Aanhoudende overlast door sneeuw en gladheid

We raken door het strooizout heen en de gladheid neemt toe. Nederland begint op de NOORDPOOL te lijken.

Terwijl in Antwerpen de STOEPBOETE wordt uitgedeeld,  doet Balkenende een beroep op de samenleving met “even me stoepie vegen”.  Hij zei dat vrijdag na de ministerraad op een vraag over de sneeuwruimverplichting die niet meer geldt in de meeste gemeenten in Nederland.

Haagse burgers vegen stoep goed

RTVWEST 12.01.2010  –  DEN HAAG –  Minister-President Balkenende heeft ons opgeroepen om onze eigen stoep te vegen. Normen en waarden van vroeger die in de hedendaagse maatschappij enigszins sleets zijn geraakt. Uit eigen onderzoek van Omroep West blijkt dat Den Haag het nog niet zo slecht doet.

Door regioreporter Diego Lopez Boes

De aanhoudende sneeuw laat  zien dat de klad is gekomen in de goede gewoonten van vroeger om de eigen stoep sneeuwvrij te houden  Wellicht was het vroeger een verplichting, maar ook zonder verplichting voelden mensen toen meer de verantwoordelijkheid voor ‘hun eigen stukje straat’. 

In de meeste gemeenten geldt geen sneeuwruimverplichting meer. In het buitenland wel. Zo zijn in Antwerpen de afgelopen dagen flink wat boetes uitgedeeld aan mensen die de stoep voor hun huis niet sneeuwvrij hadden gemaakt. 

Oproep

In Nederland riep Balkenende tijdens een persconferentie de mensen op een oude gewoonte weer in ere te herstellen en zelf de verantwoordelijkheid voor het vegen van de stoep te nemen. In Den Haag lijkt de boodschap aangekomen te zijn. 

Het AD liet zien dat Balkenende zelf nog wel een stukje te vegen heeft… 

Uw regioreporter maakte een wandeling door Den Haag om te zien wiens stoepje geveegd is.

Bekijk video

Den Haag kan nog zes keer strooien

RTVWEST 10.01.2010  –  DEN HAAG – Er is in Den Haag nog genoeg zout voor zes strooibeurten. De gemeente hoopt dat de voorraad maandag weer wordt aangevuld.

Het vuilnis in de stad wordt maandag gewoon opgehaald. Alleen het gft-afval moeten mensen nog even binnen houden.

Normaal gesproken rijden de vuilniswagens twee keer hun route. Een keer voor het gewone huisvuil en een keer voor gft-afval. Door het slechte weer, kunnen de wagens maar één keer hun route doen.

Overlast door winterweer valt mee

RTVWEST  10.01.2010  –  REGIO – De overlast door de sneeuwval lijkt in onze regio mee te vallen. De trams en bussen rijden vooralsnog volgens schema.

Bussen van Veolia en Connexxion kunnen wat vertraging hebben, maar er zijn geen lijnen uitgevallen. De trams en bussen van HTM rijden vooralsnog zonder problemen. 

De treinen rijden volgens een aangepaste dienstregeling. Op sommige trajecten rijden er minder treinen dan normaal. NS raadt reizigers aan voor vertrek op de site te kijken.

» Klik hier voor de website van de NS 

Zoutkaartje

Ook maandag geldt er nog een aangepaste dienstregeling op het spoor. Er rijden dan twee in plaats van vier intercity’s per uur tussen Den Haag en Utrecht. De NS weet nog niet wanneer de dienstregeling weer normaal zal zijn. 

Regionaal zoutloket geopend

RTVWEST 09.01.2010  –  REGIO – In Zuid-Holland is een regionaal zoutloket van start gegaan, om de vraag en aanbod van het zout te coördineren.

In het loket zitten vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat en de provincie Zuid-Holland. Alle gemeenten en waterschappen moeten hun voorraad strooizout inventariseren en melden. Daarna besluit het zoutloket waar het zout naartoe moet, om zo knelpunten aan te kunnen pakken. 

Zondag praten de vertegenwoordigers weer verder over de verdeling van het strooizout

Het spoorbedrijf gaat ondertussen door met het ‘zoutkaartje’, de actie waarmee reizigers buiten de spits goedkoper kunnen reizen. Van maandag tot en met woensdag krijgen ze weer 40 procent korting in de daluren 

Weerproblemen in onze regio lijken mee te vallen

RTVWEST 09.01.2010  –  DEN HAAG – De problemen door het weer lijken in onze regio vooralsnog mee te vallen. Het KNMI gaf vrijdagavond een voorwaarschuwing af voor extreem weer.

De lichte sneeuw blijft langdurig vallen, met name in het noorden van het land. Vanavond en vannacht kan er wel wat meer sneeuw gaan vallen in onze regio. Al het openbaar vervoer rijdt nog steeds volgens dienstregeling. Alleen de treinen volgen een aangepaste versie. Het KNMI heeft laten weten de voorwaarschuwing voor extreem weer te handhaven. 

De kustprovincies krijgen het het hardst te verduren met een krachtige noordoostenwind (kracht 6) en een grote kans op sneeuwjacht, aldus een woordvoerder van het KNMI. De combinatie van wind en sneeuw leidt tot sneeuwjacht, waardoor sneeuwduinen kunnen ontstaan.  Door de wind voelt het aan als -10 tot -15 graden.

Met het oog op het slechte weer zet ProRail extra mensen en middelen in. De spoorbeheerder houdt extra storingsploegen standby om eventuele problemen met wissels en ander spoormateriaal snel te kunnen verhelpen. 

De Nederlandse Spoorwegen lieten vrijdag al weten met een aangepaste dienstregeling te rijden. Op de belangrijke trajecten rijden twee intercity’s en twee stoptreinen per uur.

De HTM houdt zaterdag voorlopig de gewone dienstregeling aan. De dienst gaat er alles aan doen om de bussen en trams zo normaal mogelijk te laten rijden. Op de website van de vervoerder kunnen reizigers de informatie volgen. Ook Connexxion en Veolia rijden voorlopig nog volgens schema.

De Reddingsbrigade Nederland heeft speciale terreinwagens klaarstaan om het weekend politieagenten te vervoeren naar door sneeuw en ijs moeilijk bereikbare plekken. De eigen wagens van de politie zijn vaak niet toegerust voor extreme winterse omstandigheden.

Den Haag heeft 20 shovels paraat voor sneeuw

RTVWEST 09.01.2010  –  DEN HAAG – De gemeente Den Haag heeft- naast het gewone materiaal- 20 shovels paraat staan om de verwachte sneeuw weg te schuiven.

Ook de tram- en busbanen zullen worden meegenomen door de shovels.

De beschikbaarheid van het strooizout wordt steeds problematischer. Den Haag heeft momenteel nog 250 ton zout, goed voor vijf strooibeurten. Wel is er zicht op nieuwe zoutleveranties. Hagenaars kunnen zand afhalen bij de drie afvalbrengstations, de stadsdeelkantoren en stadsboerderijen om hun stoep schoon te houden.

Rijkswaterstaat heeft inmiddels een ‘zoutloket’ ingesteld. Dit loket gaat de vraag naar en het aanbod van zout in Nederland coördineren.

Minder treinen door koude winterweer

RTVWEST 09.01.2010  –  REGIO – De NS rijdt in het weekend weer met een aangepaste dienstregeling. De vervoerder heeft hier vrijdag toe besloten in verband met het zeer koude winterweer dat wordt verwacht.

Het is de bedoeling dat er op de belangrijke trajecten twee intercity’s en twee stoptreinen per uur gaan rijden. De NS waarschuwt reizigers echter met klem de website in de gaten te houden voor de actuele stand van zaken.

De spoorbeheerder zal zaterdagochtend vroeg extra storingsploegen standby houden om eventuele problemen met wissels en ander spoormateriaal snel te kunnen verhelpen. 

Volgens de woordvoerder kan de combinatie van sneeuwval en harde wind tot problemen leiden. Zo kunnen zich onder treinstellen sneeuw- en ijsbrokken vormen die loslaten en op wissels kunnen vallen.

Zie voor meer informatie www.ns.nl

Premier: Eigen stoepje vegen!

Telegraaf 08.01.2010  –  Premier Jan Peter Balkenende roept burgers op de stoep voor het huis weer sneeuwvrij te maken. „Het zou goed zijn als mensen hun stoep wat schoon weten te houden. Dat is van belang voor anderen en het heeft ook te maken met je verantwoordelijk weten voor de samenleving.”

Land bereidt zich voor op arctisch weekeinde

AD 08.01.2010  RIJSWIJK – Op alle fronten bereidt Nederland zich voor op zeer koud weekeinde met vooral op zaterdag extreme omstandigheden. Volgens het KNMI vriest het overdag niet eens zo hard, maar voelt het door een krachtige noordoosten wind aan als -10 …

 

Nog steeds veel overlast door winterweer

RTVWEST  08.01.2010  –  REGIO – Het plan van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) om zaterdag uitgestelde rij-examens in te halen, gaat niet door. Vanwege de slechte weersvoorspelling wordt niet gereden.

De afgelopen weken gingen door sneeuw en gladheid ruim tweeduizend examens in de regio niet door. Het examencentrum in Rijswijk wilde zaterdag een inhaaldag houden, maar naar verwachting valt er dan opnieuw flink wat sneeuw. De logistieke operatie wordt nu twee tot drie weken uitgesteld, in de hoop dat de gladheid dan wel is verdwenen.

De examencentra in Gouda en Leiden zouden volgende week zaterdag een inhaalslag maken, maar ook die rondes worden nu twee of drie weken uitgesteld.

Minder bezoekers Haagse Markt
Door het koude weer en de gladheid op voetpaden blijven bezoekers van de Haagse Markt massaal weg. Marktkooplieden dreigen daardoor in geldnood te komen.

‘Strooigarantie tot maandag”
Rijkswaterstaat gaf vrijdagmiddag de garantie dat er voldoende strooimiddelen aanwezig zijn om tot en met de avondspits van maandag de belangrijkste wegen ijsvrij te houden. Leveranciers als Frisia en AkzoNobel maken overuren om meer zout te produceren. 

Door het extreme winterse weer is er nu al anderhalf keer meer strooizout gebruikt als normaal in een heel jaar. Op lokaal niveau leiden de tekorten tot creatieve oplossingen. Op sommige plekken bestrooien wegbeheerders gladde wegen al met Atlantisch zeezout, de basis voor badzout.

Naast overlast door de koude is er natuurlijk ook schaatspret

 

Rijkswaterstaat heeft geen noodscenario klaar liggen.
Bezoekers van de Haagse markt blijven door het slechte weer massaal thuis
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s