Haagse VVD: ‘Wachtgeld raadsleden afschaffen’

VVD: ‘Wachtgeld raadsleden afschaffen’

RTVWEST 11.11.2010 – DEN HAAG – Collegepartij VVD in Den Haag wil dat het wachtgeld voor raadsleden wordt afgeschaft. Volgens de partij is de regeling een luxe, die niet past bij de economisch moeilijke tijd.

Wachtgeld is er voor politici en bestuurders om het risico te compenseren dat ze van de ene op de andere dag hun baan kunnen verliezen. Een raadslid heeft daar volgens de VVD echter niet mee te maken. 

Daarnaast vindt de fractie dat een raadslidmaatschap als nevenfunctie moet worden beschouwd, de vergoeding voor raadsleden is niet bedoeld als levensonderhoud. 

Coalitiegenoot D66 is het met deze stelling eens. Ook deze partij vindt dat het wachtgeld voor raadsleden kan worden afgeschaft. Met collegepartij CDA valt te praten over versobering van de wachtgeldregeling maar afschaffen gaat te ver. Wachtgeld zou ervoor zorgen dat raadsleden niet afhankelijk zijn van de politiek.    

Maximaal twee jaar

Oud-raadsleden in Den Haag hebben recht op maximaal twee jaar wachtgeld. Het eerste jaar gaat het om 80 procent van de vergoeding die een raadslid krijgt en het jaar erna om 70 procent. Uit cijfers van RTL Nieuws blijkt dat Den Haag de eerste negen maanden van dit jaar een kleine 80 duizend euro aan wachtgeld heeft betaald aan voormalig raadsleden.

Achtergrond;

Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) komt over niet al te lange tijd met een voorstel om wachtgeld voor lokale politici te verbieden, bevestigde zijn woordvoerder woensdagavond tegenover het ANP. Nu mogen gemeenten daarover nog zelf beslissen.

Dat meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek.

Rotterdam betaalde in 2010 ruim 220.000 euro aan oud-raadsleden. Daarna volgt Zwolle met ruim 160.000 euro in negen maanden. Op de derde plaats staat Eindhoven met 150.000 euro.

De stad Amsterdam betaalde slechts iets meer dan 83.000 euro wachtgeld aan raadsleden, maar is weer miljoenen aan wachtgeld kwijt voor alle stadsdeelbestuurders die door de samenvoegingen van stadsdelen overbodig zijn geworden.

Wachtgeld oud-raadsleden kost steden miljoen euro

Elsevier 10.11.2010 Van de dertig grootste steden hebben twaalf steden aan voormalige raadsleden wachtgeld betaald. Dit heeft de twaalf steden in de eerste negen maanden van dit jaar ruim 1,1 miljoen euro gekost.

Gemeenten betaalden dit jaar al 6,9 miljoen wachtgeld

VK 10.11.2010 Binnenland HILVERSUM – De dertig grootste gemeenten in Nederland hebben in de eerste negen maanden van dit jaar 6,9 miljoen wachtgeld aan oud-raadsleden en …

Gemeenten betalen miljoenen aan wachtgeld

NU 10.11.2010 HILVERSUM – De dertig grootste gemeenten in Nederland hebben in de eerste negen maanden van dit jaar 6,9 miljoen wachtgeld aan oud-raadsleden en oud-wethouders betaald.  Dat blijkt uit een woensdag bekendgemaakte inventarisatie van RTL Nieuws

Miljoenen aan wachtgeld

Telegraaf 10.11.2010 De dertig grootste gemeenten in Nederland hebben in de eerste negen maanden van dit jaar 6,9 miljoen wachtgeld aan oud-raadsleden en oud-wethouders betaald. Dat blijkt uit een woensdag bekendgemaakte inventarisatie van RTL Nieuws.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s