Snoepreisje wethouder Marnix Norder Dubai en Abu Dhabi zorgt voor ophef in gemeenteraad

Snoepreisjes in een tijd van bezuinigingen moeten we niet willen.  

De Haagse Stadspartij vindt het geen pas geven dat de wethouder juist in tijden van crisis belastinggeld gaat gebruiken voor een ‘snoepreis’. “Of heeft het college de heer Norder op reis gestuurd met als doel om te leren van de crisis in Dubai”, sneert fractievoorzitter Joris Wijsmuller. “En gaat hij dan eindelijk stoppen met zijn megalomane projecten?”

Wat in deze kwestie ook voor verwarring zorgt, is dat Marnix Norder de voorzitter is van de uitnodigende partij: de Stichting Hoogbouw. De vraag die nu rijst is, of de gemeente Den Haag wel de instantie moet zijn die de reiskosten voor de wethouder moet betalen, of dat dit de Stichting Hoogbouw moet zijn.

Scheve ogen

De nevenfunctie van Norder bij de Stichting Hoogbouw zorgt sowieso al voor scheve ogen in de stad. De stichting heeft namelijk als doel bestuurders in Nederland enthousiast te maken voor wolkenkrabbers. Dit doel zou de objectiviteit van de bouwwethouder in de weg staan. 

Irritatie tussen PvdA en VVD over dienstreizen

RTVWEST  24.09.2010DEN HAAG – In de Haagse gemeenteraad is irritatie ontstaan tussen collegepartijen PvdA en VVD over dienstreizen.

VVD-raadslid en oud-wethouder Frits Huffnagel zei in het AD/HC dat PvdA-wethouder Norder de raad schoffeert met zijn dure dienstreis naar Dubai en Abu Dhabi.

Een oproep van PvdA-fractievoorzitter Van Nieuwenhoven aan de VVD om afstand te nemen van de uitspraak werd donderdagavond tijdens een raadsvergadering genegeerd. Wel steunde de VVD-fractie de trip van Norder die hij in november gaat maken met de Stichting Hoogbouw.

Kool en Huffnagel koploper

Uit een overzicht van buitenlandse dienstreizen waar de raad om had gevraagd blijkt dat in 2007 en 2008 PvdA-wethouder Kool en voormalig VVD-wethouder Huffnagel koplopers zijn wat betreft het aantal reizen. Kool maakte 25 door de gemeente betaalde reizen en Huffnagel 19.

De kosten van alle dienstreizen die het college heeft gemaakt variëren van 142 euro voor een driedaagse reis van wethouder Kool naar Slovenië tot een vierdaags werkbezoek van 34.290 euro naar Kopenhagen en Malmo. Kool en Huffnagel maakten die reis samen met een delegatie raadsleden.

Alle reizen zouden door het college van b&w zijn beoordeeld aan de hand van een door de gemeenteraad vastgestelde gedragscode.

Haagse raad besluit niet over dienstreizen

RTVWEST 24.09.2010DEN HAAG – De Haagse gemeenteraad gaat in de toekomst niet vooraf toestemming geven voor een dienstreis van de burgemeester of een wethouder.

De SP stelde dit donderdagavond voor tijdens een vergadering van de gemeenteraad maar de motie kreeg alleen steun van de PVV. Een meerderheid van de raad vertrouwt op een gedragscode waar het college zich bij de beoordeling van dienstreizen aan moet houden. Wel is soberheid gewenst bij de reizen, zo vindt de raad.

De aanleiding voor het debat was een dienstreis die wethouder Norder in november gaat maken naar Dubai en Abu Dhabi. Een aantal oppositiepartijen twijfelt aan het nut van de reis en vindt dat de wethouder de reis uit eigen zak moet betalen.

Oppositie kritisch over dienstreis

Gerelateerde berichten

Van Aartsen: ‘Beoordelen reis blijft taak college’

RTVWEST 15.09.2010  –  DEN HAAG – De bevoegdheid om te beslissen over dienstreizen moet bij het college van burgemeester en wethouders blijven liggen en niet terecht komen bij de gemeenteraad, zoals de SP wil.

Dat zei burgemeester Van Aartsen van Den Haag woensdag tijdens een raadscommissie waar gesproken werd over een dienstreis van wethouder Norder naar Dubai en Abu Dhabi. Volgens Van Aartsen is het college goed in staat om dienstreizen te beoordelen, omdat het zich houdt aan de gedragscode die door de gemeenteraad is opgesteld. 

Wel vindt Van Aartsen dat ‘soberheid bij dienstreizen gewenst is’. Om die reden heeft Norder gekozen om niet business class maar economy class te vliegen.

Gerelateerde berichten

SP: ‘Goedkeuring dienstreizen via gemeenteraad’

RTVWEST  13.09.2010 – DEN HAAG – De SP in Den Haag stelt voor om het goedkeuren van dienstreizen voortaan via de gemeenteraad te laten lopen. De SP vindt dat juist in tijden van financiële crisis zorgvuldig over buitenlandse dienstreizen moet worden beslist.

Aanleiding tot dat voornemen is de discussie die ontstond over een dienstreis, die wethouder Norder in november maakt naar Abu Dabi en Dubai. De Haagse Stadspartij maakte hier ophef over; zij vindt dat Norder de reis uit eigen zak moet betalen. 

De SP wil dat de gemeenteraad als hoogste orgaan het nut en de noodzaak van dergelijke reizen moet beoordelen. Op dit moment valt de beoordeling nog onder het college van burgemeester en wethouders.

Gerelateerde berichten

PvdA’er: Snoepreisje naar Dubai ‘geestelijk verrijkend’

Elsevier 09.09.2010 De PvdA-wethouder Marnix Norder uit Den Haag vindt zijn dure reisje (kosten: 5.195 euro) naar het Midden-Oosten niet duur en ‘in het belang van Den Haag’. De rekening gaat naar de gemeente.  In het Midden-Oosten bezoekt Norder de Khalifa Tower, het hoogste gebouw ter wereld. De Haagsche Stadpartij en de PVV vinden het belachelijk dat de gemeente moet opdraaien voor de kosten van het snoepreisje.

Zie ook:

Snoepreizen

PvdA’er: Peperdure dienstreis ‘verrijkend’

Telegraaf 09.09.2010 De Haagse bouwwethouder Marnix Norder (PvdA) blijft volstrekt onbewogen onder de kritiek over zijn peperdure dienstreis naar het Midden-Oosten.

Reiswereld vindt trip Norder veel te duur

Telegraaf 07.06.2010  Na Haagse politici hebben ook verschillende vakantieaanbieders vraagtekens gezet bij de peperdure zesdaagse studiereis van wethouder Marnix Norder naar Doebai en Aboe Dhabi. “Voor hetzelfde geld maak je een halve wereldreis”, beraamt een aanbieder.

Dienstreis Doebai valt niet in smaak
Telegraaf  03.09.2010 Een reisje dat de Haagse bouwwethouder Marnix Norder gaat maken naar Dubai en Abu Dhabi zorgt voor ophef.  De PvdA-wethouder heeft van de Stichting Hoogbouw een uitnodiging gehad om een aantal bouwprojecten in de Midden-Oosterse landen te bekijken. In Dubai wordt bijvoorbeeld de Khalifa Tower bezocht, het hoogste gebouw ter wereld. De wethouder heeft bij de gemeenteraad aangegeven dat hij aan de 6-daagse reis nog twee dagen privévakantie wil vastplakken.

 
Wethouder Marnix Norder

Ophef over reis wethouder Norder

vrijdag 3 september 10 RTVWEST  –  DEN HAAG – De Haagse Stadspartij is ontstemd over een door de gemeente betaalde reis die de Haagse wethouder Marnix Norder gaat maken met de Stichting Hoogbouw. In november vertrekt hij voor een paar dagen naar Abu Dhabi en Dubai.

Daar zal hij onder andere bouwprojecten bezoeken en langs gaan bij de Khalifa Tower, het hoogste gebouw van de wereld.

De gemeente betaalt de reissom. Volgens de Stichting Hoogbouw, waar Norder voorzitter van is, bedraagt die bijna 5200 euro. De wethouder vliegt economy class waardoor een toeslag van 2800 euro voor een vliegticket in de businessclass niet aan de orde is, zo zegt de woordvoerder van Norder.

Haagse Stadspartij

Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij vindt dat de reis in de categorie ‘privé-hobby’s’ valt waarvoor de gemeenschap niet zou moeten opdraaien. Hij roept Norder op de kosten uit eigen zak te betalen of anders de reis af te blazen. 

Vorig jaar maakte Norder ook al een studiereis met de Stichting Hoogbouw, toen naar de Verenigde Staten en Panama. Deze reis werd in zijn geheel betaald door de Stichting Hoogbouw, zo staat in de besluitenlijst van een collegevergadering in oktober vorig jaar. Maar volgens de woordvoerder is deze informatie verkeerd in de besluitenlijst terecht gekomen en heeft de gemeente Den Haag ook die reis betaald. 

Verder commentaar wil wethouder Norder nog niet geven omdat hij eerst de raadsvragen van de Haagse Stadspartij zal beantwoorden.

3 Reacties op “Snoepreisje wethouder Marnix Norder Dubai en Abu Dhabi zorgt voor ophef in gemeenteraad

  1. Pingback: Ophef gemeenteraad om Snoepreisje wethouder Marnix Norder naar Dubai en Abu Dhabi | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  2. Pingback: Wat deed Haagse omstreden wethouder bij Harry Mens?

  3. Pingback: Tot ziens Henk Kool PvdA en Marnix Norder PvdA | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s