Jubileumconcert Dutch Swing College Band 8 mei Dr. Anton Philipszaal

Dutch Swing College Band jubileert

RTVWEST 08.05.2010DEN HAAG – The Dutch Swing College Band viert zaterdagavond zijn 65-jarig bestaan met een éénmalig jubileumconcert in de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag. The Dutch Swing College Band werd op 5 mei 1945 opgericht. 

De band bestond uit jongeren die in de oorlog in het geheim jazzmuziek speelden. Jazz werd vrijwel direct na de inval van het nazi-regime in ons land verboden.

The Dutch Swing College Band speelde in de naoorlogse jaren een belangrijke pioniersrol in de Nederlandse jazzmuziek. De groep bestond uit studenten die in oorlogstijd muziek naspeelden die ze op de radio hadden gehoord. 

Canadese soldaten

Hoewel het de bedoeling was om les te geven in het spelen van jazzmuziek, kwamen de bandleden al snel in het amusementscircuit terecht, vooral omdat Canadese soldaten The Dutch Swing College Band graag zagen spelen. DSCB speelt sinds 1960 professioneel. Het traditionele jazzorkest won vele prijzen en onderscheidingen en bracht tientallen platen uit.

Aan het jubileumconcert werken onder meer Laura Fygi en Freek de Jonge mee.

Jubileumconcert Dutch Swing Collegeband

Onder anderen Freek de Jonge, Laura Fygi en Mrs Einstein verlenen medewerking aan het eenmalige concert.

De Dutch Swing College Band is naar eigen zeggen het oudste nog spelende traditionele jazzorkest. De formatie werd opgericht op 5 mei 1945, de dag dat de Duitsers capituleerden en voor Nederland de Tweede was afgelopen.

In Nederland was jazzmuziek tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s verboden. Een aantal jongeren wilde echter koste wat kost deze muziek behouden. Zij oefenden in het geheim, speelden illegale radio-uitzendingen na en waren vastbesloten om na de oorlog een school voor jazzmuziek op te richten: het Swing College. Op de dag van de bevrijding had de band haar eerste optreden.

De band heeft in de naoorlogse jaren een belangrijke pioniersrol vervuld voor de jazzmuziek in Nederland. DSCB is sinds 1960 een beroepsorkest, dat tientallen albums heeft gemaakt. Ook won de formatie talloze prijzen, waaronder een Gouden Notenkraker en een Edison.

Jubileum Dutch Swing College Band

Telegraaf  02.05.2010   De Dutch Swing College Band brengt vanwege het 65-jarig bestaan op 8 mei een jubileumconcert in de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s