Huis voor de Democratie op andere plek

Ter Horst zoekt naar plek Huis voor Democratie

RTVWEST 19.02.2010  –  DEN HAAG – Demissionair minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken blijft zoeken naar een plek voor het Huis voor Democratie en Rechtsstaat op loopafstand van het Binnenhof in Den Haag.

Dat heeft ze vrijdag laten weten. Eerder schreef Ter Horst dat de hoek van Spui en Kalvermarkt te duur is voor het Huis. De gemeente heeft hierop gezegd niet langer te willen meebetalen aan de bouw ervan.

Vrijdag werd bekend gemaakt dat voormalig burgemeester van Den Haag en lid van de Raad van State Wim Deetman de voorzitter wordt van de raad van toezicht van het Huis.

Minister houdt vast aan Democratiehuis bij Binnenhof 

VK 19.02.2010 Een Huis voor Democratie op de hoek Spui-Kalvermarkt in Den Haag mag dan te duur zijn, minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken blijft zoeken naar een plek voor het instituut op loopafstand van het Binnenhof, in dezelfde omgeving dus.

Dat heeft ze vrijdag laten weten. De gemeente Den Haag wil niet langer meebetalen aan de bouw van het Huis voor de Democratie en Rechtsstaat in de stad omdat Ter Horst de locatie Spui/Kalvermarkt heeft laten vallen. Ze vindt de huurprijs die het Rijk zou moeten betalen, te hoog.

Huis voor de Democratie op andere plek

RTVWEST 17.02.2010   DEN HAAG – De gemeente Den Haag wil niet langer meebetalen aan de bouw van het Huis voor de Democratie en Rechtsstaat in de stad.

De reden is dat minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken de door burgemeester en wethouders van Den Haag gewenste locatie Spui/Kalvermarkt heeft laten vallen. Dat blijkt uit een brief die burgemeester Jozias van Aartsen woensdag naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Ter Horst vindt de huurprijs die het Rijk zou moeten betalen te hoog. Zij heeft Van Aartsen laten weten naar alternatieve oplossingen te gaan zoeken.

De gemeente Den Haag was bereid eenmalig 12,5 miljoen euro bij te dragen aan de ontwikkeling van het Huis op de locatie Spui/Kalvermarkt. Binnenlandse Zaken zou dan een huur van 1,5 miljoen euro per jaar moeten betalen. Na bezwaar van Ter Horst is dat bedrag teruggebracht tot ruim 1,3 miljoen euro.

Compensatie van kosten

Maar ook dat bod, dat volgens Den Haag ruim onder de kostprijs ligt, vindt de minister te hoog. De gemeente gaat met Binnenlandse Zaken praten over compensatie van de kosten die Den Haag inmiddels heeft gemaakt voor het project.

Het kabinet besloot na jarenlange discussie in mei 2008 tot de oprichting van het Huis, dat onder meer een bijdrage moet leveren aan het vergroten van de kennis over de kernwaarden en fundamenten van onze democratische rechtsstaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s