Ronald Reaganstraat in de Internationale zone

Internationale zone

Volgens VVD-fractievoorzitter Boudewijn Revis is een opvallende plek in de internationale zone of de toekomstige afrit van de Rotterdamsebaan een geschikte locatie voor een straat of plein vernoemd naar de voormalige Amerikaanse president. 

Er is wel een Haagse straat genoemd naar president John F. Kennedy, die volgens de VVD lang niet zoveel voor de vrede heeft betekend als Reagan, die van 1981 tot 1989 president van Amerika was.  

Het Haagse stadsbestuur steunt het voorstel van de VVD voor een Ronald Reaganlaan of plein. Echter GroenLinks vindt het ‘een zeer slecht’ en ‘ongepast idee’, meldt Den Haag FM.

Exclusief bij Elsevier

Ter gelegenheid van zijn honderdste geboortedag verschijnt bij Elsevier de uitgave Ronald Reagan – Ter herinnering 1911-2004. Elsevier brengt in ruim honderd pagina’s het leven van ‘The Great Communicator’ in beeld.

Deze rijk geïllustreerde uitgave kunt u hier bestellen

De scherpe humor van Ronald Reagan – Video

Zo kennen we de oud-communisten weer. Het Haagse college moet zich niets aantrekken van Vianen en haar club en Ronald Reagan, rond diens honderdste geboortedag op 6 februari, het eerbetoon geven dat deze grote Amerikaan verdient.

GroenLinks in Den Haag vindt het idee van de VVD om een straat of plein naar Reagan te vernoemen ‘schadelijk’ voor het imago van Den Haag als ‘Stad van Vrede en Recht’.

Onder Reagan zou Amerika namelijk het internationaal recht en de mensenrechten hebben geschonden. Ook de fracties van D66 en PvdA vinden Reagans ‘agressieve anti-communistische opstelling’ problematisch.

Verzet
Met hun verzet laten de Haagse GroenLinksers weer eens zien waar de wortels van deze partij liggen: in het uiterst-linkse, anti-Amerikaanse kamp. Het raadslid dat zich zo hevig verzet tegen een Ronald Reaganstraat,  Inge Vianen, werkt voor de hulporganisatie ICCO, een omstreden club die onlangs nog door VVD-minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) op de vingers werd getikt omdat zij met publiek geld de fel anti-Israëlische website Electronic Intifada steunt.

De VVD in Den Haag wil een straat of plein vernoemen naar de veertigste Amerikaanse president, Ronald Reagan.

Dat is een goed idee. Reagan is de Republikein die de Verenigde Staten na enkele armzalige jaren onder de democratische president Jimmy Carter hun zelfbewustzijn teruggaf.

Ronald Reagan dwong door zijn consequent anticommunistische opstelling de Sovjet-Unie op de knieën. Het Sovjet-systeem, dat de volkeren van Oost-Europa zo lang terroriseerde, was onmenselijk en intens corrupt. Reagans oproep aan Michail Gorbatsjov in 1987 bij de Muur aan de Brandenburger Tor in Berlijn  – ‘Mr. Gorbachev, tear down this wall!‘ – gaf de mensen in Oost-Europa hoop.

Reagan – Video  Reagan – Video

In Den Haag wacht de overleden Amerikaanse president Ronald Reagan op zijn beurt. In januari stelde de lokale VVD voor hem te eren in het kader van zijn 100e geboortedag 6 februari jongstleden. “Dat lijkt mij een uitgelezen moment om een laan of plein naar hem te vernoemen”, motiveerde fractievoorzitter Boudewijn Revis. Het probleem is echter dat er eerst een straat moet vrijkomen.

Onzekerheid over Ronald Reaganlaan

Den Haag FM 17.03.2011 Het is nog onzeker of Den Haag een Ronald Reaganlaan krijgt. Dat bleek tijdens een raadscommissievergadering. De VVD wil graag een laan of plein naar de oud-president van de Verenigde Staten vernoemen. Daarmee willen de liberalen…Lees meer

In wachtkamer voor straatnaam

Metro 08.03.2011 Burgemeester Samkalden, Wim Sonneveld en oud-president Reagan hebben één ding gemeen: ze zitten in de wachtkamer voor een…

Reagan mag op een straatnaambordje

RTVWEST 07.02.2011 DEN HAAG – Ronald Reagan komt op een lijst met mogelijkheden voor straatnamen in de gemeente Den Haag. Het is nog onduidelijk wanneer er daadwerkelijk een straat naar hem wordt vernoemd.

Het kan nog wel even duren voordat er een straat naar de Amerikaanse president wordt vernoemd, omdat er op dit moment geen nieuwe straten, lanen of pleinen zijn. Dat schrijft het Haagse college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.

De VVD in Den Haag wil graag dat Reagan een eigen straat krijgt omdat hij veel voor de wereldvrede zou hebben betekend. Het college onderschrijft deze conclusie en wijst vooral op de leidende rol die Reagan samen met de Russische president Gorbatsjov heeft gespeeld bij de beëindiging van de Koude Oorlog. Gorbatsjov krijgt overigens geen straatnaam, omdat dit is voorbehouden aan overleden personen.

Tegenstanders

D66 en Groenlinks in de Haagse raad zijn tegenstander van een Reaganstraat omdat de president te controversieel zou zijn.

Gerelateerde berichten

 

Den Haag krijgt mogelijk een Reaganstraat

RTVWEST 07.02.2011  DEN HAAG – Ronald Reagan komt op een straatnamenlijst van de gemeente Den Haag. Het is nog onduidelijk wanneer er daadwerkelijk een straat naar hem wordt vernoemd. 

Het kan nog wel even duren voordat er een straat naar de Amerikaanse president wordt vernoemd, omdat er op dit moment geen nieuwe straten, lanen of pleinen zijn. Dat schrijft het Haagse college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. 

De VVD in Den Haag wil graag dat Reagan een eigen straat krijgt omdat hij veel voor de wereldvrede zou hebben betekend. Het college onderschrijft deze conclusie en wijst vooral op de leidende rol die Reagan samen met de Russische president Gorbatsjov heeft gespeeld bij de beëindiging van de Koude Oorlog. Gorbatsjov krijgt overigens geen straatnaam omdat dit is voorbehouden aan overleden personen. 

Tegenstanders

D66 en GroenLinks in de Haagse raad zijn tegenstander van een Reaganstraat omdat de president te controversieel zou zijn.

Reacties op Ronald Reaganstraat

Ronald Ragan krijgt Haagse straat

Den Haag FM 07.02.2011 Het Haagse stadsbestuur wil een straat naar Ronald Reagan vernoemen. Dat heeft het college geantwoord op een verzoek van de raadsfractie van de VVD. Volgens de bestuurders heeft Reagan een belangrijke bijdrage geleverd aan de val van het IJzeren Gordijn en de beëindiging van de Koude…Lees meer  

 

Reagan krijgt Haagse straat

Telegraaf 07.02.2011 De gemeente Den Haag gaat een straat vernoemen naar de Amerikaanse oud-president Ronald Reagan. Dat heeft het gemeentebestuur geantwoord op een verzoek van de VVD-gemeenteraadsfractie.

Den Haag gaat straat vernoemen naar Ronald Reagan

Elsevier 07.02.2011 Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag staat ‘positief’ tegenover het voorstel van de lokale VVD om een straat te vernoemen naar oud-president Ronald Reagan. Volgens de bestuurders had de Republikein samen met de Russische president Michail Sergejevitsj Gorbatsjov ‘een grote bijdrage’ in het beëindigen van de Koude Oorlog. ‘Beiden speelden een leidende rol in dit belangrijke vredesproces.’

Zie ook:

Geef Ronald Reagan eigen Haagse straat!

Elsevier 20.01.2011 GroenLinks verzet zich tegen het plan om in Den Haag een straat te vernoemen naar Ronald Reagan. Ex-communisten leren het kennelijk nooit.


Imago
De partij meent dat de in Amerika en Oost-Europa zeer geliefde Reagan verschillende schendingen van het internationale recht en de mensenrechten op zijn naam heeft staan.

GroenLinks is daarom van mening dat een Ronald Reaganstraat of een Ronald Reaganplein schadelijk zal zijn voor het imago van Den Haag als ‘stad van Vrede en Recht’.

GroenLinks wil geen Ronald Reaganstraat in Den Haag

Elsevier 19.01.2011 De Haagse fractie van GroenLinks is fel tegenstander van het voorstel van de plaatselijke VVD om een straat in de stad te noemen naar de in 2004 overleden Amerikaanse president Ronald Reagan.

GroenLinks wil geen Ronald Reaganlaan

DEN Haag FM 19.01.2011 GroenLinks in Den Haag wil geen Ronald Reagan laan in de stad. De VVD-fractie stelde dat onlangs voor ter ere van de 100e verjaardag van de oud-president van de Verenigde Staten. Het stadsbestuur reageerde enthousiast, maar…Lees meer

Stadsbestuur steunt plan Reaganlaan

Den Haag FM 12.01.2011 Het Haagse stadsbestuur steunt het voorstel van de VVD voor een Ronald Reaganlaan of plein. Wethouder Sander Dekker zegt in het AD dat de voormalige Amerikaanse president belangrijk was voor zijn generatie. Zo riep Reagan zijn Russische collega Gorbatsjov op om de Berlijnse muur neer te halen….Lees meer

Haagse VVD wil Ronald Reagan eren met straatnaam

Elsevier 10.01.2011 Het is hoog tijd voor een Ronald Reaganstraat of een Ronald Reaganplein in Den Haag, vindt de VVD-fractie in de stad. ‘Reagan heeft een grote rol gespeeld in de beëindiging van de Koude Oorlog. Het is eigenlijk gek dat de Internationale Stad van Vrede en Recht hem nog niet herdenkt met een straatnaam,’ vindt de VVD.

Haagse VVD pleit voor Ronald Reaganlaan

RTVWEST 10.01.2011 DEN HAAG – Den Haag krijgt waarschijnlijk een Ronald Reaganlaan, vernoemd naar de Amerikaanse oud-president. Wethouder Dekker heeft het voorstel van de VVD overgenomen.

Fractievoorzitter Boudewijn Revis heeft het verzoek ingediend bij de gemeente. De aanleiding voor het verzoek is de honderdste geboortedag van de veertigste president van de Verenigde Staten op 6 februari.

Als het aan collegepartij VVD ligt, komt de Ronald Reaganlaan te liggen in de internationale zone, het gebied rond het World Forum Center waar diverse grote internationale instellingen huizen zoals het Internationaal Strafhof en Europol.

Advertenties

2 Reacties op “Ronald Reaganstraat in de Internationale zone

  1. Pingback: Machiel de Graaf PVV – Den Haag Jan Sobieski Plein | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  2. Pingback: Den Haag krijgt Reagan-Gorbatsjovlaan | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s