van het aantal zelfstandigen wil beperken door te bezuinigen op de zelfstandigenaftrek, in plaats van de opdrachtgevers aan te pakken die met schijnconstructies werken’, aldus Van Breda-Hoekstra.

VVD valt tegen

De maatregel is voor kleine zelfstandigen mogelijk de nekslag. Maar ook de grotere jongens voelen de pijn. Zoals de Haagse ondernemer Tijs Teulings van websitebouwer Automatique die met veel andere zzp’ers samenwerkt in bedrijfsverzamelgebouw Bink36 in Den Haag. Hij ergert zich aan het beeld dat het kabinet heeft.
‘Ik ben het zat dat zzp’ers steeds als zielige werkelozen worden gezien’, zegt Teulings tegen Omroep West. ‘We zijn gewoon ondernemers, daarom valt het me ook tegen dat juist een kabinet met de VVD met deze maatregel komt. De VVD pretendeert toch de ondernemerspartij te zijn. Als de zelfstandigenaftrek inderdaad wordt afgeschaft scheelt dat zo’n 10.000 euro per jaar. Dus dat is een behoorlijke klap.’

Afweging

Het kabinet van PvdA en VVD heeft het plan opgenomen in het regeerakkoord, maar het lijkt erop dat de VVD schrikt van de reacties uit ondernemersland. VVD-kamerlid Helma Neppérus reageert in Trouw met een kleine slag om de arm. ‘Het staat in het regeerakkoord, maar ik wil met Prinsjesdag een uitgewerkt voorstel van het kabinet zodat wij een afweging kunnen maken.
‘Dat veel zzp’ers overwegen met hun bedrijf te stoppen vindt zij zorgelijk, maar ‘het kan ook niet zo zijn dat je alleen maar kunt bestaan dankzij de zelfstandigenaftrek.’

Oppositiepartijen CDA en D66 zijn in dezelfde krant kritisch over het kabinetsplan. ‘Veel zzp’ers en ondernemers hebben in deze crisis minder omzet en dus minder inkomen. Zij dragen dit risico zelf’, aldus D66. ‘Als zij dit niet zouden doen, zouden nog meer mensen in de bijstand terecht komen.’

Dit blijkt woensdag 14.08.2013; De cijfers van het CBS en het CPB over de Nederlandse economie. Het Centraal Planbureau verwacht dat het begrotingstekort volgend jaar uitkomt op 3,9 procent. Dat is hoger dan in juni, toen de verwachting nog op 3,7 procent stond.

De Nederlandse economie kromp ook het afgelopen kwartaal, met 0,2 procent ten opzichte van een kwartaal eerder Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De recessie houdt daarmee aan. Gemiddeld lieten de eurolanden wel groei zien, van 0,3 procent. Het is het vierde kwartaal op rij dat de Nederlandse economie krimpt, iets waar economen al rekening mee hielden. In het eerste kwartaal van 2013 kromp de economie met 0,4 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2012. “De krimp vlakt af”, zei Pieter Hein van Mulligen van het CBS daarom vandaag bij de presentatie.

zie ook: Kabinet Rutte II – verdere bezuinigingen versus een hete nazomer 2013

ZZP-ers gaan protesteren tegen regeringsplannen

Den HaagFM 14.08.2013 ZZP Nederland gaat mogelijk actievoeren tegen de plannen van het kabinet met de belastingaftrek voor zelfstandigen. Dat …lees meer

‘Plannen kabinet rampzalig voor zzp’ers’

RTVWEST 14.08.2013 Het gaat slecht met de economie, dan gaat het nog slechter met kleine zelfstandigen. Maar als je als zzp’er, op het randje van het bestaan, nog een extra douw krijgt van het kabinet dreigt de afgrond. Lees verder

En verder:

D66 wil garanties over pensioenfonds zzp’ers

Trouw 08.11.2013 D66 wil garanties dat zzp’ers die zonder werk komen te zitten niet hoeven in te teren op hun pensioengeld als ze straks een eigen pensioenfonds krijgen. Voor Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg is dat een belangrijk punt in de pensioenonderhandelingen met het kabinet die deze week van start zijn gegaan.

D66 wil garanties over pensioenfonds zzp’ers

NU 08.11.2013 D66 wil garanties dat zzp’ers die zonder werk komen te zitten niet hoeven in te teren op hun pensioengeld als ze straks een eigen pensioenfonds krijgen.

Voor Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg is dat een belangrijk punt in de pensioenonderhandelingen met het kabinet die deze week van start zijn gegaan.

Rijnmond helpt zzp’ers

Telegraaf 08.11.2013 De 27 gemeenten in de regio Rijnmond spreken vrijdag met staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) af dat zij zich inspannen om ondernemers in zwaar weer uit de modder te trekken. Het leerwerkbedrijf de Rotterdamse Zaak heeft in Rotterdam in 1,5 jaar tijd al meer dan 150 ondernemers gesteund. HBO-studenten en oud-ondernemers helpen de geplaagde bedrijven orde op zaken te stellen.

‘Zzp’er moet vak kunnen volgen op opleiding’

NU 05.11.2013 Het moet voor zzp’ers mogelijk worden om zich aan te melden voor vakken en modules op onderwijsinstellingen.

Dat wil PvdA-Kamerlid Mei Li Vos, zo laat ze weten aan NU.nl. Het betreft een idee van FNV Zelfstandigen.

Bij de kerk kloppen nu ook zzp’ers aan

Trouw 30.10.2013 Een nieuwe groep armen klopt aan de deur van de kerk voor financiële hulp: kleine zelfstandigen komen met stip nieuw binnen in de lijst van hulpvragers bij diaconieën.

Een nieuwe groep armen klopt aan de deur van de kerk voor financiële hulp: kleine zelfstandigen komen met stip nieuw binnen in de lijst van hulpvragers bij diaconieën.

‘Zzp’er moet makkelijker stage kunnen aanbieden’

NU 30.10.2013 Het moet voor zelfstandigen makkelijker worden gemaakt om stagiairs een plek aan te bieden. Dat wil D66, zo laat Kamerlid Paul van Meenen weten aan NU.nl.

“Er is een groot tekort aan stageplaatsen. Dat heeft ook te maken met het feit dat het kabinet kansen laat liggen”, stelt hij.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: ZZP

ZZP’ers en autorijders: de winnaars en verliezers van het begrotingsakkoord

VK 14.10.2013 Het begrotingsakkoord van de coalitie en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP kent duidelijke winnaars: alleenverdieners met kinderen, werkenden met een laag inkomen, leraren, zzp’ers. Maar verliezers zijn er ook: autorijders bijvoorbeeld, maar ook ambtenaren en werkenden zonder kinderen. Een aantal winnaars en verliezers uitgelicht. De begrotingsafspraken tussen kabinet en oppositie. Open pdf (125,5 kB)

Wethouder Henk Kool bezorgd over ZZP’ers

Den HaagFM 26.09.2013 Gemeenten waarvan een aanzienlijk percentage van de beroepsbevolking Zelfstandige Zonder Personeel (ZZP) is, verwachten …lees meer

‘Lagere aftrek zzp tegen schijnconstructies’

NU 25.09.2013 De verlaging van de belastingaftrek voor zzp’ers in 2014 dient om schijnconstructies aan te pakken.  VVD-fractieleider Halbe Zijlstra heeft dat woensdag gezegd tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over; Halbe Zijlstra Zzp

‘Zzp’er, rol dat spandoek uit en maak werkloosheid probleem van ons allen’

VK 21.09.2013 Vroeger had je altijd wel een buurman of tante met een hernia of maagzweer, én een ww van 80 procent van het laatstverdiende loon, herinnert columnist Lidy Nicolasen zich. ‘De moderne Koos Werkloos is helemaal op zichzelf aangewezen en zwijgt over zijn lot.’

‘Bescherming flexwerker gunstig voor zzp’er’

Trouw  20.09.2013 De kabinetsplannen om flexwerkers beter te beschermen lijken gunstig uit te gaan pakken voor zzp’ers. Bijna de helft (47 procent) van de ondernemers die wel eens gebruik maakt van tijdelijk personeel, zegt naar aanleiding van de maatregel minder flexwerkers te zullen inzetten en meer zzp’ers. Dat heeft de Kamer van Koophandel vrijdag bekendgemaakt op basis van eigen onderzoek.

‘Minder bezuinigingen op ZZP’ers’›

NRC 04.09.2013 Kleine ondernemers krijgen in 2015 met minder bezuinigingen te maken dan tot nu toe werd gezegd. Er wordt niet voor 500 miljoen, maar voor 300 miljoen aan belastingvoordelen geschrapt. Dat zeggen bronnen tegen de NOS. Hoe de bezuinigingen precies vorm krijgen, is nog onduidelijk, maar het behoort tot de mogelijkheden dat de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en het fiscaal pensioenvoordeel versoberd worden.

Petitie zzp’ers meer dan 41.000 keer getekend

Trouw 04.09.2013 Het protest dat vakorganisaties FNV Zelfstandigen, Stichting ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw en Platform Zelfstandige ondernemers (PZO) vorige week ontketenden tegen de plannen van het kabinet om 500 miljoen euro te bezuinigen op de zelfstandigen- en startersaftrek, vindt veel gehoor. Via de website zzp-protest.nl zijn al meer dan 41.000 handtekeningen verzameld.

‘Maatregelen zzp’ers van tafel’Video

Telegraaf 03.09.2013  Het kabinet zal naar verluidt de fiscale maatregelen voor zzp’ers op Prinsjesdag laten vervallen. Haagse bronnen melden dat staatssecretaris Weekers de in het regeerakkoord afgesproken bezuiniging van een half miljard euro op de zelfstandigen-aftrek intrekt.

‘Kabinet schrapt fiscale maatregelen voor zzp’ers’

Elsevier 03.2013 Het kabinet zou van plan zijn de fiscale maatregelen die zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) raken, te laten vervallen. Staatssecretaris Frans Weekers (VVD, Belastingen) wil de lastenverzwaringen intrekken.

Weekers zal binnenkort een onderzoek aankondigen naar oneigenlijk gebruik van de zzp-regeling, meldt de website Lef moet Lonen, die wordt ondersteund door de VVD, op basis van bronnen in Den Haag.

Het kabinet was van plan om belastingvrijstellingen voor zzp’ers te schrappen. Hierdoor dreigde een flinke lastenverzwaring voor deze groep zelfstandigen.

‘Laat de zzp’er juist nu met rust en drijf hem niet de bijstand in’

VK 01.09.2013 Het komt niet vaak voor, maar columnist Thomas von der Dunk is het eens met VVD-coryfee Hans Wiegel. De zzp’er wordt namelijk te hard aangepakt.

Het komt niet vaak voor dat ik in een column iets bepleit dat heel direct materieel ook in mijn eigen belang is – dat vind ik in beginsel namelijk not done. Ook al staan de opiniepagina’s van kranten vol stukken waarin de auteurs vooral hun eigen materiële belang bepleiten.

Het komt ook niet vaak voor dat ik het met Hans Wiegel eens ben. Wiegel is een van mijn favorieten zwarte schapen, alleen ligt dat niet aan mij. Daar geeft hij zelf gewoon voortdurend aanleiding toe. De lezers van mijn laatste column zullen zich daarbij ook vast iets kunnen voorstellen.

Wiegel: ‘Werknemers worden ondernemers. Een deel daarvan koos daar bewust voor. Anderen moesten wel, omdat ze daar min of meer toe gedwongen werden.’

Inderdaad: veel van die honderdduizenden zzp’ers hebben er niet voor gekozen. Ze moesten wel, want ze werden ontslagen. Ze zijn ook geen echte zelfstandige ondernemer, want hebben feitelijk niet meer dan één opdrachtgever: hun oude baas. Op die manier worden door de werkgever premies ontdoken, en het is terecht dat oud-PvdA-Kamerlid Luuk Blom zich in de Volkskrant van 22 augustus daartegen keert.

Telegraaf 24.08.2013  Zzp’ers vinden voorlopig geen gehoor bij het kabinet. Premier Rutte verdedigt het coalitievoornemen om in 2015 voor 500 miljoen euro aan belastingvoordeel voor zelfstandigen te schrappen.

Gerelateerde artikelen;

23-08: Wiegel tegen kabinetsplannen zzp’ers

VK 23.08.2013 Er vindt een niet-legitieme verschuiving plaats van loondienstverbanden naar pseudo-dienstbetrekkingen, schrijft Luuk Blom. ‘En daar kleeft een hele reeks nadelen aan.’

Elsevier 23.08.2013 Hans Wiegel, oud-leider van de VVD, vindt dat het kabinet af moet zien van de plannen die leiden tot lastenverzwaring van zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). De lastenverzwaring zou worden veroorzaakt door afschaffing van aftrekposten voor zzp’ers.

Wiegel vreest veel faillissementen als de belastingmaatregel van zo’n 500 miljoen in 2015 wordt doorgevoerd. Dat zegt hij in een gesprek met De Telegraaf vrijdag.

‘Weg met zzp-plan’ Video

Telegraaf 23.08.2013 VVD en PvdA moeten het voornemen om de lasten van zelfstandig ondernemers met honderden miljoenen te verzwaren, snel uit het „in elkaar geflanste” regeerakkoord schrappen. Dat betoogt het liberale erelid Hans Wiegel in een interview met De Telegraaf.

VK 22.08.2013 Het kabinet gaat het komende jaar 500 miljoen euro investeren in het bestrijden van zzp’ers. Het Ministerie van Justitie heeft hiertoe een Taskforce Freelance-bestrijding in het leven geroepen. Dat meldt satirisch weblog De Speld.

Volgens minister Opstelten vormen zelfstandigen zonder personeel een kwetsbare groep omdat ze veelal geen pensioen opbouwen en geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben: ‘Vaak gaat het om jonge mensen die nog op zoek zijn naar hun identiteit en dan vervallen in zelfstandig ondernemerschap. Ze vinden hun informatie via het internet, waar ze elkaar aansteken op netwerken als LinkedIn en Pinterest. Via DigiD zijn we erachter gekomen dat ze ook VAR-verklaringen downloaden.’

Dijsselbloem: zzp’ers extra kwetsbaar in deze crisistijd

AD 20.08.2013  Zelfstandigen zonder personeel zijn extra kwetsbaar in deze crisistijd. Dat zegt minister Dijsselbloem van Financiën tegenover de NOS in een reactie op de koopkrachtcijfers van het CBS.

Trouw 16.08.2013  Politiekepartijen schaden de belangen van zzp’ers niet uit
haat, maar uit koele berekening, betoogt ondernemer Ad van Elzakker. In de
Volkskrant van 7 augustus schrijft Max Pam een lezenswaardige column over de situatie van de kleine zelfstandigen in ons land. Voor elke zelfstandige, zzp’er of kleine mkb’er, zeer herkenbaar om te lezen.

Maar Pam vergist zich als hij de VVD en de PvdA verwijt dat zij die kleine zelfstandige niet zien staan vanuit haat, vanuit emotie. Het is eigenlijk erger: het is koele berekening en vanuit partijbelang volkomen begrijpelijk.

Nederland blijft in recessie

Telegraaf 14.08.2013 De Nederlandse economie blijft in mineur. In het tweede kwartaal is onze economie met 0,2% gekrompen ten opzichte van het eerste kwartaal. In vergelijking met een jaar eerder is de economie zelfs 1,8% geslonken. Dat maakte het CBS bekend.

Zie ook:

‘België verslaat Nederland’

Grens lastenverzwaring bereikt

Grootste banenverlies in jaren

Aantal vacatures blijft dalen

‘Verdere krimp Nederlandse economie’

Nederlandse economie blijft krimpen

Trouw 14.08.2013 In het tweede kwartaal van dit jaar is de Nederlandse economie gekrompen met 0,2 procent. Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend. De economie krimpt nu al vier kwartalen achter elkaar. ‘Wel is de krimp telkens kleiner geworden’, aldus het CBS. Vergeleken met een jaar geleden is de economie in totaal met 1,8 procent gekrompen.

Nederland blijft in recessie: vierde kwartaal krimp

Elsevier 14.08.2013 De Nederlandse economie is ook in het tweede kwartaal van dit jaar gekrompen. Ten opzichte van het eerste kwartaal liep de economie 0,2 procent terug. Daarmee krimpt de economie voor het vierde kwartaal op rij. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek(CBS). ‘Wel is de krimp telkens kleiner geworden,’ meldt het CBS.

Sterkste daling werkgelegenheid sinds 1995

Trouw 14.08.2013 In een jaar tijd is de werkgelegenheid in Nederland met 147.000 banen gedaald. Dat is de sterkste daling sinds het begin van de metingen in 1995. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend. De werkloosheid in Nederland is in juli opgelopen tot 8,7 procent van de beroepsbevolking.

Werkloosheid blijft stijgen

Telegraaf 14.08.2013 De werkloosheid in Nederland is in juli opgelopen tot 8,7 procent van de beroepsbevolking. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend. Het CBS telde vorige maand in totaal 694.000 werklozen. Dat waren er 19.000 meer dan een maand eerder. Daarmee liep de werkloosheid harder op dan in de voorgaande 3 maanden. De jeugdwerkloosheid kwam in juli uit op 17 procent. Onder 25- tot 44-jarigen bedroeg de werkloosheid 7,9 procent, onder 45-plussers was dit 7,5 procent.  Lees verder

Zie ook:

Krugman: Nederland doet alles fout

Inflatie op hoogste niveau sinds najaar 2008

’Voltijdvrijwilliger’ past in huidige arbeidsmarkt

Werkloosheid eurozone stabiliseert

Bezuinigen op zzp’er werkt juist averechts

Trouw 14.08.2013 De bezuiniging die het kabinet in petto heeft voor de belastingaftrek voor eenmansbedrijven dreigt te mislukken. Naar verwachting van ZZP Nederland en FNV Zelfstandigen staken duizenden kleine ondernemers hun activiteiten als de belastingfaciliteit verdwijnt. Zij kloppen dan aan bij de sociale dienst.

‘Bezuinigingen op zzp’er werken averechts – hogere kosten bijstand’›

 NRC 14.08.2013  De kabinetsplannen om de belastingaftrek voor eenmansbedrijven af te schaffen, lijken meer te kosten dan op te leveren. Dat schrijft dagblad Trouw. ZZP Nederland en FNV Zelfstandigen verwachten dat bij een afschaffing duizenden kleine ondernemers zullen stoppen en zullen aankloppen bij de sociale dienst.

Advertenties

Een Reactie op “Demonstratie ZZP’ers in Den Haag ??

  1. Allemaal onzin.. het hele verhaal van zelfstandigenaftrek. (men vergeet ook de starters aftrek) Waarom moet een werknemer.. of uitkeringsgerechte.. meer belasting betalen dan een zogenaamd zelfstandige? Vroeger was dat omdat ze meer risico liepen. Dat is inmiddels weggewerkt..Risico van een werknemer is groter dan van een zelfstandige.. heden ten dage. Als je de hele kleintjes wil beschermen.. oke.. maar dan tot het reguliere minimumloon. Boven die grens.. geen aftrek. Dat het meer zou kosten is de grootste onzin. Het werk moet gedaan worden.. dus wordt het door een ander (bedrijf) gedaan.. die op die manier zijn/haar faillissement kan voorkomen.. en DIE werknemers aan het werk kunnen houden. We zullen aan het idee moeten wennen dat er werk is voor bv 100.000 banen op de 110.000 werkzoekenden. En dat die 10.000 mensen altijd via een uitkering in het leven gehouden dienen te worden. En wie die werkzoekenden of werkenden dan zijn maakt voor de economie en de kosten geen reet uit.
    C. d’Ancona
    Den Haag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s