Zes nieuwe bibliotheken in Den Haag

Van Wijkbieb naar Buurtbieb.

Zie ook: Sluiting Haagse bibliotheken

Bibliothekendossier

Buurthuizen en welzijnswerk

Eerder werd al door de gemeente bekend gemaakt , dat in onder meer in de Schilderswijk de huidige bieb dichtgaat. Dat lag gevoelig, omdat juist daar veel kinderen moeite hebben met de Nederlandse taal. Schilderswijk krijgt nu een andere bieb, in buurthuis De Mussen. Verder komen er buurtbibliotheken in Moerwijk, Bouwlust, Benoordenhout, Spoorwijk en Statenkwartier – Duinoord.

Zevende

In 2015 komt er een zevende buurtbibliotheek bij in Mariahoeve. Alle buurtbibliotheken trekken in bij andere instellingen, zoals scholen en buurthuizen. Jaarlijks kosten de buurtbibliotheken 110.000 euro, voor de oprichting komt daar eenmalig 277.000 euro bij.

Vrijwilligers moeten de bibliotheken draaiend gaan houden. De vestigingen moeten minimaal drie dagen per week, drie uur per dag open zijn. In elk filiaal komen tussen de 2500 en 4000 boeken.

Locaties

In Escamp komen twee bibliotheekvoorzieningen in brede buurtscholen. In Moerwijk komt de buurtbieb in de nieuwbouw van De Kleine Wereld en de Cor Emousschool. Tot die locatie klaar is, komt er een tijdelijk bibliotheek in het Coornhertcentrum aan het Erasmusplein.
Verder komen er buurtbibliotheken in verzorgingshuis Oostduin, De Oase aan de Van Meursstraat (Spoorwijk) en in het Henri Couvéehuis aan de Prins Mauritslaan.

Den Haag krijgt zes nieuwe buurtbibliotheken

RTVWEST 20.06.2012 DEN HAAG – Den Haag krijgt volgend jaar zes buurtbibliotheken. Dat is het alternatief voor de bibliotheken die gaan sluiten.  Lees verder

Buurtbieb vervangt de wijkbieb

Den HaagFM 20.06.2012 Den Haag krijgt begin volgend jaar zes buurtbibliotheken. Deze vestigingen vervangen de zes wijkfilialen die worden wegbezuinigd. De operatie kost 24 banen, zonder gedwongen ontslagen.

Wethouder Ingrid van Engelshoven moest van…Lees meer

Buurtbibliotheek vervangt wijkbibliotheek

Den Haag 20.06.2012 6 Haagse wijken krijgen eind januari 2013 een buurtbibliotheek. Ze komen in de plaats van de wijkbibliotheken die dicht gaan. Mariahoeve krijgt in 2015 een buurtbibliotheek. Zo blijft de bibliotheek dichtbij voor kinderen en ouderen.

In 2013 sluiten 6 van de 18 wijkbibliotheken vanwege bezuinigingen. Ieder stadsdeel houdt minstens 1 grote wijkbibliotheek. Voor kinderen van 0 tot 12 jaar en minder mobiele ouderen is de wijkbibliotheek soms te ver weg. Daarom komen er voor hen buurtbibliotheken.

Meer dan een collectie boeken

Er komen buurtbibliotheken in Moerwijk, Bouwlust, Benoordenhout, Spoorwijk, Statenkwartier/Duinoord en de Schilderswijk. Ze trekken in bij buurthuizen, verzorgingshuizen en brede buurtscholen. De buurtbibliotheken worden bemand door vrijwilligers. De omvang van de collectie bedraagt tussen de 2.500 en 4.000 boeken. Uit andere vestigingen kunnen materialen worden gereserveerd die op de locatie worden afgeleverd. De buurtbibliotheek is minimaal 3 dagen per week, minstens 3 uur geopend. Vanaf 2015 komt er ook een buurtbibliotheek in Mariahoeve. Daarvoor is basisschool de Vuurvlinder in beeld. De school wordt verbouwd tot een Brede buurtschool. 

Wethouder van Engelshoven (Onderwijs, Dienstverlening): “De buurtbibliotheek wordt veel meer dan een collectie uit te lenen boeken. Het versterkt de samenwerking in de wijk. Jong en oud gaan daar van profiteren.”

Waar komen de nieuwe buurtbibliotheken?
Stadsdeel Nieuwe buurtbibliotheek komt in plaats van
Centrum Buurthuis De Mussen filiaal Schilderswijk
Escamp Erasmusschool en de Petrus Dondersschool filiaal Bouwlust
Escamp Coornhertcentrum (tijdelijk, daarna in nieuwbouw De Kleine Wereld en Cor Emousschool) filiaal Moerwijk
Haagse Hout Verzorgingshuis Oostduin filiaal Benoordehout
Laak De Oase filiaal Spoorwijk
Scheveningen Henri Couvéehuis filiaal Statenkwartier/Duinoord
Haagse Hout (v.a. 2015) De Vuurvlinder  

Meer informatie

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s