Nationaal Archief – archief Koninklijk Huis openbaar

Het Nationaal Archief heeft archiefstukken van het Koninklijk Huis openbaar gemaakt.

Die lijken o.a. te bevestigen dat prins Bernhard betrokken was bij een tweede smeergeldaffaire (naast Lockheed) rond vliegtuigbouwer Northrop. De prins hielp -voor zover bekend onbezoldigd- ook een Italiaanse fabrikant, bleek in 2005.

Archief blokkeert stukken over Juliana

NRC 16.01.2010  Stukken zouden informatie bevatten die privacy kan schaden van de vier zussen.

Deel archief koningshuis openbaar

RTVWEST 05.01.2010  –  DEN HAAG – Het Nationaal Archief in Den Haag heeft dinsdag honderden meters aan archiefstukken openbaar gemaakt. Talloze stukken over het Koninklijk Huis en voormalige politici hebben hun status van geheimhouding verloren.

Er is dit jaar extra veel openbaar geworden. Omdat het meer dan vijf jaar geleden is dat prins Bernhard en prinses Juliana zijn overleden, viel ook een deel van het archief van het kabinet van de minister-president vrij. Daarin zijn stukken terug te vinden over de gouden koets, evenals archiefmateriaal van de Commissie van Drie.

Deze commissie deed onderzoek naar de Lockheedaffaire en ontdekte eveneens sterke aanwijzingen voor een tweede smeergeldaffaire rond de Amerikaanse vliegtuigbouwer Northrop. De nu openbare archiefstukken bevatten verslagen van de gesprekken die de commissieleden voerden en zijn daarmee zeer interessant voor onderzoekers en historici.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s