Bezuinigingen Den Haag

Oppositie kritisch over Haagse begroting

RTVWEST 15.09.2010  –  DEN HAAG – De oppositie in de Haagse gemeenteraad is kritisch over de dinsdag gepresenteerde begroting.

De SP en Groenlinks vinden de begroting niet sociaal genoeg en willen dat het college de kwetsbaren in de stad meer ontziet. En volgens de PVV wordt er te weinig geïnvesteerd in de veiligheid op straat. De collegepartijen PvdA, VVD, D66 en CDA zijn daarentegen tevreden over de gemaakte keuzes van het college.

Uit de begroting blijkt dat het college van burgemeester en wethouders de komende vier jaar 152 miljoen euro wil bezuinigen, vooral op de ambtenaren en op subsidies voor cultuur- en welzijnsinstellingen.

‘Dit college kiest niet voor de kwetsbaarste groepen mensen’
Niet alle partijen zijn tevreden

G4: ‘Overheid moet taken afschuiven’

RTVWEST 15.09.2010  –  DEN HAAG – Het nieuwe kabinet kan bezuinigen door sommige rijkstaken over te hevelen naar de gemeenten. Dat stellen de G4, de vier grote steden, voor in een brief aan informateur Ivo Opstelten.

Het gaat bijvoorbeeld om de jeugdzorg, de AWBZ en de WW. De Haagse wethouder Sander Dekker maakte het plan van de G4 dinsdag bekend tijdens de presentatie van de Haagse begroting. Volgens Dekker kunnen de gemeenten op lokaal niveau veel meer doen met minder geld.

Het initiatief van de G4 komt in grote lijnen overeen met een eerder voorstel dat de Verenigingen van Nederlandse Gemeenten deed.

Den Haag schrapt honderden banen

BB  14.09.10 –  Honderden ambtenaren eruit en soberder arbeidsvoorwaarden. De gemeente Den Haag gaat fors bezuinigen op de eigen organisatie.

Zo min mogelijk gedwongen
In totaal wil het college van burgemeester en wethouders tot 2015 een bedrag van 150 miljoen euro ombuigen. Financiënwethouder Sander Dekker zegt dat er ‘honderden banen’ zullen verdwijnen. Uitgaande van een gangbare 100.000 per fte, leert een snelle rekensom dat het netto wel eens om zo’n 380 arbeidsplaatsen zou kunnen gaan. In oktober wordt het exacte aantal bekend. ‘We gaan uit van zo min mogelijk gedwongen ontslagen’, zegt de VVD-wethouder.     ……………

Lees hier de begroting van de Gemeente Den Haag
Lees hier de samenvatting

Gerelateerde artikelen:

06.08.10 Crisis maakt ambtenaar honkvast

02.07.10 Bezuinig je niet kapot

Den Haag bezuinigt 152 miljoen

RTVWEST 14.09.2010  –  DEN HAAG – Den Haag gaat ingrijpend bezuinigen. Door de economische recessie lopen de inkomsten van de gemeente fors terug. Vandaag heeft het college van PvdA, VVD, D66 en CDA de begroting voor de komende vier jaar gepresenteerd en daarin wordt duidelijk dat de hele stad de broekriem zal moeten aanhalen.

De gemeente gaat tot 2014 152 miljoen euro bezuinigen. Omdat het college ervoor gekozen heeft de belastingen en heffingen niet te verhogen zijn rigoureuse maatregelen onvermijdelijk. Er wordt onder meer gesneden in de gemeentelijke organisatie en subsidies. De klappen vallen op het stadhuis waar de gemeente 38 miljoen wil bezuinigen op het aantal ambtenaren.

Daarnaast wordt er 38 miljoen bespaard op gemeentelijke taken en beleid. Er wordt bijvoorbeeld gekort op sociale werkvoorzieningen en het is de bedoeling om gemeentelijke loketten samen te voegen. Nog een keer 38 miljoen wordt bezuinigd door met een kaasschaaf over de gemeentelijke budgetten te gaan. Over de hele linie genomen zullen projecten het daardoor met minder geld moeten doen. 

Investeringen

En de laatste 38 miljoen wordt gekort op subsidies voor met name welzijnsinstellingen en culturele organisaties. Naast bezuinigingen investeert de gemeente juist extra in onder meer veiligheid, onderwijs, ouderenzorg en schone straten.

‘Bezuinigingen ten koste van basistaken’

De Haagse wethouder Sander Dekker vreest dat de dreigende bezuiningingen van het nieuwe kabinet ten koste gaat van de basistaken van de gemeenten. Dat zij hij vandaag tijdens de presentatie van de begroting voor de komende vier jaar. 

Dekker wil in dat geval dat de Rijksoverheid taken overhevelt naar de gemeenten. Hij denkt dan aan de jeugdzorg, AWBZ de Wajong en de WW. Dat zouden gemeenten goedkoper kunnen doen.

Reactie Sander Dekker, wethouder Financiën

 

De bezuinigingen

Den Haag presenteert begroting

RTVWEST 14.09.2010  –  DEN HAAG – Wethouder Dekker van Den Haag presenteert dinsdagmiddag de begroting van de gemeente Den Haag. De komende jaren zal de stad forse bezuinigingen doorvoeren.

De collegepartijen PvdA, VVD, D66 en CDA hebben in het coalitieakkoord afgesproken 150 miljoen euro te bezuinigen. Er wordt vooral gekort op het ambtenarenapparaat en op subsidies voor welzijnsinstellingen en culturele organisaties. Ouderenzorg en veiligheid worden ontzien.

De gemeenteraad kan zich de komende tijd uitspreken over de gemaakte keuzes die in de begroting zijn vastgelegd.

Vooruitblik op de begroting

 

‘Gemeente kan niet meer bezuinigen’

Telegraaf 14.09.2010 Als het nieuwe kabinet boven op de al verwachte bezuinigingen nog meer op gemeenten kort, gaat dit ten koste van de basistaken van de gemeenten. Daarvoor waarschuwde de Haagse wethouder Sander Dekker (Financiën) dinsdag bij de presentatie van de Haagse begroting voor de komende vier jaar.

Zie ook:

Cultuurwethouders luiden noodklok

AD 18.10.2010 DEN HAAG – De bezuinigingen die het kabinet van plan is voor de kunst- en cultuursector leiden onherroepelijk tot een grote kaalslag in de sector. Vooral de podiumkunsten worden zwaar getroffen. Dat schrijven de cultuurwethouders van de negen …

‘Meerderheid voor bezuinigingen op kunst’

18.10.2010 Bijna twee op de drie Nederlanders kan zich vinden in de bezuinigingsplannen van het kabinet op de kunstsector. Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat 62 procent van de ondervraagden kunst en cultuur best belangrijk vindt, maar ook dat daar best minder geld naartoe mag.

12 Reacties op “Bezuinigingen Den Haag

 1. Pingback: Bezuiniging welzijnswerk: Pennywise en Poundfoolish | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 2. Pingback: Handtekeningen en actie Welzijnswerk Den Haag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 3. Pingback: En maar weer bezuinigen bij de Haagse bewonersorganisaties ?? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 4. Pingback: Geen extra Haagse bezuinigingen 2011 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 5. Pingback: Bezuinigingen op Welzijn door Coalitieakkoord 2018 2022 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 6. Pingback: De Haagse begroting 2019 versus het Welzijnswerk en meer | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 7. Pingback: Stichting Schets neemt het pand Schimmelweg 200 in Spoorwijk in gebruik – Veilig Spoorwijk

 8. Pingback: Buurthuis De Schets op 09.03.2019 geopend in Spoorwijk | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 9. Pingback: Het Haagse Welzijnswerk “Nieuwe Stijl” | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 10. Pingback: Het Haagse Welzijnswerk “Nieuwe Stijl” versus onderzoek naar Xtra | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 11. Pingback: Het Haagse Welzijnswerk “Nieuwe Stijl” versus onderzoek naar Xtra – de nasleep | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 12. Pingback: Het Haagse Welzijnswerk “Nieuwe Stijl” – resultaat onderzoek naar Xtra | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s