Nieuwe Hoogbouw Centraal station

Op de Grotiusplaats in Den Haag komen twee nieuwe woontorens. | Beeld: Provast

Twee enorme nieuwe woontorens naast de Utrechtsebaan in Den Haag

OmroepWest 23.03.2017 Een al 25 jaar braakliggend stuk grond naast de Utrechtsebaan in Den Haag krijgt een nieuwe bestemming. Op de Grotiusplaats komen twee enorme woontorens: een van 120 en een van 100 meter hoog. Met daarin plek voor in totaal 500 appartementen die in prijs variëren van sociale huur tot middeldure huur. Mogelijk komen er ook koopwoningen.

De woontorens op de Grotiusplaats worden ontworpen door Winy Maas van architectenbureau MVRDV en ontwikkeld door Provast, maakte de gemeente Den Haag donderdag bekend. De duurzame gebouwen krijgen gevels van natuursteen en hout. Op de begane grond komt plek voor bedrijven, zoals horeca.

Volgens wethouder Joris Wijsmuller (HSP) wordt met de torens wonen in het hart van Den Haag toegankelijk voor een ‘brede doelgroep’. Hij meent dat er spraks is van ‘het stedelijk wonen van de toekomst’, door de combinatie van groen, duurzaam en alle faciliteiten die bij de stad horen binnen handbereik.

Aantrekkelijk

Zijn collega Boudewijn Revis (VVD) wijst erop dat een belangrijk route van het Centrum en het Centraal Station naar de Theresiastraat en het Beatrixkwartier wordt afgemaakt. ‘Door als gemeente te investeren in een aantrekkelijke buitenruimte worden de investeringen van bedrijven aangejaagd. Ook hier is dat het geval’, stelt hij in een verklaring.

De torens Grotius I en II zijn ook het startpunt van de metamorfose van het gebied ten oosten van het Centraal Station, inclusief het deels overkappen van de Utrechtsebaan en het doortrekken van voetgangersroute richting Bezuidenhout.

Kantoren

De Grotiusplaats ligt sinds 1992 braak. Het was ooit de bedoeling dat er kantoren zouden komen. Naar verwachting kan Provast begin 2018 starten met de bouw van de woningen en parkeergarage, waarna de gemeente in 2019 begint met de werkzaamheden voor de overkapping Utrechtsebaan. De bedoeling is dat hier een park komt. In 2020 kan dan na oplevering van de woningen de nieuwe buitenruimte worden ingericht.

LEES OOK: Nog twee nieuwe woontorens erbij in Den Haag centrum

Meer over dit onderwerp: GROTIUSPLAATS WOONTORENS

Twee grote woontorens op Grotiusplaats

Den HaagFM 23.03.2017 De Grotiusplaats – een al 25 jaar braakliggend stuk binnenstad – krijgt eindelijk een invulling. Wethouders Joris Wijsmuller en Boudewijn Revis hebben de handen ineen geslagen met ontwikkelaar Provast. Dei gaat op het terrein twee woontorens bouwen met een hoogte van 120 en 100 meter.

In de flat komen ruim 500 appartementen, variërend van sociale huurwoningen, middeldure huurwoningen en mogelijk ook koopwoningen. De Grotius I en II maken straks deel uit van een compleet heringericht gebied, inclusief het deels overkappen van de Utrechtsebaan. De duurzame woontorens krijgen gevels van natuursteen en hout. Op de begane grond komt horeca en dienstverlening. Ook komt er een ondergrondse parkeergarage.

Wethouder Joris Wijsmuller van Stedelijke Ontwikkeling en Wonen is blij dat de Grotiusplaats eindelijk wordt bebouwd. “Dit maakt wonen in hartje stad toegankelijk voor een hele brede doelgroep, inclusief 120 appartementen met sociale huurprijzen. Groen, duurzaam en alle stadse voorzieningen binnen handbereik: dit is het stedelijk wonen van de toekomst.” Het sinds 1992 braakliggende terrein van de Grotiusplaats was jarenlang een beoogd kantorenlocatie.

‘De Haagse Loper’

Wethouder Boudewijn Revis van Buitenruimte. “Met de investering in de buitenruimte wordt de voetgangersroute ‘De Haagse Loper’, de route die leidt van het Centrum en het Centraal Station naar de Theresiastraat en het Beatrixkwartier afgemaakt. De groene overkluizing van de Utrechtsebaan wordt een prettige verblijfsplek direct aan ‘De Haagse Loper’. Door als gemeente te investeren in een aantrekkelijke buitenruimte worden de investeringen van bedrijven aangejaagd. Ook hier is dat het geval.” …lees meer

Gerelateerd;

Stadspark boven Utrechtsebaan met twee nieuwe woontorens ernaast

10 november 2016

Nieuwe toren met hotel en 175 huurwoningen op Grotiusplaats

26 augustus 2015

Eurocinema wordt alsnog gesloopt, om plek te maken voor sociale huurwoningen

23 juni 2016

Kolossale woontorens bij Centraal Station

AD 23.03.2017 De Skyline van Den Haag krijgt er twee gigantische blikvangers bij. Naast het Centraal Station komen twee woontorens van meer dan 100 meter hoog.

De twee torens worden gebouwd aan de Grotiusplaats – een al 25 jaar braakliggend stuk binnenstad. In de twee woontorens komen ruim 500 appartementen, variërend van woningen met sociale huurprijzen, via middeldure huurwoningen tot mogelijk ook koopwoningen. Het gebied rondom krijgt een complete make-over, inclusief het deels overkappen van de Utrechtsebaan en het doortrekken van voetgangersroute richting Bezuidenhout.

Natuursteen
De duurzame gebouwen krijgen gevels van natuursteen en hout. Op de begane grond komt onder meer horeca met daaronder een ondergrondse parkeergarage. De bouw van de torens start begin volgend jaar. De eerste bewoners kunnen er in 2020 in.

Aanvankelijk was het de bedoeling om op de locatie nieuwe kantoren te bouwen. Door de vastgoedcrisis én de zoektocht naar ruimte voor nieuwe woningen, zijn die plannen gewijzigd. Ook iets verderop, in Bezuidenhout, bestaan plannen voor de bouw van woontorens.

Meer voor grotiusplaats den haag

Nog geen besluit over gebouw van Rem Koolhaas

RTVWEST 19.02.2010  –  DEN HAAG – De Haagse gemeenteraad heeft donderdagavond nog geen definitief besluit genomen over de komst van het gebouw van architect Rem Koolhaas bij het Centraal Station.

Eerst wil de raad meer duidelijkheid over de financiële risico’s van het project. Wel nam een meerderheid van de raad een motie aan waarin de partijen het belang onderstrepen van de komst van het M-vormige gebouw dat 93 meter hoog moet worden.

De raad oordeelde dat het bouwplan momenteel onvoldoende is uitgewerkt om al een definitief oordeel over het pand te vellen.

Definitief besluit

De nieuwe gemeenteraad zal na de verkiezingen een definitief besluit nemen.

» Meer gemeenteraadsverkiezingen

Wethouder Norder: ‘Je moet zuinig met gemeenschapsgeld omgaan’

 Gerelateerde berichten

Rem op Haags plan Koolhaas

AD 19.02.2010  DEN HAAG – Wethouder Marnix Norder (PvdA, wonen) moet een pas op de plaats maken met de plannen voor de bouw van een negentig meter hoog gebouw van Rem Koolhaas op het Koningin Julianaplein voor het Centraal Station.

De gemeenteraad van Den Haag heeft gisteravond een principebesluit genomen over de komst van een markant 93 meter hoog gebouw voor het Centraal Station. Dat heeft een gemeentewoordvoerster gezegd.

De gemeenteraad wil nog wel meer duidelijkheid over de financiële onderbouwing van het gebouw, dat is ontworpen door architectenbureau OMA van Rem Koolhaas. Als die duidelijkheid er is, dan geeft de volgende gemeenteraad het definitieve oordeel over het plan.

ArchiefDen Haag krijgt M van Koolhaas 

Debat over nieuw gebouw Den Haag CS onzeker

RTVWEST 18.02.2010  –  DEN HAAG – Het is nog onzeker of de Haagse gemeenteraad donderdag een definitieve beslissing neemt over het gebouw van architect Rem Koolhaas dat bij het Centraal Station zou moeten komen.

Tijdens een vergadering van de raadscommissie stedelijke ontwikkeling bleek dat alle partijen meer informatie wilden over de financiële constructie die burgemeester en wethouders voorstellen. Daarin koopt de gemeente voor maximaal 10 miljoen euro een deel van het gebouw.

Donderdag beslissen de fracties of het voorstel donderdagavond op de agenda van de raad komt of dat het wordt doorgeschoven naar de eerste raadsvergadering na de verkiezingen.

Gerelateerde berichten

Den Haag krijgt M van Koolhaas

NRC 15.02.2010  En weer krijgt de skyline van Den Haag er een markant gebouw bij. Op het plein voor het Centraal Station komt een 93 meter hoog ontwerp van Rem Koolhaas. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders vrijdagavond besloten.

Rem Koolhaas

Nieuwe hoogbouw bij Den Haag Centraal

RTVWEST 13.02.2010  –  DEN HAAG – Den Haag krijgt een nieuw, markant 93 meter hoog gebouw voor Den Haag Centraal. Het ontwerp komt van Rem Koolhaas. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders vrijdag besloten.

Het pand met woningen, winkels en kantoren komt op het Koningin Julianaplein en zal een blikvanger in de stad worden, zo voorspelt het college. Het gebouw bestaat uit drie torens die aan de bovenkant met elkaar verbonden zijn.

Kantoorruimte

De projectontwikkelaar die het gebouw in eerste instantie zou bouwen haakte af, onder andere vanwege de kredietcrisis.

De gemeente Den Haag heeft nu een overeenkomst met Eurocommerce waarbij is afgesproken dat de gemeente garant staat voor een deel van de kantoorruimte in het pand. Als Eurocommerce voor deze 12.500 vierkante meter geen huurder kan vinden, koopt de gemeente de kantoren om deze verder te verhuren of zelf in gebruik te nemen. Deze constructie zou Den Haag maximaal 10 miljoen euro kosten.

De gemeenteraad moet hier nog mee instemmen.

Nog voor de zomer denkt Den Haag dat met de bouw wordt begonnen.De oplevering is gepland begin 2015.

KOOLHAAS ONTWERPT GEBOUW BIJ DEN HAAG CENTRAAL

DHFM 92.0  – 12.02.2010  Voor het Centraal Station in Den Haag komt een 93 meter hoog gebouw van de architect Rem Koolhaas. In het M-vormige gebouw op het Koningin Julianaplein komen woningen, kantoren en winkels. Het stadsbestuur heeft het ontwerp goedgekeurd.

Wethouder Marnix Norder spreekt van “een uniek besluit voor een uniek gebouw”. Volgens hem krijgt het Haagse stationsgebied met het multifunctionele gebouw een entree om trots op te zijn. De gemeente stelt zich garant voor de afname van 12.500 vierkante meter kantoorruimte. Dat betekent  in het uiterste geval dat de gemeente die ruimte zelf zal gebruiken.

Het gebouw bestaat uit drie torens die vanaf 60 meter hoogte tot het hoogste punt op 93 meter met elkaar verbonden zijn. In de twee smalle torens komen 179 woningen en in de derde toren kantoren. Onder het plein wordt een garage gerealiseerd met een openbare fietsenstalling voor 6.000 fietsen. Op de begane grond komen winkels.

Het gebouw moet begin 2015 klaar zijn.

Zie ook:

Gebouw van Koolhaas voor Den Haag CS VK 12.02.2010

Gebouw van Koolhaas voor Den Haag CS  NRC 12.02.2010

11 Reacties op “Nieuwe Hoogbouw Centraal station

 1. Altijd dat megalomane…..hoog, hoger, hoogst.
  Architecten willen steeds hoger. Het volgende gebouw in het centrum wordt waarschijnlijk + 100 meter. Als je dan op het historische Binnenhof staat, torent de hoogbouw boven je uit.

 2. Pingback: Central Park bij DenHaag CS | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 3. Pingback: U gebouw CS Den Haag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 4. Pingback: De Skyline van Den Haag gaat de komende jaren drastisch veranderen | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 5. Pingback: De Skyline van Den Haag gaat de komende jaren drastisch veranderen en nog verder | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 6. Pingback: De herontwikkeling van het Stationspostgebouw Waldorpstraat in het HS Kwartier | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 7. Pingback: Haagse Hoogbouw versus Brandveiligheid | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 8. Pingback: De Skyline van Den Haag gaat de komende jaren drastisch veranderen en nog verder- de nasleep | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 9. Pingback: De Skyline van Den Haag gaat de komende jaren hoogterecords breken | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 10. Pingback: Alvast maar gedag tegen de Bellevue Towers op het Koningin Julianaplein naast Centraal Station !!?? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

 11. Pingback: De `Bellevue Tower´ op het Koningin Julianaplein naast het Centraal Station toch maar wat hoger ??? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s