Op zoek naar Paaseieren in Den Haag

Op weg naar de 2e kamerverkiezingen op 9 juni 2010, heeft het demissionair kabinet Balkenende IV haar bezuinigingsplannen gepresenteerd.   

Zoek de PaasEuro

Het kabinet heeft woensdag de rapporten van de 20 werkgroepen Brede Heroverwegingen aangeboden aan de Tweede Kamer. De rapporten bevatten mogelijkheden om op 20 beleidsthema’s geld te besparen.   

 

Twintig werkgroepen van ambtenaren hebben donderdag de resultaten gepubliceerd van hun zoektocht naar miljardenbezuinigingen. Het kabinet had hun daar vorig najaar om gevraagd. Per terrein is gezocht naar mogelijkheden om 20 procent te bezuinigen. In het totaal gaat het dan om 35 miljard euro.  

 Werkgroepen presenteren bezuinigingsopties Video  

 Grootste besparingen ook grootste taboes Video

Vertrouwen in economie groeit – Het vertrouwen van de Nederlanders in de economie is het afgelopen kwartaal iets toegenomen.

Gelukkig heb je de Heroverwegingen en de politiek. Kortom, heroverwegingen om de Burger meer belasten.

 

Welke bezuinigingsopties heeft Nederland? De werkgroepen kwamen donderdag met hun bevindingen waar eventueel bezuinigd kan worden. De voorstellen zullen een belangrijke rol gaan spelen in de verkiezingscamapgnes.  

Elsevier heeft de belangrijkste voorstellen van de twintig ambtelijke commissies op een rijtje gezet. Bekijk ze hier. Zie ook het Overzicht bezuinigingsopties, Overzicht bezuinigingsvoorstellen werkgroepen en De voorstellen op een rij. Minder ambtenaren is de populairste maatregel !! Zie ook NRC De voorstellen op een rij  

De Rapporten maken weinig enthousiasme los in het bedrijfsleven. En ook vanuit de reacties van het maatschappelijk middenveld blijkt dit. Nederland ligt weer op de tekentafel !!!!  

Vanuit de 2e Kamer is er nogal wat kritiek op de bezuinigingsvoorstellen. De “De kaasschaaf kan in de keuken blijven ‘Rapporten dwingen partijen kleur te bekennen’ , zegt o.a.  vice-fractievoorzitter Liesbeth Spies van het CDA.  

En natuurlijk is de Hamvraag : Hoeveel willen de politieke partijen bezuinigen?  

Zie verder de verschillende reacties uit de politiek en het wordt duidelijk dat de Politiek verdeeld is over de bezuinigingen,  AOW: de partijstandpunten

  

GroenLinks kritisch over veel voorstellen 

Telegraaf 01.04.2010   Veel voorstellen „leiden tot onaanvaardbare maatschappelijke tegenstellingen”, aldus partijleider Femke Halsema. 

 Wilders: Veel bezuinigingen zijn volslagen absurd

 Elsevier 01.04.2010 PVV-leider Geert Wilders wijst de meeste bezuinigingsplannen van de ambtelijke werkgroepen af. Hij vindt dat de rekening te veel bij de gewone man… 

Wilders wijst veel bezuinigings-opties af  

Telegraaf 01.04.2010  De PVV verwerpt veel bezuinigingsopties die de werkgroepen van ambtenaren donderdag hebben gepresenteerd. 

 

‘Geen partij kan hiervoor weglopen’ 

Telegraaf 01.04.2010   Met de ‘kaasschaaf’ is het niet meer te redden. „Geen enkele partij kan hiervoor weglopen”, aldus CDA-vicefractievoorzitter Liesbeth Spies.  

Felle kritiek SP op ‘snoeiplannen’ 

Telegraaf 01.04.2010   „De zieken, werklozen en studenten worden de stuipen op het lijf gejaagd, terwijl er geen bankier of multinational zal schrikken.” 

SP: zwakkeren dupe van snoeiplannen werkgroepen  

Elsevier 01.04.2010 De SP keurt de bezuinigingsplannen van de twintig werkgroepen die vandaag werden gepresenteerd volledig af. Volgens de partij …  

PvdA kritisch over snijden zorg  

Telegraaf 01.04.2010   De PvdA is tegen een aantal bezuinigingsopties die de werkgroepen hebben bedacht. „Ik heb hele rare voorstellen gezien”, zei fractievoorzitter Mariëtte Hamer.  

Pechtold: Partijen kunnen zich niet langer verschuilen 

Elsevier 01.04.2010 Alexander Pechtold, lijsttrekker van D66, is blij dat de rapporten van de werkgroepen eindelijk zijn gepubliceerd. Het is nu aan de politieke partijen om een keuze te maken, vindt hij. Pechtold: Er moeten keuzes worden gemaakt en De rapporten hadden wat Pechtold betreft echter veel eerder opgeleverd moeten worden. 

‘Tijd om echte keuzes te maken’ 

Telegraaf 01.04.2010   D66-leider Alexander Pechtold is blij dat de werkgroepen hun bezuinigingsopties op tafel hebben gelegd, zodat politieke partijen nu echte keuzes moeten maken. 

CU: interessante inventarisatie  

Telegraaf 01.04.2010   De ChristenUnie noemt de bezuinigingsopties die door ambtenaren zijn opgesteld „een interessante inventarisatie, rijp en groen door elkaar”. 

-.-.-.-.-.-.-

En wat vindt J.P. Balkenende namens het Kabinet ????  

Premier Balkenende: Bezuinigingen zijn onvermijdelijk  

Elsevier 01.04.2010 Demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA) waarschuwt voor doemscenario’s als een nieuw kabinet niet fors ingrijpt om de overheidstekorten…  

Waarschuwing voor doemscenario’s 

Telegraaf  01.04.2010 Demissionair premier Jan Peter Balkenende waarschuwt voor doemscenario’s als een nieuw kabinet niet fors ingrijpt om de overheidstekorten en de staatsschuld terug te dringen. „Forse ombuigingen zijn onvermijdelijk, aldus Balkenende donderdag na afloop van de wekelijkse ministerraad.  

‘Nieuw kabinet moet 18 miljard bezuinigen’  

VK 01.04.2010 Een nieuw kabinet moet in de komende vier jaar 18 miljard euro bezuinigen….   

Premier Balkenende: Bezuinigingen zijn onvermijdelijk  

Elsevier 01.04.2010 Demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA) waarschuwt voor doemscenario’s als een nieuw kabinet niet fors ingrijpt om de overheidstekorten terug te dringen. Volgens de premier, die donderdag reageerde op de bezuinigingsvoorstellen van de twintig ambtelijke werkgroepen, explodeert de staatsschuld als er niets wordt gedaan.  

Balkenende: Nu tijd voor harde keuzes  

VK 01.04.2010 Als we niet fors bezuinigen, worden de overheidsfinanciën onbeheersbaar…  

—————->>>>>>>>> En wat vindt U ervan ???<<<<<<———————

Volgens de Peiling Maurice de Hond  04-04-2010: Het grote Peil.nl bezuinigingsonderzoek  

‘Zorg en onderwijs ontzien bij bezuinigingen’  

AD 04.04.2010 AMSTERDAM – Zorg en onderwijs moeten de dans ontspringen bij de forse bezuinigingen waarover het volgende kabinet knopen door moet hakken. Slechts weinig kiezers voelen ervoor om te snijden in het basispakket van de zorgverzekering en het eigen …  

 

Peiling: bezuinig op overheid, Europa en asielbeleid  

Elsevier 04.04.2010 Van alle bezuinigingen die de twintig ambtelijke werkgroepen hebben voorgesteld zijn de meeste mensen voor een afname van het aantal…  

Bevolking wijst bezuinigen op zorg en onderwijs af  

VK 04.04.2010  De bevolking wijst de meeste bezuinigingsvoorstellen op het gebied van zorg en onderwijs massaal af. Zo zijn verhoging…  

Bezuinigen op zorg en onderwijs massaal afgewezen  

Trouw 04.04.2010  De bevolking wijst de meeste bezuinigingsvoorstellen op het gebied van zorg en onderwijs massaal af. Zo zijn verhoging van het eigen risico, beperking van het basispakket, minder lesuren, kortere opleidingen en verdubbeling van het collegegeld uit den boze, als het aan een meerderheid van de bevolking ligt.  

Peiling: zorg en onderwijs ontzien  

Parool 04.04.2010 AMSTERDAM – Zorg en onderwijs moeten de dans ontspringen bij de forse bezuinigingen waarover het volgende kabinet knopen door moet hakken. Slechts weinig kiezers voelen ervoor om te snijden in het basispakket van de zorgverzekering en het eigen …  

Peiling Maurice de Hond naar voorstellen bezuinigingen

Blijf af van zorg en onderwijs  

Telegraaf 04.04.2010 Zorg en onderwijs moeten de dans ontspringen bij de forse bezuinigingen waarover het volgende kabinet knopen door moet hakken. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.  

‘Schaf het wachtgeld af’  –  Telegraaf 03.04.2010  Lezers van De Telegraaf zouden het wel weten als zij het voor het zeggen hadden over de miljardenbezuinigingen.  

Waar wilt u op bezuinigen?  –  Telegraaf 02.04.2010 Wat vindt u van de ambtelijke voorstellen om Nederland 35 miljard extra te laten bezuinigen? Welke maatregelen zou u nemen?  Breng Hier uw stem uit. (u mag meerdere antwoorden aanvinken) 

En verder————->>>>>>>>>> 

Zorg is nu eenmaal niet gratis  

Trouw 03.04.2010 Gezondheidseconoom Marcel Canoy kan zich niet vinden in de kritiek op het plan om bijvoorbeeld het eigen risico in de zorgverzekering voor volwassenen van 165 naar 775 euro op te krikken.  

Weinig nieuwe ideeën van werkgroepen  

VK 02.04.2010 Geen kaasschaafoperatie, maar een compleet redesign van Nederland. Dat stond toenmalig minister van Financiën Wouter Bos voor ogen, toen het kabinet op Prinsjesdag 2009 twintig ambtelijke werkgroepen aan het werk zette. Zij moesten 35 miljard euro aan mogelijke ‘besparingen’ vinden. De opdracht aan de ambtenaren was om vooral buiten de gebaande paden te denken en zich niets aan te trekken van politieke taboes. 

·     Bezuinigen: alle keuzen gaan pijn doen 

·     Veel kritiek op bezuinigingsvoorstellen  

·     De voorstellen op een rij  

De burger moet zelf meer gaan betalen  

NRC 02.04.2010  Burgers moeten meer zelf betalen en meer risico dragen bij vrijwel alle bezuinigingsvarianten. Een overzicht van de belangrijkste bezuinigingsvoorstellen..   

Studiegroep: 18 miljard bezuinigen in 2015  

AD 01.04.2010  DEN HAAG – Het nieuwe kabinet zou maatregelen moeten nemen die op termijn 29 miljard euro opleveren, waarvan minimaal 15 miljard al in 2015. Beter is het als er dan al voor 18 miljard euro bezuinigd is.  

Werkgroepen doen radicale voorstellen huizenmarkt  

Elsevier 01.04.2010 Het beperken van de hypotheekrenteaftrek kan in 2015 3 miljard euro opleveren en 6,5 miljard in 2020. Er moet een maximum aftrekpercentage komen…   

Minder ambtenaren populairste maatregel  

AD 01.04.2010 ROTTERDAM – Minder rijksambtenaren is onder Nederlanders de populairste van de donderdag gepresenteerde bezuinigingsvoorstellen. Ook het …  

Brede weerstand tegen voorstel hoger eigen risico  

NRC 01.04.2010  NIEUWS – Een eigen risico in de zorg van 775 euro, één van de belangrijkste bezuinigingsopties, is volgens alle partijen te hoog. Over aanpassing van de hypotheekrenteaftrek blijven de meningen verdeeld.

Bij dit artikel;  

Bezuinigen: alle keuzen gaan pijn doen 

VK 01.04.2010  Een 10 procent lager minimumloon. De hypotheek verplicht aflossen. Geen kinderbijslag meer of ouderschapsverlof. Een eigen risico in de zorg van 775 euro, 5 euro…  

Bezuinigingsadviezen ambtenaren  

Telegraaf 01.04.2010 De overheid kan in 2015 2 miljard euro besparen door de 26 aparte politiekorpsen te laten opgaan in één nationale politieorganisatie, boetes te verhogen en delen van de ministeries van Binnenlandse Zaken en van Justitie samen te voegen. Dat bepleit de ambtelijke werkgroep die mogelijke bezuinigingen heeft onderzocht op het terrein van veiligheid en terrorisme.  

‘Besparen door hogere boetes’  

Telegraaf 01.04.2010 De overheid kan in 2015 2 miljard euro besparen door de 26 politiekorpsen te laten opgaan in één nationale politieorganisatie en boetes te verhogen.  

Grove bezuinigingen in aantocht voor nieuw kabinet  

Parool 01.04.2010 AMSTERDAM – Twintig ambtelijke werkgroepen hebben donderdag de rapporten naar de Tweede Kamer gestuurd met daarin concrete voorstellen om miljarden te bezuinigen op twintig beleidsterreinen in 2015. Het verhogen van het eigen risico naar 775 …   

6,35 miljard bezuinigen in ziekenhuiszorg  

AD 01.04.2010 DEN HAAG – In de curatieve zorg (ziekenhuizen en huisartsen) is het mogelijk 6,35 miljard euro te bezuinigen. Meer doelmatigheid in de zorg, verhoging van het eigen risico naar 775 euro, een eigen bijdrage van 5 euro per huisartsbezoek en een …  

Vijf varianten voor aanpak hypotheek en huren  

AD 01.04.2010  DEN HAAG – Via vijf varianten kan de woningmarkt zo aangepast worden dat die beter gaat functioneren, zowel voor huurders als voor huiseigenaren. Alle opties kunnen per 2015 minstens 2,5 miljard euro opleveren. 

 Zie ook nog:  

Blog:  

Peiling: Handen af van onze zorg en onderwijs

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s