Haags Strijkijzer fluitje van een cent ?

Haagse flat ‘Het Strijkijzer’ fluit weer… En wij weten hoe dat komt

OmroepWest 27.03.2019 Sinds oktober vorig jaar fluit hij weer, het Strijkijzer ofwel de 132 meter hoge toren aan het Rijswijkseplein in Den Haag. De veroorzaker lijkt nu gevonden; de glazenwassersrails bovenop het dak. Deze rails, waar de bak voor de glazenwassers aan gekoppeld is, zijn aan de bovenkant open.

In eerste instantie dacht woningcorporatie Vestia dat het fluiten – dat door een buurtbewoner eerder werd omschreven als ‘een hoog geluid, bijna als een alarm dat afgaat’-  veroorzaakt werd door weggehaalde panelen. Deze panelen waren juist geplaatst om het fluitgeluid tegen te gaan.

De panelen werden vanwege schilderwerkzaamheden en onderhoud door Vestia verwijderd. Onderzoeksbureau Peutz uit Zoetermeer onderzoekt de fluittoon en vond in Naarden een gelijkende situatie. Daar was een wooncomplex waar de bewoners in 2012 last hadden van fluiten. Bij dit wooncomplex hebben ze de opening aan de bovenzijde afgedekt en aan de onderkant een borstelprofiel geplaatst. Sindsdien zijn de klachten niet meer terug gekeerd, aldus Peutz.

Rails tijdelijk afgedekt

‘Het is een complexe situatie’ legt een woordvoerder van Vestia uit. ‘Het fluiten kan ook door een combinatie van de panelen en de rails worden veroorzaakt.’ Bij het Strijkijzer woren volgende week de rails ook tijdelijk afgedekt om te zien of de geluidsoverlast stopt. Wanneer dit niet helpt, zullen de platen versneld worden teruggeplaatst tijdens schilderswerkzaamheden, aldus Vestia.

Meer over dit onderwerp: STRIJKIJZER DEN HAAG

Haags Strijkijzer raakt fluittoon nu echt kwijt

RTVWEST 19.02.2010  –  DEN HAAG – Woningbouwcorporatie Vestia werkt momenteel aan een definitieve oplossing voor de fluittoon rond gebouw Het Strijkijzer op het Rijswijkseplein in Den Haag.

Na de plaatsing van de kroon op het gebouw in 2007, bleek dat de wind een doordringende fluittoon veroorzaakt. Veel omwonenden konden er ’s nachts niet van slapen.

Als noodmaatregel werden toen houten panelen op de kroon geplaatst, waardoor de wind geen vrij spel meer had. Inmiddels is een definitieve oplossing gevonden met transparante plactic platen die aan het gebouw worden bevestigd.

Fluittoon niet te simuleren

Vestia verwacht de werkzaamheden begin maart af te kunnen ronden. Volgens directeur Rob van Eijkeren waren de problemen niet te voorzien, omdat een fluittoon op die hoogte niet te simuleren is in een windturbine.

Gerelateerde berichten;

3 Reacties op “Haags Strijkijzer fluitje van een cent ?

  1. Pingback: Panoramaterras Strijkijzer nog niet open | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  2. Pingback: De nieuwe ‘Haagsche toren’ | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

  3. Pingback: Haags Strijkijzer hoort bij de mooiste torens | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s