Bouw M-gebouw – Ja/Nee ? Dus NEE !!

Ja, Nee, geen Mening !!! 

Het werd NEE !!  Dat heeft onze Haagse wethouder Marnix Norder vrijdagmiddag bekendgemaakt.

De Bouw Koolhaas-torens Den Haag vertraagd en mede daardoor zijn volgens Marnix Norder teveel onzekerheden rond het project ontstaan. Projectontwikkelaar Eurocommerce stelde voor de gemeente nadere, voor haar onaanvaardbare eisen, aldus Norder.

Hij vindt Eurocommerce ‘onbetrouwbaar’. De ontwikkelaar zou ook een te vrijblijvende positie hebben gewild. Bovendien zijn de vooruitzichten op de kantorenmarkt somber.

Norder hoopt in de toekomst, als de markt beter is, op dezelfde plek opnieuw te beginnen. Het is volgens hem immers een toplocatie, vlakbij openbaar vervoer, rijkswegen, binnenstad en regeringscentrum.

”Het had de kers op de slagroomtaart moeten zijn.” Maar de risico’s waren volgens hem niet verantwoord. Jammer voor architect Rem Koolhaas maar beter voor Den Haag wellicht ??

Oppositie blij dat M-gebouw er niet komt

RTVWEST 21.08.2010DEN HAAG – De Haagse oppositie in de gemeenteraad heeft verheugd gereageerd op het stopzetten van het plan voor het M-gebouw in Den Haag. Over de positie van wethouder Norder wordt gediscussieerd.

De Haagse Stadspartij vindt dat de positie van verantwoordelijk wethouder Norder ter discussie staat, omdat al lang geleden te zien was dat het plan zou mislukken en het veel te veel geld kostte.

Andere partijen zoals de SP lieten weten dat zij geen behoefte hebben om de wethouder alleen voor het falen van dit project weg te sturen.

Gerelateerde berichten

Koolhaasgebouw op Koningin Julianaplein komt er niet

DH 20.08.2010 De bouw van het Koolhaasgebouw op het plein voor het centraal station gaat niet door. De gemeente Den Haag heeft de onderhandelingen met projectontwikkelaar Eurocommerce gestaakt, nadat zij nadere voorwaarden had gesteld die voor de gemeente onaanvaardbaar waren. Wethouder Norder: “Uiteraard ben ik teleurgesteld. Maar nog langer onderhandelen en dralen zou onverantwoordelijk zijn. We hebben destijds besloten de komst van het gebouw een reële kans te geven. Nu is het opportuun en verstandig om er een punt achter te zetten.”

M-gebouw bij Den Haag CS gaat niet door

NRC 20.08.2010 De kosten van het gebouw zouden al hoog uitvallen door de constructie ervan. De vorm zou het allemaal al extra duur hebben gemaakt. Ook zou het op ‘pootjes’ hebben gestaan, waardoor veel ruimte eigenlijk niet te verhuren zou zijn geweest. „De moeilijkheid van het gebouw is tegelijk de schoonheid ervan”, aldus Norder. 

M-gebouw Den Haag komt er toch niet

VK 20.08.2010 De bouw van het prestigieuze M-gebouw van architect Rem Koolhaas bij het Centraal Station in Den Haag gaat niet door. 

vrijdag 20 augustus 2010 Den Haag centraal De bouw van het Koolhaasgebouw op het plein voor het centraal station in Den Haag gaat niet door. De gemeente beraadt zich nu op het vervolgtraject voor het Koningin Julianaplein. Het braakliggende terrein krijgt in ieder geval…lees verder >>

M-gebouw bij Den Haag CS gaat niet door

AD 20.08.2010 DEN HAAG – De bouw van het prestigieuze M-gebouw van architect Rem Koolhaas bij het Centraal Station in Den Haag gaat niet door. Dat heeft de Haagse wethouder Marnix Norder vanmiddag bekendgemaakt.

M-gebouw bij Den Haag CS gaat niet door

NU 20.08.2010 De bouw van het prestigieuze M-gebouw van architect Rem Koolhaas bij het Centraal Station in Den Haag gaat niet door. Dat heeft de Haagse wethouder Marnix Norder vrijdagmiddag bekendgemaakt.

M-gebouw bij Den Haag CS gaat niet door

De Pers 20.08.2010 Het ging om een project van 300 miljoen euro. In het gebouw van 93 meter hoogte zouden behalve kantoren ook woningen worden gerealiseerd.

Bouw M-gebouw definitief afgeblazen

RTVWEST 20.08.2010DEN HAAG – De bouw van het M-gebouw bij Den Haag CS gaat definitief niet door. Er is teveel onzekerheid over de kosten en financiering van het gebouw. Dat heeft de wethouder Marnix Norder vrijdag laten weten.

De bouw had op 1 juli moeten beginnen, maar omdat de onderhandelingen tussen de gemeente en de projectontwikkelaar nog niet waren afgerond, werd die datum niet gehaald. De gemeente liep hierdoor een rijkssubsidie van 1,3 miljoen euro mis. De geraamde kosten voor het gebouw bedragen 300 miljoen euro.

Het 93 meter hoge gebouw was naar een ontwerp van architect Rem Koolhaas. In het gebouw hadden 179 woningen en 43.000 vierkante meter aan kantoren moeten komen. Op de begane grond waren winkels gepland. Onder het gebouw was een stalling gepland met plaats voor zeker zesduizend fietsen. 

Zonde
Wethouder Norder noemde het afblazen van het gebouw ontzettend zonde en doodjammer. De kosten van het gebouw zouden al hoog uitvallen door de constructie ervan. De vorm zou het allemaal al extra duur hebben gemaakt. Ook zou het op ‘pootjes’ hebben gestaan, waardoor veel ruimte eigenlijk niet te verhuren zou zijn geweest.’De moeilijkheid van het gebouw is tegelijk de
schoonheid ervan’, aldus Norder.

Norder hoopt in de toekomst, als de markt beter is, op dezelfde plek opnieuw te beginnen. Het is volgens hem immers een toplocatie, vlakbij openbaar vervoer, rijkswegen, binnenstad en regeringscentrum.

Deel met anderen

M-gebouw definitief van de baan

Gerelateerde berichten

Gebouw ‘M van Koolhaas’ wankelt 

Telegraaf 19.08.2010 Den Haag –  Het door Rem Koolhaas ontworpen gebouw op het Koningin Julianaplein zal niet zal worden gebouwd. De M, zoals het gebouw heet, zou een aantal kantoren en woningen moeten huisvesten. Projectontwikkelaar Eurocommerce zou geen heil meer zien in het 93 meter hoge gebouw. Dat meldt Den Haag Centraal op gezag van bronnen “binnen en buiten het Haagse college van burgemeester & wethouders.”  

Den Haag Centraal 19.08.2010 Bronnen binnen en buiten het Haagse college van burgemeester & wethouders bevestigen dat de kans zeer groot is dat de M van architect Rem Koolhaas op het Koningin Julianaplein niet zal worden gebouwd.

Door Casper Postmaa –  Bronnen binnen en buiten het Haagse college van burgemeester & wethouders bevestigen dat de kans zeer groot is dat de M van architect Rem Koolhaas op het Koningin Julianaplein niet zal worden gebouwd. Projectontwikkelaar Eurocommerce zou geen heil meer zien in het 93 meter hoge gebouw waarin kantoren, woningen en winkels zouden komen.

Verantwoordelijk wethouder Marnix Norder (PvdA, stadsontwikkeling) wil geen commentaar leveren zolang de gesprekken met Eurocommerce nog duren. Directeur J.D. Steensma van die onderneming wil het nieuws bevestigen noch ontkennen. Volgens hem is er sprake van een status quo. “We moeten de gesprekken nog afronden, dat zou kunnen betekenen dat we het project niet realiseren. Er zitten aspecten in die nog moeten worden uitgezocht. De buren hebben bijvoorbeeld bezwaar gemaakt”.

‘Bouw M-gebouw op losse schroeven’

RTVWEST 18.08.2010  –  DEN HAAG – De kans is groot dat het M-gebouw van architect Rem Koolhaas niet gebouwd gaat worden. Dat schrijft de krant Den Haag Centraal op basis van bronnen binnen en buiten het college van burgemeesters en wethouders.

De bouw had op 1 juli moeten beginnen, maar omdat de onderhandelingen tussen de gemeente en de projectontwikkelaar nog niet waren afgerond werd die datum niet gehaald. De gemeente liep hierdoor een rijkssubsidie van 1,3 miljoen euro mis. Volgens Den Haag Centraal zou de projectontwikkelaar nu van de bouw af willen zien.

De betrokkenen willen nog niet inhoudelijk reageren. De gesprekken tussen projectontwikkelaar Eurocommerce en de gemeente zijn nog altijd niet afgerond.

 

Tekening

Eind juli circuleerde er op het Haagse stadhuis een ontwerptekening voor het Koningin Julianaplein bij het Centraal Station zonder het M-gebouw. Op de concept bouwtekening waar Omroep West over beschikt, staan voetpaden, bankjes, afval- en plantenbakken. Op de plek waar het M-vormige gebouw van architect Rem Koolhaas moet komen, is gras ingetekend.

Destijds zijn een woordvoerder van wethouder Norder dat de schets geen enkele status heeft. 

Gerelateerde berichten

Nieuwbouw van het Centraal Station

Den Haag Centraal 18.08.2010 – Rond het Centraal Station zijn in augustus de eerste werkzaamheden voor het project Den Haag Nieuw Centraal gestart. Met de verbouwing van het tramplatform in de stationshal en de sloop van de Anna van Buerengarage wordt zichtbaar dat het project de bouwfase in gaat. Voor deze vernieuwing van het Centraal Station en omgeving hebben de ministeries van VROM en van Verkeer en Waterstaat een bijdrage toegezegd van € 128 miljoen.

Koningin Julianaplein
Voor het voorplein van het station, het Koningin Julianaplein, heeft het architectenbureau van Rem Koolhaas, OMA, een baanbrekend plan bedacht.  De CV KJ-plein, een combinatie van NS Vastgoed en AM Vastgoed, werkt dit plan momenteel uit en zal een definitief voorstel aan de gemeente doen.

Voor informatie over de verbouwing van Den Haag Centraal Station kunt u verder kijken op de website: Den Haag Nieuw Centraal

Lees verder >>

Zie ook:

Geen M-gebouw in Den Haag ?

M-gebouw, stop de bouw ?? 

M-gebouw komt eraan

Haagse politiek beslist over M-gebouw Koolhaas

Voorbereiding M-gebouw station Centraal gaat verder

Haagse Stadspartij – Stop voorbereiding M-gebouw

Stop voorbereiding M-gebouw

7 Reacties op “Bouw M-gebouw – Ja/Nee ? Dus NEE !!

  1. Pingback: Hanging Gardens station Den Haag CS | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  2. Pingback: U gebouw CS Den Haag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  3. Pingback: Op weg naar het L-gebouw CS Den Haag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  4. Pingback: Gedonder over de bebouwing voor Den Haag Centraal | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  5. Pingback: Een nieuwe plek voor de Haagse Zebraklok ?? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  6. Pingback: Het gedonder over de bebouwing voor Den Haag Centraal gaat verder !! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  7. Pingback: De Skyline van Den Haag gaat de komende jaren drastisch veranderen en nog verder | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s