Verstedelijking

De dreiging is niet mis. Als we de manier van stedenbouw en inrichting van steden niet veranderen, gaan we ten onder, klonk het tijdens de presentatie. Het heeft alles te maken met de verstedelijking wereldwijd. Over nog geen 40 jaar wonen meer dan 7 miljard mensen in steden. Daarbuiten wonen dan nog maar 2 miljard mensen.

Dat vraagt volgens de architecten en stedenbouwers om een heel andere benadering bij het uitbreiden, herinrichten en überhaupt opzetten van steden.

Eén oplossing voor alle steden is er niet, maar duidelijk is wel dat stedenbouw niet meer alleen door de politiek moet worden geregeld. De ideeën moeten komen van de inwoners zelf, ontwerpers, geldschieters en andere marktpartijen
en ook de overheid.

Om zijn ambitie te verwezenlijken heeft Rotterdam in totaal 14 verdichtings- en vergroeningsstrategieën geformuleerd. Dat was nodig omdat de ruimte voor grote bouwprojecten in de toekomst afneemt. De plannen voorzien in bouwen bovenop bestaande bouw, bouwen op het water, het herontwikkelen van bestaande gebouwen tot wooncomplexen en het uitbreiden van het aantal klushuizen.

Zo hoopt de stad nieuwe binnenstadsbewoners te lokken met eigen, unieke en creatief vormgegeven woningen. Hun komst maakt voorzieningen als bars, restaurants, hotels, theaters, galerieën en musea levensvatbaarder. Wel zullen meer bewoners van het verdichte Rotterdam geluidshinder ondervinden, maar dat komt doordat de huidige norm van 55 decibel in de toekomst wordt verlaagd naar 48 decibel. Het stadsverkeer brengt nu gemiddeld 50 decibel met zich mee.

Rotterdamse centrumbewoners straks gezonder

Trouw 20.04.2012 Als de Rotterdamse binnenstad in 2040 meer dan 60.000 inwoners telt, zijn die Rotterdammers gezonder dan de 30.000 die nu tussen spoor, rivier, Oostplein en het Maastunneltracé wonen. Hun stad is groener, ze gebruiken minder energie en er is meer werkgelegenheid.

Rotterdamse centrumbewoners straks gezonder

AD 20.04.2012 Om zijn ambitie te verwezenlijken heeft Rotterdam in totaal 14 verdichtings- en vergroeningsstrategieën geformuleerd. Dat was nodig omdat de ruimte voor grote bouwprojecten in de toekomst afneemt. De plannen voorzien in bouwen bovenop bestaande bouw, bouwen op het water, het herontwikkelen van bestaande gebouwen tot wooncomplexen en het uitbreiden van het aantal klushuizen.

Stedenbouw moet radicaal veranderen

Parool 18.04.2012 Steden moeten op een andere manier worden ingericht en opgebouwd. Er moet onder meer veel nadrukkelijker een relatie worden gelegd tussen demografie, economie en ecologie, zo werd vandaag duidelijk tijdens de presentatie van het programma Making City tijdens de vijfde Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR).

Stedenbouw moet radicaal anders

BB 18.04.2012 Steden moeten op een andere manier worden ingericht en opgebouwd. Er moet onder meer veel nadrukkelijker een relatie worden gelegd tussen demografie, economie en ecologie, zo werd woensdag duidelijk tijdens de presentatie van het programma Making City … lees meer

Gerelateerde artikelen;

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s