Nep-eieren voor de Haagse Meeuwen

Klacht over nep-eieren ongegrond

RTVWEST 21.08.2010 – DEN HAAG – De gemeente Den Haag mag nep-eieren blijven inzetten om overlast door meeuwen te voorkomen. Een klacht van de Vogel- en Dierenbescherming is ongegrond verklaard.

De Vogel- en Dierenbescherming diende de klacht in bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, omdat de organisatie de methode omstreden vindt. Den Haag zou ook moeten kijken naar andere manieren om de meeuwenoverlast te bestrijden.

Het ministerie van LNV noemt die klacht ongegrond.

Nepeieren tegen meeuwen mogen

Telegraaf 20.08.2010 De gemeente Den Haag mag nepeieren blijven inzetten tegen meeuwen die overlast veroorzaken. Het ministerie van LNV heeft bezwaren hiertegen van de Vogel- en Dierenbescherming ongegrond verklaard, zo liet de gemeente vrijdag weten. De gemeente begon in april met een proef door eieren in nesten op plaatsen waar de zeevogels voor overlast zorgen te vervangen voor nepeieren om zo de meeuwenpopulatie tegen te gaan. Volgens de gemeente hebben de meeuwen hier geen last van. In Leiden heeft een soortgelijk project al goede resultaten opgeleverd.

Den Haag mag nepeieren tegen meeuwen inzetten

AD 20.08.2010 DEN HAAG – De gemeente Den Haag mag nepeieren blijven inzetten tegen meeuwen die overlast veroorzaken. Het ministerie van LNV heeft bezwaren hiertegen van de Vogel- en Dierenbescherming ongegrond verklaard, zo liet de gemeente weten.

Kritiek op aanpak meeuwenoverlast

RTVWEST  21.04.2010  –  DEN HAAG – De Haagse Vogelbescherming gaat bezwaar aantekenen tegen het omwisselen van meeuweneieren door nepeieren. De gemeente Den Haag is woensdag gestart met dit experiment.

De wisseltruc moet groei van de meeuwenpopulatie tegengaan en daarmee ook de meeuwenoverlast in de stad. Maar volgens de Vogelbescherming is niet aangetoond dat de methode werkt. De organisatie pleit voor meer diervriendelijke oplossingen zoals meeuwenwerende middelen op daken, zodat het nestelen op voorhand verhinderd wordt.

Ook de Haagse Dierenbescherming overweegt bezwaar te maken.

Bewoners tevreden over aanpak

Ook Haagse meeuwen broeden op nepeieren

RTVWEST 21.04.2010  –  DEN HAAG – Ook Haagse meeuwen lopen vanaf woensdag de kans dat ze met hun donzen kont op een stapel nepeieren gaan zitten. Net als in Leiden worden in de stad echte eieren verwisseld voor namaak, in de hoop dat de overlast minder wordt.

Honderden meeuwen kunnen gezinsuitbreiding dit jaar dus op hun buik schrijven. De gemeente heeft genoeg nepeieren op voorraad om in vierhonderd nesten de eieren te verwisselen. De nepeieren komen vanzelfsprekend niet uit, maar tegen de tijd dat de meeuwen daar achter komen, hebben ze geen puf meer voor een tweede leg. En dat scheelt de buurtbewoners deze zomer als het goed is een hoop gekrijs en gepoep van de jonge meeuwen.

Een nest bouwen op een geheim plekje heeft geen zin, want de meeuwen kunnen door de buurtbewoners worden verlinkt als ze overlast bezorgen. De beste manier om dit jaar zeker te zijn van een meeuwenjong, lijkt dus een goede verstandhouding met de buren.

Overigens worden de eieren niet overal verwisseld. Buiten Scheveningen, Escamp, het centrum en de Haagse Hout zijn de meeuwen voorlopig nog veilig.

Broedseizoen

De grote wisseltruc wordt niet voor niets juist nu ingezet. De piek van het broedseizoen ligt pas in mei en de gemeente wil er zeker van zijn dat in eieren die ze nu weghaalt nog geen volgroeide meeuwtjes inzitten. Maar de Partij voor de Dieren twijfelt desondanks aan de diervriendelijkheid van deze methode. Zij zien liever dat de gemeente het bouwen van nesten op plaatsen met veel overlast voorkomt, dan dat naderhand de eieren worden verwisseld.

De schuld van de overlast wordt overigens niet alleen gezocht in de massale gezinsuitbreiding van de meeuwen. De gemeente roept Hagenaars op vooral ook zelf actie te ondernemen. Meeuwen zijn namelijk dol op de patat en het andere voedsel dat ze op straat en in open vuilniszakken vinden. Het is daarom ook zaak dat mensen hun etensresten goed opruimen.

Stadsbeheer gaat vanmiddag eerste eieren verwisselen

Gerelateerde berichten

3 Reacties op “Nep-eieren voor de Haagse Meeuwen

  1. Pingback: Overlast Haagse Meeuwen en broodstrooiers | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  2. Pingback: VVD opent de jacht op de meeuw | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  3. Pingback: VVD eist aanpak Meeuwenoverlast Scheveningen « Debat in de Digitale Hofstad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s