Haagse bezuinigingen op Cultuur

Onlangs waren er de demonstraties tegen de Cultuurkaalslag.

Zie ook: Demonstratie tegen bezuinigingen Kunst en Cultuur

Actie tegen de bezuinigingen op kunst en cultuur!

En zelfs Geert Wilders laat van zich horen.

Een korte verklaring van Geert Wilders (weblog)

RTVWEST 03.05.2011  Pislink ben ik! Ziedend! Heb zojuist het rapport van de Raad voor Cultuur doorgeworsteld. Deze linkse hobbyclub, die ook al van onze belastingcenten wordt betaald, doet een poging om onze staatssecretaris Zijlstra te adviseren over de cultuurbezuinigingen. Ik zeg: weggegooid geld!

Door redacteur Rob Vlastuin.

Zoals te verwachten gaat het advies mij niet ver genoeg. In mijn verkiezingspro… pardon. In óns verkiezingsprogramma pleit ik voor het afschaffen van kunstsubsidies en het in stand houden van ons culturele erfgoed. De Raad voor Cultuur pleit nu voor een overgangsperiode. Ha! Alsof zij daar nog iets over te zeggen hebben?!

….   en verder.

Theater De Regentes gaat weer open

Den HaagFM 10.05.2013 Onder de naam De Nieuwe Regentes maakt het eind vorig jaar gesloten theater in het oude zwembad in de Weimarstraat een d…lees meer

Cultuurbezuinigingen blijken peperduur

SP 10-04-2013 • Uit de jaarrekening van de gemeente Den Haag blijkt dat de bezuinigingen op cultuur waarschijnlijk zo’n 14 miljoen euro gaan kosten. De SP is vanaf het begin groot tegenstander van de botte bezuinigingen, die D66-wethouder Marjolein de Jong uitvoert in Den Haag. Nu blijkt ook nog eens dat de bezuinigingen veel geld gaan kosten, vooral het ontslaan van mensen kost veel geld. SP-raadslid Bart van Kent: “Een bizarre situatie voor de stad is nu ontstaan.

Verschillende culturele instellingen verdwijnen of worden kleiner vanwege de bezuinigingen en dit gaat ook nog eens veel geld kosten. Een oerdomme bezuiniging dus die niet alleen slecht voor de stad is, maar ook voor de portemonnee van de stad. Voor dit bedrag van 14 miljoen euro hadden mensen langer in dienst kunnen blijven. Daarmee was werkeloosheid voorkomen en konden deze mensen waardevol werk doen voor de stad.”  › Lees verder…

Zie ook:

Filmproducenten schrijven brandbrief over bezuinigingen

VK 13.05.2011 Filmproducenten waarschuwen in een brandbrief aan staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) dat de bezuinigingen op het Nederlands Fonds voor de Film zullen leiden tot een halvering van de productie van nationale films. In de brief vragen ze de regering het advies van de Raad voor Cultuur naast zich neer te leggen en de filmsector bij de bezuinigingen op cultuur te ontzien.

VVD wil geen bezuiniging op Danstheater

Den Haag FM 12.05.2011 De VVD in Den Haag wil dat het Nederlands Danstheater buiten de bezuinigingen wordt gehouden. De fractie is boos over het advies van de Raad voor Cultuur waarin het theater als regionaal gezelschap wordt neergezet. Lees meer

Kabinet moet met visie komen op cultuur

Elsevier 07.05.2011 Kabinet noch Raad voor Cultuur weet aan te geven waarom welke kunst steun verdient. Het is een rommelige, ongeïnspireerde passage in het Regeerakkoord. Als het om cultuur gaat, beperkt het kabinet-Rutte zich tot een verlanglijstje dat een onsamenhangend compromis is van stokpaardjes van VVD, CDA en PVV.

‘Behoud van het religieus erfgoed’ wordt bijvoorbeeld van belang geacht, maar ook ‘actieve cultuurparticipatie, met name bij de beoefening van amateurkunst en volkscultuur’. 

Podiumkunsten sturen brandbrief aan Zijlstra

NU 07.05.2011 AMSTERDAM – Tientallen theater-, muziektheater- en dansgezelschappen vinden dat de bezuinigingen onevenredig op hen dreigen te worden afgewenteld.

Wethouder ontzet over advies Dans Theater

Den Haag FM 06.05.2011 Wethouder Marjolein van de Jong noemt het wegzetten van het Nederlands Dans Theater als regionaal gezelschap ‘volstrekt onacceptabel’. Dat zegt ze in het AD in een reactie op het advies van de Raad voor Cultuur over de…Lees meer

Verbijstering over advies Raad voor Cultuur

Den Haag FM 04.05.2011 De Haagse kunst- en cultuursector is verbijsterd over het advies van de Raad voor Cultuur over de verdeling van de subsidies. Er moet de komende jaren 200 miljoen euro op bezuinigd worden. Zowel het Nederlands Dans Theater als het Residentie Orkest krijgen van de Raad een regionale functie….Lees meer

Nederlands Dans Theater verbijsterd over cultuuradvies

RTVWEST 03.05.2011  DEN HAAG – De directie van het Nederlands Dans Theater in Den Haag is verbijsterd over het advies van de Raad van Cultuur aan staatssecretaris Zijlstra.

De raad stelt voor om de subsidie aan het NDT bijna te halveren van 7 miljoen euro naar 4,5 miljoen. Ook zou de raad het NDT plaatsen in de orde van ‘regionaal dansgezelschap’. 

  Van Huis verwacht grote problemen

GroenLinks vreest culturele kaalslag

Den Haag FM  03.05.2011 GroenLinks vreest dat Den Haag op het gebied van cultuur naar de Eerste Divisie degradeert. Volgens raadslid David Rietveld zet de stad forse stappen achteruit als het advies van de Raad van Cultuur over de bezuinigingen wordt opgevolgd. Haagse musea, toneel, dans en muziek worden…Lees meer

Groenlinks vreest culturele kaalslag in Den Haag

RTVWEST 02.05.2011 DEN HAAG – Groenlinks in Den Haag vreest voor een culturele kaalslag in de stad. Volgens raadslid David Rietveld degradeert Den Haag naar de Eerste Divisie op cultuurgebied als de bezuinigingen in het advies van de Raad van Cultuur worden opgevolgd.

Niet alleen de bezuinigingen van het Rijk raken de Haagse musea, toneel, dans en muziek. Ook het Haagse college van burgemeester en wethouders gaat korten op het cultuurbudget.

Groenlinks verwacht dat de gemeente Den Haag bij de staatssecretaris aandringt om de bezuinigingen deels terug te draaien.

‘Raad voor Cultuur stond voor onmogelijke opdracht’

SP 29.04.2011 De Raad voor Cultuur stond voor een onmogelijke opdracht: adviseer hoe je de cultuursector de nek omdraait. De regering wil immers meer dan een kwart van het cultuurbudget wegsnijden. SP-Kamerlid Jasper van Dijk: ‘Dat leidt onvermijdelijk tot een verschraling en vermarkting van de kunsten. Duizenden werknemers in de cultuursector verliezen hun baan. Daarbovenop komt de BTW-verhoging waardoor nog minder mensen een voorstelling zullen bezoeken.’

De Raad voor Cultuur is bang voor bezuinigingen in de Cultuursector.

Het adviesorgaan waarschuwt zelfs ‘voor de toekomst van Nederland’ als een nieuw kabinet het mes zet in de cultuurbegroting. Dat schrijven voorzitter Els Swaab en secretaris Hans Weeda zaterdag in een open brief (pdf) aan informateur Ivo Opstelten (VVD).

‘Cultuur is een onmisbare factor als verbindend en mobiliserend element.’ Het kan niet zomaar worden gereduceerd tot een statisch object zoals een voorstelling, expositie of kunstwerk, stelt de Raad. Bovendien zou bezuinigen op kunst ‘per saldo weinig opleveren’ en ‘desastreus’ zijn. 

Informateur Ivo Opstelten begint maandag aan de ‘formele’ onderhandelingen tussen VVD, PVV en CDA, die willen samenwerken in een bijzonder minderheidskabinet.

Cultuurwethouders luiden noodklok

AD 18.10.2010 DEN HAAG – De bezuinigingen die het kabinet van plan is voor de kunst- en cultuursector leiden onherroepelijk tot een grote kaalslag in de sector. Vooral de podiumkunsten worden zwaar getroffen. Dat schrijven de cultuurwethouders van de negen …

‘Meerderheid voor bezuinigingen op kunst’

18.10.2010 Bijna twee op de drie Nederlanders kan zich vinden in de bezuinigingsplannen van het kabinet op de kunstsector. Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat 62 procent van de ondervraagden kunst en cultuur best belangrijk vindt, maar ook dat daar best minder geld naartoe mag.

Bang voor bezuinigingen  

Telegraaf 07.08.2010 De Raad voor Cultuur maakt zich ernstige zorgen over de gevolgen van mogelijke bezuinigingen op cultuur in Nederland. Om die reden heeft de Raad een brief gestuurd aan informateur Opstelten, liet ze zaterdag weten. 

Raad van Cultuur: Mensen insluiten, niet uitsluiten

Elsevier 07.08.2010 De Raad voor Cultuur vreest dat een kabinet van VVD, CDA en PVV zwaar gaat bezuinigen op kunst en cultuur in Nederland. De Raad pleit daarom voor ‘een breed cultuurbegrip dat mensen insluit in plaats van uitsluit’.

6 Reacties op “Haagse bezuinigingen op Cultuur

  1. Pingback: En maar weer bezuinigen bij de Haagse bewonersorganisaties ?? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  2. Pingback: Geen extra Haagse bezuinigingen 2011 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  3. Pingback: Raadsleden en vrijwilligers ten einde raad | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  4. Pingback: SpuiForum – Haastig Spoed is zelden goed !!!! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  5. Pingback: De spanningen rondom het SpuiForum namen toe !!! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  6. Pingback: De spanningen rondom het SpuiForum namen toe !!! | Kunst in de Wijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s