De Haagse Hamvraag

Met de grote Hamvraag staat Den Haag weer aardig op de toeristische kaart.

Hoewel ????

Rondom de Ridderzaal is het een kale bende en een dooie boel. Zou dit te maken kunnen hebben met de reputatie van ene Geert Wilders van de PVV ??  We spraken de spaarzame bezoekers aan en ze gingen spontaan op de vlucht.

Maar goed dat er elders nog wat te doen was.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

 De hamvraag – Gedoogsteun PVV versus Dualisme

07.08.2010 Via de media, vele websites, blogs en Twittertweets werden verschillende reacties vernomen omtrent het wel/niet,  mogelijk/onmogelijk, danwel  gewenst/ongewenst vinden van een Minderheidskabinet met Gedoogsteun van de PVV vanuit de 2e kamer aan het Kabinet CDA-VVD in opbouw.

Inmiddels werd er zelfs een spoeddebat  aangevraagd (GL, D66,PvdA) waardoor het zomerreces (tot 6 september) moest worden onderbroken.  

2e Kamer

2e Kamer

 

Net zoals  de Gemeenteraad heeft ook de 2e kamer een toezichthoudende, controlerend en kaderstellende taak.  Bij de gemeenten vanwege het begin 2002 bij de gemeenteraad ingevoerde Dualisme. Terwijl het Dualisme  bij de 2e kamer al eerder was ingevoerd.                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Er Er zijn welliswaar bij eerdere Kabinetsformaties situaties geweest waarbij het fenomeen gedoogsteun  werd toegepast. Echter dit was lang voordat bij de 2e kamer het Dualisme zijn intrede deed. 

Nogal eens werd vernomen dat de Gedoogsteun vanuit de 2e Kamer onder andere een ongelijke behandeling en belemmering zou kunnen betekenen van kamerfracties. Dit terwijl zij allen (m.u.v. de PVV)  in feite niet (meer) meebesturen.

1e Kamer

1e Kamer

Daarnaast vraagt men zich ook af wat de positie en de rol van 1e kamer hierbij is (o.a. zetelverdeling). In de huidige samenstelling is nog geen vertegenwoordiging van de PVV. De eerstvolgende provinciale verkiezing is pas op 2 maart 2011. Vandaar uit vindt via de ‘getrapte’ methode de samenstelling van de 1e Kamer plaats.

‘Het kan dus een probleem worden als na de Statenverkiezingen van 2 maart 2011 blijkt dat de nieuwe coalitie in de nieuwe Eerste Kamer geen meerderheid krijgt’, analyseert Hans Engels D66 1e Kamer.

De vraag in deze is dus: 

“Hoe verhoudt het Dualisme zich met Gedoogsteun en de positie van de PVV in de 2e kamer”??

Wie het weet mag het zeggen !!

 

Aandachtpunten:

1.       Dualisme 2e kamer,

2.       Zetelverdeling 2e Kamer ,

Fracties 2e Kamer

3.       Dualisme 1e Kamer,

dualisme – Toezeggingen

dualisme – Wetsvoorstellen, moties, schriftelijke vragen, toezeggingen

4.    Zetelverdeling 1e Kamer.  (getrapt gekozen door provinciale Staten. Nu nog geen samenstelling met PVV.  Eerstvolgende verkiezing is 2 maart 2011)

Fracties 1e kamer

5.       Gedoogsteun,

Dualisme Gedoogsteun 2e kamer

Gedoogsteun 2e Kamer

Gedoogsteun voorbeelden 2e Kamer

Gedoogsteun – Wikipedia

6.       Rol 1e Kamer Gedoogsteun/Dualisme,

Links:

  1. 1e Kamer  www.eerstekamer.nl,
  2. 2e kamer  www.tweedekamer.nl

Artikelen:

 

‘Samenstelling senaat nu nog geen probleem’

VK 06.08.2010 De partijen die dezer dagen onderhandelen over een rechts minderheidskabinet (VVD, CDA en PVV) hebben in de Eerste Kamer geen meerderheid. Volgens Hans Engels, hoofddocent staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen en D66-senator, is dat voorlopig nog geen probleem.

Krijgt debat meer kans aan het Binnenhof?

Trouw 05.08.2010 Een kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV zou het dualisme tussen volksvertegenwoordigers en regering vergroten. Het kabinet kan immers niet automatisch rekenen op een meerderheid in de Kamer, wat tot meer discussie en debat leidt. Maar zal het werkelijk zo gaan?

Rutte I krijgt gedoogakkoord

Trouw 04.08.2010 Het eerste kabinet Rutte dat de komende weken in de steigers wordt gezet, moet regeren op een manier die niet eerder in de Nederlandse geschiedenis is vertoond. De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV werken aan twee verschillende politieke contracten voor hun samenwerking: een regeerakkoord en een apart gedoogakkoord.

En verder….

Toespraak ontvangst boek Haagse werkelijkheid 

…of we nu als Tweede Kamer meer dualistisch moeten zijn. Of dat ­ zoals sommigen stellen ­ we maar moeten toegeven dat het dualisme zijn tijd heeft gehad en dat we in feite een min of meer monistisch systeem…

Oud-Voorzitters van de Tweede Kamer 

…Tijdens zijn voorzitterschap uitte hij de wens voor meer dualisme in de Tweede Kamer. Tegenwoordig is Frans Weisglas onder meer spreker, dagvoorzitter en discussieleider bij congressen en andere bijeenkomsten….

Versplinterde politiek – Opinieblad Forum VNO-NCW Online

Pas op dat laatste kiezers niet afhaken – Opinie – de Volkskrant

Controle door kamer is een fabel en geen getwitter meer in kabinet

NUjij.nl/rutte

Elsevier.nl – Politiek – VVD in twee peilingen grootste partij van

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s