Tentoonstelling ‘Verbreek de ketenen’ 150 jaar afschaffing van de slavernij

‘Verbreek de ketenen! 150 jaar afschaffing van de slavernij’ in het Atrium van het stadhuis.

Met kunstwerken van Rita Maasdamme en Marcel Pinas.

Ons land schafte op 1 juli 1863 de slavernij af in de koloniën.

Van 3 juni t/m 3 juli 2013 besteedt het Haags Historisch Museum in een expositie in het Atrium van het Haagse stadhuis aandacht aan een van de belangrijkste gebeurtenis in de geschiedenis: de afschaffing van de slavernij. In 2013 is het  ruim anderhalve eeuw  geleden dat in machtscentrum Den Haag werd besloten de slavernij af te schaffen in de Nederlandse koloniën. De Wet op de Afschaffing van de Slavernij werd in 1862 aangenomen en op 1 juli 1863, dit jaar 150 jaar geleden, verkregen de van oorsprong West-Afrikaanse slaven in de kolonie Suriname en op de Nederlandse Antillen eindelijk hun officiële vrijheid. In het Atrium zijn aansprekende diorama’s te zien van kunstenares Rita Maasdamme die het verhaal vertellen van onze gedeelde geschiedenis.

Lunchrondleiding ‘Verbreek de ketenen’ start op Maandag 17-06-2013 Locatie: Atrium Haagse stadhuis

Deelname is gratis. Aanmelden is gewenst via  educatie@haagshistorischmuseum.nl. Verzamelen in het Atrium van het Haagse stadhuis (bij de expositie).

Erfgoed Katholieke Kerk Gereformeerd Zwart als roet Zwarte Piet Sinterklaas

Expositie over slavernijverleden

Den HaagFM 03.06.2013 Maandagmiddag opent wethouder Marnix Norder de tentoonstelling ‘Verbreek de ketenen! 150 jaar afschaffing van de s…lees meer

Expositie over slavernijverleden

Den HaagFM 01.06.2013 Maandag opent wethouder Marnix Norder de tentoonstelling ‘Verbreek de ketenen! 150 jaar afschaffing van de slavern…lees

Lees ook:

Afgeschaft ??

zie PvdA wil actie tegen kinderarbeid

zie  ‘Kinderen werken in Libanon’

zie Hulporganisatie CARE: ‘50.000 Syrische kinderen werken in Libanon’

Het was onlangs 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte, maar hedendaagse vormen van uitbuiting en dwang duren voort. Betrouwbare statistieken blijven moeilijk te verkrijgen, maar tussen 2008 en 2012 werden in Nederland meer dan 5.500 slachtoffers van mensenhandel geregistreerd door een ngo die dient als nationaal slachtoffermeldpunt.

Wat Nederlanders verdienden aan de slavenhandel

NRC 13.06.2014  Een achttiende-eeuwse Amsterdamse koopman kijkt vanuit zijn grachtenpand naar het flikkerende water. Hij peinst. Zijn laatste zending koffie  leverde teleurstellend weinig op. Zal hij de koffie inruilen voor de handel in mensen? Het is ver voor de officiële afschaffing van de  slavenhandel in 1814, morgen precies tweehonderd jaar geleden. Wat waren de economische motieven voor zo’n man om in Afrika tot slaaf gemaakte mensen met z’n duizenden opeengepakt naar de Amerika’s te verschepen? MEER OP NRC Q

Lees meer over: 

slavenhandel

slavernij

Volg nrcq.nl op twitter en lees onze nieuwsbrief

Handtekeningenactie voor Haags slavernijmonument

Den HaagFM 28.09.2014 De nieuwe organisatie Verzet en Vrijheid is een handtekeningenactie begonnen voor een slavernijmonument in Den Haag.

“Mede dankzij de strijd en verzet waar onze voorouders, als contractarbeiders en slaven in de koloniale tijd, mee te maken kregen leven wij nu in vrijheid. Een groot goed dat wij moeten waarderen”, zegt bestuurslid Sharma Soerjoesing-Chin A Foeng namens de organisatie. Tijdens een boottocht door de Haagse grachten langs plekken die te maken hebben met het Haagse slavernijverleden, werden zaterdag de eerste 75 handtekeningen in ontvangst genomen. …lees meer

Uitnodiging slavernijclaim

Telegraaf 05.07.2014 Ruim 150 jaar na de afschaffing van de slavernij wordt Nederland gevraagd om te komen praten over herstelbetalingen. Het samenwerkingsverband van Caribische landen Caricom stuurt Nederland als oud-kolonisator van Suriname binnenkort een aanklacht voor zijn rol in de slavernijperiode.

LEES OOK;

Nederland krijgt uitnodiging slavernijclaim

NU  05.07.2014 Ruim 150 jaar na de afschaffing van de slavernij wordt Nederland gevraagd om te komen praten over herstelbetalingen.

Het samenwerkingsverband van Caribische landen Caricom stuurt Nederland als oud-kolonisator van Suriname binnenkort een aanklacht voor zijn rol in de slavernijperiode.

Tegelijkertijd nodigt de organisatie Nederland uit om daar in een conferentie met andere betrokken landen over te komen praten. Ook Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en Portugal zullen zo’n uitnodiging ontvangen.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Slavernij

‘Aanpak slavernijclaim twijfelachtig’

Telegraaf 05.07.2014 Tussen al het WK-geweld door, is de vraag of Nederland ‘herstelbetalingen’ aan Suriname moet betalen voor de daden in de slavernijtijd, in Suriname de laatste dagen weer een actueel gespreksonderwerp. De meningen zijn verdeeld.

De Surinaamse jurist Guno Rijssel vindt wel dat Nederland over de brug moet komen, maar is niet te spreken over de aanpak die van de oud-koloniën – verenigd in de Caribische Gemeenschap (Caricom) – hebben gekozen, zegt hij in gesprek met het ANP.

“Mauritshuis verzwijgt duister verleden”

Den HaagFM 01.07.2014 In de promotie van de heropening van het Mauritshuis in Den Haag wordt het “duistere verleden” van het gebouw stelselmatig verzwegen. Dat schrijft maatschappijhistoricus Zihni Özdil ter gelegenheid van Keti Koti, de officiële viering van het einde de slavernij, in een opiniestuk op zijn website.

Zihni Özdil herinnert de lezer eraan dat het Mauritshuis in de zeventiende eeuw is gebouwd als woonhuis voor Graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen, die zijn geld had verdiend met slavenhandel. “Johan Maurits van Nassau stond bekend om zijn uitzonderlijk wrede bewind tegenover slaven”, aldus Özdil. “Ook het Mauritshuis werd betaald met de opbrengst van de handel van Afrikaanse arbeiders die moesten werken op suikerplantages.”

De historicus ergert zich vooral aan de teksten voor kinderen op de website van het Mauritshuis, die hij lachwekkend noemt. ‘Omdat Johan Maurits zo belangrijk was, moest hij natuurlijk wel veel deftige gasten ontvangen en grote feesten geven’, staat op de site. ‘Het Mauritshuis werd niet gebouwd als museum, maar als woonhuis. Maurits was rijk, beroemd en belangrijk. Hij was ook nog de baas over een stuk van Brazilië dat in die tijd bij Holland hoorde.’ “Nergens wordt uitgelegd hoe Johan Maurits aan zijn geld kwam om zijn ‘stadspaleis’ te financieren”, zegt Özdil. “Laat staan dat het perspectief van de tot slaaf gemaakte mensen in Brazilië of de arbeiders in Den Haag aan bod komt in dit historische propaganda-boekje voor kinderen.”  …lees meer

Slavernijherdenking verstoord onder toeziend oog van VN-functionaris

Trouw 01.07.2014 en groep van zo’n twintig demonstranten verstoorde vandaag de toespraak van vicepremier Lodewijk Asscher tijdens de nationale herdenking van het slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam. Verene Shepherd van de VN was aanwezig toen de protestactie voor het podium begon op het moment dat de minister wilde gaan spreken.

Verwant nieuws;

Slavernijherdenking verstoord door protestVideo

Protest bij slavernijherdenking

Telegraaf 01.07.2014  Een groep van zo’n 20 demonstranten verstoorde dinsdag de toespraak van vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher tijdens de nationale herdenking van het slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam. Net op het moment dat de minister wilde spreken, hielden ze een protestactie voor het podium.

Slavernijherdenking verstoord door protest Video-foto’s

NU 01.07.2014 Een groep van zo’n twintig demonstranten verstoorde dinsdag de toespraak van vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher tijdens de nationale herdenking van het slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam.

Net op het moment dat de minister wilde spreken, hielden ze een protestactie voor het podium. ”Asscher vertegenwoordigt de Nederlandse regering: dezelfde regering die de zwarte gemeenschap respectloos behandelt, geen nationale herdenking wil, VN-verdragen naast zich neerlegt en zich niets aantrekt van de pijn en zorgen van de zwarte gemeenschap”, riepen ze in een verklaring.

Verschillende Amsterdamse families en bedrijven waren betrokken bij de slavenhandel en slavernij door de West-Indische Compagnie en de Vereenigde Oost-Indische Compagnie. De gids vertelt ook het verhaal van de zwarte mensen die in de 17e eeuw in de hoofdstad woonden, het verzet tegen de slavernij en musea, archieven en monumenten die aandacht besteden aan de slavernijgeschiedenis.

De tweetalige gids wordt uitgegeven door de Vrije Universiteit, waar onderzoekers bezig zijn het Nederlandse slavernijverleden in kaart te brengen.

Gids over slavernijverleden in Amsterdam

VK 25.06.2014 Iedereen kan binnenkort de plekken in Amsterdam bezoeken die een rol speelden in de slavernij. Op vrijdag verschijnt de Gids Slavernijverleden Amsterdam, waarmee je een tocht kunt maken langs ruim 100 locaties die direct of indirect verband houden met deze zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis.

VERWANT NIEUWS

‘Afschaffen slavenhandel blijft wonder’

VK 21.06.2014 De afschaffingswetten begin 19de eeuw hebben de slavenhandel wel degelijk een klap toegebracht, schrijft emeritus hoogleraar Piet Emmer. Alleen in Afrika nam de slavenhandel daardoor juist in omvang toe.

Helaas, zaterdag 14 juni kwam de koude douche in de vorm van de bijdrage ‘Slavenhandel kreeg juist doorstart in 1814’ op de opiniepagina van de Volkskrant van de hand van Pepijn Brandon en Tamira Combrink. Zij suggereren dat de Engelse en Nederlandse afschaffingswetten tegen de slavenhandel nauwelijks effect hadden en dat er daarna zelfs sprake was een ‘second slavery’.

Afschaffing trans-Atlantische slavenhandel herdacht›

NRC 14.06.2014 In de Nieuwe Kerk in Middelburg is vandaag herdacht dat Nederland 200 jaar geleden de trans-Atlantische slavenhandel afschafte. Er waren 300 mensen bij de herdenking aanwezig, onder wie minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken (PvdA). Op 15 juni 1814 bepaalde koning Willem I dat Nederlandse schepen geen slaven meer van Afrika naar Amerika mochten brengen. Slavernij bleef in Nederlands-Indië en West-Indië (Suriname en de Antillen) echter daarna nog lange tijd bestaan. Pas in 1860 werd de slavernij in Nederlands-Indië afgeschaft. In 1863 volgde de afschaffing in Suriname en de Antillen.

Lees meer;

12 JUN Nederlandse slavenhandel ging na 1814 gewoon door

2013 Afschaffing slavernij herdacht in Amsterdam›IN BEELD

2012 Als we Zwarte Piet afschaffen, verminken we Sint Nicolaas›BESTE VAN HET WEB

2012 Kranten uit 1618 digitaal

2013 De slavernij is nog niet voorbij

‘Slavenhandel kreeg juist doorstart in 1814’

VK 14.06.2014 Na 15 juni 1814 ging de slavenhandel in het Caraïbisch gebied gewoon door. Dat was ook de bedoeling, dat betogen Pepijn Brandon en Tamira Combrink verbonden aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis.

  •  Koloniale autoriteiten stonden nog tot ver in de jaren 1820 allerminst welwillend tegenover de pogingen om de illegale slavenhandel tegen te gaan.

     

Dit weekend wordt in Middelburg 200 jaar afschaffing van de slavenhandel herdacht. Op 15 juni 1814 vaardigde koning Willem I immers een besluit uit dat voortaan ‘uit geene haven of van geene reede binnen het gebied der Vereenigde Nederlanden’ schepen zouden mogen varen ‘welker bestemming is om negers van de Kust van Afrika (…) af te halen en naar het vaste land of de Eilanden van Amerika over te brengen’. Het besluit was een van de vele stappen die Nederland nodig had voor het er daadwerkelijk toe kwam de slavenhandel af te schaffen.

Einde slavenhandel

Telegraaf 14.06.2014  „Ik ben er nog vol van.” Dat zei Harry van Waveren, Iid van de stuurgroep die zaterdag in Middelburg de nationale herdenking van de afschaffing van de slavenhandel had georganiseerd. Tijdens een drukbezochte plechtigheid in de Nieuwe Kerk werd stilgestaan bij het feit dat er 200 jaar geleden een eind kwam aan de slavenhandel uit Nederland.

Anousha Nzume: ‘Ik leer Rutte graag eens iets over het slavernijverleden’

VK 12.06.2014 Er is een ‘nieuwe’ Zwarte Piet gepresenteerd, het WK staat op het punt te beginnen en Nederland is het favoriete belastingparadijs van de Amerikanen. We vroegen theatermaakster Anousha Nzume naar haar mening over het nieuws van de dag.

VERWANT NIEUWS

Zeeuwen verdienden weinig aan slavenhandel

NU 12.06.2014 Het is deze week tweehonderd jaar geleden dat de slavenhandel in Nederland bij koninklijk besluit werd verboden.

De landelijke herdenking van die historische gebeurtenis heeft zaterdag 14 juni plaats in Middelburg. Niet toevallig, want de Zeeuwen hebben via de Middelburgse Commercie Compagnie en de West-Indische Compagnie een vooraanstaande rol in de slavenhandel gespeeld.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Middelburgse Commercie Compagnie Slavenhandel

‘Slavernij is 150 jaar geleden, maar tegen moderne vormen doen we te weinig’

VK 29.04.2014 Nederland spant zich onvoldoende in om illegale, gedwongen arbeid effectief te bestrijden, schrijft Nisha Varia, onderzoekster vrouwenrechten bij Human Rights Watch.

  •  De Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) schat dat in de Europese Unie 880.000 vrouwen, mannen en kinderen slachtoffer zijn van dwangarbeid

Gedwongen bedelarij. Dwangarbeid in de landbouw. Gedwongen sekswerk. Dwangarbeid in de horeca. Vorig jaar was het 150 jaar geleden dat Nederland slavernij afschafte, maar hedendaagse vormen van uitbuiting en dwang duren voort. Betrouwbare statistieken blijven moeilijk te verkrijgen, maar tussen 2008 en 2012 werden in Nederland meer dan 5.500 slachtoffers van mensenhandel geregistreerd door een ngo die dient als nationaal slachtoffermeldpunt.

Lees ook:

Amsterdam geeft slavenketen aan Middelburg

Trouw 02.12.2013 Met het doorzagen van een handboei heeft burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam maandag symbolisch de herdenking van de slavernij overgedragen aan zijn collega Harald Bergmann uit Middelburg. Met de overdracht van deze slavenketen werd ook het jaar afgesloten waarin de afschaffing van de slavernij in 1863 werd herdacht.

Herdenking afschaffing

Telegraaf 01.12.2013 Het is volgend jaar 200 jaar geleden dat de slavenhandel in Nederland werd verboden. De landelijke herdenking van die historische gebeurtenis wordt op 14 juni in Middelburg gehouden.

Koningspaar leert over slavernijVideo

Telegraaf 19.11.2013 Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben dinsdagmorgen Curaçao doorkruist op de tweede en laatste dag van hun kennismakingsbezoek aan het eiland. Aan het begin van avond vliegt het koningspaar door naar Aruba waar de komende 2 dagen de rondreis door het Caribisch deel van het koninkrijk wordt afgesloten.

Aandacht slavernij

Telegraaf 15.11.2013 Het koningspaar dat 6 uur op het eiland blijft, volgt echter een geheel eigen programma waarbij voor het eerst bij deze rondreis ook aandacht wordt geschonken aan de afschaffing van de slavernij, dit jaar precies 150 jaar geleden. Koning Willem-Alexander opent in het historisch museum een tentoonstelling over de slavernij op het eiland.

Norder: Slavernijmonument past bij Den Haag

RTVWEST 08.11.2013 De gemeente Den Haag gaat niet zelf een monument ter herinnering aan de slavernij oprichten, maar het stadsbestuur is wel bereid mee te werken als iemand anders het initiatief neemt. Dat zei wethouder Marnix Norder (PvdA) donderdag tijdens de behandeling van de begroting in Den Haag. CDA-gemeenteraadslid Mitra Rambaran is een van de initiatiefnemers. Het monument zou in het Zuiderpark moeten komen…. Lees verder

Gerelateerde artikelen:

Geen subsidie voor slavernijmonument

Den HaagFM 08.11.2013 De gemeente Den Haag gaat niet zelf een monument ter herinnering aan de slavernij oprichten, maar het stadsbestuur is wel bereid mee te werken als iemand anders het initiatief neemt.…lees meer

Ik hoef mij niet schuldig te voelen over het slavernijverleden

Elsevier 01.10.2013  Sinds de jaren zeventig willen we ons knagende geweten over het slavernijverleden op allerlei manieren afkopen. Maar individuele historische schuld bestaat niet: u en ik zijn niet verantwoordelijk voor de misdaden van het nationaal-socialisme of voor de slavernij. Volgens de website van het Nederlandse slavernijinstituut NiNsee zijn wij ‘allen dragers van de geschiedenis. De erfenis van de slavernij zit daarom in ons’. Vooral sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw willen we ons knagende geweten op allerlei manieren afkopen. Ons wankelende zelfbeeld wordt in belangrijke mate gevormd door de slavenhandel die wij van de Zuid-Afrikaanse ambassadeur eerlijker moeten benaderen.Alsof wij anders doen. En opnieuw betuigde de Nederlandse regering via vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) ‘diepe spijt en berouw’ over de ‘mensonterende praktijk’ van de slavernij. Vooral sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw willen we ons knagende geweten op allerlei manieren afkopen.

Commentaar Gerry van der List: Desi Bouterse onderstreept de onzin van spijt over slavernij

Den Haag krijgt slavernijmonument

RTVWEST 25.09.2013 DEN HAAG – In het Haagse Zuiderpark komt een slavernijmonument. Dat heeft de Haagse CDA-fractie bekendgemaakt. Lees verder

Den Haag krijgt slavernijmonument

Den HaagFM 25.09.2013 Woensdagavond, bij de première van de film ‘Hoe duur was de suiker’ in Pathé Buitenhof kondigt wethouder Mar…lees meer

VK 15.08.2013 Heel weinig verontwaardiging was er over de opheffing van het Nederlands Slavernij Instituut, schrijft bijzonder hoogleraar Ulbe Bosma. Maar uit de discussie die er wel over ons slavernijverleden was, blijkt maar weer hoe weinig we van dat verleden weten. En het zou juist om de inhoud moeten gaan.

De opheffing van het Nederlands Slavernij Instituut (NINSEE) op 1 januari 2013 heeft tot opvallend weinig verontwaardiging geleid. Wel  ontstond afgelopen week als verlate oprisping een interessant debat over slavernijverleden, schuld en herstelbetalingen in de Volkskrant en op Volkskrant.nl. Het instituut zelf, schrijft Meindert Fennema (Volkskrant.nl, 9 augustus), was ‘een club van sektarische Surinamers’, dus daar hoeven we volgens hem geen traan om te laten.

Trouw 15.08.2013 Mooi dat uw krant gisteren aandacht besteedde aan het lot der Europese slaven in Noord-Afrika. Vanaf begin zestiende tot eind achttiende eeuw leefden minstens één miljoen Europeanen in islamitische lijfeigenschap – het cijfer is berekend door de Amerikaanse historicus Robert C. Davis die er een spraakmakend boek over schreef.

Christenslaaf, moslimmeester 

Trouw 14/08/13 Het woord slavernij roept bepaald niet automatisch beelden op van ontvoerde Europeanen. Toch hebben vanaf het begin van de zestiende tot het eind van de achttiende eeuw minimaal een miljoen Europeanen in Noord-Afrika een slavenbestaan geleid. Het waren vooral zeelieden van gekaapte koopvaardijschepen. Maar ook bewoners van Spaanse, Italiaanse en Griekse kustgebieden leefden eeuwenlang in angst voor Noord-Afrikaanse plunderaars en slavenjagers.

Trouw 09.08.2013 Zou het niet beter zijn de compensatie voor slavernij te steken in onderzoek naar die slavernij en exposities over dit onderwerp, schrijft columnist Meindert Fennema.

En wat gebeurt er met de nakomelingen van de slaven uit de Caricom-landen die naar Europa geëmigreerd zijn? Zij betalen – via de belastingen – mee aan de financiële compensatie, in plaats dat zij compensatie ontvangen. Is dat wel eerlijk?

In de krant van 2 augustus schreef Thomas von der Dunk een doorwrocht stuk over schadevergoeding aan de nazaten van zwarte slaven in Amerika.

Slavernij blijft prima business

Trouw 07.08.2013 Nederland vierde onlangs 150 jaar afschaffing van slavernij. “Maar in Mauritanië, in West-Afrika, leven nog altijd 800.000 mensen in traditionele slavernij”, zegt Biram Dah Abeid. De activist was in Den Haag nadat hij in Ierland de prestigieuze Human Rights Defenders at Risk Award had ontvangen.

Cariben willen geld van Nederland om Atlantische slavenhandel

Trouw 26.07.2013 Leiders van diverse Caribische landen zijn in Miami bijeengekomen om een gezamenlijke eis te formuleren voor schadevergoedingen van Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland, voor wat zij de voortslepende erfenis van de Atlantische slavenhandel noemen.

Verwant nieuws

Caricom wil geld voor slavernij

Telegraaf 08.07.2013 De Caribische landen, verenigd in de Caricom, gaan de krachten bundelen om bij hun vroegere kolonisatoren herstelbetalingen te eisen voor de schade aangericht in de slavernijperiode. Dat hebben de regeringsleiders van de 15 Caricom-landen eind vorige week tijden een politieke top in Trinidad en Tobago afgesproken, aldus een verklaring van Caricom maandag.

Caribische landen willen herstelbetalingen slavernij

NU 08.07.2013 De Caribische landen, verenigd in de Caricom, gaan de krachten bundelen om bij hun vroegere kolonisatoren herstelbetalingen te eisen voor de schade aangericht in de slavernijperiode. Dat hebben de regeringsleiders van de vijftien Caricom-landen eind vorige week tijden een politieke top in Trinidad en Tobago afgesproken, aldus een verklaring van Caricom maandag.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Caricom Suriname Slavernij Cariben

‘Niet alle ellende komt voort uit de slavernij’

VK 04.07.2013 De meeste vrijgelaten slaven bleven hetzelfde werk doen. Hierdoor bleven hun inkomsten redelijk op peil, betoogt Piet Emmer. Het lijkt wel of de slavernij ieder jaar erger wordt en dat geldt zeker voor dit jaar, waarin het 150 jaar geleden is dat Nederland de slavernij in zijn koloniën afschafte. Nu het stof rond de herdenkingsfestiviteiten is gaan liggen, is het tijd de balans op te maken en daar word je niet vrolijk van.

Verwant nieuws: ‘Waarom wordt slechts de helft van ons slavernijverleden herdacht?’ – 01/07/13

Surinamers niet blij met vergevingsoproep Bouterse

Trouw 04.07.2013 De oproep van president Desi Bouterse om Nederland te vergeven voor de daden in de slavernijperiode, is niet in goede aarde gevallen bij de Afro-Surinaamse organisaties in Suriname. Ook oud-president Ronald Venetiaan heeft geschokt gereageerd.

Verwant nieuws;

Bouterse: Nederland vergeven om slavernij – 02/07/13

Vergevingsoproep Bouterse slecht ontvangen

NU 04.07.2013 De oproep van president Desi Bouterse om Nederland te vergeven voor de daden in de slavernijperiode, is niet in goede aarde gevallen bij de Afro-Surinaamse organisaties in Suriname.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Suriname Desi Bouterse Slavernij

‘Desi Bouterse onderstreept de onzin van spijt over slavernij’

Elsevier 02.07.2013  Door Gerry van der List De Surinaamse president ‘vergeeft’ Nederland zijn slavernijverleden, terwijl hijzelf in de gevangenis zou moeten zitten. Het is de omgekeerde wereld. ‘Diepe spijt en berouw’ voelt Nederland over de ‘schandvlek’ in de Nederlandse geschiedenis, liet Lodewijk Asscher (PvdA) gisteren weten. De Surinaamse president Desi Bouterse heeft zijn landgenoten opgeroepen kolonisator Nederland te vergeven voor de ‘martelingen en mensonterende zaken’ gedurende de slavernij. Desi Bouterse onderstreept de onzinnigheid van het betonen van spijt. De Surinaamse president wil Nederland zijn slavernij ‘vergeven’. En dat bijvoorbeeld wordt uitgelegd dat de VOC-mentaliteit, die de vorige premier, Jan Peter Balkenende (CDA), nog zo prees, gepaard ging met minder fraaie praktijken.

Trouw 02.07.2013 Laten we het eens over negers hebben. Dat schreef (de witte) wetenschapsjournalist Marcel Hulspas afgelopen weekend op The Post Online. Hulspas had aanstoot genomen aan een (zwarte) Bijlmerse radiomaker, die in zijn uitzendingen over racisme praat als een gevolg van de slavernij.

Bouterse: Nederland vergeven om slavernij

Trouw 02.07.2013 President Desi Bouterse heeft het Surinaamse volk opgeroepen kolonisator Nederland te vergeven voor de daden in de slavernijperiode. Volgens hem heeft achteruit kijken geen zin en is het beter om vooruit te kijken. ‘Wij zijn nazaten, zij zijn nazaten. Laten we niet achterom kijken, maar juist vooruit gaan’, aldus Bouterse.

Bouterse roept op tot vergeving

NU 02.07.2013 President Desi Bouterse heeft dinsdag het Surinaamse volk opgeroepen kolonisator Nederland te vergeven voor de daden in de slavernijperiode. Volgens hem heeft achteruit kijken geen zin, het is beter vooruit te kijken. ”Wij zijn nazaten, zij zijn nazaten. Laten we niet achterom kijken, maar juist vooruit gaan’’, aldus Bouterse.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Suriname Desi Bouterse

Bouterse vergeeft Nederland voor slavernij›

NRC 02.07.2013  Desi Bouterse heeft het volk van Suriname opgeroepen om Nederland te vergeven voor ‘de martelingen en mensonterende zaken’ die tijdens de slavernij zijn gebeurd. Dat deed het Surinaamse staatshoofd maandagnacht op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo, tijdens zijn toespraak ter ere van de afschaffing van de slavernij, 150 jaar geleden.

Haagse politici herdenken afschaffing slavernij

Den Haag 01.07.2013 Verschillende Haagse politici hebben maandag de afschaffing van de slavernij van 150 jaar geleden herdacht. In Amsterdam…lees meer

Drukte bij onthulling plaquette voor herdenking slavernij in Zoetermeer -Video

RTVWEST 01.07.2013 ZOETERMEER – In Zoetermeer zijn maandag veel mensen afgekomen op de onthulling van een plaquette om de slavernij te herdenken. De Zoetermeerse burgemeester Charlie Aptroot onthulde de plaquette op gebouw Castellum in de wijk … Meer dan honderd schoolkinderen kwamen naar de onthulling kijken. Ook de Surinaamse gemeenschap was goed vertegenwoordigd. Op de plaquette staan drie vrouwen en de tekst ‘Laat het verleden niet doorleven in het heden’.  Lees verder

Gerelateerde artikelen

Plaquette voor herdenking slavernij in Zoetermeer

RTVWEST 01.07.2013 ZOETERMEER – De Zoetermeerse burgemeester Charlie Aptroot onthult maandag een plaquette op gebouw Castellum in de wijk Palenstein, om de slavernij in Suriname en de Antillen te herdenken. Lees verder

In beeld: Afschaffing slavernij herdacht in Amsterdam›

‘Waarom wordt slechts de helft van ons slavernijverleden herdacht?’

VK 01.07.2013 De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) wordt in de populaire beeldvorming vaak gezien als een weliswaar meedogenloze handelscompagnie maar niet als slavenhandelaar, betoogt promovenda Anne Marieke van der Wal. ‘Hoewel er (nog) geen consensus is over de precieze aantallen, komt in recente onderzoeken steeds duidelijker naar voren dat de VOC een groot aantal personen heeft verscheept en verhandeld.’

Lees ook Slavernij werd 150 jaar geleden afgeschaft – 01/07/13

‘Onbegrijpelijk dat de koning niet eens een krans legt’

Trouw 01.07.2013 Surinaamse organisaties in Nederland zijn teleurgesteld over het uitblijven van excuses voor het Nederlandse slavernijverleden. Ook het feit dat koning Willem Alexander zelf geen krans heeft gelegd, is niet in goede aarde gevallen, zo schrijft de Surinaamse nieuwssite dWT Online.

Lees ook: ‘Tonen van berouw is een kleine stap vooruit’ – 01/07/13

Lees ook: ‘Excuses over slavernij kun je niet afdwingen’ – 01/07/13

Teleurstelling over uitblijven excuses slavernijverleden

NU 01.07.2013 Surinaamse organisaties in Nederland zijn teleurgesteld over het uitblijven van excuses voor het Nederlandse slavernijverleden. Ook het feit dat koning Willem Alexander zelf geen krans heeft gelegd, is niet in goede aarde gevallen, zo schrijft de Surinaamse nieuwssite dWT Online.

Gerelateerde artikelen

Lees meer over: Slavernij Suriname

‘Excuses over slavernij kun je niet afdwingen’

Trouw 01.07.2013 Veel van de nazaten van slavernijslachtoffers hadden maandagmiddag waarschijnlijk graag excuses gehoord van vicepremier Lodewijk Asscher. Maar die kwamen er niet. Wel betuigde hij namens het kabinet ‘diepe spijt en berouw’. Hij kreeg daarop een applaus van de veelal in kleurrijke folkloristische gewaden geklede aanwezigen bij de herdenking in het Amsterdamse Oosterpark.

‘Excuses kun je niet afdwingen’

Telegraaf 01.07.2013  Veel van de nazaten van slavernijslachtoffers hadden maandagmiddag waarschijnlijk graag excuses gehoord van vicepremier Lodewijk Asscher. Maar die kwamen er niet. Wel betuigde hij namens het kabinet „diepe spijt en berouw”. Hij kreeg daarop een applaus van de veelal in kleurrijke folkloristische gewaden geklede aanwezigen bij de herdenking in het Amsterdamse Oosterpark.

‘Tonen van berouw is een kleine stap vooruit’

Trouw 01.07.2013 Hoewel het woord excuses niet is gevallen, vindt Armand Zunder, voorzitter van het Comité Reparatie Slavernijverleden Suriname, dat er wel beweging zit in het standpunt van de Nederlandse regering over de slavernij. ‘De regering heeft al drie of vier keer spijt betuigd, maar nu is er ook berouw. En berouw betekent dat je iets gedaan hebt. De regering heeft ongetwijfeld heel goed over nagedacht over deze woordkeus en er door juristen naar laten kijken. Ik zie het als een kleine stap vooruit’, aldus Zunder.

Kabinet: diepe spijt en berouw over slavernij Video

Trouw 01.07.2013 Vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher heeft namens de Nederlandse regering ‘diepe spijt en berouw’ betuigd over het Nederlandse slavernijverleden. Hij deed dat maandag in een toespraak bij de herdenking van de afschaffing van de slavernij, nu 150 jaar geleden.

Asscher haalde in zijn speech in Amsterdam bij het slavernijmonument in het Oosterpark de ‘mensonterende praktijk van de slavernij’ aan en vroeg zich hardop af waarom Nederland daar niet veel eerder een eind aan had gemaakt.

Diepe spijt over slavernij

Telegraaf 01.07.2013 De Nederlandse regering betuigt „diepe spijt en berouw“ over het Nederlandse slavernijverleden. Vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher deed dat maandag in een toespraak bij de herdenking van de afschaffing van de slavernij, nu 150 jaar geleden.

Regering betuigt ‘spijt en diep berouw’ om slavernij

Asscher spreekt van ‘schandvlek in geschiedenis’, maar maakt geen excuses

NU 01.07.2013 Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) heeft maandag namens de Nederlandse regering ‘spijt en diep berouw’ betuigd over de slavernij.  Dit deed hij tijdens de jubileumherdenking bij het slavernijmonument in het Amsterdamse Oosterpark van de afschaffing van de slavernij in de Nederlandse koloniën, precies 150 jaar geleden.

Herdenking afschaffing slavernij

Telegraaf 01.07.2013 Het is precies 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij in de koloniën afschafte. Dat wordt herdacht in Amsterdam.

Vanaf het Leidseplein vertrekt de traditionele optocht Bigri Spikri waar muzikanten en zingende mensen in folkloristische kledij aan deelnemen. Kort voor 13.00 uur worden 21 saluutschoten afgevuurd op het Marine Etablissement in Amsterdam.

Slavernij werd 150 jaar geleden afgeschaft

Trouw 01.07.2013 Het is vandaag precies 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij in de koloniën afschafte. Dat wordt maandag herdacht in Amsterdam.

Vanaf het Leidseplein vertrekt de traditionele optocht Bigri Spikri waar muzikanten en zingende mensen in folkloristische kledij aan deelnemen. Kort voor 13.00 uur worden 21 saluutschoten afgevuurd op het Marine Etablissement in Amsterdam.

Op 1 juli 1863 werden om 6 uur in de ochtend vanaf Fort Zeelandia in Paramaribo en op de Nederlandse eilanden in het Caraïbisch gebied 21 saluutschoten afgevuurd. De westelijke koloniën vierden groot feest, want na jaren van strijd werd de slavernij afgeschaft.

Afschaffing slavernij wordt groots herdacht

Trouw 30.06.2013 Het is maandag 1 juli precies 150 jaar geleden dat de slavernij in de Nederlandse koloniën werd afgeschaft. De hele dag zal in het teken staan van deze nationale herdenking, het hoogtepunt in dit herdenkingsjaar.

Op 1 juli 1863 werden om 6 uur in de ochtend vanaf Fort Zeelandia in Paramaribo en op de Nederlandse eilanden in het Caraïbisch gebied 21 saluutschoten afgevuurd. De westelijke koloniën vierden groot feest, want na jaren van strijd werd de slavernij afgeschaft.

Afschaffing slavernij herdacht

Telegraaf 30.06.2013 Het is maandag 1 juli precies 150 jaar geleden dat de slavernij in de Nederlandse koloniën werd afgeschaft. De hele dag zal in het teken staan van deze nationale herdenking, het hoogtepunt in dit herdenkingsjaar.

Slavernij is geen excuus

Trouw 29.06.2013 Slavernij, precies 150 jaar geleden afgeschaft, zou tot op heden doorwerken in racisme, ontrouw en criminaliteit. Historicus Piet Emmer denkt daar heel anders over.

De ene herdenking is de andere niet. Zo roepen de jaarlijkse protestantse Oranjemarsen in Noord-Ierland ter herinnering aan de slag bij de Boyne uit 1690 en de Servische nationale rouwdag vanwege de nederlaag tegen de Turken in de slag bij het Merelveld uit 1389 nog steeds sterke haatgevoelens op, terwijl de jaarlijkse herdenking van onze doden uit de veel recentere Bezetting (1940-45) dat niet meer doet. Op sommige plaatsen zal volgend jaar zelfs sprake zijn van een gezamenlijke Nederlands-Duitse ceremonie, want langzamerhand lijken we te beseffen dat de meeste doden van de tegenpartij ook slachtoffers waren.

Voorouders Onoribo geëerd met monument

29.06.2013 Met de onthulling van het monument ter herinnering aan de ex-slaven die plantage Onoribo gekocht hebben, is een lang gekoesterde wens van de erfgenamen in vervulling gegaan. “Nu kunnen we aan de ontwikkeling van onze plantage werken”, zegt David Auguste, voorzitter van de Vereniging Plantage Onoribo. De namen van de negentien kopers van 3 mei 1900 staan vermeld op het door kunstenaar Rinaldo Klas vervaardigde monument. Het monument werd door assembleelid Patrick Kensenhuis onthuld. Meer weten? Lees voor verdieping en achtergronden de Ware Tijd!

NPS herdenkt met trots tot slaaf gemaakte voorouders

29.06.2013 Slavernij wordt in alle mensenrechtenverdragen als één van de meest ernstige schendingen van mensenrechten aangehaald en wel onder de noemer van misdrijf tegen de menselijkheid gepleegd. Dit stelt de Nationale Partij Suriname (NPS) in een verklaring ter gelegenheid van 1 juli, de dag waarop de afschaffing van de slavernij in Suriname wordt herdacht. De nazaten van de tot slaaf gemaakte Afrikanen hebben nu hun plaats in de maatschappij ingenomen op vele gebieden en zijn harde werkers die als doel hebben het opbouwen van hun land, stelt de verklaring. Meer weten? Lees voor verdieping en achtergronden de Ware Tijd!

Slavernij: nog steeds niet immuun voor oude kwaal

Trouw 29.06.2013 De opdracht van Abraham Lincoln om het werk af te maken waaraan anderen hun beste krachten hebben gegeven, is nog altijd niet voltooid, schrijft Frans Timmermans.  Voor Lincoln was aanname van het 13de Amendement, verbod op slavernij, een levensdoel. In Willemstad, Curaçao, vindt men tegenover elkaar – gescheiden door de St. Annabaai – het Maritiem Museum en het Slavernijmuseum Kura Holand. Drie weken geleden ben ik tijdens mijn bezoek aan het eiland rondgeleid door beide musea. Het heeft een diepe indruk op mij gemaakt: twee musea, twee verhalen, één geschiedenis. De geschiedenis van de Nederlandse expansie overzee.

CU wil aandacht Kamer voor slavernijverleden

NU 24.06.2013 Fractieleider Arie Slob van de ChristenUnie wil dat de Tweede Kamer volgende week dinsdag aandacht schenkt aan het Nederlandse slavernijverleden.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Slavernijverleden Slavernij ChristenUnie

CU wil aandacht slavernij

Telegraaf 24.06.2013  Fractieleider Arie Slob van de ChristenUnie wil dat de Tweede Kamer volgende week dinsdag aandacht schenkt aan het Nederlandse slavernijverleden. Een dag eerder wordt in ons land herdacht dat in Suriname en de Antillen 150 jaar geleden een einde kwam aan de slavernij.

BN’ers bij herdenking slavernij

Telegraaf 21.06.2013 Voorafgaand aan de officiële herdenking van het afschaffen van de slavernij op maandag 1 juli serveren bekende Nederlanders op het Leidseplein in Amsterdam een ontbijt. Aan lange tafels krijgen de deelnemers van de optocht naar het Oosterpark, waar de bijeenkomst ’s middags bij het slavernijmonument wordt gehouden, te eten en te drinken.

Haags Historisch Museum herdenkt afschaffing slavernij

RTVWEST 16.06.2013 DEN HAAG – Het Haags Historisch Museum herdenkt dat 150 jaar geleden de slavernij werd afgeschaft. Er zijn workshops en en speciale tentoonstelling. Lees verder

Locatie monument is Lloydstraat haven Rotterdam.

Slavernijmonument in Rotterdam Video

NOS 16.06.2013 Na Amsterdam heeft nu ook Rotterdam een slavernijmonument. Het staat op de plek aan de haven in het westelijke deel van de stad waar schepen vertrokken naar Afrika om via ruilhandel slaven te krijgen. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken was vanmiddag bij de onthulling aanwezig.

Onthulling slavernijmonument

Telegraaf 16.06.2013 Op de Lloydstraat in Rotterdam wordt zondag in aanwezigheid van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een slavernijmonument onthuld. Het is dit jaar 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte.

‘Slavernij-document’ tentoongesteld in Nationaal Acrhief en Koninklijke Bibliotheek Den Haag

RTVWEST 05.06.2013 DEN HAAG – Het document waarmee Nederland een einde maakte aan de slavernij, is sinds woensdag te zien in de gezamenlijke tentoonstellingsruimte van het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Met deze wet … Lees verder

Slavernij-document in Koninklijke Bibliotheek

Den HaagFM 05.06.2013 Het document waarmee Nederland een einde maakte aan de slavernij, is sinds woensdag te zien in een gezamenlijke tentoons…lees meer

Wet slavernij tentoongesteld

Telegraaf 05.06.2013 Het document waarmee Nederland een einde maakte aan de slavernij, is  sinds woensdag te zien in de gezamenlijke tentoonstellingsruimte van het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Met deze wet schafte ons land op 1 juli 1863 de slavernij af in de koloniën.

Trouw 04.06.2013 Jörgen Raymann en zijn dochter Melody werken mee aan een tentoonstelling over de slavernij, die vanaf 16 juni te zien is bij de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

De pijn van de slavernij is de pijn van het heden

Trouw  02.06.2013 Hoe lang mogen de nazaten van de slaven blijven klagen over het leed dat hun voorouders is aangedaan? Of is het verkeerd over ‘mogen’ te spreken, alsof het om een voorrecht gaat? Nu herdacht wordt dat Nederland 150 jaar geleden de slavernij afschafte, klinkt vanuit het zwarte kamp de roep om koninklijke excuses, en reageren sommige witten zo heftig dat je bijna zou denken dat ze een kwaad geweten hebben. meer

Trouw 01.05.2013 Jammer dat Trouw met het stuk ‘Curaçao was best goed voor zijn slaven’ (de Verdieping, 29 april) een podium biedt voor de aloude mare dat het best wel meeviel met de slavernij op Curaçao. Hoe kun je goed zijn door rechteloze mensen te behandelen als voorwerpen?

19 Reacties op “Tentoonstelling ‘Verbreek de ketenen’ 150 jaar afschaffing van de slavernij

  1. Pingback: Demonstratie 15.02.2015 Nationale Herdenking Slavernijverleden op het Haagse Plein | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  2. Pingback: Werelderfgoeddagen Slavernijverleden in Den Haag 11, 12 en 13 september 2015 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  3. Pingback: De kwestie Het Mauritshuis het begin van de Haagse beeldenstorm ?? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  4. Pingback: De Haagse beeldenstorm in het Mauritshuis | Kunst in de Wijk

  5. Pingback: De kwestie “Het Mauritshuis” het begin van de Haagse beeldenstorm ?? « Debat in de Digitale Hofstad

  6. Pingback: Tot ziens wethouder Rabin Baldewsingh PvdA !!! – deel 2 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  7. Pingback: De Lange arm van Erdogan in Rotterdam en verder !! – deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad

  8. Pingback: “De Gouden Eeuw” versus de “Eeuw van het zwarte goud” !!! « Debat in de Digitale Hofstad

  9. Pingback: Tentoonstelling van ‘De Gouden Eeuw’ naar Groepsportretten van de zeventiende eeuw Amsterdam | Kunst in de Wijk

  10. Pingback: Nicolaes Maes in het Mauritshuis Den Haag – Rembrandt en de Gouden Eeuw jaar | Kunst in de Wijk

  11. Pingback: Het Haagse Slavernijmonument | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  12. Pingback: Geen Migratiemuseum door het Coalitieakkoord 2018 – 2022 – de nasleep | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  13. Pingback: De Vaderlandse “Helden” onder grote druk !!! « Debat in de Digitale Hofstad

  14. Pingback: Haags onderzoek Slavernijverleden | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  15. Pingback: Pleitbetoog Nationale feestdag ter herdenking afschaffing slavernij !!!! « Debat in de Digitale Hofstad

  16. Pingback: Burgemeester Jan van Zanen biedt excuses aan voor het slavernijverleden ook in Den Haag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  17. Pingback: Kabinet biedt maandag 19 december 2022 excuses aan voor het slavernijverleden op acht plekken wereldwijd – deel 2 – de nasleep « Debat in de Digitale Hofstad

  18. Pingback: Kabinet bood vandaag 19 december 2022 eindelijk excuses aan voor het slavernijverleden – terugblik « Debat in de Digitale Hofstad

  19. Pingback: Wat is de volgende stap na de excuses op 19 december 2022 voor het slavernijverleden ? « Debat in de Digitale Hofstad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s