Vrijheid van consumeren bij de Aldi, Jumbo en Hoogvliet !!!

Begint de wereldpolitiek in de wijkwinkel ??

Kan de wereldvisie van de locale winkel bepalen wat de klant krijgt aangeboden ??

Een plakkertje erop met  OK ???

Echter het verbod op verkoop is het ondermijnen van de verkoopvrijheid  toch ???

Ze zouden in overleg kunnen gaan met de consument toch ???

Hoe verhoudt dit zich met de Vrije marktwerking ????

Wat vindt dus de ACM  hiervan ????

Dit meldt het dagblad Trouw, dat een rondgang maakte langs de Nederlandse supermarkten.

Aldi eist van alle leveranciers dat zij niets meer uit de bezette gebieden aanbieden. De Duitse supermarktketen wil niet dat haar producten ‘op enigerlei wijze ter discussie komen te staan’.

Made in Israël

Ook Jumbo vraagt sinds kort aan leveranciers een formele bevestiging dat producten met het etiket ‘Made in Israël’ ook daadwerkelijk uit Israël komen en niet uit de nederzettingen.

‘De klant heeft recht op eerlijke informatie,’ laat de Nederlandse supermarktketen, waartoe ook C1000 hoort, weten.

Richtlijn

De andere supermarkten nemen nog geen maatregelen, maar verlangen wel dat het kabinet met een richtlijn komt. De branchevereniging voor supermarkten CBL wacht op advies van de ministers Henk Kamp(Economische Zaken, VVD) en Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA).

Volgens Elsevier:

Commentaar Robbert de Witt: Nederlandse supermarkten geven met boycot toe aan pro-Palestijnse lobby

Timmermans zei eerder dat op producten uit de bezette gebieden niet langer ‘Made in Israël’ mag staan, maar het advies hierover op de website van Economische Zaken werd weer offline gehaald. Coalitiepartner VVD heeft moeite met de politieke motivering van de etikettenrichtlijn.

Wachten op Brussel

Het kabinet heeft de zaak daarom uitbesteed aan Brussel, maar de supermarkten zijn niet blij met het afschuiven van het probleem.

‘Etiketteren, uit het schap weren, het CBL vindt alles best, als de overheid eindelijk maar duidelijkheid schept,’ laat de branchevereniging weten.

Weblog Afshin Ellian;

‘Omringd door een waanzinnige massa, heeft Israël niets aan het internationaal recht 

Voorlopig geen label goederen nederzettingen

Trouw 01.10.2013 Voorlopig zullen Israëlische producten gemaakt in nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden nog gewoon het label ‘Uit Israël’ mogen dragen. Dat zei premier Mark Rutte tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Israëlische president Shimon Peres dinsdag.

Voorlopig geen labels op goederen uit betwiste gebieden

Elsevier 01.10.2013 Producten die komen uit de betwiste gebieden mogen voorlopig nog gewoon het label Made in Israel dragen. ‘Het proces kan nog wel enige tijd duren,’ zegt premier Mark Rutte (VVD).

Rutte reageerde dinsdag op de label-discussie tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Israëlische president Shimon Peres.

Met kat-en-muisspel zijn Palestijnen niet geholpen

Trouw 26.07.2013 De discussie over het al dan niet boycotten van producten uit door Israël bezette Palestijnse gebieden laat zien dat er nog een lange weg te gaan is, schrijft Jan van der Kolk.

Een boycot: je mag het wel doen, maar niet hardop zeggen

Trouw 26.07.2013 Boycotten Nederlandse supermarkten nu producten uit Israëlische nederzettingen, of niet? Desgevraagd stuurden Aldi en Jumbo vorige week per e-mail een heldere bevestiging aan Trouw. Beide bedrijven hadden hun leveranciers expliciet gevraagd de producten niet meer te leveren, vanwege het omstreden karakter ervan. Hoogvliet deed een vergelijkbare uitspraak in een recent rapport van onderzoeksbureau Profundo.

Verwant nieuws;

Israël neemt maatregelen tegen EU

Telegraaf 26.07.2013  In een reactie op de Europese boycot van illegale Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever bemoeilijkt Israël de Europese hulp aan de Palestijnen. „Minister van Defensie Moshe Jaalon heeft het leger de opdracht gegeven om niet meer samen te werken met vertegenwoordigers van de Europese Unie op de Westelijke Jordaanoever. Ook mogen de EU-diplomaten niet langer vanuit Israël de Gazastrook in- en uitgaan”, zo heeft een hooggeplaatste regeringsvertegenwoordiger vrijdag aan het Duitse persbureau dpa gemeld.

Israël neemt maatregelen tegen EU vanwege boycot

Elsevier 26.07.2013 Medewerkers van de Europese Unie (EU) mogen niet meer de bezette gebieden in of uit. Daarmee reageert Israël op het nieuwe EU-beleid ten aanzien van de Joodse nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever.

Nederlandse supermarkten geven met boycot toe aan pro-Palestijnse lobby

Volgens de Israëlische krant Haaretz zouden de maatregelen alleen gelden tegen EU-medewerkers, diplomaten van de individuele lidstaten worden met rust gelaten.

Nederzettingen

Op 19 juli kwam naar buiten dat EU-buitenlandchef Catherine Ashton voor het einde van dit jaar richtlijnen wil opstellen over de omgang met producten uit Joodse nederzettingen in de bezette gebieden.

Daarnaast kondigde de EU aan dat Israëlische bedrijven in de bezette gebieden vanaf volgend jaar niet langer geld zullen krijgen vanuit Europese programma’s.

Het Israëlische nederzettingenbeleid is een belangrijke wig in de vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnse autoriteiten, geleidt door de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.

zie ook;

Israël straft EU voor nieuwe richtlijnen›

NRC 26.07.2013  Israël neemt vergeldingsmaatregelen tegen de Europese Unie in reactie op nieuwe richtlijnen die Europese subsidiëring van de illegale Israëlische nederzettingen moeten voorkomen. Dat hebben Israëlische functionarissen vanochtend bevestigd tegenover NRC Handelsblad. De maatregelen treffen ook de Palestijnen.

Lees meer;

23 JUL Aldi ontkent boycot van producten uit Joodse nederzettingen ›

18 JUN Timmermans in Israël – vijf redenen waarom zijn bezoek gevoelig ligt ›

4 MEI Kabinet stelt etikettering producten Israëlische nederzettingen uit ›

29 APR Kritiek op rol Willem-Alexander bij project in Israël ›

24 APR Dertig Nederlandse bedrijven importeren uit Israëlische nederzettingen ›

Een avocado met een etiket ‘made in Israel’ moet echt uit Israël komen

Trouw 25.07.2013 Of het nu gaat om cosmetica met zout uit de Dode Zee of om avocado’s van de Westelijke Jordaanoever, uit Israël komen deze producten niet. Maar de consument denkt soms van wel, want zulke producten krijgen etiketten waarop ‘made in Israel’ staat.

Supermarktketens schrikken van hun eigen woorden

Trouw 24.07.2013  Gaan Nederlandse supermarktketens nu wel of niet Israëlische producten uit de bezette gebieden boycotten? Tegenover Trouw stelden de supermarkten Jumbo, Hoogvliet en Aldi van wel. Alle drie zijn nu teruggekomen van hun besluit. Berust alle commotie dan op een misverstand?

De supermarktketen Jumbo ontkentdat het producten weigert af te nemen van Israëlische kolonisten.  De supermarkt Hoogvliet ontkent tegenover de media dat het ooit gezegd heeft producten uit de bezette gebieden te zullen boycotten. Op de Facebookpaginavan de supermarkt neemt de supermarkt nadrukkelijk afstand van het bericht in Trouw: Maar volgens een recent rapport van Cordaid over de relatie tussen Nederlandse bedrijven en de Israëlische bezetting van Palestijns gebied, staat dat Hoogvliet zijn leveranciers wel degelijk heeft gevraagd geen producten meer uit de bezette gebieden af te nemen. (Pagina 15). De supermarktketen Aldi stelde aanvankelijk tegenover Trouw dat het van plan was om producten uit de bezette gebieden te weren. Het bedrijf kwam na alle kritiek terug op het besluit, maar legde de verantwoordelijkheid bij zichzelf. Aldi stelde dat het bij de beantwoording van de vraag een vergissing had gemaakt.

Onvoorstelbaar hoe de PvdA met de staat Israël omgaat

Elsevier 24.07.2013 Dat Kamerlid Ahmed Marcouch niet naar Israël mocht, toont aan dat het bij de PvdA niet om de ellende van de Palestijnen gaat. Israël, dat is de kern van het probleem. En hoe zit het met die zwarte lijst?

Alles wat we over Palestijnen en de Palestijnse kwestie schrijven of zeggen, is extreem gevoelig. Reden: de Joodse staat. Ook de PvdA worstelt met de kwestie van de Joodse staat. Niet de Palestijnen, maar de Joodse staat. Volgens elsevier.nl verbood de PvdA-fractie Kamerlid Ahmed Marcouch een reis naar Israël. Marcouch mocht van zijn partij niet naar Israël afreizen om mee te werken aan een televisieprogramma. Marcouch zou niet naar Israël mogen omdat het land op de zwarte lijst van de PvdA staat.

 zie ook;

Israël woedend over boycot producten uit bezette gebieden

Elsevier 24.07.2013 Israël vindt het ‘absurd’ en ‘volstrekt eenzijdig’ dat Nederlandse supermarkten producten uit de bezette gebieden weren. ‘Waarom worden wij anders behandeld?’ vraagt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zich af.

Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken doet woensdag in dagblad Trouw zijn beklag.


Aldi: Boycot nederzettingen was een ‘vergissing’

Trouw 23.07.2013 Aldi Nederland heeft gisteravond zijn uitlatingen over het boycotten van producten uit Joodse nederzettingen teruggetrokken. De supermarktketen heeft onjuiste informatie verstrekt, meldde een woordvoerster, nadat er internationaal commotie was ontstaan.

Aldi ontkent boycot van producten uit Joodse nederzettingen›

NRC 23.07.2013 Supermarktketen Aldi ontkent dat het geen producten meer wil verkopen uit Joodse nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden. “Aldi houdt zich niet bezig met politieke en religieuze kwesties”, schrijft het bedrijf in een reactie op berichtgeving in dagblad Trouw. Maar de herkomstvermelding werd weer ingetrokken omdat de VVD moeite had met het advies, zo schreef NRC Handelsblad.

EU wil labels op producten Joodse nederzettingen

Trouw 23.07.2013 De Europese Commissie in Brussel wil speciale labels voor producten uit Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Het is de bedoeling dat er daarover nog dit jaar een akkoord komt. Dat meldde de Israëlische krant Haaretz dinsdag.


Dit jaar nog EU-label voor producten uit bezette gebieden

Elsevier 23.07.2013 De Europese Unie (EU) komt met een speciaal label voor producten die afkomstig zijn uit de door Israël bezette Palestijnse gebieden.De labels moeten dit jaar nog verschijnen. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz dinsdag.

De boodschap zou zijn gemeld door EU-buitenlandchef Catherine Ashton in een brief aan zeven leden van de Europese Commissie.

Gevoelig

De EU is al langer bezig met het vormen van een standpunt in de kwestie, maar de zaak ligt gevoelig omdat de EU Israël niet tegen de borst wil stoten.

Volgens Elsevier

Nederlandse supermarkten geven met boycot toe aan pro-Palestijnse lobby

Misverstand

Maar Aldi laat in een reactie aan elsevier.nl weten dat er van een boycot geen sprake is en dat het verhaal in Trouw gebaseerd is op een misverstand.

Hoe dan ook komt er vermoedelijk voor volgend jaar een einde aan de onduidelijkheid als de EU met speciale labels gaat komen. Een woordvoerder van Ashton bevestigt de komst van de labels, maar wil niet zeggen wanneer ze precies komen.

zie ook;

Nederlandse supermarkten boycotten producten uit bezette gebieden

Elsevier 22.07.2013 Nederlandse supermarktketens Aldi, Jumbo en Hoogvliet verkopen sinds kort geen producten meer uit de Joodse nederzettingen in de door Israël bezette Palestijnse gebieden. De bedrijven willen geen producten aanbieden die ‘ter discussie staan’.

zie ook;

Supermarkt Hoogvliet boycot producten bezette gebieden

RTVWEST 22.07.2013 ALPHEN AAN DEN RIJN – Supermarktketen Hoogvliet, met het hoofdkantoor in Alphen aan den Rijn, verkoopt geen producten meer die afkomstig zijn uit Joodse nederzettingen in door Israël bezet gebied. Dat meldt Trouw maandag. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Supermarkten boycotten producten uit bezette gebieden

Trouw 22.07.2013 Minstens twee grote supermarkt­ketens verkopen geen producten meer die afkomstig zijn uit Joodse nederzettingen in door Israël bezet gebied. Het gaat om het internationaal opererende Aldi en Hoogvliet, gevestigd in de Randstad en de regio Utrecht. Een derde, Jumbo, garandeert dat zijn huismerk vrij is van kolonistenwaar.

Recht op eerlijke informatie
De bedrijven bevestigen de beginnende boycot in een telefonische rondgang die Trouw langs een aantal supermarkten heeft gemaakt. Aldi eist van zijn leveranciers dat ze niets meer aanbieden uit de nederzettingen. Als reden geeft een woordvoerster op dat Aldi niet wil dat zijn producten ‘op enigerlei wijze ter discussie komen te staan’.

Terwijl nu al wereldwijd een miljard mensen honger hebben en de wereldbevolking snel groeit, wordt het steeds moeilijker iedereen op aarde te voeden. De dierenbeschermingsorganisatie gaat deze zomer in twaalf Nederlandse steden de straat op om uit te vinden hoe het publiek hierover denkt.

Hagenaars bereid minder vlees te eten om honger tegen te gaan

Den HaagFM 22.07.2013 Veel Hagenaars zijn bereid minder vlees te eten als dit helpt honger elders op aarde tegen te gaan. Dat zegt 86 procent …lees meer

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s