Herdenking Nederlandse slachtoffers Nederlands-Indië

De grote Indiëherdenking vindt maandagmiddag plaats in Den Haag.

Bij het Indisch Monument leggen onder anderen premier Mark Rutte en staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) een krans. De NOS zendt deze herdenking, die jaarlijks duizenden belangstellenden trekt, rechtstreeks uit op televisie.

Door de overgave van Japan op 15 augustus 1945, 66 jaar geleden, kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië. Tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië zaten 100.000 Nederlanders 4 jaar vast in interneringskampen. Velen van hen overleden daar.

In Herinneringscentrum Kamp Westerbork in het Drentse Hooghalen wordt vandaag de tentoonstelling ‘Aanpassen!’ geopend waarin aandacht wordt geschonken aan de Indische Nederlanders en Molukkers die na de Tweede Wereldoorlog in het kamp woonden.

De tentoonstelling koppelt de geschiedenis van Indische Nederlanders aan de problemen van nu. Zo worden de levensverhalen van drie generaties Indische Nederlanders verteld. Initiatiefnemer is Nasi Idjo, een stichting die zich inzet voor behoud van de cultuur en identiteit van de Indische gemeenschap.

Video  Foto’s

Rutte legt krans bij Indisch monument

NU 15.08.2011 AMSTERDAM – Premier Mark Rutte (VVD) heeft maandagmiddag een krans gelegd bij het Indisch Monument in Den Haag.  Foto’s

Rutte blij met jonge animo

Telegraaf 15.08.2011 „Je moet blijven herdenken en blijven realiseren”, zei de minister-president, die er in een NOS-uitzending voor pleitte dat ook deze herdenking wordt ‘doorgegeven’ aan een volgende generatie. Hij denkt dat veel mensen de vrijheden in Nederland als normaal ervaren, zeker na het einde van de Koude Oorlog.

Rutte blij met vele jongeren bij herdenking

De Pers 15.08.2011 Hartverwarmend. Zo betitelde premier Mark Rutte de grote animo onder jongeren om maandag in Den Haag de capitulatie van Japan, nu 66 jaar geleden, te herdenken. De bijeenkomst had plaats bij het Indisch Monument in Den Haag.

Rutte blij met opkomst jongeren bij herdenking

AD 15.08.2011 Hartverwarmend. Zo betitelde premier Mark Rutte de grote animo onder jongeren om vandaag in Den Haag de capitulatie van Japan, nu 66 jaar geleden, te herdenken. De bijeenkomst had plaats bij het Indisch Monument in Den Haag.

Rutte blij met opkomst jongeren bij herdenking

Parool 15.2011 Hartverwarmend. Zo betitelde premier Mark Rutte de grote animo onder jongeren om vandaag in Den Haag de capitulatie van Japan, nu 66 jaar geleden, te herdenken. De bijeenkomst had plaats bij het Indisch Monument in Den Haag.

Rutte blij met vele jongeren bij herdenking

15.08.2011 Hartverwarmend. Zo betitelde premier Mark Rutte de grote animo onder jongeren om maandag in Den Haag de capitulatie van Japan, nu 66 jaar geleden, te herdenken. De bijeenkomst had plaats bij het Indisch Monument in Den Haag.

,,Je moet blijven herdenken en blijven realiseren”, zei de minister-president, die er in een NOS-uitzending voor pleitte dat ook deze herdenking wordt ‘doorgegeven’ aan een volgende generatie.

Capitulatie Japan herdacht in Den Haag

RTVWEST 15.08.2011 DEN HAAG – Bij het Indisch monument In Den Haag is maandagmiddag de capitulatie van Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht. Lees verder 

Herdenking capitulatie Japan

Den HaagFM 15.08.2011 Bij het Indisch Monument in Den Haag is vanmiddag de capitulatie van Japan herdacht. Daarmee kwam 66 jaar geleden een einde aan de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.

Tijdens de plechtigheid werden alle slachtoffers van de Japanse onderdrukking in de Tweede Wereldoorlog…Lees meer

Capitulatie Japan wordt herdacht in Den Haag

AD 15.08.2011 In Den Haag wordt vanmiddag de capitulatie van Japan, nu 66 jaar geleden, herdacht. Onder anderen premier Mark Rutte legt een krans bij het Indisch Monument. Schrijver Theodor Holman houdt de jaarlijkse herdenkingsrede.

Slachtoffers herdacht

Telegraaf 14.08.2011 In de Tweede Kamer zijn zondagmiddag de slachtoffers herdacht van de Tweede Wereldoorlog in het voormalig Nederlands-Indië. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet stelde dat Nederlanders op 15 augustus en 4 mei op hun eigen manier, maar niet alleen herdenken. 15 augustus 1945 eindigde in Zuidoost-Azië de Tweede Wereldoorlog door de Japanse capitulatie.

‘Herdenken op eigen manier, maar niet alleen’

De Pers 14.08.2011 In de Tweede Kamer zijn zondagmiddag de slachtoffers herdacht van de Tweede Wereldoorlog in het voormalig Nederlands-Indië. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet stelde dat Nederlanders op 15 augustus en 4 mei op hun eigen manier, maar niet alleen herdenken.

‘Herdenken op eigen manier, maar niet alleen’

NU 14.08.2011 DEN HAAG – In de Tweede Kamer zijn zondagmiddag de slachtoffers herdacht van de Tweede Wereldoorlog in het voormalig Nederlands-Indië.

‘Herdenken op eigen manier, maar niet alleen’

14.08.2011 In de Tweede Kamer zijn zondagmiddag de slachtoffers herdacht van de Tweede Wereldoorlog in het voormalig Nederlands-Indië.

Kamervoorzitter Gerdi Verbeet stelde dat Nederlanders op 15 augustus en 4 mei op hun eigen manier, maar niet alleen herdenken.

Herdenking Tweede Kamer

Telegraaf 14.08.2011 In de Tweede Kamer vindt zondagmiddag een herdenking plaats van de capitulatie van Japan en de Nederlandse slachtoffers in Nederlands-Indië.

 Kranslegging voor oorlogsslachtoffers Indië

NRC 14.08.2011  In het parlementsgebouw wordt vandaag een krans gelegd bij de Indische plaquette in de hal van de ingang aan het Binnenhof.

Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet en haar collega in de senaat, Fred de Graaf, herdenken daarmee namens de Staten-Generaal de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. 

Tweede Kamer herdenkt slachtoffers Indië

De Pers 14.08.2011 In de Tweede Kamer vindt zondagochtend een herdenking plaats van de capitulatie van Japan en de Nederlandse slachtoffers in Nederlands-Indië.

Tweede Kamer herdenkt slachtoffers Indië

14.08.2011 In de Tweede Kamer vindt zondagmiddag om 14.00 uur een herdenking plaats van de capitulatie van Japan en de Nederlandse slachtoffers in Nederlands-Indië.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s